Arhīva kalendārs

« July 2017 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Aicina pieteikties dalībai seminārā “Festivāls kā kultūras mantojuma komunikācija: Kultūras mantojuma festivālu loma vietējā un reģionālā attīstībā”, kas notiks 2017. gada 17. augustā no pl. 11.00 līdz pl. 17.00 Cēsīs, Cēsu Vēstures un mākslas muzejā jeb Cēsu Jaunajā pilī, Pils laukumā 9.

Dalībnieki: vietēja, reģionāla un nacionāla mēroga politikas veidotāji, kultūras organizāciju pārstāvji un citi interesenti.

Semināra ietvaros runāsim gan par to, kāda ir kultūras mantojuma festivālu ietekme uz vietējo un reģionālo attīstību, gan apskatīsim dažādus starptautiska un nacionāla mēroga kultūrpolitikas instrumentus šīs ietekmes veicināšanai. Tāpat tiks prezentēti dažādi konkrēti festivālu piemēri.

Lūdzu, līdz 2017.gada 7.augustam reģistrēties šeit: https://goo.gl/forms/sC9MFPlXcFuooMGi1
Dalībnieku skaits ierobežots, Jūsu dalību apstiprināsim e-pastā.

Semināra programma pieejama www.culturelab.com un www.lka.edu.lv, kā arī šeit.

 

Informāciju sagatavoja:

Baiba Tjarve

Latvijas Kultūras akadēmijas pētniece

baibatj PIE gmail PUNKTS com, tel. 29288580

Š.g. 29. jūlijā, Āraišos pulcēsies varen daudz ļaužu – rīta pusē pl. 12:00 Āraišu dzirnavas aicina sanākt kopā maizes cepējus un tradīciju zinātājus, bet plkst. 20:00 arī Āraišu arheoloģiskais parks aicina uz vasaras krāšņāko koncertu, kur grupas „Auļi” un „Tautumeitas” apvienojušies kopīgā projektā, lai radītu krāšņu un unikālu mūzikas programmu “Lai māsiņa rotājās!”. Āraišu arheoloģiskajā parkā notiks šīs programmas pirmatskaņojums brīvdabā.

Amatas novada Āraišu vējdzirnavu kalnā tradicionāli starp Annām un Jēkabiem noris Maizes diena. Tiks godināta rudzu maize, cepēji un seno tradīciju turpinātāji. Āraišu vējdzirnavu Maizes diena Āraišu Vējdzirnavās ir brīnišķīga tradīcija, kur ik gadu satiekas maizes cepēji - gan tie, kas cep tradicionālo rupjmaizīti īstās maizes krāsnīs, gan tie, kuri cep jaunāku laiku maizītes no cita veida graudiem. Te satiekas veci un jauni, lai dalītos maizes garšās un gudrībās, gan viens ar otru, gan ar apmeklētājiem.

Šogad Āraišu dzirnavu maizes cepēji savam pulkam aicina pievienoties arī jaunus cepējus, kuri labprāt tiktos, dalītos ar paša rokām cepto maizīti. Pieteikumus lūdzu sūtīt uz turisms PIE amatasnovads PUNKTS lv norādot vārdu, uzvārdu, tālruni,kā arī lūgums īsi izstāstīt par savu cepto maizīti.

Lai iepazītu maizītes ceļu no labības tīruma līdz graudiem un gatavai maizei, dosimies ceļojumā pa Kukulīša taku. Būs darbošanās, meistarošana, gudrošana, dziedāšana, spēles, pārcilājot bagātīgo tautas tradīciju pūru un atgādinot sen piemirsto.

Katru Maizes dienu tiek godināti seno saimnieku un saimnieču vārdu īpašnieki – Jēkabi un Annas.

Maizes dienā būs gan Annas pankūku, gan Jēkaba maizes cepšana, degustācija un Kukuļtirdziņš ar apkārtējo novadu maizes cepēju, siera sējēju, bitenieku, zāļu tēju vācēju un amatnieku darinājumiem. Āraišu vējdzirnavās, kas pošas uz pamatīgu remontu tūlīt pēc Maizes dienām, tik demonstrētas filmas un fotogrāfijas par Maizes dienu tradīciju vējdzirnavās, kā arī varēs izstaigāt visus stāvus un apskatīt dzirnavu mehānismus.

Tās ir vienīgās vējdzirnavas Latvijā, kas atrodas savā vietā, ar visu oriģinālo iekārtu. Pēc Maizes dienām, vējdzirnavas būs slēgtas, jo notiks remontdarbi, lai atjaunotu spārnus un mehānismus un tās varētu iegriezt Latvijas simtgades Maizes dienās.

2016. gadā tika izveidots vienota tūrisma galamērķa zīmols Āraišiem, sasaistot Āraišu arheoloģisko parku,  Āraišu baznīcu, vējdzirnavas, kultūrvēsturisko ainavu, Drabešu muižas Amatu māju, naktsmītnes, gidus u.c. pakalpojuma sniedzējus. Āraiši tiek pozicionēti kā leģendām bagātākā vieta.

Iedzīvinot jauno zīmolu, ir izveidota spēle “Āraišu leģendas”, kas radusies iedvesmojoties no Āraišu leģendām. Spēlei ir izveidots maršruts, kas ietver populārākās apskates vietas, katrā no tām varēsiet iepazīties ar vietas vai objekta leģendu un, izmantojot savu viedtālruni, piedalīties spēlē un krāt punktus.

Spēles galvenais uzdevums ir aicināt ikvienu šeit atgriezties vēl un vēl. papildus punktus spēlē varēsiet gūt arī apmeklējot Āraišos un apkārtnē notiekošos pasākumus, izmantojot piedāvājumus grupām, kā arī nakšņojot apkārtnes naktsmītnēs un izmantojot piedāvājumus grupām. Sekošana spēles FACEBOOK lapai “Āraišu leģendas” arī ļaus noeplnīt papildus punktus, atbildot uz jautājumiem, kas ik pa laikam parādīsies!

Lai piedalītos spēlē ir nepieciešama laba kompānija un viedtālrunis, kur lejuplādēta lietotne WhatssApp.

Spēli iespējams uzsākt jebkurā laikā no 30. aprīļa – 30. septembrim. 

Spēles noslēgumā, 14. oktobrī, aktīvākie spēles dalībnieki tiks aicināti uz noslēguma pasākumu “Zelta rudens Āraišos!

Galvenā balva ir “Lauku Ceļotājs” dāvanu karte jūsu komandas ceļojumam pa Baltiju 200 EUR vērtībā. Visas spēles laikā būs iespēja saņemt vērtīgas un noderīgas dāvanas no vietējiem uzņēmējiem.

Uz tikšanos Āraišos!

 

Informāciju sagatavoja:
Indra Paseka
Amatas novada pašvaldības
tūrisma attīstības un sabiedrisko attiecību speciāliste
mob.tālr.: +371 26330366
e-pasts: indra.paseka PIE amatasnovads PUNKTS lv
www.amatasnovads.lv

2017. gada 26. jūlijā plkst. 18.00 Vecpiebalgas kultūras namā notiks Vecpiebalgas novada svētku “Vecpiebalga atver durvis” atklāšana, tautas tērpu izstādes atklāšana un Voldemāra Cīruļa piemiņas balvas latviešu tautas tērpu konkursa rezultātu paziņošana.

Konkursam kopā iesniegti 28 tautas tērpu komplekti, kas pārstāv Kurzemes, Vidzemes un Zemgales etnogrāfiskos novadus. Tautas tērpu darinātāji ir gan individuāli autori, gan tautas tērpu darinātāji – uzņēmumi.

Gatavojoties Dziesmu un deju svētkiem 2018. gadā un Latvijas valsts simtgadei, Vecpiebalgas novada dome sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru Voldemāra Cīruļa piemiņas balvas latviešu tautas tērpu konkursu rīko, lai veicinātu tradīcijām atbilstošu tautas tērpu darināšanu un valkāšanu, rosinātu interesi par sava novada tautas tērpu, tā komplektēšanas iespējām atbilstoši vēsturiskajai patiesībai.

Pirms atklāšanas, plkst. 15.00 Vecpiebalgas kultūras namā ikkatram interesentam iespēja piedalīties seminārā par latviešu tautas tērpu valkāšanu un komplektēšanu, kurā ar priekšlasījumiem uzstāsies etnogrāfe Aija Jansone (Apģērba vēsture Latvijā) un Kurzemes tautas tērpu centra vadītāja Lia Mona Ģibiete (Kurzemes tautas tērps).

Visi laipni aicināti! Ieeja pasākumos bez maksas.

Voldemāra Cīruļa piemiņas balvas latviešu tautas tērpu konkursa dalībnieku tērpu izstāde būs apskatāma Vecpiebalgas kultūras namā Gaismas ielā 1 līdz 2017.gada 9.septembrim. Izstādes darba laiks: trešdiena, ceturtdiena, piektdiena, sestdiena, svētdiena no 10.00 līdz 17.00.

Izstādes norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

 

Informāciju sagatavoja:

Linda Ertmane

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

67228985; 29181396

Linda.Ertmane PIE lnkc.gov PUNKTS lv

www.lnkc.gov.lv

 

Aizvadītajā nedēļas nogalē notikušie svētki “Cēsis 811”, kuru vadmotīvs šogad bija “Svinam ar garšu!”, pulcējuši tikpat apmeklētāju, cik pērn apaļajā “Cēsis 810” jubilejā.

Kā norāda svētku organizatore, pašvaldības aģentūras “Cēsu kultūras un tūrisma centrs” direktora vietniece Ilona Asare, tas arī bijis viens no šo svētku uzdevumiem – saglabāt nemainīgi augstu pasākumu kvalitāti un apmeklētāju skaitu, kuri izbaudīja svētkus trīs dienu garumā.

“Ja pērn svētkiem veltījām lielus mārketinga līdzekļus, un apmeklētāju skaits bija nedaudz virs 60 000, tad šogad līdzīgu skaitu esam sasnieguši, saglabājot nemainīgi augsti uzlikto svētku satura kvalitātes latiņu,” stāsta Asare.

Pēc “Cēsu kultūras un tūrisma centra” speciālistu teiktā, bijušas svētku zonas, piemēram, tirgotājiem atvēlētās vecpilsētas ielas, kurās šogad svētku kulminācijas dienā, 22.jūlijā, cauri izgājuši vēl vairāk apmeklētāju nekā pērn. Tas pats attiecas arī uz modes zonu Pils laukumā, kas pulcējusi vairāk skatītāju nekā pērn Rīgas ielā, un “Dynamit Jam” zonu aktīvo sporta veidu cienītājiem Cēsu skeitparkā. Arī Maija parkā, pateicoties gastronomiskajiem priekšnesumiem, apmeklētāju bijis vairāk nekā “Cēsis 810” laikā. Jāpiemin, ka šogad uzstādīts jauns tirgotāju rekords - kopskaitā tirdziņā piedalījās vairāk nekā 400 amatnieki un tirgotāju.

Jau ceturto gadu Cēsīs divu dienu garumā norisinājās bezmaksas rokmūzikas festivāls “Fono Cēsis”, kas arī šogad pulcējis vairākus desmitus tūkstošu cilvēku. Festivālā piedalījās gan populāri pašmāju izpildītāji, to skaitā “Franco Franco”, “Dzelzs Vilks”, “Satellites LV”, “Edavārdi”, gan viesi no Igaunijas “Ewert and the Two Dragons”.

Arī svētdien, sporta dienā, Cēsīs pulcējas daudz ļaužu, lai vērotu tradicionālo motokrosu “Zelta mopēds”, kā arī piedalītos “Ghetto basket”, Cēsu 2.Velo festivālā, spēlētu florbolu un sacenstos vasaras slēpošanas sprintā.

Vērienīgos svētkus atbalstīja AS “Cēsu alus” un projekts “Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai (HANSA)” Hanzas savienības mantojuma iedzīvināšanai mūsdienās, sadarbojoties 11 Latvijas, Igaunijas un Zviedrijas partneriem, kas tiek īstenots ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda Centrālās Baltijas programmas 2014-2020 atbalstu. Svētku norise iekļauta Eiropas gastronomijas reģiona “Rīga – Gauja” aktivitāšu ritējumā.

 

Informāciju sagatavoja:

Aleksandrs Abramovs

Komunikācijas speciālists

Cēsu novada pašvaldība