VPR jaunumi

31. oktobrī Alojā notika Latvijas pārtikas bioekonomikas klastera biedru tikšanās, kuras ietvaros biedri izskatīja jautājumus, meklējot jaunas sadarbības formas un projektus.

Šoreiz pārtikas uzņēmēji viesojās pie klastera biedra, viena no pasaulē vadošajiem kartupeļu cietes ražotājiem – SIA "Aloja Starkelsen". Uzņēmuma izpilddirektors Jānis Garančs iepazīstināja dalībniekus ar jaunākajiem attīstības projektiem uzņēmumā. Orientējoties uz ilgtspējīgas pārtikas ražošanu, uzņēmums turpina darbu pie dažādu pārtikas izejvielu risinājumu attīstības gan uz kartupeļu cietes, gan uz pākšaugu olbaltumvielu bāzes.  Uzsākta bioloģisko pelēko zirņu un lauku pupu pārstrāde, paplašinot bezglutēna un vegāno bioloģisko pārtikas izejvielu klāstu.

Vienlaikus uzņēmums attīsta savas receptūras “Pārtikas Akadēmijā”, meklējot jaunas garšas un izstrādājot un testējot jaunu produkciju – klastera biedri ielūkojās šīs jaunās laboratorijas ikdienas darbā.

Sanāksmes darba kārtībā bija jautājumi par sadarbības iespējām ar Food&Bio klasteri Dānijā, kā arī tika pārrunāts Vidzemes Augstskolas piedāvājums studentu sadarbībai ar industriju. Vidzemes plānošanas reģions klastera biedrus iepazīstināja ar plānotajiem pasākumiem uzņēmējiem, t.sk. pārtikas nozarē, kur tuvākais ir Vidzemes uzņēmējdarbības centra organizētais pārtikas hakatons “Vidzemes burkānu hakatons”, kas norisināsies no š.g. 25.-26. novembrim.

Uz klastera biedru tikšanos bija aicināts arī SIA “KarLiz”, kas izstrādā insektu pārtikas produktus. Uzņēmuma pārstāve plašāk pastāstīja par insektu izmantošanu pārtikā – kukaiņu proteīns kā pārtikas piedeva iegūst reālas aprises arī Latvijā.

 

Par klasteri

Klasteris sāka veidoties 2010. gadā kā Vidzemes plānošanas reģiona koordinēts pārtikas ražotāju, izglītības un pētniecības un atbalstošo organizāciju sadarbības tīkls, un no 2015. gada darbojas kā biedrība, kas šobrīd apvieno 15 biedrus – pārtikas ražotājus, zinātniskās institūcijas un Vidzemes plānošanas reģionu.

Klastera darbības prioritārās jomas ir ilgtspējīgas, veselīgas, augstvērtīgas un drošas nišas pārtikas produktu attīstība, zināšanās balstītas pārtikas bioekonomikas inovācijas un tehnoloģiju attīstīšana, tīklošanās, zināšanu un pieredzes apmaiņa biedru starpā, klastera internacionalizācija – starptautiskā un starpnozaru sadarbība, ekspertīzes piesaiste.

2020. gada pavasarī biedrības “Latvijas augstvērtīgas un veselīgas pārtikas klasteris” biedri nolēma turpmāk klastera attīstību fokusēt uz ilgtspējīgu un videi draudzīgāku pārtikas ražošanu, izvirzot jaunus klastera darbības mērķus un uzdevumus. Tika mainīts arī  klastera nosaukums, un turpmāk tas tiek saukts par Latvijas pārtikas bioekonomikas klasteri.

Klasterī šobrīd darbojas 15 biedri – SIA “Aloja-Starkelsen”, SIA “Valmiermuižas alus”, SIA “Felici”, SIA “Very Berry”, SIA “Dimdiņi”, SIA “Skrīveru Saldumi”, SIA “Rāmkalni Nordeco”, SIA “Ekotri”, SIA “Konso”, nodibinājums “Vides risinājumu institūts”, APP “Agroresursu un ekonomikas institūts”, APP “Dārzkopības institūts”, Vidzemes Augstskola, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte un  Vidzemes plānošanas reģions.

 

Jautājumiem: Laila Gercāne, Latvijas pārtikas bioekonomikas klastera valdes locekle un Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības un projektu nodaļas vadītāja, laila.gercane PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. +371 29120536.

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, Vidzemes plānošanas reģiona galvenā komunikācijas speciāliste, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv, mob. +371 29454752.

 

16.11.2022

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930