Arhīva kalendārs

« April 2019 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

29. martā SIA ZAAO Dabas un tehnoloģiju parkā “URDA” notika Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības padomes sēde. Tās laikā pašvaldību priekšsēdētāji tika informēti par remigrācijas atbalsta projekta 2018. gada rezultātiem un Vidzemes uzņēmējdarbības veicināšanas pasākuma “Vidzemes stāsti 2019” jauno konceptu. Klātesošie tika iepazīstināti ar statistiku sabiedriskā transporta maršrutos Vidzemes plānošanas reģionā, un padomes sēdes laikā tika apstiprināts arī projekta SUPER (Atbalsts eko inovāciju virzībai starptautiskajos tirgos) Rīcības plāns, kā arī skatīti citi jautājumi.

Remigrācijas koordinatore Vidzemē Ija Groza ziņoja, ka pagājušais gads vērtējams kā aktivitātēm bagāts un sākotnēji definētie mērķi sasniegti ne tikai Vidzemē,  bet arī Latvijā kopumā. I. Groza precizēja, ka plānošanas reģionu koordinatoriem bijušas atšķirīgas pieejas, kā tie izvēlējušies piesaistīt remigrantu uzmanību un sniegt informatīvo atbalstu. Vidzemē izvēlēta taktika komunicēt individuāli ar ikvienu, kas vēršas pēc palīdzības, pēc iespējas meklējot atbildes uz jautājumiem, kas remigrantam nav skaidri vai vieš šaubas un tādējādi kavē pieņemt lēmumu par atgriešanos uz dzīvi Latvijā, taču nemēģināt nevienu pierunāt atgriezties, ja persona pati nav izrādījusi interesi, uzsākot saziņu ar koordinatoru.

Laika posmā no 2018. gada 1. marta līdz 31. decembrim Vidzemes koordinatore sazinājusies ar 417 personām (jeb 155 ģimenēm), sagatavojusi individuālus piedāvājumus 379 cilvēkiem (jeb 137 ģimenēm), kā rezultātā uz dzīvi Latvijā atgriezušies 70 cilvēki (jeb 36 ģimenes). I. Groza piebilst: “Šie dati atspoguļo tikai remigrācijas koordinatora darba rezultātu, taču pilnīgi noteikti, ir pietiekami daudz arī to cilvēku, kas pieņēmuši lēmumu atgriezties bez remigrācijas koordinatoru palīdzības.”

Nākamajā gadā remigrācijas koordinatoram Vidzemē sagaidāms aktīvs darba cēliens – jāsagatavo 300 personalizēti piedāvājumi un uz dzīvi Vidzemē jāatgriež vismaz 90 cilvēki. Tiek plānots turpināt arī pilotpašvaldību darbību – šogad uz šādu statusu varēs pretendēt jau četras pašvaldības (2018. gadā Vidzemē bija divas pilotpašvaldības -Smiltenes un Gulbenes novada pašvaldība). Tāpat plānots atkārtoti izsludināt arī grantu konkursu saimnieciskās darbības atbalstam, paredzot atbalstīt 4 projektus ar 10 000 eiro lielu grantu katram, turpinot arī divu 2018. gada atbalstu saņēmušo projektu uzraudzību.

Ija Groza informēja, ka 10. aprīlī Smiltenē tiks organizēts seminārs Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldību speciālistiem, kas norādītas kā kontaktpersonas pašvaldībās remigrācijas jautājumos. Seminārā tiks pārrunāti gan 2019. gada aktivitāšu plāni, gan arī tiks diskutēts par citiem kopīgiem darbiem remigrācijas jautājumos reģionā. (Jautājumiem: ija.groza PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 29287585.)

Savukārt par jauno konceptu “Vidzemes stāsti 2019” organizēšanā klātesošos iepazīstināja projektu vadītāja Laima Engere.  L. Engere informēja, ka pasākums notiks jau astoto reizi, kā ierasts – vasaras noslēgumā, augustā.

Šogad galvenie nominantu sveicēji būs iepriekšējo gadu stāstu varoņi. Kā ierasts, par katru nominēto uzņēmēju tiks gatavota arī video vizītkarte, taču šogad tās pirmo reizi tiks gatavotas prezentēšanai arī starptautiskā vidē. Kā atzina Mazsalacas novada pašvaldības priekšsēdētājs Harijs Rokpelnis : “Vizītkartes faktiski uzskatāmas par unikālu uzņēmēja atbalsta formu, jo pēc pasākuma video paliek pašu uzņēmēju rīcībā, un zinu, ka vairāki laureāti tos patiešām arī izmanto, lai saviem potenciālajiem sadarbības partneriem pastāstītu par savu uzņēmumu darbību.”

Kā informēja L. Engere, līdz 19. aprīlim Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldības aicinātas pieteikt sava novada uzņēmumus šādās nominācijās: mājražotājs/amatnieks, saimniecība, eksportspēja, atbildīgs uzņēmējs, tūrisma uzņēmējs, debija, entuziasts, inovatīvs uzņēmējs. (Vairāk informācijas: Laima Engere, laima.engere PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 28376912.)

Sanāksmē par sabiedriskā transporta aktualitātēm Vidzemes plānošanas reģionā informēja Sabiedriskā transporta nodaļas vadītāja Inita Ozoliņa, vienlaikus sniedzot arī ieskatu statistikas datos un salīdzinot 2017. un 2018. gada sabiedriskā transporta maršrutu izpildes rezultātus Vidzemes reģiona teritorijā.

Salīdzinot ar 2017. gadu, jāsecina, ka 2018. gadā izpildīto reisu skaits ir krities par 2% un samazinājies arī nobraukums; veikti 236 maršrutu grozījumi.

Vērtējot pasažieru skaita izmaiņas, jāsecina, ka situācija ir dažāda – vietām vērojams pasažieru skaita pieaugums, taču pārsvarā tomēr, līdzīgi kā visā Latvijā, arī Vidzemes reģionā pasažieru skaits sabiedriskajā transportā samazinās.

Saskaņā ar Autotransporta direkcijas sniegtajiem datiem, dotācija par vienu pasažieri Vidzemē sastāda 1,85 eiro, savukārt kopējās izmaksas par vienu pasažieri Vidzemē – 2,54 eiro.

Ņemot vērā, ka no 2018. gada maija plānošanas reģioniem uzdots izsniegt arī licences un kartītes pasažieru komercpārvadājumiem ar taksometriem (izņemot Valmieras pilsētā), septiņu mēnešu laikā Vidzemes plānošanas reģiona teritorijā izsniegtas 20 licences (jāizņem reizi četros gados) un 101 licences kartīte (komersantam jāizņem katru mēnesi). Šis jautājums bija par pamatu diskusijām pašvaldību priekšsēdētāju vidū, aktualizējot nelegālo pārvadājumu problemātiku.

Tika pieņemts lēmums visu 26 pašvaldību vārdā rakstīt oficiālu vēstuli Satiksmes ministrijai, aicinot to skaidrot situāciju, jo vairākkārtēji pašvaldību priekšsēdētāji uzsvēra, ka būtībā radīti apstākļi, kas nemotivē taksometru pakalpojumu sniedzējus oficiāli reģistrēt savu darbību. To, iespējams, kavē situācija, kad taksometra pakalpojumus var sniegt arī netrafarētas automašīnas, izmantojot mobilo aplikāciju un par to atsevišķa ikmēneša maksa netiek sagaidīta. (Vairāk informācijas: Inita Ozoliņa, inita.ozolina PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 26516182.)

Sēdē tika apstiprināts arī projekta SUPER (Atbalsts eko inovāciju virzībai starptautiskajos tirgos) Rīcības plāns. Vairāk informācijas par rīcībplānu šeit.

Nākamā VPR Attīstības padomes sēde plānota 2019. gada aprīļa beigās.

Jautājumiem: Guna Kalniņa-Priede, VPR administrācijas vadītāja, mob.t. +371 29477997, guna.kp PIE vidzeme PUNKTS lv .

Informāciju sagatavoja: Anita Āboliņa, VPR sabiedrisko attiecību vadītāja, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t.+371 29454752.

Latvenergo skolēnu erudīcijas konkursa lielajā finālā 11. maijā Rīgā par labākās komandas titulu sacentīsies 320 fizikas entuziasti, tostarp 60 jaunieši no Gulbenes, Cēsu, Valmieras un Madonas novada. Fināla dalībnieki iegūs vērtīgas balvas, bet Vidzemes labākā komanda ceļazīmi uz piedzīvojumiem un zināšanām bagātu vasaras nometni. No Vidzemes konkursam pieteicās un neklātienē sacentās 42 komandas, kas ir par desmit vairāk nekā pērn.

Rekordlielā pieteikumu skaita dēļ šis gads izcēlies ar sīvāko komandu konkurenci konkursa 24 gadu pastāvēšanas vēsturē, tāpēc iekļūšana labāko vidū ir īpaši vērtīga. Kopvērtējumā vienlīdzīgus rezultātus ieguvušas komandas, kas ieņem 10., 11., un 12. vietu, tāpēc Vidzemi šogad finālā pārstāvēs 12, nevis 10 komandas, kā tas ir bijis iepriekš.

“Konkursā piedalāmies jau ceturto gadu. Vienmēr esmu priecīga, ja skolēni vēlas uzzināt un izdarīt vairāk, kā tiek prasīts mācību stundā. Astotās klases skolēnus nākas motivēt man, bet devītajā klasē viņi paši vaicā par konkursu un vēlas tajā piedalīties,” stāsta Cēsu 1. pamatskolas skolotāja Selga Lukjanska, kuras komanda konkursā startē ar nosaukumu, kas ir garākais vārds latviešu valodā - “Meningoencefalomieloradikuloneirīts”. Kāpēc šāds nosaukums? “Lai FIZMIX Eksperiments organizatoriem būtu grūtāk izrunāt,” smej skolotāja. 

Vidzemes 10 spēcīgākās komandas, kas piedalīsies lielajā finālā, ir:

  1.  “Pastilu mednieki”, Gulbenes 2. vidusskola;
  2. “Ideju Kauss”, Gulbenes 2. vidusskola;
  3. “Meningoencefalomieloradikuloneirīts”, Cēsu 1. pamatskola;
  4. “Resnie Buļbīši”, Gulbenes 2. vidusskola;
  5. “Trigeris”, Lizuma vidusskola;
  6. “Elektriķi”, Valmieras Pārgaujas ģimnāzija;
  7. “Kvintesence”, Vestienas pamatskola;
  8. “SPEKTRSm”, Madonas pilsētas vidusskola;
  9. “Epsilons 122”, Madonas Valsts ģimnāzija;
  10. “Epsilons121”, Madonas Valsts ģimnāzija;
  11. “Lidumnieki”, Lizuma vidusskola;
  12. “Swan”, Gulbenes Novada valsts ģimnāzija.

Konkursa fināls norisināsies 11. maijā lielākajos fizikas svētkos Latvijā – fizikas festivālā “FIZMIX Eksperiments”.  Dienas gaitā plānotas iedvesmojošas lekcijas, koncerti, fizikas nozares aktīvistu ekspozīcijas un publiska konkursa fināla vērošana. 

Festivāla apmeklētājs bez maksas varēs, piemēram, izmērīt gaismas ātrumu ar šokolādi, uzzināt, kā būvē vēja tuneļus un nirst okeāna dzīlēs, piedalīties radošajās darbnīcās, veikt eksperimentus.  Fizikas festivāls vienuviet pulcēs vadošos nozares ekspertus – fiziķus, akadēmisko personālu, institūciju pārstāvjus un industrijas aktīvākos uzņēmumus. Apmeklēt festivālu aicināts ikviens - gan liels, gan mazs, lai iepazītu fiziku saprotamā un aizraujošā veidā.  Pērn Fizikas festivāls “FIZMIX Eksperiments” norisinājās pirmo reizi, to apmeklēja vairāk nekā 2500 dažāda vecuma dalībnieku.

Par erudīcijas konkursu 

Latvenergo rīkotais fizikas erudīcijas konkurss norisināsies 24. reizi, pulcējot komandas no katras ceturtās Latvijas skolas, kurā mācās 8. un 9. klašu skolēni. FIZMIX Eksperiments” konkursa mērķis ir veicināt jauniešu interesi par eksaktajiem priekšmetiem, it īpaši fiziku, lai nākotnē rosinātu vēlmi apgūt inženiertehniskās profesijas. Ar “FIZMIX Eksperiments” konkursa palīdzību gan skolotāji, gan skolēni var pārliecināties, ka fizika nav tikai sarežģīta teorija, bet tā eksistē mums visapkārt un var būt aizraujoša. Vairāk par konkursa norisi iespējams lasīt www.fizmix.lv/eksperiments 

Papildu informācijai
Patrīcija Pārpuce
Konkursa koordinatore      
Tālr.: 67242503; 26552691
E-pasts: info PIE eksperiments PUNKTS lv 

Ivita Bidere                                                                         
AS “Latvenergo”
Preses sekretāre
Tālr.: 67728809; 29279158
ivita.bidere PIE latvenergo PUNKTS lv

2019. gada 10. aprīlī Smiltenē, Smiltenes novada  domes sēžu zālē, Dārza ielā 3 norisināsies seminārs Vidzemes reģiona pašvaldību remigrācijas jautājumu kontaktpersonām. Semināra mērķis ir stiprināt un pilnveidot  remigrācijas procesa koordināciju Vidzemes reģionā.

Seminārā piedalīsies Smiltenes novada domes priekšsēdētājs, vienlaikus arī Vidzemes plānošanas reģiona (turpmāk – VPR) Attīstības padomes priekšsēdētāja vietnieks Gints Kukainis, VPR administrācijas vadītāja Guna Kalniņa-Priede, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Reģionālās politikas departamenta vecākais konsultants Varis Putniņš.

VPR remigrācijas jautājumu koordinatore semināra dalībniekus iepazīstinās ar remigrācijas veicināšanas pilotprojekta rezultātiem 2018.gadā,  uzdevumiem 2019.gadam un citu aktuālo informāciju. Smiltenes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Kovala dalīsies pieredzē ar Smiltenes – 2018.gada pilotpašvaldības darbu un secinājumiem.  Par  sadarbības iespējām un pakalpojumiem valsts sektorā informēs Nodarbinātības Valsts aģentūras EURES tīkla Vidzemes reģiona konsultante Zane Meļķe, bet par  sociālās apdrošināšanas koordināciju  Eiropā būtisku informāciju sniegs VSAA Madonas reģionālās nodaļas Valkas klientu apkalpošanas centra vadošā  inspektore Una Ķieģelmane. 

Semināra dienaskārtība pieejama ŠEIT.

Būtiska ir pašvaldību pārstāvju aktīva līdzdalība un iesaiste diskusijās  par problēmām un vajadzībām pašvaldībās, lai tautieši arvien vairāk vēlētos atgriezties  mājās, veidojot saprotošu un uz sadarbību vērstu  sabiedrību.

Semināru organizē Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar Smiltenes novada pašvaldību.

Vairāk informācijas: Ija Groza, Vidzemes plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore, +371 29287585, ija.groza PIE vidzeme PUNKTS lv.

Lai iepazīstinātu plašāku sabiedrību ar Vidzemē radītām inovācijām un inovatīviem uzņēmumiem un iedvesmotu inovāciju radīšanai arī citus, Vidzemes Inovāciju nedēļā tika atklāta Inovāciju izstāde, kuru līdz 23. aprīlim var aplūkot Lubānas pilsētas kluba foajē. Izstādē var iepazīties ar 24 Vidzemes uzņēmumu inovācijām informācijas tehnoloģiju, produktu dizaina, procesu un ražošanas tehnoloģiju jomā. Izstādē iekļautie 24 inovatīvie uzņēmumi pārstāv 17 Vidzemes pašvaldības, kuras finansiāli atbalstījušas izstādes izveidi.

Vidzemes inovatīvāko uzņēmumu vidū izstādē iekļauta arī VAS “Latvijas valsts meži” kokaudzētava “Podiņi”, kurā jau kopš 2001. gada plaši tiek pielietotas inovācijas mežsaimniecībā.

Jaunākā no tām ir robotizētā stādu apstrāde ar videi draudzīgu vasku Ekovax. Apstrāde tiek veikta ar praktiski unikālu iekārtu palīdzību, tādas pieejamas visā pasaulē vien divas, no kurām vienu lieto tieši “Podiņos”.

Apstrādes mērķis ir aizsardzība pret meža kaitēkļa – priežu lielā smecernieka – bojājumiem. Metode ļauj droši, bez videi un cilvēkam kaitīgu pesticīdu lietošanas, efektīvi aizsargāt egļu stādus. Aizsargājošais efekts saglabājas vismaz divas sezonas, salīdzinot ar ķīmiskajiem preparātiem, kuri iztur vien pāris mēnešus.

Līdztekus kokaudzētavā radīts inovatīvs stādu veids – kailsakņu stādi ar uzlabotu sakņu sistēmu. Proti, siltumnīcās un āra poligonos īpaša dizaina stādu kasetēs ar neliela izmēra šūnām izaudzē ietvarsējeņus, kurus pēcāk izstāda uz lauka. Tehnoloģija ļauj stādus izaudzēt daudz ātrāk – nevis četrās sezonās, bet gan divās, vienlaikus iegūstot augstākas kvalitātes stādus.

Kokaudzētavā nemitīgi rūpējas arī par stādu ģenētisko potenciālu, stādu audzēšanai iegūst koku sēklas īpašās selekcionētu egļu, bērzu un melnalkšņu sēklu plantācijās, tādējādi dodot iespēju nākotnes mežaudzes veidot ātraudzīgākas un līdz pat par 20% produktīvākas.

Lubānas novada pašvaldības pārstāvji interesentus aicina: “Aicinām izmantot izdevību un apskatīt Vidzemes inovatīvos uzņēmumu, priecāties par mūsu novada pārstāvi kokaudzētavu “Podiņi” un visiem pārējiem, arī Madonas novada uzņēmumiem. Varbūt atklāsiet kādu jaunu un pārsteidzošu pakalpojumu vai produktu, ko ražo tepat Vidzemē!”


Jāpiebilst, ka Lubānas pilsētas klubs Inovāciju izstādes apskatei būs atvērts laikā, kad tajā norisināsies publiskie pasākumi, kā arī  trīs trešdienas: 3., 10. un 17.aprīlī no plkst.9:00 līdz 18:00. Interesentus, kam norādītie izstādes apskates laiki nav piemēroti, lūdzam sazināties ar Lubānas kultūras nama direktori Velgu Puzuli (tālrunis 26594314), lai vienotos par citu laiku.

 

Foto: VAS Latvijas valsts meži

Informāciju sagatavoja: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, mob.t. 29454752, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

Piektdien, 5. aprīlī, ar jaunu programmu Koncertzālē “Cēsis” viesojās viens no pazīstamākajiem islandiešu mūziķiem Högni Egilsons. Vienīgajā šī pavasara koncertā Baltijā skanēja viņa jaunākie skaņdarbi balsij un stīgu kvartetam.

Högni plašāk pasaulē pazīstams kā elektroniskās mūzikas apvienības GusGus un indie rock grupas Hjaltalín dalībnieks, dziesmu autors un vokālists, rakstījis mūziku arī kino un televīzijai.

Pēc daudziem gadiem, kas pavadīti elektroniskajā skaņu pasaulē, viņš pievērsies jauniem meklējumiem mūzikā. Högni uzrunājis stīgu kvarteta skanējums, jo arī pats bērnībā apguvis vijoļspēli. Šī mūzikas forma esot ļoti nozīmīga mūsdienu trauksmainajā tehnoloģiju mirāžu laikmetā, un tās pirmatnējais ceļš un radītās emocijas uzrunā spēcīgāk nekā jebkad agrāk.

Koncertā, kas izskanēja tikai un vienīgi Cēsīs, līdzās Högni uz skatuves dzirdējām arī mūsu pašu lielisko Sinfonietta Rīga stīgu kvartetu - Kristiāna Širante/vijole, Agnese Kanniņa-Liepiņa/II vijole, Artūrs Gailis/alts un Kārlis Klotiņš/čells.    

FOTO: Anrijs Požarsksis

 

Mediju kontaktiem:

Egija Saļņikova

Koncertzāles “Cēsis”

Mārketinga un komunikācijas vadītāja

E-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv

Tālr.: +371 26171151

 

Sestdien, 13.aprīlī, plkst. 18:00 Oleru muižā. 

Akustiskais trio “Spring Roll” piedāvā skaniski īpatnēju kamermūzikas programmu. Spēlējoties ar tembriem, rezonansēm un atbalsīm, Spring Roll izpildītais repertuārs ir izteikti mūsdienīgs, kurā tomēr atpazīstams džezs, laikmetīgā mūzika, Ņujorkas muzikālā scēna un Silvēnas trakulīgo gadu popmūzika. 

Silvēna Elarī /flauta, balss, kompozīcijas/, 

Antonēms Reijons /klavieres, Moog , kompozīcijas/, 

Īgs Maijo /tenora saksofons, klarnete/, 

Koncertu atbalsta Francijas institūts Latvijā, Rūjienas novada pašvaldība un biedrība “Oleru muiža”.

Ieeja par ziedojumiem.

Lūdzam pieteikt savu apmeklējumu līdz 11. aprīlim, e-pasts olerumuiza PIE gmail PUNKTS com.

Informācija:

http://www.vapaataanet.fi/spring-roll-baltic-finnish-roads-april-2019/

http://www.sylvainehelary.com/inside-projects/?p=springroll&lang=en

https://www.facebook.com/OleruMuiza/?view_public_for=964733857063311

 

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti biedrības "Oleru muiža"  publicitātes vajadzībām.

 

Informāciju sagatavoja:

Ieva Zemīte,

biedrība "Oleru muiža"
Tālrunis: 29224494
olerumuiza PIE gmail PUNKTS com

Lai veicinātu pašvaldībās darba ar jaunatni attīstību, informācijas apmaiņu Latvijas pašvaldību jaunatnes lietu tīkla ietvaros tiek organizēta videokonference par Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras (JSPA) atklātajiem projektu konkursiem pašvaldībām 2019.gadā un citām JSPA aktualitātēm.

Videokonference notiks 2019. gada 15. aprīlī plkst. 14.00. Videokonferenci varēs vērot tiešraidē LPS mājaslapas www.lps.lv sadaļā “Tiešraides-Videoarhīvs” vai sekojot šai saitei: http://www.lps.lv/lv/tiesraides-videoarhivs/tiesraide/

Videokonferencē piedalīsies Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras Projektu vadības un uzraudzības daļas vadītāja Rasa Lazdiņa un Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras Projektu vadības un uzraudzības daļas vecākā projektu vadītāja Ilze Vonda.

Tiešraides laikā būs iespēja uzdot jautājumus, sūtot tos uz e-pasta adresi: tiesraide PIE lps PUNKTS lv 

Ja ir vēlēšanās piedalīties klātienē, pieteikties pa e-pastu lelde.vazdike PIE lps PUNKTS lv.

Videokonferences laikā tiks veikta fotografēšana, filmēšana. Izmantotie materiāli tiks izmantoti LPS publicitātes vajadzībām internetā un (vai) drukātajos materiālos.

Informāciju sagatavoja:

Lelde Vazdiķe

LPS jaunatnes lietu speciāliste

e-pasts: lelde.vazdike PIE lps PUNKTS lv

tel.nr. 28761642, 67508523

10. aprīlī Smiltenes novada domē notika Vidzemes plānošanas reģiona rīkots seminārs Vidzemes reģiona pašvaldībām par remigrācijas jautājumiem, ar mērķi stiprināt un pilnveidot  remigrācijas procesa koordināciju Vidzemes reģionā. Semināra laikā ar savu pieredzi remigrācijas pasākumu īstenošanā 2018.gadā dalījās arī Smiltenes novads. Kā informēts iepriekš, 2018.gadā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un Vidzemes plānošanas reģions (VPR) uzsāka prioritārā pasākuma 2018.-2020. gadam "Pilotprojekts pašvaldībās remigrācijas veicināšanai "Reģionālās remigrācijas koordinators"" realizāciju, kurā tika iesaistītas arī 10 Latvijas pašvaldības, starp kurām arī Smiltenes novads. Seminārā tika aicināti piedalīties visu Vidzemes pašvaldību pārstāvji, jo būtiska ir pašvaldību pārstāvju aktīva līdzdalība un iesaiste diskusijās  par problēmām un vajadzībām pašvaldībās, lai tautieši arvien vairāk vēlētos atgriezties mājās, veidojot saprotošu un uz sadarbību vērstu  sabiedrību.

Smiltenes novada domes priekšsēdētājs Gints Kukainis, uzrunāja klātesošos un iedrošināja pašvaldības strādāt kopā, akcentējot sadarbības nozīmi remigrācijas jautājumu risināšanā: “Ir svarīgi saprast, ko mēs katrs savā pašvaldībā esam spējīgi piedāvāt, radīt, lai dzīves vide būtu tāda, lai šeit gribētu dzīvot, strādāt, mācīties. Tas nav stāsts par atsevišķu remigrācijas pasākumu veikšanu vienā teritorijā, bet- stāsts kopumā par visu Latviju”. G.Kukainis arī akcentēja projekta turpināšanas nepieciešamību: “Remigrācijas jautājumi ir milzīgs darba apjoms, kam rezultāts nav rītdien, vai parīt, bet rezultāts ir ilgtermiņā”, aicinot katram paraudzīties un atrast tās lietas, ko katrs savā pašvaldībā var izdarīt, lai spertu šos soļus nākotnei.

VPR administrācijas vadītāja Guna Kalniņa-Priede vērsa uzmanību uz reģiona attīstību un remigrācijas projektu, kā vienu no attīstības un ilgtspējas veicinātājiem.

VPR remigrācijas jautājumu koordinatore Ija Groza semināra dalībniekus iepazīstināja ar remigrācijas veicināšanas pilotprojekta rezultātiem 2018.gadā, uzdevumiem 2019.gadam un aktuālajiem problēmjautājumiem, kurus pašvaldības ir identificējušas jau šobrīd, kā arī aicināja uz divpusēju komunikāciju, lai kopīgi risinātu remigrācijas jautājumus Vidzemē un Latvijā.

Smiltenes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Kovala, kas ir arī kontaktpersona remigrācijas jautājumos, dalījās pieredzē ar Smiltenes novadā paveikto, esot kā 2018.gada pilotpašvaldībai un galvenajiem secinājumiem, kas būtu jāņem vērā uzsākot mērķtiecīgu darbu remigrācijas veicināšanā. Klātesošie tika iepazīstināti ar izveidotajiem, pa jomām sastrukturizētajiem materiāliem, kuros apkopota informācija par pakalpojumiem un iespējām Smiltenes novadā attiecībā uz dzīves, mācību, darba, atpūtas iespējām. Lai risinātu dzīvojamā fonda trūkuma jautājumus, pašvaldībā ir izveidota interaktīvā karte “Veido un atrodi savas mājas Smiltenes novadā”, ar kuru var iepazīties Smiltenes novada mājas lapā, sadaļā Sabiedrība (http://www.smiltene.lv/new_510_1), kā arī kopumā, septiņu projekta mēnešu laikā, ir apzināti 365 migranti no novada pagastiem, un turpinās komunikācija ar 12 iedzīvotājiem, lai viņiem sniegtu nepieciešamo informāciju, veicinot viņu atgriešanos Smiltenes novadā un Latvijā.

Gan diskusijās, gan I.Grozas un I.Kovalas prezentācijās tika uzsvērta valsts iestāžu, pašvaldību, plānošanas reģionu savstarpējās sadarbības nozīme projekta pasākumu un informatīvā atbalsta sniegšanā, kas noteikti ir viens no soļiem, lai manītu sabiedrības un arī migrantu attieksmi par valsts iestāžu pakalpojumu pieejamību un sniegšanu.

Semināra otrajā daļā EURES Rīgas reģionālās filiāles konsultants Juris Liepiņš iepazīstināja klātesošos ar sadarbības iespējām un pakalpojumiem valsts sektorā, un Nodarbinātības valsts aģentūras EURES konsultantu pakalpojumiem, bet par sociālās apdrošināšanas koordināciju Eiropā, kas ir būtiska informācija migrantiem, iepazīstināja VSAA Madonas reģionālās nodaļas Valkas klientu apkalpošanas centra vadošā  inspektore Una Ķieģelmane. 

Par remigrācijas jautājumiem Vidzemē, aicinām sazināties ar I.Grozu, Vidzemes plānošanas reģiona remigrācijas koordinatori, +371 29287585,ija.groza PIE vidzeme PUNKTS lv, bet par iespējām Smiltenes novadā- I.Kovalu, Smiltenes novada domes Sabiedrisko attiecību speciālisti, e-pasts inga.kovala PIE smiltene PUNKTS lv .

Vairāk informācija par remigrācijas jautājumiem pieejama VPR mājas lapā www.vidzeme.lv, kā arī www.paps.lv.

 

Informāciju sagatavoja,
Inga Kovala
Sabiedrisko attiecību speciāliste

E-pasts: prese PIE smiltene PUNKTS lv;

Mob.tel. 29613117

www.smiltene.lv

2019. gada 21. aprīlī Sēļu muiža aicina pavadīt Lieldienas kopā ar ģimeni, mācoties dažādas amata prasmes un iepazīstot Lieldienu tradīcijas.

21. aprīlī no plkst.14.00 Sēļu muižā sāksies Lieldienu ieskandināšana. Piedalīsies Mazsalacas novada Kultūras centra deju kolektīvi un Sēļu pagasta Tautas nama folkloras kopa “Sēlene”, dejotāji un tautas mūzikas kopa „Sēļu muižas muzikanti”.

Pasākumā varēs apskatīties zaķus, krāsot olas, izšūpoties, lai vasarā nekož odi, un doties rotaļās un kopīgos dančos.  Meistarklases vadīs  - folkloriste Iveta Dukaļska un deju skolotājs Ernests Spīčs. Savukārt Benitas Audzes un Uģa Vītiņa vadībā meistarklasēs apmeklētāji varēs izveidot sev kādu skaistu ādas un koka darinājumu, piemēram, atslēgu piekariņus no ādas vai koka karotes un stabulītes. Kopīgi veidosim izstādi - konkursu „Košāko Lieldienu olu parāde”, tāpēc ņemiet līdzi visskaistākās un stiprākās olas! Pasākumā ieeja bez maksas.

 Projekts „Pavasara saulgriežu meistardarbnīcas Sēļu muižā” ir Mazsalacas novada Sēļu pagasta Tautas nama projekts, kur sadarbībā ar Sēļu muižas muzikantiem, tradicionālās kultūras nozares speciālistiem un amatniekiem tiek piedāvātas praktiskās nodarbības, izzinot latviskās tradīcijas un amatus, popularizējot tautas muzicēšanas, dziedāšanas un dejošanas tradīciju. Projektu finansē Valsts kultūrkapitāla fonds.

Trešdien, 17. aprīlī, ar semināru Smiltenes pagastā Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) turpinās pavasara semināru ciklu par labo praksi Eiropas Savienības (ES) fondu atbalsta izmantošanā.

Seminārs notiks 17. aprīlī plkst. 11.00 00 Smiltenes tehnikuma telpās Kalnamuižā 10, pieteikšanās semināra apmeklējumam (līdz 15. aprīlim) un darba kārtība pieejama CFLA mājaslapā.

Semināros CFLA sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā, Labklājības ministriju, Finanšu ministriju un ES fondu projektu īstenotājiem stāstīs par aktualitātēm ES fondu ieviešanā, kā arī sniegs projektu īstenošanai noderīgu informāciju, piemēram, par izmaksas pamatojošajiem dokumentiem, komunikācijas iespējām ES fondu projektos, būvdarbu iepirkumu un līgumu kontroli, vides pieejamību un iekļaujošu dizainu. Vidzemes reģiona seminārā ar pieredzi projektu īstenošanā dalīsies Smiltenes un Limbažu pašvaldības pārstāvji. 

Pavasara semināru ciklā par labo praksi ES fondu projektu īstenošanā pasākumi jau notikuši Rīgā un Bauskā, aprīlī tie turpināsies arī Kurzemes un Latgales reģionā:

  • Kurzemē - 24.aprīlī plkst. 11.00 Kuldīgas mākslas nams, 1905. gada ielā 6, 1.stāvā, Kuldīga;
  • Latgalē - 30.aprīlī plkst. 11.00 atpūtas centrs „Bāka”, Kvāpāni, Gaigalavas pagasts, Rēzeknes novads.

 

Informāciju sagatavoja:
Ieva Luste
Centrālās finanšu un līgumu aģentūras
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālr. 26019685, ieva.luste PIE cfla.gov PUNKTS lv
www.cfla.gov.lvv

Latvijas pašvaldību jaunatnes lietu tīkla ietvaros 15. aprīlī notika videokonference par Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras (JSPA) atklātajiem projektu konkursiem pašvaldībām 2019.gadā un citām JSPA aktualitātēm.

No JSPA videokonferencē piedalījās Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras Projektu vadības un uzraudzības daļas vadītāja Rasa Lazdiņa un Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras Projektu vadības un uzraudzības daļas vecākā projektu vadītāja Ilze Vonda.

Videokonferences laikā bija iespēja uzzināt aktualitātes par Atklāto projektu konkursu IZM jaunatnes politikas valsts programmas ietvaros, par pašvaldību iespējām ES programmās „Erasmus+: Jaunatne darbībā” un „Eiropas Solidaritātes korpuss”, kā arī par tuvākajām JSPA organizētajām mācībām un citām aktualitātēm.

JSPA iepazīstināja arī ar dažādiem labās prakses piemēriem projektu realizēšanā Olaines, Jūrmalas, Kandavas, Alūksnes, Gulbenes, Viļakas un Balvu novadu pašvaldībās.

Videokonferences ieraksts pieejams šeit.

Lelde Vazdiķe
LPS jaunatnes lietu speciāliste
e-pasts: lelde.vazdike PIE lps PUNKTS lv
tel.nr. 28761642, 67508523

Vidzemes plānošanas reģions 2016.gadā noslēdza sadarbības līgumu ar Madonas novada pašvaldību par dalību projektā “Vidzeme iekļauj”, lai realizētu deinstitucionalizācijas procesu Madonas novada pašvaldībā, veidojot iekļaujošāku sabiedrību un sniedzot sabiedrībā balstītus sociālos pakalpojumus bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, bērniem ārpusģimenes aprūpē un pieaugušajiem ar garīga rakstura traucējumiem.

2018. gads Madonas novada pašvaldības Sociālajam dienestam aizvadīts veiksmīgi,  uzsākot pakalpojumu sniegšanu cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem dienas centrā Jaunkalsnavā. Tas izdevies, pateicoties Sociālā dienesta darbiniecēm Ritai Šuvcānei un Kristīnei Drozdovai, kuras organizēja individuālās konsultācijas cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem. Cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem saņēma individuālās konsultācijas  pie mākslas terapeites Lauras Danilānes. Par pakalpojumu ir saņemtas ļoti pozitīvas atsauksmes gan no pašiem dalībniekiem, gan no viņu tuviniekiem. Pakalpojuma sniegšana veiksmīgi turpinās, projektā iesaistot arvien jaunus dalībniekus.

2019. gadā Madonas novada pašvaldībā sniegto pakalpojumu skaits, projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros, strauji pieaug. Pakalpojumus saņem gan pilngadīgi cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem, gan bērni ar funkcionāliem traucējumiem un viņu likumiskie pārstāvji.

Lielu daļu sociālās rehabilitācijas pakalpojumus projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros Madonas novada pašvaldības bērni ar funkcionāliem traucējumiem saņem biedrībā “Mēs saviem bērniem”, kuru vada Elita Badūne.

Rita Šuvcāne: “Sociālais dienests novērtē biedrību kā resursu, jo vienuviet ir iespēja saņemt vairākus sociālās rehabilitācijas pakalpojumus pie kvalificētiem speciālistiem, kas ir ļoti nozīmīgi mūsu sociālajā vidē Madonas novadā.”

Biedrība “Mēs saviem bērniem” Madonas novadā darbojas jau divdesmit gadus, no 2014. gada drošinot dažādus sociālās rehabilitācijas pakalpojumus bērniem un pieaugušajiem ar funkcionāliem traucējumiem. Biedrība nodrošina psihologa, psihoterapeita, ergoterapeita, logopēda, kanisterapeita, fizioterapeita, Montessori, kā arī mūzikas un smilšu terapijas pakalpojumus. Bērni, kuri projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros brauc saņemt šos pakalpojumus ir ne tikai no Madonas novada, bet arī no Ērgļiem, Cesvaines un Lubānas.

Reģionā ir liels speciālistu trūkums, bet biedrībai veiksmīgi izdevies piesaistīt kvalificētus speciālistus no Cēsīm, Valmieras, Rīgas un pat Bauskas.

Biedrības telpas ir pielāgotas bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, saulainas un mājīgas, tomēr kļuvušas par mazu. Biedrība cer uz pašvaldības atbalstu plašākām telpām, jo bērnu skaits, kuriem ir nepieciešami sociālās rehabilitācijas pakalpojumi,  pieaug. Vadītāja Elita Badūne stāsta, ka biedrībai ir vēlme paplašināties, nodrošinot vairāk pakalpojumus arī pilngadīgām personām ar funkcionāliem traucējumiem.

Biedrība aktīvi darbojas arī ārpus projekta -  šeit savu mājvietu radis ansamblis un deju kolektīvs “Mazais cilvēciņš”, kurš darbojas jau vairāk nekā piecpadsmit gadus. Kolektīvs tikko veiksmīgi startējis  reģionālās integratīvās mākslas festivālā “Nāc līdzās” Siguldā un ticis izvirzīts dalībai lielkoncertā Rīgā.

Elita: “Startējām ar jauniem, skaistiem tērpiem, kuriem finansējums iegūts no ziedotājiem. Dalībniekiem uzstāšanās sagādā patiesi lielu prieku!

Nav viegli iestudēt uzvedumu ar bērniem un pieaugušajiem, kuriem ir dažādi funkcionāli traucējumi, tomēr dalībnieki savu spēju robežās sniedz brīnišķīgu priekšnesumu!”

Jautājot par to, kādu Elita vēlētos redzēt nākotni sociālās rehabilitācijas pakalpojumu jomā, viņa atbild, ka būtiski, lai cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem tiek sniegts nepieciešamais pakalpojumu apjoms. “Bērni ar funkcionāliem traucējumiem bieži ir noslēgti un viņiem nepieciešams ilgāks laiks, lai sāktu sadarboties ar speciālistiem. Projektos noteiktais apjoms ir stipri par mazu. Ļoti būtiski ir sniegt sociālās rehabilitācijas pakalpojumus arī bērniem, kuriem ir prognozējamā invaliditāte. Šie bērni šobrīd tiek apdalīti, bet tieši tajā brīdī, kad vecāki saprot, ka bērns kaut kādā jomā neattīstās atbilstoši vecumam, ir nepieciešams tūlītējs atbalsts.“

Kā šodienas lielāko nepieciešamību, Elita uzsver dienas aprūpes centru pieaugušajiem ar garīga rakstura traucējumiem. “Mums ir jaunieši, kuri lielu bērnības daļu ir nākuši uz biedrību saņemt pakalpojumus un šobrīd ir pilngadīgi. Vecākiem jāstrādā, jo valsts atbalsts ir nepietiekošs, lai paliktu mājās ar pilngadīgu bērnu, kuram ir funkcionāli traucējumi. Bet šo bērnu, kurš nekad neizaugs, nav kur atstāt. Zinu mammu, kura sāka strādāt, puisis izaudzis, bet nav iespējams noalgot pieskatītāju. Puisis paliek mājās viens un tas arī nav droši. Ļoti nepieciešams viņu jēgpilni nodarbināt. Strādāt puisis nav spējīgs, bet specializētā darbnīca būtu ļoti piemērota.

Savukārt, projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros vecāki ir izteikuši vēlmi, lai pilngadīgā persona ar garīga rakstura traucējumiem pati varētu izvēlēties pakalpojuma sniedzēju. Daudzi bērni ir izauguši, nākot pie mums un šeit jūtas kā mājās. Šie pilngadīgie bērni vēlas saņemt pakalpojumus pie tiem speciālistiem, pie kuriem ir pieraduši.”

Biedrība “Mēs saviem bērniem” atrodas vienā ēkā ar bērnudārzu. Vecāku attieksmes esot dažādas, kāds izsaka nejaukus komentārus, bet kāds ir pozitīvs un pieņemošs. Arī bērnudārza grupiņās ir bērni ar funkcionāliem traucējumiem. Šobrīd uz pakalpojumiem, kurus nodrošina biedrība, ir sākuši nākt bērni, kuriem nav invaliditātes, piemēram, uz smilšu terapiju vai Montessori nodarbībām. Nāk arī bērni ar mācīšanās traucējumiem. Tas maina cilvēku attieksmi, palīdz kļūt pieņemošākiem pret bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un nenodalīt no citiem bērniem.

Kopumā, deinstitucionalizācija sākas mūsu attieksmē un domāšanā. Pieņemot cilvēkus ar funkcionāliem traucējumiem kā līdzvērtīgus, radot vidi, lai funkcionāli traucējumi nav šķērslis apmeklēt kultūras pasākumus, iegūt izglītību un brīvi pārvietoties pilsētvidē. Būt pilntiesīgiem sabiedrības locekļiem”- uzskata biedrības vadītāja.

Informāciju sagatavoja: Naula Dannenberga, projekta "Vidzeme iekļauj" sabiedrisko attiecību speciāliste, mob.t. 26148024, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

Vairāk informācijas: 

Deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” vadītāja Ina Miķelsone, mob.t 29289487, ina.mikelsone PIE vidzeme PUNKTS lv

Sociālo pakalpojumu eksperte Laine Zālīte, mob.t. 26536286, laine.zalite PIE vidzeme PUNKTS lv 

Velo un kino festivāls „Kino Pedālis” jau ceturto gadu ieskandinās Latvijas festivālu vasaru.  Kino naktī, 10.maijā, festivāls „Kino Pedālis” piedāvās aizraujošu dokumentālo īsfilmu programmu piecos īpaši iekārtotos kinoteātros. Savukārt sestdien, 11.maijā, ar kopēju startu Vecpuišu parkā tiks atklāts velo brauciens/interaktīva spēle trīs maršrutos: Ģimeņu pedālis ( ap 15 km), Puspedālis ( ap 25 km) un Dižpedālis ( ap 55 km).

10. maijs | KINO NAKTS | atklāšana plkst. 19.00 Vecpuišu parkā, Valmierā 

Lieliska iespēja iepazīt gleznaino Valmieru atraktīvā veidā, apmeklējot piecus kinoteātrus, kas iekārtoti neparastās vietās: koncertzālē „Valmiera”, Valmieras drāmas teātra zemskatuvē, kino busiņā pie Valmieras televīzijas torņa, VVĢ galerijā „Ledus pagrabs” un slepenais kino, kura atrašanās vieta tiks izziņota piektdien. 

Kino nakts apmeklētājiem bez maksas. Festivāla programmā šogad daudz aizraujošu īsfilmu no dažādām pasaules valstīm, turpinot atklāt, cik plaša ir velo kultūra un cik nozīmīgs velosipēds var būt cilvēka dzīvē. Katram kinoteātrim sava filmu programma un seansu laiki saplānoti tā, lai iespēt redzēt varētu praktiski visu. Ērtākai un ātrākai manevrēšanai starp kinoteātriem ieteikums izmantot velosipēdu. 

Festivāla filmu programma 

Neliels ieskats festivāla filmu programmas daudzveidīgajos stāstos – „Plāns C” (Plan C II, 2018) vēstīs par vīru, kurš 83 gadu vecumā, spītējot ārstu ieteikumiem un diagnozēm, dodas 4000 km braucienā ar velosipēdu, un „Vilks” (Byc.Wilkiem, 2016) kā poļu velobraucējs, pēc smagām traumām, atrod spēku un iedvesmu un gūst panākumus para-velosportā. Filma „Ceļš uz priekšu” (A Way Forward, 2016) aizvedīs uz Āfrikas lauku ciematiem, kur tieši velosipēds var palīdzēt pārvarēt lielus attālumus un nevienlīdzību, kas pastāv starp jaunām meitenēm un viņu nākotnes iespējām, bet „No krūmiem līdz vēderam” (Bush to Belly, 2015) ļaus izsekot mobilo kafejnīcu Gibbas velobraucienā Austrālijā. Filma „Amsterdamas kājas” (Legs of Amsterdam, 2015) ļaus iejusties kādas velo darbnīcas ikdienā pie meistara ar zelta rokām un plašu sirdi pilsētā, kur velosipēds ir kāju vietā. Par sievietēm profesionālajā velosportā runās filmas „Turneja” (Tour, 2017)  un „Manas kājas, mani ieroči” (My legs, my gears, 2014), bet „Ledus ceļš” (The Frozen Road, 2018) izgaismos vīrišķības robežas, ceļojot ar velosipēdu skarbos apstākļos pāri pasaules lielākajam arhipelāgam. Savukārt „Ceļš Kazbekā” (The Trail to Kazbegi, 2015) kopā ar četriem piedzīvojumu meklētajiem aizvedīs uz vienu no pasaules bīstamākajām kalnu grēdām Kaukāzā. Filmā „Zvērs” (Unwieldy Beast, 2013) mūziķis Garijs Franks Skaggs, piemontējis klavierēm velosipēdu un dodas pa San Francisko ielām. Savukārt pašmāju režisora Ivara Zviedra darbā „Ērik, atnāc!” (2005) skatītajiem būs iespēja paviesoties Igaunijas pierobežā pie kolorītā filmas varoņa Ērika.

 

11.maijs | VELO BRAUCIENS | kopējs starts plkst. 11.00 Vecpuišu parkā 

Šogad velo brauciena maršruti pagriezīsies uz pilnīgi jaunām takām – Ģimeņu pedālis (ap 15 km) ripos uz Kocēniem, bet Puspedālis (ap 25 km) un Dižpedālis (50 km) aicinās iepazīt Beverīnas novadu.

Braukšanas virzienu rādīs mobilā lietotne – interaktīva spēle, kas līdz ar ceļa norādēm piespēlēs āķīgus jautājumus. Ceļā dalībniekus gaidīs īpašas pieturvietas, kas piespēlēs ne vienu vien pārsteigumu. Dalība velo braucienā ar biļeti, kas reizē ir arī loze lielajai loterijai, kur galvenā balva ir pavisam jauns velosipēds no veikala „Eži”.

Sestdien rosība Vecpuišu parkā nerimsies –  no pl. 15.00 multfilmas un līdzsvara riteņu brauciens bērniem un street food festivāla prieki gardēžiem, bet velo brauciena noslēgumā (pēc plkst. 17.00) – loterija un ballīte kopā ar kolorīto Uģa Meldera un Mikusa Frišfelda tandēmu, grupu 7 DĒLI un DJ ALL - VISS. Šie prieki visiem bez maksas.

Plašāka informācija skatāma festivāla mājas lapā www.kinopedalis.lv. Biļetes velo braucienam www.bezrindas.lv

 

Pasākumu rīko aktīvā tūrisma centrs „Eži” un Valmieras pilsētas pašvaldība, sadarbībā ar Kocēnu, Burtnieku un Beverīnas novadiem.

 

Informāciju sagatavojusi: Liena Kreišmane | 25544338 | info PIE kinopedalis PUNKTS lv | www.kinopedalis.lv

16. aprīlī Latvijas Bibliotēku biedrības Gada balvas ceremonijā titulu “Gada bibliotēka 2018” saņēma Valmieras integrētā bibliotēka. Augsti novērtēts bibliotēkas darbs sadarbības veicināšanā, kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanā un tradīciju turpināšanā, kā arī kvalitatīvā un radošā darbība, veidojot bibliotēku par nozīmīgu zināšanu un sabiedrības tikšanās centru.

“2017. gadā Valmieras integrētā bibliotēka izvērtēja pirmās desmitgades rezultātus  un svinēja sasniegumus, kas apliecina idejas par divu bibliotēku vienotu darbību ilgtspēju. Valmieras pilsētas pašvaldības un Vidzemes Augstskolas lēmums apvienot resursus un veidot kopīgu, demokrātisku bibliotēku ir devis iespēju radošai un intensīvai attīstībai. Valmiera ir dinamiska pilsēta, mūsu klienti ir dažādu paaudžu cilvēki, kas bibliotēkā tiekas ar zināšanām, apgūst prasmes, individuāli vai kopā ar citiem meklē atbildes uz saviem vai savai dzīvei nozīmīgiem jautājumiem, pēdējos gados arī aktīvi līdzdarbojas pakalpojumu veidošanā. Studenti nāk ar īpašu jaunības enerģiju, augstskolas docētāji – ar zināšanu pārnesi. Bibliotekāri rūpējas par aktuālu krājumu, pakalpojumiem, vidi un to, lai vietējai sabiedrībai piedāvātu jēgpilnu pieredzi. Tas, ka valmierieši un pilsētas viesi mūs saredz kā vienotu veselumu, ir labas sadarbības rezultāts,” stāsta Valmieras bibliotēkas direktore Daiga Rokpelne.

“2018. gads aizritēja Latvijas simtgades un Eiropas Kultūras mantojuma gada zīmē. Tas bija bagāts ar ilgtermiņa mērķtiecīga darba rezultātiem, gan attīstot krājumu, gan strādājot pie tradicionālo vērtību saglabāšanas, gan realizējot dažādus interesantus un pat drosmīgus projektus,” stāsta Vidzemes Augstskolas bibliotēkas direktore Evita Lantrāte.

Latvijas Bibliotēku biedrība augsti novērtējusi bibliotēkas darbu novadpētniecības platformas izstrādē. Sadarbībā ar sešu novadu pašvaldību publiskajām bibliotēkām apkopotais materiāls pieejams desmit digitālajās kolekcijās. Tāpat Valmieras bibliotekāri veikuši nozīmīgu darbu www.3td.lv e-grāmatu platformas tapšanā, lai visu Latvijas publisko bibliotēku klientiem būtu pieejamas e-grāmatas latviešu valodā bez maksas. Nozīmīgs solis sperts krājuma attīstībā, risinot arī daiļliteratūras pieprasījumu svešvalodās, jau otro gadu Valmieras integrētajā bibliotēkā tiek abonēta e-grāmatu kolekcija “EBSCO eBook Public Library” angļu valodā.

“Turpinot sadarbības tēmu, kas ir mūsu pastāvēšanas pamatā, jāsaka, ka arī reizēm ļoti drosmīgie projekti un aktivitātes ir veidotas ciešā sadarbībā ar citiem partneriem. Kopā ar Valmieras pilsētas pašvaldību pirmo reizi esam licencējuši mūžizglītības kursu pieaugušajiem par sabiedrības un vides ilgtspēju. Par labu bibliotēkas draugu ir kļuvusi jauniešu organizācija “Sudraba ZIRG’s”, kuru interesantās idejas valmierieši ir novērtējuši, piemēram, grāmatu maiņas punkti, orientēšanās sacensības pilsētā, radošās darbnīcas, Zinātnieku nakts bibliotēkā un citas norises. Sākot ar ideju un beidzot ar vizuālo noformējumu, 2018. gadā esam radījuši galda spēli “Esi drošs. Izvērtē risku.” par bērnu drošības jautājumiem. Kopā ar biedrību “Valmieras Attīstības aģentūra” Valmieras Mākslas dienu laikā aicinām apmeklēt forumu “Māksla būt uzņēmējam”. Savukārt sadarbībā ar kanisterapijas speciālistiem pie mums bērni grāmatas lasa kopā ar suņu meitenēm Martu un Niku. Tie ir tikai daži piemēri,” stāsta D.Rokpelne.

“Kā dzirdējām apbalvošanas ceremonijā, balva ir tikai kā putukrējuma cepurīte nopietnam, dažbrīd smagam, bet arī interesantam darbam. Priecājamies, ka titulu saņēmusi mūsdienīga un, varētu teikt, netradicionāla bibliotēka. Esam veikuši darbus, kuru rezultāts ir nozīmīgs visām Latvijas bibliotēkām,” stāsta E.Lantrāte.

Gada bibliotēkas balva Valmieras integrētajai bibliotēkai piešķirta par kvalitatīva un laikmetīga pakalpojuma nodrošināšanu, spēju sadarboties un daudzveidīgu aktivitāšu piedāvājumu, kas veicina vietējās kopienas un pilsoniskās sabiedrības attīstību.

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

vadītājas vietniece

Mob. tālr.:26443410

 

Ekonomikas ministrija informē, ka sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju organizētā darbnīca “Kā uzlabot reģiona konkurētspēju?”, kas bija plānota šā gada 7. maijā Amatas novada pašvaldībā, tiek pārcelta uz šā gada 17. jūniju. Detalizētāka informācija par tās norises vietu sekos.

 

 

 

 


Valmieras Mākslas dienu laikā, 26. un 27.aprīlī, Valmieras Drāmas teātrī un Valmieras sākumskolā norisināsies izglītības un kultūras iestāžu skolēnu teātru izrāžu parāde – XII Latvijas Bērnu un jauniešu teātru festivāls “..un es iešu un iešu!”.

Festivāla pirmā diena būs Valmieras Drāmas teātrī, kur no plkst.10.00 Lielajā zālē un Apaļajā zālē būs skatāmas labākās izrādes žūrijas vērtējumā. Jau otro gadu jauniešiem šī ir lieliska iespēja izbaudīt profesionālā teātra skatuvi. Savukārt 27.aprīlī no plkst.9.00 izrāžu maratons turpināsies Valmieras sākumskolā.

Valmierā būs skatāmas 40 izrādes. Jauniešiem nozīmīgas tēmas, brīnumainus notikumus pasaku pasaulē, attiecību līkločus, uzvedot Latvijas un ārvalstu autoru darbus, uz skatuves izdzīvos ap 650 jaunie talanti no dažādām Latvijas vietām: Jūrmalas, Ludzas, Talsiem, Rīgas, Sējas, Vangažiem, Suntažiem, Siguldas, Jelgavas, Ogres, Ikšķiles, Limbažiem u.c. Kā Blaumaņa laika karstās jauniešu sirdis ataino skolēni mūsdienās, ko piedzīvo Bille, Vizmai Belševicai meistarīgi uzburot pasauli bērna acīm, un kā dabas varenību un cilvēka vietu tās ritējumā atspoguļojis Edvarts Virza – šos un vēl daudzus citus darbus skatītāji redzēs festivāla laikā. Programma skatāma Valmieras Viestura vidusskolas mājaslapā http://www.viesturi.edu.lv, sadaļā “Teātris”, Valmieras Jaunatnes centra “Vinda” Facebook lapā, kā arī Valmieras mājaslapā www.valmiera.lv.

Dodot ceļazīmi dalībai, skolēnu teātru sniegumu pirms festivāla vērtēja Valsts izglītības satura centra (VISC) izveidota žūrija pēc šādiem kritērijiem: dramaturģiskā materiāla izvēle, režisora darbs, aktieru darbs, audiovizuālais noformējums un izrādes koptēls. Savukārt festivāla laikā darbosies jauniešu žūrija, kas vērtēs izrādes, izvirzīs savas nominācijas un noslēgumā pasniegs balvas.

“Valmierā valda jauneklīgs gars, un tas pilsētu dara īpašu. Arī mūsu skolai ir tradīcija atbalstīt jauniešus pasaules izzināšanas laikā. Festivāls “..un es iešu un iešu!” dod iespēju skolēniem parādīt, ko jaunu viņi apguvuši, redzēt, kā veicas citiem, tas paplašina redzesloku un “uzlādē”. Savukārt valmieriešiem un pilsētas viesiem tā ir lieliska iespēja vienkopus redzēt labākos Latvijas skolēnu teātrus darbībā, kā arī divās dienās noskatīties tik izrādes, cik sirds vēlas,” stāsta Valmieras Viestura vidusskolas teātra režisors Roberts Segliņš.

Galvenais festivāla mērķis ir veicināt bērnu un jauniešu teātru attīstību, motivēt radīt kvalitatīvas izrādes bērniem un jauniešiem, piedāvājot dažādu žanru iestudējumus, kā arī sekmēt teātru režisoru profesionālo pilnveidi, veicinot savstarpējo pieredzes apmaiņu. Festivāla norisē ir iesaistīti profesionāli režisori un eksperti. Tā laikā tiek noteikti veiksmīgākie iestudējumi un labākie aktiermākslas sniegumi.

Laipni aicināti visi interesenti! Ieeja – bez maksas.

Festivālu atbalsta Valmieras Drāmas teātris. Festivālu organizē Valmieras pilsētas pašvaldība sadarbībā ar VISC, Valmieras Viestura vidusskolu, Valmieras sākumskolu, Valmieras Jaunatnes centru “Vinda”, Valmieras Drāmas teātri, citu pilsētu un novadu pašvaldībām, pašvaldību izglītības pārvaldēm, izglītības un kultūras iestādēm.

Latvijas bērnu un jauniešu teātru festivāls “..un es iešu un iešu!” Valmierā tiek organizēts kopš 2008.gada.

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

vadītājas vietniece

Mob. tālr.:26443410

 

 

 

No 7. līdz 15.maijam Valmieras pilsētas pašvaldība aicina skolēnus pieteikties vasaras darbam Valmieras pilsētas pašvaldības finansētajās darbavietās.

Skolēnu vasaras nodarbinātības programmā aicināti pieteikties Valmieras pilsētas administratīvajā teritorijā deklarētie jaunieši vecumā no 13 līdz 19 gadiem, kuri mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādēs, un kuru dzīvesvieta deklarēta Valmieras pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā ne vēlāk kā 2019. gada 1.janvārī. Skolēnu nodarbinātības programmas mērķis ir dot iespēju jaunietim apgūt darbam nepieciešamās pamatprasmes un iegūt darba pieredzi, tādējādi lietderīgi pavadot arī vasaras brīvlaiku.

Vasaras nodarbinātība notiks četros periodos:

  • no 3.līdz 21.jūnijam;
  • no 25.jūnija līdz 15.jūlijam;
  • no 16.jūlija līdz 5.augustam;
  • no 6.līdz 26.augustam.

Šogad pieteikšanās tiks organizēta tiešsaistē, tā notiks divos posmos.

1.posms

No 7.maija plkst. 15.00 līdz 8.maija plkst. 24.00 tiešsaistē varēs reģistrēties tie skolēni, kuri no potenciālajiem darba devējiem iepriekš būs saņēmuši aizpildītu apliecinājumu (noteikumu 4.pielikums), ka tieši šo skolēnu vēlas nodarbināt konkrētā nodarbinātības periodā. Darba devēja apliecinājums būs jāieskenē un jāaugšupielādē tiešsaistes reģistrēšanās sistēmā.

2.posms

No 9.maija plkst. 15.00 līdz 14.maija plkst. 24.00 tiešsaistē tiks atvērta pieteikšanās pārējām darba vietām, kur varēs pieteikties tie jaunieši, kuri iepriekš nebūs saņēmuši darba devēja apliecinājumu.

Piesakoties nodarbinātības programmai, skolēniem būs nepieciešams elektroniski aizpildīt pieteikuma veidlapu un tiešsaistē iesniegt (augšupielādēt) iepriekš izdrukātus un ieskenētus saskaņojumus ar vecākiem par piedalīšanos (noteikumu 2.pielikums), ģimenes ārsta izziņu (forma 027/U) par  veselības stāvokļa atbilstību vēlamam darbam. Ja skolēns pieteiksies pirmajā posmā, tad nepieciešams arī darba devēja apliecinājums.

Katram skolēnam būs iespējams strādāt piecpadsmit darba dienas, četras stundas dienā Valmieras pilsētas pašvaldības iestāžu vai uzņēmumu pieteiktajās vakancēs, saņemot atlīdzību par nostrādāto laiku. Būtiski, lai skolēnam ir bankā atvērts norēķinu konts, jo ar skolēnu tiks slēgts darba līgums. Pirms darba līguma noslēgšanas, skolēnam būs jāiesniedz pieteikuma dokumentu oriģināli (noteikumu 2. un 4. pielikums un ārsta izziņa), ierodoties apstiprinātajā darba vietā. Pēc līguma noslēgšanas, konkrētajā darba vietā, jaunietis tiks instruēts par darba drošību un pienākumiem.

Skolēnu vasaras nodarbinātības programmas noteikumi, veidlapa vecāku saskaņojumam, darba devēja apliecinājums, kā arī darba vietas pieejamas Valmieras pilsētas pašvaldības mājaslapā www.valmiera.lv.

Plašāka informācija par nodarbinātības programmu pieejama, zvanot pa tālruni 29272170 vai arī rakstot e-pastu uz inga.savicka PIE valmiera PUNKTS lv (Valmieras Izglītības pārvaldes speciāliste izglītības jautājumos Inga Savicka).

Skolēnu vasaras nodarbinātības pasākums tiek īstenots saskaņā ar:

  • Darba likumu;
  • Ministru kabineta 08.01.2002. noteikumiem Nr.10 “Noteikumi par darbiem, kuros atļauts nodarbināt bērnus vecumā no 13 gadiem”;
  • Ministru kabineta 28.05.2002. noteikumiem Nr.206 “Noteikumi par darbiem, kuros aizliegts nodarbināt pusaudžus, un izņēmumi, kad nodarbināšana šajos darbos ir atļauta saistībā ar pusaudžu profesionālo apmācību”;
  • Valmieras pilsētas pašvaldības 28.03.2019. noteikumiem “Par skolēnu nodarbinātību vasaras brīvlaikā Valmieras pilsētā”;
  • Vispārīgo datu aizsardzības regulu;
  • Darba drošības noteikumiem un darba vides riskiem.

 

Informāciju sagatavoja:

Liene Zālīte

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste

Mob. tālr.:22464113

Alūksnes novada pašvaldība izsludina atkārtotu pieteikšanos līdzfinansējuma saņemšanai daudzdzīvokļu dzīvojamo māju piesaistīto zemesgabalu labiekārtošanai. Pieteikumu iesniegšanas termiņš: no 2. līdz 31. maijam.

Minēto līdzfinansējumu pašvaldība piešķir saskaņā ar saistošajiem noteikumiem Nr.24/2014 “Par līdzfinansējumu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju piesaistīto zemesgabalu labiekārtošanai”. Tie nosaka, ka pašvaldības līdzfinansējumu daudz­dzīvokļu dzīvojamās mājas piesaistītā zemesgabala labiekārtošanai var saņemt ne vairāk kā 50% no kopējām atbalstāmām izmaksām un nepārsniedzot 5000 EUR.

Labiekārtošanas aktivitātes, kam pašvaldība piešķir līdzfinansējumu, ir  piebraucamo ceļu, stāvlaukumu un gājēju celiņu atjaunošana vai pārbūve (ieskaitot nepieciešamās inženierkomunikācijas un aprīkojuma elementus), kā arī apgaismojuma atjaunošana vai pārbūve. Konsultācijas nepieciešamo dokumentu sagatavošanai var saņemt pie Alūksnes novada pašvaldības Īpašumu nodaļas vadītāja Ingus Berkuļa, e-pasts ingus.berkulis PIE aluksne PUNKTS lv, tālruņi 64381492, 28686707.

Ar saistošajiem noteikumiem, kas regulē līdzfinansējuma piešķiršanu, var iepazīties www.aluksne.lv sadaļā Pašvaldība/Dokumenti/Saistošie noteikumi. Pie saistošajiem noteikumiem ir atrodamas arī līdzfinansējuma pieprasīšanai aizpildāmās veidlapas.

Sagatavojusi: Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālruņi: 64381502; 26646749

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv

Valmieras apgaismojuma tīklu kopgarums ar 3649 gaismas punktiem ir  122,27 km. 81,82 km no tiem šobrīd tiek regulēti ar automātisko ielu apgaismojuma vadības sistēmu Lucidus Smart. Sistēma nodrošina, ka pilsētas ielu apgaismojums tiek pārvaldīts attālināti. Apgaismojuma ieslēgšanās un izslēgšanās ir automātiski noregulēta atbilstoši saules lēkta un rieta laikiem – tas iedegas 15 minūtes pēc saulrieta un izslēdzas 15 minūtes pirms saullēkta. Tādējādi tiek taupīta elektroenerģija, to netērējot diennakts gaišajā laikā.

Automātiskā ielu apgaismojuma vadības sistēma Valmierā nodrošina arī apgaismojuma dimmēšanu jeb gaismas intensitātes regulēšanu. Pilsētas apgaismojuma pamatfunkcija ir nodrošināt drošību pilsētas ielās un uz gājēju/ velobraucēju ceļiem. Laikā, kad gājēju un satiksmes intensitāte ir vislielākā, ir nepieciešams visgaišākais ielu apgaismojums ar lielāku gaismas intensitāti. Tas nodrošina labāku redzamību. Laikā, kad gājēju un satiksmes intensitāte ir maza, arī gaismas intensitāte nav nepieciešama tik liela. Tādēļ, lielākai daļai cilvēku dodoties naktsmierā, ielu apgaismojuma intensitāte pilsētā tiek samazināta. Tādējādi tiek taupīta elektroenerģija un samazināts gaismas piesārņojums, kas ir mākslīgu gaismas avotu radīts debesu izgaismojums naktī, negatīvi ietekmējot dzīvos organismus – dzīvniekus, putnus, kukaiņus u.c.  Vismazākā ielu apgaismojuma intensitāte ir laikā no plkst. 23.30 līdz 4.30.

Efektīvākai elektroenerģijas izmantošanai Valmieras pilsētas pašvaldība pakāpeniski veic gaismekļu nomaiņu no gāzizlādes uz LED spuldzēm. Šobrīd 52,4% no pilsētas apgaismojuma ir energoefektīvs LED apgaismojums. Kopš 2011.gada visās no jauna būvētajās vai pārbūvētajās ielās ir uzstādīti LED gaismekļi.

Šogad Valmieras pilsētas pašvaldība plāno īstenot projektu "Viedo tehnoloģiju ieviešana Valmieras pilsētas pagaismojuma sistēmā", ko paredzēts līdzfinansēt ar Emisiju kvotu izsolīšanas instrumenta finansējumu. Projektā plānots nomainīt 452 nātrija spuldzes uz LED ar viedajiem sensoriem un viedo apgaismojuma vadības sistēmu, kas nodrošinās apgaismojuma līmeņa regulēšanu atbilstoši aktuālajai gājēju un transportlīdzekļu plūsmai. Plānotais elektroenerģijas ietaupījums – 337 293 kWh/gadā, CO2 samazinājums – 36760 kg gadā. Plānotais projekta realizācijas laiks: 2019.-2020.gads.

Informāciju sagatavoja:

Līga Bieziņa

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā

Tālr.: 64210682; 26495997

Ir noslēdzies Vidzemes plānošanas reģiona izsludinātais un  administrētais „Latvijas valsts mežu un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2019” projektu konkurss. Šogad konkursam tika iesniegts pavisam 131 projektu pieteikums, kopējā pieprasītā finansējuma summa - 479 354,93 eiro.

Ekspertu komisija, kuras sastāvā bija divi VKKF eksperti un trīs Vidzemes plānošanas reģiona izvēlēti eksperti, ņemot vērā konkursa nolikumā apstiprinātos kritērijus, izvērtēja projektu pieteikumus un nolēma atbalstīt pavisam 58 projektus, sadalot konkursā pieejamo finansējumu 85 500,00 eiro apmērā. Diemžēl lielās konkurences dēļ daudz patiešām labu iniciatīvu atbalstu nesaņēma. Bija arī tādi pieteikumi, kas nesaņēma atbalstu, jo nebija ievērojuši nolikumā noteiktās prasības.

Ar atbalstīto projektu sarakstu iespējams iepazīties šeit.  

No  2019. gada maija līdz 15. decembrim jau divpadsmito gadu ar Vidzemes kultūras programmas atbalstu tiks īstenotas dažādas kultūras iniciatīvas un idejas. Aktuālā informācija par atbalstīto projektu pasākumiem un rezultātiem būs pieejama Vidzemes reģiona mājas lapā www.vidzeme.lv.

Projektu pieteicēji tuvākajā laikā e - pastā saņems oficiālu ziņu par „Latvijas valsts mežu un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2019” projektu konkursa rezultātiem. 

Iesniegtie un atbalstītie projekti ir ļoti daudzveidīgi, tie atbilst visām četrām VKP 2019 noteiktajām prioritātēm.

 

Informāciju sagatavojusi:
Dace Laiva, Vidzemes kultūras programmas koordinatore
tālr. 25670756
dace.laiva PIE vidzeme PUNKTS lv

Sestdien, 11. maijā, plkst. 10 - 13 Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Cēsu filiālē norisināsies Tehnoloģiju diena. Tā tiek rīkota sadarbībā ar Cēsu Tehnoloģiju un Dizaina vidusskolu.

 Tehnoloģiju dienas apmeklētājiem būs iespēja apmeklēt atvērtā tipa prototipēšanas darbnīcu «theLAB Cēsīs», kas ir RTU Dizaina fabrikas «theLAB» tīkla pirmā reģionālā filiāle un uzzināt par iespējām un pakalpojumiem uzņēmumiem, studentiem, skolēniem un citiem tehnoloģiju entuziastiem, kas tiek piedāvāti darbnīcā. Būs iespēja piedalīties uzlīmju izgatavošanas un programmēšanas darbnīcā, kā arī uzzināt vairāk par programmēšanas nozīmi dažādās industrijās, izmēģinot interaktīvo programmēšanas stendu.

Tāpat Tehnoloģiju dienā būs iespēja uzzināt par RTU Cēsu filiālē piedāvātajām studiju programmām, studiju iespējām klātienē un neklātienē, kā arī uzzināt par RTU Cēsu filiālē piedāvātajiem kursiem un tālākizglītību.

 

Papildu informācija:

Alvis Sokolovs,

RTU Cēsu filiāles direktors

Tālr. 64119003

E-pasts: Alvis.Sokolovs PIE rtu PUNKTS lv

 

Informāciju sagatavojusi:

Sandra Salmiņa,

RTU Cēsu filiāles

sabiedrisko attiecību vadītāja

Tālr.: 64119003, 29464622

E-pasts: sandra.salmina PIE rtu PUNKTS lv

Cēsu grandiozākie svētki, “Cēsis 813”, šogad notiks no 19. jūlija līdz 21. jūlijam. Trīs dienu garumā iedzīvotāji un pilsētas viesi jau tradicionāli varēs baudīt mākslu, modi, mūziku un sportisku azartu. Aizvadītajos gados svētki arvien pulcējuši vairāk nekā 60 000 apmeklētāju, kļūstot par lielāko trīs dienu bezmaksas festivālu Latvijā.

Svētku devīze šogad “Svinam vasaru!”. Cēsis aicina ikvienu cēsnieku un visu Latviju gada krāšņākajā nedēļas nogalē svinēt košus un līksmus svētkus, baudot kopā būšanu pašā vasaras plaukumā!

“Esam rūpīgi strādājuši, lai šī gada svētki atšķirtos no iepriekšējiem. Pārmaiņas piedzīvojusi gan svētku programma, gan jau ierastās svētku zonas, lai garantētu, ka šīs trīs dienas varēs izbaudīt gan ikgadējie apmeklētāji, gan pirmreizējie Cēsu viesi, jo tik daudz oriģināla satura vienuviet Cēsis nebūs piedzīvojušas – mēs nudien pilnasinīgi svinēsim vasaru, un interesanti būs ikvienam,” akcentē Cēsu Kultūras un Tūrisma centra vadītāja Andra Magone.

Svētkus piektdienas, 19. jūlija, vakarā ievadīs dejas Rožu laukumā, un lielākais bezmaksas rokmūzikas festivāls Latvijā “Fono Cēsis”, kas norisināsies Smilšu laukumā un kā allaž divu dienu garumā pulcēs labākos Latvijas mūziķus.

Svētku galvenā zona šogad būs Vienības laukums. Svētku ieskaņas dienā, 19. jūlijā, te notiks brīvdabas kino vakars. Svētku kulminācijas dienā, 20. jūlijā, Vienības laukumā gaidāma plaša pasākumu programma. Mazākos “Cēsis 813” apmeklētājus priecēs īpaša svētku programma ģimenēm ar bērniem, Cēsu teātris smīdinās un saviļņos ar koncertuzvedumu “Čivināsim vai lidosim”.

Pils dārzā jau tradicionāli notiks vēsturiskais Hanzas tirgus, un vecpilsētā uz tirdziņu pulcēsies tirgotāji un mājražotāji. Atelpu no svētku dunas visas dienas garumā varēs gūt Pils laukumā, kur darbosies pirtnieki un SPA meistari. Pilsētas galvenā artērija – Rīgas iela – pārtaps par Cēsu “Zelta dzīslu”, kur būs novērtējams radošo cēsnieku veikums un būs izvietotas āra terases.

Viens no vakara galvenajiem notikumiem būs koncerts “Metru virs zemes” Vienības laukumā Vidzemes kamerorķestra un spožu vokālu izpildījumā, diriģents Andris Veismanis. Svētku laukuma programmas režiju rada cēsniece Gunita Bārda.

Jau tradicionāli dienas kulminācija būs svētku gājiens, kas noslēgsies Vienības laukumā, no kura būs vērojams grandiozs salūts. Pēc uguņošanas ar šovu “Queentessence” uzstāsies Rihards Saule, un dejas turpināsies līdz vēlai naktij.

Svētdiena, kā jau ierasts, būs sporta un atpūtas diena. Pirtsupītes gravā notiks tradicionālais motokross “Zelta mopēds”, savukārt Vienības laukumā aizritēs “Ghetto Games” sacensības, kā arī notiks citas sportiskas aktivitātes.

Cēsis dibinātas 1206. gadā, tā ir trešā vecākā pilsēta Latvijā un Latvijas karoga dzimtene.

Vērienīgos svētkus atbalsta AS “Cēsu alus”.

 

Informāciju sagatavojusi:

Cēsu novada pašvaldības

Komunikācijas un klientu servisa

pārvaldes speciāliste

Edīte Matuseviča

edite.matusevica PIE cesis PUNKTS lv

 64121677, 28377450

Raunas iela 4, Cēsis, LV-4101

27. aprīlī Dānijas pilsētā Vejlē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvniecība Dānijā sadarbībā ar Latvijas Republikas Vēstniecību Dānijas Karalistē un Latviešu–dāņu biedrību rīkoja forumu “Remigrācija – vakances un izaicinājumi”, kurā aicināti piedalīties bija arī Smiltenes novada domes pārstāvji.

Pasākums tika rīkots ar mērķi sniegt informāciju par darba, prakses iespējām Latvijā, atgriešanos un iespējām, ko var sniegt Latvija un pašvaldības.

Šāda veida forums ar Latviešu- dāņu biedrības starpniecību tika rīkots pirmo reizi un tajā tika aicināti piedalīties gan reģionālie koordinatori, Latvijas pašvaldību pārstāvji, gan Latvijas darba devēji- uzņēmumu pārstāvji.

Forumu atklāja Latvijas Republikas Vēstniece Dānijas Karalistē Alda Vanaga, kura uzsvēra, ka Dānijā, proporcionāli visiem Latvijas iedzīvotājiem, dzīvo ļoti daudz latvieši, līdz ar to, ir svarīgi runāt un stāstīt par iespējām Latvijā, veicinot remigrācijas procesu.

Pasākuma ietvaros Latgales un Zemgales remigrācijas koordinatores iepazīstināja ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) remigrācijas projektu, tā ietvaros izveidoto reģionālo koordinatoru tīklu. Vērsa uzmanību uz soļiem un darbībām, kuras iesaka veikt pirms atgriešanās Latvijā, kā arī atbalsta pasākumiem, VARAM rīkoto konkursu, tā rezultātiem 2018.gadā, un plānoto konkursu finansējuma saņemšanai remigrantiem 2019.gadā.

Lai sniegtu informāciju par pašvaldību piedāvātajām iespējām, atbalsta pasākumiem uzņēmējdarbībai un darba iespējām, forumā piedalījās arī Smiltenes novads, Liepājas, Valmieras, Jelgavas pilsētu pārstāvji.

Smiltenes novada domes priekšsēdētājs Gints Kukainis savā prezentācijā iepazīstināja ar dzīves, darba, izglītības, atpūtas iespējām Smiltenes novadā, īstenotajiem un aktuālajiem projektiem, uzsverot pieejamo un sakārtoto infrastruktūru, kas noteikti ir svarīgs faktors, lai par savus dzīves un darbavietu izvēlētos Smiltenes novadu. Papildus tika vērsta uzmanība uz ikvienam migrantam aktuālu jautājumu- darba iespējām. Klātesošie tika iepazīstināti gan ar aktuālajām vakancēm Skandināvijas valstu uzņēmumos, kā SIA “Artex Latvia” un SIA”Troll Smiltene”, gan citām aktuālām vakancēm, kuras šobrīd Smiltenes novada uzņēmumos ir vairāk kā 36. Savas prezentācijas noslēgumā G.Kukainis klātesošos iedrošināja nebaidīties un spert soļus tuvāk saviem mērķim, neskatoties uz grūtībām, kādas var rasties, ejot šo ceļu.

Foruma noslēgumā LIAA pārstāvniecības Dānijā vadītājs Gints Norlinds stāstīja par  ekonomiskās sadarbības veidiem, attīstību starp Dāniju un Latviju, akcentējot darba iespējas Skandināvijas valstu uzņēmumos Latvijā, kā, piemēram, SIA “Livonia Print” un SIA “Transcom WorldWide Latvia”, kuru pārstāvji foruma noslēgumā prezentēja darba iespējās viņu uzņēmumos.

Atgriešanās Latvijā, atgriešanās dzimtajā novadā, vai pārcelšanās uz jaunu vietu, visticamāk būs izaicinājumiem, jautājumiem pilns laiks, kurā gan reģionālie koordinatori, gan pašvaldības ir gatavas iesaistīties un palīdzēt:

  • Vairāk informācijas par remigrāciju un atgriešanos Latvijā, kā arī reģionālo koordinatoru kontaktinformācija pieejama mājas lapā www.paps.lv.
  • Jautājumu gadījumā, kas saistīti ar darba, dzīves, mācību un atgriešanās jautājumiem Smiltenes novadā, aicinām sazināties ar Smiltenes novada domes sabiedrisko attiecību speciālisti Ingu Kovalu, e-pasts inga.kovala PIE smiltene PUNKTS lv, t.+371 29613117.
  • Ar aktuālajām vakancēm Smiltenes novadā un Latvijā iespēja iepazīties Nodarbinātības valsts aģentūras mājas lapā, kā arī www.smiltene.lv sadaļā Sludinājumi. Informācija par aktuālajām vakancēm Smiltenes novadā (uz 26.04.2019) pieejamas ŠEIT.

Nāc dzīvot, strādāt, mācīties, atpūsties Smiltenes novadā un Latvijā!


Informāciju sagatavojusi:

Inga Kovala
Sabiedrisko attiecību speciāliste

Smiltenes novada dome

E-pasts: prese PIE smiltene PUNKTS lv;

Mob.tel. 29613117

www.smiltene.lv

No 2019. gada 28. aprīļa līdz 4. maijam Cēsīs jau trešo reizi norisināsies ikgadējais izglītojošu notikumu kopums – koka arhitektūras, amatu, rūpniecības un dizaina pasākumu cikls Koka dienas. Starptautiskas konferences un praktisko darbnīcu mērķis ir veicināt augstas pievienotās vērtības kokapstrādes nozaru attīstību, praktisku un akadēmisku zināšanu pārnesi, demonstrēt mūsdienīgu koka arhitektūru, veicināt augstu amatniecisku un tehnoloģisku kvalitāti būvniecībā, palīdzēt jaunajiem arhitektiem, dizaineriem un kokamatniekiem praktiski īstenot labākās koka ražojumu idejas un parādīt tās plašai auditorijai. Viena no galvenajām šī gada Koka dienu tēmām ir mācīšanās caur darīšanu.

Koka dienas svētdien, 28. aprīlī, atklās četru dienu Dizaina un arhitektūras darbnīca Cēsu Tehnoloģiju un dizaina vidusskolā. Darbnīca paredzēta kokapstrādes, dizaina un arhitektūras profesionāļiem, studentiem un entuziastiem, kuri lolo kāda koka dizaina parauga vai produkta ideju, bet līdz šim nav raduši iespēju to īstenot. Tās gaitā dalībniekiem tiks dota iespēja ar labi aprīkotas kokapstrādes darbnīcas iekārtām, izmantojot Koka dienu atbalstītāju sagādātus materiālus un konsultējoties ar profesionāliem mentoriem, uzlabot un izgatavot savu izstrādājumu vai pat nelielu produktu partiju. Ideju autoriem talkā nāks brīvprātīgi palīgi, par viņu ražojumiem tiks uzņemti profesionāli videoklipi. Koka dienu starptautiskās konferences laikā notiks šo produktu izstāde. Darbnīcas mērķis ir 10–15 dizaina paraugi, kurus to veidotāji varētu nodot testēšanai pirmajiem lietotājiem vai pat pārdot Koka dienu izstādes laikā. Rīkotāji apņemas ievērot dalībnieku autortiesības. Vairāk par Dizaina un arhitektūras darbnīcu šeit: http://kokadienas.lv/dizaina-un-arhitekturas-darbnica/

Aicinām pieteikties brīvprātīgos palīgus! Dalība Koka dienu Dizaina un arhitektūras darbnīcā ir bez maksas.

Ceturtdien, 2. maijā, visas dienas garumā notiks plaša koka arhitektūras un būvniecības konference Vidzemes koncertzālē «Cēsis» ar Latvijas un ārvalstu ekspertu piedalīšanos. Konferencē ar lekcijām uzstāsies Norvēģijas Tehnoloģiju un dabaszinātņu universitātes (NTNU, Norvēģija, Tronheima, https://www.ntnu.no/wood/), Ālto universitātes Koka programmas (Helsinki, Somija, http://woodprogram.fi/), Ūmeo universitātes (Ūmeo, Zviedrija, http://www.arch.umu.se/sv/) mācībspēki, pazīstamu Norvēģijas (MDH Arkitekter, https://mdh.no/; Pir II Arkitektkontor, http://www.pir2.no/), Lielbritānijas (Architype, https://architype.co.uk/), Somijas (Arkkitehtitoimisto Livady,   https://livady.fi/), Austrijas (Innauer-Matt Architekten, http://www.innauer-matt.com/) un Latvijas (MADE arhitekti, http://made.lv/) arhitektu biroju pārstāvji. Lekcijas par tehniskiem risinājumiem koka ēkās sniegs uzņēmumu «Siga» (Šveice, https://www.siga.swiss/global_en), «Rothoblaas» (Itālija, https://www.rothoblaas.com/), kā arī Latvijas Meža un koksnes produktu pētniecībasun attīstības institūta (http://e-koks.lv) pārstāvji. Pievērsīsim uzmanību ne vien liela mēroga publiskām un dzīvojamām koka būvēm, bet arī mācībām caur darīšanu, būvniecībai pašu rokām, izmantojot atgūtus koka materiālus, un tās praktiskiem piemēriem.

Pasākums tiek rīkots sadarbībā ar Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultāti un Latvijas Arhitektu savienību. Konferencē tiks nodrošināta sinhronā tulkošana latviešu un angļu valodā. Konferences laikā notiks Dizaina un arhitektūras darbnīcā radīto produktu un uzņēmumu — Koka dienu sadarbības partneru — izstāde. Koka dienu konference visiem studentiem, skolēniem, izglītības darbiniekiem unžurnālistiem, kā arī Cēsu pašvaldības darbiniekiem ir bez maksas. LAS parkonferences apmeklējumu sertificētiem arhitektiem piešķir 3,6 kompetences paaugstināšanas kredītpunktus.

Sestdien, 4. maijā, un svētdien, 5. maijā, būs iespēja apmeklēt biedrības «Cēsu mantojums» koka ēku restaurācijas darbnīcu restauratoru Jāņa Tolpežņikova, Ievas Zilbertes un Edgara Raituma vadībā. Interesenti tiks iesaistīti teorētiskā seminārā, praktiskā būvdetaļu atjaunošanā, tradicionālo darbarīku, krāsu un citu materiālu izmantošanā. Koka dienu restaurācijas darbnīca visiem studentiem, skolēniem,izglītības darbiniekiem un žurnālistiem, kā arī Cēsu pašvaldības darbiniekiem ir bezmaksas.

Starptautiskās koka arhitektūras, amatu, rūpniecības un dizaina dienas Cēsīs tiekveidotas sadarbībā ar AS «Latvijas Valsts meži», Cēsu pilsētas pašvaldību, biedrību«Zaļās mājas», Latvijas Arhitektu savienību, Cēsu Tehnoloģiju un dizaina vidusskolu. Notikumi top ar Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā, Latvijas Kokabūvniecības klastera, uzņēmumu «Siga» un «Rothoblaas» atbalstu. Koka dienas rīko Cēsu nodibinājums «Koprades māja Skola6», RTU Arhitektūras fakultāte un Vecpiebalgas ainavu un kultūrvides aizsardzības biedrība. Aicinām arī citus koka nozares uzņēmumus, rūpniekus un amatniekus atbalstītāju un sadarbības partneru pulkā!

Uzzināt vairāk par Koka dienu norisi un pieteikties pasākumiem iespējams tīmekļvietnē www.kokadienas.lv

 

Informāciju sagatavojis:

Ervins Krauklis, arh.
+371 29288920
kokadienas.lv
https://www.facebook.com/kokadienas/
https://www.facebook.com/kokadienas/videos/301123790820518/

Vidzemes plānošanas reģions, projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros, 2019.gada 25.aprīlī rīkoja semināru “Cilvēcīgi par svarīgo”, kurā Vidzemes plānošanas reģionā esošo pašvaldību sabiedrisko attiecību speciālisti tika aicināti plašāk iepazīties ar deinstitucionalizācijas procesu Vidzemē. Projekta “Vidzeme iekļauj” komandas ieskatā pašvaldību sabiedrisko attiecību speciālistiem ir būtiska loma, skaidrojot deinstitucionalizācijas procesus pašvaldību iedzīvotājiem, kā arī veidojot iedzīvotāju viedokli par sabiedrībā balstītiem sociālajiem pakalpojumiem. 

Lai veicinātu izpratni par sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu nepieciešamību cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, semināra laikā tika izspēlēta lomu spēle, kuras laikā dalībnieki iejutās cilvēka ar garīga rakstura traucējumiem ikdienas dzīvē valsts sociālās aprūpes centrā.  Dalībniekiem tika  sniegta informācija par to, cik cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem dzīvo Vidzemes plānošanas reģionā, cik no tiem atrodas valsts sociālās aprūpes centros un cik cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem jau šobrīd dzīvo sabiedrībā, bez nepieciešamā atbalsta.

Dalībnieki guva plašāku informāciju par to, kādi sabiedrībā balstīti sociālie pakalpojumi tiek veidoti cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem Vidzemes plānošanas reģionā, kā arī to, cik un kādus sociālās rehabilitācijas pakalpojumus projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros līdz šim ir saņēmuši cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Viens no iemesliem, kāpēc pašvaldību sabiedrisko attiecību speciālisti salīdzinoši maz informē sava novada iedzīvotājus par deinstitucionalizācijas procesu, saistīts ar bailēm nekorekti sniegt informāciju un tādējādi aizvainot dažādas sabiedrības grupas.   Par to, kā rakstīt un runāt par bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, savā pieredzē dalījās Vita Rusmane. Vita ir skolotāja Mazsalacas vidusskolā, deputāte Mazsalacas novada pašvaldībā un divu lielisku dēlu mamma. Vecākais dēls Kārlis ir uzsācis iniciatīvu “Mēs mainīsim pasauli”, lai atbalstītu jaunāko brāli Rūdolfu un palīdzētu sabiedrībai izprast cilvēku ar autiskā spektra traucējumiem saskarsmes nianses.

Vitai ir gan pozitīva, gan negatīva pieredze, sniedzot intervijas žurnālistiem par savu un savas ģimenes dzīves gājumu. Vita semināra dalībniekiem sniedza vairākus padomus, kā rakstīt par šo jūtīgo tēmu, tai skaitā kā vienu no svarīgākajiem intervijas norises aspektiem Vita norādīja komunikāciju  ar klātesošo bērnu. Vita norāda: “Svarīgi ir nevis “runāt pāri” bērnam, liekot viņam justies maznozīmīgam, bet noskaidrot viņa viedokli.”. Vita aicināja neveltīt laiku, lai runātu par nebeidzamām grūtībām un izteiktu līdzjūtību. Tā vietā “pēc iespējas lielāku uzmanību veltīt tam, kā līdzcilvēki visvienkāršākajā veidā var atbalstīt ģimeni un pašu bērnu ikdienā”.

Vita atgādināja, ka  sabiedrībā bieži funkcionāli traucējumi tiek uztverti tikai kā kustību traucējumi, tomēr jāatceras, ka funkcionālie traucējumi ne vienmēr ir ārēji redzami, piemēram, dzirdes traucējumi, autiskā spektra traucējumi, epilepsija u.c.

Par dažādām kļūdām, ko komunikācijā pieļauj sabiedriskie mediji, savu viedokli sniedza Neatkarīgās Rīta avīzes žurnāliste Inga Paparde. Inga ir žurnāliste, kas ieguvusi maģistra grādu arī sociālajā darbā, viņas raksti galvenokārt veltīti sociālās jomas jautājumiem. Semināra dalībnieki kopā ar žurnālisti analizēja labās un sliktās prakses piemērus dažādu mediju publikācijās par deinstitucionalizācijas procesu Latvijā. Savā prezentācijā Inga norādīja uz vairākām problēmām, piemēram,  publikācijās dominējošās emocijas ir ciešanas un līdzjūtība, mediji nesaskata cilvēkos ar invaliditāti cilvēkus, bet tikai viņu invaliditāti. Tāpat Inga norādīja uz t.s. invaliditātes ekspluatāciju –  labdarības kampaņas, kurās uzsvērts kaut kas fragmentārs, bet netiek piedāvāts risinājums kopumā.

Žurnāliste semināra dalībniekiem uzdeva veikt arī praktiskus uzdevumus, to mērķis bija sniegt informāciju iedzīvotājiem par deinstitucionalizācijas procesa attīstību pašvaldībā. Pēc grupu darbu prezentācijas tika iztirzātas biežāk pieļautās kļūdas un pārrunāti galvenie laba raksta priekšnosacījumi. Galvenie ieteikumi no žurnālistes puses bija saistīti ar datu izmantošanu informācijas sniegšanā (piemēram, izmantot infografikas), kā arī svarīgi ir saprast informācijas sniegšanas mērķi – informācijas pasniegšanas veids iedzīvotājiem un medijiem noteikti būs atšķirīgs.

Deinstitucionalizācijas process Vidzemes plānošanas reģionā noris kopš 2016. gada un tajā piedalās visas Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldības. Pašvaldības ir noslēgušas sadarbības līgumus par dalību projektā “Vidzeme iekļauj”, kura ietvaros tiek veidoti sabiedrībā balstīti sociālie pakalpojumi cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un bērniem no ārpusģimenes aprūpes iestādēm, lai mazināt institucionālo aprūpi- sniedzot atbalstu, lai ikvienam cilvēkam būtu iespēja dzīvot ģimenē.

Prezentācijas no semināra:

Vita Rusmane-"Kad vērtē tavu bērnu"

Inga Paparde- "Cilvēki ar invaliditāti un mediji"

Vairāk informācijas par projektu “Vidzeme iekļauj” : 

Deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” vadītāja Ina Miķelsone, mob.t 29289487, ina.mikelsone PIE vidzeme PUNKTS lv">ina.mikelsone PIE vidzeme PUNKTS lv

Sociālo pakalpojumu eksperte Laine Zālīte, mob.t. 26536286, laine.zalite PIE vidzeme PUNKTS lv">laine.zalite PIE vidzeme PUNKTS lv 

Informāciju sagatavoja: Naula Dannenberga, projekta "Vidzeme iekļauj" sabiedrisko attiecību speciāliste, mob.t. 26148024, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv">naula.dannenberga PIE vidzeme PUNKTS lv