VPR jaunumi

23. aprīlī Vidzemes plānošanas reģions organizēja noslēdzošo tikšanos ar pašvaldību pārstāvjiem, lai pārrunātu plānotā deinstitucionalizācijas procesa (DI) ieviešanas iespējas Latvijā, tai skaitā arī Vidzemē. Līdz ar tikšanos ar Valmieras pilsētas, Beverīnas, Burtnieku un Kocēnu novada pašvaldību pārstāvjiem, apzināta visu Vidzemes reģiona pašvaldību nostāja šajā jautājumā. Līdzīgi kā citviet, arī šoreiz klātesošie pauda konceptuālu atbalstu projekta idejai un ir gatavi iesaistīties projekta īstenošanā, apzinoties, ka projekts ir atbalsts pašvaldībām sociālo pakalpojumu nodrošināšanā.

Sanāksmē piedalījās arī Valmieras pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Baiks, kurš klātesošajiem atzina, ka projekta ieviešana zināmā mērā ir iespēja risināt problēmas, kas saistās ar sociālās aprūpes iestādēs ievietotajiem klientiem un rindām, kas izveidojušās, gaidot uz šiem pakalpojumiem. Paužot atbalstu idejas īstenošanai, vienlaikus tika norādīts, ka stingri jādefinē noteikumi projekta īstenošanai, sākot jau ar komisijas izveidi, kas vērtēs katra sociālās aprūpes iestādē ievietotā klienta gatavību patstāvīgai dzīvei sabiedrībā. Tāpat tika rosināts rast iespēju sākotnēji plānotās aktivitātes izvērst kā pilotprojektu, lai spētu objektīvi veikt priekšnovērtējumu, vai izvēlētais projekta īstenošanas veids ir atbilstošākais klienta labklājībai.

Sanāksmes dalībnieki atzinīgi izteicās par Vidzemes plānošanas reģiona izrādīto iniciatīvu, organizējot šāda veida tikšanās ar visām Vidzemes reģiona pašvaldībām, jo tādējādi gūts gan pilnīgāks priekšstats par plānotā projekta ideju un sasniedzamajiem rezultātiem, gan arī bijusi iespēja uzdot jautājumus, uz kuriem līdz šim atbildes nav bijušas skaidras.

Paredzams, ka 2015. gada jūnijā pašvaldības, kuras sniegušas konceptuālu atbalstu, slēgs nodomu protokolus ar Vidzemes plānošanas reģionu, tādējādi oficiāli kļūstot par projekta partneriem. Projekts paredz, ka tā ieviešanu uzraudzīs Labklājības ministrija, savukārt Vidzemes plānošanas reģionam deleģēta projekta ieviešana ciešā sadarbībā ar pašvaldībām.

 

Par deinstitucionalizāciju

 Deinstitucionalizācijas ietvaros tiek plānota sociālās aprūpes iestādēs mītošo klientu vajadzību izpēte un individuālajām vajadzībām atbilstošas infrastruktūras un pakalpojumu attīstība pašvaldībās, speciālistu apmācība jaunu pakalpojumu sniegšanā, kā arī dažādi citi pasākumi, lai pārtrauktu klientu ievietošanu institūcijās, piedāvājot alternatīvus pakalpojumus. Jāpiemin gan, ka uz dzīvi sabiedrībā paredzēts pārcelt tos klientus, kuri, saskaņā ar novērtēšanas komisijas atzinumiem, būs spējīgi uzsākt patstāvīgu dzīvi ārpus sociālās aprūpes iestādēm. Projektu plānots īstenot līdz 2020. gada beigām.

Labklājības ministrija jau iepriekš informējusi, ka nākamajā plānošanas periodā šīs sistēmas ieviešanai atvēlēti ievērojami līdzekļi - 47,21 miljons eiro no Eiropas Sociālā fonda un vēl 7,08 miljoni valsts līdzfinansējuma. No šiem līdzekļiem apmēram 10% jeb 4,7 miljoni eiro paredzēti sistēmas ieviešanai Vidzemes plānošanas reģionā, kas šobrīd aprēķināts saskaņā ar prognozi par klientu skaitu, kas varētu pamest sociālās aprūpes iestādes. Taču projekts paredz principu „nauda seko klientam”, tāpēc gadījumā, ja pakalpojuma saņēmēju skaits palielināsies, finansējums tiks pārdalīts plānošanas reģionu starpā. Atsevišķi paredzēts arī Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums infrastruktūras attīstīšanai pakalpojumu pilnveidošanai – kopējais budžets sastāda 44,44 miljonus eiro. ERAF finansējums plānošanas reģioniem tiks piešķirts saskaņā ar rīcības plāniem, kas tiks veidoti projekta pirmajā daļā.

 

Papildu informācija: Ineta Puriņa, projektu vadītāja, Vidzemes plānošanas reģions, Mob.t. 26382820, ineta.purina PIE vidzeme PUNKTS lv

27.04.2015

Notikumi

«Maijs 2024»
POTCPSSv
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031