Arhīva kalendārs

« June 2017 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

13. jūnijā Berlīnē notika ikgadējais Baltijas Attīstības forums, kas pulcēja Baltijas jūras reģiona vadošos uzņēmējus, politiķus, zinātniekus un mediju darbiniekus. Forumā Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības un projektu nodaļas vadītāja Laila Gercāne, pārstāvot Vidzemes intereses un rosinot intensīvāku sadarbību, kopā ar Berlīnes un Stokholmas pārstāvjiem diskutēja par Baltijas jūras reģiona inovāciju vidi un digitālās sadarbības attīstību starp reģioniem un pilsētām.

Foto: Baltijas Attīstības forums

“Teritoriju konkurētspējas pamatā ir spēja sadarboties un rīkoties saskaņoti, dalīties ar zināšanām, domāt elastīgi un kritiski analizēt situāciju. Šis forums apliecināja to, ka mūsu izvēlētā Vidzemes reģiona attīstības stratēģija ir bijusi atbilstoša nākotnes tendencēm. Jau šobrīd reģions spēj piedāvāt tādas kvalitātes, ko nespēj metropoles – drošību, kvalitatīvu pārtiku, tīru vidi, laiku un telpu, tajā pat laikā nodrošinot interneta vidē globālo saziņu un piekļuvi informācijai un zināšanām,” norādīja L. Gercāne.

“Reģionu sabalansētu un ilgtspējīgu attīstību iespējams panākt vienīgi ar mērķtiecīgu un stratēģiski pamatotu rīcību. Piemēri no citām Eiropas Savienības valstīm skaidri parāda, ka vislabākos rezultātus uzrāda tie reģioni, kuros visaptveroši veidotas stratēģijas tiek īstenotas ar spēcīgu reģionālo finanšu instrumentu palīdzību, kas diemžēl mūsu valstī joprojām iztrūkst”, piebilda VPR Attīstības un projektu nodaļas vadītāja. VPR Ilgtspējīgas attīstības stratēģiju un citus attīstības plānošanas dokumentus iespējams aplūkot VPR mājaslapā: http://www.vidzeme.lv/lv/regiona_attistibas_planosanas_dokumenti

Baltijas Attīstības foruma mērķis ir veicināt sadarbību, pilnveidot reģionālo politiku un sekmēt Baltijas jūras reģiona izaugsmi un konkurētspēju. Baltijas jūras reģionu veido 11 valstis ar vairāk nekā 100 miljoniem iedzīvotāju: Latvija, Igaunija, Lietuva, Dānija, Somija, Islande, Norvēģija, Zviedrija, Vācija, Polija un Krievija (Ziemeļrietumu apgabals, ieskaitot Kaļiņingradu). Pirmais Baltijas Attīstības forums tika organizēts 1999. gadā, radot platformu, kas stiprina ne tikai politiķu, bet arī uzņēmēju, zinātnieku un masu mediju savstarpējos kontaktus.

Vairāk informācijas par forumu var aplūkot šeit (angļu valodā): http://www.bdforum.org/19bdfsummit2017

 

Papildu informācija:

Laila Gercāne

VPR Attīstības un projektu nodaļas vadītāja

E-pasts: laila.gercane PIE vidzeme PUNKTS lv

14. jūnijā Berlīnē 8. ikgadējā Eiropas Savienības Baltijas jūras reģiona stratēģijas foruma ietvaros trīs transporta vadošie projekti TENTacle, NSB CoRe un Scandria®2Act sadarbībā ar  prioritārās jomas koordinatoru Tomasu Erlandsonu (Thomas Erlandson) seminārā pulcēja reģionālās attīstības politikas veidotājus un transporta ekspertus, lai diskutētu par  starpreģionu sadarbību, teritoriju labāku sasaisti ar TEN-T koridoriem, daudzlīmeņa pārvaldību, telpisko plānošanu Eiropas transporta politikas kontekstā. 

 

Seminārā izskanēja daudz labu ideju un priekšlikumu. Izteikties varēja ikviens dalībnieks. Viktors Šidarovskis (Wiktor Szydarowski), TENTacle projekta vadītājs no Blekinges  reģiona Zviedrijā, uzsvēra reģionālo iniciatīvu nozīmi un pievienoto vērtību TEN-T koridora attīstībā, kā arī uzņēmēju lomu un iesaisti transporta plānošanas procesos. Malla Pajanena (Malla Paajanen) no Somijas izteica nepieciešamību veidot kopīgu transnacionālo vīziju reģionu attīstībai transporta koridoru tuvumā. Savukārt, Vācijas pārstāvja Horta Sauera (Horst Sauer) skatījums ir izmantot vairāk funkcionālu nevis administratīvu pieeju pilsētu transporta mezglu attīstībā.

Diskusijā piedalījās arī Vidzemes plānošanas reģions kā TENTacle projekta partneris,  paužot  viedokli par reģiona ekonomiskajiem ieguvumiem, uzlabojot piekļuvi TEN-T koridoram no attālākiem Vidzemes novadiem un reģiona attīstības centriem. Ļoti svarīgi ir ņemt vērā pašvaldību un uzņēmēju intereses, lai attīstītu ne tikai pašu TEN-T koridoru, bet arī sekundāros savienojumus un pierobežas infrastruktūru.

Semināra vadītāja Silke Broksa (Silke Brocks), Baltijas-Adrijas pamattīkla koridora Eiropas koordinatora padomniece, noslēgumā teica, ka Eiropas Komisija ļoti nopietni un pozitīvi uztver  reģionu vajadzības, nepieciešama labāka finansēšanas instrumentu saskaņotība, nākotnē liela uzmanība tiks pievērsta pilsētu transporta mezglu risinājumiem  un ,protams, videi draudzīgas degvielas izmantošanai.  Aizsākto domu apmaiņu ar visām iesaistītajām pusēm jāturpina.

Vidzemes plānošanas reģiona pārstāvju dalība Eiropas Savienības Baltijas jūras reģiona stratēģijas forumā notika Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014-2020 TENTacle projekta (TEN-T pamattīkla koridoru kapitalizācija labklājībai, izaugsmei un kohēzijai) ietvaros.

 

Papildu informācija:

Rita Merca, projekta vadītāja, tālr. +371 29476373, rita.merca PIE vidzeme PUNKTS lv

Andžejs Stepančuks, telpiskās plānošanas eksperts, andzejs.stepancuks PIE vidzeme PUNKTS lv