VPR jaunumi

Vidzemes plānošanas reģions (VPR) 2016. gadā uzsāka Eiropas Savienības Baltijas jūras stratēģijas (EUSBSR) mūžizglītības jomas parauginiciatīvu (flagship initiative) BSR “SMART LIFE”. Šajā iniciatīvā aktīvi sadarbojas partneri no Latvijas, Lietuvas, Zviedrijas un Vācijas, lai kopīgi identificētu nepieciešamos uzlabojumus mūžizglītības jomā un strādātu pie to ieviešanas Baltijas jūras reģionā.

 

Pagājušajā nedēļā iesaistītās puses tikās jau trešo reizi, šoreiz sanāksme notika Viļņā (Lietuvā). Sanāksmes mērķis bija aplūkot aktualitātes mūžizglītības jomā, iepazīties ar atsevišķiem pētījumiem un mūžizglītības risinājumiem, kā arī pārrunāt projekta pieteikuma izstrādi par mūžizglītības sasaisti ar viedās specializācijas jomām, kas tiek gatavots uz Interreg Baltijas jūras reģiona programmas projektu sagatavošanas fonda konkursu.

Sanāksmes ievaddaļā klātesošie iepazinās ar Lietuvas darba tirgus raksturojumu un sasaisti ar ekonomiku. Sanāksmes turpinājumā Šauļu Universitātes doktorante Rasa Reizgevičiene iepazīstināja ar pētījumu par darba tirgum nepieciešamajām zināšanām un prasmēm. Ir vērojamas divējādas situācijas – ir darbinieki ar ļoti konkurētspējīgām un vērtīgām prasmēm, bet tās netiek pielietotas viņu darba vietās, jo amati ir ar zemāku un ar neatbilstošu kvalifikāciju. Otra situācija – darbinieka zināšanas un kompetences ir pārāk zemas un neatbilstošas konkrētajam amatam un ir nepieciešams celt kvalifikāciju. Šādos gadījumos ir jānodrošina atbilstošs mūžizglītības programmu piedāvājums, ņemot vērā darba tirgus un uzņēmumu vajadzības.

Savukārt piemēru moderno tehnoloģiju sasaistei ar esošo mūžizglītības piedāvājumu minēja Dr. Atis Kapenieks, proti, Latvijas – Lietuvas pārrobežu projekta „ebig3” ietvaros ir izstrādāta inovatīva tālmācības sistēma eBig3 un 11 tālmācības kursi, kuros bez maksas var mācīties ikviens cilvēks, kam pieejams dators ar interneta pieslēgumu, televizors un mobilais telefons. Ir izveidoti vienpadsmit tālmācības kursi: profesionālā saziņa, uzņēmējdarbības pamati, informācijas sabiedrība un tāldarbs, dators iesācējiem, dators lietotājiem, ainava dārzā, atjaunojamo meža resursu izmantošana, latviešu – lietuviešu saziņa, 23 lietas biznesa iesācējiem, interneta mārketings un reklāma, sociālie tīkli biznesa iesācējiem. Visu tālmācības kursu izstrādē piedalījušās sešas universitātes (Rīgas Tehniskās universitāte, Liepājas Universitāte, Latvijas Lauksaimniecības universitāte, Daugavpils Universitāte, Kauņas Tehniskā universitāte, Šauļu Universitāte) un Utenas darba tirgus mācību centrs.

Tāpat dalībnieki aizsāka diskusiju par sadarbības platformas izstrādi mūžizglītības jomā, ar mērķi veicināt pieredzes apmaiņu un zināšanu pārnesi starp iesaistītajām pusēm. Klātesošajiem bija iespēja iepazīties ar jau funkcionējošu platformu ES Baltijas jūras stratēģijas parauginiciatīvas “School 2 Work” piemēru. Šis ir viens no jautājumiem, kas tiks detalizētāk diskutēts kādā no nākamajām tikšanās reizēm.

Darbs mūžizglītības jomas attīstībā turpinās – plānots iniciatīvas attīstībā iesaistīt citas dažādu līmeņu ieinteresētās puses – vietējā un nacionālā līmenī, publiskajā un privātajā sektorā. Nākamā darba grupas sanāksme notiks 2017. gada jūnijā.

Papildu informācija:

Lelde Ābele

Projektu vadītāja

E-pasts: lelde.abele PIE vidzeme PUNKTS lv

Tālrunis: +371 64219022

01.02.2017

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930