Arhīva kalendārs

« November 2022 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

“Mēs paši uzbūvējam mūri un norobežojamies no kādiem cilvēkiem. Ja tāda mūra nav, mēs varam komunicēt savā starpā,” saka dīdžejs Monsta (īstajā vārdā Uldis Cīrulis), viens no Latvijas pieredzējušākajiem un noteikti arī zināmākajiem dīdžejiem.

Rudens sākumā īpašā meistarklasē viņš tikās ar jauniešiem daudzfunkcionālajā sociālo pakalpojumu centrā Alūksnē, ātri tur apzinot arī potenciālu dīdžejošanas talantu! 

Kopā ar Kārli Anitenu turpinām iepazīt sabiedrībā balstītus sociālos pakalpojumus. Šoreiz Alūksnē, kur 2021. gadā izveidots daudzfunkcionālais sociālo pakalpojumu centrs. Tajā ik dienu darbojas dienas aprūpes centrs un specializētās darbnīcas pieaugušajiem ar garīga rakstura traucējumiem un dienas aprūpes centrs bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. 

Šobrīd Alūksnes specializētajās darbnīcās iespējams apgūt šūšanas un kokapstrādes prasmes, iemēģināt roku māla un ziepju gatavošanas darbnīcās. Dienas aprūpes centrā tiek kopīgi svinēti svētki, spēlētas galda spēles un apgūtas dažādas ikdienai nepieciešamās prasmes. Turpat reizi nedēļā pieejami fizioterapeita, mākslas terapeita un logopēda pakalpojumi, ko nodrošina biedrība “Brīnummāja”. 

Vēl tikai dažas dienas, līdz š.g. 21. novembrim, tiek gaidīti uzņēmēju un citu radošu vidzemnieku pieteikumi pirmreizējam pasākumam “VIDZEMES BURKĀNU HAKATONS. Inovācijas pārtikas nozarē”, kas no 25. novembra plkst. 16.00 līdz 26. novembra plkst. 16.00 norisināsies Valmieras tehnikumā, Vadu ielā 3.

Vidzemes pārtikas inovāciju hakatons ir viena no vairākām aktivitātēm, kura tiek īstenota programmas “Apvārsnis 2020” projekta “Sadarbībā balstīta ilgtspējīgu un drošu pārtikas sistēmu veidošana “Food2030” mērķu sasniegšanai” (CITIES2030) Vidzemes dzīvās prakses laboratorijā (living lab). Tā radīta, sadarbojoties Latvijas partneriem - Vidzemes plānošanas reģionam (VPR) un Latvijas lauku forumam, izvēlētajā pilotteritorijā – Vidzemes reģionā.

Projekta CITIES2030 atslēgas tēmas ir aprites ekonomika un veselīga, ilgtspējīga pārtika. Tie ir arī divi no pieciem hakatona izaicinājumos atspoguļotajiem vadmotīviem. Pie izaicinājumu risinājumiem, saņemot pieredzējušu mentoru atbalstu, strādās hakatona dalībnieki – uzņēmēji un topošie uzņēmēji, pētnieki un studenti. Uzņēmēji ir aicināti pieteikties dalībai pasākumā arī ar citiem, ar pārtikas nozari saistītiem problēmjautājumiem, kam, viņuprāt, varētu rast “atbildi” ar hakatona palīdzību. Hakatons ir lieliska platforma, lai kopā ar citiem ģenerētu idejas, konsultētos un saņemtu padomus no mentoriem – savas jomas ekspertiem. Hakatona mentoru vidū būs gan pārtikas tehnologi, gan uzņēmējdarbības, ekonomikas un inovāciju eksperti. Dalībniekiem noderīgu atbalstu sniegs arī VPR un projekta CITIES2030 eksperte ekonomikas jautājumos Irīna Kulitāne.

Dalība hakatonā ir bez maksas. Dalībai var pieteikties gan individuāli, gan jau kā komanda.

Vairāki Vidzemes uzņēmēji, kuri ir hakatonam piedāvājuši savus izaicinājumus, meklē risinājumus tam, kā gudrāk apieties ar blakusproduktiem, kas paliek pāri ražošanas procesos. Svarīgākie jautājumi - kā neizmest, bet pārstrādāt un izmantot atkārtoti; kā pārpalikumus pārvērst jaunos produktos; kā to izdarīt iespējami izdevīgā veidā, samazinot izmaksas. Vienlaikus ir skaidrs, ka pārtikas ražošanā mūsdienās ir jādomā gan par paradumu maiņu, veselīgumu, draudzīgumu videi un ilgtspēju.

CITIES2030 projekta vadītāja VPR Lienīte Priedāja-Klepere norāda: “24 stundu ideju maratona mērķis ir radīt tādus risinājumus, kas palielinātu Vidzemes reģiona pārtikas ražotāju spēju izgatavot un izplatīt tirgū  ilgtspējīgus pārtikas produktus, tādējādi radot priekšnoteikumus veselīgas pārtikas pieejamībai ikvienam Vidzemes iedzīvotājam, spēcinot vietējos ražotājus un pārstrādātājus, kā arī stiprinot pārtikas īsās piegādes ķēdes.”

Hakatona noslēgumā žūrija vērtēs to - vai izvēlētā ideja risina kādu no pārtikas nozares problēmām un rastais risinājums ir inovatīvs, ar komerciālu un eksporta potenciālu un skaidru mērķa tirgu. Ar pārējiem vērtēšanas kritērijiem iespējams iepazīties hakatona Nolikumā.

Galvenā balva uzvarētāju komandai būs pieredzes brauciens uz Norvēģiju. Tā ietvaros 2023. gada sākumā plānots apmeklēt dzērienu un pārtikas ražotāju izstādi un doties vizītēs pie tādiem pārtikas ražotājiem, kuri būtu interesanti un noderīgi tieši uzvarētāju komandai.

Vairāk par “VIDZEMES BURKĀNU HAKATONS. Inovācijas pārtikas nozarē”:

Vidzemes pārtikas inovāciju hakatons top Eiropas Ekonomiskās zonas finanšu instrumenta 2014.—2021. gada perioda programmas “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība” projekta “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Vidzemes plānošanas reģionā” un programmas “Apvārsnis 2020” projekta “Sadarbībā balstīta ilgtspējīgu un drošu pārtikas sistēmu veidošana “Food2030” mērķu sasniegšanai” (CITIES2030) mijiedarbībā.

***

Projekts "CITIES2030" ir saņēmis finansējumu no Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju programmas “Apvārsnis 2020” saskaņā ar granta līgumu Nr. 101000640.  

Ar plašāku informāciju par projektu "CITIES2030" iespējams iepazīties ŠEIT.

***

Jautājumiem: Lienīte Priedāja-Klepere, projekta "CITIES2030" vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, lienite.priedaja PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lvzane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

 

CITAS PROJEKTA “CITIES2030” ZIŅAS

---

Tuvojoties Eiropas Jaunatnes gada noslēgumam, aizvadīta pēdējā EUROPE DIRECT Vidzeme pasākumu cikla “Iedvesmojies no jaunieša” saruna. Vairāk nekā 60 jauniešu no tuvākiem un tālākiem Vidzemes novadiem šī gada laikā kopā smēlušies iedvesmu lieliem darbiem, diskutējuši un klausījušies, kā atrast sevi un nepadoties sava biznesa veidošanā.

Šis pasākums bija ceturtais no četriem “Iedvesmojies no jaunieša” pasākumiem. Tie šogad notikuši Liepā, Staicelē, Burtniekos un Ķegumā, ciemos uzņemot Niklāvu Mičuli, Artu Veipu un Sindiju Bokāni. Pasākumu mērķis – savest kopā jaunos uzņēmējus, influencerus un aktīvistus ar jauniešiem no mazāk apdzīvotām Vidzemes teritorijām, lai kopīgi meklētu katram savu ceļu uz izaugsmi.

No katra ciemiņa jaunieši guvuši vērtīgas atziņas. “Ir ļoti grūti pārspēt cilvēku, kurš nekad nepadodas, tāpēc visu laiku vajag iet un darīt, par spīti visiem,” tā Niklāvs, stāstot par veidiem kā cīnīties un reaģēt uz naidīgiem komentāriem. Savukārt Arta mudināja jauniešus padomāt un pastāstīt par saviem iedvesmas avotiem, nākotnes iecerēm un deva iedvesmu un motivāciju vienmēr pieturēties pie tā, kas patīk, neklausoties citu negatīvajos viedokļos. “Dariet to ko mīlat! Ja jūs izvēlēsieties ceļu, ko vēlas jūsu vecāki, jums vienā brīdī aptrūksies iekšējais resurss un jūs izdegsiet,” ieteica Arta.

Sindija Bokāne aicināja jauniešus Ķegumā un Burtniekos būt aktīviem, iesaistītes iespējami daudz aktivitātēs, tai pat laikā pieturoties pie vienas jomas. “Skolā es vienmēr biju tā meitene, kura interesējās ne tikai par to, cikos sākas un beidzas lekcijas, bet ko es vēl varu darīt, lai gūtu maksimāli lielu pieredzi!” tā Sindija.

Pasākums organizēts projektā “EUROPE DIRECT Vidzeme”, Eiropas Jaunatnes gada ietvaros. EUROPE DIRECT Vidzeme, ar filiālēm Cēsīs un Valmierā, galvenais uzdevums ir sniegt iedzīvotājiem Vidzemē savlaicīgu un objektīvu informāciju par nozīmīgākajām aktualitātēm Eiropā, kā arī rosināt iedzīvotāju diskusijas par Eiropas nākotni. Tā darbības ilgums plānots līdz 2025. gadam.

Kontaktinformācija saziņai:

EUROPE DIRECT Vidzeme vadītāja Maija Rieksta, e-pasts: maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv vai eiropassavieniba PIE vidzeme PUNKTS lv

Mājas lapa: http://www.vidzeme.lv/lv/europe_direct_vidzeme

Facebook konts: https://www.facebook.com/EuropeDirectVidzeme

Informāciju sagatavoja: Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

Bezmaksas tālrunis saziņai ar EUROPE DIRECT centru (Briselē): 00800 67891011 (tikai no fiksētās tālruņa līnijas).

EUROPE DIRECT Vidzeme darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.

Piesaistot jomas profesionāļus, Vidzemes plānošanas reģions īstenojis apmācību ciklu bērnu sociālās aprūpes centru (BSAC) darbiniekiem Vidzemē, lai sniegtu atbalstu sarežģītajā iestāžu reorganizācijas procesā, pārejot uz ģimeniskai videi atbilstošākiem apstākļiem bez vecāku aprūpes esošajiem bērniem.  

Apmācības organizētas kā daļa no plašāka pasākumu kopuma deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros un tajās piedalījās Smiltenes novada Bērnu un ģimenes atbalsta centra, Madonas novada bērnu un jauniešu ārpusģimenes aprūpes un atbalsta centra “Ozoli”, Valmieras SOS bērnu ciemata, kā arī Grašu bērnu ciemata darbinieki. Nodarbību tēmas nereti noteica paši apmācību dalībnieki un tās bija saistītas ar viņu aktuālākajiem ikdienas jautājumiem darbā ar bērniem. Kopā septiņu nodarbību laikā katrā runāts par dažādiem jautājumiem, kā arī uzmanība pievērsta praktiskiem treniņiem un simulācijām.

Aizvadītas nodarbības par pusaudža vecumposmu un tam raksturīgajām iezīmēm, kā arī bērnu tiesību jautājumiem. To laikā runāts par pusaudžu psiholoģiskajām iezīmēm, pienākumiem, pozitīva pašvērtējuma un neatkarības veicināšanu, savstarpējo komunikāciju starp pieaugušo un jaunieti, kā arī citiem saistītiem jautājumiem.

Nodarbībā par bērniem ar autiskā spektra traucējumiem (AST) ar aprūpes centru darbiniekiem pārrunāts, kā ievērot un atpazīt traucējumus, pie kādiem speciālistiem vērsties, kā ikdienā darboties ar bērniem ar AST, tāpat arī par konfliktu risināšanu. Izskanēja daudz detalizētu jautājumu un piemēru, kas izriet no darbinieku līdzšinējās pieredzes, kurus bija iespējams apspriest ar pieaicinātajiem speciālistiem.

Aizvadīta nodarbība par atkarību jautājumiem, pārspriežot dažādos atkarību veidus, sākot ar zināmākajiem līdz specifiskākiem (alkoholu, smēķēšanu, datorspēlēm, iepirkšanos, ēšanu un citām). Papildus aizvadītas nodarbības par bērnu emocionālajām vajadzībām un attiecību veidošanu, kā arī emociju un uzvedības traucējumiem. Tāpat arī pieaugušo emocionālajām vajadzībām – prieku, mīlestību un pieņemšanu, robežām, drošību, autonomiju. Tā kā šo darbinieku ikdiena ir saistīta ar paaugstinātu slodzi, izdegšanu un virkni citu faktoru, caur praktiskām aktivitātēm nodarbībās runāts tieši par darbinieku sajūtām, izmēģinot arī apzinātības treniņu emociju vadīšanai.

Nodarbībā par seksualitātes jautājumiem aplūkots, kā vienkārši un uzskatāmi runāt ar bērniem par higiēnu, seksualitāti, kā mācīt ievērot robežas, uzsverot, cik svarīgi mācīt prasmes, balstoties uz nākotnes vajadzībām. Klātesošajiem ierādīts kā, piemēram, izveidot speciālu higiēnas somu, kas palīdzēs turpmāk darbā ar bērniem.

Jaunais, gribam mēs to vai negribam, ienāk mūsu ikdienā. Varbūt vēl nav šodien, bet kas to zina, kā būs rīt. Pirmo reizi, tā jau konkrēti iz dzīves, lektore no "Papardes Zieda" stāstīja par jauniešiem, kuri maina dzimumu, par viņu garo ciešanu ceļu, pasaules attieksmi. Līdz šim par to es tā pat nebiju domājusi, jo tas jau kaut kur aiz trejdeviņiem kalniem. Mani ļoti uzrunāja šī tēma, tagad es pavisam savādāk attiekšos pret šiem cilvēkiem. Jā, mums vēl daudz jāmācās ne tikai teorijas, praktikas, bet galvenokārt cilvēka cienīgas attieksmes,” apmācību noslēgumā vērtēja sociālās aprūpes un rehabilitācijas centra "Ozoli" vadītāja Sarmīte Pabērza.  

Šo apmācību nodrošināšanai Vidzemes plānošanas reģions piesaistīja speciālistus no Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas, biedrības “Papardes zieds”, “Brīnummāja”, “Esi brīvs”, “Autisma centra” un centra “Dardedze”.

Deinstitucionalizācijas process nosaka, ka nepieciešamais atbalsts bērniem jāsniedz, iespējami tuvinot to ģimeniskai videi. Tas savukārt paredz bērnu, kuri palikuši bez vecāku gādības, aprūpes organizēšanu nelielās grupās, atbilstoši katra bērna vajadzībām ģimeniskai videi pietuvinātos apstākļos un mājoklī, kas līdzinās ģimenes mājoklim. Šādi ģimeniskai videi pietuvināti pakalpojumi no jauna izveidoti Valkas (pakalpojumu sniedz Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācija) un Gulbenes novados (pakalpojumu sniegšanu plānots uzsākt 2023.gadā), bet reorganizēti Madonas novadā, kur ģimeniskā vidē pakalpojumus turpina sniegt  bērnu un jauniešu ārpusģimenes aprūpes un atbalsta centrs “Ozoli”.

Apmācības bērnu sociālas aprūpes centru speciālistiem notika deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros. Tā mērķis ir Vidzemes plānošanas reģionā palielināt ģimeniskai videi pietuvinātu un sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu pieejamību cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Vairāk: http://www.vidzeme.lv/lv/projekti/vidzeme_ieklauj/info/

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciālisti, ieva.bivina PIE vidzeme PUNKTS lv.