VPR jaunumi

Doties ceļojumā var jebkurā vecumā. Aicinām seniorus ļauties nesteidzīgai atpūtai, viesojoties interesantās vietās Vidzemē! Tūrisma ceļa “Via Hanseatica” uzņēmēji piedāvā apciemošanai daudz skaistu kultūrvēstures un dabas pieturvietu. Iesakām izvēlieties galamērķi un baudīt to mierīgi un bez steigas –  pastaigu dabas takā, izstādes apmeklējumu, skaistu košumdārzu. #AtklājVidzemiDroši un sagādā sev un līdzbraucējiem jaukiem mirkļiem pārpilnu dienu!

Kavēties senākās atmiņās iespējams kūdras fabrikas pilsētā Seda, kas celta 20. gadsimta piecdesmitajos gados. Sedas kultūras namā aplūkojama kultūrvēsturiskā mantojuma ekspozīcija, kur atspoguļots laiks Padomju Latvijā. Turpat, Strenču novadā, meklējama arī nelielā Jērcēnmuiža un otrais resnākais dižozols visā Baltijā, Kaņepju ozols.

Sedas kultūras nams. Foto: U. Brālēns. 

Savukārt ieklausīties atmiņu stāstos un redzēt, kā dzīvoja Latvijas nacionālie partizāni, iespējams Mežabrāļos - nacionālo partizānu bunkuros Amatas novadā, A2 autoceļa pašā malā, pie Melturiem.

Mežabrāļu bunkurs. Foto: mezabrali.wordpress.com.

Lai baudītu mazās, skaistās Raunas, kurai ir bagāta senatne, dabas skatus un vēstures liecības, dodieties pastaigā pa Veselības taku. Raunā ir arī brīvdabas trenažieri, kas ir piemēroti fiziskajām aktivitātēm jebkurā vecumā. Varbūt vērts pamēģināt?

Ja vilina skaisti skati, dodieties pa Burtnieku ezeru braucienā uz pontonlaivas “Made Marija”. Acīgiem vērotājiem šeit atklāsies viss ezera burvīgums. Savukārt Amatas novads pamatoti lepojas ar Ieriķu dzirnavu dabas taku, kur piedzīvot jauku brīvdienu pastaigu.

Rauna. Foto: U. Brālēns.

Plānojot atpūtu pilsētā un iecerot pastaigu Cēsīs, piestājiet pie Svētā Jāna baznīcas, kur ikvienu skatītāju iepriecinās atjaunotā dievnama fasāde. Turpat blakus iesakām iegriezties Pasaules Latviešu mākslas centrā un apskatīt mākslas darbus, kurus radījuši latviešu mākslinieki, atrodoties trimdā.

Svētā Jāņa baznīca. Foto: M. Sproģe.

Pasaules latviešu mākslas centrs. Foto: turisms.cesis.lv.

Dodoties tālāk, pavisam citāda izstāde aplūkojama brīvdabas gleznu galerijā Caurumkrogs, Kocēnu novadā. Tur apskatāmi neparasta 19. gadsimta mākslinieka Jāņa Staņislava Rozes darbi. 

Caurumkrogs. Foto: visit.koceni.lv.

Protams, apceļojot Vidzemi, nevar iztikt bez kādas saimniecības vai košumdārza apmeklējuma.

Viesojoties zemnieku saimniecībā Adzelvieši , iepazīsiet vai arī atsvaidzināsiet atmiņā latviešu “melno ikru” jeb kaņepju audzēšanas un lietošanas noslēpumus.  

Lauku sēta "Adzelvieši". Foto: U. Brālēns.

Bet Raiskuma pusē, Gunas un Jāņa Rukšānu saimniecībā Jaunrūjas, arī augustā joprojām pasakaini smaržo flokši, acis priecē daudzveidīgās hostas un citi krāšņumaugi. Saimnieki gaida ciemos! Taču, ja vēlaties baudīt vietējās izcelsmes lauku gardumus, tad jābrauc uz Straupes lauku labumu tirdziņu, kas notiek katra mēneša 1. un 3. svētdienā.

Gunas Rukšānes dārzs. Foto: Facebook/Guna-Rukšāne.

Dodoties uz teiksmaino Beverīnas novadu, kārumniekus iepriecinās uzņēmuma Granberry gatavotās rabarberu, ķirbju, cidoniju sukādes un atspirdzinošie dzērieni. Tie meklējami Brenguļos.

Granberry. Foto: granberry.lv.

Lai skaistas brīvdienas!

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv 


 


 



 


 

 

 


13.08.2020

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930