Arhīva kalendārs

« January 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) Eiropas Savienības (ES) fondu programmā energoefektivitātes uzlabošanai apstrādes rūpniecībā iesniegumu atlases trešajā kārtā saņēmusi 48 projektu iesniegumus. Lielākā aktivitāte – uzņēmumu attīstībai Pierīgā.

Programmā, kas paredzēta rūpnieciskās ražošanas ēku pārbūvei un energoefektīvu ražošanas iekārtu iegādei, pieprasītais finansējums par 14 % pārsniedz atlases kārtā pieejamo: no Kohēzijas fonda (KF) trešajai atlases kārtai paredzēti 11 679 793 eiro; visu projektu īstenošanai kopā pieprasītais KF finansējums - 13 503 357 eiro. 

Gandrīz pusi no projektiem - 23 jeb 48 % - plānots īstenot Pierīgā un Rīgā (attiecīgi 15 un 8). Vidzemē paredzēta 10 ražošanas uzņēmumu attīstība, Zemgalē - 7, Kurzemē - 6. Viszemākā interese par ES fondu atbalsta iespējām bijusi Latgalē – tur plānota 2 projektu īstenošana.

Projektu pirmreizējo izvērtēšanu plānots pabeigt līdz š.g. 30. martam. Apstiprinātie projektu iesniegumi tiks publicēti sadaļā “Izsludinātās atlases”.

Ekonomikas ministrijas izstrādātā ES fondu programma paredzēta rūpnieciskās ražošanas ēku un noliktavu energoefektivitāti paaugstinošu pārbūves vai atjaunošanas darbu veikšanai, kā arī energoefektīvu ražošanas un tās blakusprocesus nodrošinošo iekārtu iegādei, lai aizstātu esošās, mazāk energoefektīvās iekārtas. Tāpat paredzēts, ka finansējumu var ieguldīt ēku inženiersistēmu atjaunošanā, pārbūvē vai izveidē, sekundāro energoresursu atgūšanai no ražošanas tehnoloģiskajiem procesiem un atjaunojamo enerģijas avotu izmantošanā, kā arī projekta tehniskās dokumentācijas sagatavošanai.

Informācija par projektiem, kas tiek īstenoti programmas pirmajā un otrajā atlases kārtā, pieejama vietnē esfondi.lv.

Aizvien biežāk saskaramies ar iedzīvotāju un uzņēmēju interesi par piemērotākajiem risinājumiem saules paneļu uzstādīšanai. Lai sniegtu atbildes uz šiem jautājumiem, š.g. 21. janvārī plkst. 11:00 Vidzemes plānošanas reģions rīko tiešsaistes semināru mājsaimniecībām, uzņēmējiem un pašvaldību kapitālsabiedrībām “Soli pa solim līdz saules paneļiem”. Seminārā uzzināsiet par ceļu līdz saules paneļiem, kas jāņem vērā izvēloties paneļus, kādas ir pieejamās finansējuma iespējas, kā arī varēsiet iepazīties ar pieredzi saules sistēmas izstrādē un pieslēgšanā kopējā tīklā.

Projekta “Smart Living” ietvaros esam sapulcējuši šajā jomā zinošus ekspertus. Semināra laikā eksperti iepazīstinās ar saules potenciālu Latvijā, kā izvēlēties paneļiem piemērotāko vietu, kā arī nodemonstrēs kalkulatoru saules paneļu uzstādīšanai elektroenerģijas ražošanai. AS “Sadales tīkls” pārstāvis pastāstīs, kas praktiski jādara, lai tiktu līdz saules paneļiem, kādi ir līdz šim Latvijā uzstādīto saules paneļu dati. SIA “Enefit” iepazīstinās ar tehnoloģiskajiem risinājumiem un parametriem, kas jāņem vērā, izvēloties piegādātāju. Savukārt Raivis Dejus stāstīs par savu pieredzi saules sistēmas izstrādē un pieslēgšanā kopējā tīklā, un noslēgumā AS “Swedbank” pārstāvis iepazīstinās ar saules paneļu finansēšanas iespējām un nosacījumiem.

Detalizētāka semināra programma apskatāma šeit.

Dalība seminārā ir bez maksas, taču iepriekš jāreģistrējas šajā saitē: https://ej.uz/solipasolimSmartLiving

Pēc reģistrācijas, tuvojoties pasākumam, katram dalībniekam tiks nosūtīta Zoom platformas saite tiešsaistes semināram.

Seminārs tiek organizētas Interreg Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projekta “Praktiski risinājumi gudrai energoresursu izmantošanai” (Smart Living) ietvaros. Projekta mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par videi draudzīgu dzīvesveidu un pārdomātu enerģijas resursu izmantošanu Latvijā un Igaunijā, apvienojot abu valstu zināšanas un partneru organizāciju kompetenci. Latvijā projektu īsteno Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris un Vidzemes plānošanas reģions, Igaunijā – Tartu reģionālā enerģētikas aģentūra.

Papildu informācijai: Ineta Tauriņa, "Smart Living" projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: ineta.taurina PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Rūta Ročāne, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, ruta.rocane PIE vidzeme PUNKTS lv

 

Augstāk minētā informācija šajā publikācijā atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

 

CITAS VIDZEMES ENERGOEFEKTIVITĀTES ZIŅAS

 

_


Aizvadītā gada nogalē, 14.decembrī, Gulbenes novada pašvaldība, kā pirmā no visām Latvijas pašvaldībām, noslēdza brīvprātīgu vienošanos ar Latvijas valsti (Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) personā) par energoefektivitātes uzlabošanu un energoefektivitātes pakalpojumu veicināšanu.

Konkrēti Gulbenes novada pašvaldība uzņemas sasniegt enerģijas ietaupījumu vismaz 10 % apmērā no 2018. gadā vidēji patērētās enerģijas apjoma, t.i. vismaz 2341,1 megavatstundas līdz 2030.gada 31. decembrim. Vienošanās tiks īstenota saskaņā ar Gulbenes novada ilgtspējīgas enerģētikas un klimata rīcības plānu līdz 2030.gadam.

Gulbenes novada pašvaldība brīvprātīgi sadarbosies ar BVKB energoefektivitātes veicināšanas un monitoringa jomā, kā arī energoefektivitātes metodiskajos jautājumos un pieredzes apmaiņā.

“Šāda vienošanās darbosies kā paškontroles un motivācijas mehānisms, tā disciplinēs mūs un vecinās Gulbenes novada ilgtspējīgas enerģētikas un klimata rīcības plāna ieviešanu realitātē. Tāpat vienošanās var dot priekšroku dažādos projektu konkursos. Būtiski ir arī tas, ka ar mums šajā jomā sāks rēķināties – mūsu viedoklim būs svars, kā arī tiks ņemtas vērā mūsu līdz šim iegūtajās zināšanās un pieredze,” vienošanās nozīmīgumu uzsver Gulbenes novada pašvaldības Attīstības un projektu nodaļas vadītājs Jānis Barinskis.

Vienošanās noslēgšana ir viens no pasākumiem valsts energoefektivitātes rīcības plānā obligātā enerģijas ietaupījuma mērķa sasniegšanai. Tās mērķis ir stimulēt energoefektivitātes paaugstināšanu atsevišķos uzņēmumos, komersantus pārstāvošas organizācijas uzņēmumos vai pašvaldībās un sasniegt vismaz 10% enerģijas ietaupījumu.

“Atzinīgi vērtējam Gulbenes novada pašvaldības apņemšanos, jo īpaši attiecībā uz enerģijas pašpatēriņa samazinājumu pašvaldības ēkās un iekārtās 20 % apmērā. Kā arī enerģijas ietaupījumu panākšanu daudzdzīvokļu ēku sektorā, ik gadu līdz 2030. gadam plānojot atjaunot vismaz divas daudzdzīvokļu ēkas. Šādi lēmumi sekmē iedzīvotāju izglītošanu par ilgtspēju un visu procesā iesaistīto pušu sadarbību. Lai izdodas sasniegt iecerēto!” šādi publisku pašvaldības vienošanos ar biroju vērtē Aija Timofejeva, BVKB Energoresursu kontroles departamenta direktore.

Līdz šim šādu vienošanos vēl ir noslēguši divi uzņēmumi – SIA “Salaspils siltums” un SIA “Jūrmalas siltums”. Informācija par to skatāma noslēgto brīvprātīgo vienošanos par energoefektivitātes uzlabošanu reģistrā ŠEIT.

 

Informāciju sagatavoja:

Gunta Kalmane,

Gulbenes novada pašvaldības

vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste

M.t. 26191107

E-pasts: gunta.kalmane PIE gulbene PUNKTS lv

www.gulbene.lv

Pašvaldību energopārvaldnieki, ēku apsaimniekotāji un lēmumu pieņemšanā iesaistītie speciālisti ir aicināti šī gada 27. janvārī piedalīties Vidzemes plānošanas reģiona rīkotajā tiešsaistes seminārā “ENERGOEFEKTIVITĀTES UN ATJAUNOJAMO ENERGORESURSU PROJEKTU VĒRTĒŠANA UN FINANSĒŠANA”. Seminārs būs noderīgs energoefektivitātes projektu sagatavošanas darbā, palīdzot izprast, kādai informācijai lēmumu pieņēmējiem jāpievērš uzmanība. Pašvaldībām nereti nākas izvēlēties, kurus objektus atjaunot pirmos. Seminārā apskatīsim, kā efektīvāk veikt šo izvēli un izvērtēt energoefektivitātes projektus gan no plānošanas viedokļa, gan izvērtējot to ekonomiskos rādītājus un rīkojot iepirkumus.

Noslēdzoties projektam “EFFECT4buildings”, kura ietvaros izstrādāta rokasgrāmata “Finanšu instrumenti un rīki ēku energoefektivitātes uzlabošanai” (apskatāma šeit), vēlamies sīkāk iepazīstināt finanšu aprēķinu rīku, kas var palīdzēt izvērtēt projektu rentabilitāti. SIA “Ekodoma” speciāliste Marika Rošā pastāstīs, kā vērtēt energoefektivitātes un atjaunojamo energoresursu projektus pašvaldībā, savukārt Latvijas Vides investīciju fonda speciāliste Zane Bilzēna stāstīs par viedajām finansēm gudrajām ēkām. Gulbenes novada pašvaldības attīstības nodaļas vadītājs Jānis Barinskis iepazīstinās ar Gulbenes pašvaldības pieredzi vides projektu ieviešanā un ar lēmumu pieņemšanas procesu, tai skaitā, deputātu pārliecināšanu. Alojas novada pašvaldības priekšsēdētājs Valdis Bārda stāstīs par pašvaldības pieredzi zaļā iepirkuma īstenošanā bibliotēkas ēkas celtniecībai. Seminārā pievienosies arī VARAM Investīciju politikas departamenta pārstāvis Kaspars Raubiškis, kas iepazīstinās ar plānoto ES fondu finansējumu pašvaldību ēku un infrastruktūras energoefektivitātes paaugstināšanai.

Detalizēta pasākuma programma pieejama šeit.

Aicinām pieteikt savu dalību seminārā līdz 26. janvārim, reģistrējoties saitē: https://ej.uz/E4Bseminars

Pēc reģistrācijas, tuvojoties pasākumam, katram dalībniekam tiks nosūtīta Zoom platformas saite tiešsaistes semināram.

Seminārs tiek rīkots Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gadam projekta "Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai" (EFFECT4buildings)  ietvaros, kuru ievieš Vidzemes plānošanas reģions kopā ar partneriem no vairākām Baltijas jūras reģiona valstīm ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Norvēģijas atbalstu. "EFFECT4buildings" mērķis ir palielināt ēku energoefektivitātes pasākumu skaitu publiskajās ēkās visā Baltijas jūras reģiona teritorijā. Vairāk par projektu: http://www.vidzeme.lv/

Papildu informācija: Inese Jēgere, projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, inese.jegere PIE vidzeme PUNKTS lv.

Informāciju sagatavoja: Rūta Ročāne, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, ruta.rocane PIE vidzeme PUNKTS lv.

 

CITAS VIDZEMES ENERGOEFEKTIVITĀTES ZIŅAS

 

_

2021. gada 21. janvārī aizvadīts Vidzemes plānošanas reģiona tiešsaistes seminārs “Soli pa solim līdz saules paneļiem”, kas tika rīkots projekta “Smart Living” ietvaros, un pulcēja plašu interesentu loku. Seminārā runājām par ceļu līdz saules paneļiem - kas jāņem vērā izvēloties paneļus, kādas ir pieejamās finansējuma iespējas, kādus paneļus izvēlēties un kāda ir pieredze saules sistēmas izstrādē un pieslēgšanā kopējā tīklā.

Tiem, kam nebija iespējas piedalīties seminārā, piedāvājam noskatīties prezentāciju ierakstus kanālā Youtube.

 

“Saules potenciāls un jaudas izvērtējums. Saules kalkulators” Jānis Ikaunieks, Vidzemes plānošanas reģions

“Ceļš līdz saules paneļiem” Aleksandrs Gavrilovs, AS Sadales tīkls

“Kādus saules paneļus iegādāties?” Gatis Lazda, SIA Enefit

“Pieredze saules paneļu ekspluatācijā privātmājā” Jānis Kronbergs, saules paneļu īpašnieks

“Pieredze saules sistēmas izstrādē un pieslēgšanā kopējā tīklā privātmājā” Raivis Dejus, paštaisīto saules paneļu entuziasts

“Saules paneļu finansēšanas iespējas” Inese Anckalniņa, AS Swedbank

 

Seminārs tika rīkots Interreg Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projekta “Praktiski risinājumi gudrai energoresursu izmantošanai” (Smart Living) ietvaros. Projekta mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par videi draudzīgu dzīvesveidu un pārdomātu enerģijas resursu izmantošanu Latvijā un Igaunijā, apvienojot abu valstu zināšanas un partneru organizāciju kompetenci. Latvijā projektu īsteno Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris un Vidzemes plānošanas reģions, Igaunijā – Tartu reģionālā enerģētikas aģentūra.

Papildu informācijai: Ineta Tauriņa, "Smart Living" projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: ineta.taurina PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Rūta Ročāne, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, ruta.rocane PIE vidzeme PUNKTS lv

Augstāk minētā informācija šajā publikācijā atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

CITAS VIDZEMES ENERGOEFEKTIVITĀTES ZIŅAS

 

_