Arhīva kalendārs

« August 2019 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

2019. gada 10. augustā Sēļu muižā apmeklētājus jau sesto gadu priecēs Mazie Opermūzikas un Mākslas svētki. Šoreiz pasākumā, pateicoties Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) Vidzemes kultūras programmai, skanēs opermūzikas nakts koncerts “Figaro Sēļu muižā”.

Svētki sāksies plkst.21.00. Muižas izstāžu zālē notiks jaunās mākslinieces Elīzas Jaunzemes pirmās personālizstādes “Meklējot…” atklāšana. Stallī būs apskatāma keramiķes Sanitas Mickus jubilejas personālizstāde “Māla varā” un tradicionālā izstāde “Ziedi manā dārzā”. Pasākuma laikā apskatāmas vēl četras izstādes: mākslinieces Ingas Pērkons personālizstāde “VasarOTAS ainavas”, porcelāna figūriņu kolekcija (Zviedrija), Muzeja un pētniecības centra “Latvieši pasaulē” veidotā tekstilmozaīka “Stāstu sega – Latvijai 100” un Sniedzes Sproģes privātkolekcijas Alus kausu izstāde.

Plkst.22.00 muižas estrādē opermūzikas nakts koncerts “Figaro Sēļu Muižā”. Koncertprogrammā īpaši akcentēts izcilā austriešu komponista Volfganga Amadeja Mocarta komiskās operas jeb “operas buffa” “Figaro kāzas” jautrais stāsts, kas savu popularitāti un skatītāju mīlestību nav zaudējis arī mūsdienās. Koncertā piedalīsies Rihards Mačanovskis (bass), Rihards Millers (baritons), Perīna Madefa (Francija, soprāns), Inga Šļubovska-Kancēviča (soprāns), Ilona Bagele (mecosoprāns), Laura Grecka (mecosoprāns) un Svētku kamerorķestris diriģenta Andra Veismaņa vadībā.

Projekta “Figaro Sēļu muižā” mērķis ir aktualizēt Sēļu muižas kultūrvēsturiskā mantojuma nozīmību, rīkojot opermūzikas nakts koncertu senās muižas un parka teritorijā, ļaujot klātienē baudīt augstvērtīgu un profesionālu mākslinieku sniegumu, nodrošinot kvalitatīvu kultūras produkta pieejamību Vidzemes laukos, attīstot un saglabājot muižas vēsturiskās tradīcijas. Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un video materiāli var tikt izmantoti pasākuma organizatora publicitātes materiālos.  

Aicinām izbaudīt Sēļu muižas senatnīgo auru, dabas krāšņumu un romantisko noskaņu Mazajos Opermūzikas un Mākslas svētkos 10. augustā!

Informāciju sagatavojusi: Anete Gluha, Mazsalacas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste.

 

Sestdien, 3.augustā, Valmieras muzejs aicina uz 60.jubilejas sagaidīšanu, plkst.13.00 Valmieras muzeja Izstāžu nama 2.stāvā atklājot izstādi “Uzmanību – ekspedīcija”.

Ekspedīcija ir ceļojums zinātniskā nolūkā, un izstāde stāsta par muzeja pamatuzdevumu – vākt, saglabāt un atspoguļot uzkrāto kultūrvēsturisko mantojumu. Valmieras muzejs glabā ap 70 000 krājuma materiālu, no kuriem ceturtā daļa iegūta zinātniskajās krājuma komplektēšanas ekspedīcijās. No 1969. līdz 1997.gadam Valmieras muzeja darbinieki devušies 28 ekspedīcijās. Katrai ir īpašs stāsts, ļaujot piekļūt tuvāk un pētīt konkrētā laika liecības. 

Pirmā ekspedīcija, kas norisinājās 1969.gada vasarā Kocēnos, V. I. Ļeņina vārdā nosauktajā kolhozā, bija veltīta V. I. Ļeņina 100.dzimšanas dienai. Arī 1970.–80.gados krājuma komplektēšanas stratēģiju noteica tā laika politiskais režīms, un Valmieras muzejam (tolaik Valmieras novadpētniecības muzejs) bija jāvāc materiāli un priekšmeti par 1905.–1907.gada revolūcijas notikumiem, 1917.–1919.gadu laika posmu Latvijā, 1940.–1941.gadu, Lielo Tēvijas karu un tā dalībniekiem, par sociālisma celtniecības periodu. No 1972. gada Valmieras muzejs organizējis ekspedīcijas, kuru laikā tika apsekoti ne vien rajona teritorijā esošie ciemi, bet arī abas pilsētas – Rūjiena (1982) un Mazsalaca (1987, 1988).

Šodien nozīmīgas laika liecības ir arī ekspedīcijas laikā rakstītās dienasgrāmatas. Liels atbalsts bija vietējie iedzīvotāji un novadpētnieki. Neskatoties uz ideoloģisko ievirzi, vienlaikus tika savākta bagātīga Ziemeļvidzemes tekstiliju, sadzīves priekšmetu un darba rīku kolekcija. Tas ir padarījis Valmieras muzeju par nozīmīgu Ziemeļvidzemes etnogrāfiskā materiāla glabātāju.

Līdz ar atmodas laiku un neatkarīgas Latvijas valsts atjaunošanu būtiski mainījās Valmieras muzeja organizēto ekspedīciju tēmas, pierakstot arī padomju varas represijās cietušo likteņstāstus. No 1991. līdz 1995.gadam kompleksās zinātniski pētnieciskās materiālu vākšanas ekspedīcijas organizētas arī Valmierā, lai padziļināti pētītu pilsētas pašvaldības, saimniecisko un kultūras dzīvi, izglītību un sportu, amatniecību un tirdzniecību, iedzīvotāju sadzīvi. 

Šobrīd muzeji reti dodas lielās kompleksās ekspedīcijās. Krājumu papildināšana lielākoties notiek, pie cilvēkiem dodoties individuāli vai vēsturiskās liecības saņemot kā privātpersonu dāvinājumu.

“Aicinot uz izstādi “Uzmanību – ekspedīcija”, Valmieras muzejs izsaka pateicību visiem ekspedīciju atbalstītājiem un palīgiem: iedzīvotājiem, pašvaldībām, klubu vadītājiem, bibliotekāriem, skolotājiem un ieinteresētiem cilvēkiem, ar kuriem kopā apzinātais vēsturiskais mantojums tiek saglabāts nākamajām paaudzēm. Tas ir paldies un sveiciens no esošajiem muzeja darbiniekiem arī visiem, kuri savulaik strādājuši muzejā,” pateicību izsaka Valmieras muzeja direktore Iveta Blūma.

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas 
vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (turpmāk – VARAM) sadarbībā ar Vidzemes, Kurzemes, Latgales, Rīgas un Zemgales plānošanas reģioniem organizē konkursu Latvijas Republikas pašvaldībām “Remigrācijas sekmēšanas pakalpojumi pašvaldībās”.

Konkurss tiek organizēts, lai atbalstītu pašvaldību darbu remigrācijas sekmēšanai – katrā plānošanas reģionā noteikt ne mazāk kā četras pašvaldības, kuras īsteno un plāno īstenot daudzveidīgus atbalsta pasākumus remigrācijas sekmēšanai un sniegt finansiālu atbalstu pašvaldību projektiem, kas vērsti uz remigrācijas sekmēšanu (turpmāk – atbalsts).

Projekta ietvaros pašvaldības ir aicinātas plānot sekojošas aktivitātes:

  • Informatīvu materiālu sagatavošana, sabiedriskās attiecības
  • Vizītes pie diasporas
  • Semināri un apmācības

Kā arī citas aktivitātes, kurās būtu nepieciešams atalgojums iesaistītajām personām,  projekta iesniedzējam, tā sadarbības partnerim vai citas pašvaldības, diasporas vai remigrantu pārstāvim,  ja viņš ir iesaistīts aktivitātēs atbilstoši iepriekš nosauktajiem punktiem.

Konkursā tiks vērtēti pašvaldību īstenotie un plānotie atbalsta pasākumi remigrācijas sekmēšanai, atbalsta pasākumu sasniegtie un plānotie rezultātus, kā arī sadarbība ar plānošanas reģiona remigrācijas koordinatoru. Kopējais atbalsta apmērs katrā plānošanas reģionā ir EUR 40 000, piešķirtais finansējums vienai pašvaldībai nedrīkst pārsniegt EUR 10 000.

Piešķirtais atbalsts jāizlieto līdz 2020. gada 31. maijam, izmantojot to remigrācijas atbalsta pasākumu ieviešanai vai nodrošināšanai atbilstoši Konkursa dalībnieka pieteikumā norādītajai informācijai.

KONKURSA NOLIKUMS: ŠEIT.

Konkursa dalībniekiem pieteikumu dalībai konkursā jāiesniedz līdz 2019.gada 27. augustam, nosūtot  to elektroniski katrai attiecīgajai plānošanas reģiona Vērtēšanas komisijai, Vidzemes plānošanas reģionam – vidzeme PIE vidzeme PUNKTS lv.

Konsultācijas par konkursu Vidzemē iespējams saņemt, sazinoties ar plānošanas reģiona remigrācijas koordinatori Iju Grozu telefoniski 29287585 vai rakstiski uz e-pastu ija.groza PIE vidzeme PUNKTS lv

2018. gadā pēc līdzīga principa tika organizētas pilotpašvaldības remigrācijas veicināšanai ar iespēju saņemt valsts līdzfinansējumu aktivitātēm saistībā ar remigrācijas tēmu. Vidzemē finansējumu ieguva Smiltenes un Gulbenes novada pašvaldības.

Informāciju sagatavojusi:
Kaiva Anna Upleja,
Vidzemes plānošanas reģiona pārstāve,
E-pasts: kaiva.upleja PIE strategies PUNKTS lv.

24. un 25. augustā notiks 24. un 25. augustā notiks Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) rīkotās "Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta ceļotāju dienas". Divās dienās, 14 pasākumos būs iespēja iepazīt Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta novadu īpašās dabas un kultūrvēsturiskās vietas. Daudzveidīgajā programmā sev interesējošus pasākumus atradīs gan ģimenes ar bērniem, gan profesionāli dabā gājēji. Būs iespēja izbraukt gan ar velosipēdu, gan izstaigāt purvu ar speciālām purva kurpēm.

Pilna pasākuma programma pieejama DAP mājas lapā: https://www.daba.gov.lv/public/lat/aktualitates/ziemelvidzemes_celotaju_dienas/.

Informāciju sagatavojusi:
Arta Krūmiņa
Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta koordinatore
Dabas aizsardzības pārvalde Vidzemes reģionālā admnistrācija

7. augustā Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolas zālē, Pasta ielā 26, pulksten 14.00 Apes novada iedzīvotāji tiek aicināti uz tikšanos ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Juri Pūci, lai diskutētu par vietējo pašvaldību administratīvi teritoriālo reformu.

Diskusiju vadīs laikraksta “Latvijas avīze” galvenās redaktores vietnieks Ivars Bušmanis.

2. augustā Valmierā darba vizītē viesojas Apvienotās Karalistes vēstnieka Latvijā vietniece Ruth Rajavejjabhisal, vēstnieka politiskā padomniece Marta Rikša un vēstniecības korporatīvo pakalpojumu vadītājs Igors Klapenkovs.

Vizītes sākumā Apvienotās Karalistes vēstniecības pārstāvji tikās ar Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāju Jāni Baiku un izpilddirektores vietnieci Daci Jasi, lai pārrunātu aktualitātes, stiprinātu attiecības, iepazītos ar pilsētas attīstības plāniem, kā arī apspriestu turpmākās sadarbības iespējas.

Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks un Apvienotās Karalistes vēstnieka Latvijā vietniece Ruth Rajavejjabhisal. 

Vizītes turpinājumā Apvienotās Karalistes vēstniecības pārstāvji apmeklēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Valmieras biznesa inkubatoru, lai iepazītos ar tā darbību un uzņēmumiem, kas ir tā dalībnieki.

Savukārt plkst. 18.00 viesi dosies uz koncertzāli “Valmiera”, kur tiks demonstrēta dokumentālā īsfilma “Sabiedrotais. Lielbritānijas loma Latvijas cīņā par neatkarību 1918. un 1919. gadā”. Filmu veidojusi “Studija Lokomotīve” ar Apvienotās Karalistes vēstniecības finansiālu atbalstu.

Vizītes noslēgumā plkst. 20.00 viesi no Apvienotās karalistes vēstniecības Latvijā apmeklēs Valmieras vasaras teātra festivāla izrādi Zinātniskās īstenības piedzīvojumu “Stacija Nezinkaskuriens”. Izrādi atbalsta British Council pārstāvniecība Latvijā.

Informāciju sagatavoja:
Liene Pinne
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.:22464113

 

Tiek turpināts darbs pie Ilgtspējīgas enerģētikas un klimata rīcības plāna izstrādes. Lai identificētu potenciālos rīcības plānā iekļaujamos pasākumus, uz diskusiju tiek aicināti arī novada iedzīvotāji. Projekta “LIFE ADAPTATE” ietvaros Smiltenes novada dome ir uzsākusi darbu pie Ilgtspējīgas enerģētikas un klimata rīcības plāna izstrādes, ar kuru tiks aizstāts spēkā esošais Ilgtspējīgas enerģētikas rīcības plāns. Esošā plānā ir iekļautas aktivitātes, kas pamatā fokusējas uz pašvaldībā radītās negatīvās ietekmes uz vidi mazināšanu. Taču apzinoties, ka klimata pārmaiņas ir neizbēgams process, kas sev līdzi nes dažādus riskus, esošais plāns tiks ne tikai atjaunināts, bet arī papildināts ar klimata risku novērtējumu un pasākumiem, kas ir vērsti uz pielāgošanos klimata pārmaiņām.

Šā gada 28. martā jau notika pirmā sanāksme, kurā tika pārrunāti klimata pārmaiņu riski Smiltenes novadā, kā arī iepazīstināti ar veikto risku un ievainojamības novērtējumu Smiltenes pašvaldībai un diskusijas gaitā identificēti potenciālie pasākumi, ko iekļaut Ilgtspējīgas enerģētikas un klimata rīcības plānā. Sanāksmē piedalījās gan pašvaldības pārstāvji, gan valsts atbildīgo institūciju pārstāvji, gan iedzīvotāji.

Šobrīd ir sagatavota Ilgtspējīgas enerģētikas un klimata rīcības plāna 1. redakcija, tādēļ visas ieinteresētās puses ir aicinātas uz otro sanāksmi 9. augustā plkst.10.00, Dārza ielā 3, Smiltenē (domes sēžu zālē), kuras mērķis ir detalizētāk apspriest potenciālos pasākumus klimata pielāgošanās jomā, kā arī uzklausīt ieteikumus, precizējumus. Uz sanāksmi tiek laipni gaidīts ikviens novada iedzīvotājs!

Sīkāka informācija par projektu: www.lifeadaptate.eu.

Informāciju sagatavoja,

Ieva Dille
Smiltenes novada domes
Attīstības un plānošanas nodaļas vadītāja
E-pasts: prese PIE smiltene PUNKTS lv;
Mob.tel. 29613117
www.smiltene.lv

Smiltenes novada 10 gadu jubilejas svinību noslēgumu 10.augustā aicinām svinēt pasākumā “Vieta, kur satikties!” Mēru muižā, Bilskas pagastā.

Smiltenes novads svin 10 gadu jubileju! Svinības aizsākām 21.jūnijā un līdz pat 10.augustam īpašos svētku pasākumos esam tikušies gan pilsētā, gan pagastos, lai būtu liecinieki latviskuma dzimšanai, pārbaudītu un papildinātu zināšanas par novadu un dziedātu, dejotu kopā ar novada un Latvijā atzītiem talantīgiem cilvēkiem. 10.augustā Mēru muižā, Bilskas pagastā aicinām uz svētku noslēguma pasākumu “Vieta, kur satikties!”, kur, līdzīgi kā pirms 10 gadiem, kopā satiksies visi novada pagasti, aktīvie un darbīgie novada iedzīvotāji, aicinot ikvienu iepazīt vēl vairāk Smiltenes novadu un kopīgi svinēt svētkus!

Svētku svinības iesāksim ar Bilskas pagasta iepazīšanu, ekskursijā “Pa Barona Bunduļa dzimtajām takām”. Plkst.14:00 tikšanās un izbraukšana no Baznīcas laukuma Smiltenē, pieteikšanās pa tel.nr. 29139515. Vietu skaits autobusā ierobežots, bet ekskursijā iespējams doties ar savu auto, sekojot autobusam.

No plkst.15.00 SATIKŠANĀS PRIEKUS aicināti izbaudīt pie Birzuļu tautas nama, kur mazajiem pasākuma apmeklētājiem un citiem interesantiem tiks piedāvātas lielās spēles, dažādas atrakcijas, darbošanās ar Dabas un tehnoloģijas parku “URDA”. Plkst.15.30 ikvienam īpašā izklaides programmā kopā ar Citronmeiteni un Salātlapiņu no “Aģentūras Olee” būs iespēja uzzināt “Kā sasmīdināt skābo Citronmeiteni?”.

No plkst.15.30- 20.00 Mēru muižas parkā ikvienam būs iespēja satikties un iepazīties ar novada pagastiem un mūsu aktīvajiem cilvēkiem, īpašā svētku sadaļā “VAI PAZĪSTI SAVA NOVADA CILVĒKUS?”. Apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar novada mājražotājiem, uzņēmējiem un amatniekiem, līdzdarboties viņu sagatavotajās aktivitātēs, iegādāties kādu kārumu un piedalīties īpašā loterijā, pašvaldības viktorīnā, kā arī uzzināt par Smiltenes novada tūrisma un pašvaldības piedāvājumiem.

Plkst.16.00 pie Mēru muižas SATIKŠANĀS visiem svinīgā svētku atklāšanā. Pagastu un pilsētas satikšanās un atrādīšanās, atskats uz aizvadītajiem 10 gadiem caur stāstiem, dziesmu un deju! Gaidāmi priekšnesumi un tikšanās ar jau iemīļotiem novada māksliniekiem, kā arī īpaši šim vakaram radītām apvienībām.

Plkst.17.00 satiksimies ar konkursa “Smiltenes novada sakoptākais īpašums 2019” dalībniekiem un apbalvosim to laureātus. Muzikālu apsveikumu konkursantiem un svētku viesiem sniegs novadniece Kristīne Timermane un Gatis Ivans.

Plkst.18.30 pie Mēru muižas aicināti uz sen gaidītu tikšanos ar grupu “Palsa”, grupas 60 gadu jubilejas ieskandināšanas koncertā.

Plkst.19.00 pie Mēru dižozola aicināti uz sarunu par Smiltenes novada 10 gadiem ar Smiltenes novada domes vadību, kuri, kopā ar novadnieci un žurnālisti Lauru Akmentiņu, atskatīsies uz novada 10 gadiem, notikumiem, kuri bijuši par pamatu novada izaugsmei un attīstībai šodien, iesāktajiem un plānotajiem darbiem, projektiem novadā, lai attīstība turpinātos.

Plkst.20.00 pie Mēru muižas gaidāma ĪPAŠA TIKŠANĀS ar dziedātāju Jāni Stībeli viņa labāko dziesmu koncertā, kurā piedalīsies arī Kristaps Krievkalns (taustiņinstrumenti), Andrejs Jevsjukovs (ģitāra), Toms Poišs (bass), Miķelis Vīte (bungas), Iluta Alsberga (bekvokāls).

Muzikālo noskaņa turpināsim ar SATIKŠANOS DZIESMĀ zem Mēru dižozola, kur plkst.21.00 aicināti uz novadnieces Alises Ozolas akustisko koncertu vakara mieram un spēku uzkrāšanai, lai plkst.22.00 pie Mēru muižas satiktos svētku dejās zaļumballē ar Smiltenes Pūtēju orķestri un grupu “Ceļojums”.

Visā pasākuma norises laikā būs apskatāma arī foto izstāde – atskats uz padarītajiem darbiem Smiltenes novadā aizvadītajos 10 gados, kā arī Smiltenes novada muzejā Mēru muižā Latvijas Mākslas un amatniecības izstāde “Putni krāsā un kompozīcijā”, kā arī muzeja patstāvīgā ekspozīcija.

Ieeja uz visiem pasākumiem – bezmaksas

Esam lepni par paveikto un sasniegto šajos 10 gados un sakām paldies ikvienam par ieguldījumu novada attīstībā un tā vārda popularizēšanā Latvijā un pasaulē. Aicinām būt kopā gan svētkos, gan ikdienā un ar lepnumu raudzīties uz katra paveikto un sasniegto savas mājas, uzņēmuma attīstībā, kas ir kā pamats novada izaugsmē arī turpmāk!

Aiciniet svētkus svinēt ikvienu kopā ar mums- gan novadniekus, gan mūsu draugus un ciemiņus!

Aicinām būt kopā Smiltenes novadā- vietā, kur satikties! Smiltenes novadā- vietā, kur augt!

Informācija par pasākuma norises vietu:

Adrese: Smiltenes novada muzejs Mēru muižā, Jaunā iela 5, Mēri, Bilskas pagasts KARTE

Ģeogrāfiskās koordinātas: 57.444916, 26.092689.

Pasākuma organizators var izdarīt foto un video uzņēmumus pasākuma norises vietā vai tuvākajā apkārtnē (tostarp pie ieejas). Ja Jūs ierodaties pasākuma vietā, Jūs apzināties, ka Jūsu attēls var tikt uzņemts un apstrādāts turpmākajiem publicitātes mērķiem. Organizators ir publiska institūcija, kurai ir pienākums informēt sabiedrību par publisku līdzekļu finansētām aktivitātēm. Organizators neapstrādās Jūsu personas datus, ja Jūs neatradīsieties pasākuma tuvumā.

 

Informāciju sagatavoja,
Inga Kovala
Sabiedrisko attiecību speciāliste

E-pasts: prese PIE smiltene PUNKTS lv;

Mob.tel. 29613117

www.smiltene.lv

2019.gada 5.augustā Labklājības ministrijas Sociālo pakalpojumu attīstības padome apstiprinājusi grozījumus Vidzemes plānošanas reģiona deinstitucionalizācijas plānā 2017.-2020. gadam (turpmāk – Plāns).

Plānā veikti vairāki redakcionāli un tehniski precizējumi, taču galvenās izmaiņas skar pašvaldību plānotos infrastruktūras risinājumus.

Saskaņā ar Apes novada domes lēmumu neveidot  Plānā paredzēto Dienas aprūpes centru cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, Apes novadam plānotais finansējums novirzīts Smiltenes un Alūksnes pašvaldībām.  Ņemot vērā to, ka gan Alūksnes, gan Smiltenes novada pašvaldības plānojušas ieguldīt pašvaldības līdzfinansējumu lielākā apmērā, nekā noteikts MK noteikumos nr. 871, vietu skaits Dienas aprūpes centros šajās pašvaldībās netiek palielināts, taču tiek palielināts pakalpojumu saņēmēju skaits, tādējādi pašvaldības apņēmušās nodrošināt DAC pakalpojumu arī Apes novada iedzīvotājiem.

Atbilstoši Mazsalacas novada domes lēmumam, samazināts vietu skaits grupu dzīvokļos no 16 vietām uz 13 vietām. Plānojot telpu izvietojumu grupu dzīvokļa pakalpojumā Mazsalacā, Parka ielā 9, secināts, ka esošo telpu platība ir nepietiekama, lai nodrošinātu kvalitatīvu grupu dzīvokļa pakalpojumu ar 16 vietām. Lai nodrošinātu kvalitatīvu grupu dzīvokļa pakalpojumu, ir iespējams esošo telpu pārbūvi paredzēt tā, lai izveidotu pakalpojumu ar 13 vietām. Mazsalacas novada domes ieskatā tas, vai pašvaldības izveidotais pakalpojums būs pieprasīts, vislielākā mērā ir atkarīgs nevis no tā, cik vietas tiks izveidotas, bet gan no izveidotā pakalpojuma kvalitātes.

Vislielākās izmaiņas skar Madonas novada pašvaldības plānotos pakalpojumu sniegšanas vietu izveides risinājumus. Atbilstoši Madonas novada domes lēmumam, samazināts vietu skaits jaunveidojamajā ģimeniskai videi pietuvinātā pakalpojumā ārpusģimenes aprūpē esošajiem bērniem no 12 vietām uz 6 vietām. Vietu skaits samazināts, ņemot vērā bērnu, kam nepieciešama institucionālā aprūpe, skaita samazināšanos. To ietekmējusi gan valsts, gan nevalstiskā sektora īstenotā sabiedriskā kampaņa, gan audžuģimeņu kustības aktivitātes valstī, kā arī valsts sniegtais atbalsts audžuģimenēm un specializētajām audžuģimenēm. Tāpat mainīta  jaunieši mājas adrese no Jaunatnes ielas 1, Ozolos, Liezēres pagastā uz Zaļo ielu 3, Ozolos, Liezēres pagastā. Savukārt grupu dzīvokļus plānots izveidot  Jaunatnes ielā 1, Ozolos, Liezēres pagastā. Šobrīd ēkas 2. un 3. stāvā atrodas bērnu sociālās aprūpes centrs “Ozoli”, kas tiks reorganizēts. Pēc reorganizācijas tiks mainīta ēkas funkcionalitāte, pārveidojot ēkas 2. un 3. stāvu ar kopējo platību 769 m² par grupu dzīvokļiem cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem.

Vidzemes plānošanas reģiona Deinstitucionalizācijas plāns 2017.-2020. gadam pieejams šeit: http://www.vidzeme.lv/lv/deinstitucionalizacijas_plans_2017_2020_gadam.

Vairāk informācijas:

Deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” vadītāja Ina Miķelsone, mob.t 29289487, ina.mikelsone PIE vidzeme PUNKTS lv

Sociālo pakalpojumu eksperte Laine Zālīte, mob.t. 26536286, laine.zalite PIE vidzeme PUNKTS lv.

Informāciju sagatavoja: Ina Miķelsone, projekta "Vidzeme iekļauj" vadītāja. 

Kas ir zemūdens arheoloģija? Ar ko tā atšķiras no ierastajiem arheoloģiskajiem pētījumiem un cik daudz zemūdens arheoloģiju izmanto Latvijas kultūras mantojuma pētniecībā? Vai Latvijā kultūras mantojums pētījuši zemūdens arheologi? Viena no zināmākajām arheoloģiskajām vietām ir Āraišu ezermītne jeb ezerpils. Bet Madonas apkārtnē atrodas 4 no 10 Latvija zināmajām ezermītnēm.

15.augustā plkst. 14:00 muzejā viesosies arheologu grupa no Dienviddānijas Universitātes: Anna Herca (Latvija), Lina Giatsiatou (Grieķija), Kasper Thomsen (Dānija), Selma Lauvland (Norvēģija), Laura Carmona Lopez (Spānija), Frederik Øelund (Dānija), kuri dalīsies teorijā un pieredzē par zemūdens arheoloģijas pētniecību Dānijā. Būs iespēja aplūkot ar kādu ekipējumu darbojas zemūdens arheoloģijas pētnieki.

Norises vieta: Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja Izstāžu zāles (Skolas 10a). 

Norises laiks: 15.augusts plkst. 14:00

Pasākuma otrā daļā aicināsim piedalīties un līdzdarboties bērnus un skolēnus, jo  arheologu grupa sagatavojusi aktivitātes mazākajai mērķauditorijai, lai saistošā veidā ļautu izzināt un iepazīt zemūdens arheoloģiju, tās specifiku.

Ieeja pasākumā bez maksas. Norises valoda – angļu, bet būs iespējams tulkojums.

 

Zane Grīnvalde

Izglītojošā darba nodaļas vadītāja

Publicitātes attēli no Annas Hercas personīgā arhīva

Līdz 10. septembrim iespējams balsot par savu “Latvijas Ainavu arhitektūras balvas 2019” pieteikto simpātiju. Latvijas Ainavu arhitektūras balva ir ainavu arhitektūras labāko sasniegumu skate, kas šogad tiks pasniegta pirmo reizi un kuras mērķis ir veicināt izpratni par ārtelpu kā nacionālās kultūrtelpas neatņemamu sastāvdaļu un cilvēkvides koprades produktu. No Valmieras skatei ir pieteikti trīs objekti: starptautiskā īslaicīgās arhitektūras un pilsētplānošanas skola “FestivaL’and” – 2018. gada teātra festivāla pilsētiņa Hanzas laukumā; gājēju ceļš un skatu terase Atpūtas parkā; kā arī Vienības laukuma Valmierā projekts.

Balsošanu var veikt Latvijas Sabiedrisko Mediju portālā šeit

Starptautisko īslaicīgās arhitektūras un pilsētplānošanas vasaras skolu 2018.gadā “FestivaL’and” organizēja augstskola “RISEBA” sadarbībā ar Valmieras vasaras teātra festivālu. Vasaras skolas laikā Valmieras centrā – Hanzas laukumā tika radīta īslaicīga poētiska arhitektoniska struktūra un labiekārtojums – pilsēta pilsētā, kas uz trīs dienām kļuva par lokālās pilsētvides saistošāko un aktīvāko novietni. Autori un projekta izstrādātāji SIA “Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskola “RISEBA””, Arhitektūras un dizaina fakultāte un Vasaras skolas kuratore Dina Suhanova.

Gājēju ceļš un skatu terase Atpūtas parkā Valmierā veidoti, lai nodrošinātu cilvēkiem ērtu piekļuvi pie Gaujas. Izbūvētais grants seguma gājēju ceļš atzarojas no esošā asfaltētā parka ceļa un turpinās koka segumā organiski pārtopot skatu terasē pie upes. Jaunā skatu terase pie Gaujas Valmierā ir vieta publisku un privātu pasākumu rīkošanai, vieta iniciatīvām, vieta, kur satikties, kopīgi pavadīt laiku. Autori un būvprojekta izstrādātāji ir SIA “DJA”.

Vienības laukumu paredzēts veidot kā vietu Valmierā, kur cilvēki varētu gan pulcēties dažādu nacionālo svētku svinēšanai, gan pavadīt laiku ikdienā. Uz laukuma ved četras platas ejas. To ieejas zonās izvietoti informācija par četriem Latvijas vēsturiskajiem novadiem. Laukuma centrā veidots pulcēšanās laukums, kura segumā iestrādātie latviešu raksti tapuši ciešā sadarbībā ar mākslinieku Valdi Celmu. Tajā uz platformas izvietots vides mākslas objekts – Dzimtas koks. Projekta autori ir komandītsabiedrība “Vienības laukums” (SIA “DJA”, SIA “ARV”) Didzis Jaunzems, Ervīns Gorelovs, Valentīna Čeplika, Juta Davidovska un Ieva Pēdāja.

Balsojuma uzvarētājus varēs uzzināt LTV “Rīta panorāmā”, LSM portālā, un tie tiks sumināti balvas ceremonijā. 

Informāciju sagatavoja:

Līga Bieziņa

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā

Tālr.: 64210682; 26495997

Dziesmas vārdi – mazs bij tēva novadiņis – tas ir par Apes novadu, kurš izveidots 2009.gadā – ar Api, Trapeni, Gaujienu un Virešiem – kas savijas logotipā un nu jau 10 gadus dzīvo tā, lai Dvēsele priecājas. Apes pilsētas svētkos “Apes pilsētas svētki manā novadā”, kuri norisināsies no 23. augusta līdz 25. augustam, ielūkosimies mūsu novadā, kurā gadu laikā, savienojot mūsdienīgo ar gadsimtos godināto, esam ieguvuši lielas un noturīgas vērtības.

23. augustā visas dienas garumā tiks veidots Ziedu paklājs pie Apes novada domes ēkas, kur arī vakarā atzīmēsim neaizmirstamo “Baltijas ceļu” un tā 30.gadadienu ar novada amatierkolektīvu piedalīšanos. Aija Andrejeva uzburs romantisku svētku sajūtu koncertu pilsētiņas centrā un ar brīnumainām, maģiskām krāsām un skaņām gleznosim Apes novada stāstu Ebru tehnikā.

24. augustā rīta stundā dižosimies unikālo braucamrīku parādē pa pilsētiņas ielām, izstāstīsim arī Apes novada stāstu svētku koncertā “Dvēsele priecājas”, dosimies izbraucienos ar Stāmerienas vilcieniņu, gan sacentīsimies par Spēcīgāko pilsētas titulu, gan asināsim prātus erudīcijas spēlē “Prāta laboratorija”, bet vakarā iedzīvotājus un novada viesus aicina grupa “Baritoni”, pieskandinot pilsētu un novadu ar pozitīvām emocijām un par lustīgu balli līdz rīta gaismai rūpēsies grupa “Galaktika”.

Apes pilsētas svētkos ikvienam būs iespēja izbaudīt mūsu radošo un aktīvo novada kultūras dzīvi, jo patiešām, te tāda ir! Uz tikšanos!

Vairāk informācijas: www.apesnovads.lv

Informāciju sagatavojusi: Ilze Ērmane, Apes novada dome

64307215, ilze.ermane PIE ape PUNKTS lv

www.apesnovads.lv

2019. gada 21. septembrī Vidzemes vienā no skaistākajiem pagastiem – Drustos (tautā dēvētiem arī par Visuma centru) – visi aicināti iepazīt Drustu pagasta kultūrvēstures pērles un vietējās mūzikas apvienības pasākumā „Drustu bagātības meklējot”. Pasākums notiks, pateicoties Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) Vidzemes kultūras programmai un Raunas novada domei.

Drustos pie Vecdrustu muižas no plkst. 15.00 pasākuma apmeklētājus sagaidīs vēsturiskās personības brāļi Heinrihs un Augusts fon Hāgemeisteri – nepelnīti piemirstie Gatartas, Jaundrustu un Vecdrustu muižnieki no 19. gadsimta pirmās puses. Viņu ieguldījums Drustu pagasta kultūrvēsturē ir iespaidīgs, īpaši jāizceļ Heinriha un Augusta ietekme uz dzimtbūšanas atcelšanu Vidzemē un latviešu garīgo izaugsmi. Fon Hāgemeisteri veicinājuši skolu dibināšanu un atbalstījuši progresīvi domājošās brāļu draudzes. 

Pasākumā aicinās uzzināt vairāk par muižnieku un zemnieku dzīvi 19. gadsimta Vidzemē, to darot caur interaktīvām spēlēm, nodarbībām un jautrām izdarībām. Būs iespēja tikt pie dzimtas uzvārda, piedalīties muižas saimnieciskajos darbos, izpirkt sev īpašumus no muižniekiem, gūt ieskatu tiem laikiem raksturīgā mūzikā un mākslā. Neizpaliks arī cienasts vācbaltu gaumē! 

Dziļāku izpratni par tā laika norisēm sniegs izstāde ar vēstures liecībām no 19.gadsimta pirmās puses Drustu pagastā. 

No pulksten 18.00 uzstāsies mūsdienu Drustu bagātības, vietējo iedzīvotāju oriģinālmūzikas un tautas mūzikas apvienības – "Trīs gaisi" (folkmūzika) un grandža un indīroka grupa "Dārgoļi". Īpašu noskaņu vakara koncertam piešķirs „Pasaka par veco kalēju”, kurā klausītājus aizraus vietējie stāstnieki, Inita un MikUs.

 

Informāciju sagatavojusi:

Agnese Ērkšķe

agnese.zebolde PIE gmail PUNKTS com

Broņislavas Martuževas fonds RAKSTĪTĀJA sadarbībā ar Lubānas novada pašvaldību jau ceturto gadu rīko Lubānas novada Dzejas dienu. Šogad šī diena ir arī Broņislavas Martuževas dzejas klēts pirmā gadadiena.

 

Pasākumu atbalsta Vidzemes plānošanas reģions un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Eiropas Kultūras mantojuma dienās no 13. līdz 15. septembrim Alūksnē šogad aicina visus interesentus iepazīt un izbaudīt gleznaino Alūksnes Muižas parku un tā izcilās arhitektūras vērtības.

Eiropas Kultūras mantojuma dienas 2019. gadā veltītas restaurācijas nozares sasniegumiem, lai popularizētu labās prakses piemērus – objektus, kuros veikta pētījumos balstīta, kvalitatīva, mūsdienu mantojuma saglabāšanas filozofijai atbilstoša restaurācija. Atsaucoties Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes aicinājumam, Alūksnē kā nozīmīgs piemērs restaurācijā izvirzīts Alūksnes Muižas parks ar tā arhitektūru.

Alūksnes Muižas parks ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Tas kā vienots kultūras pieminekļu ansamblis ir autentisks 18. gadsimta ainavu parka paraugs. Tas ir vēsturiskām mazās arhitektūras formām bagātākais parks Latvijā. Alūksnes novada pašvaldība lielu uzmanību ir pievērsusi parka vēsturisko objektu restaurācijai un atjaunošanai, saskatot to par neatliekamu nepieciešamību kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanai nākamajām paaudzēm. Parkā pēdējo gadu laikā notikuši ievērojami atjaunošanas darbi – restaurēts Aleksandra paviljons, barona Fītinghofa Obelisks, atjaunoti vairāki vēsturiski objekti, kas līdz mūsdienām nebija saglabājušies – Pomonas templis, Putnu paviljons, Apaļā un Ovālā strūklaka.

Eiropas Kultūras mantojuma dienu laikā Alūksnes novada pašvaldība uzņems viesos starptautiskā pārrobežu projekta “630 verstis pilnas sajūtām/ Sajūtu verstis”/ “630 Versts Full of Feelings/Versts of Feelings” partnerus seminārā “Iepazīsti sajūtas Alūksnē Eiropas Kultūras mantojuma dienās – labās prakses piemēri”. Projektā piedalās Pavlovskas muzejs un Izborskas muzejrezervāts (Krievija), kā arī Latvijas Piļu un muižu asociācija kopā ar tās biedriem – Litenes muižu, Varakļānu muižas pili, Krāslavas muižu, Lūznavas muižu, Preiļu muižas pils kompleksu un parku un Arendoles muižu. Projekta mērķis ir uzlabot esošo un radīt jaunu tūrisma piedāvājumu maršrutā no Krāslavas līdz Alūksnei Latvijā, kas tālāk turpināsies Krievijas Federācijā līdz Pavlovskai Sanktpēterburgā.

Eiropas Kultūras mantojuma dienu programma Alūksnē

 Piektdiena, 13. septembris

 9:30 – 11:30 Rudens pārgājiens pirmsskolas vecuma bērniem Alūksnes Muižas parkā - mazo arhitektūras formu un augu daudzveidības iepazīšana, materiālu vākšana izpētes darbnīcai “Barona laboratorija”. Pēc nodarbības baronese aicinās uz tējas baudīšanu smalko aprindu gaumē Aleksandra paviljonā.

 10:00 – 12:00 Lekcija skolēniem “Alūksnes Muižas parka mazo arhitektūras formu restaurācija” un ekskursija pa parku, izmēģinot restaurēšanas procesu kopā ar restauratoru Juri Pavlovu.

 14:00 – 16:00 Ekskursija - lekcija “Izaicinājums sabiedriski publisko objektu restaurācijā” Alūksnes Muižas parkā restauratora Jura Pavlova un Alūksnes muzeja speciālista vadībā (aktivitāte notiks krievu valodā starptautiskā projekta “630 verstis pilnas sajūtām” ietvaros).

Sestdiena, 14. septembris

 15:00 – 17:00 Lekcijas Alūksnes Jaunajā pilī:

“Alūksnes Jaunā pils arhitekta skatījumā”, arhitekte Ināra Caunīte,

“Atklājumi Fortepiano istabas un kāpņu telpas sienu gleznojumu restaurācijas gaitā”, monumentālās glezniecības restauratore - meistare Lolita Hermsa,

 “Alūksnes Jaunās pils Vējtvera un Muižas parka Aleksandra paviljona dekoratīvās apdares restaurācija”, monumentāli dekoratīvās tēlniecības un polihromijas restauratore - vecmeistare Zinaida Grīnfelde,

 “Alūksnes Muižas parks un tā mazo arhitektūras formu kultūrvēsturiskā izpēte, restaurācija un atjaunošana”, mg. arch. Laimonis Šmits.

17:00 – 21:00 Vakara gaitā Alūksnes Muižas parkā apmeklētājus priecēs izgaismoti parka objekti. Putnu paviljonā ar saviem krāšņajiem baložiem pārsteigs novadniece, cirka māksliniece Aija Balode. Aleksandra paviljonā varēs baudīt SIA “JM GRUPA” restorāna sarūpētos karstos dzērienus, uzkodas un Barona kūciņas. Pie Pomonas tempļa floristi veidos rudenīgo ziedu kompozīcijas.

17:30   Ekskursija Alūksnes Muižas parkā gida pavadībā par parka kultūrvēsturisko mantojumu un tur veiktajiem mazo arhitektūras formu atjaunošanas un restaurācijas darbiem. Ekskursijas sākums pie Alūksnes Jaunās pils.

 19:00   Koncertprogrammā “Visa pasaule ziedos” pie Pomonas tempļa skanēs skaistākās pasaules un latviešu komponistu melodijas jaunās, krāšņās aranžijās. Muzicēs Sabīne Krilova (mecosoprāns), Madara Kalniņa (klavieres), Zane Pakalne (vijole), Aija Linde (alts), Elīza Sestule (čells).

Aicinām ņemt līdzi spilvenus, sedziņas sēdēšanai, kā arī pledus, siltu apģērbu, lai rudens vakara stundā būtu patīkama koncerta baudīšana.

Vakara gaitā Alūksnes Muižas parkā apmeklētājus priecēs izgaismoti parka objekti. Putnu paviljonā ar saviem krāšņajiem baložiem pārsteigs novadniece, cirka māksliniece Aija Balode. Aleksandra paviljonā varēs baudīt SIA “JM GRUPA” restorāna sarūpētos karstos dzērienus, uzkodas un Barona kūciņas. Pie Pomonas tempļa floristi veidos rudenīgo ziedu kompozīcijas.

Svētdiena, 15. septembris

Bezmaksas izbraucieni ar plostu “Kaija” un kuģīti “Marienburg”, sniedzot iespēju izzināt Alūksnes kultūrvēsturisko mantojumu no gleznainā Alūksnes ezera puses. Pieteikšanās braucienam Alūksnes muzejā vai pa tālr. 25665538.

11:00 un 13:00   Izbrauciens ar plostu “Kaija”

12:00 un 15:00   Izbrauciens ar kuģīti “Marienburg”

ATTĒLĀ: Putnu paviljons Alūksnes Muižas parkā, Janas Rāgas foto.

 

Informāciju sagatavojusi: Evita Aploka,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālruņi: 64381502; 26646749

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

24. un 25. augustā Alūksnes ezerā notiks Latvijas Makšķerēšanas sporta federācijas rīkots Latvijas 2019. gada čempionāta spiningošanā no laivām 3. posms, kurā piedalīsies 39 ekipāžas ar 117 dalībniekiem.

Sacensību centrs būs Pilssalā. Atklāšanas pasākums sestdien, 24. augustā, paredzēts pulksten 8.00 un sacensības notiks no pulksten 8.45 līdz 15.00. Pirmās dienas rezultātus paziņos pulksten 17.00. Svētdien sacensību dalībnieki startēs pulksten 6.45 un spiningos līdz pulksten 13.00. Sacensību noslēgums un uzvarētāju apbalvošana paredzēta pulksten 15.30 pie pašvaldības aģentūras “ALJA”.

- Alūksnieši noteikti jau ir ievērojuši spiningotājus ar lielām laivām Alūksnes ezerā, jo sacensību dalībnieki šeit uzturas un trenējas jau divas nedēļas. Šis posms būs īpašs ar to, ka tā laikā notiks nebijusi sīva cīņa par Latvijas čempiona titulu. Iepriekšējā posmā, kas notika Daugavā, HES ūdenskrātuvē, kur iepriekš nebija aizvadīts čempionāts, nepierasto apstākļu dēļ rezultātu tabula izvērtās krietni savādāka nekā citos gados, kas tagad dod papildu stimulu sevi pierādīt jebkurai komandai un ekipāžai, - saka pašvaldības aģentūras “ALJA” direktors Māris Lietuvietis.

Sagatavojusi: Evita Aploka,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālruņi: 64381502; 26646749

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

2019. gada 7. septembrī Alūksnes un Gulbenes novados svinēs tradicionālos Bānīša svētkus - vienīgajam Baltijā regulāri kursējošajam šaursliežu dzelzceļa vilciena Bānītim. Šogad svētkiem izvēlēts nosaukums “Rudens garšu Bānītis”, tādēļ svētku apmeklētājiem būs iespēja baudīt dažādas rudens garšas.

Alūksnes Bānīša stacijā, īsi pirms Bānīša sagaidīšanas, pulksten 15:00 notiks 1902. gada fotogrāfijas “Vilciena sagaidīšana Alūksnes stacijā” rekonstrukcija. Tā ir šobrīd vienīgā zināmā fotogrāfija, kurā redzams vēsturiskais notikums – pirmā vilciena sagaidīšana Alūksnē. Pēc dzelzceļa vēstures pētnieka Toma Altberga domām, šis fotouzņēmums varētu būt tapis 1901. gada rudenī. Vēsturiskā fotoattēla rekonstrukcija piedāvās salīdzināt vilciena sagaidīšanas faktu, vietu un nianses Alūksnes stacijā šodien un pirms 118 gadiem.

Savukārt pulksten 15:15 lielais notikums, kad svinīgi sagaidīs Bānīti Alūksnes stacijā, lai jau pulksten 16:00 to pavadītu.

Organizatori šogad īpaši vēlas, lai apmeklētāji palutina savas garšas kārpiņas, tādēļ piedāvās gardas darbnīcas un pieturvietas visa Bānīša maršruta posmā. Aicinām iedzīvotājus piedalīties konkursā “Gardākā ābolu plātsmaize”, mājās sameklējot un pagatavojot savu iecienītāko plātsmaizes recepti. Plātsmaizes reģistrācija līdz pulksten 15.00. Vēlāk viesiem būs iespēja degustēt tās un novērtēt labāko. Uzvarētāja godināšana norisināsies pēc Bānīša pavadīšanas.

Pasākuma laikā darbosies sulu spiede, kur par ziedojumiem varēs degustēt tikko spiestu ābolu sulu vai atnest savus ābolus un izspiest sulu. Būs arī iespēja vārīt kopīgu rudens ābolu ievārījumu, un, lai tā būtu garšu pārbagātība, organizatori aicina nest arī savus ābolus. Gatavo ievārījumu varēs pildīt līdzpaņemtajās burciņās.

Savukārt pēc Bānīša sagaidīšanas, ābolmaižu, sulas un ievārījumu degustēšanas pulksten 17:00 Alūksnes Kultūras centrā muzicēs Raimonds Pauls un Daumants Kalniņš ar koncertprogrammu “Tikšanās Dailē”.

Pirmo reizi Bānīša svētku vēsturē notiks vakara vilciena sagaidīšana Alūksnes stacijā.  No pulksten 19:00 varēs baudīt dzelzceļa stacijas romantisko noskaņu, kāda ir tikai pēc tirgus dienas. Alūksnes Bānīša stacijas vēlo vakaru īpašu darīs “Ceremonijorķestris”, kurš spēlēs 30 gadu mūziku. Savukārt 19:40 vilcienu sagaidīsim ar ziepju burbuļu salūtu. Lai tas būtu krāšņāks, organizatori aicina ņemt līdz savus ziepju burbuļus. 

 

Alūksnes Bānīša stacijas vēlais vakars Bānīša svētkos notiks ar Vidzemes plānošanas reģiona un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Bānīša svētku norises dienas garumā notiks arī Gulbenes un Stāmerienas stacijās.

 

Sagatavoja: Sanita Pāsa,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālruņi: 64381502; 26456644

sanita.pasa PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv

Vasaras izskaņā jau astoto gadu īpašā dārza svētku pasākumā Vidzemes plānošanas reģions sumināja apņēmīgus un veiksmīgus vidzemniekus, kurus par saviem profesionālajiem nopelniem, drosmi, spītību un neatlaidību darboties reģionā izvirzījušas vietējās pašvaldības.

Priekuļu novada Liepas muižā pulcējās teju 150 cilvēku – iepriekšējo un šī gada nominācijām izvirzītie, pašvaldību pārstāvji un žurnālisti. Pasākuma laikā ikviens tā dalībnieks varēja vaigā skatīt īpašo stāstu varoņus – uzņēmējus, zemnieku saimniecību īpašniekus un individuālos komersantus. Tāpat no īpašo stāstu panākumiem gūt iedvesmu darboties reģionā, noskatoties Vidzemes plānošanas reģiona īpaši dārza svētku pasākumam sagatavotus video par katru no nominantiem un viņu darbību.

Veiksmes stāsti tika godināti, balstoties uz vairākām tematiskajām kategorijām – inovatīvs uzņēmējs, tūrisma uzņēmējs, atbildīgs uzņēmējs, saimniecība, debija, eksportspēja, mājražotājs/amatnieks, entuziasts. Šogad suminājām – SIA “STICK WITH US” (Alūksnes novads), SIA “DZIRNAVU TAKA” (Amatas novads), Z/S “STRADIŅI” (Apes novads), “LĪGA NATURE SPA” (Beverīnas novads), Z/S “BĒRZIŅAS” (Burtnieku novads), SIA “MEBEX UD” (Cēsu novads), SIA “OZOLS LG” (Cesvaines novads), SIA “MAILĪŠU FABRIKA” (Ērgļu novads), SIA “RAINIS” (Gulbenes novads), “PIGORU DARBNĪCA” (Jaunpiebalgas novads), VAIDAVA CERAMICS (Kocēnu  novads), “LĪGATNES VĪNA DARĪTAVA” (Līgatnes novads), NODIBINĀJUMS “BROŅISLAVAS MARTUŽEVAS FONDS RAKSTĪTĀJA” (Lubānas novads), SIA “BURKĀNCIEMS” (Madonas novads), SIA “SOLVIS” (Mazsalacas novads), SIA “JAUNLAMBIKAS” (Naukšēnu novads), SIA “REAL BREAD” (Pārgaujas novads), “MĀJA KOKOS” (Priekuļu novads), “RAUNAS MĀJAS VISTU OLAS” (Raunas novads), SIA “RŪJIENAS SALDĒJUMS” (Rūjienas novads), Z/S “VECCEPĻI” (Smiltenes novads), “SMUKCEPURES” (Strenču novads), Z/S “KURĢI” (Valkas novads), SIA “DIZOZOLS” (Valmiera), Z/S “TREŠDAĻNIEKI” (Varakļānu novads), Z/S “NIEDRĪTES” (Vecpiebalgas novads).

Vairāk par uzņēmumiem lasiet Vidzemes plānošanas reģiona sagatavotajā Vidzemes stāstu 2019 brošūrā, kā arī skatieties katra uzņēmuma unikālo pieredzi video >> šeit.

Vidzemes plānošanas reģiona administrācijas vadītāja Guna Kalniņa-Priede uzsver, ka Vidzemes uzņēmēju spēks ir viņu dažādībā: “Šogad Vidzemes stāstos pārstāvētās nozares ir ļoti dažādas, sākot ar inovatīvu mūzikas instrumentu izgatavošanu, izstrādājumiem, kas ražoti ar modernizētām tradicionālajām stellēm, mājām kokos un vēl, un vēl. Ar šo pasākumu vēlreiz guvām apstiprinājumu paši un parādījām citiem, ka mēs varam būt radoši, piemēroties ikdienas izaicinājumiem un visu, kas mums nepieciešams, varam radīt tepat reģionā. Daba mūs vieno un tas ir arī mūsu spēks!

Vidzemes uzņēmējdarbības centra vadītāja Laima Engere skaidro: “Mēs ar šo pasākumu darām zināmus entuziastus, kuri veicina uzņēmējdarbības attīstību novadā. Mērķis visa starpā ir arī iedvesmot tos, kuri vēl gatavojas spert soli un mesties nezināmajā. Mūsu piešķirtās nominācijas nav noteicošās, bet tas ir veids kā izsijāt īpašo un atšķirīgo katrā stāstā. Lepojamies un pateicamies uzņēmējiem par veiksmīgu darbību!

Foto atskats no pasākuma norises pieejams >> šeit. 

Dārza svētkus vidzemniekiem organizē Vidzemes plānošanas reģiona Vidzemes uzņēmējdarbības centrs. Uz to tiek aicināti ik gadu no jauna izvirzītie enerģiskie un darbīgie uzņēmēji, gan arī iepriekšējo gadu stāstu varoņi un pašvaldību pārstāvji. Šogad pirmo reizi pasākuma ietvaros norisinājās arī neformāls tīklošanās pasākums, kurā klātesošos par savas idejas veiksmīgu pārdošanu konsultēja vieni no pagājušā gada nominantiem – SIA “Rezidence” (Madonas novads). Savukārt par to, kā tūrismam un citu nozaru pakalpojumiem radīt papildu pievienoto vērtību, pastāstīja SIA “K Laboratorija” (Ērgļu novads).

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona Sabiedrisko attiecību speciāliste, tālr.: +371 28674617, e-pasts: ieva.bivina PIE vidzeme PUNKTS lv. 

31. augustā Cēsīs, Mākslas telpā MALA, no plkst. 18.00 līdz 20.00 notiks lekcija, kurā no trīs dažādām un reizē savstarpēji papildinošām perspektīvām tiks aplūkots jēdziens "MALA", kas reizē būs arī veltījums ne tikai Cēsu pilsētai, bet arī pašai notikuma vietai, kas nes tādu pašu nosaukumu: "MALA".

"MALA" var tikt saprasta kā ārējā (un iekšējā?) robeža, limitējošie apstākļi, īsteni radošā telpa, līnija, kas definē teritoriju, iespējas un palīdz saprast kādā vietā notiekošo. "MALA" piedevām ir svarīgs jēdziens, jo palīdz paredzēt jebkura projekta patieso ietekmi, fizisko formu, veidolu un spēju realitātē ienest pozitīvu mainību, kā arī identificēt auditoriju vārda visplašākajā nozīmē. "MALA" ir arī stāsts par centra un perifērijas attiecībām, citādību mūsu pieredzē un to, kas notiek tad, kad esam kaut kam pa vidu. Vai tās būtu mūsu domas, emocijas vai praktiskas darbības.

Pāri visam "MALA" ir atvērts jautājums, kurā brīdī tā kļūst par centru?

Lektors Jānis Ķīnasts ir dzimis Jelgavā, uzaudzis Durbē, pieaudzis Liepājā un Rīgā, taču pēdējos četrus gadus par savu mājvietu sauc Cēsis. Astoņu gadu laikā, profesionāli nodarbojoties ar integrētu pilsētvides plānošanu un dizainu, ko pats devē par vietradi, Jānis ir praktizējis un pasniedzis ne tikai Latvijā, uzstājies konferencēs Polijā, Francijā, Vācijā un Velsā, bet arī strādājis pie dizaina pētniecības projektiem Grieķijā, Ēģiptē un Tasmānijā, neilgu brīdi arī studējot vienā no vistrakākajām malām pasaulē - Honkongā.

Ja neskaita dalību sarunu festivālā LAMPA, šī būs Jāņa pirmā publiskā uzstāšanās Cēsīs.

Ieeja bez maksas.

Projekts tapis ar Vidzemes plānošanas reģiona, Valsts kultūrkapitāla fonda un Latvijas valsts meži finansiālo atbalstu.

Relīzi sagatavoja: Kristīne Auniņa, telpamala PIE gmail PUNKTS com.

15. septembrī Valmierā valdīs īsta rosība. Pilsētas ielas piepildīs lielāki un mazāki sportot, sacensties un piedalīties gribētāji, sporta profesionāļi un entuziasti, līdzjutēji un tūristi – 13. reizi kopš tā atjaunošanas norisināsies tradicionālās skriešanas sacensības “Valmieras maratons”, skriešanas seriāla “BIGBANK Skrien Latvija 2019” 7. posms.

Trase un distances

Dalībniekiem, izvērtējot savus spēkus un personiskos mērķus, būs iespēja startēt dažādās distancēs: maratonā – 42,195 km, pusmaratonā – 21,0975 km, 12 km skrējienā, tautas skrējienā – 6 km, kā arī nūjošanas pārgājienā – 7,5 km. Valmiera ik gadu izceļas ar lielu dalībnieku skaitu bērnu skrējienos dažādās vecuma grupās. Pateicoties veiksmīgajai sadarbībai ar SIA “Rūjienas saldējums”, arī šogad katrs mazais skrējējs pēc finiša balvā saņems gardu saldējumu. Savukārt bērniem līdz divu gadu vecumam būs iespēja piedalīties rāpošanas sacensībās.

Sacensību trase ir nemainīga – starta/finiša zona un sacensību centrs atradīsies laukumā starp Valmieras Kultūras centru un tirdzniecības centru “Valleta”, savukārt trases maršruts veidots tā, lai uzturētu intrigu un skatītājiem pilsētas centrā būtu iespēja biežāk redzēt un atbalstīt skrējējus – maratona un pusmaratona distancēs dalībniekiem būs jāveic attiecīgi seši un trīs 7 km gari apļi Valmieras ielās.

Piesakies!

Jau šobrīd dalībai Valmieras maratonā pieteikušies vairāk dalībnieku nekā gadu iepriekš, kas, kā apliecina pasākuma organizatori, ļauj uzstādīt mērķi šogad sarīkot skriešanas svētkus jau kopumā 5000 dalībnieku. Tas vēlreiz iezīmētu Valmieras maratonu kā lielāko ārpus Rīgas notiekošo skriešanas pasākumu Latvijā. Pieteikties dalībai kādā no Valmieras maratona distancēm iespējams vietnē  http://bigbankskrienlatvija.lv/registrejies-valmiera/. Lai veicinātu sportisko garu kolektīvā, dalību Valmieras maratonā aicinātas pieteikt arī uzņēmumu komandas. Par īpašo piedāvājumu uzņēmumiem aicinām sazināties ar pasākuma organizatoriem ilze.klindzane PIE sportlat PUNKTS lv. Atgādinam, ka pieteikties Valmieras maratonam var arī Sportland veikalā tirdzniecības centrā “Valleta” Valmierā.

Lai veicinātu skriešanas kultūras attīstību Latvijā, šogad sadarbībā ar Ventspils maratonu tiek organizēta arī īpaša akcija garo distanču skrējējiem. Visi, kuri būs noskrējuši maratona distanci (42,195 km) kā Ventspils, tā Valmieras maratonā, dāvanā saņems īpaši šim nolūkam izstrādātu Valmieras maratona sporta kreklu. Kreklus, tāpat kā dalībnieku numurus, pirms sacensībām būs iespēja saņemt sacensību EXPO Valmierā un Valmieras pilsētas pārstāvniecībā Rīgā (11. novembra krastmalā 29). Citu distanču skrējējiem kreklu ar Valmieras maratona simboliku būs iespēja iegādāties maratona laikā.

Aicinām atbalstīt

Lai veicinātu Valmieras iedzīvotāju un viesu iesaisti kopīgu skriešanas svētku veidošanā, privātmāju īpašnieki, gar kuru mājām iet maratona trase, kā arī citi līdzjutēji aicināti padomāt par iespējām uzmundrināt un iepriecināt skrējējus. Sportistiem spēku dos pie mājas iznesti āboli, atspirdzinās ūdens šalts vai bērzu sulas malks, kā arī, protams, uzmundrinoši vārdi vai mūzika. Organizatori sola pārsteiguma balvas arī izdomas bagātākajiem, sirsnīgākajiem vai aktīvākajiem skrējēju atbalstītājiem.

Satiksmes ierobežojumi

Valmieras maratona laikā, 15.septembrī no plkst. 8.00 līdz 17.00, tiks slēgti visi sacensību trases izveidei izmantotie ielu posmi, tai skaitā Tērbatas ielas posms no tās krustojuma ar Lucas ielu, Raiņa ielas krustojums ar Liepu ielu, kā arī Lāčplēša iela gar Valmieras Drāmas teātri un Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcu līdz krustojumam ar Katrīnas ielu. Bastiona ielas posms no Ozolu ielas līdz t/c “Valleta” būs satiksmei slēgts jau no 14.septembra plkst. 15.00 līdz 15.septembra plkst. 19.00, savukārt stāvlaukumi, kas atrodas Bastiona ielas malās (starp Valmieras Kultūras centru un t/c “Valleta”) satiksmei tiks slēgti no 14. septembra plkst.7.00. līdz 15.septembra plkst.19.00.

15.septembrī no 8.00 līdz 16.00 tiks slēgti 7. un 11.autobusa maršruti, savukārt 8.maršruta autobuss pasažierus neapkalpos autobusu pieturās “Centrs” K.Baumaņa ielā un “Liesma” A.Upīša ielā. Autobusu pietura “Centrs” tiks pārcelta pie kioska “Narvesen” Rīgas ielā. Starppilsētu autobusi virzienā no/uz Valmieras autoostu uz/no Rūjienu, Burtniekiem, Ēveli, Valku kursēs pa Rīgas ielu, A.Upīša ielu, G.Apiņa ielu, Rubenes ielu un Valkas ielu.

Aicinām iepazīties ar maratona trases shēmu un savlaicīgi plānot atbilstošu braukšanas maršrutu maratona norises laikā. Atvainojamies par sagādātajām neērtībām!

Informācija:
Laura Moča
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.: 26349122

Valmieras Tūrisma informācijas centrs aicina skolēnus piedzīvot krāšņo rudeni Valmierā un Beverīnas, Burtnieku, Kocēnu novadā. Izmanto jauno rudens ekskursiju ceļvedi skolēnu grupām un gūsti idejas, kā pavadīt labāko dienu rudenī kopā ar klasi!

Vai zināji, ka no Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcas torņa paveras ainava uz Valmieru un tās galveno ielu – upi Gauju, pa kuru izvedīs arī Gaujas tramvajs? Savukārt Gaujas Stāvo krastu Sajūtu parkā Taku kokos noslēgsi, pārlaižoties upei brīvs kā putns. Atjautīgā pastaiga un tematiski velobraucieni ļaus iepazīt pilsētu atraktīvā veidā, bet “Zaļā Dzelzceļa” velomaršruts aicinās doties pa pēdām bijušajam šaursliežu dzelzceļam Valmiera-Ainaži.

Pozitīvie vienmēr uzvar, tāpēc par labas enerģijas lādiņu visai klasei gādās “Aktīvā tūrisma centrs Eži”, piedzīvojumu spēle “Timemachine”, Vidzemes Olimpiskais centrs, Beverīnas koka skulptūru parks un labirinti, Piedzīvojumu fabrika, Fantāziju zeme “Neonija”, Burtnieka ezera kuģītis “Made Marija” un citi.

Tevi un visus zinātkāros un atraktīvos jauniešus aicinām uz picu gatavošanas meistarklasi “Vīnkalnos” vai iemēģināt roku garda našķa pagatavošanā šokolādes kārumu ražotnē “R Chocolate”. Neaizmirstama Cepumu balle mucās sagaidīs dzīvesprieka akadēmijā “Nu, liela muiža!”, bet iejusties bruņinieka tēlā varēs, apmeklējot Valmieras muzeja programmu “Bruņinieku skola”. To, kā top izrādes, izstāstīs Valmieras Drāmas teātrī, par televīzijas raidījumiem – Latvijas Reģionu televīzijā “Re:TV”, bet Valmieras tehnikumā un Vidzemes Augstskolā gūsi plašāku ieskatu gan profesionālajā, gan profesionālajā augstākajā izglītībā.

Lai palīdzētu plānot ekskursiju, pie katra maršruta norādīta svarīga informācija par objektu aptuveno apmeklējuma ilgumu un cenu. Ceļvedī piedāvātos maršrutus iespējams pielāgot individuālām interesēm un vēlmēm. Aicinām viesošanos pieteikt iepriekš, zvanot pa ceļvedī norādītajiem tālruņiem.

Izdevuma pilno versiju var lejupielādēt šeit un vortālā www.visit.valmiera.lv. Plašāku informāciju par ceļvedī iekļautajiem objektiem meklē Valmieras Tūrisma informācijas centrā Rīgas ielā 10, rakstot tic PIE valmiera PUNKTS lv vai zvanot pa tālruni 26332213.

Informāciju sagatavoja:
Anda Arkliņa
Valmieras Tūrisma informācijas centra
tūrisma informācijas konsultante
Tālr.: 26332213

Festivālu Čello Cēsis 13. septembrī, plkst. 19.00, Koncertzālē “Cēsis” atklās virtuozā amerikāņu čelliste, atzītā ansambļa Bang On A Can All-Stars dalībniece Ešlija Bāsgeita (Ashley Bathgate). Duetā ar latviešu pianistu Reini Zariņu tiks atskaņoti mūsdienu amerikāņu komponistu skaņdarbi, no kuriem vairāki radīti Bāsgeitai.

Ešlija Bāsgeita ir "spoža gaisma uz jaunās mūzikas skatuves” (The New York Times), ”fenomenāli apdāvināta čelliste... viņas uzstāšanās piepilda zinātkāre un atbrīvota enerģija" (Boston Music Intelligencer). Bāsgeita ir atvērta vēl neatklātai, novatoriskai skaņu pasaulei, mainot priekšstatus par tradicionāli ierasto čella skanējumu.  Viņas pārsteidzošā talanta un aizrautīgā izpildījuma valdzināti, daudzi Amerikas komponisti čellistei veltījuši jaundarbus.

Piektā starptautiskā festivāla Čello Cēsis atklāšanas koncerta “Laikmets” programmā ietverto komponistu Ken Thompson, Reiko Futing, Jack Perla, Martin Bresnick un Amy Williams skaņdarbi Latvijā izskanēs pirmo reizi un sniegs klausītājiem ieskatu amerikāņu mūsdienu mūzikā. Vairāki opusi veltīti īpaši Bāsgeitai vai pašas čellistes pasūtīti.

Ešlijas skatuves partneris - latviešu pianists Reinis Zariņš, ir izcils interprets, kura dziļās mūzikas atklāsmes un konceptuāli veidotās koncertprogrammas klausītājus nekad neatstāj vienaldzīgus. Reinis ir trīskārtējs Lielās Mūzikas balvas laureāts kategorijā "Par izcilu interpretāciju".

Ar Ešliju esam pazīstami jau kopš Jēlas universitātes laikiem, kad kopā studējot dažreiz šo to arī uzspēlējām. Kopš tā laika viņa ir izveidojusies par ļoti spilgtu un izteikti virtuozu laikmetīgās mūzikas nesēju pasaulē. Šķiet, ka Ešlijas čella prasmēm nav robežu, un arī pats instruments ir tikai daļa no viņas muzikālās izteiksmes. Manis paša fokuss nav vērsts tikai uz laikmetīgo devumu, tādēļ mūsu satikšanās festivālā Čello Cēsis ir kā solis viens otram pretī. Koncertā spēlēsim kopīgi izvēlētus skaņdarbus ar amerikānisku “garšu”, kas kļuvuši par Ešlijas repertuāra nozīmīgu daļu, un spēcīgi uzrunā arī mani. Esmu laimīgs, ka Ešliju kā solisti beidzot var iepazīt arī Latvijas publika. Pilnīgi droši - šis koncerts būs aizraujoša pieredze ikvienam,” atklāj Ešlijas skatuves partneris, pianists Reinis Zariņš.

Sestdien, 14. septembrī, plkst. 10.00 jaunajiem izpildītājmāksliniekiem, pedagogiem un pieredzējušiem mūzikas speciālistiem ir unikāla iespēja piedalīties Ešlijas Bāsgeitas atklātajā meistarklasē, kurā čelliste dalīsies savā pieredzē par mūsdienu mūzikas interpretācijas tehnikām, elektronisko elementu pielietojumu un sadarbību ar komponistiem jaundarbu pasūtījumos.

Festivāla Čello Cēsis turpinājumā 14. un 15. septembrī klausītājiem būs iespēja baudīt arī čellista Ērika Kiršfelda un sitaminstrumentu ansambļa Perpetuum Ritmico programmu, lielkoncertu ar māsām Kristīni un Margaritu Balanas, japāņu izcelsmes čellistu Danjulo Išizaka un Lietuvas Nacionālo simfonisko orķestri, mūzikas un mākslas simbiozi klavesīna un čella programmā mākslas galerijā, kā arī zīmējumu un ēnu muzikālo izrādi bērniem.

Vairāk par festivāla programmu www.cesukoncertzale.lv.

Festivāls notiek ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Cēsu novada pašvaldības un ASV vēstniecības Latvijā atbalstu.

Biļetes uz festivāla koncertiem un meistarklasi nopērkamas koncertzāles “Cēsis” kasē, “Biļešu paradīze” tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv. Par izdevīgāku cenu pieejams arī festivāla abonements.

Mediju kontaktiem: 
Egija Saļņikova
Koncertzāle CĒSIS
Mārketinga un komunikācijas vadītāja
egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv
+371 26171151

Piecpadsmit metrus augstais Zilākalna ūdenstornis būvēts 1950. gadā un vairs netiek izmantots ūdens apgādē. Noslēdzoties Interreg un LEADER projektam jau šajā nedēļā tornis savas durvis pirmo reizi pēc pārbūves vērs apmeklētājiem.

30. augustā plkst. 16:00  visi interesenti aicināti apmeklēt Zilākalna ūdenstorni, lai iepazītos ar tajā topošo ekspozīciju.

Pasākuma laikā ikvienam būs iespēja satikties uz sarunu ar ekspozīcijas autoriem:

Vēsturnieku Gundaru Plešu, kurš ir Ekspozīcijas “Zilākalna stāsts” autors, un multimediju dizaina speciālistu, mākslinieku, Milānas Universitātes un Milānas Mākslas akadēmijas pasniedzēju Oliveru Paviceviču, kurš atjaunotā ūdenstorņa vajadzībām izveidojis vēsturisku interaktīvu virtuālās realitātes ekspozīciju "Latvijas spēka vietas un svētvietas - leģendu mākslinieciskā interpretācija Zilākalna ūdenstornī".

Ekspozīcija tiek izveidota Interreg “Igaunijas - Latvijas” pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020.gadam projekta Nr. EST-Lat7 “Industriālā mantojuma atdzīvināšana tūrisma attīstībai” (Revital of Industrial heritage for tourism development/ Industrial Heritage”) un Vietējās Rīcības grupas, Vidzemes lauku partnerība "Brasla" atbalstītā LEADER,  ELFLA projekta "Tūrisma izziņas, novadpētniecības veicināšanas Kocēnu novada Zilākalna ciemā" Nr. 17-09-AL20-A019.2202-000012 ietvaros.

Informāciju sagatavoja:
Kristers Blūms
Kocēnu novada domes
Attīstības nodaļas
Sabiedrisko attiecību speciālists
Mob.tel.: 27333921
E-pasts: kristers.blums PIE kocenunovads PUNKTS lv

2019. gada 14. septembrī Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejs aicina kopā svinēt Pļaujas svētkus Ottesmuižā. Apmeklētāji varēs piedalīties Vidzemes lauku sētas rudens darbos, sadziedāt, sadancot un iegādāt ko noderīgu mājražotāju tirdziņā. Svētkus šogad pavada moto – Lobs ar lobu sasatyka.

Svētki sāksies pulksten 11:00 ar koncertu, kurā piedalīsies Medņevas un Briežuciema etnogrāfiskie ansambļi, Saunas pagasta folkloras kopa “Naktineicas” un Grundzāles vidējās paaudzes deju kopa “Rieda”. No pulksten 11:00 darbosies arī mājražotāju un amatnieku tirdziņš.

Pulksten 12:00 sāksies tradicionālo lauku sētas darbu darīšana – katrā ēkā un pagalmā varēs vērot un pārbaudīt savas prasmes senajos darbos. Notiks linu apstrāde, labības kulšana ar spriguļiem un kuļmašīnu, kartupeļu rīvēšana, piena seperēšana, kāpostu skābēšana, veļas mazgāšana, puļķu maizes un “bada” pankūku cepšana, medus sviešana, zupas vārīšana un degustācija. Kalšanas darbi norisināsies kopā ar amatnieku Laimoni Bāliņu, būs arī Ērika Kanaviņa seno amatu darbnīca. Tāpat būs iespēja piedalīties koka karošu grebšanā kopā ar Laimoni Lapsu, ādas apstrādē un zirglietu darināšanā kopā ar pārstāvjiem no zemnieku saimniecības “Apkalnmājas”. Savukārt kopā ar zemnieku saimniecību “Obelisk Farm” varēs izgatavot kaņepju papīru.

Savukārt pulksten 13:00 Ates sētas umurkumurā paši izturīgākie sacentīsies veiklībā, rāpjoties pa baļķi, lai iegūtu staba galā uzkarinātas vērtīgas balvas.

Pļaujas svētkos piedalīsies un visus priecēs arī vairākas tautas lietišķās mākslas studijas – “Kalme”, “Dubna” un “Sagša”, kā arī tautas muzikanti “Ziemeļmala”.

Ieejas maksa: pieaugušajam 3,00 EUR, skolniekam 1,50 EUR, ģimenes biļete 7,00 EUR, autostāvvieta 1,00 EUR.

 

Sagatavoja: Sanita PĀSA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālruņi: 64381502; 26456644
sanita.pasa PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Darbi, kas iedvesmo, kas palīdz, kas paliek Valmieras atmiņu lappusēs, kas izskan aiz pilsētas un arī valsts robežām. Darbi, kas palīdz augt, rosina līdzdarboties, dod spēku, turpinājumu. Darbi, par kuriem ir īpaša sajūta, kuros ir dzīvesprieks, lepnums par saviem līdzcilvēkiem.

Aicinām pateikties par ieguldījumu sabiedrības labā, nesavtīgu darbu pilsētas attīstības veicināšanā un Valmieras vārda nešanu pasaulē, līdz 20.septembrim piesakot līdzcilvēkus “Goda valmierietis 2019” un “Gada valmierietis 2019” apbalvojumiem, kas tiks pasniegti 16.novembrī svinīgā ceremonijā koncertzālē “Valmiera”.

Apbalvojumu “Goda valmierietis” piešķir par sevišķiem nopelniem Valmieras labā, kas var izpausties valsts, sabiedriskajā, kultūras, izglītības, zinātnes vai saimnieciskajā darbā. Par nopelniem uzskatāms gan atsevišķs izcils darbs, gan ilgstoša, priekšzīmīga un panākumiem bagāta darbība. Apbalvojuma saņemšanai var pretendēt gan Valmieras pilsētas iedzīvotāji, gan personas, kuras dzīvo un darbojas citviet Latvijā vai ārvalstīs.

Savukārt apbalvojumu “Gada valmierietis” piešķir par nozīmīgu ieguldījumu valsts, pašvaldības, sabiedriskajā vai saimnieciskajā darbā, vērtējot pagājušajā gadā sasniegto. Apbalvojuma saņemšanai var pretendēt tikai Valmieras pilsētas iedzīvotāji.

Pieteikumus līdz 20.septembrim aicinām iesniegt Valmieras pilsētas pašvaldības Apmeklētāju pieņemšanas centrā Lāčplēša ielā 2, nosūtīt info PIE valmiera PUNKTS lv vai aizpildīt elektroniski Valmieras pilsētas pašvaldības mājaslapas www.valmiera.lv sadaļā “Piesaki Goda un Gada valmierieti 2019”. Iesniegumā jānorāda kandidāta vārds, uzvārds, ieņemamais amats, pamatojums kandidatūras izvirzīšanai un kontaktinformācija, kā arī pieteicēja vārds, uzvārds un kontaktinformācija. Tāpat jābūt pievienotai norādei, kurā kategorijā kandidāts tiek izvirzīts.

Atbilstoši Valmieras pilsētas pašvaldības nolikumam (skatāms mājaslapas www.valmiera.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Dokumenti” – “Nolikumi” – “Apbalvojumi”) “Par Valmieras pilsētas pašvaldības apbalvojumiem” pieteikumus izvērtēs un apstiprinās Valmieras pilsētas pašvaldības domes deputāti. Apbalvojumi tiks pasniegti Latvijas Republikas proklamēšanas dienai veltītā svētku norisē 16.novembrī koncertzālē “Valmiera”.

Pērn apbalvojumu “Goda valmierietis 2018” saņēma sporta skolotājs un sportists Elmārs Gulbis par sasniegumiem un līdzcilvēku iedvesmošanu, veicinot Valmierā sportisko tradīciju saglabāšanu un uzturēšanu, kā arī zināšanas nododot jaunajai paaudzei.    

Godināts tika Latvijas vienaudzis Ēriks Tomsons par nesavtīgu un cēlsirdīgu palīdzību, Otrā pasaules kara laikā veicot pārbraucienus Baltijas jūrā un izglābjot simtiem cilvēku dzīvību, par mīlestību pret Latviju un patriotisma veicināšanu.

Apbalvojums tika piešķirts žurnālistam Aivaram Ustupam par ilggadēju un profesionālu darbu žurnālistikā, par atbildību, veicinot “zaļo” domāšanu Valmierā, par radošumu un patriotismu dzejas radīšanā, tajā stāstot par Valmieru un dabu.

Apbalvojumu “Goda valmierietis 2018” par uzticību Valmieras pilsētai un Valmieras Drāmas teātrim, jau 50 gadus saņemot augstu kritiķu novērtējumu, skatītāju mīlestību, par dzīvesprieku un lielām darba spējām, attīstot talantu un daloties pieredzē ar kolēģiem, saņēma aktrise Skaidrīte Putniņa.

Godināts tika sporta skolotājs un treneris Ēriks Roštoks par ieguldījumu Valmieras pilsētas sporta jomas attīstībā, par mīlestību pret sportu veicināšanu bērnu un jauniešu vidū, par aktīvu darbošanos, iesaistoties Valmieras sporta dzīvē.

Savukārt apbalvojumu “Gada valmierietis 2018” saņēma adītāja un grāmatvede Tija Frīdenberga par Valmieras vārda popularizēšanu, profesionālo meistarību un radošumu, adot cepurītes ikvienam jaundzimušajam valmierietim, 2018.gadā sasniedzot kopskaitu – 1000 cepurītes.

“Gada valmierietis 2018” apbalvojums tika piešķirts sabiedriski aktīvam valmierietim Jānim Kalnačam par nesavtīgu darbu, brīvprātīgi veicot barikāžu dalībnieku apzināšanu bijušajā Valmieras rajonā, ar atmiņu stāstiem, vērtīgām laika liecībām papildinot Valmieras muzeja arhīvu.

Par katra izglītojamā individuālo spēju attīstīšanu, par patriotisma veicināšanu un Valmieras vārda popularizēšanu, stāstot par Latvijas un Valmieras notikumiem, organizējot dažādas norises, ar aizrautību vadot mācību stundas skolā, apbalvojums “Gada valmierietis 2018” tika piešķirts skolotājai ar stāstnieces talantu, gidei Inetai Amoliņai.

Apbalvojuma saņēmējiem tiks pasniegts Valmieras pilsētas pašvaldības atzinības raksts un īpaši izgatavota piemiņas nozīmīte – Valmieras izaugsmes medaļa, kurā iegravēts apbalvojuma saņēmēja vārds un uzvārds.

Valmieras pilsētas apbalvojumi “Goda valmierietis” un “Gada valmierietis” tiek piešķirti kopš 1999.gada.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410

Saules enerģija ir ne tikai “zaļš”, bet arī ekonomiski lietderīgs enerģijas avots - apstiprina Vidzemes plānošanas reģiona veiktie aprēķini 11 pašvaldību objektiem. Izvērtējuma rezultāti uzrāda, ka vairums pieteikto objektu saules paneļu uzstādīšanas atmaksāšanās laiks ir līdz deviņiem gadiem. Tas nav daudz, ņemot vērā, ka šo iekārtu ekspluatācijas ilgums ir līdz pat 30 gadiem.

 

“Vidzeme tāpat kā citur Latvijā saules enerģiju izmanto maz,” tāds bija galvenais secinājums  nesen notikušajā Vidzemes plānošanas reģiona 17. jūnija pasākumā “No saules līdz elektrībai”. Reizēm tieši zināšanu trūkums, kā ieviest šādus projektus, kā izvēlēties piegādātājus un kā noteikt nepieciešamo saules paneļu uzstādīšanas jaudu, lai saražotās enerģijas daudzums spētu nosegt saules paneļu uzstādīšanas un apkopes izmaksas, ir šķēršļi, kas kavē saules potenciāla izmantošanu elektroenerģijas ražošanai.

Tādēļ šī gada aprīlī Vidzemes plānošanas reģions aicināja Vidzemes pašvaldības pieteikt ēkas saules paneļu uzstādīšanas ekonomiskā lietderīguma aprēķināšanai. Savas ēkas aprēķinu veikšanai pieteica Apes, Alūksnes, Burtnieku, Cēsu, Gulbenes, Kocēnu, Naukšēnu, Smiltenes un Valkas novada pašvaldības. Lai veiktu nepieciešamos aprēķinus, pieteiktajam objektam bija jāatbilst vairākiem kritērijiem – ēkai ir jābūt pašvaldības īpašumā; ēkai ir pieejami ar skaitītāju izmērīti vēsturiskie siltumenerģijas dati par 2018. gadu; ir uzstādīts viedais elektroenerģijas skaitītājs un pieejami ikstundas dati par 2018. gadu; ēka intensīvi tiek izmantota vasaras periodā; pieejama ēkas inventarizācijas lieta; ēka turpmāk tiks izmantota tām pašām vajadzībām kā līdz šim, kā arī ēkas jumts tehniski ir piemērots saules paneļu izvietošanai.

Vidzemes plānošanas reģiona projektu vadītāja Aija Rūse stāsta: “Kā zināms, saule ir viens no atjaunojamo energoresursu avotiem, kuriem ir savas specifiskas īpašības. Piemēram, saules enerģijas izmantošana elektrības ražošanā neatmaksāsies tām ēkām, kas vasarā strādā mierīgākā režīmā un ēka nespēj izlietot saražoto elektrību. Tomēr saules elektrostacijas paliek aizvien modernākas un pieejamākas, tāpat atjaunojamo energoresursu izmantošanas veicināšana ir mūsu dienaskārtībā jau ilgāku laiku. Tādēļ ar šiem aprēķiniem Vidzemes pašvaldību ēkās vēlamies sabiedrībai parādīt, ka saules enerģiju kā vienu no alternatīviem enerģijas avotiem tomēr vajadzētu apsvērt  kā vienu no alternatīvām tad, kad prātojam par ekonomiskāku un dabai draudzīgāku enerģijas ražošanu un, kas zina, varbūt veiktie aprēķini apstiprinās, ka saules enerģijas izmantošana konkrētai ēkai atmaksājas.”

Izvērtējumam tika pieteiktas dažādas pašvaldībām piederošās ēkas – vairākas pirmskolas izglītības iestādes, sporta nams un halle, katlu māja, pašvaldības administrācijas ēka, sociālās aprūpes centrs, notekūdens attīrīšanas iekārtas, vidusskolas ēkas. Dažiem no pieteiktajiem objektiem jau iepriekš Vidzemes plānošanas reģiona īstenotā projekta “Partnerība jaunai energoresursu pārvaldībai – PANEL 2050” ietvaros pašvaldību speciālisti pašu spēkiem izstrādāja Enerģētikas rīcības plānus, tātad par šo ēku efektīvāku izmantošanu, meklējot labākos risinājumus, tiek domāts jau kādu laiku.

Sociālās aprūpes centram “Trapene” Apes novadā jau pagājušajā vasarā tika izstrādāts Enerģijas rīcības plāns, un ēka tika pieteikta arī saules paneļu uzstādīšanas izvērtējumam. Apes novada pašvaldības Teritorijas attīstības nodaļas vadītājs Jurijs Ronimoiss par ēku vairāk stāsta: “Sociālās aprūpes centrs “Trapene”  ir pašvaldības iestāde, kuras darbība ir nepārtraukta visa gada garumā. Iestādes klientiem ir nepieciešams enerģētiskais nodrošinājums nepārtraukti - septiņas dienas nedēļā un 24 stundas diennaktī. Tātad tieši šī pašvaldības iestāde vispilnīgāk izmantos iegūto saules enerģiju. Ierīkojot efektīvu saules paneļu sistēmu, vasaras periodā pa dienu varētu pilnībā nodrošināt pieprasījumu pēc elektroenerģijas, un veiksmes gadījumā pat nodot daļu elektroenerģijas atpakaļ kopējā elektrotīklā. Pašvaldība ir ieinteresēta ēkas energoefektivitātes paaugstināšanā, vienlaicīgi saudzējot dabu un ietaupot pašvaldības finanšu līdzekļus.”

Katra pieteiktā objekta izvērtējumā ietverti  vairāki scenāriji, tai skaitā saules elektrostaciju kopējā jauda, saules paneļu skaits un to kopējais virsmas laukums, kā arī tīkla inventora jauda.  “Būtiski uzstādīt saules paneļus 45 ° leņķī pret dienvidiem un ar jaudu, kas pielāgota objekta  elektroenerģijas patēriņam. Vienā no objektiem elektroenerģijas patēriņš vasaras mēnešos samazinājās pat par gandrīz 60% procentiem, taču tieši tad saules intensitāte ir visaugstākā. Šai ēkai saules paneļi ar minimālo apskatīto jaudu 7,9 kWP neatmaksātos 15 gadu periodā. Saules paneļi teorētiski var saražot noteiktu daudzumu elektroenerģijas, ko pārsvarā norāda saules paneļu tirgotāji, bet pirms to uzstādīšanas nepieciešams novērtēt ēkas ikstundas patēriņu, lai redzētu, vai saražotā elektroenerģija tiks patērēta optimālajā daudzumā,” atklāj Jānis Ikaunieks, Vidzemes plānošanas reģiona Energoefektivitātes eksperts.

Saules paneļu uzstādīšanas ekonomiskā lietderīguma izvērtējums veikts Vidzemes plānošanas reģiona īstenotā projekta “Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai" (EFFECT4buildings) ietvaros ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Norvēģijas atbalstu. “EFFECT4buildings” mērķis ir palielināt ēku energoefektivitātes pasākumu skaitu publiskajās ēkās visā Baltijas jūras reģiona teritorijā. Vairāk par projektu lasiet www.vidzeme.lv

Papildu informācija: Jānis Ikaunieks, Energoefektivitātes eksperts Vidzemes plānošanas reģionā, janis.ikaunieks PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t.: +371 26349224

Informāciju sagatavoja: Baiba Norberte, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, baiba.norberte PIE vidzeme PUNKTS lv,  mob.t. 28752793, www.vidzeme.lv

Lai pārspriestu iespējamo sadarbību “Rīgas Centrāltirgus” (RCT) organizēto Novadu dienu ietvaros, Vidzemes plānošanas reģiona Vidzemes Uzņēmējdarbības centrs sadarbībā ar RCT aizvadīja pirmo tikšanos ar reģiona pašvaldību pārstāvjiem. Tajā piedalījās pārstāvji no Alūksnes, Kocēnu, Strenču, Pārgaujas novada un Valmieras pašvaldībām, kā arī vietējie uzņēmēji, apliecinot vēlmi piedalīties Novadu dienu organizēšanā.

Diskusijas laikā tika iezīmēts aptuvenais Vidzemes novadu dienu norises laiks – 2020. gada pavasarī. Plānots, ka pasākuma ietvaros pašvaldībām katrai būs iespēja izstādīt savu tirdzniecības telti, kurā pārstāvēts vismaz viens vietējais ražotājs. Teltī iespējams izvietot arī tūrisma informācijas centru materiālus, tā izmantojot iespēju popularizēt novadu tūrisma piedāvājumu. RCT piedāvā samazinātu tirdzniecības platības nomas maksu, bezmaksas informatīvu atbalstu u.c.

Novadu dienas ir iespēja plašākai sabiedrībai parādīt Vidzemes plānošanas reģionu un tā novadus kā reģionu, kur pieejami augstvērtīgi produkti un ir aktīva kultūras dzīve.

Vidzemes Uzņēmējdarbības centrs aicina arī citas Vidzemes reģiona pašvaldības uzrunāt sava novada uzņēmējus izmantot iespēju un iesaistīties Novadu dienu rīkošanā. Pašvaldības un uzņēmumus pārstāvošas organizācijas var sazināties: Ģirts Broks, pa tālruni +371 26943163 vai e-pastā girts.broks PIE vidzeme PUNKTS lv.

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa Vidzemes plānošanas reģiona Vidzemes Uzņēmējdarbības centra Sabiedrisko attiecību speciāliste, e-pasts: ieva.bivina PIE vidzeme PUNKTS lv.

 

Eiropas Mobilitātes nedēļa, šogad akcentējot drošu pastaigāšanos un braukšanu ar velosipēdu viedajās pilsētās, no 16. līdz 22.septembrim norisināsies visā Eiropā. Lai pretendētu uz Eiropas līmeņa atzinību “European Mobility Week Award” konkursā, arī Valmieras uzņēmumi, iestādes un organizācijas ir aicināti līdz 10.septembrim reģistrēt jau īstenotās vai Eiropas Mobilitātes nedēļā plānotās aktivitātes mājaslapā www.mobilityweek.eu.

Valmieras un tuvākās apkārtnes iedzīvotāji šogad tiks aicināti piedalīties Eiropas Sociālās riteņbraukšanas izaicinājumā. Tajā, izmantojot īpaši iniciatīvai radītu lietotni Bike-Prints mobilajā tālrunī, kas aprīkots ar GPS funkciju, būs iespējams veikt noteiktu distanci ar velosipēdu, tādējādi krājot punktus un cīnoties par balvu. Dalība iespējama individuāli, pāros vai grupās. Sociālās riteņbraukšanas izaicinājums norisināsies trīs nedēļas, no 16.septembra līdz 6.oktobrim. Izaicinājuma mērķis būs veicināt riteņbraukšanu kā sociālu ieradumu, velosipēdam kļūstot par pamata pārvietošanās līdzekli ikdienā.

Pirmdien, 16.septembrī, plkst.18.00 valmieriešiem un pilsētas viesiem būs iespēja piedalīties Vidzemes Augstskolas organizētā 1,5h garā veloekskursijā. Nepieciešams iepriekš pieteikties Vidzemes Augstskolas Facebook lapā un saņemt dalības apstiprinājumu.

Turpinot pagājušajā gadā iesākto tradīciju, otrdien, 17.septembrī, Valmieras Ekoskolu jaunieši dosies velobraucienā “Velosipēds vieno”. Sākums plānots pie Valmieras 2.vidusskolas, noslēgums – Gaujas krasta atpūtas vietās pie Vanšu tilta. Velobrauciena mērķis ir stiprināt draudzību un sadarbību starp Ekoskolu jauniešiem, kā arī rosināt vietējās daudzdzīvokļu māju kopienas kopīgām iniciatīvām un pasākumiem. Velobrauciena laikā jaunieši apmeklēs arī Valmieras Ekobērnudārzus “Krācītes” un “Vālodzīte”, kā arī aicinās piedalīties spēlēs daudzdzīvokļu māju pagalmos. Atsevišķi videi un veselībai draudzīgai mobilitātei veltīti pasākumi Valmieras Ekoskolās notiks arī visas Eiropas Mobilitātes nedēļas laikā.

Savukārt sestdien, 21.septembrī, plkst.9.00-14.00 valmieriešiem un pilsētas viesiem būs aicināti uz Eiropas Mobilitātes nedēļas pasākumu “Diena bez auto” Ziloņu ielā. Valmierieši būs aicināti iepazīties un domāt par jautājumiem, kas saistīti ar pilsētvidi un transportu, tai skaitā ar pašvaldības domes jūlijā apstiprināto “Valmieras Transporta infrastruktūras attīstības koncepciju” un Ziloņu ielas pārbūves projektu.  Valmieras pilsētas pašvaldības Pilsētplānošanas speciālisti prezentēs Ziloņu ielas pārbūves vizualizācijas un aicinās izteikt viedokli. Vienlaikus, lai rosinātu pārvietoties ar kājām un velosipēdu, tiks popularizēti Valmieras un tās tuvākās apkārtnes pastaigu un velo maršruti. Valmierieši būs aicināti iesniegt vērtējumu un ierosinājumus, lai uzlabotu Valmieras veloinfrastruktūru. Vienlaikus Ziloņu iela, kā to paredz arī tās pārbūves projekts, pasākuma laikā kļūs par norises vietu dažādām sociālām norisēm. Pasākuma laikā Ziloņu iela būs slēgta satiksmei, būs apskatāmas vizualizācijas, kā arī gaidāmi satiksmes ātruma ierobežojumi uz Lāčplēša ielas iepretim Valmieras teātrim, ļaujot pilsētvidē izjust gaidāmās pārmaiņas pēc pārbūves projekta realizēšanas.

Pasākuma laikā izteiktie ierosinājumi infrastruktūras uzlabošanai tiks apkopoti Eiropas Sociālās riteņbraukšanas izaicinājuma laikā un kopā ar pašvaldības atbildīgo speciālistu komentāriem par realizēšanas iespējām tiks prezentēti izaicinājuma noslēguma pasākumā 7.oktobrī.

Informāciju sagatavoja:
Līga Bieziņa
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā
Tālr.: 64210682; 26495997

 

 

14. septembrī (sestdien), plkst. 10:30, Lubānas pilsētā pie tūrisma centra, aicinām pulcēties tos, kuriem patīk ielūkoties dabā. Pētīt, izzināt un iepazīties ar mazāk pazīstamām gļotsēnēm un sūnu sugām, kas atrodas Seldžu ozolu audzē, dabas lieguma “Lubāna mitrājs” teriotrijā. Zināšanās dalīsies dabas fotogrāfe, sēņu pazinēja – Julita Kluša un sūnu speciālists Ansis Opmanis.

Tikšanās punkts: Pie Lubāna novada tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centra, Oskara Kalpaka iela 4, Lubāna (X: 665752, Y: 6309848). 

Tikšanās laiks: Plkst. 10:30.

Pēc pulcēšanās visi kopā dosimies ar automašīnām uz pārgājiena sākuma punktu, lai aptuveni trīs stundu gājienā izzinātu gļotsēņu un sūnu pasauli, Seldžu ozolu audzi un dabas liegumu „Lubāna mitrājs”. Pārgājienā laikā veidosim sarakstu ar piefiksētajām un atrastajām sēņu, gļotsēņu un sūnu sugām, kas tieši raksturīgas pārgājiena teritorijai – Seldžu ozolu audzei, tas būs vērtīgs ieguldījums teritorijas izziņā.

Uz pārgājienu aicināts ikviens zinātkārais, kas vēlas pavadīt daļu dienas iegūstot jaunas zināšanas un iepazīstot Seldžu ozolu audzi. Īpaši aicinām ģimenes ar bērniem, jo pārgājiena maršruts nebūs sarežģīts, līdz ar to pārgājiens draudzīgs bērniem, lai dotu viņiem iespēju izzināt un atklāt.

Līdzi ņemam pusdienu maizītes un/vai kādu citu našķi, pārgājiena laikā paredzēta piknika pauze.

Seldžu ozolu audze atrodas dabas liegumā „Lubāna mitrājs” – teritorijā ir atrodamas dabas vērtības kā izcila ozolu mežaudze, kā arī jauki ozolu, gobu, ošu meži upju krastos, kas Latvijā ir reti sastopami biotopi. Seldžu ozolu audze atbilst gandrīz 24 futbola laukumu kopplatībai, kopā 17 ha. Pārgājiena laikā iepazīsim daļu no šīs teritorijas. Lai izzinātu sēņu pasauli, nepieciešama ir teritorija ar daudz trūpošu dažāda izmēra kritalām uz kurām sēnes aug. (Informācija: www.lubanaspuse.lv)

Dalība pasākumā bez maksas.

Tā kā pārgājiens paredzēts pastaigai pa mežu, vēlams atbilstošs apģērbs. Kā arī, protams, ieteicams sekot līdzi un ģērbties atbilstoši laikapstākļiem.

Pārgājienā pētīsim un izzināsim tieši gļotsēnes un sūnas jeb vairāk pievērsīsimies tieši neēdamajām sēnēm. Sēņošanas groziņus šoreiz atstāsim mājās! Ja kādam ir, uz pārgājienu līdzi var paņemt lupu un sēņu/sūnu noteicēju!

Pieteikšanās un papildus informācija par tālr. 29234956 vai uz e-pastu: lubanamitrajs PIE gmail PUNKTS com.

Pasākumu organizē: Lubāna mitrāja informācijas centrs.

Drīz sāksies rakstāmdarbi, lasāmdarbi, domdarbi, sakāmdarbi, pētāmdarbi, darāmdarbi. Lai nepazaudētu brīvlaikā uzkrāto dzīvesprieku, aicinām visos darbos atrast ko īpašu, sākot to jau pirmajā skolas dienā. 2.septembrī Valmieras muzeja pagalmā no plkst. 12.00 līdz 15.00 apmeklē “Citādo skolu”, savukārt laukumā pie Valmieras Kultūras centra no plkst.13.00 iesaisties interesantās aktivitātēs un vērtīgās sarunās!

Jau par tradīciju kļuvis, ka mācību gada sākumā vienu dienu Valmieras muzeja pagalmā ir atvērta brīvdabas skola. Sešās jautrās mācību stundās gaidīti bērni, bet interesanti būs arī vecākiem. Visas stundas vienos tēma “Uzmanību – ekspedīcija”. Daudzi seni vārdi un priekšmeti mūsdienu cilvēkiem kļuvuši sveši, pat nesaprotami. Piedaloties mācību stundā “Mātes valoda” varēs uzzināt, kāds izskatās ambīlītis, žuburiņš, kas ir karbača, zutenis un ko nozīmē timerēt. Rokdarbu stundas laikā būs iespēja izgatavot papīra pūra lādi. Matemātikā tiks svērts un mērīts pēc sentēvu metodēm. Dabas zinības stundā Dabas un tehnoloģiju parks “URDA” piedāvās pētījumus ar lupu un mikroskopu. Vērīgam būs jābūt arī loģikas stundā. Savukārt sporta nodarbībā varēs pārbaudīt, cik daudz spēka iekrāts vasarā.

“Citādās skolas” skolēni saņems arī liecību ar sekmju vērtējumu. Savukārt vecāki kopā ar atvasēm, kas vēl līdz skolas solam neaizsniedzas, aicināti pavadīt laiku muzeja improvizētajā spēļu laukumā vai iepazīt Izstāžu nama piedāvājumu. 

Rosinot atklāt un izzināt, Valmieras muzeja apmeklējums visu Latvijas izglītības iestāžu audzēkņiem bez maksas ir katru dienu. Jāpiemin, ka pirmajā skolas dienā arī vecākiem izstāžu apmeklējums Valmieras muzejā ir bez maksas.

Interesanti aizvadīt pirmo jaunā mācību gada dienu aicinām, piedaloties radošās, aktīvās un aizraujošās aktivitātēs pie Valmieras Kultūras  centra. No plkst.13.00 līdz 16.00 par dažādiem uzdevumiem parūpēsies Valmieras Jaunatnes centra “Vinda”, Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas, Yamaha mūzikas skolas, kā arī Valmieras Bērnu sporta skolas pedagogi.

Savukārt no plkst.15.00 īpaši izveidotā pop-up studijā par skolas dzīvi un brīvā laika pavadīšanas iespējām Valmierā sarunāsies jaunieši, skolotāji un jauniešu organizāciju pārstāvji. Sarunas vadīs Klāvs Kļaviņš. Uzstāsies arī grupas “The Saviors”, “Guinness” un “Veseri”.

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410

Trešdien, 28.augustā, Smiltenes novada domes sēdē deputāti lēma par izmaiņām pašvaldības vadībā, par domes izpilddirektoru apstiprinot Andri Lapiņu, viņa vietnieci- Ilzi Sauso.

Kā informēts iepriekš, š.g. sākumā novada domē tika veiktas izmaiņas vadības sastāvā, kad Kārlis Lapiņš, kurš kopš novada izveidošanas bija domes izpilddirektors, pieņēma deputāta mandātu. Līdz šim izpilddirektora pienākumu izpildītāja pienākumus veica izpilddirektora vietnieks Andris Lapiņš. 

Andris Lapiņš kopš 2003.gada pašvaldībā ieņēmis Attīstības un plānošanas nodaļas vadītāja amatu, kas sniedzis plašu un starptautisku pieredzi gan teritorijas, gan attīstības teritorijas plānošanas dokumentu izstrādē un to vadībā, kā arī projektu sagatavošanā, ieviešanā un uzraudzībā, finanšu plānošanā un piesaistē, personāla un darba grupu vadībā. Kopš 2018.gada janvāra, kad A.Lapiņš sāka pildīt izpilddirektora vietnieka pienākumus, iesaistoties pašvaldības iestāžu un administrācijas pārraudzībā, procesu analīzē, funkcija audita rezultātu izvērtējamā, kā uzsver domes priekšsēdētājs Gints Kukainis, spējis sevi pierādīt: “Andra zināšanas un pieredze pašvaldību darbā ir liela, īpaši plānošanas un Eiropas Savienības struktūrfondu piesaistē. Ar savu darbu daudzu gadu garumā viņš ir sekmējis Smiltenes novada izaugsmi. Kā izpilddirektora  pienākumu izpildītājs Andris ir pierādījis, ka spēj būt labs  administrācijas vadītājs, kas nodrošina pārdomātu un godprātīgu lēmumu pieņemšanu pašvaldības attīstībai.”

Ņemot vērā, ka pašvaldībā šobrīd norit aktīvs darbs pie vairāk kā 29 publiskās infrastruktūras projektu īstenošanas ne tikai Smiltenes pilsētā, bet arī pagastos, kā arī, domājot par novada attīstību nākotnē, ko ietekmēs administratīvi teritoriālā reformā, 28.augusta domes sēdē tika lemts no š.g. 2.septembra vakantajā izpilddirektora vietnieka amatā apstiprināt līdzšinējo Smiltenes novada domes Saimnieciskās darbības nodaļas vadītāju Ilzi Sauso.

Smiltenes novada domes Saimnieciskās darbības nodaļa 2009.gadā tika izveidota ar mērķi pārraudzīt saimnieciskās darbības procesus Smiltenes pilsētā. Pieaugot investīciju un projektu apjomam, tās kompetencē ir nonākusi visa novada būvniecības un tehnisko projektu īstenošanas pārraudzība. Lai veiksmīgi nodrošinātu arī turpmāk visu projektu īstenošanu gan pilsētā, gan novadā, uzsāktu nākamo plānošanas periodu, kura ietvaros plānots īstenot vairākus uz attīstību un infrastruktūras sakārtošanu vērstus projektus, tika lemts stiprināt domes vadību tiešu saimnieciskajā jomā, novada domes vadībai izpilddirektora vietnieka amatam izvirzot Ilzi Sauso. Domes sēdē klātesošajiem 12 deputātiem balsojot PAR, viņa šajā amatā tika apstiprināta.

Pieņemtie lēmumi, attiecībā uz abiem amatiem, stiprinās novada domes vadību, kas ir un būs nozīmīgi novada attīstībai turpmāk, uzsver domes priekšsēdētājs G.Kukainis: “Ar šiem lēmumiem esam pabeiguši darbu pie Smiltenes novada administrācijas vadības pārmaiņām un tās nostiprināšanas, gan ar Andra Lapiņa apstiprināšanu izpilddirektora amatā, gan Ilzes Sausās apstiprināšanu izpilddirektora vietnieces amatā. Esam ņēmuši vērā gan funkciju auditā secināto, gan labāk sagatavojušies gaidāmajai administratīvi teritoriālajai reformām. Ilzes kompetences būvniecības projektu vadībā ir augstas, mēs esam apmierināti ar paveikto, līdz ar to ir jāiet tālāk, turpmāk Ilzes pārraudzībā būs visi saimnieciskie jautājumi novadā. Pieņemtie lēmumi ir iekšēja pārstrukturēšanās pašvaldības iekšienē, līdz ar to arī nebija vajadzīgs organizēt ārēju konkursu. “

No 2.septembra Smiltenes novada domes vadību veidos domes priekšsēdētājs Gints Kukainis, priekšsēdētāja vietnieks Kārlis Lapiņš, izpilddirektors Andris Lapiņš, izpilddirektora vietniece Ilze Sausā.

Lai nodrošinātu veiksmīgu iesākto projektu īstenošanu, vakantajā Saimnieciskās darbības nodaļas vadītāja amatā sākotnēji tiks meklēts piemērots speciālists pašvaldības iestāžu vidū.

 

Informāciju sagatavoja:

Inga Kovala

Smiltenes novada domes

Sabiedrisko attiecību speciāliste

E-pasts: prese PIE smiltene PUNKTS lv;

Mob.tel. 29613117

www.smiltene.lv

Sestdien, 7. septembrī, Kokmuižas svētku laikā vēsturiskās Kokmuižas, tagadējo Kocēnu, pils kompleksā no plkst. 11.00 līdz plkst. 16.00 tuvi un tāli ciemiņi varēs izstaigāt muižas tirgu. To ar saviem dažnedažādajiem - izdomas bagātajiem un muižas laikos pazīstamajiem - daudzveidīgo garšu ēdamajiem papildinās arī gardēžu tūrisma ceļa “Livonijas garša” tirgotāji.

Labos muižas svētkos ir jābūt ne tikai bagātīgai un daudzveidīgai norišu programmai, bet tiem piedien arī  branga andelēšanās, tālab tirgus laukumā pulcēsies liels skaits tirgotāju. Viņu vidū, īpaši izveidotā zonā, būs sastopami teju trīsdesmit gardēžu tūrisma ceļa “Livonijas garša” viesmīlības pieturvietu saimnieki gan no apkārtnes, gan tālākiem Vidzemes novadiem. Ciemos būs atbraukuši arī projektā iesaistītie uzņēmēji no Igaunijas.

Fotogrāfija no Valmiermuižas kultūras biedrības krājuma.

Sendienās Kokmuižā saimniekoja ar vērienu, bija savas dzirnavas, pienotava, degvīna dedzinātava un alus brūzis. Uz vietas tika sarūpēts viss nepieciešamais gan ikdienas kungu un saimes galdam, gan smalkām “riktēm”, tā reiz sauca ēdienus hedoniskās dzīrēs. Agrāko laiku godību varēs sajust arī šodienas muižas tirgū. Viesi šeit atradīs gardumus, kuru galvenā vērtība – vietējs, sezonāls, rūpīgi izlolots. Uz tirgotāju galdiem pircēji redzēs mūsdienīgā un senatnīgā saspēli. Tirgū būs nopērkami jau iecienīti labumi: lauku kūpinājumi un desas, govs un kazas piena siers, bioloģiski audzētu vistu olas, kaņepes, maize, medus, ievārījumi, sīrupi, sukādes, augļu un ogu sulas, veselīgi sēkliņu maisījumi, spēcinošie smiltsērkšķi, kraukšķīgi dārzeņu čipsi, zāļu tējas, sidrs, vīni un uzlējumi. Tur būs arī šis tas neparastāks, piemēram, priežu čiekuri sīrupā un ziedputekšņi medū.

Livonijas garšu ar saviem gardumiem un veltēm ļaus iepazīt šādas gardēžu pieturvietas: Rūjienas amatnieku biedrība “Rūzele”, zemnieku saimniecības “Arumi”, “Adzelvieši”, “Buliņi”, “Jaunkalēji”, “Jāņkalni”, “Ķingas”, “Mežvijas”, “Skujas”, “Stradi”, uzņēmēji no “Cooperative”, “Dabas spēks”, “Elkas kalna saimniecība”, “Naukšēnu vīna darītavas”, “Pakalnieši”, "Saldus gotiņa", “Sidrabiņi”, “Veselības laboratorija”, sidra darītava "Abuls", piedalīsies mājražotāja Inese Olštrema, Inguna Zukure un vēl citi. Ar Vidzemes tirdziņos neierastākām precēm andelēsies ciemiņi no igauņu saimniecībām.

Svētku viesi varēs iegūt savā īpašumā recepšu brošūras ar senām receptēm no Kokmuižai netālās Rubenes mācītāja Kristofa Hardera sastādītās un izdotās “Tā pirmā pavāru grāmata, no vāces grāmatām pārtulkota” (1795) un likt tās lietā, gatavojot maltītes mājās. Senajās receptēs viņi varēs nedaudz iepazīt Vidzemes muižnieku ģimeņu ēšanas paradumus pirms vairāk nekā 200 gadiem.

Savukārt no plkst. 11.00 tirgus placī notiks "Valmiermuižas alus virtuves" kūkmeistares Madara Puķes meistarklase. Pēc Kristofa Hardera “Tā pirmā pavāru grāmata” receptes, kas būs atrodama arī recepšu krājumā, taps ogu tarte. Klātesošie no meistares varēs uzzināt, kā kūku, kas var būt ne vien bauda vēderam, bet arī acīm, pagatavot pašu mājās. 

Šoruden tūrisma ceļa “Livonijas garša” un tā ceļa posma “Taste HansEATica” dalībnieki vēl būs sastopami Simjūda gadatirgū Valmierā 12. oktobrī. Svētku tirdziņus īsteno Valmiermuižas kultūras biedrība.

Gastronomiskā tūrisma piedāvājums Latvijā un Igaunijā – zīmols “Livonijas garša” ar apakšzīmolu “Taste HansEATica” ļauj ceļotājiem izzināt kulināro mantojumu un baudīt sezonālus, vietējos produktus. Projekts tiek īstenots "Interreg Estonia-Latvia" programmas ietvaros no Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF). Projekta kopējais ERAF finansējums - 900 820,65 EUR. Šis raksts atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu. 

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, kulinārā ceļa “Livonijas garša” sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, tālr.: +371 29334753, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv, www.vidzeme.lv.

Turpinot Vidzemes pašvaldību speciālistiem rast iespēju iepazīt kaimiņu pašvaldību pieredzi energopārvaldības risinājumos, šonedēļ no 27. līdz 29. augustam Vidzemes plānošanas reģions organizēja vairāku pašvaldību dalību projekta “Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai” (EFFECT4buildings) Starptautiskajā ieinteresēto pušu sanāksmē un energoefektīvu objektu apskatē.

 

Pasākumā piedalījās un pieredzi guva līdzi atbraukušie publisko ēku apsaimniekotāji un pašvaldību speciālisti energoapgādes jautājumos no Smiltenes, Valmieras, Cēsu un Beverīnas novadiem. 28. augusta pēcpusdienā kopā ar “EFFECT4buildings” projekta komandu speciālisti devās apskatīt pirmo objektu - privātmāju Vīlandes pilsētā. Trīsstāvu ēka ar apsildāmo grīdas platību 240 kvadrātmetru lielumā 2016. gadā ieguva nomināciju “Gada energoefektīvākā ēka”, ko piešķīra Igaunijas Koku māju asociācija. 

Nākamais apskates objekts Vīlandē bija Paala vidusskolas ēka, kurai tūlīt tiks pabeigti iekštelpu pārbūves darbi. Remontdarbu laikā ierīkota monitoringa sistēma datu nolasīšanai par enerģijas patēriņu ēkā. Savukārt bērnudārzā Vīlandē pavisam nesen veikti ēkas atjaunošanas darbi, ieviešot Energoefektivitātes pakalpojuma līguma un Daudzpakalpojuma līguma principus. Energoefektivitātes pakalpojuma līgums ir ilgtermiņa līgums ar uzņēmumu/izpildītāju jeb energoefektivitātes pakalpojuma sniedzēju. Līgums tiek noslēgts, lai īstenotu energoefektivitātes veicinošus pasākumus ēkā ar garantētu enerģijas ietaupījumu un lai samazinātu risku neveiksmīgai renovācijai, kad būvdarbi ēkā nesasniedz gaidīto efektu. Savukārt Daudzpakalpojuma līgums tiek izmantots gadījumos, kad esošajās ēkās vai jaunu ēku celtniecībā ir vēlme integrēt kopīgos ieguvumus. Kopīgie ieguvumi var būt apgaismojums, telpu temperatūra, iekštelpu gaisa kvalitāte, trokšņu līmenis, estētiskās vērtības u.c., kas var motivēt ēkas īpašniekus un īrniekus/ēkas lietotājus veikt lielākas investīcijas energoefektivitātē. Abi finanšu modeļi apskatīti arī projekta “EFFECT4buildings” ietvaros. “Noteikti pārrunāšu ar saviem kolēģiem Energoefektivitātes pakalpojuma līguma  izmantošanu sabiedrisku ēku renovācijā. Šajā pasākumā guvu apstiprinājumu, ka šis modelis tiek izmantots diezgan sekmīgi,” pēc pasākuma piebilst Inta Ādamsone, Cēsu novada pašvaldības Attīstības un būvniecības pārvaldes Projektu vadītāja.

  

Visspilgtāk palika atmiņā milzīgais saules paneļu parks. Ļoti laba iespēja optimāli izmantot rekultivēto izgāztuvi. Cita ieguvuma pašvaldībai gan nav, ja neatrodas blakus kādam lielam enerģiju patērējošam pašvaldības  objektam, jo nodrošina tikai dažas darba vietas,” par pieredzēto Igaunijā stāsta Inta Ādamsone. Šī gada jūlijā atklātais saules paneļu parks elektroenerģijas ražošanai šobrīd ir lielākais Igaunijā. Saules paneļu parks izvietots uz zemes, kur iepriekš uzglabāti atkritumi un šobrīd tie atrodas vairāku metru dziļumā. “Šis ir labs piemērs, ko darīt ar zemi, zem kuras ir noglabāti atkritumi. Zemes platība ir 16 ha, no tiem 7 ha šobrīd aizņem saules paneļi. Plānots, ka šobrīd uzstādītie saules paneļi spēs saražot elektroenerģiju aptuveni 1000 mājsaimniecībām. Pašvaldībai piederošais atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums “Paikre” efektīvi izmanto piederošās zemes, piemēram, pārvēršot enerģijā slēgtajos atkritumu noguldījumos esošo dabas gāzi – metānu. Šobrīd uz zemes esošie saules paneļi ražo un nodod tīklā elektroenerģiju Pērnavas pilsētai,” atklāj Keit Nestor, uzņēmuma “Paikre”  Attīstības nodaļas vadītājs. Ņemot vērā, ka tikko Vidzemes plānošanas reģions vairākām Vidzemes pašvaldībām veica aprēķinus par saules paneļu uzstādīšanas lietderīgumu elektroenerģijas ražošanai, šis apskates objekts bija piemērots, lai ļautu vairāk uzzināt par saules paneļu izvēli, uzstādīšanu, saražotās enerģijas apjomu utt. Vairāk par veiktajiem aprēķiniet lasiet ŠEIT. 

Igaunijas Nacionālais muzejs bija nākamais apskates objekts 28. augustā. Muzejs izvietots 34 tūkstošu kvadrātmetru plašās telpās, bet izstāžu zāles platība ir 6000 kvadrātmetru. Inovatīvi risinājumi ieviesti mitruma līmeņa, apgaismojuma, siltumapgādes un dzesēšanas iekārtu kontrolei telpās.

Aura ūdens atrakciju parkā bija iespēja uzzināt par ieviesto Energoefektivitātes pakalpojuma līgumu, iepērkot un uzstādot jaunas iekārtas ventilācijas un ūdens cirkulācijas sistēmām. Savukārt Tartu pilsētas centra rajonā dzesēšana tiek ražota efektīvā un dabīgā veidā, izmantojot Emajõgi upes ūdeni. Mēnešos, kad upē ūdens ir siltāks, uzņēmums “Fortum” tā atdzesēšanai izmanto kondensatorus. Saules paneļi uzstādīti uz ēkas, lai nodrošinātu elektroenerģiju pašu patēriņam.

 

Kopā ar Vidzemes pašvaldībām pasākumā piedalījās “EFFECT4buildings” un Vidzemes plānošanas reģiona asociētais partneris Ēku saglabāšanas un energotaupības biroja pārstāvis Sergejs Galajevs. “Vidzemes plānošanas reģiona īstenotais projekts ir vērtējams ļoti pozitīvi, aktīvi piesaistot pašvaldību speciālistus – gan pilnveidojot to zināšanas, dodot iespēju uzklausīt ekspertus un redzēt citu valstu attīstību, gan arī dodot iespēju pašiem projekta partneriem satikties ar cilvēkiem, kuri aktīvi piedalās projekta īstenošanā savās pašvaldībās. Tā ir laba iespēja pašvaldībām uzzināt esošās iespējas, kā paaugstināt ēku energoefektivitāti, un izteikt savu viedokli par to, kā pieejamie materiāli var tikt izmantoti praksē. Turklāt projekts rada iespēju saprast un izvēlēties, kāds finansēšanas modelis ir piemērotākais konkrētajam pašvaldības jautājuma risinājumam,” atklāj Sergejs Galajevs.

Par “EFFECT4buildings” projektu:

Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gadam ietvaros Vidzemes plānošanas reģions kopā ar partneriem no vairākām Baltijas jūras reģiona valstīm īsteno projektu "Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai" (EFFECT4buildings) ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Norvēģijas atbalstu. "EFFECT4buildings" mērķis ir palielināt ēku energoefektivitātes pasākumu skaitu publiskajās ēkās visā Baltijas jūras reģiona teritorijā. Vairāk par projektu: http://www.vidzeme.lv/

Papildu informācija: Jānis Ikaunieks, Energoefektivitātes eksperts Vidzemes plānošanas reģionā, janis.ikaunieks PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t.: +371 26349224

Informāciju sagatavoja: Baiba Norberte, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, baiba.norberte PIE vidzeme PUNKTS lv,  mob.t. 28752793, www.vidzeme.lv