Arhīva kalendārs

« July 2017 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Vidzemes kultūras programmas atbalstīta  projekta „Amats zelta pamats 2017” ietvaros šonedēļ, no 21. jūlija – 23. jūlijam, notiks dzijas krāsošana ar dabas krāsvielām. Vēsturnieces Anetes Karlsones vadībā trīs dienas būs praktiska darbošanās, konsultācijās gūstot jaunas zināšanas gan par dzijas krāsošanu, gan aušanu.

Vēstures doktore Anete Karlsone (Dr. hist.), Latvijas Universitātes Vēstures institūta vadošā pētniece, dalīsies ar prasmēm krāsaugu jomā, kas tikušas izmantotas un pielietotas Latvijas teritorijā jau gadu simtiem ilgi. Piektdienas vakarā sāksim ar augu iemērkšanu un dziju sagatavošanu, sestdien strādāsim no brokastīm līdz vakaram un svētdien nobeigsim darbu. Nodarbību ilgums atkarīgs no krāsu un toņu daudzuma. Krāsosim gan ar vietējām, gan ievestajām augu un dzīvnieku valsts dabas krāsvielām. Vilnas dzija tiks mazgāta, skalota, mērcēta lietus ūdenī, kodināta sārmā, sagatavoti krāsvielu šķīdumi, dzija izturēta šķīdumā, krāsota karsējot, atkal izturēta krāsvielas šķīdumā, vairākkārtīgi skalota, žāvēta.

Dalības maksa: 10.00 eiro, dzērbeniešiem un Amatu mājas Tekstilrokdarbu grupai ieeja brīva. Nodarbību sākums piektdien, 21. 07., plkst. 16.00, Dzērbenē, mājas „Biedri” galā (pretim Dzērbenes baznīcai). Lūgums savu dalību pieteikt savlaikus pa tālruņa numuru – 29424560.

Katrs dalībnieks saņems līdzi bezmaksas paraudziņu no katra iegūtā krāsu toņa;

būs iespēja atpirkt nokrāsoto dziju šķeteres, līdzi cienasts pie tējas.

 

Informāciju sagatavoja

Ērika Māldere

projekta vadītāja

Zeltiņos, Alūksnes novadā, 12. augustā notiks Trešais Jokdaru festivāls  „Vajag tik rakt”.

Festivāls ir cieņas un mīlestības apliecinājums novadniekam - aktierim, dziesminiekam un jokdarim Edgaram Liepiņam, kurš 1928. gada 17. decembra rītā pasaulē nāca Alūksnes novada Zeltiņu pagasta „Pāvulos”.

2014. gada augustā veiksmīgi izdevās realizēt sen lolotu ieceri - radīt īpašu notikumu, kas saistītos ar Edgaru Liepiņu. Tika radīts Jokdaru festivāls Zeltiņos „Vajag tik rakt”, kas pulcēja Jokdarus no dažādiem Latvijas novadiem. Tas bija jauns, Latvijā nebijis pasākums, pēc kura uzklausījām ļoti labas atsauksmes no skatītājiem un dalībniekiem ar ieteikumu, lai šāds festivāls kā tradicionāls notikums ilgtermiņā rastu mājvietu Zeltiņu pagastā. 2015. gada augustā  ar vēl lielāku skatītāju un dalībnieku interesi un iesaistīšanos tika realizēts Otrais Jokdaru festivāls Zeltiņos „Vajag tik rakt”. Tajā piedalījās Latvijā populārais komiķis Jānis Skutelis un Karaliskais Improvizācijas teātris, kā arī Jokdari - amatieri no Kurzemes, Zemgales un Latgales novadiem.

2017. gada 12. augustā norisināsies Trešais Jokdaru festivāls Zeltiņos „Vajag tik rakt”.

  • No plkst. 11.00-15.00 Zeltiņu muzejā Krājumracis  muzeja vadītāja Sandra Magaziņa  aicinās ikvienu uz tikšanos ar Jokdaru Karali. Krājumracī varēs iepazīties ar lietām un materiāliem, kas saistīti ar Edgaru Liepiņu, kā arī pašiem papildināt muzeja krājumus.
  • No plkst. 12.00-15.00 pie Zeltiņu tautas nama būs Zeltroča jeb  Uģa Puzuļa, Alūksnes novada keramiķa, darbnīca. Te katram būs iespēja izveidot keramikas darbu „Mans Jokdaris”, kuru noslēguma pasākumā varēs uzdāvināt vai nu pašu izvēlētam Jokdarim, vai atstāt sev par piemiņu.
  • No plkst. 12.00-15.00 sporta un atpūtas parkā pie Baudrača -  Viļa Kļaviņa, Gulbenes novada mājražotāja, varēs apgūt prasmes latvisko ēdienu gatavošanā brīvā dabā. Jokdaru Karalim Edgaram Liepiņam patika gardi paēst, tāpēc uz ugunskura tiks gatavota mākslinieka iecienītā pupiņu zupiņa. Būs iespēja iemācīties izcept maizi uz iesma.
  • Plkst. 19.00 Zeltiņu brīvdabas estrādē notiks festivāla noslēguma pasākums - pēc Jokdaru Karaļa pavēles ”Vajag tik rakt” placī nāks spožākie, drošākie, skanošākie, kustīgākie, lustīgākie un visādi citādi pārākie karaļvalsts Racēji jeb tautas Jokdari no Alūksnes, Gulbenes, Apes, Valkas, Brocēnu, Talsu un Beverīnas novadiem. No Apes novada Trapenes ieradīsies Josifs Petjukevičš, kas esot līdzīgs Edgaram Liepiņam, nāciet un pārliecinieties paši! Pasākumā ar jokiem un dziesmām priecēs Latvijā un ārvalstīs pazīstamais aktieris un dziedātājs Rihards Lepers, kas šovā „ Izklausies redzēts” atveidoja Edgaru Liepiņu. Festivālā piedalīsies arī akordeonists Māris Balaško, starptautisku konkursu un festivālu laureāts elektroniskā akordeona spēlē.

 

Ar vēlmi sagādāt visiem daudz prieka, smieklu un gaišu emociju, gaidīsim jūs 12. augustā Zeltiņos!

 

Pasākumam finansējums iegūts, veiksmīgi startējot divos projektu konkursos - Latvijas valsts mežu atbalstītajā Vidzemes kultūras programmā un Alūksnes novada pašvaldības kultūras projektu konkursā. Paldies atbalstītājiem – Alūksnes novada pašvaldībai, Vidzemes plānošanas reģionam un Valsts Kultūrkapitāla fondam!

 

Informāciju sagatavoja Gunita Paleja

Sestdien, 22.jūlijā no plkst.11:00 Cēsīs, Maija parkā mūziķi, Hanzas pilsētu restorāni un to šefpavāri Gundegas Skudriņas virsvadībā aicina ikvienu pievienoties muzikālajam garšu piedzīvojumam visas dienas garumā “Parks uz paplātes”.

Hanzas savienības, kuras locekle bija arī Cēsis, galvenais uzdevums jau kopš 13.gadsimta bija veicināt tirdzniecības attīstību. Tas sekmēja cilvēku ceļošanu, kā arī daudzveidīgu un tam laikam pat eksotisku preču, produktu un garšvielu nonākšanu arī Latvijas teritorijā. Līdz ar tirgotājiem atnāca arī citu tautu tradīcijas un ēšanas kultūra. Pasākuma organizatore Gundega Skudriņa norāda: “Laiki ir mainījušies, mainījušās mūsu garšu izjūtas. Tāpēc šefpavāri centīsies pasākuma laikā parādīt, kā mūsdienīgi, kvalitatīvi un atraktīvi gastronomiskajā piedāvājuma iespējams iestrādā vēsturiskās tradīcijas, tēmas, receptes, ēdienu gatavošanas paņēmienus, garšvielas un produktus.  Talkā ņemsim visas maņas, krāsas, mūziku un, protams, vietējos produktus.”

Pasākuma laikā būs iespēja izbaudīt ēstuves “Jāņoga” meistarstiķus Jāņa Sproģa un Edgara Sandersa vadībā un vērot “Kafe Priede” šefpavāra Santa Bitaiņa lidojošās trifeles. Par brangu medījumu no Hanzas mežiem parūpēsies šefpavārs Māris Jansons, un noslēpumainu dāvanu iesaiņos šefpavārs Pāvels Skopa no restorāna “Fazenda”. “Restorāns 3” un tā šefpavāri Ēriks Dreibants un Juris Dukaļslis būs sagādājuši medījumu mežā putnu treļļu pavadībā. Viņi kopīgi dalīsies arī ar Hanzas zemēs piedzīvoto. To papildinās sievišķīgās “Ungurmuižas” šefpavāres Oksanas Fedaščukas zaļojošo augu dzirkstošie kokteiļi. Spēli ar ēdamiem magnoliju ziediem spēlēs restorāna “KUK BUK” šefpavārs Andris Jugāns un kopā ar iluzionistu Robiju Tankāli radīs tik ļoti viduslaikiem piestāvošos brīnumus performancē “Sarkano rožu maģiju”.

Muzikālo noskaņu radīs dueti “Amanda un Melisa” un  “Anete un Ance Annija”,  muzikālā apvienība “Nightbird”, Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas ansamblis “Harmony Barn”, mūziķis Rihards Saule, grupa “Fine Five”, Vidzemes kamerorķestra koncerts Andra Veismaņa vadībā ar solistu Ivaru Bezprozvanovu un čella stāsts gongu skaņās ar Ievu Šķenderi un Daci Straumi.

Kultūras programma tiek realizēta projekta “Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai (HANSA)”  ietvaros, kurā viens no mērķiem ir jaunu tūrisma piedāvājumu radīšana un jauna zīmola "Hansa Culinary" veidošana, kuru pamatā ir Hanzas savienības mantojums. Tēmas šī brīža aktualitāti papildina sadarbībā ar Rīgu, Valmieru un Siguldu (Rīgas-Gaujas reģions) iegūtais tituls būt par Eiropas gastronomijas reģionu 2017.gadā.

Ilustratīvais  foto: Jānis Vīksna

 

Informāciju sagatavoja:
Andra Magone
p/a Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs
Tūrisma speciāliste
andra.magone PIE cesis PUNKTS lv

29154367
www.visit.cesis.lv 

 

Burtnieku novada svētku ietvaros piektdien, 21. jūlijā, plkst. 22.30 Burtnieku estrādē Burtnieku novada bērni un jaunieši kopā ar deju skolas “Dzirnas” audzēkņiem izdejos uzvedumu “Džungļu zēns” (Agra Daņiļeviča horeogrāfija, Mārtiņa Brauna mūzika). Gatavošanās uzvedumam rit pilnā sparā. Kopš sestdienas, 15. jūlija, Agra Daņiļeviča un viņa kolēģu vadītajās meistarklasēs ap 200 dalībniekiem apgūst deju soli, lai priecētu sanākušos ar krāšņu priekšnesumu.


Jautāts par gaidāmo deju uzvedumu “Mauglis”, A. Daņiļevičs stāsta: “Tā būs pārbaudīta vērtība. Uzveduma mūzika ir sena un ir izdzīvojusi līdz pat šodienai. Man patīk, ka jauniem cilvēkiem, neskatoties uz to, ka varbūt muzikālā gaume un muzikālās iespējas ir daudz un dažādas, tomēr, piemēram, kad sāk dziedāt M. Brauna dziesmas “Čalis” un “Medījums”, tās kļūst mīļas. Tādas tās ir arī mana vecuma cilvēkiem, jo tā ir mūsu jaunības mūzika.”

Deju uzvedums “Mauglis” ir A. Daņiļeviča pirmais izveidotais uzvedums, kad viņš vēl strādāja Krimuldas vidusskolā. “Jau vairāk nekā 20 gadi ir pagājuši kopš mēs ar Mārtiņu Braunu iepazināmies un vēlējāmies izveidot šo izrādi. Tās nav tikai dejas, bet arī dziesmas. Pats uzvedums ir izrādīts jau vairāk nekā 12 reizes,” turpina A. Daņiļevičs.

Šāds projekts, kad bērni un jaunieši ar dažādu sagatavotības pakāpi nedēļas laikā tiek apmācīti deju uzvedumam, Burtniekos notiek jau otro reizi. Pērn kopā ar A. Daņiļeviču un deju skolu “Dzirnas” tika iestudēts deju uzvedums “Viņi dejoja vienu vasaru”. “Šogad ir daudz grūtāk nekā pagājušo reizi, jo izaicinājām sevi nedēļas laikā pievarēt arī “Maugli”. Šis uzvedums Burtnieku estrādei ļoti piestāvēs. Esmu pārliecināts, ka cilvēki estrādi neatpazīs, jo tā būs pilnīgi cita vide – īsti džungļi. Dekorācijas būs milzīgas un veidos tīklus, kur virs skatītājiem dzīvosies mērkaķi,” intriģē horeogrāfs.

Pirms deju uzveduma uzstāsies muzikālā apvienība “4SOUND” un radošā studija “Notiņas”. Ieeja uz pasākumu par ziedojumiem.

Deju uzvedums “Mauglis” tiek īstenots biedrības “Pāvulēni” projekta “Viena asins tev un man” ietvaros. Tas tiek realizēts, galvenokārt, ar Burtnieku novada pašvaldības finansiālu atbalstu. Projektu līdzfinansē Valsts Kultūrkapitāla fonds Vidzemes kultūras programmas ietvaros un Taipejas misija Latvijā.

Burtnieku novada svētki turpināsies arī sestdien, 22. jūlijā, plkst. 15.00 Burtnieku muižas parkā varēs satikt Burtnieku novada amatniekus, iegādāties vietējo zemnieku saimniecību produkciju, degustēt našķus. Būs arī atrakcijas un radošās darbnīcas bērniem. Vēlāk, plkst. 17.00, varēs griezties latvju dančos kopā ar Sēļu kapelu, plkst. 19.00 vērot grupas “ElektroFolk” koncertu, bet svētku izskaņā izbaudīt īstu zaļumballi kopā ar grupu “SkinnyCheese”.

Informāciju sagatavoja:

Edīte Stērste,
Burtnieku novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr. 2021963, e-pasts: prese PIE burtniekunovads PUNKTS lv

 

Šogad no 21. jūlija līdz 23. jūlijam norisināsies Mazsalacas pilsētas svētki un velosvētki “Ērenpreisam 126".

21. jūlijā, piektdien, svētki iesāksies ar novadnieces Sindijas Kļaviņas izstādes atklāšanu Mazsalacas pilsētas bibliotēkā. Lai iekustinātu velosipēdus pirms galvenās svētku parādes, būs iespējams piedalīties velo foto orientēšanās. Vakara gaitā tiks atklātas trīs izstādes: “Ar gardu muti uz velosipēda”, kur godā celsim Mazsalacas beķerejas, “Mans Mazsalacas novads”, kurā varēs apskatīt fotokonkursā iesūtītos darbus un priekšautu izstāde. Pirmās svētku dienas noslēgumā koncerts un vīna degustācija Saieta laukumā.

22. jūlijā, sestdien, jau no paša rīta amatnieku darinājumu tirdziņš, kam paralēli notiks Bulciņu festivāls. Šī gada jaunums – ēdamiela Mazsalacas novada Kultūras centra iekšpagalmā, kur par 0,50 EUR kopā ar Īsto latvju saimnieci Ilzi Briedi no “Donu” mājām varēs pagatavot dažādas sviestmaizes. No plkst. 9:00 sāksies reģistrēšanās parādes braucienam, kas šogad notiks divās daļās: pirmsskolas vecuma bērnu brauciens un lielais parādes brauciens. Parādes brauciens sāksies no Parka ielas, vedīs pa pilsētas ieliņām līdz Valtenberģu muižai, kur notiks fotografēšanās kopbildei. Būs iespējams apskatīt Mazsalacas novada muzeju.

Pēcpusdienā sāksies dažādas aktivitātes lieliem un maziem (lielās spēles, izbraucieni ar segway un Speed Up Bike, umurkumurs, dambretes blicturnīrs, šaušana ar loku, garās kājas un slēpes, rokdarbu sacensības, viktorīna, veloruļļu sacensības un zīmēšana uz asfalta ar krītiņiem). Sportiskākajiem – Mazsalacas pilsētas svētku florbola turnīrs sporta laukumā. Turnīrs notiks trīs grupās: meiteņu grupa, jaunieši līdz 16 gadiem un pieaugušie no 17 gadiem. Katrā komandā četri spēlētāji, turnīrs notiks 3 pret 3. Iepriekšēja pieteikšanās turnīram pa tālr. 28446083 (Druvis). Paralēli pa dienu būs iespējams par 0,50 EUR nofotografēties foto kastē “Party Photo Box”, kur dažu sekunžu laikā tiks izdrukāti jūsu uzņemtie fotoattēli.

Vakara daļā plkst. 20:00 Lībiešu pilskalna estrādē koncerts ar grupu “Otra puse” un Ērenpreiss velosipēda izloze. Pirms balles dejotājus iesildīs līnijdeju grupa “Soli pa solim”. Vēlāk zaļumballe ar grupu “KRAUJA’S BAND” (Ira Krauja-Dūduma (vokāls, akustiskā ģitāra); Valdis Blaubuks (vokāls, bass); Andris Barons (solo ģitāra); Gints Hartmanis (taustiņinstrumenti) un Ivars Kalniņš (bungas)). Biļetes iepriekšpārdošanā no 10. jūlija Mazsalacas novada Kultūras centrā. 

23. jūlijā, svētdien, plkst. 7:30 sāksies makšķerēšanas sacensības ģimenēm, no plkst. 8:00 gadatirgus Rūjienas ielā un plkst. 13:00 Mazsalacas pilsētas kapu svētki. Plkst. 16:00 projekta “1863” robežstaba ierakšana pilsētas centrā un plkst. 18:36 koncerts Skaņākalna dabas parkā.

PASĀKUMA PROGRAMMA