VPR jaunumi

Lai sniegtu ieguldījumu inovāciju jomas attīstībā ne tikai vietēji, bet arī pārrobežu kontekstā, Vidzemes plānošanas reģions šogad pieņēmis uzaicinājumu Baltijas jūras valstu reģionu sadarbības organizācijas (BSSSC) ietvaros vadīt Inovāciju pārneses darba grupu. Šobrīd veiksmīgi aizritējušas jau četras darba grupas satikšanās, katrā no tām apskatot dažādus inovācijas aspektus.

Pirmajā tikšanās reizē dalībnieki tika iepazīstināti ar Interreg Baltijas jūras reģiona sekretariāta redzējumu par inovāciju pārnesi, tostarp ar to, kā reģionālās administrācijas var palīdzēt programmai sasniegt tās mērķus. "Tā ir vecāko paaudžu gudrība un jaunāko cilvēku zinātkāre, kas var mainīt pasauli," tikšanās laikā secināja grupas inovāciju eksperts Ads Fass. Sekretariāta pārstāvji atzina, ka šajā periodā tiek meklēti pārbaudīti risinājumi, taču iespējams izskatīt arī jaunas koncepcijas.

Tai sekoja tikšanās, kurā dalībnieki sprieda par to, ko mēs inovācijas jomā varam mācīties no dabas sistēmām. Kā norādīja eksperti, dabas sistēmas mums māca, ka konkurence ilgtermiņā ir stratēģija, kas noved pie nabadzības, turpretim, sadarbība ir stratēģija, kas ved uz bagātību. Turklāt, sarunā tika secināts, ka būtiska uzmanība jāpievērš tieši jauniešu spējām veidot zaļāku nākotni ar skaidri definētiem noteikumiem.

Aprīļa noslēgumā dalībnieki satikās, lai diskutētu par piemēriem, kā attālināti var atbalstīt ilgtspējīgu pilsētu un lauku attīstību. Tika uzsvērta nepieciešamība stiprināt tehnoloģiju izstrādātāju un pašvaldību sadarbību, lai maksimāli izmantotu iegūtos datus, veicinot reģionālo attīstību.

Savukārt, šīs sezonas noslēdzošajā tikšanās reizē tika apskatīti vairāki zaļo investīciju aspekti, kam sekoja daudzpusīgas diskusijas, piemēram – vai finanšu institūciju un ES taksonomijas izvirzītās prasības tiks iekļautas reģionālajos un nacionālajos tiesību aktos un kā padarīt zaļo finansējumu pieejamāku maziem un vidējiem uzņēmumiem. Tika diskutēts arī par zaļās pārkārtošanās izaicinājumiem, ko izraisījis Krievijas karš Ukrainā.

Inese Suija-Markova, Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētāja vietniece: Mēs dzīvojam ļoti intensīvā laikā, kad ikdienu piepilda daudz un dažāda veida sanāksmes, jāpieņem dažāda līmeņa lēmumi un atliek maz laika padomāt par attīstības un inovācijas jautājumiem. Ar šo izaicinājumu īpaši saskaras vidējā un augstākā līmeņa vadītāji. BSSSC Inovāciju pārneses darba grupas tikšanās ir iespēja veltīt mēnesī 1 stundu sava dārgā laika, lai noklausītos iedvesmojošus vieslektorus un diskutētu ar ekspertiem no dažādām Baltijas jūras reģiona valstīm par jautājumiem, kas saistīti ar inovāciju, sabiedrībai un tautsaimniecībai svarīgās jomās. Pirmajā pusgadā esam runājuši par atbalsta instrumentiem inovāciju attīstībai, dabas sistēmu iedvesmotām inovācijām, attālās izpētes tehnoloģiju iespējām un zaļo finansējumu. Darba grupas ietvaros gūtās atziņas tiks apkopotas un nodotas politisko lēmumu veidotājiem un pieņēmējiem BSSSC organizācijas ietvaros un ārpus tās. Es gribu pateikt lielu paldies gan lektoriem, gan dalībniekiem par patiesu ieinteresētību un aktīvu līdzdalību. Uz tikšanos nākamajās Inovāciju pārneses darba grupas sanāksmēs!

Nākamā Inovāciju pārneses darba grupas sēde plānota 24. augustā.

Inovāciju pārneses darba grupas ietvaros Baltijas jūras reģiona pārvaldes institūciju, izglītības iestāžu un citu ieinteresēto pušu pārstāvji satiekas, lai kopīgi apmainītos ar zināšanām, idejām, kontaktiem, iedvesmotos un diskutētu par labās prakses piemēriem un to integrēšanu reģionālā līmenī. Šāda veida pieeja ir efektīvs veids, kā stiprināt sadarbību un sekmēt uz reģionu attīstību orientētu inovāciju politiku.

Jautājumiem: Laila Gercāne, Attīstības un projektu nodaļas vadītāja, e-pasts: laila.gercane PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Marta Riekstiņa, Sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

 

13.06.2022

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930