VPR jaunumi

Klāt brīvdienas - laiks iziet ārpus ierastajām takām un doties #AtklājVidzemiDroši ceļojumā! Kurp doties? Varbūt šonedēļ uz Gulbenes pusi?

Braucot pa P27 ceļu uz Gulbeni, pēc aptuveni 20 km nogriežoties pa kreisi mežā, atrodami Rutkaviņu avoti, kuri iztek no augstas Gaujas krasta nogāzes. 

 

Rutkaviņu avoti. Foto: Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs.

Upe līkumo turpat blakus ceļam līdz pat Lejasciema pagriezienam. Pārbraucot Gaujas tiltu, pa gabalu jau redzama majestātiskā Velēnas baznīcaLaiks uzņemt kādas fotogrāfijas, izkustināt kājas un pārliecināties, vai tiešām Gauja ir turpat blakus.

Velēnas baznīca. Foto: Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs.

Tagad gan laiks doties uz Gulbeni, jo, ja vēlies izbraukt kādu gabaliņu ar Gulbenes – Alūksnes bānīti (uzzināt vairāk: http://www.banitis.lv/), tad jāpaspēj plkst. 13.00 nokļūt Gulbenes stacijā. Bet, protams, varat arī pavadīt dienu Gulbenē un ar bānīti braukt vakarpusē, plkst.18.00. 

Gulbene kādreiz bijusi nozīmīgs dzelzceļa mezgls, un stacijas ēka šeit uzbūvēta kā pils. Ēkā ierīkota interaktīva ekspozīcija Dzelzceļš un tvaiks. Bet stacijas ēkai pretējā pusē iespējams izbraukt ar koka drezīnu un uzzināt, kas ir griezulis un, kā tas darbojas.

 

No kreisās: eskpozīcija "“Dzelzceļš un tvaiks” (foto: Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs), koka drezīna (foto: industrialheritage.travel).

Ar bānīti iesakām doties līdz Stāmerienas stacijai. Pašiem gan jāsaplāno, kurš brauks ar mašīnu un sagaidīs vilciena pasažierus – savus ceļabiedrus.

Laiks ieturēt maltīti! Atpūtas kompleksa Sonāte kafejnīcā gardas pusdienas varat pieteikt jau iepriekš, sazinoties ar saimniekiem.

Turpat blakus atrodas Stāmerienas pils. Ainaviskais pils parks starp diviem ezeriem un atjaunotā pils fasāde patīkami pārsteigs apmeklētājus. Iespējams aplūkot arī pils iekštelpas.

 

Stāmerienas pils. Foto (no kreisās): Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs, A. Liepa.

Jauku pēcpusdienu varat pavadīt turpat Pogas ezera krastos, baudot atpūtu Ziedugravās.

 

 Ziedugravas. Foto (no kreisās): viss.lv, Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs.  

Jaukas brīvdienas!

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv 

 

 


02.07.2020

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930