Arhīva kalendārs

« April 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Atgriežoties pavasara siltajam laikam, atsāksies noslēdzošie Valmieras pils ziemeļrietumu mūru restaurācijas un konservācijas darbi.

Ziemā nepiemērotu laikapstākļu dēļ pils mūru restaurācijas darbiem bija tehnoloģiskais pārtraukums. Taču līdz tam tika pabeigtas lielākā daļa no veicamo mūru konservācijas darbu apjoma: veikta mūru attīrīšana no apauguma, iztīrītas šuves, uzsākta mūrējuma atjaunošana ar kaļķu javu. Pavasarī tiks turpināta saudzīga seno mūru nostiprināšana, turpinot mūrēšanu ar kaļķu javu, kas piemeklēta ar maksimāli tuvu granulometrisko un ķīmisko sastāvu kā mūru būvniecības laikā izmantotajai mūrjavai.

2020.gada nogalē tika uzsākta arī virs mūriem plānotās jaunās ēkas būvniecība – tika uzstādītas kolonnas, izbūvēta cokolstāva daļa lifta šahtai, kā arī ir daļēji izbūvētas ārējās inženierkomunikācijas. Uz kolonnām tiks būvēts ēkas stikla korpuss, kas atradīsies virs pils mūriem, tādējādi iekonservējot un nodrošinot to apskates pieejamību jaunās ēkas apmeklētājiem. Izpētes laikā konstatēto kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanai un atjaunošanai nepieciešamo projekta papildinājumu dēļ Valmieras Vecās aptiekas ēkas pārbūve radīs nobīdi būvdarbu grafikā.

Atbilstoši atklāta konkursa rezultātiem plānoto pils mūru restaurāciju un konservāciju, jaunā pils kultūrvides centra ēkas būvniecību un Vecās aptiekas ēku pārbūvi veic SIA “R.K.C.F.Renesanse” par kopējo līgumsummu 3 198 259,49 EUR ar PVN.

Valmieras pils kultūrvides centra izveide tiek īstenota Eiropas Savienības fonda darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” prioritārā virziena “Vides aizsardzības un resursu izmantošanas efektivitāte” 5.5.1. specifiskā atbalsta mērķa “Saglabāt, aizsargāt un attīstīt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu, kā arī attīstīt ar to saistītos pakalpojumus” projekta “Kultūra, vēsture, arhitektūra Gaujas un laika lokos” ietvaros. Projekts paredz Valmieras pils Ziemeļu aizsargmūra un ZR daļas pagrabu atsegto mūru konservāciju, jaunā Valmieras pils kultūrvides centra būvniecību, pils vides un virtuālās ekspozīcijas izveidi. Projektā paredzēts Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums 1 032 900 EUR apjomā, papildus ieguldot finansējumu no valsts 38 823, 53 EUR un līdzfinansējumu no pašvaldības 155 294,12 EUR.

Informāciju sagatavoja:
Līga Bieziņa
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā
Tālr.: 64210682; 26495997

No 1. līdz 30.aprīlim apskatāma Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas Mākslas skolas audzēkņu darbu, kas radīti attālināto mācību laikā, izstāde, kas ir pavasarīga dāvana valmieriešiem un pilsētas viesiem.

Audzēkņu mākslas darbi izvietoti vairākās vietās pilsētā, tādā veidā patīkami pārsteidzot garāmgājējus: veikals “Kameja” (Rīgas iela 28), Valmieras Tūrisma informācijas centrs (Rīgas iela 10), “Latvijas Mobilais telefons” abonentu apkalpošanas centrs (Rīgas iela 9), Valmieras integrētā bibliotēka (Cēsu iela 4), Valmieras pilsētas pašvaldība (Lāčplēša iela 2), digitālajos stendos Rīgas ielā 21 un Cēsu ielā 4. Ikdienas steigā un rutīnā pamanīti, tie ikvienu skatītāju sveicinās ar gaišu, pavasarīgu un saulainu sveicienu.

Darbi ir tik daudzveidīgi, cik dažāda bijusi katra jaunā mākslinieka ikdiena pašmācīšanās laikā. Zīmējumus, gleznojumus un animācijas veidojuši Mākslas skolas 1.–7.klases audzēkņi vecumā no 5 līdz 16 gadiem.

Aicinām caur krāsām, līnijām un faktūrām ieraudzīt pavasari!

Informāciju sagatavoja:
Valmieras Dizaina un mākslas vidusskola

 

Alūksnes novada domes 25. marta sēdē deputāti lēma par Alūksnes novada pašvaldības apbalvojumu “Pagodinājums izglītībā”, “Pagodinājums uzņēmējdarbībā”, “Pagodinājums kultūrā” un “Pagodinājums sportā” piešķiršanu. 

Personas, kam ar domes lēmumu piešķirts apbalvojums, par to informāciju ir saņēmušas, savukārt par apbalvojumu pasniegšanas ceremoniju pašvaldība tām paziņos atsevišķi.

“Pagodinājums uzņēmējdarbībā” piešķirts:

  • nominācijā “Par kvalitatīvu un ilgtspējīgu tūrisma produktu attīstīšanu, sekmējot Alūksnes novada popularizēšanu” – sabiedrībai ar ierobežotu atbildību “Benevilla”,
  • nominācijā “Par daudzpusīgu un ilgtspējīgu saimniecisko darbību lauksaimniecībā un labjūtes pakalpojumu nozarē” – saimnieciskās darbības veicējai Mudītei Blusiņai,
  • nominācijā “Par ilggadēju darbību nozarē, jaunu pakalpojumu ieviešanu saimnieciskās darbības paplašināšanai” – saimnieciskās darbības veicējam Gintam Čibalam,
  • nominācijā “Par noturīgu un kvalitatīvu komercdarbību nozarē, veicinot vietējās ekonomikas attīstību un Alūksnes novada atpazīstamību” – Alūksnes rajona Jaunalūksnes pagasta zemnieku saimniecībai “SPROGAS”,
  • nominācijā “Par ilgtspējīgu un noturīgu darbību lauksaimniecībā, inovatīvu pieeju saimniecības attīstībai” – Alūksnes rajona Ilzenes pagasta G. Salmiņa zemnieku saimniecībai “SIVECI-1”.

“Pagodinājums izglītībā” piešķirts:

  • nominācijā “Skolotāja personība – atbalsts izaugsmei” – Alūksnes pirmsskolas izglītības iestādes “Sprīdītis” vadītāja vietniecei izglītības jomā Antai Apinei,
  • nominācijā “Skolotāja personība – atbalsts izaugsmei” – Alūksnes Mākslas skolas direktoram Ojāram Vēliņam,
  • nominācijā “Par ieguldījumu un sasniegumiem darbā ar talantīgiem izglītojamiem” – Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas skolotājai Rasmai Gradovskai,
  • nominācijā “Par jaunā skolotāja radošu, mūsdienīgu, efektīvu un profesionālu darbu” – Alūksnes Bērnu un jauniešu centra jaunatnes lietu speciālistei un interešu izglītības skolotājai Unai Tomiņai,
  • nominācijā “Par efektīvu tehnoloģiju pielietojumu mācību procesā” - Alūksnes pirmsskolas izglītības iestādes “Sprīdītis” pirmsskolas izglītības sporta skolotājai Ditai Hollai

 “Pagodinājums kultūrā” piešķirts:

  • nominācijā “2020. gada iedvesmojošākais jaunrades pasākums” – Alūksnes pilsētas svētku pasākumam “IzGAISMO Alūksni!”, rīkotājs – Alūksnes Bērnu un jauniešu centra jauniešu grupa “Jauno producentu apvienība”,
  • nominācijā “Par radošumu un inovācijām kultūras pasākumu organizēšanā 2020. gadā” – Alūksnes Kultūras centram, direktore Sanita Bērziņa,
  • nominācijā “Par aktīvu un mērķtiecīgu darbu novadpētniecībā, vēstures izzināšanā un saglabāšanā” – vēsturniecei Astrīdai Ievedniecei.

 “Pagodinājums sportā” piešķirts:

  • nominācijā “Par nozīmīgu ieguldījumu tradicionālu un populāru sporta pasākumu organizēšanā Alūksnes novadā” – velobrauciena “Līkloči papardēs” rīkotājam Viesturam Kazainim,
  • nominācijā “Par augstiem sasniegumiem sportā un Alūksnes novada atpazīstamības veicināšanu” – riteņbraucējam, 2020. gada Latvijas čempionam individuālajā braucienā Andrim Vosekalnam,
  • nominācijā “Par nozīmīgu ieguldījumu sporta sacensību organizēšanā, galda tenisa popularizēšanu un jaunatnes iesaisti sporta veidā” – galda tenisa trenerim Aivaram Dulbergam

Kopumā pašvaldības apbalvojumiem četrās nozarēs sabiedrība bija pieteikusi 36 pretendentus, turklāt par vairākiem no tiem saņemts vairāk nekā viens pieteikums.

Sirsnīgi sveicam visus izglītības, uzņēmējdarbības, kultūras un sporta nozares pārstāvjus, kam piešķirts pašvaldības apbalvojums!

Sagatavoja: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālruņi: 64381502; 26646749
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Lielā Talka šogad notiks 24.aprīlī, taču, kā ik gadu, viss aprīlis Valmierā ir pavasara sakopšanas mēnesis. Ņemot vērā joprojām augsto Covid-19 izplatību un sociālās distancēšanās noteikumus, līdzīgi kā pērn, arī šogad valmieriešiem ir iespējams rīkot solo talkas, duo talkas un ģimenes talkas. Šogad īpaši aicinām sakopt pilsētas publiskās dabas teritorijas, valmieriešu iecienītās atpūtas takas, kā arī jebkuru citu publisku teritoriju, kur nepieciešama atkritumu savākšana vai kādi labiekārtošanas darbi.

  Lai vienotos par savākto atkritumu maisu atstāšanas vietu vai saņemtu maisus un atbalstu talkas norisei, Valmieras pilsētas pašvaldība aicina sazināties ar Lielās Talkas koordinatoru Dzintaru Franci pa tālruni 28314534 vai rakstīt e-pastu uz talkas PIE valmiera PUNKTS lv. Rakstot e-pastu, noteikti nepieciešams norādīt tālruni saziņai.

Jau šobrīd visiem talkotgribētājiem ir iespēja pieteikt savas talkas arī talkošanas tiešsaistes kartēs Lielās Talkas mājas lapas www.talkas.lv sadaļā “Kartes”. Tas ļaus koordinētā un drošā veidā vienoties Valmieras un Latvijas sakopšanā.

 Tā kā šogad talkotāji aicināti orientēties uz individuālo talkošanu, talku pieteikšanas kartē www.talkas.lv šogad ir pieejama īpašā SOLO talkas karte. Tajā savu atkritumu savākšanas vietu var atzīmēt tie, kuri dosies talkot vienatnē. Taču gan atkritumu savākšanas talkas, gan labiekārtošanas talkas iespējams pieteikt arī jau tradicionālajā Lielās Talkas kartē.

Šogad Lielās talkas vadmotīvs ir “Par zaļu Latviju – katrs atsevišķi, bet visi kopā”,  jo ikviens no mums var dot savu artavu, lai Latvija kļūtu par zaļāko un tīrāko valsti pasaulē.

Aicinām sekot līdzi arī aktuālajai informācijai par Lielās Talkas un pavasara sakopšanas aktivitātēm Valmierā! Tuvojoties Lielajai Talkai, informācija par talkas norisi Valmierā tiks precizēta atbilstoši epidemioloģiskās situācijas noteikumiem.

 Informāciju sagatavoja:

Līga Bieziņa

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā

Tālr.: 64210682; 26495997

 

 

Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) aicina Vidzemes un visas Latvijas uzņēmējus pieteikties dalībai LTRK Iespēju festivālā “Uzņēmēju dienas Vidzemē 2021”, kas virtuālā formātā norisināsies 6.-7. maijā tiešsaistē no studijas Cēsīs. Tradicionālā klātienes izstāde “Vidzemes uzņēmēju dienas” norisināsies šī gada septembrī Valmierā.

Virtuālā izstāde norisināsies speciāli pasākumam veidotā tīklošanās platformā, kur dalībniekiem būs iespēja izveidot savus profilus, ievietojot informāciju par uzņēmumu, pievienojot galeriju, video materiālus un dokumentus lejuplādei. Tāpat tā būs iespēja tiešsaistē komunicēt ar apmeklētājiem un plānot savu tikšanās kalendāru.

Pasākuma galveno satura bloku veidos biznesa forums, kurā tiešsaistē uzņēmēji un eksperti diskutēs par reģiona aktualitātēm un jaunākajām tendencēm. Forumā tiks apskatīta uzņēmējdarbības attīstība caur kultūras prizmu, kā arī jaunās paaudzes uzņēmēji - radošie un zaļie. Foruma norisi tiešraidē varēs vērot pasākuma platformā, sociālajos tīklos un portālā Tvnet.

Virtuālais formāts pasākuma dalībniekiem sniedz dažādas papildu priekšrocības. Viena no tām ir iespēja pašiem veidot pasākuma saturu, prezentējot sev aktuālo tēmu un savu uzņēmumu. Šādi dalībnieku vebināri norisināsies pēc iepriekš izveidotas un izziņotas programmas, nodrošinot tiešsaistes apmeklētāju iepriekšēju reģistrāciju.

Kā viena no lielākajām attālinātā formāta priekšrocībām ir iespēja veidot starptautiskos kontaktus, tādēļ interesentiem, kam aktuāla starptautiskā tīklošanās, LTRK Iespēju festivāla “Uzņēmēju dienas Vidzemē 2021” ietvaros piedāvājam organizēt virtuālās tikšanās ar Ķīnas Zhejiang provinces Ningbo pilsētas uzņēmumiem. Esam izveidojuši sadarbību ar Ķīnas partneriem, lai organizētu B2B virtuālās tikšanās dalībnieka izvēlētā komunikācijas platformā.

Piedaloties pasākumā, iegūsiet jaunus potenciālo klientu un sadarbības partneru kontaktus, uzzināsiet par aktualitātēm uzņēmējdarbības vidē, varēsiet tiešsaistē komunicēt ar apmeklētājiem un citiem dalībniekiem, veidot savu saturu un prezentēt uzņēmumu. Neapšaubāmi tā ir iespēja izmatot mūsdienu tehnoloģiju priekšrocības un sasniegt pasauli, neizejot no sava biroja. 

Informējam, ka "Uzņēmēju dienas Vidzemē 2021" ir viens no četriem virtuālajiem pasākumiem, plašāka informācija par LTRK Iespēju festivāliem Kurzemē, Zemgalē, Vidzemē un Latgalē "Uzņēmēju dienas 2021" pasākuma mājaslapā www.uznemejudienas.lv.

Papildu informācijai:

Inese Raiba

Mārketinga un sabiedrisko attiecību daļas vadītāja

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera

Kr. Valdemāra iela 35, Rīga, LV-1010, Latvija

M. + 371 26642131

inese.raiba PIE chamber PUNKTS lv

Lai veicinātu sakārtotas un pievilcīgas dzīves vides attīstību Kocēnu novadā, pašvaldība arī šogad izsludinājusi daudzdzīvokļu dzīvojamo māju teritorijas labiekārtošanas konkursu. 2021. gada konkursa nolikumā palielināta atbalsta summa vienam projektam no 3600 eiro uz 5000 eiro.

 Kocēnu novada pašvaldības palīdzība daudzdzīvokļu dzīvojamo māju teritorijas labiekārtošanas pasākumiem tiek piešķirta šādiem mērķiem:

  • izmaksas piebraucamo ceļu, stāvlaukumu un gājēju celiņu atjaunošanai vai pārbūvei (ieskaitot nepieciešamās inženierkomunikācijas un aprīkojuma elementus), nepārsniedzot nolikuma 3. pielikumā noteiktās maksimālās attiecināmās izmaksas uz vienu kvadrātmetru atbilstoši noteiktajam darbu veidam un paredzot cietā seguma risinājumus – līdz 70% no kopējās summas;
  • izmaksas apgaismojuma atjaunošanai, pārbūvei vai izveidei – līdz 70% no kopējās summas;
  • izmaksas renovācijas būvprojekta vai vienkāršotās renovācijas tehniskās dokumentācijas izstrādāšanai – līdz 90% no renovācijas būvprojekta vai vienkāršotās renovācijas tehniskās dokumentācijas izstrādāšanas izmaksām, bet ne vairāk kā 1000 EUR;
  • pievienotās vērtības nodokļa kompensācija – līdz 70% no pretendenta samaksātās pievienotās vērtības nodokļa summas, ja pretendents to nevar atgūt normatīvo aktos noteiktā kārtībā;
  • atkritumu konteineru laukumu izbūvei – līdz 70% no kopējās summas, bet nepārsniedzot 500 EUR;
  • arhitektūras mazās formas izbūvei – līdz 50% no kopējās summas.

 

Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju dzīvokļu īpašnieki uz pašvaldības palīdzību tiesīgi pretendēt, ja:

  • daudzdzīvokļu dzīvojamā māja atrodas Kocēnu novada administratīvajā teritorijā;
  • dzīvojamā māja ir sadalīta dzīvokļu īpašumos un vienam īpašniekam pieder ne vairāk kā 20% no kopējā dzīvokļu īpašumu skaita. Norādītais procentuālais sadalījuma apjoms neattiecas uz valstij un pašvaldībai piederošiem dzīvokļu īpašumiem;
  • dzīvojamajā mājā esošo nedzīvojamo telpu platība saskaņā ar spēkā esošu Būves kadastrālās uzmērīšanas lietu nepārsniedz 25% no dzīvojamās mājas kopējās platības;
  • dzīvokļu īpašnieki, kas pārstāv ne mazāk kā 51% no kopējā dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašuma, kopsapulcē balsojot “par”, ir pieņēmuši lēmumu veikt dzīvojamās mājas teritorijas labiekārtošanas pasākumus un apmaksāt ar īstenošanu saistītos izdevumus, kā arī vienojušies par šim mērķim nepieciešamo finanšu līdzekļu ieguves veidu. Kopprojekta gadījumā protokolā jāiekļauj lēmums par kopprojekta iesniegšanu, norādot ar kurām daudzdzīvokļu mājām kopprojekts tiks īstenots un nosakot pilnvaroto personu, kas ir tiesīga iesniegt kopprojektu, kā arī veikt citas ar palīdzības saņemšanu saistītās darbības;
  • ir veikta plānoto labiekārtošanas darbu cenu apzināšana, projekta īstenošanai un darbu veikšanai plānots piesaistīt attiecīgajā darbības jomā sertificētus speciālistus.

 

Pašvaldības finansējums daudzdzīvokļu dzīvojamo māju teritorijas labiekārtošanai vienai daudzdzīvokļu dzīvojamai mājai nevar pārsniegt 5000 eiro un to dzīvojamā māja var saņemt vienu reizi piecos gados. Kopējais pašvaldības finansējums 2021. gada budžetā šim mērķim paredzēts 15 000 eiro apmērā.

Pieteikumi finansējumam tiek pieņemti no 2021.gada no 8. aprīļa līdz 8. maijam.

Konkursa nolikums un pieteikuma veidlapa publicēta pašvaldības interneta mājaslapā www.kocenunovads.lv.

Papildu informācija pieejama, sazinoties ar Attīstības nodaļas vadītāju Svetlanu Tomsoni (tālrunis: 25605539, e-pasts: svetlana.tomsone PIE kocenunovads PUNKTS lv).

 

 

 

Informāciju sagatavoja:

Kocēnu novada domes
Attīstības nodaļas vadītāja

Svetlana Tomsone
e-pasts: 
svetlana.tomsone PIE kocenunovads PUNKTS lv">svetlana.tomsone PIE kocenunovads PUNKTS lv
t. 25605539

Sestdien, 10.aprīlī, plkst.11.00 -12.30, tiešsaistē notiks izglītojošs pasākums par sadzīves atkritumu apjoma samazināšanas iespējām, pareizi veidojot piemājas kompostu. Bioloģisko atkritumu ērta šķirošana ir iespēja, kuru lielākā daļa daudzdzīvokļu māju iedzīvotāju vēl tikai gaida. Taču privātmājās dzīvojošajiem komposta veidošana lielākoties ir daļa no ikdienas dārza darbiem.

Pasākumā piedalīsies:

  • SIA “ZAAO” Klientu apkalpošanas daļas vadītājs Mārtiņš Vīgants, sniedzot ieskatu par mājsaimniecībām aktuālajām atkritumu nozares attīstības tendencēm un virzību;
  • Latvijas Atkritumu saimniecības asociācijas valdes locekle, docente Rūta Bendere, kura soli pa solim iepazīstinās, kā pareizi veidot piemājas kompostu, lai tajā varētu pārstrādāt gan dārza, gan pārtikas atkritumus un izmantot to augsnes bagātināšanai.

Dalībai pasākumā nepieciešams iepriekš piereģistrēties šeit: https://ej.uz/10aprilis. Reģistrētie dalībnieki saņems platformas saiti, kur pievienoties un uzdot interesējošos jautājumus. Pēc pasākuma tā ieraksts tiks publicēts.

Pasākums notiks pieaugušo neformālās izglītības programmas “Līdzsvarota dzīve: vide, cilvēks, sabiedrība” ietvaros. Ar šo nodarbību kurss uzsāk savu trešo sezonu. Kursa mērķis ir celt dalībnieku apziņu par vides un sabiedrības ilgtspējas izaicinājumiem, to risinājumiem, kā arī iedvesmot ikdienas paradumu maiņai atbilstoši ANO ilgtspējīgas attīstības mērķiem (Agenda 2030). Kurss kalpo par platformu izglītībai, diskusijām un jautājumiem, iniciatīvām un domubiedru atrašanai, kā arī ir lokāla reakcija uz pasaules aktualitātēm. Kursa nodarbības notiks ne biežāk kā reizi mēnesī, sestdienās. Aicinām sekot līdzi informācijai. Kursu organizē Valmieras bibliotēka sadarbībā ar Valmieras pilsētas pašvaldību.  

 

Informāciju sagatavoja:

Līga Bieziņa

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā

Tālr.: 64210682; 26495997

Pārgājiena mērķis ir veicināt fizisko aktivitāšu piekopšanu svaigā gaisā visai ģimenei, kas uzlabo gan vispārējo fizisko un garīgo veselību, stiprina sirds un asinsvadu sistēmu un mazina stresu.

Pārgājienam sagatavots 10 km garš, apļveida maršruts, kas būs marķēts dabā no 10. līdz 25. aprīlim. Lai veicinātu interesi piedalīties ģimenēm ar bērniem, aplikācijā Actionbound sagatavota papildus informācija par vietām un ekosistēmām pa ceļam un jautājumi uz kuriem atbildēt, lai pastaiga dabā būtu interesantāka. Aicinām doties kopā ar ģimeni vai vienas mājsaimniecības ietvaros pavadīt aktīvi laiku dabā. Pārgājiena sākums un noslēgums paredzēts pie Silvas dendroloģsikā parka. Maršruts vedīs pa ceļiem un neceļiem, meža takām, pļavām un pāri laukiem, tādēļ atcerieties saģērbties silti, mitrumizturīgās drēbēs un apavos.

Pārgājiena maršrutu iespējams iziet vadoties pēc marķējuma dabā – sarkanas bultiņas uz balta fona, izmantojot gpx navigācijas failu, kurš pieejams šeit vai spēlējot spēli „Iepēdo pavasarī 2021” aplikācijā Actionbound, pieejama šeit. Lai izmantotu gpx navigācijas failu un spēli aplikācijā Actionbound Jums būs nepieciešams viedtālrunis ar interneta pieslēgumu.

Maršruts ļaus iepazīt Smiltenes apkārtnes dabas bagātību un tās ekosistēmu. Lai tas būtu vēl interesantāks ir sagatavoti nelieli uzdevumi, kurus veikt pa ceļam:

  • Ja pārgājienā dosieties pēc marķējuma dabā, tad Jums būs nepieciešams izprintēt uzdevuma lapu, kas ir pieejama šeit.
  • Ja pārgājienā dosieties izmantojot gpx navigācijas failu, tad nonākot īstajā vietā redzēsiet aprakstus un jautājumu, jautājuma atbildi varat pierakstīt uz līdzi paņemtas lapiņas.
  • Ja pārgājienā dosieties izmantojot aplikāciju Actionbound, tad spēlēsiet spēli „Iepēdo pavasarī 2021”, sekosiet norādēm, redzēsiet aprakstus un nonākot īstajā vietā saņemsiet jautājumu, kuru varēsiet izpildīt viedierīcē.

Neaizmirstiet paņemt līdzi karstu tēju un pusdienu maltīti, lai pa ceļam uzrīkotu pikniku, atvilktu elpu un uzņemtu spēkus tālākajam ceļam.

Dodoties pārgājienā aicinām uzņemt fotogrāfijas, dalīties ar tām sociālajos tīklos lietojot tēmturi #smiltenesnovads, kā arī iesūtīt uzņemtās fotogrāfijas uz e-pastu tic PIE smiltene PUNKTS lv, lai pēc 25. aprīļa varam izveidot kopīgu foto galeriju ar dalībniekiem un pārgājiena laikā iepazītajām vietām.

 

Dalība ir bez maksas.

Pārgājienu organizē Smiltenes novada Tūrisma informācijas centrs sadarbībā ar aktīvās atpūtas pasākumu organizatori Santu Paegli.

Visu pārgājiena laiku aicinām būt atbildīgiem un ievērot visus valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības ierobežojumus!

 

Informāciju sagatavoja:

Lelde Atlāce

Smiltenes novada Tūrisma informācijas centra

tūrisma organizatore

E-pasts: tourism PIE smiltene PUNKTS lv

visit.smiltene.lv

Alūksnes novada pašvaldība aicina biedrības un nodibinājumus, kas veic darbu ar jaunatni, no 2021. gada 1. aprīļa līdz 10. maijam iesniegt jaunatnes iniciatīvu projektu pieteikumus mācību priekšlaicīgas pārtraukšanas mazināšanai. Projekta “PuMPuRS”* ietvaros atbalstīs jauniešu iniciatīvu projektus, lai veicinātu atbalsta aktivitātes jauniešu vidū arī ārpus formālās izglītības. 

Konkursa mērķi: 

  • palielināt priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas riska grupas audzēkņu motivāciju turpināt izglītību un veicināt viņu aktīvu līdzdalību ikdienas dzīvē,
  • iesaistīt priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas riska grupas jauniešus dažādās aktivitātēs un jaunatnes iniciatīvu projektos ārpus formālās izglītības, nodrošinot aktivitāšu pieejamību iespējami tuvu bērnu un jauniešu dzīves un mācību vietai.

Papildus individuālajam atbalstam, ko jau saņem skolēni minētajā projektā, tiks atbalstīti arī jauniešu iniciatīvu projekti, lai veicinātu atbalsta aktivitātes jauniešu vidū arī ārpus formālās izglītības.

Projektu konkursu īsteno Izglītības kvalitātes valsts dienests sadarbībā ar pašvaldībām un valsts profesionālās izglītības iestādēm Eiropas Sociālā fonda projekta “PuMPuRS” ietvaros.

“PuMPuRS” projekti ir vērsti uz izglītojamo motivācijas palielināšanu, lai riska grupā esošie jaunieši nepārtrauktu mācības priekšlaikus, kā arī izglītības turpināšanu un pašu jauniešu aktīvas līdzdalības veicināšanu ikdienas dzīvē. Projekta mērķa grupa ir vispārējās izglītības iestāžu izglītojamie no 5. līdz 12. klasei, kā arī to profesionālās izglītības iestāžu un vispārējās izglītības iestāžu, kuras īsteno profesionālās izglītības programmas, audzēkņi no 1. līdz 4. kursam.

Jaunatnes iniciatīvas ierosina, izplāno un īsteno paši jaunieši. Projektus var iesniegt jaunatnes organizācijas, biedrības vai nodibinājumi, kas veic darbu ar jaunatni, arī jauniešu iniciatīvu grupa sadarbībā ar reģistrētu jaunatnes organizāciju vai biedrību un nodibinājumu, kas veic darbu ar jaunatni. Vienam projektam pieejamais finansējuma apmērs ir 4600 eiro, kas 100% tiek nodrošināts no projekta “PuMPuRS” līdzekļiem.

Konkursa rezultātus paziņos līdz  2021. gada 31. maijam. Plānotais projektu uzsākšanas laiks – no 1. jūnija līdz 31. decembrim, projektu ilgums no 3 līdz 18 mēnešiem.

Vairāk informācijas par projektu: www.pumpurs.lv. Veidlapas un plašāka informācija Alūksnes novada pašvaldības mājas lapā www.aluksne.lv.

Projektus var iesniegt:

  • personīgi  Alūksnes novada Valsts un pašvaldības vienotajā klientu apkalpošanas centrā Dārza ielā 11, Alūksnē,
  • pasta sūtījumā, adresējot Alūksnes novada Valsts un pašvaldības vienotajā klientu apkalpošanas centram Dārza ielā 11, Alūksnē, Alūksnes novadā, LV- 4301,
  • nosūtot kā elektroniski parakstītu dokumentu uz e-pastu: dome PIE aluksne PUNKTS lv.

Papildu informācija: Alūksnes Bērnu un jauniešu centra direktore Eva Aizupe, tālrunis: 29190552, e-pasts: eva.aizupe PIE aluksne PUNKTS lv.

Sagatavoja: Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālruņi: 64381502; 26646749

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv

Piektdien, 9.aprīlī tiešsaistē notika SIA “ZAAO” dalībnieku sapulce, kurā pieņemts lēmums uzsākt reģionālā atkritumu apsaimniekošanas plāna izstrādi, nosakot sasniedzamos mērķus un definējot veicamos uzdevumus.

Atkritumu apsaimniekošanas nozarē darbs šobrīd norit ļoti dinamiski – ir apstiprināts “Atkritumu apsaimniekošanas valsts plāns 2021.-2028.gadam”, kas nosaka 5 atkritumu apsaimniekošanas reģionu izveidi esošo 10 reģionu vietā. Ir jāsāk darbs pie reģionālo atkritumu apsaimniekošanas plānu izstrādes, nodrošinot aprites ekonomikas principu ieviešanu, samazinot noglabājamo atkritumu daudzumu, veicinot pārstrādi. Plānošanas periodā ir jāparedz tekstila un bioloģisko atkritumu dalītas vākšanas attīstība.

Saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likumu atkritumu apsaimniekošanas reģionos ietilpstošajām pašvaldībām līdz 2022.gada 30.decembrim jāizstrādā un jāapstiprina atkritumu apsaimniekošanas reģionālie plāni.

Iepriekšējos plānošanas periodos izvirzītie mērķi Ziemeļvidzemē tika veiksmīgi realizēti, izveidojot un nodrošinot kvalitatīvus atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus, attīstot infrastruktūru un realizējot vides izglītību.

Sapulces dalībniekus uzrunāja Valsts vides dienesta ģenerāldirektore Elita Baklāne – Ansberga, akcentējot kopīgi veicamo darbu būvniecības atkritumu apsaimniekošanas jautājumu risināšanā pašvaldībās.

Valsts vides dienesta ģenerāldirektore Elita Baklāne – Ansberga norādīja, ka gan valsts līmenī, gan reģionu līmenī ir jāpievērš uzmanība arī būvniecības atkritumu apsaimniekošanas jautājumu risināšanai. Pašvaldību un to teritorijā plānoto būvprojektu izstrādes procesā ir būtiski pievērst uzmanību detalizētu iepirkumu specifikāciju izstrādei. Iepirkumos jāparedz arī nepieciešamos finanšu resursus atkritumu utilizācijai. Ielu pārbūves projektos, ēku rekonstrukcijas vai karjeru rekultivācijas gadījumos jāizraugās būvniecības atkritumu apsaimniekotājs un pārvadātājs ar nepieciešamajām darbības atļaujām, izslēdzot vidi piesārņojošas darbības. Valsts vides dienests šobrīd jau uzsācis aktivitātes pie sabiedrības izglītošanas kampaņas izstrādes šajā jautājumā.

ZAAO valdes priekšsēdētājs Gints Kukainis vērsa uzmanību, ka uzņēmums ir gatavs iesaistīties būvniecības atkritumu apsaimniekošanas attīstīšanā, kopā ar pašvaldībām nosakot teritorijas kurās veikt būvgružu pārstrādi tuvu to rašanās vietai. Kā arī apliecināja uzņēmuma gatavību ieviest “Atkritumu apsaimniekošanas valsts plāna 2021.-2028.gadam” noteiktos mērķus uzņēmuma apsaimniekotajās pašvaldībās.

Dalībnieku sapulcē sniegti ziņojumi par ZAAO un meitas uzņēmuma “ZAAO Enerģija” pagājušā gada darbības pārskatiem. Pašvaldību izpilddirektori informēti par divu reģionam nozīmīgu attīstības projektu virzību, no kuriem viens paredz Reģionālā atkritumu apsaimniekošanas centra (RAAC) “Daibe” teritorijā līdz 2023.gada beigām izbūvēt bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes rūpnīcu, bet otrs - sadarbībā ar Cēsu pašvaldību izbūvēt ražošanas ēku, ar mērķi veicināt atkritumu pārstrādes procesus RAAC teritorijā.

Sapulces dalībnieki aicināti iesaistīties arī Latvijā pirmā atkritumu pārstrādes veicināšanas hakatona “DaibeZero” norisē š.g. 21., 22. augustā, kurš tiek organizēts, lai rastu dzīvotspējīgas idejas aprites ekonomikas principu iedzīvināšanai.

Uzziņai: 28 pašvaldību atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums ZAAO nodrošina vides prasībām atbilstošu atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus privātpersonām un juridiskām personām Ziemeļvidzemē, kā arī atsevišķos Malienas un Pierīgas reģiona novados. Uzņēmums veic ne tikai atkritumu savākšanu, šķirošanu, transportēšanu, apstrādi un noglabāšanu videi draudzīgā veidā, bet mērķtiecīgi realizē arī sabiedrības informēšanas un izglītošanas aktivitātes.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Leimane

SIA “ZAAO” sabiedrisko attiecību speciāliste

Trešdien, 14.aprīlī, pirmsskolas izglītības iestādes  “Vālodzīte” vecāko grupiņu audzēkņi Valmieras pilsētas pašvaldībai nodeva bērnudārza Eko padomē gatavotas brošūras “Mēs un enerģija” ar enerģijas taupīšanas pieredzi bērnudārzā un mājās un noderīgiem klimatam draudzīgiem enerģijas taupīšanas ieteikumiem ikvienam.

Bērnudārza “Vālodzīte” mazā Eko padome rosina šādas enerģijas taupīšanas iniciatīvas:

  • Izslēdz televīziju, pirms aizmiedz!
  • Vienu dienu nedēļā dodies uz darbu ar kājām!
  • Nedarbini auto bez vajadzības!

Bērnudārzs “Vālodzīte” šajā mācību gadā padziļināti pēta jautājumus, kas saistīti ar enerģiju – mācās izprast procesus, lietas, to darbību, kā arī rīkoties atbildīgi. Bērnudārzā tiek izvietotas pašu gatavotas atgādnes, kas palīdz izslēgt elektrību, ja tā deg bez vajadzības, lieki netecināt ūdeni, kā arī vecākus pie bērnudārza lieki nedarbināt auto gaisa kvalitātes uzlabošanai un enerģijas taupīšanai.

Tika apzināti arī mājās īstenotie enerģijas taupīšanas paradumi. Ģimenes ikdienā pievērš uzmanību, lai:

  • elektroierīču vadi nebūtu atstāti kontaktligzdās;
  • tējkannā ūdens tiktu vārīts tik, cik nepieciešams;
  • gatavojot ēdienu uz plīts, tam tiktu uzlikts vāks;
  • tiktu izmantotas energoefektīvās LED spuldzes;
  • drēbes tiktu mazgātas zemākā temperatūrā;
  • ledusskapis tiktu novietots tālāk no plīts un no radiatoriem;
  • ledusskapī netiktu likts vēl pilnībā neatdzisis ēdiens;
  • ledusskapis tiktu regulāri atkausēts;
  • ledusskapja durvis bez vajadzības netiktu virinātas.

Vides izglītība Valmierā sākas jau pirmsskolā. Pašvaldības dibinātās pirmsskolas izglītības iestādes katra izvēlas tai piemērotākos vides izglītības veidus, instrumentus un atbalsta mehānismus.  Bērnudārzs “Vālodzīte” darbojas neformālajā Eko skolu izglītības programmā.

Šī mācību gada septembrī Eko skolu novērtējumu saņēma astoņas Valmieras izglītības iestādes un to struktūrvienības. Starptautiskais Ekoskolu apbalvojums - Zaļais karogs - piešķirts pirmsskolas izglītības iestādes “Vālodzīte” struktūrvienībai “Krācītes”, Valmieras 2.vidusskolai un privātajai pamatskolai “ZAĻĀ SKOLA”. Latvijas Ekoskolu sertifikāts piešķirts pirmsskolas izglītības iestādei “Vālodzīte”, Valmieras Pārgaujas sākumskolai, Valmieras Viestura vidusskolai un Vidzemes Augstskolai. Pateicība piešķirta Valmieras sākumskolai.

Informāciju sagatavoja:

Līga Bieziņa

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā

Tālr.: 64210682; 26495997

Pēc ziemas miega modušās un pavasari sveikdamas, upes aicina laivotājus doties pretim piedzīvojumam! Neatkarīgi no tā, vai esi pieredzējis laivotājs vai tikai iepazīsti šo aktīvās atpūtas veidu, topošajā Valmieras novadā atradīsi savai sagatavotības pakāpei un vēlmēm piemērotus maršrutus, jo te upju tīkls saslēdzas bagātīgā zemes asinsritē!  

GAUJA

Viena no Latvijas skaistākajām, viltīgākajām un tautasdziesmās cildinātākajām upēm Gauja  savus lokus met cauri visam Valmieras novadam un ir laivotāju vidū vispopulārākā Latvijas upe. Laivošanai piemērota teju visa gada griezumā. Tās krasti priecē ar klinšu un iežu atsegumiem, vietām mierīgu plūdumu, vietām ar aizraujošākiem upes posmiem. Viens no klasiskajiem Gaujas laivošanas maršrutiem Strenči – Valmiera būs piemērots neskartas dabas baudītājiem un savrupas laivošanas cienītājiem. Asākas izjūtas ceļā var sagādāt Strenču krāču kaskāde, kas vijas 7 km garumā. Tiem laivotājiem, kuri nejūtas droši, lai pārvarētu Kazu krāces Valmierā, laivošanas maršrutu ieteicams noslēgt Daliņos pie Valmieras. Savukārt upes posms no Valmieras līdz Siguldai vijas caur Gaujas Nacionālo parku, kur upe iegūst mierīgāku tecējumu, krastos smilšainās pludmales mijas ar iespaidīgiem smilšakmens atsegumiem, piemēram, Liepas iezis, baltā smilšakmens milzis – Sietiņiezis,  Līču-Laņģu klintis, Ērgļu klintis u.c. Vienas dienas braucienam būs piemērots maršruts no Valmieras līdz Jāņrāmim, savukārt divu dienu atpūtai plānojams posms no Valmieras līdz Cēsīm.

SALACA

Arī Burtnieka meita Salaca būs piemērota klasiskai laivošanas pieredzei. Tajā ir gan mierīgs upes plūdums ar ainaviskām klintīm krastos, gan vietām straujāki posmi. Topošā Valmieras novada teritorijā aktīvās atpūtas piedzīvojumu aicinām sākt no Mazsalacas vai Vecates, kur tā iztek no Latvijas ceturtā lielākā un mītiskām teikām apvītā ezera – Burtnieka. Uzsākot maršrutu no Mazsalacas, sirdi un acis priecēs alas, klintis un masīviem mežiem noaugušie krasti. Īsai atpūtai iesakām posmu Mazsalaca – Puņmute, kur brauciena laikā pagūsiet priecāties par Dauģēnu klintīm un apkārtējās dabas dažādību, kā arī Mazsalaca – Skaņaiskalns maršrutu, kura laikā baudīsiet Neļķu un Bezdelīgu klinšainos krastus, ielūkosieties Velna alā un pamanīsiet arī Vilkaču priedi. Vecates – Skaņākalna posms būs piemērots vienas dienas laivošanai, savukārt piedzīvojumam nedēļas nogalei iesakām Vecates – Vecsalacas maršrutu.

ABULS

Īsteni pavasarīgs piedzīvojams baudāms Gaujas kreisā krasta pietekā – Abulā! Tikai retajai upei Latvijā vārds dots vīriešu dzimtē. Lai gan upe laivojama visu sezonu, tomēr vasaras viducī jārēķinās ar to, ka ūdens līmenis var būt ļoti zems. Laivošanu iespējams sākt no Trikātas pie Kaģu tilta vai arī no Lisas cauri Trikātas ezeriem un tālāk jau pa Abulu laisties līdz Gaujai, kur vīrišķais saplūst ar sievišķo mīlestības satikšanās vietā. Maršrutā Kaģu tilts – Abula ieteka Gaujā izbaudīsiet upi ar noturīgu straumi. Trikātas centrā pie tilta, kur atrodas dzirnavu dambis, būs nepieciešama laivu apnešana, ko iespējams veikt pa upes kreiso krastu. Tāpat arī izveicība laivu pārnešanā būs nepieciešama pēcāk pie Brenguļu dzirnavām un alusdarītavas. Abula krasti maršrutā priecēs gan ar veciem priežu mežiem, gan labi noaugušiem vītoliem, gan iecienītu avotiņu Brenguļos, kur uzpildīt dzeramā ūdens pudeles.

RŪJA

Rūja tek Ērģemes paugurainē un Burtnieka līdzenumā, iztekot no Ruhijerva ezera Igaunijā un ietekot teiksmainajā Burtniekā. Rūjas upe laivošanai piemērota, sākot no Rūjas un Ķires upju satekas, tālāk dodoties cauri Naukšēniem. Īsākam laivošanas piedzīvojumam derēs maršruts Naukšēni – Rūjas skola, savukārt garākam – Naukšēni – Burtnieka ezers. Rūjas plūdums ir nesteidzīgs, tomēr upe pa laikam sagādā arī kādus pārsteigumus. Palu un ilgstošu lietavu laikā upē novērojams augsts ūdens līmenis, kas ļauj laivot visā tās garumā pat vasaras pilnbriedā. Upe būs piemērota nesteidzīgai atpūtai arī tiem, kuri laivošanas pieredzi vēl tikai apgūst.

SEDA

Sedas vārds vairāk pazīstams ar apkaimē esošo kūdras purvu. Sedas upei saistība ar kūdras ieguves laukiem bijusi tik vien kā nepieciešamība upi paplašināt, kas veicinājusi purvu nosusināšanu. Vienai dienas maršruts no Dakstiem līdz P17 (Valka – Rūjiena) ceļa tiltam ~ 17km garumā iesakāms spiningošanas entuziastiem, savukārt lejtece līdz Burtnieka ezeram piemērota tiem, kuri vēlas izaicinājumus un grūtības! Seda ir īpatnēja, jo tā ir plaša un ainaviska maršruta sākumā, taču pirms ietekas Burtniekā  – sīka un apkārtējo purvāju ieskauta. Laivojot no Dakstiem, būs iespēja izbaudīt skaistu smilšakmens atsegumu ar Spiģu alu upes labajā krastā. Te arī Rūceķļavots ar ūdens ņemšanas vietu un apmetnes vietu laivotājiem. Savukārt 13 km garais posms no P17 tilta līdz laivu bāzei Seda vedīs cauri šķēršļiem un purviem, te tecējums sašaurinās un vietām ir daudz necaurbraucamu vietu.

STRĪĶUPE

Strīķupe iztek no Vaidavas ezera. Tā ir krāšņa un ainaviska, piemērota laivošanai agrā pavasarī. Strīķupes izvēlei šis ir īstais brīdis , jo pārējā laikā ūdens līmenis ir gaužām zems. Ne velti populārais aktīvā tūrisma centra “Eži” rīkotais aktīvās atpūtas laivošanas pasākums Strīķupē tā arī nodēvēts “Strīķē un vaidi!”. Ja grūtības nebaida, maršrutu pēcāk iespējams pagarināt, kur Strīķupe īsi pirms Cēsīm ietek Gaujā.

BRIEDE

Saistoša laivošanas pieredze ar dažiem nelieliem šķēršļiem ceļā noteikti sagaidāma arī Briedes upē! Tajā būs vienmērīgs un pastāvīgs straumes plūdums, kā arī baudāmi ainaviski skati. Maršrutu iespējams sākt pie V166 ceļa tilta, laivojot vai nu līdz P16 tiltam vai līdz pašai ietekai Burtniekā – līdz laivu piestātnei, kur būs ērtāka piebraukšana. Pa ceļam varēsiet aplūkot Daviņu lielo akmeni un Briedes krogu.

Aicinām ielūkoties upesoga.lv, kur iespējams plānot maršrutus gan pēc to garuma vai ilguma, gan arī pēc grūtības pakāpes.

Tomēr, ja vēlies rūpes par laivošanas maršruta plānošanu uzticēt īsteniem laivošanas entuziastiem, Valmieras TIC komanda aicina izmantot aktīvā tūrisma pakalpojumu sniedzēju un laivošanas inventāra nomas piedāvājumus, kur profesionāļu komanda ieteiks jums vispiemērotāko maršrutu, nodrošinās ar laivošanai nepieciešamo ekipējumu un transporta pakalpojumiem, aizgādājot laivošanas maršruta sākumpunktā un sagaidot piedzīvojuma izskaņā! Jāpiebilst, ka Valmieras novadā daudzviet iespējama arī supošana un airudēļu noma. Laivošanas un supošanas pakalpojumu sniedzēji Valmieras pusē aplūkojami šeit: http://www.visit.valmiera.lv/lv/ko_redzet_un_dari/aktiva_atputa/inventara_noma/udens_inventara_noma/

Dodies pretim pavasarim Valmieras novada upēs!

Informāciju sagatavoja:

Anita Tīlena

Valmieras pilsētas pašvaldības

Valmieras Tūrisma informācijas centra vadītāja

Mob. tālr.: 25664420

Atzīmējot Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, Kocēnu novada pašvaldība aicina 4. maijā no plkst. 10.00 līdz plkst. 14.00 doties uz Sietiņiezi, kur norisināsies Baltā galdauta tirdziņš.

Kocēnu novada mājražotāji, ēdinātāji, zemnieki, kā arī viesi no tuvējiem novadiem būs sagādājuši dažādus labumus, ar ko gan svētkos, gan arī ikdienā rotāt māju un cienāt savus tuvos. Tirdziņā viesosies un ar pašceptām bagetēm cienās šefpavārs, kurš iepazinis teju visu pasaules valstu garšas, bet sirdī joprojām ir diklēnietis – Mārtiņš Sirmais

Pie baltiem galdautiem tirdziņa apmeklētājus gaidīs vīna darītavas “Matilde” un “Berga Vīns”; Kocēnu novada mājražotāja Antra Antonija ar pašceptajām kūkām un cepumiem; mājražotāja Sandra Krīgere ar sulām, sīrupiem un sukāžu produkciju; z/s “Mežmalas” ar spēcinošo smiltsērkšķu produkciju; z/s “Mežvijas” ar garšaugu maisījumiem, sīrupiem, medu; mājražotāja Ruslana Mitničuka ar “Visummila” maizi; SIA “Simple Concept” ar dažādiem skaistiem un vienlaikus arī praktiskiem koka izstrādājumiem; jaunais un inovatīvais uzņēmums “Thunderwood” ar koka izstrādājumiem un mēbelēm,  Katram piemērotāko zāļu tējas maisījumu piemeklēs un par tā vērtīgajām īpašībām pastāstīs zāļu sieva Zeltīte Kaviere, bet piedevai bišu medu piedāvās Santa Biļinska. Tāpat tirdziņā būs iespējams iegādāties “Mežaiņu” mājas kūpinājumus, Ķingu maizi un Rehtšprehera sieru. Valmiermuižas saime ciemosies ar Kokmuižas produkciju un restorāns “Delizia” gādās par gardiem, uz mēles kūstošiem pārsteigumiem. 

Nesteidzīgā gaisotnē Sietiņieža takās klausīsimies dabas skaņās, putnu čivināšanā, elposim svaigu gaisu un atbalstīsim uzņēmējus, iepazīstoties un iegādājoties viņu produkciju. 

Tirdziņa laikā būs iespējams iepazīties ar Kocēnu novada tūrisma piedāvājumu un, pastaigājoties pa dabas taku, bez maksas izspēlēt cilpošanas spēli "Novadpētniekam pa pēdām" un piedalīties ģimeņu piedzīvojumu spēlē

Jau otro gadu Kocēnu novada pašvaldība aicina 4. maijā pie balti klātiem galdiem atbalstīt novada mājražotājus un amatniekus, kuri kopš pandēmijas sākuma ir saskārušies ar dažādiem izaicinājumiem. Pērn pašvaldība aicināja ikvienu doties pie Kocēnu novada uzņēmīgajiem ļaudīm, lai, iegādājoties viņu ražojumus, atbalstītu viņu darbību ne tik vieglajos laikos, savukārt šogad šāda iespēja būs vienuviet – Sietiņiezī. 

Sietiņiezis atrodas Gaujas labajā krastā starp Valmieru un Jāņmuižu. Te izveidota labiekārtota lokveida dabas taka, kurā apskatāms Latvijā un Baltijā lielākais baltā smilšakmens atsegums. Tā kraujas lielākais augstums ir 15 m, bet klinšu garums – ap puskilometru. Klintis ir interesantas ar formu daudzveidību – apskatāmas gan nelielas alas un nišas, gan erozijas gravas, kā arī smilšakmens veidojumi, kas atgādina stabus. Sietiņieža nosaukuma izcelsme tiek saistīta ar daudzajām vientuļo bišu veidotajām aliņām, kas “izcaurumojušas" smilšakmens virsmu kā sietu. No Sietiņieža dienviddaļas paveras skats uz Gaujas senleju, bet tā apkārtnē plešas ainaviski priežu meži.

 

Aicinām ievērot valstī noteiktos Covid-19 ierobežošanas piesardzības pasākumus un individuālo atbildību par savu veselību.

 

Informāciju sagatavojusi: 

Elīna Upīte

Kocēnu novada domes

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Mob.tel.: 26115449

E-pasts: medijiem PIE kocenunovads PUNKTS lv

www.kocenunovads.lv

 

Vai proti uzburt vasaras idilli, dilli ceļot goda vietā? Vai varbūt buberts burbuļu vieglumā ir tavs meistarstiķis? Vai tavas kūkas ļauj aizsprukt no ikdienas un lūko pēc svētkiem? Vai biezzupā paukšķ dārza garša un veselība?

Vai vari iztēloties, ka tevis pagatavotais ir kafejnīcu piedāvājumā? 7. un 8. augustā to būs iespēja piedzīvot! Tad dažādās vietās topošajā Valmieras novadā kafejnīcas atvērsies māju pagalmos. Varbūt arī tavā? Iespējams, tieši šī pieredze Tev ļaus pārvērst savu ēdiena gatavošanas vai viesu uzņemšanas vaļasprieku par pamata nodarbošanos nākotnē. Kļūsti par šefpavāru un piedalies Māju kafejnīcu dienās!

Pasākumā piedalīties aicināti arī jau esošie ēdināšanas pakalpojuma sniedzēji (kafejnīcas, restorāni u.c.). Pieteikšanās līdz 20.maijam, aizpildot pieteikuma anketu šeit.

Māju kafejnīcu dienas ir iniciatīva, kad par šefpavāru aicināts kļūt ikviens interesents (uzņēmējs vai fiziska persona), apmeklētājiem atverot kafejnīcu savas mājas pagalmā, galdā ceļot pašgatavotu ēdienu, atklājot tā īpašo stāstu, kā arī piedāvājumu papildinot ar dažādām aktivitātēm, piemēram, rotaļām, koncertu, prasmju apguvi, saimniecības apskati, piedāvājot iegādāties pašgatavotus suvenīrus u. tml. Arī mājas kafejnīcu iekārtojums ir dalībnieku ziņā, izmantojot jau esošos resursus. Aicinām māju kafejnīcu dalībniekiem apsvērt, kā tiks nodrošinātas  labierīcības un roku mazgāšanas iespējas viesiem, kāds būs pagalma iekārtojums, kur atradīsies piedāvājuma ēdienkarte ar cenām u.tml. Katra mājas kafejnīca par sagatavoto maltīti varēs noteikt plānoto pakalpojuma samaksu, kas paredzēta produktu iegādes un sagatavošanas izdevumu segšanai.

Māju kafejnīcu dienu mērķis ir kopienu sadarbības veicināšana un īpašo, novadam raksturīgo stāstu izcelšana gastronomiskajā tūrismā. Māju kafejnīcu dienas Latvijā notiks jau trešo gadu, ideju aizgūstot no Igaunijas, kur tas ir iecienīts, plaši apmeklēts un gaidīts notikums, kas ne tikai aicina izzināt garšu piedāvājumu, bet iepazīstina ar īpašām kultūras norisēm, tūrisma piedāvājumu.

Topošajā Valmieras novadā iniciatīvas koordinators ir Valmieras Tūrisma informācijas centrs (TIC), palīdzot interesentiem gan piedāvājuma popularizēšanā, gan mājas kafejnīcu organizēšanā, tajā skaitā aicinot piedalīties arī praktiskās mācībās. Dalībniekiem projekta gaitā tiks nodrošināts īpašs Pārtikas un veterinārā dienesta un Valsts ieņēmumu dienesta atbalsts ar dažādiem atvieglojumiem pasākuma laikā, kā arī vienots mārketings piedāvājumu popularizēšanā. Plašāka informācija par dalību Māju kafejnīcu dienās Valmieras novadā dalībniekiem, kuri būs aizpildījuši pieteikšanās anketu, tiks sniegta pēc 20.maija, kad Valmieras TIC sazināsies ar katru individuāli.

Māju kafejnīcu dienu mērķis ir popularizēt reģionālā tūrisma galamērķus. Iniciatīvu organizē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra sadarbībā ar LLTA “Lauku ceļotājs”.

 

Informāciju sagatavojusi:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

vadītājas vietniece

Mob. tālr.:26443410

Pašvaldību atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums SIA “ZAAO” (ZAAO) aicina visus iedzīvotājus, kuri piedalīsies apkārtnes sakopšanas un labiekārtošanas darbos, izmantot iespēju pārstrādei derīgos materiālus vākt atsevišķi un bez maksas nodot EKO laukumos.

ZAAO darbības reģionā ir 20 EKO laukumi, kuros iespējams nodot bez maksas talku atkritumiem raksturīgos – pudeļu un burku stiklu, PET dzērienu pudeles, metāla bundžas un priekšmetus, logu šķidruma un cita veida kannas un kanniņas, kā arī plastmasas spaiņus un kastes bez ēdiena pārpalikumiem, u.c.. Minētos materiālus uz EKO laukumu var nogādāt sev ērtā laikā – EKO laukumu darba laiki pieejami zaao.lv mājās lapā sadaļā – šķiroto atkritumu savākšana, darba dienās tos var noskaidrot pa tālr. 64281250.

Pārējie atkritumi ir jānovieto pašvaldību ierādītajās vietās. Par apņemšanos talkot laicīgi jāinformē pašvaldības talkas koordinatoru, vienojoties par sadzīves atkritumu maisu un lielgabarīta atkritumu novietošanas vietu (informācija talkas.lv).

Lai talkojot nesajūk, kas kurā maisā liekams – iesakām uz tiem veikt īpašas atzīmes. Ja esi gatavs dalīties ar savām atraktīvajām norādēm uz talkošanas maisiem, atsūti mums fotogrāfiju ZAAO Facebook konta ziņojumos un mēs izlozēsim videi draudzīga dzēriena krūzes ieguvēju.

Esi piesardzīgs! Talkojot ievēro valstī noteiktās epidemioloģiskās drošības pasākumus!

 

Informāciju sagatavojusi:

Zane Leimane

SIA “ZAAO” sabiedrisko attiecību speciāliste


SIA “VTU Valmiera” parakstījis līgumu ar Solaris Bus & Coach par viena jauna dīzeļa – elektriskā hibrīdautobusa iegādi. Tas būs desmitais šāds autobuss, pārvadājot pasažierus Valmieras pilsētas maršrutos. Autobuss, kas daļu nepieciešamās enerģijas spēj saražot bremzējot, tādējādi ir videi draudzīgāks, ekonomiskāks un klusāks, Valmieras pilsētas maršrutos kursēt sāks 2022. gadā. 

2020. gadā tika piedzīvotas nozīmīgas pārmaiņas Valmieras sabiedriskā transporta sistēmā – 15. oktobrī svinīgā preses konferencē tika atklāti deviņi jauni dīzeļa – elektriskie hibrīdautobusi, kas kursēt sāka oktobra beigās. Gaujas zelta smilšu krāsas autobusiem, uzsākot braukšanu, elektrodzinēja piedziņai tiek izmantota saražotā enerģija, kas savukārt ļauj noteiktu laiku braukt ar izslēgtu dzinēju. Tādējādi tiek taupīta degviela, sasniedzot, kā uzrādīja testa braucieni, pat 30 procentu degvielas ietaupījumu, kā arī samazinājās izmešu daudzums. Lēmums izvēlēties hibrīdautobusus pieņemts, izvērtējot Valmieras pilsētas maršrutu tīklu, reisu garumus, ņemot vērā arī klimatiskos apstākļus, kā arī iespējas nodrošināt nepārtrauktu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas ilgtspēju Valmierā. Pašuzlādes dīzeļa – elektriskajiem hibrīdautobusiem nav ierobežots veicamais attālums un nav nepieciešama elektroenerģijas uzlādes infrastruktūra.

Šobrīd Valmieras pilsētas maršrutus veic 12 autobusi, to skaitā deviņi ir dīzeļa – elektriskie hibrīdautobusi.

Autobusu iegāde tiek īstenota Kohēzijas fonda līdzfinansētā projekta “Videi draudzīga autobusa iegāde Valmieras pilsētai” (vienošanās 4.5.1.2/20/I/002) ietvaros. Kopējās izmaksas tiek plānotas EUR 346632 apmērā, tajā skaitā Kohēzijas fonda finansējums EUR 294637.20 apmērā. Projekts sākts 2021. gada martā, īstenošanu plānojot līdz 2022.gada 30.septembrim.

 

Informāciju sagatavojusi:

Zane Bulmeistare

SIA „VTU Valmiera”
Sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts: pr PIE vtu-valmiera PUNKTS lv
Mob. tel.: 26443410

No 23. aprīļa Valmieras pilsētas pašvaldība aicina skolēnus iepazīties ar darbavietām un pieteikties darbam vasarā – 2021. gada jūnijā, jūlijā un augustā. Vasaras nodarbinātības programmā aicināti pieteikties jaunieši vecumā no 13 līdz 19 gadiem. Skolēnu nodarbinātības programmas mērķis ir radīt iespēju apgūt nepieciešamās darba pamatprasmes un iemaņas, iegūt darba pieredzi, lietderīgi pavadot vasaras brīvlaiku.

Nodarbinātības programmai skolēni aicināti pieteikties divās apakšprogrammās:

  • pirmajā programmā darbu 13 – 19 gadīgiem Valmieras vai citu novadu / pilsētu izglītības iestāžu skolēniem, kuru dzīvesvieta deklarēta Valmieras pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā ne vēlāk kā no 2021. gada 1.janvāra, piedāvās Valmieras pilsētas pašvaldība un tās iestādes;
  • otrajā programmā darba vietas 13 – 19 gadus veciem skolēniem, kuri mācās Valmieras vispārējās vai profesionālās vidējās izglītības iestādē (dzīvesvietai nav obligāti jābūt deklarētai Valmierā), nodrošinās dažādi Valmieras uzņēmumi un nevalstiskās organizācijas.

Pieteikties skolēnu vasaras nodarbinātības programmai iespējams no 23. līdz 27. aprīlim skolēni, kuriem jau ir darba devēja apliecinājums un no 28.aprīļa līdz 5. maijam – skolēni, kuriem nav šāda apliecinājuma.

Iepazīties ar pieejamajām darbavietām un elektronisko pieteikuma anketu no 23.aprīļa būs iespējams mājaslapas www.valmiera.lv sadaļā Izglītība – Nodarbinātība vasarā. Pieteikties darbam būs iespējams, elektroniski aizpildot pieteikuma anketu, kā arī pievienojot nepieciešamos dokumentus – ārsta izziņu (forma 027/U) un vecāka vai aizbildņa saskaņojumu (nepilngadīgajiem jauniešiem). Ir darba devēji, kuriem iepriekš ir izveidojusies pozitīva pieredze sadarbībā ar kādu no jauniešiem. Ja ir vēlme sadarboties ar konkrētiem jauniešiem šī gada vasaras nodarbinātības programmas laikā, tad darba devējam ir iespējams aizpildīt apliecinājumu, ko skolēns, piesakoties nodarbinātības programmai, iesniedz kopā ar pārējiem dokumentiem.

Vasaras nodarbinātība tiks organizēta četros periodos un skolēnam ir iespēja izvēlēties sev vēlamāko darba laiku:

  • 1. līdz 21.jūnijs;
  • 28.jūnijs līdz 16.jūlijs;
  • 19.jūlijs līdz 6. augusts;
  • 9. līdz 27.augusts.

Katram skolēnam būs iespējams strādāt piecpadsmit darba dienas, saņemot atlīdzību par nostrādāto laiku.

Skolēniem vecumā no 13 līdz 14 gadiem būs iespēja strādāt četras stundas dienā (līdz 20 h nedēļā). Skolēni vecumā no 15 līdz 17 gadiem varēs strādāt līdz septiņām stundām dienā (līdz 35 h nedēļā), savukārt pilngadīgie jauniešiem būs iespēja strādāt līdz astoņām stundām dienā (ne vairāk kā 40 h nedēļā). Par darbalaika ilgumu katram jaunietim būs iespēja individuāli vienoties ar darba devēju.

Būtiski, lai skolēnam ir bankā atvērts norēķinu konts, jo ar skolēnu tiks slēgts darba līgums. Pēc līguma noslēgšanas, konkrētajā darba vietā, jaunietis tiks instruēts par darba drošību un pienākumiem.

Mainoties epidemioloģiskajai situācijai saistībā ar Covid-19 izplatību, ir iespējamas izmaiņas skolēnu vasaras nodarbinātības programmas organizācijā. Aicinām būt saprotošiem un sekot līdzi aktuālajai informācijai www.valmiera.lv!

Plašāka informācija par nodarbinātības programmu pieejama, zvanot Valmieras Izglītības pārvaldes speciālistei izglītības jautājumos pa tālruni 64207125 vai rakstot e-pastu eva.monika.svarca PIE valmiera PUNKTS lv.

Skolēnu vasaras nodarbinātības pasākums tiek īstenots saskaņā ar:

Darba likumu

Ministru kabineta 08.01.2002. noteikumiem Nr.10 “Noteikumi par darbiem, kuros atļauts nodarbināt bērnus vecumā no 13 gadiem”

Ministru kabineta 28.05.2002. noteikumiem Nr.206 “Noteikumi par darbiem, kuros aizliegts nodarbināt pusaudžus, un izņēmumi, kad nodarbināšana šajos darbos ir atļauta saistībā ar pusaudžu profesionālo apmācību”

Vispārīgo datu aizsardzības regulu

Darba drošības noteikumiem un darba vides riskiem

Valmieras pilsētas pašvaldības Skolēnu vasaras nodarbinātības programmas nolikumiem:

Valmieras pilsētas pašvaldības un pašvaldības iestāžu vakancēm

Uzņēmumu un nevalstisko organizāciju vakancēm

Vasaras nodarbinātības programmu skolēniem Valmieras pilsētas pašvaldība organizē jau astoto gadu pēc kārtas. To līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds iniciatīvas “Pilsētu inovatīvās darbības” ietvaros. Šī informācija atspoguļo vienīgi autora viedokli, un iniciatīvas “Pilsētu inovatīvās darbības” iestādes neatbild par šīs informācijas potenciālajiem izmantošanas veidiem.

 

Informāciju sagatavojusi:

Liene Pinne

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste

Mob. tālr.:22464113

4. maijā, svinot Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas dienu, kad jau par tradīciju kļuvuši Baltā galdauta svētki, Alūksnes novada tautas nami iedegs savu namu logos baltu gaismu no pulksten 21:00 līdz 24:00, simboliski aicinot ikvienu domāt baltas domas, darīt baltus darbus, teikt baltus vārdus Latvijai un līdzcilvēkiem. Alūksnes novads aicina šajā akcijā iesaistīties arī citas kultūras iestādes Latvijā!

Jau vairāk nekā gadu kultūras iestāžu logi vakaros galvenokārt ir tumši, jo epidemioloģiskā situācija valstī liedz tām strādāt ar savu apmeklētāju klātienē. Tomēr, apzinoties savu misiju, iestādes ne mirkli nav aizmirsušas par savu skatītāju, apmeklētāju, veidojot un dažādojot savu piedāvājumu gan vidē, gan attālināti, gan digitāli. Joprojām tiek domāts par Latvijai svarīgu tradīciju, notikumu un svētku noturību ar ticību par drīzu atkal satikšanos.

- Tautas, kultūras un saieta nami ar savu darbību latvisko tradīciju saglabāšanā, valstij nozīmīgu svētku un atceru dienu organizēšanu, ar iedzīvotāju identitātes stiprināšanu, piederības sajūtas veidošanu un uzturēšanu, ar jaunradi un līdziesaisti, ir ļoti svarīgs zobrats Latvijas valsts pulksteņa mehānismā. Ja vakaros šo ēku logos deg gaisma, tas liecina, ka novads ir dzīvs, ka tauta ir dzīva, ka Latvija ir dzīva, - uzsver Alūksnes novada pašvaldības Kultūras un sporta nodaļas vadītāja Sanita Eglīte.

 

Informāciju sagatavojusia:

Sanita SPUDIŅA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

sanita.spudina PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) ir izlaidis desmito raidieraksta “Publiskā iepirkuma aktualitātes” sēriju, kas ir veltīta sociāli atblidīgam publiskajam iepirkumam, veicinot ētiski ražotu produktu un pakalpojumu iegādi. Īstenojot sociāli atbildīgu iepirkumu var radīt darbvietas, pienācīgus darba apstākļus, kā rezultātā sekmēt sociālo un profesionālo iekļautību.

10. epizodes saruna par sociāli atbildīgu publisko iepirkumu notiek ar Agnesi Frīdenbergu LSUA valdes locekli, Providus vadošo pētnieci un juristi, vairāku nacionālo un starptautisko pētījumu autori un līdzautori un IUB Tiesību aktu piemērošanas departamenta direktori Montu Ogu.

Sarunā var uzzināt:

  • Ko nozīmē sociāli atbildīgs publiskais iepirkums;
  • Būtiskākās problēmas, ko saskata sociāli atbildīgi veiktos iepirkumos to realizēšanā Latvijā;
  • Kā veikt sociāli atbildīgu publisko iepirkumu;
  • Ārvalstu pieredze;
  • Kā nākotnē turpmāk veicināt sociāli atbildīga publiskā iepirkuma veikšanu.

Pokāstu var klausīties IUB mājas lapāIUB Facebook profilā vai IUB Soundloud kontā.

Papildus informācija: vadlīnijas sociāli atbildīgu publisko iepirkumu īstenošanai.

 

Informācijas avots: www.sua.lv

89% aptaujāto iedzīvotāju atbalsta Valmieras un topošā Valmieras novada kandidēšanu Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 titulam, liecina Latvijas Kultūras akadēmijas pētnieku veiktā pētījuma par kultūras patēriņu un līdzdalības iespējām Valmieras novadā rezultāti. Atbalsts ir vienlīdz augsts dažādās sociāli demogrāfiskajās grupās gan Valmierā, gan arī apkārtējos novados. Par galvenajām priekšrocībām iedzīvotāji uzskata bagātās kultūras iespējas, skaisto un sakopto vidi, Valmieras teātri, plašās izaugsmes iespējas un Gauju kā vērtību.

Pētījumā noskaidrots, ka iedzīvotāji gatavi aktīvi līdzdarboties Eiropas kultūras galvaspilsētas procesā - 83% respondentu būtu ieinteresēti iesaistīties kā pasākumu apmeklētāji; 37% - kā pasākumu dalībnieki, 26% - kā brīvprātīgie, gandrīz tikpat daudz – kā ideju ierosinātāji un kā aktivitāšu organizatori.    

Pētījuma autore, Latvijas Kultūras akadēmijas Zinātniskās pētniecības centra vadošā pētniece Baiba Tjarve skaidro: “Ja runājam par personīgo līdzdalību dažādās amatiermākslas norisēs un sabiedriskās aktivitātēs, aktīvāki ir tie, kuri dzīvo ārpus Valmieras, savukārt valmierieši biežāk apmeklē dažādus kultūras pasākumus. Interesanti, ka cilvēki izsaka lielu ieinteresētību pašiem aktīvi piedalīties kā dalībniekiem vai kā brīvprātīgajiem Valmieras kā Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 norisēs. Es ieteiktu Valmieras kultūras organizācijām izmantot šo potenciālu - ņemt vērā lielo interesi un vēl vairāk iesaistīt iedzīvotājus dažādu pasākumu organizēšanā jau līdz 2027. gadam.”

Vairums respondentu (88%) ir apmierināti ar esošo kultūras piedāvājumu, kas skaidrojams arī ar to, ka liela daļa respondentu ir aktīvi vietējā kultūras piedāvājuma patērētāji. Valmierā un novados būtu nepieciešams vēl pilnveidot kultūras piedāvājumu jauniešiem, tūristiem un ģimenēm ar bērniem. Dažādu vecumgrupu aspektā ir vērojamas atšķirības interesē par pasākumu saturu. Gados jaunākiem iedzīvotājiem saistošāki šķiet pilsētas un novadu svētki, kino, populārās mūzikas koncerti, bet gados vecākiem – teātris, mākslas izstādes, klasiskās mūzikas koncerti.

Baiba Tjarve: “Topošā Valmieras novada iedzīvotāji aktīvi apmeklē kultūras pasākumus gan sev vistuvākajā apdzīvotajā vietā, gan arī brauc uz citām pilsētām. Interesanti, ka apkārtējos novados dzīvojošie vairāk izvēlas doties uz kultūras pasākumiem Valmierā, bet valmierieši – biežāk brauc uz Rīgu vai Cēsīm. Salīdzinoši skatoties, Valmieras novada iedzīvotāji ir aktīvi  profesionālā teātra apmeklētāji, te, acīmredzot, liela loma ir tieši Valmieras Drāmas teātra piedāvājumam.”

Pētījumu par kultūras patēriņu un līdzdalības iespējām topošajā Valmieras novadā 2021.gada martā veica Latvijas Kultūras akadēmija sadarbībā ar Valmieras pilsētas pašvaldību. Elektroniskajā aptaujā piedalījās 836 respondenti. Pētījuma rezultāti tiks izmantoti Valmieras novada kultūras piedāvājuma pilnveidošanā un Eiropas kultūras galvaspilsēta 2027 konkursa pieteikuma sagatavošanai.

Iepazīsties ar pētījuma rezultātiem

 

Informāciju sagatavojusi:

Līga Tarbuna

Valmieras Kultūras centra

sabiedrisko attiecību vadītāja

liga.tarbuna PIE valmiera PUNKTS lv