Arhīva kalendārs

« August 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Gulbenes - Alūksnes bānītis šogad svinēs jau savu 117. gadskārtu. Bānīša dzimšanas diena ik gadu tiek atzīmēta ar skaistiem svētkiem. Arī šogad godināsim mūsu mazo bānīti, kas priecē gan tūristus, gan vietējos ļaudis, taču šoreiz Bānīša svētki būs nedaudz citādāki, kā ierasts.

Šogad pirmo reizi Bānīša svētki notiks divas reizes. Svinības sāksies jau pavisam drīz - 15.augustā, jo tieši šajā datumā 1903.gadā oficiāli vispārējai lietošanai tika atklāta šaursliežu dzelzceļa līnija Pļaviņas - Gulbene - Alūksne - Ape - Valka, bet svinību turpinājums būs 5.septembrī. 

15.augustā Bānīša svētku aktivitātes norisināsies Gulbenē, Gulbenes dzelzceļa stacijas un bānīša depo teritorijā, savukārt 5.septembrī - Alūksnē, Alūksnes stacijā. Un abās svētku dienās Bānīša svētku dalībnieki varēs piedalīties īpašos svētku braucienos, jo šogad arī pašā bānītī braucienu laikā paredzētas aktivitātes. 

15.augustā Gulbenē būs iespēja bez ieejas maksas apmeklēt bānīša depo, kopā ar ģimeni, draugiem vai individuāli atraktīvi pavadīt laiku, piedaloties spēlē "Depocatching jeb Atklāj Depo" un izzināt bānīša depo, sliežu ceļu un stacijas vēsturi un attīstību, kā arī klausīties uzlādējošu grupas "Atis Ieviņš un The Rock Brothers" koncertu. Pulksten 13.00, kā ierasts, bānītis ar tvaika lokomotīvi Ferdinands priekšgalā disko noskaņās uzsāks ceļu uz Alūksni. Arī atpakaļceļā maršrutā Alūksne-Gulbene paredzētas muzikāli izklaidējošas aktivitātes. Pasažieri abos braucienos varēs pievienoties latviešu deju, 80./90. gadu, latviešu estrādes/ šlāgera vai Eiropas hītu mūzikas vagonā.

5.septembrī Alūksnes stacijā no pulksten 13.30 līdz 15.30 būs iespēja baudīt grupas "Rumbas kvartets" un Alūksnes kultūras centra deju kopas "Jukums" uzstāšanos, būs āra spēles par un ap bānīti, retro foto, retro mašīnu parāde, tvaika lokomotīves ūdens uzpildes kolonnas un Alūksnes stacijas vilcienu izmaiņu atjaunotā ceļa atklāšana. No Alūksnes uz Gulbeni bānītis dosies retro ritmos un pasažieri varēs pievienoties braucienam vagonos: "Retro ziņģes", "Retro slavenības", "Retro lambetvoks" un "Retro izpriecas". 

Jāpiebilst, ka Stāmerienā, kas līdz šim bijusi viena no Bānīšu svētku norises vietām, septembra pirmajā sestdienā būs Pagasta svētku diena vietējiem iedzīvotājiem. Šogad tas būs 5.septembris, un svētku nosaukums būs “Bānīša svētku diena Stāmerienas stacijā”. Stāmerienas pagasta svētku programma jau tuvākajā laikā tiks publicēta mājaslapā www.gulbene.lv.

Bānīša svētkus arī turpmāk Gulbenes un Alūksnes staciju teritorijās plānots rīkot katra gada 15.augustā vai šim datumam tuvākajā sestdienā, ja 15.augusts iekrīt darba dienā.

Svini svētkus kopā ar mūsu mazo Gulbenes-Alūksnes bānīti disko un retro ritmos! Biļetes bānītim DISKO un RETRO ritmos meklē: www.bezrindas.lv!

Informāciju sagatavoja:

Evita Brokāne,
Gulbenes novada pašvaldības aģentūras
"Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs"
sabiedrisko attiecību un mārketinga speciāliste

Vidzemes nevalstisko organizāciju pārstāvji tiek aicināti augustā apmeklēt bezmaksas klātienes seminārus digitālo prasmju uzlabošanai.  Semināri notiks četrās Vidzemes vietās - Naukšēnos (17.08), Smiltenē (19.08), Gulbenē (20.08) un Cēsīs (21.08). Tā ir iespēja Vidzemes NVO stiprināt savu kompetenci digitālo rīku izmantošanā, lai efektivizētu savu ikdienas darbību.

 Katrs seminārs norisināsies trīs stundas, sastāvot no divām sesijām, kuru laikā tiks praktiski aplūkotas metodes darbā ar konkrēto programmatūru, digitālo rīku vai sociālo tīklu. Seminārus rīko Valmieras novada fonds ar Kultūras ministrijas atbalstu. Nodarbības vadīs digitālo rīku entuziasts Artis Krists Mednis, kurš konkrētās jomas vajadzības un darba specifiku ir iepazinis, vadot projektus un sakārtojot procesu organizāciju Valmieras novada fondā, Latvijas Lauku forumā, biedrībā "Sansusī", Valmiermuižas kultūras biedrībā un jauniešu biedrībā "VirziensA".

Semināru tēmas:

1)    Naukšēnos (17.08) un Gulbenē (20.08) - Excel iespējas precīzai un ātrai uzdevumu izpildei (datu sakārtošana, noformēšana, diagrammas un darbības ar tiem, kā arī noderīgas formulas un dažādi "triki");

2)    Smiltenē (19.08) un Cēsīs (21.08) Kā sasniegt vēlamo auditoriju Facebook un e-pastā (Facebook, Mailchimp) un Noderīgi digitālie rīki NVO ikdienai (Clockify, Google kalendārs, Microsoft Teams, Google Groups un Google Sites).

Lai jaunās zināšanas tiktu apgūtas veiksmīgi, semināru dalībnieki praktiski līdzdarbosies jauno zināšanu apguvē. Savukārt mēneša garumā pēc apmeklētās nodarbības dalībniekiem būs pieejams atbalsts tiešsaistes konsultāciju formā ar semināra organizatoriem apgūto semināra tēmu nostiprināšanā.

Tā kā semināru vietu skaits ir ierobežots, aicinām semināriem reģistrēties NVO un neformālo interešu grupu pārstāvjus, reģistrējoties tiešsaistē ej.uz/NVO2020VIDZ/ līdz š.g. 14.augustam. Tā kā semināros tiks aplūkoti dažādi digitālie rīki, tāpēc semināri notiks telpās, kas aprīkotas ar pieejamiem datoriem. Ja semināra dalībnieks jūtas komfortablāk, strādājot uz sava personīgā datora, aicinām to ņemt līdzi uz semināru! Kontakti jautājumu vai neskaidrību gadījumā: samanta.berga PIE vnf PUNKTS lv; 26035182.

 

Relīzi sagatavoja:

Samanta Berga, Valmieras novada fonds

E-pasts: samanta.berga@vnf.lv, tālrunis: 26035182

http://www.vnf.lv

2020. gada 8. augustā Sēļu muižā apmeklētājus jau septīto gadu priecēs Mazie Opermūzikas un Mākslas svētki. Šoreiz pasākumā, pateicoties Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) Vidzemes kultūras programmai, skanēs opermūzikas nakts koncerts “Seviļas kaislības”*.

Svētki sāksies plkst.20.30. Tiks griezta lenta jaunajai Velvju zālei**, tajā tiks atklāta  mākslinieces – keramiķes Sanitas Mickus personālizstāde “Piezīmes mālā” . Izstāžu zālē un mazajā zālē tiks atvērta mākslinieces Olitas Gulbes – Ģērmanes gleznu izstāde “Šis gaiss tik pilns ar skaistiem vējiem…” /I.Ziedonis/ Būs iespēja tikties ar mākslinieci.

Lielajā zālē tiks atklāta Jūrmalas mākslinieku – Alises Landsbergas, Baibas Briedes, Jāņa Jēkabsona, Laines Kainazes, Ineses Ziemeles un Voldemāra Krutina -  Sēļu muižas plenērā tapušo darbu izstāde.

Stallī būs apskatāma arī tradicionālā izstāde “Ziedi manā dārzā”, kas norisinās katru gadu tieši Sēļu muižas svētku laikā. Visskaistākie ziedi atceļos uz izstādi gan no  pašu pagasta, gan no Mazsalacas krāšņākajiem dārziem.

Pasākuma laikā apskatāmas vēl četras izstādes: mākslinieces Ērikas Kumerovas personālizstāde “Dabas citāti", porcelāna figūriņu kolekcija (Zviedrija), Mākslinieces Initas Reimandovas porcelāns, akmensmasa, kolekcijā ‘’ Dzīvības līnijas’’, izstāde “ Manas dzimtas pūralāde’’.

Plkst.22.00 muižas estrādē opermūzikas nakts koncerts “Seviļas kaislības”. Opermūzikas nakts koncerts “Seviļas kaislības Sēļu muižā” ļaus klātienē izdzīvot aizaujošus notikumus jautrajā mīlas stāstā par Rozīnu, viņas tēvoci Bartolo, kurš vēlas jaunavu precēt un viņas iemīļoto jaunekli Almavivu, kuriem palīdz attapīgais un viltīgais bārddzinis Figaro.

Koncertā piedalīsies Krišjānis Norvelis (bass), Kalvis Kalniņš (baritons), Mihails Čulpajevs (tenors), Inga Šļubovska-Kancēviča (soprāns), Ilona Bagele (mecosoprāns) un svētku kamerorķestris diriģenta Normunda Vaiča vadībā.

*Projekta “Seviļas kaislības” mērķis ir aktualizēt Sēļu muižas kultūrvēsturiskā mantojuma nozīmību, rīkojot opermūzikas nakts koncertu senās muižas un parka teritorijā, ļaujot klātienē baudīt augstvērtīgu un profesionālu mākslinieku sniegumu, nodrošinot kvalitatīvu kultūras produkta pieejamību Vidzemes laukos, attīstot un saglabājot muižas vēsturiskās tradīcijas.

**Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) Lauku attīstības programmas aktivitātes “Vietas potenciāla attīstības iniciatīvas” ietvaros tiek īstenots projekts “Velvju zāles remontdarbi Sēļu muižā”.    

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un video materiāli var tikt izmantoti pasākuma organizatora publicitātes materiālos.

Aicinām ievērot valstī noteiktos ierobežojumus!

Aicinām izbaudīt Sēļu muižas senatnīgo auru, dabas krāšņumu un romantisko noskaņu Mazajos Opermūzikas un Mākslas svētkos 8. augustā!

Informāciju sagatavoja:

Anete Gluha, Mazsalacas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste


Lai iepazīstinātu vidzemniekus un reģiona viesus ar elektriskā velosipēda iespējām un ērtībām, no 14. augusta līdz 28. augustam Valmierā un Cēsīs būs pieejami pieci elektriskie velosipēdi bezmaksas izmēģinājuma braucieniem. Cēsīs velosipēdi būs pieejami Pils laukumā 1, savukārt Valmierā – Cēsu ielā 4, laukumā pie Vidzemes Augstskolas.

Elektrisko velosipēdu izsniegšanas punktu darba laiks abās pilsētās – katru dienu no plkst.10.00 līdz plkst.18:00.

 

Pirms brauciena pakalpojuma lietotāji tiks instruēti par velosipēdu lietošanu, tāpat būs pieejamas arī aizsargķiveres, bērnu velo sēdeklīši un velosipēda slēdzenes.

Ar vienu uzlādes reizi iespējams veikt līdz 60 km garu distanci, taču, ja baterija beidzas pirms atgriešanās sākumpunktā, ar velosipēdu iespējams pārvietoties arī minoties.

Būtiski atzīmēt, ka elektriskais velosipēds ir īpaši ērts braucamrīks gados vecākiem cilvēkiem, kā arī ir piemērots tiem, kuriem ir veselības problēmas (piemēram, traumēti ceļgali u.tml.).

Iniciatīva tiek īstenota Eiropas Savienības līdzfinansētā projekta “MARA” ietvaros, pievēršot iedzīvotāju uzmanību alternatīvam pārvietošanās līdzeklim, kas joprojām Latvijā, tostarp Vidzemē, ir mazpazīstams un reti izmantots braucamrīks ikdienas mobilitātes nodrošināšanai.

Pakalpojuma lietotājiem, atgriežoties no izbraucieniem, tiks lūgts aizpildīt arī novērtējuma anketu par saņemto pakalpojumu un braucamrīka lietošanas pieredzi. Anketas rezultāti tiks apkopoti un izmantoti pētījumā par mobilitātes paradumiem, analizējot, vai elektriskie velosipēdi varētu būt viens no potenciālajiem pārvietošanās veidiem Vidzemē.

Elektriskā velosipēda izmēģinājuma braucienus organizē Vidzemes plānošanas reģions.

 

AICINĀM NOSKATĪTIES VIDEO >>  ŠEIT <<

Elektriskā velosipēda izmēģinājuma braucieni Cēsīs un Valmierā tiek organizēti Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020.gadam projekta “Mobilitāte un pieejamība lauku reģionos - jaunas pieejas mobilitātes koncepciju izstrādei attālos lauku reģionos (MARA)” ietvaros. Projekta mērķis ir uzlabot mobilitātes pakalpojumu pieejamību un kvalitāti lauku reģionos. Tā īstenošanā iesaistījušies 12 partneri no 9 reģioniem, Latvijā projektu īsteno Vidzemes plānošanas reģions. Vairāk informācijas par projektu www.mara-mobility.eu (angļu valodā) un www.vidzeme.lv (latviešu valodā).

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, mob.t. 29454752, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

10.septembrī pulksten 18:00 Smiltenes novada Kultūras centrā viesosies bloga Seek the Simple autore Laura Arnicāne ar lekciju “Minimālisms. Dzīve ar vairāk”.

 Mūsdienās mēs dzīvojam lietu un informācijas pārpilnībā, bet tas nāk ar saviem mīnusiem. Šajā pārpilnībā bieži pietrūkst skaidrības par mūsu mērķiem, cieš darba produktivitāte un trūkst laika sev un saviem mīļajiem. Izvēļu ir tik daudz, un mums pietrūkst resursi (laiks, enerģija un nauda) tām lietām, kas mums ir vissvarīgākās.

Šajā lekcijā Laura iepazīstinot ar minimālisma domāšanas veidu, kura pamatā ir atbrīvošanās no visa liekā, iepazīstinās ar to, kas var iedot skaidrākas dzīves prioritātes un mieru ikdienā. Lekcija noteikti nebūs par to, kur visi interjeri ir vienādi balti bez mēbelēm, kur mēs visi ģērbjamies vienādi un kur ir garlaicīga dzīve. Laura dalīsies ar iedvesmu un praktiskiem instrumentiem, kas palīdzēs teoriju ienest  dzīvē.

No visa, kas nesagādā mums prieku vai nepalīdz mērķu sasniegšanā. Šajā lekcijā cilvēki uzzinās:

*kā atbrīvoties no liekām mantām mājās un darba telpā

*kā atbrīvošanās no liekā palīdzēs iegūt vairāk resursu – laiku, enerģiju, naudu – lietām, kas mums katram ir būtiskas

*kā tērēt savus resursus lietām, kas virza tuvāk taviem dzīves mērķiem

*kā arī citiem praktiskiem un noderīgiem padomiem

Biļetes ir pieejamas elektroniski “Bez Rindas” www.bezrindas.lv un Smiltenes novada Kultūras centra kasē. Ieejas maksa par lekciju – 10 EUR. Vietu skaits ir ierobežots. Lekcija notiks, ievērojot visus drošas pasākuma organizēšanas nosacījumus. Kopējais pasākuma ilgums – 90 min. Vairāk informācijas pa tālruni +371286 vai kulturascentrs PIE smiltene PUNKTS lv.

*Pasākuma organizators ir Smiltenes novada Kultūras centrs. Organizators var izdarīt foto un video uzņēmumus pasākuma norises vietā vai tuvākajā apkārtnē (tostarp pie ieejas). Ja Jūs ierodaties pasākuma vietā, Jūs apzināties, ka Jūsu attēls var tikt uzņemts un apstrādāts turpmākajiem publicitātes mērķiem. Organizators ir publiska institūcija, kurai ir pienākums informēt sabiedrību par publisku līdzekļu finansētām aktivitātēm. Organizators neapstrādās Jūsu personas datus, ja Jūs neatradīsieties pasākuma tuvumā.

 

Informāciju sagatavoja

Alise Seile

Smiltenes novada KC mākslinieciskā vadītāja

kulturascentrs PIE smiltene PUNKTS lv

28688101

Šodien, 2020. gada 11. augustā, Valsts izglītības attīstības aģentūras direktore Dita Traidās un Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs parakstīja līgumu par Norvēģijas grantu projekta “Inovācijas centra izveidošana Cēsīs” īstenošanu Kosmosa izziņas centra izveidei skolēniem, skolotājiem un pirmskolas vecuma bērniem ar vecākiem, kā arī sabiedrībai kopumā, lai radītu interaktīvu un atraktīvu vidi STEM zinātņu jomu izzināšanai.

Turpmāko trīs gadu laikā Cēsu Kosmosa izziņas centra telpas un interešu izglītības programmas veidos par kosmosa tematiku piecās apakštēmās – sabiedrība, kosmoloģija, tehnoloģija, veselība un dzīvošana kosmosā. Interešu izglītības nodarbībās un interaktīvajās ekspozīcijās meklēs atbildes uz tādiem jautājumiem kā kāpēc cilvēki vēlas lidot kosmosā, kādi ir lielākie kosmosa noslēpumi, kas palīdz lidot kosmosā, kā sagatavoties lidojumam kosmosā, kas cilvēkam nepieciešams, lai dzīvotu ārpus planētas Zeme u.tml. “Kosmosa izziņas centra izveide Cēsīs ir nozīmīgs papildinājums esošā inovāciju centra ZINOO iekoptajām tradīcijām ne tikai Cēsīs, bet šādu dabaszinātņu interešu un zināšanu centru modernizācijai Latvijā. Cēsis ar savu pieredzi kalpojis kā stimuls Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas finansējumu programmas “Pētniecība un izglītība” ieguldījumam šādu centru attīstībai Latvijā. Granta mērķis ir īstenot bērnu un jauniešu zinātkāres rosināšu dažādu zinātņu jomās, tā ieguldījums mūsdienīga satura un  tehnoloģiskā nodrošinājuma izveidē jaunajā centrā palīdzēs radīt aizraujošu un radošu pētniecisko koprades vidi ne tikai bērniem un jauniešiem, bet arī auglīgai sadarbībai starp izglītības un zinātniskajām institūcijām,” uzsver VIAA direktore Dita Traidās. 

Projektā Cēsu novada pašvaldība plāno izveidot darbnīcas, koprades telpas, laboratorijas u.c. interaktīvas ekspozīcijas, kā arī radīt 50 interaktīvas izstādes, trīs izglītojošas programmas un piecas aizraujošas nodarbības dabaszinātņu (datorzinātne un informācijas zinātne, fizika, ķīmija, bioloģija, zemes un vides zinātnes) un inženierzinātņu un tehnoloģiju (civilā inženierija, elektrotehnika, elektronika, informācijas tehnoloģijas, vides biotehnoloģijas, mašīnbūve un mehānika) jomās. Savukārt skolotājiem paredzēti mācību semināri kompetences stiprināšanai STEM priekšmetu mācīšanā. 

“Cēsīm Kosmosa izziņas centrs ir loģisks turpinājums esošajam ZINOO centram. Teju 10 gadu garumā ir uzkrāta nozīmīga pieredze šādu centru vadībā un attīstībā. Skolēni no visas Latvijas varēs apmeklēt Cēsis, lai iedvesmotos nākotnes izaicinājumiem, apgūtu sarežģītu mācību vielu interesantā un iesaistošā veidā,” stāsta Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs. 

Projektu “Inovācijas centra izveidošana Cēsīs” finansē EEZ/N grantu programma “Pētniecība un izglītība”. Tā kopējās izmaksas ir 2 146 856,00 eiro, no kurām 1 642 346,20 eiro ir Norvēģijas finanšu instrumenta līdzfinansējums, 289 825,80 eiro – Latvijas valsts budžeta līdzfinansējumu, bet 214 684,00 eiro – Cēsu novada pašvaldības līdzfinansējums. Projektu Cēsu novada pašvaldība īstenos ciešā sadarbībā starp projektā iesaistītajiem partneriem - NAROM (Norvēģijas kosmosa izglītības centrs) un Rīgas Tehnisko universitāti, kā arī citiem zinātnes un inovāciju centriem Latvijā. Izglītības un zinātnes ministrijas kā programmas apsaimniekotāja loma ir atbildēt par programmas koncepcijas izveidi, efektīvāku finanšu instrumentu īstenošanu un mērķtiecīgāku atbalstu prioritārajās jomās, bet VIAA kā programmas ieviesēja atbildība ir projektu vērtēšana, īstenošanas uzraudzība un kontrole, kā arī projektu rezultātu saglabāšanas un ilgtspējas uzraudzība.

 

Informāciju sagatavojusi:

Elīna Līva Rudāne

VIAA Komunikācijas un programmu publicitātes nodaļas

vecākā informācijas speciāliste

Tālr.: 67785436

e-pasts: liva.rudane PIE viaa.gov PUNKTS lv

Jau ceturto nedēļas nogali cēsnieki un Cēsu viesi baudīs Cēsu Svētā Jāņa baznīcas izgaismošanas performanci, kas sākās kā kulminācija šī gada pilsētas svētkos.

 

“Baznīcas torņa gaismu šovs ir populārs ne vien cēsnieku, bet arī pilsēta viesu vidū, kuri, pēc viņu vārdiem šo ieplāno kā kulmināciju savam brīvdienu viesošanās laikam Cēsīs,” saka Cēsu Kultūras un Tūrisma centra vadītāja Andra Magone.  “Šāda veida performance ir unikāls notikums ne vien Baltijas, bet arī Eiropas kontekstā, tāpēc priecājamies, ka to novērtē cēsnieki un pilsētas viesi! Jau pēc rekonstrukcijas baznīca bija kļuvusi par Cēsu fotografētāko objektu sociālajos tīklos. Gaismu šovs šo tendenci tikai veicinājis,” turpina Magone.

“Šī projekta veidošanas laiks man personīgi ir bijis nozīmīgs un pieredzēm bagāts gan radošajā, gan tehniskajā izpildījumā. Esmu pagodināts ar savu darbu turpināt Cēsu sirds vēsturi un nodot to nākotnei,” stāsta projekta autors Uldis Skroders.

Performance skatāma piektdienas un sestdienas vakaros, iestājoties tumsai, katrā apaļā stundā līdz plkst. 23.00, kad baznīcas sienas iemirdzas īpašā noskaņu stāstā. Ar gaismu spēļu un mūzikas mijiedarbību tiek radīta iespaidīga izrāde. Paredzēts, ka performance mainīsies atbilstoši sezonalitātei un dažādiem valsts un gadskārtu svētkiem.

Aicinām īpašo gaismas stāstu savām acīm izbaudīt kopā ar ģimeni un draugiem!

Ieskats baznīcas izgaismošanā Cēsu pilsētas svētku laikā skatāms šeit: https://www.youtube.com/watch?v=-G-LgWcdmRA

Jūnijā apritēja divi gadi kopš Cēsu Svētā Jāņa baznīcas restaurācijas darbu uzsākšanas. Līdz ar fasādes rekonstrukciju pārvērtības piedzīvojuši arī baznīcas varenie logi. Ir veikta logu rekonstrukcija un izvietotas jaunas vitrāžas, kuras papildina logus altāra daļā un baznīcas jomā. Kā arī ir uzstādīti prožektori, kas izgaismo baznīcas torni.

 

Informāciju sagatavoja:

Cēsu novada pašvaldības 

Komunikācijas un klientu servisa pārvaldes

Vecākais komunikācijas speciālists

Aleksandrs Abramovs

aleksandrs.abramovs PIE cesis PUNKTS lv 

Laiska brīvdabas kino baudīšana ir neatņemama vasaras sastāvdaļa! 13. augustā plkst. 21.00 Valmiermuižas parkā būs skatāma dokumentālā filma „Klejotāji” un iespēja satikties, uzdot jautājumus par un ap filmas tapšanas gaitu režisoram Matīsam Kažam.  

„Klejotāji” ir stāsts par trim filmas režisora vienaudžiem – divdesmitgadniekiem, kuri meklē savu vietu mūsdienu pasaulē, nododoties dažāda veida klejojumiem. „Arī pašas filmas forma pielīdzināma klejojumam. Klejojumam pa īsiem mirkļiem, izvēlēm, kas veido mūsu dzīves, arī pa spēcīgām un pretrunīgām izjūtām. „Klejotāji” nav tikai stāsts par jauniešiem mūsdienu nekontrolējamā progresa un globalizācijas laikmetā, patiesībā filmai vajadzētu būt aktuālai jebkuram skatītājam, kurš pieredzējis jaunībai raksturīgo sevis meklēšanas un identitātes veidošanās procesu,” filmu raksturo režisors Matīss Kaža. Filma „Klejotāji” tapusi trīs gadu laikā trīs valstīs – Latvijā, ASV un Japānā.

Režisors Matīss Kaža (1995) kinoizglītību ieguvis Ņujorkas Universitātes Tiša mākslas skolā, zināšanas papildinājis Amerikas Kino institūtā Losandželosā. Jau studiju laikā uzņēmis savu pirmo pilnmetrāžas dokumentālo filmu „Vienu biļeti, lūdzu!” (2017), kas guvusi atzinību vairākos starptautiskos kinofestivālos.

Nākamie brīvdabas kino vakari Valmiermuižā:

22. augustā plkst. 19.00 būs baudāms suģestējošās grupas „Zāle” koncerts, bet plkst. 21.00 animācijas filma „Projām”.

27. augustā plkst. 21.00 spēlfilma „Jelgava ' 94” un tikšanās ar režisoru Jāni Ābeli.

17. septembrī plkst. 21.00 spēlfilma „Nekas mūs neapturēs” un tikšanās ar režisoru Andri Gauju.

Brīvdabas kino vakaros DALĪBA BEZ MAKSAS.

Lai arī vairums sēdvietu nodrošināsim, nekautrējies ņemt līdzi beņķīti vai plediņu, lai filmas baudīšanai izvēlētos sev tīkamāko vietu parka zālītē vai nojumē. Turpat līdzās esošā Valmiermuižas alus tirgotavā būs iespējams iegādāties spirdzinājumus un uzkodas līdzņemšanai.

Rīko Valmiermuižas kultūras biedrība, atbalsta Burtnieku novada pašvaldība. Projekts „Katram pa saujai kino brīvā dabā” (projekta Nr. 19-09-AL29-A019.2204-000008) īstenots Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.–2020.gadam apakšpasākuma: 19.2 „Darbības īstenošana saskaņā ar sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju” aktivitātes: 19.2.2 „Vietas potenciāla attīstības iniciatīvas” ietvaros, caur biedrību „No Salacas līdz Rūjai”.

 

Plašākai informācijai: Valmiermuižas kultūras biedrība, kultura PIE valmiermuiza PUNKTS lv, tālr. nr.: 27337798.

Svētdien, 16.augustā, plkst.11.00 Valmieras Tūrisma informācijas centrs aicina atklāt teiksmainā Burtnieku novada dažādo dabas un kultūrvēsturisko vietu vilinājumu, dodoties aktīvā velobraucienā kopā ar pieredzes bagāto velobraucēju un aktīvā tūrisma gidi Santu Paegli. Maršruta kopējais garums būs aptuveni 40 km.

Brauciena laikā būs iespēja baudīt ne tikai vasarīgo laiku un aktīvu kopā būšanu, bet arī uzzināt interesantus stāstus gan par zināmām, gan mazāk zināmām vietām un objektiem Burtnieku novadā. Caur stāstiem atklāsiet Ēveles un Jaunjērcēnu kultūrvēsturisko pērļu noslēpumus. Īpašu enerģiju būs iespējams smelties pie viena no Latvijas dižākajiem akmeņiem – Jērcēnu dižakmeņa.

Velobrauciena sākums un noslēgums plānots Ēvelē. Pasākums ilgs aptuveni 5 stundas, un tas būs vidējas grūtības pakāpes. Brauciena laikā plānotas vairākas vietas atpūtai, kur ikviens varēs mieloties ar savām līdzi paņemtajām uzkodām un dzeramo ūdeni. Tāpat neizpaliks arī jautras un interesantas izklaides gida vadībā.

Velobraukšana notiks pa asfalta, grants un maziem zemes ceļiem. Savai drošībai brauciena laikā iesakām lietot velobraucēju ķiveres un cimdus.

Dalības maksa velobraucienā – 4 EUR/personai, apmaksu veicot līdz 16.augustam Valmieras Tūrisma informācijas centrā (Rīgas ielā 10).

Dalībnieku skaits pasākumā ir ierobežots, tāpēc lūgums pieteikties iepriekš, zvanot pa tālruni 26332213 vai rakstot e-pastu tic PIE valmiera PUNKTS lv, vai klātienē Valmieras Tūrisma informācijas centrā.

Informāciju sagatavojusi:
Zane Krūmiņa
Valmieras Tūrisma informācijas centra
Tūrisma projektu vadītāja
Tālr.: 25437177

Valmieras Tūrisma informācijas centrs sadarbībā ar platformas Travitious pārstāvjiem aicina apceļot un atklāt Valmieras mazāk zināmās vietas jau otrajā digitālajā spēlē par Valmieru - “Valmierā dzīvojam zaļi!”.

 Tā pieejama šeit.

Piedzīvojumu spēle aicinās apjaust Valmieras zaļuma apvāršņus un atklāt mazāk zināmas vietas, liekot lietā atjautību, zināšanas un intuīciju. Spēle “Valmierā dzīvojam zaļi” sastāv no 8 punktiem, kas izvietoti Valmierā un tās tuvākajā apkārtnē. Piedzīvojumu spēle veicama, pārvietojoties ar auto vai velosipēdu no punkta līdz punktam (~20 km) un dodoties nelielā pastaigā pa apskates vietām (~3 km). Spēle piemērota ikvienam, kurš vēlas sevi izaicināt atjautībā un zināšanu krājumā un vēlas izkustēties, pavadot laiku kopā. Piedzīvojumu spēle piemērota arī ģimenēm ar bērniem.

Lai atrastu konkrēto pieturas punktu, katrā apskates vietā jārod risinājums mīklai, kas kalpos kā pavediens nokļūšanai nākamajā punktā. Ja tomēr mīklas risinājumu neizdodas rast, iespējams vadīties pēc aptuvenām GPS koordinātām, kā arī attēliem, kas uzņemti netālu no atrašanās vietas, kuru jāapmeklē. Aicinām iepazīties ar īsu pamācību, kā izmantot digitālo platformu Travitious šeit.

Platformā Travitious šī ir jau otrā digitālā spēle par Valmieru. Iepriekšējo spēli “Valmieras vilinājums” meklējiet šeit. Ar citām Valmieras puses dabas, kultūrvēstures un aktīvās atpūtas iespējām aicinām iepazīties šeit. Sajūtiet, kā pilsēta virmo un kā Valmierā dzīvojam zaļi!

Informāciju sagatavoja:
Madara Stukmane
Valmieras Tūrisma informācijas centra
Tūrisma informācijas konsultante
Tālr.: 26332213

Unikāla iespēja pielikt roku Mežtakas tapšanā un gūt dabas takas marķēšanas pieredzi! 18.augustā visi Mežtakas draugi ir aicināti kopā ar Vidzemes plānošanas reģionu marķēt Mežtaku vienā no ainaviskākajiem Mežtakas posmiem Veclaicenē. Ņemsim otas un krāsosim!

Marķēsim ~ 10 km garu posmu no Mežtakas 15. dienas. Šajā posmā Mežtaka uzved Drusku pilskalnā, no kura var redzēt Munameģi, aizlīkumo pa izteikti paugurainu apvidu un nolaižas Kornetu-Peļļu subglaciālajā iegultnē, kas ir viena no iespaidīgākajām Latvijas gravām. Tālāk taka aizved līdz Ilgāja ezeram, kur marķēšanu beigsim.

TIKŠANĀS VIETA: Otrdiena, 18. augusts, Kornetu tautas nams, plkst. 11.00
https://goo.gl/maps/v95o3KupqwQPYQvd7

Aptuvenais marķēšanas laiks: 4h
Maršruts: Korneti–Ilgāja ezers (~10 km)

Pārtika: pašam ir jāsarūpē pusdienu maizītes un dzērieni.
Apģērbs: laika apstākļiem un krāsošanai atbilstošs. Var noderēt saules cepure/lakats (maršrutā ir ne tikai mežs, bet arī saulei atklāti grants ceļi), pūšamais pret odiem/ērcēm, plāksteri.

Svarīgi! 

Marķēšana tiks pabeigta pie Ilgāja ezera (Latvijas/Igaunijas robeža). Tālākās gaitas pēc dalībnieku ieskatiem – ir iespēja pašiem mērot ceļu atpakaļ līdz Kornetiem, izstaigāt Ilgāja-Naudas akmens taku vai doties tālāk pa jau nomarķēto Mežtaku Apes virzienā.

Atgādinām, ka šis pasākums nav gidēta ekskursija, bet gan darba ekspedīcija, tādēļ dalībniekiem ir pašiem jāplāno transports.

 

OBLIGĀTA IEPRIEKŠĒJA PIETEIKŠANĀS: https://cutt.ly/pieteiksanas-Meztakas-markesanai


Pārgājiena laikā tiks fotografēts un/vai filmēts un iegūtais materiāls izmantots Mežtakas publicitātes nolūkos.

 

https://www.facebook.com/events/253608998957905/


Jautājumiem: Māra Sproģe, Vidzemes plānošanas reģions, T. 26488091, mara.sproge PIE vidzeme PUNKTS lv

 

Projekts "Pārrobežu pārgājiena maršruts "Meža taka"" tiek īstenots ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmas 2014.–2020. gadam finansiālu atbalstu, sadarbojoties Latvijas un Igaunijas partneriem.
No Latvijas projektā piedalās "Lauku Ceļotājs", Vidzemes plānošanas reģions, Rīgas plānošanas reģions, Dabas aizsardzības pārvalde, Latvijas valsts meži.

 

Šī informācija atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.


Jau rīt, 18. augustā plkst. 9.00 Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) muzejā Zvārtavas pilī, Gaujienas pagastā, Apes novadā, norisināsies LMS rīkotas vizuālās mākslas radošās darbnīcas “MANTO. ZĪMĒ. ĢIPSĒ”. Radošās darbnīcas paredzētas kā mākslinieciskas un izglītojošas aktivitātes, kurās piedalīsies Gaujienas mūzikas un mākslas skolas audzēkņi un ir aicināti pievienoties visi interesenti. Plkst. 18.00. Zvārtavas pils Svētku zālē notiks kameransambļa “Trio Metamorfozes” koncerts “Skaņu plūdums”.

Radošās darbnīcas “MANTO. ZĪMĒ. ĢIPSĒ” radītas, lai rosinātu izzināt vizuālās mākslas dažādu jomu saskarsmes iespējas. Dalībniekiem tiks sniegts ieskats tēlniecībā, neogotikas stilistikā, ekslibris un grafikā, kā arī dizaina elementu izveidē, saistībā ar pasākuma norises vietu – Zvārtavas pili.

Radošajās darbnīcas būs iespēja iepazīt tēlnieku Kristapa Andersona un Svetlanas Saveļjevas autordarbus, kā arī 19.-20.gs. ģipša izstrādājumus un  kopiju atliešanas procesu. Mākslinieku vadībā dalībnieki varēs zīmēt, patinēt un atliet ģipsī arhitektūras elementus, kā arī savu plaukstas nospiedumu, tādējādi paplašinot zināšanas par kompozīciju un ģipša mākslinieciskajām un tehnoloģiskajām kvalitātēm, kas ir bijis viens no būtiskākajiem elementiem skulptūru un būvplastikas radīšanā mūsdienās un 19.-20.gs.

LMS radošajās darbnīcās mākslas dažādās izpausmes palīdzēs izzināt LMS prezidents, tēlnieks Igors Dobičins, mākslinieces un pedagoģes – Ineta Riepniece, Māra Kārkliņa, Dace Lazdiņa, Vizbulīte Jaukule, un arhitekte Elza Dobičina. Muzikālu radošo darbnīcu vadīs “Trio Metamorfozes” mūziķi: Liene Dobičina, Zane Rubesa, Zane Jurēvica un Miķelis Dobičins.

Radošo darbnīcu noslēgumā norisināsies pasākuma dalībnieku izstāde un labāko darbu autoru apbalvošana.

Radošo darbnīcu laikā būs iespēja iepazīt arī Zvārtavas pili, tās vēsturi un  pilī izvietotās LMS muzeja 20.-21.gs. mākslas darbu kolekcijas ekspozīcijas: glezniecības, tekstilmākslas ekspozīciju “Spītniece pilī”, tēlniecības ekspozīciju “Laikabiedra portrets”, apgleznotā porcelāna kolekciju “Trauslais pieskāriens”, mākslinieku veidoto gultu kolekciju “Sapnis”.

Latvijas Mākslinieku savienības radošās darbnīcas “MANTO. ZĪMĒ. ĢIPSĒ” atbalsta Vidzemes plānošanas reģions, Valsts kultūrkapitāla fonds un akciju sabiedrība „Latvijas valsts meži”.

Radošās darbnīcas “MANTO. ZĪMĒ. ĢIPSĒ” būs bez maksas, koncerta “Skaņu plūdums” apmeklējums plkst.18.00 - ar LMS muzeja biļetēm.

 

Informāciju sagatavoja:
Igors Dobičins, tel.: 26628302


No 11. augusta līdz 4. septembrim Kocēnu pagasta 1. bibliotēkā skatāma Aritas Strodes – Kļaviņas foto stāstu izstāde “Neērtie bērni”. Izstāde ir atbildīgs fotoprojekts, kura ietvaros autore fotografēja 15 ģimenes, kurās aug bērns ar funkcionāliem traucējumiem. Fotogrāfes Aritas Strodes - Kļaviņas mērķis bija parādīt, ka bērni ar īpašām vajadzībām ir tikpat brīnišķīgi kā visi pārējie, tāpēc arī projektā “Neērtie bērni” netiek uzsvērta invaliditāte, bet izcelta individualitāte. Vecāki fotogrāfijās tur savus bērnus uz rokām un klēpī, nes uz pleciem, lidina gaisā, apskauj, samīļo un dod bučas – gluži tāpat kā klasiskās ģimenes fotosesijās. Arī vecāku siltuma pilnie skatieni un bērnu smaidi ir patiesi – vienīgi to izvilināšanai bija nepieciešams mazliet vairāk laika un pacietības.

 

 
“Nosaukums “Neērtie bērni” apzināti tika izvēlēts atklāts un mazliet provokatīvs, jo tādi šie bērni diemžēl ir - neērti sabiedrībai, medicīnas nozarei un citur. Taču precīzs, jo, meklējot ģimenes, kas labprāt ļautu sevi fotografēt un šīs bildes publicēt, saņēmu vairākas vēstules ar apliecinājumu: "Jā, tieši tā mēs arī jūtamies!" – stāsta fotoprojekta autore Arita Strode - Kļaviņa.
Izstāde “Neērtie bērni” Vidzemē skatāma ar Vidzemes plānošanas reģiona projekta “Vidzeme iekļauj” atbalstu.


Kocēnu pagasta 1. bibliotēkas darba laiks: pirmdienās plkst. 10.00 - 17.00, otrdienās plkst. 12.00 - 19.00, trešdienās, ceturtdienās un piektdienās plkst. 10.00 - 17.00.

Vairāk informācijas

Projekta “Vidzeme iekļauj” vadītāja Ina Miķelsone, mob.t. 29289487, ina.mikelsone PIE vidzeme PUNKTS lv

Projekta “Vidzeme iekļauj” sociālo pakalpojumu eksperte Laine Zālīte, mob.t. 26536286, laine.zalite PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Naula Dannenberga, projekta "Vidzeme iekļauj" sabiedrisko attiecību speciāliste, mob.t. 26148024, naula.dannenberga PIE vidzeme PUNKTS lv


19. augustā Gulbenes novada Stāmerienas pilī Vidzemes plānošanas reģions pulcēja uzņēmējus un pašvaldību pārstāvjus no visiem Vidzemes novadiem un Valmieras pilsētas, lai arī šogad īpaši izceltu 26 uzņēmēju pieredzi un panākumus.

Par tradīciju kļuvušais dārza svētku pasākums notika jau devīto gadu. Vidzemes plānošanas reģions apzināja Vidzemes pašvaldības, lai uzzinātu tos uzņēmējus, ko tās vēlas šogad īpaši izcelt. Savukārt vēlāk vairāku mēnešu garumā Vidzemes plānošanas reģiona komanda devās viesos pie katra no uzņēmējiem, izzinot to pieredzi, un veidojot par katru īpašu video stāstu, kas vēlāk būs publiski pieejami visiem.

Pasākumā uzņēmēji godināti, balstoties uz dažādām tematiskajām kategorijām – inovatīvs uzņēmējs, tūrisma uzņēmējs, atbildīgs uzņēmējs, saimniecība, debija, eksportspēja, mājražotājs/amatnieks, entuziasts.

Šogad par profesionālo darbību sumināti: Aldis Drikāns, veterinārārsta privātprakse (Alūksnes novads), Z/S “Atēnas” (Amatas novads), Z/S “Vosukalni” (Apes novads), Lāzerparks “Shooter” (Beverīnas novads), Camphill nodibinājums “Rožkalni” (Burtnieku novads), SIA “Centrs MORA” (Cesvaines novads), SIA “Ewart Woods” (Cēsu novads), SIA “Aktīvā tūrisma centrs “Ērgļu stacija”” (Ērgļu novads), SIA “RCI Gulbene” (Gulbenes novads), “Balto darbu darbnīca” (Jaunpiebalgas novads), Z/S “Rīvēni” (Kocēnu novads), SIA ”Restorānu un inventāru noma”, “Pavāru māja” (Līgatnes novads), Z/S “Vilces” (Lubānas novads), Ritvars Točs, vilnas un vilnas izstrādājumu ražošana (Madonas novads), SIA “Ēdiendaris” (Mazsalacas novads), Saldās mākslas studija “Pērles” (Naukšēnu novads), SIA “Balansa dēlis” (Pārgaujas novads), SIA “Lode” (Priekuļu novads), Z/S “Pintāni” (Raunas novads), Sandra Vilne, “Sandriņas ievārījumi” (Rūjienas novads), SIA “Latwing” (Smiltenes novads), SIA “Nordland Timber” (Strenču novads), SIA “Akords 3” (Valkas novads), SIA “EchoTech” (Valmieras pilsēta), SIA “BROVAR” (Varakļānu novads), SIA “ApiMi” (Vecpiebalgas novads). Ar uzņēmumu aprakstiem iespējams iepazīties informatīvajā brošūrā.

Pasākuma foto >> ŠEIT

Nākamgad vidzemnieku dārza svētkiem apritēs 10. gadskārta. Kā uzsvēra Vidzemes plānošanas reģiona uzņēmējdarbības centra vadītāja Laima Engere-Levina: “Svētku tradīciju turpināsim arī nākamajā gadā, meklējot arvien jaunus uzņēmējdarbības stāstus Vidzemes novados. Iespējams, varēsim sagaidīt arī kādas pārmaiņas un jaunus akcentus pasākuma formātam.

Dārza svētkus vidzemniekiem organizē Vidzemes plānošanas reģiona uzņēmējdarbības centrs. Uz to tiek aicināti ik gadu no jauna izvirzītie uzņēmēji, gan arī iepriekšējo gadu nominanti un pašvaldību pārstāvji.

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, ieva.bivina PIE vidzeme PUNKTS lv

Latvijas vēstures materiālu tīmekļa krātuve un novadpētniecības platforma Historia.lv sadarbībā ar Kocēnu novada pašvaldību rīko semināru “Muiža kā kultūrvēsturiskās ainavas sastāvdaļa un tās veidotāja: vakar, šodien, rīt…”

Semināra mērķauditorija: novadpētnieki, muzeju darbinieki, tūrisma organizētāji un citi kultūrvēsturiskā mantojuma izpētes, saglabāšanas, popularizācijas un izmantošanas interesenti.

Seminārs notiks Kokmuižas pils kompleksā, Kocēnu kultūras namā, 2020.g. 7. oktobrī. Sākums plkst. 10.00.

Seminārā, priekšlasījumu un lauka prakses formātā paredzēts veidot mērķauditorijas izpratni par muižām, muižu kompleksiem, to atsevišķajiem elementiem un ar tiem saistīto kultūrvēsturisko ainavu kā daudzveidīgiem, interesantiem, laika gaitā mainīgiem arhitektūras, vēstures, saimniecības un dabas pieminekļiem, to vietu un nozīmi Latvijas kultūrvēsturiskajā ainavā, kā arī praktiskā izmantošanā tūrisma jomā.

Seminārs norisināsies II daļās.

I daļas programma:

1) Muižu rašanās un attīstība Rīgas arhibīskapijas Piebalgas pilsnovadā 15.–18.gs. Agris Dzenis (Mag. Hist.)

2) Muižas attīstības un ainavas izmaiņu atspoguļojums vēsturiskajās kartēs. Valters Grīviņš (Historia.lv)

3) No gotikas līdz historismam: vēsturiskie būvniecības stili un to raksturīgākās iezīmes Latvijas muižu arhitektūrā. Vitolds Mašnovskis (LZA goda loceklis, Dr. Hist. h.c.)

Kafijas pauze 

4) Muiža kā ainavas veidotāja. Galvenie muižu kompleksu elementi (un būtiskākie to dokumentēšanas aspekti): dzīvojamās un saimniecības ēkas, ražotnes, parki un koku stādījumi, tīrumi, robežas, muižnieku apbedījumu vietas… Edgars Žīgurs (Mag. Hist., LEBM, Historia.lv), Jorens Plūksnis (Mag. Hist., NKMP), Valters Grīviņš (Historia.lv)

5) Lauku un piepilsētas muižas: kopīgais un atšķirīgais. Aivars Jakovičs (Mag. Hist., VAK Mantojums)

6) Muižas kā kultūras pieminekļi: iespējas un problēmas. Sandra Ziediņa (Mag. Hist., Maģistra profesionālais grāds valsts pārvaldē, NKMP) 

Pēc priekšlasījumiem un diskusijas semināra II daļā dalībniekiem būs iespēja piedalīties lauka praksē / ekskursijā, kurā varēs iepazīties ar plašo Kokmuižas kompleksu.

Kā semināra III daļa oktobrī (datumi un maršruti tiks precizēti) notiks divas mācību ekskursijas / lauka prakses, kurās tiks apmeklētas un iepazītas vairākas muižas Valmieras un Piebalgas apkārtnē.

Dalība seminārā – bez maksas, ar iepriekšēju pieteikšanos.

Informācija un pieteikšanās (piesakoties jānorāda vārds, uzvārds, telefons, e-pasts, ko pārstāv (pašvaldības vai valsts iestāde, uzņēmums, NVO, neformāla kopa, privātpersona...):

  • Valters Grīviņš: redakcija PIE historia PUNKTS lv, 29151826
  • Edgars Žīgurs: veveri PIE brivdabasmuzejs PUNKTS lv, 29181219

Seminārā tiks filmēts un fotografēts.

Seminārs tiek organizēts un notiek ar Vidzemes plānošanas reģiona, VKKF un Latvijas valsts mežu finansiālu atbalstu.

Informāciju sagatavojis:
Valters Grīviņš.




Jaunieši vecumā no 17 līdz 29 gadiem, kuri ir bez darba un ieguvuši pamata vai vidējo izglītību, varēs pieteikties bezmaksas mācībām, iesniedzot pieteikumu kādā no 11 profesionālās izglītības iestādēm.

Programmā Jauniešu garantija izglītības iestādes uzņem izglītojamos profesionālās pilnveides programmās digitālo, uzņēmējdarbības vai profesionālās ievirzes svešvalodu prasmju pilnveidei. Mācības ir pieejamas Rīgā, Jūrmalā, Ogrē, Saldū, Kuldīgā, Liepājā, Daugavpilī, Balvos, Cēsīs un Smiltenē.

Lai pieteiktos Jauniešu garantijas mācībām, jaunietim jābūt vecumā no 17 līdz 29 gadiem ar iegūtu pamata vai vidējo izglītību, taču var būt iegūta arī vidējā profesionālā izglītība vai augstākā izglītība. Potenciālie audzēkņi var būt reģistrējušies arī Nodarbinātības valsts aģentūrā kā darba meklētāji vai bezdarbnieki un vienlaikus saņemt bezdarbnieka pabalstu. Jāņem vērā, ka jaunieši nevar būt nodarbināti, atrasties akadēmiskajā vai bērna kopšanas atvaļinājumā, būt pilna laika studenti, kā arī vienlaikus būt iesaistīti profesionālās pilnveides programmu apguvē “Atbalsts bezdarbnieku izglītībai” projektā.

Mācību ilgums ir vidēji divi mēneši un tās notiks 2020. gada rudenī. Mācību laikā audzēkņi saņems stipendiju 5 eiro par apmācību dienu, nepārsniedzot 115 eiro mēnesī, ja nav neattaisnotu kavējumu.

Pieteikšanās norit 11 profesionālās izglītības iestādēs. Ar visām Jauniešu garantijas profesionālās pilnveides programmām, izglītības iestādēm, uzņemšanas noteikumiem un priekšrocībām var iepazīties Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) mājaslapā: www.viaa.gov.lv/jauniesugarantija.

Jauniešu garantijas mācības Latvijā ir pieejamas kopš 2014. gada, un izvēlētās profesijas un mācības pirms katras uzņemšanas tiek saskaņotas ar darba devējiem un nozares ekspertiem. Programmu bija plānots noslēgt 2018. gadā, taču tā kā šī projekta aktivitāte nesusi labus rezultātus un jauniešu bezdarbs Latvijā turpina samazināties, VIAA īstenotā Jauniešu garantijas aktivitāte pagarināta līdz 2021. gadam.

Projekta Jauniešu garantija aktivitāti “Sākotnējās profesionālās izglītības programmu īstenošana Jauniešu garantijas ietvaros” finansē ar ES Jaunatnes nodarbinātības iniciatīvas un Eiropas Sociālā fonda atbalstu, kā arī no Latvijas valsts budžeta.

 

Papildu informācija: 

Alise Bērziņa
VIAA Komunikācijas un programmu publicitātes nodaļas
vecākā informācijas speciāliste
Tālr.: 67785462; 26490590
e-pasts: alise.berzina PIE viaa.gov PUNKTS lv

Šo svētdien, 30. augustā, plkst. 15:00 Stāmerienas pilī notiks Romantisma meistarklases NOSLĒGUMA STUNDA.

29.-30. augustā Stāmerienas pilī notiks projekta ROMANTISMA MEISTARKLASES STĀMERIENAS PILĪ pirmās intensīvas un radošas personības pilnveides meistarklases daiļliteratūras runas prasmē. Meistarklasē tiks izmantoti Romantisma laika dzeja un prozas fragmenti, kas balstīti uz pils un tās apkārtnes vēsturi, dos arī ieskatu pasaulslavenajā Džuzepes Tomazi di Lampedūzas romaņā GEPARDS, veidojot izpratni par Romantisma laikmeta kultūras iezīmju pārnesi mūsdienās.

Romantisma dzejas un prozas izpildīšanā, publiskā uzstāšanās mākslā un savas “balss” meklējumos ar desmit Vidzemes jauniešiem strādās aktrise Aija Dzērve. Kopīgais darbošanās process notiks Stāmerienas pilī divas dienas un svētdienas pēcpusdienā visi interesenti tiek aicināti  uz runas meistarklases Noslēguma stundu, kurā uzstāsies jaunieši un  A. Dzērve.

Meistarklases tiek organizētas un notiek ar Vidzemes plānošanas reģiona, VKKF un Latvijas valsts mežu finansiālu atbalstu.

Informāciju sagatavojusi: Edīte Siļķēna, projekta vadītāja.

Tradicionāli septembra pirmajā nedēļas nogalē Alūksnē atzīmēs Bānīša dzimšanas dienu. Šogad svinēsim svētkus retro ritmos. 5. septembrī visi laipni aicināti uz Bānīša stacijas kvartālu, kur vienīgajam Baltijā regulāri kursējošajam šaursliežu dzelzceļa vilcienam Bānītim atzīmēsim 117. dzimšanas dienu.

Pasākumu vadīs tautā iemīļotais Guntis Skrastiņš. No pulksten 13:30 grupa “Rumbas kvartets” priecēs ar muzikāliem pārsteigumiem, bet Alūksnes Kultūras centra deju kopa “Jukums” Agra Veismaņa vadībā uzkarsēs deju grīdu. Tāpat paredzētas āra spēles par un ap Bānīti, retro foto kaste, kā arī retro un neikdienišķu mašīnu parāde un skatītāju simpātiju balvas izcīņa. Piedalīties mašīnu parādē var jebkurš interesents, kas vēlas izrādīt savu auto. Vairāk informācijas pa tālruņiem: 26567614 vai 26590320. Ekspozīcija "Alūksnes Bānīša stacija" būs pieejama no 10.00 līdz 18.00. Plānoto aktivitāšu dēļ aicinām autovadītājus sestdien nenovietot auto stāvlaukumā pie Bānīša stacijas.

Jaunums šajos svētkos noteikti būs pie Alūksnes Bānīša stacijas uzstādītā tvaika lokomotīves ūdens uzpildes kolonna. Tas nozīmē, ka turpmāk SIA "Gulbenes - Alūksnes bānītis" tvaika lokomotīve Ferdinands šeit varēs uzpildīt savas ūdens rezerves. Vēsturiski Alūksnes stacijā bija iespējams uzpildīt ūdeni, tomēr, attīstoties tehnoloģijām, tvaika lokomotīves nomainīja dīzeļa lokomotīves un ūdens uzpildīšanas funkcija vairs nebija nepieciešama.

Pulksten 15:25 Ferdinands dosies ceļā uz Gulbeni. Šis būs īpašs svētku brauciens retro noskaņās ar labākajām latviešu ziņģēm, retro lambetvoku, Ulmaņlaika gardumiem un vectēva dziru, kā arī ar tautā labi zināmām slavenībām – Skaidrīti Nabiņu un Mildiņu Krāniņu. Biļetes svētku braucienam bānīti atrodamas www.bezrindas.lv.

Vēl jāpiebilst, ka ikgadējais, piektais, elektromobiļu lietotāju Salidojums Latvijā reizē ar Bānīša svētkiem Alūksnē notiks Stāmerienā pie stacijas. Dalība tajā ir bez maksas.

Sanita Spudiņa
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts:  sanita.spudina PIE aluksne PUNKTS lv
Tālrunis: +371 26456644, +371 64381503
Adrese:   Dārza iela 11, Alūksne, Alūksnes novads, LV-4301

No 30. augusta pastāvīgajā vēstures ekspozīcijā “Sirdsapziņas ugunskurs” Cēsīs pieejama jauna, līdz šim nekur nepubliskota informācija par nacionālo pretošanos kādreizējā Cēsu apriņķa teritorijā laikā pēc Otrā pasaules kara, jo, noslēdzoties Vidzemes kultūras programmā šopavasar finansiālu atbalstu guvušajam projektam “Faktu papildinājums kartē ekspozīcijā “Sirdsapziņas ugunskurs””, ir papildināta ekspozīcijā līdz šim pieejamā informācija.

Kopš 2018. gada 23. augusta Cēsu vecpilsētā ikvienu interesentu gaida ekspozīcija “Sirdsapziņas ugunskurs”. Iekārtota autentiskā padomju okupācijas laika vidē – bijušajā milicijas īslaicīgās aizturēšanas izolatorā, ekspozīcija skaidro Latvijas okupācijas vēsturi no 1939. līdz 1957. gadam un iepazīstina ar nacionālo pretošanos kādreizējā Cēsu apriņķa teritorijā – šodien Centrālvidzemē. Ekspozīcijā ir pieejama Cēsu apriņķa karte, uz kuras atzīmēti ar nacionālo pretošanos un politiski represēto piemiņas saglabāšanu saistīti fakti. Karte ir interaktīva un ļauj katru faktu izzināt dziļāk. Tā sniedz unikālu ieskatu nacionālās pretošanās kustības norisē Vidzemes centrālajā daļā, atklāj kāda un cik daudzveidīga tā bijusi, kā arī ļauj uzzināt, kas bija tie, kas pretojās, un no kurienes informācija par pretošanās faktu iegūta. Katra pagātnes liecība par nacionālās pretošanās norisi šajā posmā ir ļoti nozīmīga, jo vēstures izpēti apgrūtina profesionālu okupācijas vēstures pētnieku trūkums, bet laiks rit, šīs vēstures liecinieki un viņu tuvinieki aiziet mūžībā. Ekspozīcija ir turpmākajai vietējās vēstures izpētei svarīga atbalsta vieta, kur ne vien rodama ar nacionālo pretošanos saistīta informācija, bet ir arī iespējams dalīties ar savām liecībām par pretošanos. Kopš ekspozīcijas atklāšanas  šo iespēju izmantojuši vairāki apmeklētāji un ir izdevies apzināt gandrīz vairākus desmitus jaunu faktu. Projekta iecere paredz papildināt ar karti, tādējādi padarot tos publiski pieejamus apmeklētājiem.

Fotogrāfijas autors: Pauls Bankovskis.

Projekts “Faktu papildinājums kartē ekspozīcijā “Sirdsapziņas ugunskurs”” tika īstenots ar Vidzemes Plānošanas reģiona un Valsts Kultūrapitāla fonda finansiālu atbalstu.

Ekspozīciju “Sirdsapziņas ugunskurs” pieejama apmeklētājiem piektdienās, sestdienās un svētdienās no 12:00 līdz 17:00 Pils ielā 12, Cēsīs.

Vairāk informācijas par ekspozīcijas aktualitātēm:
Facebook lapā: https://www.facebook.com/sirdsapzinasugunskurs
YouTube kanālā: https://www.youtube.com/channel/UC4ZpmTsbSc-3xWVy0dX19sA
Mājas lapā: https://sirdsapzinasugunskurs.lv/ 

 

Informāciju sagatavoja:
Elīna Kalniņa
Ekspozīcijas “Sirdsapziņas ugunskurs” vadītāja
Tel.: 25445433
E-pasts: ugunskurs PIE cesis PUNKTS lv

Latvijas valsts kultūrainavā Rīgas Muzikālā jeb Operetes teātra darbība atstājusi košus rakstus. Šogad aprit 75 gadi kopš Operetes teātra dibināšanas un Latvijas kultūras telpā operete nav aizmirsta, jo rosīgi ļaudis aizvien domā un dara, lai muzikālā teātra nišā operete atgūtu spozmi un būtu stabila vērtība.

Teātrim bijusi raiba vēsture un nu jau 25 gadus kā patstāvīga mākslinieciska vienība nepastāv. Tomēr šī muzikālā žanra cienītāju atmiņā joprojām ir lieliskas izrādes, spoža aktieru spēle, azarts un aizrautība. Operete iedvesmoja, vilināja un palīdzēja vieglāk pārvarēt ikdienas nebūšanas.

Operetes teātra vēsturiskos datumus atceroties, kopā aicinātas bijušā teātra darbinieki un vairāk nekā 70 operetes teātra bijušie dziedātāji, baletdejotāji, mūziķi un tehniskie darbinieki pieteikuši dalību pasākumā “Operete iedvesmo”, kas 2020.gada 5.septembrī notiks Mazsalacas novada Sēļu muižā.

Pēc pasākuma svinīgas atklāšanas, kas paredzēta pulksten 15:00, notiks Vokālās akadēmijas mūzikas skolas un vidusskolas audzēkņu koncerts, uz kuru aicina muzikālā teātra aktieris, režisors un vokālais pedagogs Edgars Kramiņš kopā ar kamerorķestri un diriģentu Guntaru Bernātu. Tas atsauks atmiņā teātra vēsturi un skaistas melodijas no iemīļotām izrādēm.

Dienas garumā izstādes stendos būs skatāmi mirkļi no Rīgas Operetes teātra vēstures, būs iespēja klausīties Latvijas Bruņoto spēku Zemessardzes orķestra priekšnesumus diriģenta Anda Kareļa vadībā, iepazīties ar leģendāro Sēļu muižu, klausīties operetes mākslinieku un viņu draugi atmiņu stāstos, intervijās ar sarīkojuma dalībniekiem, kā arī iespēja piedalīties filmas tapšanā par operetes vēsturi.

Pasākuma laikā jāievēro visi valstī noteiktie epidemioloģiskie ierobežojumi.

Sagatavoja – Velta Puriņa.

Jau tradicionāli Valmieras muzejs 1.septembrī aicina apmeklēt “Citādo skolu”. Sešās radošās nodarbībās no plkst.12.00 līdz 15.00 interesanti būs gan bērniem, gan vecākiem.

Vizuālā māksla, vēsture, matemātika, latviešu valoda, loģika un dabas mācība. Nodarbības pat ievedīs bruņinieku pasaulē, kad jau bērnībā bija jāattīsta veiklība, spēks un jāapgūst kaujas māksla. Darbošanās notiks brīvā dabā gan iekšpus Valmieras pils mūriem muzeja ēku pagalmos, gan ārpus – muzeja Garšaugu dārzā Gaujmalā. Uzsākot pirmās skolas dienas ceļojumu, katrs dalībnieks saņems karti, kas aizvedīs no stundas uz stundu.

Mākslas pasaule

Muzeja iekšpagalmā zem ozola būs iespēja iepazīt un atpazīt  dažādus mākslas stilus. Savas radošās iemaņas varēs attīstīt, veidojot dekoratīvus elementus no ģipša – materiāls, ko mākslas pasaule pazīst jau tūkstošiem gadu.

Vēstures paslēpes

 Pie Valtera namiņa varēs pārbaudīt veiklību, burtu paslēpēs atminot senvārdus. Zinot vai minot varēs atrisināt uzdevumus par dažādiem seno priekšmetu nosaukumiem, kā arī saprast to pielietojumu. 

Labirints

Pļaviņā starp muzeju un “Vīnkalnu Pils Māja” būs iespēja doties divos dažādos labirintos, izmantojot loģiku un spēles vadītāja norādes.

Bruņinieku skola

Pagalmā pie Valterkalniņa Bruņinieku skola būs nodarbība gan prātam, gan veiklībai. Tā notiks īstu bruņinieku vadībā, iepazīstot ieročus un bruņinieku ikdienu. Būs iespēja fotografēties, izmantojot seno aprīkojumu.

Slepenie raksti

Pie kāpnēm, kas ved no muzeja uz Valmieras Mūzikas skolu, nodarbībā “Slepenie raksti” ar skolmeistara palīdzību vai paša drosmi un iemaņām varēs pārbaudīt spēju lasīt vecā drukā, uzzināt, kas ir boksterēšana, kā arī pildīt dažādus uzdevumus.

Garšu un smaržu noslēpumi

Muzeja Garšaugu dārzā būs jāizmanto vērība, oža un tauste, lai atpazītu Garšaugu dārzā paslēpušos augus un uzzinātu to pielietojumu.

Viduslaikos  paralēli domskolām, kas radās pie baznīcām un klosteriem, sāka veidoties arī laicīgās skolas. Tomēr vairākus gadsimtus tās dārdzības dēļ varēja atļauties tikai bagāto aristokrātu dēli. Domskolās akcents bija uz latīņu valodu un mākslu. Latvijā pirmā domskola Rīgā dibināta 1211.gadā, savukārt laicīgā skola – 1353. gadā, gatavojot ierēdņus pilsētas pārvaldei. 12.,13.gadsimtā laicīgajās skolās mācījās lasīt un rakstīt, tirgot preces, trenēja loģiku, runas un sprediķu mākslu, aritmētiku, mūziku un astronomiju. Laicīgajās skolās mācīties varēja arī meitenes, tomēr lielākoties viņas apmeklēja klostera skolas, kurās vēl varēja apgūt arī zināšanas medicīnā. Attieksme pret skolu un izglītību, pret mācību saturu bija citādāka nekā mūsdienās. “Citādā skolā” Valmieras muzejs, piedāvājot izzinošas un radošas nodarbes, stāsta par mācībām sendienās.

Valmieras muzejs jaunajā mācību gadā ciemos gaidīs ikvienu interesentu un vēl skolēniem atrast savu interesanto vēstures un mākslas stāstu. Atgādinām, ka visiem izglītības iestāžu audzēkņiem muzeja apmeklējums ir bez maksas.

“Citādās skolas” apmeklētājus lūdzam ievērot sociālo distancēšanos un būt atbildīgiem pret savu un līdzcilvēku veselību.

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410


SIA “VTU Valmiera” informē par izmaiņām autobusu kustībā no 1.septembra. Tiks atjaunoti visi reisi, kas kursē mācību gada laikā, savukārt daži reģionālās nozīmes reisi tiks slēgti.

Saraksts skatāms šeit.

No 1.septembra tiks atklāti sezonas maršruti:

  • plkst.06.00 Valmiera–Burtnieki–Eniņi–Īgums–Valmiera (reisa izpilde katru dienu no 01.09. līdz 31.05.)
  • plkst.16.35 Valmiera–Brenguļi–Pūpoli–Valmiera (reisa izpilde trešdienās no 01.09. līdz 30.09.)
  • plkst.16.35 Valmiera–Gaujaslāči–Pūpoli–Valmiera (trešdienās, līdz 30.09.)
  • plkst.16.40 Valmiera–Brenguļi–Pūpoli–Valmiera (reisa izpilde sestdienās, svētdienās no 01.09. līdz 30.09.)
  • plkst.16.40 Valmiera–Gaujaslāči–Pūpoli–Valmiera (sestdienās, svētdienās, līdz 30.09.) 

No 1.septembra tiks slēgti sezonas maršruti:

  • plkst.14.30 Smiltene–Trikāta–Strenči–Smiltene (reisa izpilde pirmdienās, piektdienās)
  • plkst.06.00 Valmiera–Burtnieki–Eniņi–Pidriķis–Valmiera (reisa izpilde sestdienās)
  • plkst.19.05 Valmiera–Brenguļi–Pūpoli–Valmiera (reisa izpilde trešdienās, sestdienās, svētdienās)
  • plkst.19.05 Valmiera–Gaujaslāči–Pūpoli–Valmiera (trešdienās, sestdienās, svētdienās)

Jāpiemin, ka, pamatojoties uz valsts SIA “Autotransporta direkcija” lēmumu, līdz šī gada 31.decembrim joprojām būs slēgti vairāki reisi, kas pasažieriem nebija pieejami, sākoties ārkārtējai situācijai. Slēgto reisu saraksts skatāms šeit.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
SIA „VTU Valmiera”
Sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts: pr PIE vtu-valmiera PUNKTS lv
Mob. tel.: 26443410

 

                                   

Sporta deju cienītāji 19.septembrī no plkst.9.00 aicināti Valmierā, Vidzemes Olimpiskajā centrā apmeklēt Latvijas čempionātu standartdejās, lai klātienē redzētu Latvijas sporta deju pārus, kuri augstus rezultātus uzrādījuši arī starptautiskā arēnā.

Lēnais valsis, tango, Vīnes valsis, lēnais fokstrots un kviksteps – visas dienas garumā pāri sacentīsies dažāda vecuma un līmeņa grupās, bet čempionāta kulminācija gaidāma plkst.19.00, kad savu sniegumu rādīs finālisti. 

Latvijas čempionātu standartdejās SDK “Saltāre” un Latvijas Sporta deju federācija Valmierā organizē kopš 2012.gada, radot lielu skatītāju interesi krāšņā un patīkamā atmosfērā vērot valsts labāko pāru sniegumu. Arī šogad būs iespēja redzēt pasaules līmeņa dejotājus, kuri ne tikai iekļuvuši pasaules un Eiropas čempionātu pusfinālos un finālos, bet arī izcīnījuši medaļas.

Biļetes uz Latvijas čempionātu standartdejās iespējams iegādāties čempionāta norises dienā Vidzemes Olimpiskajā centrā. Iepriekš iegādātās biļetes, kuras tika iegādātas uz 14.martā plānoto čempionātu, būs derīgas arī 19.septembrī. 

Čempionāts norisinās ar Valmieras pilsētas pašvaldības atbalstu.

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410


Šonedēļ, 2. un 3. septembrī, nevalstiskās organizācijas (NVO) tiek aicinātas piedalīties tiešsaistes semināros par datu apstrādi Excel programmā un noderīgiem digitāliem rīkiem. Tiešsaistes semināri tiek rīkoti, lai sniegtu iespēju iespējami vairākām NVO un neformālām grupām iegūt mūsdienās tik ļoti nepieciešamās zināšanas un efektivizēt savas organizācijas darbību.

Tiešsaistes seminārs “Excel iespējas ātrai un precīzai uzdevumu izpildei” notiks 2. septembrī no plkst.10:00 līdz 14:00. Savukārt seminārs “Kā sasniegt vēlamo auditoriju Facebook un e-pastā. Noderīgi digitālie rīki NVO ikdienai” - 3. septembrī no plkst.10:00 līdz 14:00.

Nodarbības tiešsaistē vadīs digitālo rīku entuziasts Artis Krists Mednis, kurš konkrētās jomas vajadzības un darba specifiku ir iepazinis, vadot projektus un sakārtojot procesu organizāciju Latvijas Lauku forumā, biedrībā “Sansusī”, Valmiermuižas kultūras biedrībā, jauniešu biedrībā “VirziensA” un nodibinājumā “Valmieras novada fonds”.

Aicinām semināriem reģistrēties NVO un neformālo interešu grupu pārstāvjus, reģistrējoties, aizpildot elektronisko anketu - ŠEIT līdz š.g. 1.septembrim plkst.18.00. Ikviens, kas  reģistrējies, varēs piedalīties. Nodarbība notiks tiešsaistes Zoom platformā. Visi reģistrētie dalībnieki saņems norādes par pieslēgšanos ZOOM telpai uz pieteikumā norādīto e-pasta adresi līdz semināra sākumam.

Divas nedēļas pēc semināra norises visiem reģistrētajiem dalībniekiem būs pieejams nodarbības ieraksts, kā arī iespējams mēnesi pēc nodarbībām saņemt individuālās konsultācijas par seminārā aplūkoto tēmu praktisku izmantošanu. Kontakti jautājumu vai neskaidrību gadījumā: samanta.berga PIE vnf PUNKTS lv; 26035182.

Jau rakstīts, ka augustā Valmieras novada fonds ar Kultūras ministrijas atbalstu organizēja klātienes nodarbības par datu apstrādi un noderīgiem digitāliem NVO prasmju uzlabošanai Naukšēnos, Smiltenē, Gulbenē un Cēsīs. Klātienes semināru dalībnieki atzina, ka temati nevalstiskajām organizācijām ir patiesi noderīgi.

Relīzi sagatavoja:
Samanta Berga, Valmieras novada fonds
E-pasts: samanta.berga@vnf.lv, tālrunis: 26035182
http://www.vnf.lv

Lai aizsāktu sabiedrības uzskatu maiņu par jauniešiem ar garīga rakstura traucējumiem (GRT), fonds “Iespēju tilts” kopā ar Valmieras vasaras karjeras dienas nometnes “Atver durvis, atklāj sevi-2” jauniešiem īstenoja radošo darbnīcu - jaunieši ar GRT mācīja nometnes jauniešiem dekupēt jūrmalā atrastos oļus. Rezultātā – dekupēti akmentiņi, ko būs iespējams iegādāties sociālajā veikaliņā “Čaklās Bites bodē”, un atbalstīt “Iespēju tilta” jauniešu ikdienu!

“Pagaidām mūsu sabiedrība ne pārāk pieņem visu citādo un atšķirīgo,” norāda Zita Gustavsone, fonda “Iespēju tilts” vadītāja. “Mēs vēlamies to mainīt – parādīt sabiedrībai, ka arī ar mums kopā var darīt brīnumjaukas lietas, jēgpilni pavadot brīvo laiku,” uzsver Zita.

Foto: Samanta Berga.

Pateicoties Sabiedrības integrācijas fonda NVO programmas atbalstam, tuvākajā laikā jaunieši ar GRT kopā ar sociālo rehabilitētāju Ritu, audzinātāju Līgu un koordinatori Gundegu plāno apciemot dažādas Valmieras vietas, organizācijas, aktīvāk apmeklēt dažādus publiskus pasākumus, kā arī doties pārgājienā, ekskursijā, talkot, sportot, iespējams, pat uzvest nelielu etīdi vai skečiņu. Darīt visu, kas sniedz prieku!

“Ja vēlies mums pastiept roku pretī un uzaicināt jauniešus ar GRT apmeklēt kādu pasākumu kopā ar visiem pārējiem, mēs noteikti neatteiksimies! Mēs priecāsimies par šo iespēju un gaidīsim ziņu, ka vēlies kopā ar mums ko labu veikt! Salīdzinot ar skandināvu zemēm, piemērām, Dānijā jau gadus desmit atpakaļ sabiedrība bija stipri saprotošāka nekā mēs šodienā. Jā, redzams, ka cilvēkam ir GRT, taču kopā ar savu pavadoni tas neliedz viņam doties uz veikalu, apmeklēt publiskus pasākumus. Dzīvot, tāpat kā visi citi. Un neviens nebaidās no tevis, ja esi nedaudz citādāks. Mums tas vēl ir jāmācās,” norāda koordinatore.

Papildu informācija:
Gundega Siliņa,
Valmieras novada fonds
Tālrunis: 27820430; e-pasts: gundega.silina PIE vnf PUNKTS lv
http://www.vnf.lv