Arhīva kalendārs

« July 2017 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

No  2017. gada maija līdz  decembrim jau desmito gadu ar „Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2017” projektiem tiks īstenotas dažādas kultūras iniciatīvas un idejas. Šogad projektu konkursā tika iesniegti pavisam 145 projektu pieteikumi, no kuriem tika atbalstīti 44 projekti. Viens no tiem tiks realizēts Strenču novadā. Projekts “Gadsimtu satikšanās. Dāvim Spundem – 140” veltīts mūsu novadnieka jubilejai un vēsturiskās melnbaltās fotogrāfijas godā celšanai.

Projekta mērķis:

  • Strenču pilsētas vēsturiskā fotomateriāla  kā materiālā kultūras mantojuma pārmantošana un popularizēšana.
  • Strenču novada iedzīvotāju vietējās identitātes stiprināšana, projekta aktivitātēs  iesaistot mērķauditoriju – skolēnus.

Projekta uzdevums

  • Izveidot materiālā kultūras mantojuma – 20 gadsimta izcilā fotogrāfa Dāvja Spundes fotogrāfiju ekspozīciju, nodrošinot tā pieejamību plašai sabiedrībai.
  • Iesaistīt aktivitātēs skolēnus, tādējādi rosinot viņus caur interesantām nodarbēm izzināt savas pilsētas seno fotogrāfiju kā pilsētas materiālā kultūras mantojuma bagātību; iepazīties ar šī krājuma apjomu, 20. gadsimta sākumposma notikumiem Strenču pilsēta, ar objektiem, ko karš nopostījis un kuru vairs pilsētā nav; vērot dažādu norišu un objektu pārvērtības līdz mūsdienām un salīdzināt tās; dalīties izzinātajā un paveiktajā ar novada ļaudīm un pilsētas viesiem.
  • Radīt priekšnoteikumus kultūrvēsturiskā maršruta izveidei Strenču pilsētā.

 

Projekta darba grupā vēstures skolotājas Sarmītes Krūzes vadībā iesaistīti Strenču novada vidusskolas skolēni. Pirmā projekta aktivitāte jau ir notikusi – iepazīšanās ar Latvijas Fotogrāfijas muzeja krājumā esošo Strenču fotodarbnīcas kolekciju. Tika atlasītas fotogrāfijas pastāvīgās ekspozīcijas izveidei.

Projekta rezultātā paredzēts  izgatavot 15 planšetes ar vēsturiskajām fotogrāfijām un to aprakstiem, 8 no tām jau tika atlasītas Fotogrāfijas muzejā, pārējās ir piemeklētas no foto arhīva.

Turpmākās aktivitātes tiks veiktas rudenī, kad skolēni atgriezīsies skolā pēc vasaras brīvlaika. Sekojiet turpmākai informācijai!

 

Informāciju sagatavoja:

Iveta Ence

Plānošanas un attīstības nodaļas vadītāja

T. 64715624

e-pasts: iveta.ence PIE strencunovads PUNKTS lv

29.jūlijā no plkst. 9.00 līdz 16.00 norisināsies amatnieku un mājražotāju tirgus. Šogad Valmieras pilsētas svētkos valmieriešiem un pilsētas viesiem būs atvērta tirgus “upe”, jo piedāvājumi rindosies maršrutā Lāčplēša iela (rātslaukums) – Tērbatas iela – Strauta iela.

Ap 200 tirgotāju no tuvākām un tālākām vietām aicinās iegādāties sezonai raksturīgas dabas veltes, vasarīgus tērpus, rotas, dekorus mājai un dārzam, saimniecībā noderīgas lietas, cienastu gardām maltītēm un vēl daudz citu pašu darinātu veidojumu.

Šajā pašā laikā vecpilsētas teritorijā interesentiem atvērta būs “Gardēžu pils”. Tā viesus sagaidīs ar izcilu pavāru un restorānu īpašo piedāvājumu, meistarklasēm, latviskiem ēdieniem un izejvielām, aizraujošām darbnīcām, aicinot palūkoties uz maltīti no cita skatpunkta. Norisināsies arī konkurss “Tautiskie raksti siera, biezpiena un maizes gardumā”, savukārt uz skatuves būs muzikāli “gardumi”.

Valmieras 734.dzimšanas dienas svinības pilsētā notiks no 27. līdz 30.jūlijam.

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

 

Sestdien, 5.augustā, Līgatnē atkal tiks svinēti reiz iemīļotie Papīra svētki, kur papīra godināšanu papildinās zemnieku un amatnieku tirdziņš, brīvdabas kafejnīcas, ekskursijas, īpašas meistarklases, dabas garšu sarunas un improvizēts vienas dienas restorāns „ Latviešu svinību galds”.

Dabas garšas sarunas

Līgatnes kultūras namā satiksies dažādu jomu pārstāvji. Viņus visus vieno alkas izzināt dabu tās dažādākajās izpausmēs – kulinārijā, ģeogrāfijā, mākslā un pat zinātnē. Sarunu tēmu spektrs tik pat plašs kā dalībnieku intereses, sākot no laba naža un stikla, beidzot ar sēnēm, alu un maizes cepšanu malkas krāsnī. Dzirdēsim Jēkabu Dimiteru, Initu Danilāni, Aigaru Ruņģi, Astru Spalvāni u.c. Sarunas vadīs un runātājus pieskatīs dabas pētnieks Māris Olte.

Amatnieku un zemnieku tirgu

Līgatnes tirgus laukumā vienuviet būs sabraukuši mājražotāji no tuvākas un tālākas apkārtnes, ļaujot sanākušajiem iegādāt visu to, kas pašlaik zemniekam laukā un amatniekam pūrā.

Meistardarbnīcas un ekskursijas

Īpašās meistardarbnīcās ikviens varēs izmēģināt spēkus papīra izgatavošanā, iesildīt roku ēdiena un dzēriena gatavotāju arodā, iemācīties atpazīt pļavas augus, tvert ēdienu fotogrāfijā un apgūt citas prasmes. Savukārt zinātkārie būs aicināti doties aizraujošā ekskursijā, lai iepazītu Līgatnes papīrfabriku, izzinātu apkaimē atrodamās sēnes un vērotu te mītošos putnus.

Brīvdabas kafejnīcas

Kad būs gan izstaigāts, gan izklausīts, gan iepirkts un iepazīts, būs pienācis laiks ieturēties, atliks tikai izvēlēties kur! Uzdevums nebūs no vieglajiem, jo dažādās vietās būs atrodamas īpašas pieturvietas (līdz pat desmit), kur izsalkušie varēs iestiprināties ar sezonas veltēm.

„ Latviešu svinību galds”     

Pievakarē viesiem tiks atvērts improvizēts vienas dienas restorāns „ Latviešu svinību galds”, kur šefpavāri no 3 pavāru restorāna, Restorāna 3, Valmiermuižas Alus virtuves, Rehabilitācijas centra Līgatne, Lustīgie Meistari, Vilhelmīnes dzirnavas un Līgatnes vīna darītavas gardēžiem piedāvās savu ēdienu un stāstu par mūslaiku Latvijas virtuvi. Biļetes uz vakara restorānu iespējams iegādāt www.bezrindas.lv

 

Vairāk par notikumu: www.visitligatne.lv

Informācijai: Justīne Kalēja, justine PIE valmiermuiza PUNKTS lv