VPR jaunumi

Aprīļa beigās, Brenguļos, jau trešo gadu veiksmīgi aizvadīts Vidzemes plānošanas reģiona rīkotais praktiskais seminārs „Sakārtosim mūsu ūdensceļus”. Pulcējot jomas entuziastus un interesentus no tuvākām un tālākām Latvijas vietām, kopīgi sakopām Abula pietekas, Mažupītes, vienu posmu.

Ikdienā bieži neaizdomājamies par upēm un nepieciešamību tās kopt, līdz pienāk kārtējais pavasaris, kad upes kāpj no krastiem un tad jau notiek cīņa ar sekām. To uzsvēra arī Beverīnas novada domes priekšsēdētājs Māris Zvirbulis, kas atklājot semināru uzsvēra nepieciešamību ūdensteces apsaimniekot, kā arī pieminēja normatīvo aktu nepilnības upju un ezeru aizsargjoslu sakopšanas jautājumos.

Savukārt ūdens biologi, eksperti Loreta un Andris Urtāni skaidroja, ka upju kopšanā ir atļauts darīt daudz vairāk nekā mēs zinām. Taču izmaiņas normatīvajos aktos ir nepieciešamas, tie jāpārstrādā, lai atbilstu mūsdienu situācijai, jo upju tuvumā lielākoties nenotiek aktīva saimnieciskā darbībā, tādēļ cilvēkiem tās ir jākopj. Iepazīstinot klātesošos ar izstrādātajām vadlīnijām ūdenstilpju un ūdensteču izmantošanai un apsaimniekošanas plānošanai, eksperti stāstīja, kā kopt upes, lai tajās nezustu bioloģiskā daudzveidība. Sakritušie koki un lapu sanesumi kalpo par iemeslu skābekļa trūkumam upēs un, kā zināms, skābeklis ir dzīvības pamats. Tāpēc ikvienam, īpaši upju tuvumā dzīvojošajiem, būt jāzina pamata lietas, kā tās kopt, kas nav nemaz tik sarežģīti, ir tikai jāzina, kā to darīt. Tāpat tīras upes ir pievilcīgas atpūtai un ūdenstūrismam.

Pēc semināra teorētiskās daļas, spītējot lietum un šķietami nepiemērotiem laika apstākļiem talkai, klātesošie devās iegūtās zināšanas likt lietā praktiski. Pēc nepilnām divām stundām upes posms izskatījās un izklausījās pavisam citādāk. Patīkams nogurums un prieks par padarīto bija ikvienam dalībniekam. Vajag tikai zināt kā un darbs vairs nešķiet tik grūts. Smēlušies jaunas zināšanas un pieredzi, talkas dalībnieki devās prom, lai jau savā dzimtajā vietā rīkotu līdzīgas norises.

Loretas un Andra Urtānu prezentācija pieejama šeit.

„Vadlīnijas ūdenstilpju un ūdensteču izmantošanas un apsaimniekošanas plānošanai” pieejamas šeit.

Mažupīte pirms talkas

 

Mažupīte pēc talkas

Pavisam nesen Vidzemes plānošanas reģions uzsācis jaunu projektu „Ūdenstūrisma kā dabas un aktīva tūrisma komponentes attīstība Latvijā un Igaunijā” jeb Riverways, kas turpinās iesākto, vairāk koncentrējoties uz ūdenstūrisma attīstību reģionā. Projekta ietvaros sadarbojas 39 partneri no Latvijas un Igaunijas. Lielākā daļa partneru ir pašvaldības, kuru kompetencē, galvenokārt, ietilps atpūtas vietu labiekārtošana ūdenstilpņu krastos, to sakopšana un tamlīdzīgi pasākumi. Vidzemes plānošanas reģiona prioritāte projektā „Riverways” ir sadarbība ar Vidzemes ūdenstūrisma uzņēmējiem, izveidojot jaunu uzņēmēju un reģiona sadarbības tīklu, lai meklētu veiksmīgus risinājumus ūdenstūrisma attīstībai Vidzemē.

03.05.2013

Notikumi

«Maijs 2024»
POTCPSSv
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031