VPR jaunumi

Piektdien, 29. septembrī, Valkā norisinājās Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) Attīstības padomes sēde. Padomes locekļi tika iepazīstināti ar iespējām saņemt finansiālu atbalstu pašvaldībām un uzņēmējiem pārrobežu sadarbībai Interreg Igaunijas - Latvijas programmas ietvaros, kā arī notika diskusijas par veselības aprūpes jomas izaicinājumiem.

Valkas novads domes priekšsēdētāja Gita Avote, domes priekšsēdētājas vietnieks Viesturs Zariņš un pašvaldības izpilddirektors Valdis Šaicāns padomes locekļus iepazīstināja ar  situāciju Valkas novadā - infrastruktūras attīstībā, uzņēmējdarbība jomā un citās nozarēs. Pēc sēdes padomes locekļi klātienē iepazinās ar vairākiem infrastruktūras objektiem pilsētā.

VPR Attīstības padomes sēdes galvenais darba kārtības jautājums bija aktualitātes veselības aprūpes jomā, tostarp izmaiņas slimnīcu tīklā. Tādēļ sanāksmē bija aicināta piedalīties Veselības ministrijas Veselības aprūpes departamenta direktore Sanita Janka un Valkas novadā praktizējošie ģimenes ārsti.

Apspriedē tika uzsvērta nepieciešamība palielināt ambulatoro un stacionāro pakalpojumi tarifus, lai uzlabotu pakalpojumu pieejamību un kvalitāti. Veselības ministrijas pārstāve informēja, ka līdz ar izmaiņām finansējumā ir nepieciešams ieviest grozījumus, kas paredz katrā veselības aprūpes līmenī nodrošināt skaidri definētu pakalpojumu grozu, lai piešķirtie līdzekļu tiktu lietderīgāk izmantoti. Tiek domāts arī par vienotu datubāzi vizīšu pieteikšanai pie speciālistiem, kas varētu samazināt rindas. S. Janka arī pastāstīja, ka drīzumā paredzami uzlabojumi paliatīvās aprūpes jomā, nodrošinot valsts apmaksātus pakalpojumus pacienta dzīvesvietā.

Sanāksmes dalībnieki bija vienisprātis, ka līdzekļu trūkums un nepieciešamība sakārtot sistēmu nav vienīgie izaicinājumi. Liela problēma ir personāla trūkums. Vidzemē 40 procentu ģimenes ārstu pirmspensijas vecumā, tādēļ ir steidzami jārisina jautājums par jaunu speciālistu sagatavošanu un piesaistīšanu nozarei.

Valkas novada pašvaldības vadības pārstāvji aktualizēja jautājumu par pilsētas īpašo statusu saistībā ar medicīniskās aprūpes pieejamību pierobežas iedzīvotājiem un starpvalstu norēķiniem ar Igauniju par saņemtajiem ārstniecības pakalpojumiem kaimiņvalstī.

Ģimenes ārsti uzsvēra ilgstošās problēmas ar nesakārtotajām datu sistēmām, kas apgrūtina mediķu darbu un rada papildu izdevumus kā ģimenes ārstiem, tā pacientiem. Kritika izskanēja gan attiecībā uz platformu “E-Veselība”, gan arī par to, ka pacientu izmeklējumu rezultātu glabāšanu nodrošina nevis valsts, bet privāts uzņēmums, par kura pakalpojumiem ir jāmaksā ģimenes ārstiem un pacientiem.

Vidzemes plānošanas reģions ir viens no pieciem plānošanas reģioniem Latvijā, kas nodrošina reģiona attīstības plānošanu, koordināciju, pašvaldību un citu valsts pārvaldes iestāžu sadarbību. To veido tās lēmējorgāns – Attīstības padome un izpildinstitūcija – Administrācija. Pēc administratīvi  teritoriālās reformas no 2021. gada 1. jūlija Vidzemes plānošanas reģions valsts un starptautiskā līmenī pārstāv 11 Vidzemes novadus: Alūksnes novadu, Cēsu novadu, Gulbenes novadu, Limbažu novadu, Madonas novadu, Ogres novadu, Saulkrastu novadu, Smiltenes novadu, Valmieras novadu, Valkas novadu, Varakļānu novadu.

Attīstības padome ir reģionā ietilpstošo pašvaldību priekšsēdētāju kopsapulcē ievēlēta koleģiāla institūcija, kuru no attiecīgo pašvaldību deputātiem ievēlē uz vietējo pašvaldību pilnvaru laiku. No katras pašvaldības Attīstības padomē tiek izvirzīts viens pārstāvis.

 

Informāciju sagatavojis: Dzintars Močs, sabiedrisko attiecību speciālists Vidzemes plānošanas reģionā

Foto: Vidzemes plānošanas reģions un Valkas novada pašvaldība

04.10.2023

Notikumi

«Maijs 2024»
POTCPSSv
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031