Arhīva kalendārs

« May 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

2021. gada 1. maijā Eiropas Komisijas paspārnē darbu uzsācis viens no jaunajiem EUROPE DIRECT centriem EUROPE DIRECT Vidzeme. Tā uzdevums ir informēt Vidzemes iedzīvotājus par Eiropas Savienības (ES) jautājumiem un veidot saikni starp ES institūcijām un sabiedrību, kā arī sadarboties ar vietējām organizācijām, īstenojot dažādus projektus ES aktualitāšu skaidrošanai.

Līdz ar Eiropas dienas tuvošanos, EUROPE DIRECT Vidzeme organizē sociālo mediju aktivitāti “Kas ir Tava Eiropa?”, kuras laikā ikviens interesents aicināts dalīties stāstos un asociācijās, kopīgi lepojoties un radot daudzpusīgu un krāšņu Eiropas portretu. Laikā no 6. līdz 10. maijam iedzīvotāji aicināti publicēt fotogrāfijas, stāstīt iedvesmojošus pieredzes stāstus, dalīties ar citātiem un savām asociācijām, esot daļai no ES. Aktivitāte norisinās EUROPE DIRECT Vidzeme Facebook lapā, pievienojot tēmturi #Eiropasdiena. Radošākajiem no dalībniekiem sagādāti arī Eiropas dienai veltīti suvenīri.

Vairāk informācijas: https://www.facebook.com/EuropeDirectVidzeme

Kā Eiropas dienu svinēs jaunie EUROPE DIRECT centri citur Latvijā?

EUROPE DIRECT Jēkabpils, sagaidot Eiropas dienu, aicina jauniešus vecumā no 13 līdz 25 gadiem piedalīties Eiropas Jaunatnes nedēļas ieskandināšanas pasākumā - Jēkabpils Bērnu un jauniešu centra rīkotajā tiešsaistes aktivitātē Rīcības darbnīca “Mans nākotnes PROJEKTORS” 6. maijā no 16:00 līdz 18:00 ZOOM platformā. Aktivitāti vadīs personīgās izaugsmes trenere Ieva Johansson. Ieva saka: "Eiropa nav tur. Eiropa ir te. Ja mēs izvēlamies tā uz to paraudzīties. Un tad, kad izdarīta izvēle par savu iesaisti Eiropas veidošanā, varam sākt radīt vīzijas, mērķus un plānus nākotnes radīšanā." 2021. gada Eiropas Jaunatnes nedēļas moto ir “Mūsu nākotne ir mūsu rokās”, aicinot katru jaunieti aizdomāties par savu nākotni un apzināties, ka nākotnes iespējas vislielākajā mērā būs atkarīgas tieši no TEVIS paša/-as. Darbnīcas laikā jaunieši tiks aicināti diskutēt, kas ir nepieciešams, lai veidotu mūsu nākotnes perspektīvu tādu, kā paši vēlamies. Vairāk par pasākumu un pieteikšanās https://ej.uz/jauniesieiropa  

EUROPE DIRECT Jelgava svinēs, aicinot Jelgavas novada Kalnciema vidusskolas skolēnus un viņu ģimenes doties "Ceļojumā pa Eiropu" no 5. līdz 8. maijam, izvēloties kādu Eiropas valsti, izzināt tās tradīcijas un nofiksēt to foto stāstā.  Pasākuma mērķis ir ieinteresēt bērnus un vecākus izzināt un kopā iepazīt ES valstu kultūras dažādību.

EUROPE DIRECT Ventspils aicina ventspilniekus un viesus Ventspils bibliotēkas skatlogos apskatīt divas izstādes – Bērnu mākslas skolas audzēkņu darbu izstādi "Zaļā Eiropa", kā arī fotoizstādi "Latvietis Latvijā". Papildus centrs savos sociālo plašsaziņas līdzekļu kontos rīkos aktivitāti “Atbildi uz jautājumiem  par Eiropas Savienību” un “Iesūti savu sveicienu Eiropai”.

EUROPE DIRECT Gulbene, sagaidot Eiropas dienu 9. maijā, no 7. līdz 9. maijam, aicina ikvienu, mazu un lielu, piedalīties Eiropas dienas svinēšanā mājās, ģimenē, pilsētā un laukos. 7. maijā norisināsies iesildošais uzdevums tiešsaistē “Saliec Eiropas puzli!”. Dalībnieki tiks aicināti atrast un nosūtīt atslēgas vārdu, kas noslēpies puzlē! 8. maijā gulbenieši tiek aicināti pagatavot  kādu no Eiropas nacionālajiem ēdieniem, iedvesmu smeļoties pievienotajās receptēs, nofotografēt, pievienot nelielu aprakstu (1-2 teikumus) un atsūtīt EUROPE DIRECT Gulbene centram.  9. maijā, svinot gan Eiropas dienu, gan Mātes dienu, tiekam aicināti piedalīties aktivitātē “Skaistākais pušķis māmiņai”, pagatavojot apsveikuma ziedu pušķi Eiropas krāsās – zilā un dzeltenā, nofotografējot un nosūtot līdz 9.maija plkst. 23.00.

EUROPE DIRECT Gulbene filiāle Madonā aicina 8. maijā piedalīties digitālā izstādē "Ar ko mums saistās Eiropa", kā arī madonieši tiek aicināti piedalīties vārdu spēlē "Eiropas pilsētas", kas notiks bibliotēkas foajē individuālajiem apmeklētājiem. 12. maijā tiešsaistes platformā ZOOM notiks lekcija "ES demokrātijas veicināšana, aizsargāšana un iedzīvotāju piederības sajūtas nostiprināšana".

EUROPE DIRECT Gulbene filiāle Alūksnē 8. maijā, no plkst. 10 līdz 15, ikvienam interesentam, ievērojot valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus, būs iespēja piedalīties dažādās aktivitātēs – pārbaudīt savas zināšanas tiešsaistes konkursā “Eiropa Alūksnē”, iepazīties ar izstādi “Eiropa 10 grāmatās” (būs arī virtuālā izstāde), minēt krustvārdu mīklas, piedalīties Eiropas eksāmenā, izspēlēt spēles “Iepazīsim Eiropu” un “Iepazīsti Alūksnes novadu”.

EUROPE DIRECT Austrumlatgale rīkos Eiropas dienas pasākumus vairākās vietās: Rēzeknes novada domē, Rēzeknes centrālajā bibliotēkā, Preiļu galvenajā bibliotēkā un Krāslavas novada centrālajā bibliotēkā. Interesenti varēs pieslēgties tiešsaistes diskusijām un lekcijām 7. maijā  “Domā zaļi jau šodien un veido tiltu uz labāku nākotni”, 8. maijā “Vai zaļais dzīvesveids ir pārejoša modes lieta vai izdzīvošanas jautājums?”, 14. maijā “Digitālo stāstu veidošana mūsdienīgā Eiropā”. Savukārt 9. maijā, atzīmējot divus nozīmīgus svētkus, - Eiropas dienu un Mātes dienu, Europe Direct Austrumlatgalē aicina apvienot abu svētku “galvenās varones” - Eiropu un sievietes – un piedalīties konkursā “Sievietes portrets”, iesūtot nelielas esejas par to, kāda ir Eiropas sieviete. Uzvarētāji tiks apbalvoti 11. maijā, vienlaikus atklājot Europe Direct Austrumlatgalē centru Rēzeknes novada domes ēkā. Vairāk par ED Austrumlatgalē rīkotajiem pasākumiem var uzzināt Facebook lapā https://www.facebook.com/EDAustrumlatgale

Vairāk informācijas par citiem Eiropas dienai veltītajiem pasākumiem meklē: https://ec.europa.eu/latvia/events/eiropas-diena_lv

Kontaktinformācija saziņai

E-pasts: eiropassavieniba PIE vidzeme PUNKTS lv
Tālrunis: +371 26 099 521
Facebook konts: https://www.facebook.com/EuropeDirectVidzeme

30. aprīlī Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) Attīstības padomes sēdē klātesošie diskutēja par ieceri Vidzemes plānošanas reģiona teritorijai pievienot Limbažu novadu un Ogres novadu – šādas izmaiņas paredzētas saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu projektu “Noteikumi par plānošanas reģionu teritorijām”.

Guna Kalniņa-Priede, VPR administrācijas vadītāja norādīja: “Šo mēs varam uzskatīt par gandrīz vēsturisku, es teiktu, ka pat sensitīvu jautājumu, jo Alojas novads jau vairākus gadus atpakaļ izteica vēlēšanos pievienoties Vidzemes plānošanas reģionam. Toreiz mums norādīja, ka tas nav iespējams dažādu administratīvu iemeslu dēļ. Esam atgriezušies sākumpunktā. Limbažu novada domes pārstāvji mums ir skaidri pauduši savu gribu, kā arī par pievienošanos ir pieņemts domes lēmums, kamēr Ogres novada pašvaldības pārstāvju viedoklis mums nav zināms.”

 

Diāna Orlovska (Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), Teritoriju attīstības izvērtēšanas nodaļa) komentēja: “Abu novadu pašvaldības tika informētas par plānotajām teritoriālajām izmaiņām. No Ogres novada pašvaldības lēmumu neesam saņēmuši, tostarp nav arī lēmuma, ka pašvaldība šādu koncepciju neatbalsta.“

VPR attīstības padomes locekļi uzsvēra, ka pirms Ministru kabineta noteikumu iesniegšanas valdībā, VARAM būtu svarīgi saņemt Ogres novada pašvaldības viedokli šajā jautājumā.

Papildus, VPR attīstības padomes locekļi norādīja, ka Ogres novads atrodas Pierīgas areālā, ekonomiskā aktivitāte ir ievērojami atšķirīga un viena novada demogrāfiskais profils varētu ievērojami izmainīt kopējos VPR rādītājus, tai skaitā iedzīvotāju blīvumu, lai gan pārējā reģiona teritorijā situācija būtu atšķirīga.  Klātesošie sprieda, ka šāda situācija varētu ierobežot arī VPR iespējas pretendēt kādam no potenciālajiem atbalsta veidiem, kam šobrīd reģions objektīvu rādītāju dēļ klasificējas.

Diskusiju noslēgumā VPR attīstības padome pieņēma lēmumu sagatavot oficiālu viedokli iesniegšanai VARAM.

Sēdes ietvaros tika skatīts arī jautājums par plānotajām pilsētu funkcionālajām teritorijām, iztirzājot aspektus, kas būtu jāņem vērā reģiona Attīstības programmā 2021.-2027. gadam izstrādes procesā.

Kā skaidroja Jevgēņija Butņicka (VARAM, Reģionālās attīstības plānošanas nodaļa), tiks veidots specifisks teritoriālais atbalsta instruments, fokusā liekot pilsētu areālus, t.sk. pilsētu funkcionālās teritorijas, un tam būs cieša sasaiste ar plānošanas reģionu un pašvaldību attīstības programmām.

VPR attīstības padomei tika skaidrots, ka pilsētu funkcionālās teritorijas definīcija ir pielāgota Latvijas situācijai, kas nozīmē, ka tā ir teritorija, kas ir nacionālās un reģionālas nozīmes attīstības centrs (pilsēta) atbilstoši stratēģijā “Latvija 2030” noteiktajam  un to apkārtējās teritorijas, starp kurām ir ikdienas darbaspēka migrācija vai kopīgs pakalpojumu tīkls, tostarp priekšnosacījums būtu arī mobilitāte jeb sasniedzamība.

VPR attīstības padome norādīja, ka Centrālās statistikas pārvaldes apsekojumā fiksētās 40 minūtes, ko Latvijas iedzīvotājs vidēji pavada dienā ceļā, lai sasniegtu darba vietu vai pakalpojumu saņemšanas vietu,  nav atbilstošs rādītājs Vidzemes gadījumā. J. Butņicka norādīja, ka šis rādītājs uzskatāms par sākotnējo VARAM priekšlikumu, kuru, pamatojot, iespējams mainīt un pielāgot atbilstoši situācijai.

Kā klātesošajiem skaidroja J.Butņicka, papildus pilsētu funkcionālajām teritorijām, citos specifiskajos atbalsta mērķos tiks izmantota arī t.s. teritoriālā pieeja, paredzot atbalstu diferencēt pēc reģionālā IKP, kā arī izmantojot reģionāla mēroga projektu pieeju, t.i. atbalstot tādu projektu ieceres, kas tiktu īstenoti pāri vienas pašvaldības robežām vai kur infrastruktūras lietotāji ir vairāku pašvaldību iedzīvotāju u.tml.

Klātesošie sēdes dalībnieki pauda satraukumu, ka Vidzemes ziemeļi, ievērojot šādus priekšnoteikumus, varētu palikt mazattīstītas teritorijas, bez nākotnes perspektīvas, ar tendenci iedzīvotājiem aizplūst no laukiem uz attīstības centriem, tādējādi, sekmējot lauku iztukšošanos.

Kā norādīja VARAM pārstāve, augstāk minētais teritorijas parametrs būs attiecināms tikai uz vienu konkrētu specifisko atbalsta mērķi –  SAM 5.1.1. “Vietējās teritorijas integrētās sociālās, ekonomiskās un vides attīstības un kultūras mantojuma, tūrisma un drošības veicināšana pilsētu funkcionālajās teritorijās” (Darbības programma Latvijai 2021-2027), taču pastāv iespējas arī citiem atbalsta instrumentiem, tostarp pārējiem specifiskajiem atbalsta mērķiem.

VPR Teritoriālās plānošanas nodaļas vadītāja Ieva Kalniņa diskusiju noslēdza, norādot: “Mums bija svarīgi dzirdēt VARAM viedokli. Principus, pēc kuriem šīs teritorijas iezīmēsim, mēs vēl izdiskutēsim ar pašvaldībām, taču esam nolēmuši diezgan skaidri iezīmēt šīs pilsētu funkcionālās teritorijas kā SAM 5.1.1. īstenošanas teritorijas, lai nerastos lieki pārpratumi.”

Papildus šiem jautājumiem VPR attīstības padome tika informēta arī par sabiedriskā transporta aktualitātēm, kā arī par uzstādīto stendu un informatīvo plākšņu nodošanu pašvaldībām projekta “Forest Trail” (MEŽTAKA) ietvaros.

Nākamā VPR attīstības padomes sēde nolikta š.g. 28. maijā.

Jautājumiem: Guna Kalniņa-Priede, VPR administrācijas vadītāja, guna.kp PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, VPR sabiedrisko attiecību vadītāja, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

Aprīļa izskaņā veiksmīgi noslēgusies starptautiskā pārtikas inovāciju attīstības darbnīca un sacensības Biobord pārtikas hakatons. Latvijas uzņēmumi Aloja-Starkelsen, Felici un MILZU!, kā arī Lupinta no Zviedrijas satikās jau otro reizi, lai saņemtu pārtikas jomas ekspertu konsultācijas, uzdotu interesējošos jautājumus un uzklausītu vērtīgus padomus, tuvojoties izstrādātā produkta prototipa realizācijai. Komandai pievienojās arī jaunpienācējs – uzņēmums Simply NoWaste (Zviedrija).

Šī gada martā aizritēja Biobord pārtikas hakatona pirmā daļa, kas pulcēja 6 ekspertus un 13 uzņēmumus no Zviedrijas, Latvijas, Somijas un Igaunijas, lai risinātu alternatīvo olbaltumvielu un funkcionālās pārtikas jomas izaicinājumus un izstrādātu jaunu produktu konceptus, strādājot starptautiskās komandās. Hakatona uzvarētāji – Lupinta (Zviedrija), MILZU (Latvija), Aloja-Starkelsen (Latvija), Felici (Latvija) un Fagraslätt (Zviedrija) sacensības noslēdza izveidojot jau pirmo faktisko produkta prototipu – augu izcelsmes vegānu pankūku maisījumu, kas sastāvētu no alus drabiņām, bioloģisko pelēko zirņu un lauku pupu proteīna –, ar nosaukumu "Morning Heaven Magic Mix". Šī produkta priekšrocības būtu ērta lietošana un ražošana, bioloģisko augu izcelsmes olbaltumvielu bagātība un alus pārstrādes sānu plūsmas sastāvdaļu izmantošana, kas samazina pārtikas atkritumus un attīsta ilgtspējīgāku vidi. Vairāk par pārtikas hakatona pirmās daļas norisi lasiet šeit: https://ej.uz/foodhack

Tā kā viens no uzņēmumiem dalību hakatonā nevarēja turpināt, dalībnieki nolēma komandā aicināt vērtīgu palīgu, kas sniegtu būtisku atbalstu produkta prototipa attīstībā un realizācijā – Simply NoWaste, uzņēmumu no Zviedrijas, kas strādā ar ražošanā radušos sānu plūsmu sastāvdaļu otrreizēju pārstrādi augstas uzturvērtības dzērienu pagatavošanai. 

Darbnīcas publiskā daļa, kuru apmeklēja vairāk kā 40 dalībnieku, atklāja jaunas alternatīvo olbaltumvielu un funkcionālās pārtikas jomas ekspertu prezentācijas, pulcējot uzņēmumu pārstāvjus no Somijas un Igaunijas. Dr. Sirli Rosenvald, Igaunijas Pārtikas un fermentācijas tehnoloģiju centra Produktu attīstības un sensorikas nodaļas vadītāja, sniedza ieskatu iestādes darbā ar augu izcelsmes olbaltumvielu un analogu pētniecību, atklājot gan izmantotās metodes, gan to nozīmi dažādu pētījumu veikšanā. Margit Pruul, HIID – Power of Nettle dibinātāja (Igunija), iepazīstināja ar nātru vērtīgajām īpašībām, kā arī dalījās stāstos par Igaunijā radušās kompānijas ceļu uz izaugsmi, lai iedvesmotu klātesošos radīt un attīstīt novatoriskus produktus, izmantojot vietējos resursus. Publiskās daļas noslēgumā Somijas uzņēmuma “HOFU” līdzdibinātājs Christos Granqvist deva praktiskus padomus produkta tirgus attīstībā no mārketinga viedokļa. Uzņēmums strādā ar lauku pupu proteīna produktu izstrādi, iesaistot gan vietējos lauksaimniekus, gan sabiedrību.

Pasākuma otrajā daļā pārtikas hakatona uzvarētājiem bija unikāla iespēja strādāt kopā ar  alternatīvo olbaltumvielu un funkcionālās pārtikas jomas ekspertiem, un  saņemt atbildes uz dažādiem jautājumiem saistībā ar produkta prototipa izstrādi. Lupinta, MILZU! Aloja-Starkelsen, Felici un Simply NoWaste uzņēmumi saņēma vērtīgu atbalstu no starptautiska ekspertu paneļa par tēmām – inovatīvu un ilgtspējīgu pārtikas produktu  un to garšu attīstību kā arī fermentācijas tehnoloģiju izmantošanas iespējām produkta pievienotās vērtības celšanai. Ekspertu paneli veidoja Inge Arents, Flanders’ Food vadītāja (Beļģija), Viktoria Ollson, Kristianstādes universitāte (Zviedrija), Hanna Tunberg, garšu eksperte (Zviedrija) un Nicolaj Ma, Dānijas Tehnoloģiju institūts.

Biobord pārtikas hakatona pasākumu ietvaros izveidots ne tikai inovatīvs produkta prototips, bet arī notikusi starptautiska mēroga tīklošanās un kontaktu apmaiņa.

***

"Biobord pārtikas hakatons" ir digitāls 24 stundu ilgs inovāciju konkurss, ko "ConnectedByBiobord"  ietvaros organizē JAMK Lietišķo zinātņu universitāte, Krinovas inkubators un zinātnes parks, Vidzemes  plānošanas reģions un SEI Tallin kopā ar Pērnavas reģionu. Projektu “ConnectedByBiobord” īsteno Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar nodibinājumu „Vides risinājumu institūts” un Latvijas pārtikas bioekonomikas klasteri Interreg Baltijas jūras reģiona (BJR) programmas 2014.-2020. gadam ietvaros (https://biobord.eu/) ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Norvēģijas līdzfinansējumu.

Vairāk informācijas: Kristaps Ročāns, projektu vadītājs un eksperts Vidzemes plānošanas reģionā, kristaps.rocans PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

 

CITAS PROJEKTA “CONNECTEDBYBIOBORD” ZIŅAS

 

---