VPR jaunumi

Ņemot vērā Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) līdzšinējo darbību reģiona viedās specializācijas jautājumos, kur īpašs akcents likts uz savstarpējas sadarbības nozīmību starp ieinteresētajām pusēm, š.g. 10. un 13. oktobrī VPR attīstības padomes priekšsēdētāja vietniece Inese Suija-Markova piedalīsies starptautiska mēroga pasākumos, kuros pastāstīs par Vidzemes Inovāciju koprades laboratoriju un sadarbībā balstītas bioekonomikas nozares attīstību.

10. oktobrī I.Suija-Markova piedalīsies informatīvā tiešsaistes seminārā “SPARK! Stakeholder engagement in systems change», ko organizē Rīgas Tehniskā Universitāte sadarbībā ar Eiropas Inovāciju un Tehnoloģiju Institūta Climate KIC tīklu. Pasākuma mērķis ir iepazīstināt tā dalībniekus ar iespējām ieviest sistēmiskas pārmaiņas, veicinot sadarbību starp dažādām iesaistītajām pusēm.

Vidzemes piemērs – Inovāciju koprades laboratorija (IKL) – ir veiksmīgs modelis, kas 2020. gadā izveidots, sadarbojoties Vidzemes plānošanas reģionam un Rīgas Tehniskās universitātes Dizaina fabrikai.

Laboratorija radusies pēc 2019. gadā veiktā pētījuma par barjerām viedās specializācijas jomu izaugsmei Vidzemē. Pētījumā tika secināts, ka viens no šķēršļiem, kas traucē viedās specializācijas jomu izaugsmei, ir vājā sadarbība ar izcilākajām zinātniskajām institūcijām nacionālā un starptautiskā līmenī. Turklāt, tika konstatēts, ka Vidzemes uzņēmējiem trūkst zināšanu par jaunākajiem atklājumiem un zinātniskajām izstrādnēm, kā arī iespējām tos lietot savas industrijas vajadzībām.

IKL galvenais darbības mērķis ir sekmēt pētnieku un uzņēmumu sadarbību inovatīvu risinājumu radīšanai un reģiona praktiskās pētniecības un uzņēmējdarbības konkurētspējas stiprināšanai. Šāds ideju koprades modelis ir izcils veids, kā vienkopus iegūt dažādus sarežģītiem izaicinājumiem un saprast, kā to pēc iespējas veiksmīgi ieviest uzņēmumu ikdienā. Ar IKL vadlīnijām var iepazīties šeit: http://jauna.vidzeme.lv/upload/Koprades-vadlinijas-GoSmartBSR-LV.pdf

Koprades mērķis ir veidot izpratni ne tikai par uzņēmēju vajadzībām, bet arī zinātnieku un pētnieku nepieciešamībām. Šis ir lielisks veids, kā radīt jaunas iespējas un iegūt kontaktus tālākai sadarbībai,” uzsver Inese Suija-Markova, IKL scenārija izstrādātāja un procesa moderatore.

Reģistrēties pasākumam un gūt plašāku informāciju iespējams >> ŠEIT <<.

Savukārt 13. oktobrī VPR aicināts stāstīt par Vidzemes pieredzi Starptautiskā zinātniskajā konferencē “Scientific Conference on Economics and Entrepreneurship” (SCEE’2022). Konferencē VPR Attīstības padomes priekšsēdētāja vietniece I.Suija-Markova pastāstīs, kā sadarbojoties valsts, privātajam un akadēmiskajam sektoram, tiek attīstīta bioekonomika – kā izstrādāts zināšanās bāzēts bioekonomikas attīstības rīcības plāns, organizēti tādi pasākumi kā Bioekonomikas Forums, Vidzemes Inovāciju nedēļa un Inovāciju koprades laboratorija, kā notiek Latvijas pārtikas bioekonomikas klastera attīstība, u.c.  

Konference tiek organizēta klātienē Rīgas Tehniskās universitātes Zinātniskajā bibliotēkā, kā arī būs iespēja tai pieslēgties attālināti platformā “ZOOM”.

Reģistrēties pasākumam un gūt plašāku informāciju iespējams >> ŠEIT <<.

Jautājumiem: Inese Suija-Markova, Vidzemes plānošanas reģiona attīstības padomes priekšsēdētāja vietniece, inese.suija PIE cesis PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Marta Riekstiņa, Sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

07.10.2022

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930