Arhīva kalendārs

« June 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Lai rosinātu tādu paradumu ieviešanu ikdienā, kas samazina radīto sadzīves atkritumu daudzumu, Vidzemes plānošanas reģions radījis izglītojošu galda spēli bērniem, ko ikviens var lejupielādēt un izdrukāt sev vēlamā formātā. Tā izmantojama bērnudārzos, lai rotaļīgi pārrunātu ar bērniem atkritumu un vides jautājumus, kā arī ģimenēs ar bērniem kā kopīga izklaide vasaras brīvlaikā. 

Vai atkritumu tvertnes apetīte ir nepiesātināma?


Spēles pamatprincips aizgūts no visiem zināmās galda spēles “Cirks”, bet, lai spēle būtu ne tikai izklaidējoša, bet arī izglītojoša, katrs attēls spēles laukumā simbolizē ar atkritumu radīšanu vai – tieši otrādi – neradīšanu saistītas rīcības un ikdienas paradumus.

Skolotāji vai vecāki tiek aicināti, uzkāpjot uz lauciņa, pārrunāt ar bērniem attiecīgo rīcību, uzdot jautājumus un apspriest ģimenes paradumus. Ja attēlu neizdodas atšifrēt, ir sniegti arī īsi rīcību skaidrojumi.

LEJUPIELĀDĒ GALDA SPĒLI un izdrukā to sev vēlamajā formātā:

 

Par gudru patēriņu

Mūsdienu dzīvesveids un paradumi ir iemesls, kāpēc atkritumu kalns poligonā tikai aug un aug. Mēs kā patērētāji, izmetot nevajadzīgo, aizmirstam par atkritumiem – atkritumu tvertni  uztveram kā melno caurumu, kurā tie pazūd. Šī “melnā cauruma” domāšana jāmaina, jo radīto atkritumu apjoms pasaulē turpina pieaugt.

Pēdējos gados sabiedrības uzmanība īpaši pievērsta atkritumu šķirošanai, tomēr svarīgi iegaumēt atkritumu apsaimniekošanas hierarhiju – pirmkārt, atteikties no liekiem pirkumiem un, cik iespējams, neradīt atkritumus. Ja apzināmies, kādus atkritumus radām un mēģinām ieviest savā ikdienā kaut vienu videi draudzīgu paradumu, ikviens mazais solis pievienojas citiem maziem soļiem un rada pozitīvas pārmaiņas. Gan mēs paši, gan mūsu atkritumu tvertnes bieži vien “patērē” par daudz. Nebūsim nepiesātināmi, bet gan gudri patērētāji un rādīsim labu piemēru arī saviem bērniem!


Ģimenēm, kas vēlas metodiski novērtēt, cik un kādi atkritumi tiek izmesti, un gūt skaidru priekšstatu par saviem ikdienas paradumiem, piedāvājam izmantot arī ATKRITUMU AUDITA rīku (lejupielādē ŠEIT).

Šāds metodisks atkritumu audita rīks pieejams arī izglītības iestādēm. Vairāk informācijas Vidzemes plānošanas reģiona tīmekļa vietnē.

 

Galda spēle un Atkritumu audita rīks izstrādāti projektā “WasteArt”. Lai rosinātu sabiedrību aizdomāties, izprast atkritumu apjoma pieauguma problēmu, pārstrādes potenciālu un resursu izmantošanas efektivitāti, kā arī mainīt paradumus, Vidzemes plānošanas reģions 2018. gadā kopā ar partneriem Latvijā un Igaunijā uzsāka īstenot projektu WasteArt (“Otrreizēja atkritumu izmantošana, pielietojot mākslu un amatniecību”). Projektu finansiāli atbalsta Igaunijas–Latvijas pārrobežu sadarbības programma 2014.–2020. gadam un līdzfinansē projekta partneri. No Latvijas projektā piedalās Vidzemes plānošanas reģions, Vides risinājumu institūts un atkritumu apsaimniekotājs ZAAO.

Šis raksts atspoguļo tikai tā autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Vairāk informācijas: Maija Rieksta, projekta "WasteArt" vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, +371 26099521, maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Māra Sproģe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, +371 26488091, mara.sproge PIE vidzeme PUNKTS lv

 

Foto ar spēli: Vidzemes plānošanas reģions

Foto ar Daibes atkritumu poligonu: Roberts Āboltiņš

 

CITAS PROJEKTA "WASTEART" ZIŅAS

 

---

Pulcējot vairāk nekā 100 interesentu, Vidzemes plānošanas reģions ārkārtējās situācijas laikā īstenojis praktisku semināru sēriju par digitāliem risinājumiem uzņēmējdarbībā, kas var veicināt biznesa attīstību vietējā mērogā un ārvalstīs.

Uzņēmēju pieredze ar digitālu procesu ieviešanu biznesā ir dažāda – vieniem tā ir saziņa ar klientiem un pārdošana, citiem arī ražošana un piegādes. Digitāli risinājumi nodrošina ne tikai iespēju veikt darbu efektīvāk, bet arī sasniegt klientus un sadarbības partnerus ārpus valsts. Ārkārtējās situācijas radītie ierobežojumi tūlītēji ietekmēja daudzus uzņēmumus, jo mainījās gan klientu paradumi, gan pakalpojumu pieprasījums. Daudzi uzņēmēji bija spiesti pāriet uz digitāliem risinājumiem, lai nezaudētu klientus.

Tādēļ Vidzemes plānošanas reģiona uzņēmējdarbības centrs sadarbībā ar Latvijas Informācijas tehnoloģiju (IT) klasteri maijā un jūnijā organizēja tiešsaistes semināru sēriju, kur demonstrēja, kā izvērtēt un pārplānot uzņēmumu darbību un risinātu konkrētus digitalizācijas izaicinājumus, to ikdienas un ražošanas procesu optimizāciju, kā arī pārdošanu šī brīža apstākļos.

"Mūsuprāt, ir vērtīgi izmantot iespējas un apgūt arvien jaunus digitālos rīkus, tādējādi investējot savu laiku nākotnes biznesa izaugsmei. Turpmāk biznesā un ikdienā arvien vairāk ienāks virtuālā vide, ņemot vērā dažādus apstākļus, tāpēc ir svarīgi būt soli priekšā neatkarīgi no sava biznesa specifikas. Pirmie soļi digitalizācijas virzienā ir tuvāk izaugsmei nekā paliekot uz vietas. Līdzīgi kā dzīvē – uzvar tas, kurš pielāgojas situācijai visātrāk un izmanto pieejamos resursus visgudrāk," uzsver Ira Raciņa, Latvijas IT klastera Digitalizācijas projektu vadītāja.

Aizvadīti pieci semināri, veltot uzmanību biznesa procesu analīzei, lai saprastu, kurus uzņēmuma procesus iespējams digitalizēt, tāpat digitālās mārketinga stratēģijas izstrādei un tiešsaistes pārdošanas rīkiem. Uzņēmēji tika iepazīstināti ar dokumentu un procesu vadības rīkiem. Liela interese bija par digitalizācijas procesu ieviešanu ražošanā. Dalībnieki iepazinās arī ar mākslīgā intelekta risinājumiem ražošanas efektivitātes paaugstināšanai. Tāpat tika runāts par bezkontakta pārdošanas rīkiem un virtuālās realitātes iespējām pārrobežu sadarbības veicināšanai un tirgus apgūšanai. Uzņēmēji interesējās par e-komercijas iespējām biznesa attīstībai, kā arī izmantoja iespēju analizēt savus esošos digitālos kanālus. Viens no dalībniekiem jau seminārā sekmīgi izmēģināja e-veikala izveidi arī sociālajos tīklos. 

Komentējot pārdošanas iespējas ārvalstīs, Vidzemes plānošanas reģiona īstenotā projekta “GoSmart BSR” inovāciju brokere Ilona Platonova uzsver, ka daudzas no platformām uzreiz ļauj iegūt klientus arī ārpus Latvijas, piemēram, Ebay, Amazon, taču, lai sekmīgi strādātu un iepazīstinātu tirgu ar jauniem produktiem, nereti vajadzīgi arī sadarbības partneri vai vismaz to neatkarīga pārbaude pirms sadarbības uzsākšanas. “Šobrīd, kad izstādes lielākoties nenotiek, un ir apgrūtināta jaunu klientu piesaiste, nepieciešami citi veidi sadarbības partneru meklēšanā, tāpēc uzņēmējiem noderīgs var būt projekta “GoSmart” starptautiskais partneru tīkls, par ko arī pastāstījām,” uzsver I. Platonova.

Semināros pieredzē dalījās arī pārstāvji no SIA “Mobilly”, digitālo risinājumu aģentūras “CUBE”, AS “RIX Technologies”, “STARLINK Development”, tāpat uzņēmuma “KOTA.NU” pārstāvis Jānis Baltačs,  un citi Latvijas IT klastera pārstāvji.

Semināri īstenoti Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gadam projekta „GoSmart BSR” ietvaros, ko ievieš Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar partneriem no Somijas, Vācijas, Dānijas, Polijas, Lietuvas un Igaunijas, ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu. Tā mērķis ir veicināt efektīvu sadarbību starp uzņēmējiem viedās specializācijas jomās, pētniekiem un valsts pārvaldes iestādēm.

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, e-pasts: ieva.bivina PIE vidzeme PUNKTS lv.

Projekta mājaslapa: https://gosmartbsr.eu/


Kopš sestdienas, 20. jūnija, Igaunijas Ceļu muzejā Varbuses pasta stacijā apskatāma laikmetīgās mākslas izstāde “PROM no acīm, PROM no prāta”, kas aktualizē atkritumu un pārmērīga patēriņa problēmu. To organizē Vides risinājumu institūts ar projekta WasteArt partneriem no Latvijas un Igaunijas.

Starptautiskā izstāde 17 mākslinieku sastāvā atgādina, ka atkritumi pēc to izmešanas neizgaist. Tie krājas milzīgos kalnos un nesadalās vēl simtiem gadu. Izstāde rosina Latvijas un Igaunijas iedzīvotājus pārdomāt savus ikdienas lēmumus, mazināt saražoto atkritumu daudzumu, kā arī apsvērt atkārtotas izmantošanas un pārstrādes iespējas.

Igaunijas ceļu muzejs ir jau piektā ceļojošās izstādes pieturas vieta, kurā apskatāmi starptautiski atzītu mākslinieku darbi, kas radīti no atkritumos iegūtiem materiāliem. Mākslas darbi variē no diskrētām vīzijām un publiskas nepakļaušanās līdz pat metafiziskām pārdomām, dokumentāliem attēlojumiem un praktisku risinājumu meklējumiem. Piedāvājot dažādu mākslinieku interpretācijas par atkritumos iegūto materiālu izmantošanas iespējām, izstāde aicina apmeklētājus paraudzīties uz atkritumiem no cita skatu punkta – kā uz materiālu un resursu jaunu produktu un pakalpojumu attīstīšanai.

Izstādes “PROM no acīm, PROM no prāta” norises vietas Igaunijā (Tartu dabas māja, Kondas naivās mākslas centrs, Igaunijas Ceļu muzejs) izvēlējās un koordinēja mākslinieku rezidence MoKS. Viņi atlasīja tādas lokācijas, kur sasniedzama plaša un daudzveidīga auditorija, lai pēc iespējas plašākai sabiedrībai nodotu vēstījumu par pārmērīgo patēriņa kultūru Latvijā un Igaunijā, kā arī rosinātu cilvēkus pārvērtēt savus ikdienas lēmumus.

Izstādē piedalās sekojoši mākslinieki:

Varvara un Mars (EE); Jākobs Kirkegārds (DK); Marta Murats (EE); Kiwa (EE); Ansis Starks (LV); Andrē Avelas (NL/PT); “Mikroklimatu laboratorija” Annehīne Meijera & Gerts Jans Gerlačs (NL); Johanna Lorengele (DE) un Gatis Kreicbergs (LV); Ieva Krūmiņa (LV); Džeraldīne Huarez (SE/MX); Džastins Tailers Teits (CA); Vilems Boels (BE); Timo Tots (EE); Elēna Redaellī (NO/IT).

 

Izstāde Igaunijas Ceļu muzejā Varbuses pasta stacijā būs atvērta līdz 30. augustam, tālāk tā ceļos uz Tallinas ielas kvartālu Rīgā.

Izstāde apmeklētājiem atvērta Igaunijas Ceļu muzeja darba laikā – no otrdienas līdz svētdienai, plkst. 11.00 līdz 19.00. Ieeja bez maksas. Vairāk par Igaunijas Ceļu muzeju šeit.

Vairāk par izstādi un aktualitātēm iespējams uzzināt projekta WasteArt Facebook lapā, Instagram kontā un YouTube kanālā.

Vairāk par projektu iespējams uzzināt šeit.

--

Izstāde tapusi projekta “Otrreizēja atkritumu izmantošana, pielietojot mākslu un amatniecību” (WasteArt) Nr. Est-Lat 65 ietvaros, ko finansiāli atbalsta Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF), Igaunijas – Latvijas pārrobežu programmas Interreg V-A ietvaros, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un projekta partneri. Izstādē izmantotie atkritumi sagādāti ar Poligona “Daibe”, Swedbank Igaunijā, Latvijas un Igaunijas vietējo kopienu atbalstu.

Šis raksts atspoguļo autora uzskatus. Interreg V-A Igaunijas – Latvijas pārrobežu programmas vadošā iestāde nav atbildīga par to, kā šī informācija var tikt izmantota.

Par Vides risinājumu institūtu:

Vides risinājumu institūts (VRI) ir starptautiska pētniecības, attīstības un inovāciju organizācija. Tajā apvienojušies dažādu nozaru eksperti un speciālisti, kas, pielietojot jaunākās tehnoloģijas un zināšanas, izstrādā risinājumus ar dabas resursu apsaimniekošanu saistītiem izaicinājumiem. Kopš 2013. gada VRI ir Cēsu Vecā alus brūža īpašnieks un saimnieks. VRI tajā attīsta Zinātnes un mākslas centru “Brūzis” – starptautisku platformu zinātniekiem, māksliniekiem, inženieriem un citu jomu speciālistiem, kas kopīgiem spēkiem risinās kompleksas vides problēmas un veidos nākotnes attīstības scenārijus.

Informāciju sagatavojusi:

MAGDA JĒGERE

Vides risinājumu institūts

Institute for Environmental Solutions

WasteArt komunikācijas speciāliste

magda.jegere PIE videsinstituts PUNKTS lv

+371 25676836

www.videsinstituts.lv