VPR jaunumi

Kultūra un radošās industrijas ir viena no Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) viedajām specializācijām, kura spēj radīt ievērojamu pienesumu reģiona ekonomikai. Lai saglabātu konkurētspēju un radītu augstākas pievienotās vērtības produktus, nepieciešams attīstīt jaunas uzņēmējdarbības formas, un šeit talkā var nākt kultūras un radošās industrijas pārstāvji. Bieži vien tas nozīmē tradicionālās amatu prasmes pārvērst produktā ar augstu kvalitāti, sadarbojoties dažādām jomām un radot ko jaunu un pārsteidzošu.

Pēdējā laikā VPR cieša sadarbība izveidojusies ar Latvijas Universitātes projekta “Policies for cultural  CREative industries: the HUB for innovative regional development“ (CRE:HUB) pārstāvjiem. Vēl rudenī vairāk kā 30 pārstāvji no septiņiem dažādiem reģioniem Eiropā viesojās Latvijā, lai iepazītos ar mūsmāju radošo industriju aktualitātēm un labās prakses piemēriem, kā arī sektora attīstību reģionālā un valsts līmenī. Jau toreiz vairākas no apmeklētajām vietām bija Vidzemes plānošanas reģionā, taču īpaši jāizceļ Cēsis, kur koncentrējas gan privāto uzņēmēju, gan pašvaldības iniciēti projekti, gan arī nacionāla līmeņa aktivitātes. Pēc vizītes Latvijā projekta partneri atzinīgi novērtēja mūsu valsts sasniegumus un potenciālu kultūras un radošo industriju (KRI) jomā, kā arī norādīja uz Latviju kā vienu no aktīvākajām un pieredzes bagātākajām valstīm Eiropā radošo industriju sektorā.

Turpinot sadarbību, novembrī VPR pārstāvji tika aicināti pievienoties CRE:HUB izpētes vizītē Basku zemē – Navarras reģionā, braucienā piedalījās arī Kultūras ministrijas pārstāvji, kā arī speciālisti no LU Eiropas un sabiedrības attīstības studiju akadēmiskā centra (ESASAC).

Navarras reģionā radošās industrijas ir samērā jauna nozare, kas atrodas attīstības sākumposmā. Pateicoties CRE:HUB projekta ieviešanai, reģiona valdība ir iniciējusi Kultūras stratēģiskā plāna izstrādi, kurā tiks identificēti KRI  apakšsektori un piedāvāti atbalsta pasākumi nozares attīstībai. 

Aplūkotie piemēri ārvalstīs rosina jaunas idejas un risinājumus, kas kalpo par pamatu pašmāju uzņēmējiem, strādājot pie jauniem projektiem. Ja kāds jau pasaulē ir pamēģinājis un sasniedzis rezultātus, tas dod zināmu drošības garantu, ka ideja var realizēties arī citviet.

Pēc vizītes Spānijā tapis skaidrs, ka dažādu nozaru pārstāvju apvienošanās, lai strādātu pie kāda vienota projekta, stiprina to konkurētspēju – katram atsevišķi ne vienmēr ir iespēja startēt lielāka mēroga projektos un sasniegt rezultātus. Tāpat, allaž nepieciešams kāds, kas uzņemas virsvadību – ja šāda persona atrodas, tad ap to gandrīz vienmēr pulcējas pārējie entuziasti un darbs var sākties. Tas ļauj būtībā arī “nekurienes vidū” radīt jaunus produktus un sasniegt ievērojamus rezultātus. Kā piebilst Laima Engere, projektu vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā: “ Galvenais, lai radošās industrijas risina konkrētas problēmas. Mūsdienās produkts, kas radīts radīšanas pēc, nekad nespēs būt ilgtspējīgs, tas vienkārši apmierinās patērētāju sabiedrības mirkļa vajadzības. Potenciāls ir jēgpilniem un pielietojamiem risinājumiem.”

Projekts CRE:HUB uzsākts 2016.g. aprīlī un turpināsies līdz 2020.g.septembrim. Tā mērķis ir palīdzēt pilnveidot mazo un vidējo uzņēmumu atbalsta politiku KRI sektorā, izmantojot iespēju veikt pieredzes apmaiņu starp partneriem ar atšķirīgu pieredzi KRI jomā. Projekta rezultātā plānots uzlabot politikas instrumentus un to vadību, izstrādājot Rīcības plānu. Izmaiņas politikas līmenī nepieciešamas, lai nodrošinātu specifiskas KRI vajadzības (partnerības veidošana, internacionalizācija, uzņēmējdarbības kapacitāte, finanšu instrumentu pieejamība, u.c.).

Vairāk informācijas: Laima Engere, projektu vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, mob.t. 28376912, laima.engere PIE vidzeme PUNKTS lv

14.12.2017

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930