Arhīva kalendārs

« September 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

1. septembrī darbu uzsāk Valmieras novada pašvaldības teritoriālo apvienību pārvaldes.

  • Brenguļu, Kauguru un Trikātas pārvalde – vadītājs Jānis Fūrmanis;
  • Burtnieku apvienības pārvalde – vadītāja Kristīne Auziņa;
  • Kocēnu apvienības pārvalde - vadītāja amata pienākumu izpildītājs Dainis Skutelis;
  • Mazsalacas apvienības pārvalde - vadītājs Ritvars Sirmais;
  • Naukšēnu apvienības pārvalde – vadītājs Jānis Zuments;
  • Rūjienas apvienības pārvalde – vadītājs Valmieras novada pašvaldības izpilddirektora vietnieks teritoriālo apvienību jautājumos Ivo Virsis;
  • Strenču apvienības pārvalde – vadītājs Jānis Pētersons.

Pārvaldes ir Valmieras novada pašvaldības izveidotas pārvaldes iestādes, kas Valmieras novada teritoriālā iedalījumā - apvienībās nodrošina pašvaldības sniegto pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem tuvāk dzīvesvietai - Valmieras novada pagastos un novada pilsētās.

“Apvienību pārvaldes pildīs divas galvenās funkcijas – nekustamo īpašumu apsaimniekošanu un klientu apkalpošanu. Nekustamo īpašumu pārvaldība un saimniecisko jautājumu risināšana katras apvienības teritorijā būs viens no pārvalžu uzdevumiem, otrs uzdevums tiešā sadarbībā ar Valsts un pašvaldības vienotajiem klientu apkalpošanas centriem un bibliotēkām – klientu apkalpošana, tādējādi tuvinot pakalpojumu pieejamību ikviena novada iedzīvotāja dzīvesvietai”, Ivo Virsis Valmieras novada pašvaldības izpilddirektora vietnieks teritoriālo apvienību jautājumos – Rūjienas apvienības pārvaldes vadītājs.

Pārvalžu darbu reglamentē pārvalžu nolikumi, kas tika apstiprināti Valmieras pašvaldības domes ārkārtas sēdē 2021. gada 19. augustā un stājas spēkā 2021.gada 1.septembrī. Tajos noteiktas pārvalžu funkcijas, uzdevumi un tiesības atbilstoši to kompetencei, kā arī struktūra un darba organizācija, finansēšanas avoti un kārtība.

Par teritoriālo pārvalžu darbu turpmāk informēsim Valmieras novada pašvaldības komunikācijas kanālos – mājaslapā www.valmierasnovads.lv , Valmieras novada pašvaldības informatīvajā izdevumā un sociālo tīklu kontos.

Informāciju sagatavoja:
Ginta Gailīte

“Padekatrs”, “Tripiņpolka”, “Uzlūdz dāmas”, “Hoiram”, “Diksītis”, “Tu māsiņa, es māsiņa”, “Joksu polka”, “Stūrsteps”, “Ak, smukā meitiņ”, “Valceris” – tās ir Malienas pusei raksturīgas dejas jaunajā deju lieluzvedumā “Malienas mantojums”. Stiprinot malēnisko identitāti un atdzīvinot malēniešu kultūrtelpu, uzvedums apvieno gan jaunas, gan jau agrāk iestudētas šīs puses dejas.

Šis deju lieluzvedums ir nozīmīgs ieguldījums Malienas puses nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanā. No iecerētās uzveduma pirmizrādīšanas nācās atteikties epidemioloģiskās situācijas dēļ, kas neļāva to bez ierobežojumiem demonstrēt ikvienam interesentam, tādēļ 11. septembrī Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā notiks šī uzveduma filmēšana, lai tas saglabātos video formātā.

 

Publicitātes foto

Ņemot vērā epidemioloģiskos nosacījumus, šogad tradicionālie Pļaujas svētki notiks atšķirīgi, aicinot ikvienu uz “Rudens dienu Ottesmuižā”. Nenotiks tradicionālā lauku sētas rudens darbu darīšana, bet ikvienam apmeklētājam šajā reizē būs iespējams apmeklēt muzeja teritorijā esošās ēkas, aplūkot ekspozīcijas “Vidzemes lauku sēta” un “Kalncempju vēstures lappuses”, izstādes “Pretstati” un “Zeltiņu baznīca laiku lokos”. Tiks atvērts keramikas darbu ceplis, notiks mājražotāju un amatnieku tirdziņš, mazo apmeklētāju priekam būs apskatāmi dzīvnieki. Muzeja apmeklējuma laikā būs iespēja vērot arī deju uzveduma “Malienas mantojums” filmēšanu. 

- Ikvienam muzeja apmeklētājam šajā dienā jau no pulksten 10 līdz pat pulksten 16 būs iespēja vērot, kā notiek šī deju uzveduma filmēšana. Katrs kolektīvs un tā dejotā deja tiks filmēti atsevišķi – katrā pusstundā pa dejai, tādēļ apmeklētājiem būs iespēja redzēt gan nelielu mēģinājuma procesu, gan dejas filmēšanu, - saka Alūksnes novada pašvaldības Kultūras un sporta nodaļas vadītāja un projekta “Dejas lieluzvedums “Malienas mantojums”” vadītāja Sanita Eglīte.

Nostāsti vēsta, ka malēnieši vienmēr visu darījuši pa savam un arī danči tiem bijuši īpatnēji, ar pierobežai raksturīgiem soļiem un mūziku.  Malienas puses danči veidojušies, ietekmējoties no Latgales, Igaunijas un Krievijas tradicionālās kultūras. Mūsdienās reģionam raksturīgais kolorīts strauji izzūd, tāpēc ir svarīgi sakrāto un saglabāto nemateriālo kultūras mantojumu iedzīvināt un sekmēt tā pārmantojamību. 

Šīs puses senos dančus pētījuši gan folkloras pētnieki, gan vietējie muzeji un folkloras kopas. Izmantojot izpētīto materiālu, pateicoties Latvijas Nacionālā kultūras centra un pašvaldības atbalstam, tapušas 10 skatuves dejas. Horeogrāfijas tām veidojuši Vidzemes puses horeogrāfi - Iluta Mistre, Dace Circene, Ilze Mažāne, Reinis Rešetins, Jānis Purviņš, Taiga Ludborža, Guna Ezermale, Gunta Skuja un Lāsma Skutāne. Dejas ir apguvuši visi Alūksnes un bijušā Apes novada deju kolektīvi. Mūziku dejām aranžējuši Juris Kaukulis, Juris Vaivods, Sniedze Grīnberga un citi mūziķi. Uzveduma mākslinieciskā vadītāja ir Lāsma Skutāne, literārā teksta autors Druvis Mucenieks. 

Muzeja apmeklējuma maksa: pieaugušajiem – 3 EUR, pensionāriem - 2 EUR, skolēnam – 1 EUR, pirmsskolas vecuma bērniem – bez maksas.

 

Sagatavoja: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālruņi: 64381502; 26646749
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Valmieras tehnikumā šogad uzņemti 213 audzēkņi, kas ir par 34% vairāk, nekā vidēji pēdējo 10 gadu laikā. Tāpat arī saņemts ļoti augsts pieteikumu skaits - par 30% lielāks, nekā vidēji gadā līdz šim. Pieprasītākās specialitātes - programmēšana, loģistika, pavārmāksla un klientu apkalpošana.

Nolūkā celt profesionālās izglītības prestižu un mudināt vidējo profesionālo izglītību apgūt jauniešus ar spēcīgākām zināšanām, 2021./2022. mācību gads ir otrais, kad Valmieras tehnikumā mācības uzsāk izglītojamie tikai ar sekmīgām atzīmēm. Profesiju apguvei šogad tika rīkots atlases konkurss, uzņemot jauniešus ar spēcīgākajiem mācību rezultātiem. Kaut arī uzņemšanas prasības ir augušas, vēlme izglītoties Valmieras tehnikumā bijusi ļoti liela. Saņemti kopumā 240 pieteikumi, kas ir līdz šim otrais lielākais interesentu skaits skolas vēsturē. Sakarā ar augsto pieprasījumu, vairākās programmās uzņemti par trešdaļu vai pat divarpus reizes vairāk izglītojamie, nekā cerēts, tostarp klientu apkalpošanā, mašīnbūvē un pārtikas tehnoloģijā.

Publicitātes foto

Valmieras tehnikuma direktore Vineta Melngārša pauž gandarījumu: “Priecājamies, ka arvien vairāk jaunieši pēc 9. klases kā prioritāro izglītības turpinājumu izvēlas mācības profesionālās izglītības iestādē! Esam gandarīti, ka Valmieras tehnikuma drosmīgais solis celt kvalitātes standartus jauno audzēkņu atlasē šajā gadā devis rezultātus. Mērķtiecīgi attīstot un stiprinot tieši STEM jomas izglītības programmas (programmēšanu,  metālapstrādi, mehatroniku), esam strauji kāpinājuši izglītojamo skaitu tieši šajās jomās. Topošos programmēšanas tehniķus uzņemam tikai trešo gadu, bet profesiju 2021./2022.mācību gadā apgūs jau 130 jaunieši, sagatavojot darba tirgū tik ļoti pieprasītos speciālistus.”

Valmieras tehnikumā šogad mācīsies 638 audzēkņi, kas ir lielākais izglītojamo skaits vidusskolas posmā visā Valmieras novadā. Šī ir viena no modernāk aprīkotajām izglītības iestādēm Baltijā, kur mūsdienīgā un inovatīvā vidē iespējams apgūt prasmes mašīnbūvē, mehatronikā, programmēšanā, loģistikā, viesmīlībā, pavārmākslā, pārtikas pārstrādē, grāmatvedībā un klientu apkalpošanā. 

Informāciju sagatavoja:
Liene Bergmane
Sabiedrisko attiecību speciāliste
liene.bergmane PIE valmierastehnikums PUNKTS lv

10. septembrī dzejas draugi Strenčos aicināti ieklausīties aktiera un dzejnieka Andra Buļa dzejā, kuru mūzikas valodā ietērps virtuozais ģitārists Ēriks Upenieks. Skanēs dzejas lasījums no autora ceturtā dzejas krājuma EROTĒRIKA. Izjustā koncertprogramma lieliski iederēsies nesteidzīgā rudens vakara romantiskai noskaņai. Dzejas svētki notiks plkst. 19.00 Strenču kultūras centrā.

Andris Bulis aicina, lasot un ieklausoties šajā dzejā, apstādināt mazliet laiku, piebremzēt, varbūt nedaudz aizmirst par tām problēmām, kas visur tiek apkārt mums sludinātas...

“Vispār jau, man liekas, ka krājumā ir arī tāda laba humora deva. Tā ir uzdrīkstēšanās. Un, ja es varu dot iespēju ar šiem dzejoļiem aizdomāties vai mazu drosmīti kaut kam, tad mans mērķis ir sasniegts,” atzīmē autors.

Aktieris, dzejnieks Andris Bulis un ģitārists Ēriks Upenieks. Publicitātes foto

Pasākums notiks pie galdiņiem. Lai varētu personalizēt vietas, organizatori aicina pasākuma apmeklētājus pieteikt savu dalību iepriekš rakstot e-pastā: biblioteka PIE strencunovads PUNKTS lv vai zvanot pa tālruņiem 64715631; 64715633, norādot savu vārdu, uzvārdu un kontakttālruni.

Pasākuma apmeklētāji aicināti sagatavot uzrādīšanai derīgu Covid -19 sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu.

Lai mums kopā izdodas skaisti un romantiski dzejas svētki!

 

Informāciju sagatavoja:
Ginta Gailīte
Valmieras novada pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste
tālr. 64715660

No 17. līdz 19. septembrim arī Valmieras novadā norisināsies Eiropas kultūras mantojuma dienas, aicinot ieceļot dzīvesprieka stacijās. 2021. gada Eiropas kultūras mantojuma dienas veltītas transporta tēmai, un 2021.gads Eiropas Savienībā pasludināts par Eiropas Dzelzceļa gadu, tāpēc šogad īpaši tiks izcelts transporta nozīmīgums cilvēka dzīvē un vilciena kā droša un ilgtspējīga transporta izmantošana ikdienā. Dalība visos pasākumos ir bez maksas.

Sestdien, 18. septembrī, visas dienas garumā Eiropas kultūras mantojuma dienas ar dažādām aktivitātēm norisināsies maršrutā Brenguļi–Valmiera–Zilaiskalns, savukārt no 17. līdz 19. septembrim notiks aktivitātes Valmiermuižas stallī.

  • Norises posmā Brenguļi–Valmieras dzelzceļa stacija

Plkst. 10.00 Brenguļos (pie sporta centra “Kaimiņi”) sāksies nūjošanas pārgājiens kopā ar aktīvā tūrisma gidi Santu Paegli, kura pārgājiena dalībniekus aizvedīs līdz pat Valmieras dzelzceļa stacijai. Maršruta garums būs aptuveni 10 km. Pa ceļam varēs uzzināt, kāpēc dzelzceļš met līkumu pie muižas parka un kur atradās pirmā Brenguļu stacija, un dzirdēsiet arī citus interesantus stāstus. Pārgājienu varēs iemūžināt, uzņemot fotogrāfiju tematiskā fotostūrī. Dalībnieku skaits ierobežots, tāpēc dalība pārgājienā iepriekš jāpiesaka, rakstot pieteikumu uz e-pastu turisms PIE beverina PUNKTS lv. Nepieciešamības gadījumā iespējams saņemt inventāru.

  • Norises posmā Valmieras dzelzceļa stacija–Jāņparks

No plkst. 10.00 Jāņparkā ikviens aicināts uz radošo darbnīcu kopā ar koprades darbnīcu “DARE”, kur varēs izveidot savu apdruku “Ieceļo dzīvesprieka stacijās!” bez maksas, uzdrukājot to uz līdzi paņemtā kokvilnas krekliņa. Tāpat interesenti varēs doties virtuālajā ceļojumā pa Šaursliežu dzelzceļa tiltu, un būs pieejama tūrisma informācija par apskates objektiem, tūrisma piedāvājumiem un norisēm Valmieras novadā un Gaujas Nacionālajā parkā.

No plkst. 10.00 līdz 17.00 varēs uzņemt fotogrāfiju īpaši izveidotā fotostūrī, savukārt no 17. septembra līdz 17. oktobrim Jāņparkā būs apskatāma īpaša Valmieras muzeja izstāde "Nākamā pietura...", kur būs redzamas fotogrāfijas saistībā ar Šaursliežu dzelzceļa līniju dažādos vēstures laikos.

Plkst. 14.00 notiks velobrauciens “Nākamā pietura...” pa seno bānīša ceļu no Valmieras dzelzceļa stacijas līdz savulaik ienesīgākajai stacijai “Jāņparks”. Velobrauciena laikā dzirdēsiet atmiņu stāstus par ceļojumu ar bānīti un dažādiem objektiem, kas iekļauti maršrutā. Bērni līdz 14 gadu vecumam pasākumā var piedalīties tikai vecāka vai aizbildņa pavadībā. Dalībnieku skaits ierobežots, tāpēc dalība velobraucienā iepriekš jāpiesaka, rakstot pieteikumu uz e-pastu liene.rokpelne PIE valmiera PUNKTS lv.

  • Norises posmā Jāņparks–Zilaiskalns

No plkst. 10.00 līdz plkst. 17.00 Jāņparkā ikviens interesents varēs reģistrēties un doties Auto orientēšanās pasākumā, kur dalībniekiem būs jāpilda dažādi uzdevumi no Jāņparka līdz pat Zilamkalnam, metot loku cauri Dikļiem.

No plkst. 10.00 apmeklētājiem atvērts Zilākalna kultūrvēstures un apmeklētāju centrs “ZTornis”, kur iespējams apskatīties ekspozīciju “Zilākalna stāsts”, virtuāli ceļot, kā arī paskatīties uz Zilākalna ciematu no ūdenstorņa. Savukārt Zilākalna Vecajā depo norisināsies Latvijā pirmās Sliežu velosipēdu sacensības. Dalībnieku skaits sacensībās ierobežots, tāpēc dalība iepriekš jāpiesaka, rakstot pieteikumu uz e-pastu turisms PIE kocenunovads PUNKTS lv vai zvanot pa tālruni 28698121. Ja ir vēlme izbaudīt nesteidzīgu braucienu ar Sliežu velosipēdiem, tad no plkst.15.00 līdz 18.00 iespējams pieteikties individuāliem braucieniem, rakstot e-pastu turisms PIE kocenunovads PUNKTS lv vai zvanot pa tālruni 28698121.

Visas dienas garumā Zilākalna ciematā pie Vecā depo būs apskatāma novadpētnieces Inetas Amoliņas izstāde “Šaursliežu dzelzceļš Smiltene–Valmiera–Ainaži”, kā arī nofotografēties fotostūrī. Tie dalībnieki, kuri būs nofotografējušies visos fotostūros maršrutā “Valmieras dzelzceļa stacija–Zilaiskalns”, pēc fotogrāfiju parādīšanas Zilākalna kultūrvēstures un apmeklētāju centrā varēs saņemt nelielu pārsteiguma balvu. Savukārt “Gardēžu stacijā” par baudījumu garšas kārpiņām būs parūpējusies Vīnkalnu Ceļojošā Picērija.

Plkst. 18.00 Zilākalna Vecajā depo notiks grupas “JUUK” koncerts, kas tiks rīkots, ievērojot valstī noteiktās epidemioloģiskās prasības. Vecajā depo drīkstēs pulcēties, uzrādot personu apliecinošu dokumentu un derīgu Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, vai negatīvu testa rezultātu. Pārējā blakus esošā teritorija būs pieejama ikvienam interesentam.

Savukārt dienas izskaņā no plkst. 19.30 varēs baudīt brīvdabas kino, kur tiks demonstrētas divas filmas “To atceras tikai vilcieni” un “Leģendu mednieki. Zilaiskalns.”. Arī šī norise tiks rīkota, ievērojot valstī noteiktās epidemioloģiskās prasības. Vecajā depo drīkstēs pulcēties, uzrādot personu apliecinošu dokumentu un derīgu Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, vai negatīvu testa rezultātu. Pārējā blakus esošā teritorija būs pieejama ikvienam interesentam. 


No 17. līdz 19. septembrim Eiropas kultūras mantojuma dienas tiks atzīmētas arī Valmiermuižas stallī, kur varēs izzināt sendienu pārvietošanās līdzekļus un zirgkopības arodu. Valmiermuižas stallī tiks izveidota zirgu transporta līdzekļu izstāde. Lai ikvienam interesentam būtu ieskats, kā  sendienās pārvietojās, no tuvas un tālas apkārtnes tiks savesti dažnedažādi eksponāti – gan Ulmaņlaika, gan Krievijas cara laika darba un izbraucamie rati, droškas kariete un kas tik vēl ne! Izbraucienā ar ratiem varēs izbaudīt senatnes elpu un kultūrvēsturisko ainavu, jo maršruts vedīs arī pa senajiem muižas ceļiem (valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa “Klēts un mūra žoga fragments” individuālajā aizsardzības zonā).

17. septembrī no plkst. 16.00 līdz 19.00 būs apskatāma zirgu transporta līdzekļu izstāde, kā arī par papildu samaksu varēs doties ekskursijā pa stalli.

18. un 19. septembrī no plkst. 11.00 līdz 16.00 būs apskatāma zirgu transporta līdzekļu izstāde, kā arī par papildu samaksu būs iespēja doties izjādē vai izbraucienā ar ratiem.

18. septembrī Valmiermuižas parkā norisināsies Miķeļdienas tirdziņš “Gardu muti”, kas papildinās kultūras un sendienu izjūtu baudījumu.

Visas norises notiks, ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus Covid-19 izplatīšanās ierobežošanai.

Plašāka programma pieejama www.visit.valmiera.lv.

Informāciju sagatavoja:
Inita Nerātne
Valmieras novada pašvaldības
Valmieras Tūrisma informācijas centra 
Tūrisma projektu vadītāja

Alūksnes novada pašvaldība aicina iedzīvotājus līdz 30. septembrim pieteikt apbalvošanai ar pašvaldības augstāko apbalvojumu “Sudraba zīle” cilvēkus, ģimenes, biedrības, organizācijas, uzņēmumus un citus pretendentus – ikvienu, kura veikums novada un tā iedzīvotāju labā ir sevišķi nozīmīgs.

Apbalvošanai var pieteikt gan novadā dzīvojošos, gan personas, kas dzīvo un darbojas citur Latvijā vai ārzemēs, taču kuru ieguldījums Alūksnes novadā ir bijis nozīmīgs ilgākā laika periodā. Tāpat apbalvošanai ar “Sudraba zīli” var pieteikt ģimenes, nevalstiskas organizācijas, uzņēmumus u.c. pretendentus.

Piesakot pretendentu apbalvošanai, lūdzam rakstīt iesniegumu brīvā formā, tajā norādot pamatojumu, kādēļ un kādā jomā jūsuprāt konkrētā persona būtu jāapbalvo ar pašvaldības augstāko apbalvojumu. Lūdzam norādīt precīzu informāciju par pieteikto personu – vārdu, uzvārdu, dzīvesvietu, nodarbošanos vai ieņemamo amatu. Ja apbalvošanai izvirzāt juridisku personu, jānorāda tās nosaukums un adrese, bet, ja piesakāt personu grupu vai kolektīvu - tā nosaukums un vadītāja vārds un uzvārds.

Pretendentus var pieteikt gan individuāli, gan kolektīvi, pieteikumā norādot arī informāciju par iesniedzēju, lai nepieciešamības gadījumā varētu sazināties. Ar pašvaldības apbalvojumu nolikumu var iepazīties pašvaldības mājaslapas www.aluksne.lv sadaļā Pašvaldība/Dokumenti/Nolikumi.

Pieteikumus ar norādi “Pieteikums apbalvošanai ar “Sudraba zīli”” aicinām iesniegt sūtīt pa pastu Alūksnes novada pašvaldībai Dārza ielā 11, Alūksnē, Alūksnes novadā, LV-4301, elektroniski uz e-pasta adresi: dome PIE aluksne PUNKTS lv vai nogādāt tos personīgi Valsts un pašvaldības vienotajā klientu apkalpošanas centrā Dārza ielā 11, Alūksnē. Lai atvieglotu pretendentu pieteikšanu esam izveidojuši arī elektroniski aizpildāmu veidlapu, kas atrodama saitē: http://ej.uz/Sudraba_zili.


Kopš 2010. gada Alūksnes novada augstākais apbalvojums “Sudraba zīle” piešķirts:

2010. gadā - Andrejam Aleksejevam, Zinovijai un Gunāram Aplokiem, Jānim Baltiņam, Intaram Berkulim, Vilnim Blūmam, Dzidrai Mazikai, Jānim Polim, Agritai Šaicānei, Ivaram Zariņam

2011. gadā - Lidijai Zitānei, Vizmai Dravniecei, Ivaram Hamanim, Viesturam Kazainim, Andrim Kļaviņam, Gunāram Ozoliņam, Gunitai Palejai, Mārai Podkalnei, Raivim Podrezovam, Ilonai Riekstiņai, Anitai Šnikvaldei

2012. gadā - Evai Aizupei, Intai Aizupietei, Edgaram Bertukam, Lidijai Juksei, Aigaram Peperniekam, Aigaram Steberim,  Zitai Skultei, Aldim Verneram, Gunitai Virkai, Sašam Dišeinam (Sacha Duchaine)

2013. gadā - Ivetai Baltajai-Vanagai, Zigrīdai Ilenānei, Dainai Dubrei-Dobrei, Dzintrai Zvejniecei, Gintam Teterovskim, Ivetai Druvai – Druvaskalnei, Agrim Jermacānam, Imantam Samam, Aritai Prindulei, SIA “Dzīpari S”

2014. gadā - Ilzei Līviņai, Daigai Ozoliņai, Ingai un Uģim Prauliņiem, Renātei Pilipai, Gunāram Kalējam, biedrībai “Astes un Ūsas”, Laivu ģimenei, Uģim Puzulim, Ivaram Tīcam

2015. gadā - Lilitai Spirkai, Rūtai Merkuševai, Dainai Libertei, Ilgvaram Vaskim, Inārai Kravalei

2016. gadā - Edītei Ojai, Natai Meģei, Aivaram Mālniekam, Irēnai Greivulei, Metai Lerhai

2017. gadā - Verai Sedleniecei, Mārai Krieviņai, Aldim Līcim

2018. gadā - Marinai Ramanei, Ausmai Miningai, Vizmai Orlovskai, Inai Perevertailo, Alūksnes Maizes kombināta kolektīvam

2019. gadā – Brigitai Bijonei, Leonīdam Perevertailo, Gustu ģimenei, Laimai Aigarei, Kristapam Kaulakanam

2020. gadā - Idai Zelčai, Anitai Pētersonei, Gunitai un Pēterim Kučikiem, SIA “ABIO”, SIA “FAPS”.

 

Sagatavoja: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālruņi: 64381502; 26646749
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Sporta spēles bērniem un jauniešiem ar speciālām vajadzībām “Mēs varam” Valmierā norisināsies jau 14. reizi. Vairāk nekā 100 sportistu no visas Latvijas 11. septembrī tiksies atjaunotajā Jāņa Daliņa stadionā. Nemainīga ir tradīcija, ka dalībnieki cits citam ir lielākie līdzjutēji un dzīvesprieks valda ik uz soļa. Sacensību atklāšana plkst.10.00.

Sportisti sacentīsies tādās disciplīnās kā 60m un 800m skrējiens, tāllēkšana ar ieskrējienu, futbola sitieni pa vārtiem, basketbola metieni, pildbumbas mešana, smilšu maisiņu mešana mērķī un 4x60m pretstafete. Bet, protams, gaidītākā disciplīna ir “Boccia” spēle. Plkst.18.00 norisināsies noslēguma ceremonija.

“Katru gadu Valmierā “Mēs varam” sacensībās pulcējas sportisti no visas Latvijas. Diemžēl pandēmijas dēļ šoreiz mums nevar pievienoties dalībnieki no Igaunijas. “Mēs varam” ir gaidīts notikums, jo motivē bērnus un jauniešus būt aktīviem un stiprināt veselību, bet tas ir arī satikšanās prieks ikvienam dalībniekam un pieredzes apmaiņa treneriem un pedagogiem, kuri ik dienu strādā ar bērniem un jauniešiem ar speciālām vajadzībām. Tāpēc nākotnē plānots sacensības veidot ar daudz lielāku starptautisko komandu un skolu no dažādām valstīm iesaisti. Vēlos pateikties sportistiem, treneriem, pedagogiem, tiesnešiem, organizatoriem un līdzjutējiem, ka Valmiera ir šo spēļu mājvieta un ik gadu gūstam lielisku pieredzi darbam ar bērniem un jauniešiem ar speciālām vajadzībām,” saka Līga Dzene, sacensību galvenā tiesnese.

Sacensību mērķis ir popularizēt sportisku un aktīvu dzīvesveidu, attīstīt sporta svētku tradīcijas, sekmēt bērnu un jauniešu ar speciālām vajadzībām integrāciju sabiedrībā, veicinot arī komunikācijas prasmes, rast iespēju satikties ārpus ierastās vides, pārbaudot savas sportiskās prasmes.

Pateicamies Valmieras Pārgaujas Valsts ģimnāzijai, Valmieras Olimpiskajam centram un biedrībai “Latvijas Bērnu bāreņu fonds”! Sacensības organizē Valmieras novada pašvaldība sadarbībā ar Ziemeļvidzemes internātpamatskolu un Valmieras Sporta skolu.

Pasākums tiek līdzfinansēts no projekta “Veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi Valmierā”. Vienošanās Nr. 9.2.4.2/16/I/040. Projekta kopējās izmaksas ir 431550  EUR, tajā skaitā ESF finansējums 366 817,50 EUR, valsts budžeta finansējums 64 732,50 EUR.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras novada pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
vadītājas vietniece
tālr. 26443410

Piektdien, 10. septembrī, plkst. 18.00 Valmiermuižas alus viesistabā (Valmiermuiža, Dzirnavu iela 2) būs skatāma filma “Sāpes un slava” (Spānija, 2019).

Tas ir stāsts par slavenu kinorežisoru Salvadoru, kurš velti mēģina smelties iedvesmu mākslas darbos, lai izrautos no radošās krīzes. Un tad Salvadors saņem piedāvājumu, kas aizsauc pagātnē. Atmiņas par bērnību kopā ar vecākiem Valensijā, jaunību, pirmo mīlestību Madridē, veiksmēm un neveiksmēm ir tik spilgtas, ka viņu atkal atgriež dzīvē, un top jauna, izcila filma.

Režisors ir Pedro Almodóvar. Lomās: Antonio Banderas, Asier Etxeandia, Leonardo Sbaraglia, Nora Navas, Julieta Serrano, Penélope Cruz.

Filma būs spāņu valodā ar subtitriem latviešu valodā. Jāpiemin, ka vakara gaitā būs iespēja našķēties ar Valmiermuižas alus virtuves gardumiem un pieskaņotiem dzērieniem.

Ieeja – bez maksas.

Filma "Sāpes un slava" Valmiermuižā būs skatāma, Valmieras novadā 10. septembrī viesojoties Spānijas Karalistes vēstniecei Latvijā Susana Kamara Angulo (Susana Cámara Angulo) un atzīmējot Latvijas un Spānijas diplomātisko attiecību simtgadi.

Aicinām ievērot valstī noteiktos ierobežojumus. Valmiermuižas alus viesistabā drīkstēs pulcēties, uzrādot personu apliecinošu dokumentu un derīgu Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Filmas norise rīkota ar Spānijas vēstniecības Latvijā atbalstu.

 

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras novada pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
vadītājas vietniece

Lai veicinātu jauniešu iesaistīšanos savas vietējās apkaimes dzīves veidošanā, ar Labdarības un filantropijas skolas programmu Valmieras novada fonds (VNF) apmeklēs vairākas izglītības iestādes Valmieras novadā. Caur atraktīvām spēlēm, lekcijām, videoanalīzi un praktisku darbošanos savas apkārtnes veidošanā, skolēni iepazīsies ar vietējās labdarības un brīvprātīgā darba iespējām Valmieras apkaimē.

Pagājušā nedēļā VNF jau viesojās Valmieras Viestura vidusskolā, tiekoties ar gandrīz 200 pamatskolas un vidusskolas jauniešiem. Spēles laikā tika noskaidrots jauniešu līdzdalības un zināšanu līmenis, uzzināts par brīvprātīgā darba veikšanas iespējām Valmieras pilsētā, kā arī analizēti iepriekš atbalstīto VNF JIL jauniešu mini ideju projekti. Tas viss, lai jaunieši kvalitatīvāk sagatavotu savu mini idejas pieteikumu VNF JIL mini ideju konkursā “Mēs savai vietai”.

Foto: Publicitātes foto

Gūstot savu klasesbiedru atbalstu, VNF JIL mini ideju konkursa “Mēs savai vietai” ietvaros, VVV jaunieši rīkos Tējas vakaru jaunajiem dzejniekiem, uzstādīs suņu dzirdinātavas pilsētvidē, aizvietos plastmasas maisiņus ar auduma maisiņiem klasesbiedriem un brīvdabā ļaus iepazīties ar Latvijas vēsturi. “Idejas jauniešiem ir daudz un dažādas, un ar lielāko prieku un gandarījumu palīdzēsim īstenoties vismaz 14 no tām!” uzsver Undīne, VNF Jauniešu ideju laboratorijas koordinatore.

Foto: Publicitātes foto

Šajā rudenī VNF JIL ir izsludinājis jau savu otro mini ideju konkursu “Mēs savai vietai”, kura ietvaros tiek atbalstītas jauniešu iniciatīvas. Ideju galvenais mērķis - pilnveidot vietējo iedzīvotāju dzīvi un sniegt labumu iespējami lielākam cilvēku skaitam. Kopumā VNF plāno apmeklēt vismaz 14 izglītības iestādes, kā arī jauniešu tikšanās centrus un punktus. Jau zināms, ka Labdarības un filantropijas skolas programma tiks īstenota Valmieras Viesturu vidusskolā, Valmieras 2. vidusskolā, Valmieras 5. vidusskolā, Kauguru pamatskolā, Kocēnu pamatskolā, Matīšu pamatskolā, Mazsalacas vidusskolā, Rencēnu pamatskolā, Strenču pamatskolā un citviet. 

Diemžēl jauniešu līdzdarbošanās savas apkārtējās vides veidošanā Latvijā joprojām ir vērtējama kā zema, tādēļ ir nepieciešams to regulāri sekmēt un veicināt. VNF Labdarības un filantropijas skolas laikā jaunieši uzzina vairāk par vietējo labdarību un brīvprātīgo darbu savā kopienā, kā arī rada un izstrādā savas mini idejas vietējās dzīves uzlabošanai. Savukārt VNF Jauniešu ideju laboratorija atbalsta idejas, kas svarīgas un nozīmīgas pašiem jauniešiem. 

Labdabības un filantropijas skolas norisi finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

 

Papildu informācija:
Gundega Siliņa, Valmieras novada fonda Projektu koordinatore
Tālrunis: 20258200, e-pasts: gundega.silina PIE vnf PUNKTS lv

25. septembrī Smiltenes novada Tūrisma informācijas centrs (TIC) aicina piedalīties velobraucienā “Ieriteņo rudenī” un noslēgt aktīvā tūrisma sezonu Smiltenes novadā.

Šogad dalībnieki varēs iepazīt Blomes, Brantu un Raunas pagastu ainaviskās un  kultūrvēsturiskās vietas. Kā jau ierasts, maršrutu laikā būs sagatavoti vienkārši, pa ceļam veicami, uzdevumi, lai braucienu padarītu vēl aizraujošāku.

Pasākuma norise 25. septembrī Blomes pagasta Jeberlejas estrādē, dalībnieku reģistrācija no plkst. 10.00, starts braucienam plkst. 10.30.

Dalībniekiem tiks piedāvātas trīs garumu velo distances – 13, 25 un 43 km garumā, lai katrs varētu izvēlēties saviem spēkiem atbilstošāko. Visi trīs maršruti sāksies un noslēgsies Jeberlejas estrādē. Maršruti būs marķēti dabā pēc pasākuma norises vēl divas nedēļas, līdz 11. oktobrim, lai ikviens tos varētu izbraukt sev vēlamā laikā.

Šogad pasākuma dalībniekiem būs iespēja paviesoties pie Smiltenes novada tūrisma uzņēmējiem- visi dalībnieki varēs apskatīt sajūtu namu “Donas” un satikt tā saimnieci, garās distances dalībnieki laipni aicināti piestāt un apskatīt Brantu muižas apkārtni un vidējās distances dalībniekiem saimniecības durvis vērs bērzu sulu ražotne “Birzī”.

Iepriekšēja pieteikšanās līdz 23. septembrim elektroniski ŠEIT, zvanot uz +371 29395200 vai klātienē Smiltenes novada TIC (Smiltenē, Dārza ielā 3).

Dalība pasākumā ir bez maksas. Lūdzam būt atbildīgiem un ievērot visus noteiktos drošības pasākumus. Atgādinām, ka atrodoties uz ceļa un kustībā, obligāti jāievēro ceļu satiksmes noteikumi, kā arī aicinām lietot aizsargķiveres (bērniem līdz 12 gadiem tās ir obligātas).

Pasākuma laikā uzņemtās fotogrāfijas tiks publicētas www.smiltenesnovads.lv, visit.smiltenesnovads.lv un sociālajos tīklos.

Organizators ir tiesīgs mainīt pasākuma norisi, mainoties valstī noteiktajiem epidemioloģiskajiem noteikumiem.

Pasākums tiek rīkots projekta „Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai Smiltenes novadā” Nr. 9.2.4.2/16/I/052 ietvaros.

Informāciju sagatavoja:
Linda Šūlmeistere,
Smiltenes novada Tūrisma informācijas centra
tūrisma organizatore
E-pasts: tourism PIE smiltenesnovads PUNKTS lv
visit.smiltenesnovads.lv

18. septembris Līgatnē solās būt saistošs un  interesants. Rudenīgos toņos iekrāsotajos Gaujas krastos pie Līgatnes pārceltuves, muzikāli izzinošā ceļojumā var doties ikviens, kuram interese ir uzzināt, kā Gaujas upē pludināti koki, kāda ir pārceltuves loma un cik daudz dziesmās ir apdziedāta skaistākā Latvijas upe.

Eiropas kultūras mantojuma dienas (EKMD) ir Eiropas Padomes un Eiropas Komisijas kopīga iniciatīva un plašākais kultūras mantojumam veltītais notikums Eiropā, ik gadu pulcējot ap trīsdesmit miljoniem apmeklētāju piecdesmit valstīs. Eiropas kultūras mantojuma dienas ir tematiska, mantojuma vietu saimnieku, entuziastu un speciālistu veidota kultūras pasākumu programma, kuras mērķis ir tuvināt cilvēkus kultūras mantojumam, vairojot izpratni par tā dažādību, vērtību apzināšanu, saglabāšanu, kā arī kultūras mantojumu kā resursu ilgtspējīgai attīstībai. Latvijā EKMD norisinās kopš 1995. gada un par šī gada tēmu ir izvēlēts “Transports”, aicinot pievērst uzmanību, izzināt un iepazīt ar transportu saistīto kultūras mantojumu, sākot ar ceļiem un upju ceļiem, tiltiem, pārceltuvēm, kanāliem un dzelzceļa stacijām, beidzot ar lidlaukiem, bākām un spēkratu kolekcijām. Līgatne sadarbībā ar Pārgaujas apvienību EKMD pieteica Līgatnes pārceltuvi pār Gauju. Līgatnes pārceltuve ir pārceltuve pāri Gaujai Līgatnē, vienīgā šāda veida (ar straumes spēku darbināta) pārceltuve Latvijā un Baltijā. Pārceltuve ir iekļauta tehnikas vēstures pieminekļu sarakstā. To veido divas pēc katamarāna principa paralēli novietotas tērauda laivas, kuras savieno dēļu klājs. Trose, kas nostiepta pāri upei, neļauj straumei aiznest prāmi, bet no krasta uz otru krastu to pārvieto straumes spēks. Prāmnieks tikai ievirza to straumē.

Pirms kara pārceltuves vietā atradās tilts, kas tā laikā tika iznīcināts. Prāmi pēc Otrā pasaules kara par saviem līdzekļiem izveidoja Līgatnes papīrfabrika, lai nodrošinātu strādniekiem un skolniekiem no Gaujas pretējā krasta iespēju nokļūt Līgatnē.

Gauja izsenis zināma kā upe pa kuru tika pludināti koki.

Reizi gadā Gaujas Nacionālajā parkā tiek organizēta ceļotāju diena, kad visā parka teritorijā noris dažādi pasākumi dabā, ekskursijas un izzinoši pārgājieni, kuros aicināts piedalīties ikviens interesents! Liela daļa no pasākumiem ir bezmaksas.

Dabas aizsardzības pārvaldes Vidzemes reģionālā administrācija sadarbībā ar Gaujas Nacionālā parka pašvaldībām un vietējiem uzņēmējiem aicina uz Gaujas Nacionālā parka Ceļotāju dienu 19. septembrī Līgatnē https://www.daba.gov.lv/lv/notikums/gaujas-nacionala-parka-celotaju-diena-2021#cesu-novads

"Mājas kafejnīcu diena" Līgatnē, aicina apmeklētājus izbaudīt vietējo kulināro piedāvājumu, iepazīt vietējās tradīcijas un kultūru. Šajā dienā savas durvis ikvienam apmeklētājam vērs gan esoši ēdināšanas uzņēmumi - kafejnīcas, restorāni, krodziņi, gan īpaši šim pasākumam gatavojušies uzņēmēji:

“Līgatnes vīna darītava” GPS koordinātes: 57.232807,25.042151
Adrese: Spriņģu iela, 3, Līgatne, Cēsu novads
Tālrunis saziņai: +371 26521467

“Trīs kūkas” kafejnīca GPS koordinātes: 57.195465, 25.039666
Adrese: Stacijas iela 22, Augšlīgatne, Cēsu novads
Tālrunis saziņai: +371 29829121

“Suses burgers” GPS koordinātes: 57.254647,25.044671
Adrese: Gaujas iela 38, Līgatne, Cēsu novads
Tālrunis saziņai: +371 26676627

Pasākuma rīkotājs Pašvaldības aģentūras “Kultūras un tūrisma centrs” piedāvā dažādas izklaides un atpūtas iespējas Līgatnē un tuvējā apkārtnē. Jaunākās aktualitātes tūrismā var uzzināt apmeklējot mājaslapu www.visitligatne.lv vai sociālā tīmekļa vietni Facebook @visitligatne

Pasākuma norises vieta Līgatnes pārceltuve pār Gauju un Tautas zvejniecības aroda muzejs

Plānotais pasākuma norišu ilgums no plkst. 12.00 līdz 15.00

Pasākuma dalībnieki:
Jauktais koris “Līgatne”
Jauktais koris “Pārgauja”
Sieviešu vokālais ansamblis no Līgatnes “Mantojums”
Sieviešu vokālais ansamblis no “Pārgaujas Lakstīgalas”
Folkloras kopa “Senleja”
Plostnieku stāsti Māris Ansis Mitrevics un Gunārs Šķēle 

Pasākuma programma:
No plkst. 12:00-13:00 sadziedāšanās abos Gaujas krastos ;
Plkst. 13:05 – 13:15 Gaujā tiek ielaists “Vēstījuma plosts” Siguldas novadam
No plkst. 13:15-13:45 Māris Ansis Mitrevics (Tautas zvejniecības aroda muzejs)
No plkst.13:45-14:00 pārtraukums brauciens ar prāmi
No plkst.14: 00-14:30 Māris Ansis Mitrevics (Tautas zvejniecības aroda muzejs);
14:15-15:00 brauciens ar prāmi
No plkst. 12:00-15:00 filma par Gauju (Tautas zvejniecības aroda muzejs);
No plkst.13:15-14:45 Seno plostnieku amata prasmju izzināšana, baļķu pludināšana-spēle (G.Šķēle) 

Bezmaksas pasākums

Ēdināšanu nodrošina “Suses burgers”- maksas pakalpojums

 

Informāciju sagatavojusi:
Santa Jermičuka
Cēsu novada, Līgatnes apvienības
Tūrisma informācijas centra vadītāja
Kontakttālrunis saziņai: +371 26517405

Trešdien, 8. septembrī, Alūksni apmeklēja Satiksmes ministrs Tālis Linkaits. Vizītes laikā viesi tikās ar Alūksnes novada domes priekšsēdētāju Dzintaru Adleru, domes priekšsēdētāja vietnieci attīstības un investīciju piesaistes jautājumos Līgu Langrati un domes priekšsēdētāja vietnieku teritoriālajos jautājumos Jāni Sadovņikovu.

Pašvaldības pārstāvji viesus iepazīstināja ar nozīmīgākajiem Alūksnes novada pašvaldības īstenotajiem projektiem, augstas gatavības projektiem, ko pašvaldība plāno īstenot, un citām būtiskām novada attīstības iecerēm. Tāpat tika pārrunāti jautājumi par tranzītielām pilsētā, valsts un reģionālās nozīmes ceļiem, autoostas jautājumu, kā arī sabiedriskā transporta kustības tīklu. Vizītes laikā viesi apskatīja Tālavas ielu, novērtēja ceļa segumu un nepieciešamību tās rekonstrukcijai.

No labās: pārstāvis no Satiksmes ministrijas, domes priekšsēdētāja vietnieks teritoriālajos jautājumos Jānis Sadovņikovs, Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers, Satiksmes ministrs Tālis Linkaits, domes priekšsēdētāja vietniece attīstības un investīciju piesaistes jautājumos Līga Langrate un divi pārstāvji no Satiksmes ministrijas

Ministrs informēja, ka nākamgad plānots asfaltēt valsts ceļu Ilzenes pagastā - 2,8 kilometru garumā, kā arī ceļa Alsviķi-Ape pārbūvi no otrā līdz astotajam kilometram. Savukārt ceļa Alūksne-Ziemeri-A2 asfaltēšana vēl tiks vērtēta, lai arī tur ir palielinājusies satiksmes intensitāte un arī uzņēmēji vērsuši uzmanību tā kvalitātei, tas šobrīd nav reģionālas nozīmes valsts ceļš. Tāpat plānots ierīkot Liepnas pagastā velo un gājēju celiņus. Sarunas noslēgumā ministrs uzslavēja pašvaldības redzējumu ceļu infrastruktūras jautājumā.

Vizītei turpinoties, viesi Sabiedrības centrā tikās ar nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, lai diskutētu par aktuālajām problēmām, kas saistītas ar sabiedriskā transporta kustības tīklu un citiem jautājumiem. Ministrs pastāstīja, no 2022. gada 1.  maija ir iecerēts izveidot bezmaksas sabiedriskā transporta maršrutu Alūksne-Dēliņkalns-Korneti-Ziemeri-Alūksne, kas kursēs divas reizes nedēļā. Šis būs izmēģinājuma reiss gada garumā.

Visbeidzot kopā ar pašvaldības vadību ministrs novērtēja pārbūvēto autoceļu Alūksne-Liepna, tikās ar Liepnas pagasta pārvaldi un uzņēmējiem, kā arī apskatīja autoceļu Liepna-Pededze. Uzņēmēji Liepnā ļoti priecājās un novērtēja ilgi gaidīto, uzlaboto ceļa segumu.

 

Sagatavoja: Sanita SPUDIŅA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste

13. septembrī Valmierā tika atklāts pastaigas maršruts “Konceptuāla dzejas pastaiga”, kas būs pieejams pilsētvidē līdz 30. septembrim. Tajā iekļauti 10 pieturpunkti, kuros ar viedierīces palīdzību būs iespēja iepazīt konceptuālo dzeju un tās autorus.

Pastaigas pieturpunktos dzeja tiek atklāta visdažādākajos tās izpausmes veidos, iepazīstinot ar Latvijas un ārvalstu konceptuālistu darbiem. Teksti, kurus ikdienā redzam visapkārt – plakāti, reklāmas, sabiedriskā transporta maršrutu saraksti, kā arī ziņas un e-pasti digitālajā vidē, konceptuālās dzejas formā iegūst pavisam citu nozīmi. Konceptuālisti auditoriju uzrunā trāpīgi, atklājot mūsu ikdienas brīžu absurdo un dīvaino dabu. Papildus tādu autoru kā Kārļa Vērdiņa, Annas Auziņas, Eināra Pelša, Raimonda Ķirķa, Ivara Šteinberga u.c. darbiem pastaigas maršrutā konceptuālo dzeju analizēs arī literatūrkritiķis un dzejnieks Artis Ostups un pētniece Līga Sudare.

Pieturpunktos pastaigas dalībnieki aicināti pārdomāt informāciju, tekstus un valodu, kura mums ikdienā ir visapkārt. Maršruta veidotāji izstrādājuši arī metodisko materiālu, lai pastaigas laikā skolēnus un studentus aicinātu reflektēt par šīm tēmām un radīt savus jaundarbus, iedvesmojoties no informācijas un komunikācijas telpas Valmierā un digitālajā vidē.

Pastaiga pilsētvidē pieejama no 13. līdz 30. septembrim un piemērota dažāda vecuma mērķauditorijai. Saturs ir pieejams, noskenējot QR kodu vai ievadot saiti interneta pārlūkā.

Savukārt 24. septembrī plkst. 16.00 ikviens interesents aicināts doties pastaigā kopā ar vienu no Preiļu konceptuālistu grupas autoriem Ivaru Šteinbergu, kurš pastaigu papildinās ar dažādu autoru darbu lasījumiem un dalīsies ar auditoriju pārdomās par konceptuālisma robežām un nākotni. Tikšanās vieta: Vecpuišu parks.

Projekts tapis, sadarbojoties Valmieras novada pašvaldībai un uzņēmumam Story Hub. Pastaigas izstrādi atbalsta Valmieras novada pašvaldība un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Ņem līdzi telefonu, dodies pastaigā, skaties pieturpunktos video sarunas ar autoriem un dzejas lasījumus un ieraugi Valmieru citā gaismā!

 

Papildu informācija:

Elizabete Palasiosa, tel.nr. 29729470 Liene Jakobsone, liene.jakobsone PIE valmierasnovads PUNKTS lv

Sestdien, 25. septembrī, plkst.11:00 Valmieras Tūrisma informācijas centrs (TIC) aicina uz pārgājienu Sedas purvā, kā laikā varēs iepazīt purvā mītošās bagātības kopā ar dabas zinātāju Ivetu Enci.

Pārgājiena laikā tiks iziets viens no diviem Sedas purvā esošajiem maršrutiem – Jērcēnu puses aplis – un būs iespēja uzkāpt putnu vērošanas tornī. Kopējais maršruts plānots aptuveni 8 km garš un aptuveni 3 stundas ilgs. Lai nokļūtu pārgājiena sākuma punktā, jābrauc no Jērcēnu puses, tad jāseko norādei uz Kaņepju ozolu un pirmajā V veida krustojumā jābrauc pa labi aptuveni 4,1 km līdz stāvlaukumam.

Ejot pa Sedas purva taku, būs iespējams apskatīt kūdras ieguves laukus, purva dīķus un šaursliežu dzelzceļu, kas savulaik izbūvēts, lai transportētu kūdras kravas un darbavietā nogādātu kūdras ieguves strādniekus. Taka ved pa iemītu meža celiņu līdzenā reljefā caur dažādiem meža augšanas apstākļu tipiem, kur dabas zinātāja iepazīstinās ar interesantiem zemsedzes augiem un koku sugām. Iespējams, izdosies sastapt arī kādu meža dzīvnieku, apskatīt bebru “nedarbus” vai pat ieraudzīt vilku pēdas!

Maršruts būs vidējas grūtības pakāpes, taču to nav ieteicams veikt maziem bērniem, cilvēkiem ar kustību traucējumiem un ar bērnu ratiņiem. Aicinām apģērbties atbilstoši laika apstākļiem, jo pēc lietainiem laika apstākļiem takā var būt arī nedaudz mitri posmi.

Dalības maksa pārgājienā – 4 EUR/personai, apmaksu veicot līdz 24. septembra plkst.18:00 Valmieras TIC (Rīgas ielā 10). Klātienē pirms pārgājiena apmaksu par dalību pasākumā nebūs iespējams veikt.

Dalībnieku skaits pasākumā ir ierobežots, tāpēc dalību lūgums pieteikt iepriekš, zvanot pa tālruni 26332213 vai rakstot e-pastu tic PIE valmiera PUNKTS lv. Pieteikšanās iespējama arī klātienē Valmieras TIC (līdz 24. septembrim).

Pārgājiens notiks, ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus Covid-19 izplatīšanās ierobežošanai.

 

Informāciju sagatavoja: Inita Nerātne

Valmieras novada pašvaldības Valmieras Tūrisma informācijas centrs T. 26332213

20. septembrī notiks ikgadējais Ekoskolu apbalvošanas pasākums, kur 2021./2022. mācību gadā novērtējumu saņems desmit izglītības iestādes un to struktūrvienības no Valmieras novada. Starptautiskais Zaļais Karogs piešķirts Vidzemes Augstskolai, Valmieras 2. vidusskolai, Ziemeļvidzemes pamatskolai, privātajai pamatskolai ZAĻĀ SKOLA, Valmieras pilsētas 5. pirmsskolas izglītības iestādei „Vālodzīte”, Rūjienas pirmsskolas izglītības iestādei „Vārpiņa” un Valmieras pilsētas 5. pirmsskolas izglītības iestādes „Vālodzīte” struktūrvienībai „Krācītes”. Zaļais Karogs ir Ekoskolu programmas simbols. Tas tiek piešķirts skolām, kuras ir parādījušas vislabāko sniegumu, ieviešot Ekoskolu programmas prasības. Tā ir atzīta un prestiža vides kvalitātes zīme, ar ko lepojas skolas visā pasaulē.

Latvijas Ekoskolu sertifikātu saņems Valmieras Viestura vidusskola un Trikātas pamatskola. Pateicību par dalību Ekoskolu programmā saņems Valmieras Pārgaujas sākumskola. Ikgadējais Ekoskolu apbalvošanas pasākums notiks 20. septembrī, plkst. 11:00 – 14:00, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, bet tiešraidē to būs iespējams vērot Vides izglītības fonda Facebook platformā.

Valmieras novada pašvaldība ir gandarīta par visām skolām, kas darbojas Ekoskolu kustībā, kā arī priecājas par visiem apbalvojumiem. Īpašs prieks šajā mācību gadā ir par Vidzemes Augstskolu, kas, ļoti mērķtiecīgi strādājot un neskatoties uz pandēmiju, atkal pēc vairāku gadu pārtraukuma ir ieguvusi Ekoskolas Zaļā karoga apbalvojumu.

Ekoskolu programma ir plašākā ilgtspējīgā skolu programma Latvijā un arī pasaulē. Pie mums tā katru gadu apvieno ap 200 izglītības iestāžu – no pirmsskolām līdz augstskolām, bet visā pasaulē tajā darbojas aptuveni 56 000 izglītības iestāžu. Tās vieno kopīgs mērķis – iesaistīt aizraujošā, uz rīcību orientētā un sociāli atbildīgā vides izglītības procesā, kas veicina ilgtspējīgu attīstību. Starptautiskā Zaļā karoga balva ir kvalitātes zīme, ar ko lepoties – to saņem tikai tās izglītības iestādes, kas ilgstošā laika posmā spēj demonstrēt izcilas aktivitātes vides jomā.

Ekoskolu programmas darbību Latvijā īsteno Vides izglītības fonds un atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds projektā “FEE International programmu darbības nodrošināšana Latvijā 2021. gadā”.

 

Informāciju sagatavoja:

Nora Kārklņa

Valmieras novada pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste

Mob.tālr.: 29468727

Latvija pagaidām ir vienīgā no Baltijas valstīm, kur tiek organizēts ilgtspējīgai būvniecībai, arhitektūrai un dizainam veltīts konkurss, kas norisinās jau devīto gadu, turklāt nākamajā gadā konkurss aptvers arī kaimiņvalstis – Igauniju un Lietuvu. Arī šogad tika pieteikti nozīmīgi objekti, projekti un dizaina idejas, kuras vērtēja starptautiska žūrija.

Konkursa “Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā 2021” laureātu paziņošana norisinājās 2. septembrī Ogrē, pie jaunās bibliotēkas ēkas, kurā Valmieras novada pašvaldību pārstāvēja domes priekšsēdētāja vietnieks izglītības, kultūras un sporta jautājumos Jānis Olmanis un Valmieras novada pašvaldības izpilddirektores vietniece, Attīstības pārvaldes vadītāja Evija Nagle.

Nominācijā “Ilgtspējīgākā ēka 2021 Latvijā” atzinību saņēma atjaunotā Kokmuižas pils, kur ikdienā darbojas Kocēnu pamatskola. Pils fasādes atjaunošana norisinājās 2012. gadā pēc Kocēnu novada pašvaldības pasūtījuma, atbilstoši arhitekta Ilmāra Dirveika veiktajai ēkas vēsturiskajai izpētei. Fasādes atjaunošanas projektu izstrādāja SIA “ARCHE”, būvfizikas aprēķinus veica Andris Vulāns. Atjaunošanas darbus izpildīja būvfirma “Ekers”.

Konkursa organizatori norāda, ka Kokmuižas pils fasāde ir viens no piemēriem, kā pareizi sakopt seno muižu ēkas, kā, izvēloties pareizus un ilgtspējīgus materiālus, kvalitatīvais vizuālais efekts saglabājas daudzu gadu garumā un kā ar kopīgiem spēkiem panākt tieši to gala rezultātu, kas iecerēts. Muižas fasāde rūpīgā darbā ir atjaunota 2012. gadā, un joprojām ir tikpat cēla un pievilcīga, kāda tā bija tūlīt pēc atjaunošanas.

“Kokmuižas ēkas nokļūšanai Latvijas Būvniecības konkursa “Ilgtspējība, arhitektūrā, būvniecībā dizainā” nominantu sarakstā ir konkursiem neraksturīgs stāsts. Šis ir unikāls gadījums – nekas nenotika kā ierasts, proti, ēku konkursam nepieteica pasūtītājs vai būvuzņēmējs, bet gan konkursa organizētāji atrada mūs, novērtēja un uzaicināja. Biedrības “Building Design and Construction Council” vadītāja Gunita Jansone atzina: “Iebraucot Kocēnos, ieraugot cēlo Kokmuižu un uzzinot fasādes atjaunošanas gadu, sapratu, ka šai ēkai jāpiedalās ilgtspējības konkursā.” Apbrīnas emocijas ir saprotamas, jo ēkas fasāde arī šodien izskatās kā tikko pabeigta. Un tieši šis faktors vistiešākajā mērā atbilst konkursa gavenajai idejai “ilgtspējība” – būvēt ilgtspējīgi, novērtēt darbu kvalitāti un attieksmi ilgtermiņā,” stāsta Evija Nagle.

Nominācijā “Ilgtspējīgākā ēka 2021 Latvijā” iekļauti pieteikumi par būvēm, kas jau kādu laiku nokalpojušas un praksē apliecinājušas ilgtspējas pazīmes.

Konkursa mērķis ir popularizēt esošus un nākotnes objektus un idejas, kuru sākotnējā vērtība ilgtermiņā nemazinās, kuru funkcionalitāte un struktūra ir vērsta uz nevainojamu kalpošanu sabiedrības labā desmitiem gadu vai arī ir veikta pārdomāta esošu objektu atjaunošana. Ilgtspējības principu ievērošana rada nozīmīgu ekonomisko izdevīgumu, ko atzinušas valsts institūcijas un vērienīgu objektu pasūtītāji visā pasaulē.

Konkursu “Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā 2021” organizē biedrība “Building Design and Construction Council”, patroni Ekonomikas ministrija un Būvniecības valsts kontroles birojs. Atbalstītāji: Schneider Electric, LuxControl. Firma L4, Rheinzink.

 

Informāciju sagatavojusi:

Elīna Upīte

Valmieras novada pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste

Mob.tālr.: 26115449

Pavasarī Valmieras novada Rūjienas apvienības iedzīvotāji piedalījās iniciatīvu projektu konkursā “Iedzīvotāji veido savu vidi 2021”. Konkursa mērķis ir uzlabot Rūjienas un apkārtējo pagastu iedzīvotāju dzīves kvalitāti ar pašu iedzīvotāju iniciatīvu gan infrastruktūras, gan sociālajā jomā. Jebkura iedzīvotāju grupa vai vietējā biedrība varēja iesniegt projektu, kas ir saistīts ar dzīves kvalitātes uzlabošanu, un ko pati grupa spēj īstenot. Konkursa ietvaros kopējais pašvaldības finansējums bija 4500 eiro. Vienas konkursa idejas realizēšanai varēja saņemt līdz 750 eiro.

Pavisam konkursā tika atbalstītas četras idejas. Biedrība „Rūjienas senioru māja” īstenoja ieceri „Veidojam informācijas saturu kopā!”, kas paredzēja interaktīva ekrāna izvietošanu Rūjienas senioru mājas vestibilā, aktuālās informācijas nodrošināšanai iestādes klientiem un apmeklētājiem. Tagad Senioru mājas trešajā stāvā gan iemītniekus, gan apmeklētājus priecē informatīvs ekrāns, kurā redzamas afišas par pasākumiem, vārda dienas, kā arī cita noderīga informācija.

Savukārt Krasta ielas iedzīvotāji realizēja ideju par „Rūjas palienas burvību”. Viņi izkopa palienu pļavas daļu Krasta ielā 9 -15, izzāģējot krūmus, sakopjot avota vietu Rūjienā. Tagad acīm paveras ainavisks skats. Lai to uzturētu, apkārtējo māju iedzīvotājiem arī turpmāk būs jāgādā par sakoptību šajā apvidū.

Lodes pagasta iedzīvotāji iesniedza konkursā ideju “Skaista dzīve sākas no skaistas vides”. Tā paredzēja atpūtas vietas labiekārtošanu Lodes parkā, izvietojot galdus, solus un atkritumu urnas. Paties prieks par Lodes iedzīvotājiem, kuriem tagad ir par vienu sakoptu un labiekārtotu vietu vairāk.

Endzeles iedzīvotāji ir labiekārtojuši EKO punktu un izveidojuši informatīvi izglītojošu stendu. Tagad atkritumu šķirošana Jeru pagastā būs pievilcīgāka un interesantāka.

Kad visas projektu ieceres ir realizētas, konkursa komisija četru cilvēku sastāvā devās izdarīto novērtēt. Komisija vienbalsīgi lēma, ka visas pavasarī iesniegtās idejas ir īstenotas atbilstoši konkursa nolikumam. Visatzinīgāk novērtētais Lodes iedzīvotāju projekts, kā to paredz konkursa nolikums, saņēma vēl papildus 500 eiro naudas balvu. Balva tiks pasniegta 2021. gada novembrī.

 

Informāciju sagatavoja:

Nora Kārkllņa

Valmieras novada pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste

Mob.tālr.: 29468727

Jubilejas svinības norisināsies 2. oktobrī no plkst. 12.00 līdz 23.00 Naukšēnos, alus brūža pagalmā.

Naukšēnu alus un spirta darītava tika atklāta 1881. gadā un šogad tā svin 140 gadu jubileju. Šis ir viens no retajiem brūžiem, kurš pārdzīvojis baronu laikus, ulmaņlaikus, padomju laikus un neatkarīgo Latviju. Brūža māja un iekārtas no baronu laikiem saglabājušās un kalpo vēl šodien. Vieniem tā ir tradīcija un nostalģija, citiem – eksotika. Brūvēšanas duna gan te pieklususi, toties plašajos pagrabos vēl arvien top rudzu iesals, izmantojot 140 gadus senas metodes, ko augstu vērtē gan Latvijas maiznieki, gan alus brūvētāji.

Leģendārais brūzis un tā stiprie cilvēki pelnījuši godpilnu vietu Latvijas alus vēsturē.

Jubilejas pasākuma programma būs piesātināta un saistoša ikvienam viesim. No plkst. 12.00 norisināsies amatnieku tirdziņš. Plkst. 14.00 svinīgā pasākuma atklāšana ar Rūjienas kultūras nama pūtēju orķestri „Tālavas taurētājs”. Plkst. 15.00 Rūjienas teātra koncertuzvedums „Cauri laikiem”. No plkst. 13.00 līdz 18.00 būs iespēja sajust senatnīguma elpu, dodoties bezmaksas ekskursijās, un to piedāvājums visai plašs – ekskursijas Naukšēnu Cilvēkmuzejā gida pavadībā, ekskursijas pa Naukšēnu muižas parku, alus brūža un alus pagraba ekskursijas, kā arī maksas ekskursijas – izbraukums ar plostu „Ruhjas Donalds” un degustācijas Naukšēnu vīna darītavā.

Visas pasākuma dienas garumā būs iespēja baudīt dažādas Naukšēnu garšas, ko piedāvās vietējie uzņēmēji. Varēs degustēt un nobaudīt īpašu Valmiermuižas alus veltījumu brūža 140 gadu jubilejai – Naukšēnu jubilejas alu, kas garšo tikpat labi kā sendienās – tumīgs, stiprs un salds.

Jubilejas dienas noslēgumu, no plkst. 18.00 līdz 19.00, ieskandinās grupa „Rahu the Fool”, bet no plkst. 19.00 līdz 23.00 muzikālais vakars ar grupu „Kantoris 04”.

Šī būs lieliska iespēja sajust vēsturisko elpu un kavēties atmiņās – kad zāle bija zaļāka, debesis zilākas un alus saldāks.

Naukšēnu brūža 140 gadu svinības „Cauri laikiem” rīko: Naukšēnu kultūras nams un Rūjienas kultūras nams. Pasākumu atbalsta: Valmiermuižas alus darītava.

Plašākai informācijai: Indra Jirgena Naukšēnu kultūras nama vadītāja

Tālrunis: 29438652

E-pasts: indra.jirgena PIE naukseni PUNKTS lv

18. septembrī plkst.11.00 Ruckas mākslas rezidenču centrā notiks izglītojoša bezmaksas lekcija “Dzelzceļa vēsture Ruckas muižā”. 2021. gada Eiropas kultūras mantojuma dienas veltītas transportam, turklāt šis Eiropas Savienībā pasludināts par Eiropas Dzelzceļa gadu.
Lekcija sniegs iespēju ielūkoties dzelzceļa ziedu laikos, kad vilciens bija populārākais sabiedriskā transporta līdzeklis, un Ruckā mājvietu bija radis Latvijas dzelzceļu 3. ceļu iecirkņa kantoris. Toreiz senās muižas ēkas dzīve ritēja vienā ritmā ar līdzās esošo sliežu ceļu, tā priekiem un bēdām, izaicinājumiem un sasniegumiem.
Lekciju vadīs Elīna Kalniņa - kuratore un kultūrvēsturiskā mantojuma eksperte.
Pieteikšanās, aizpildot veidlapu https://forms.gle/noPYCA6v5w4bkkon9
Projektu atbalsta Cēsu novada pašvaldība

Attēls no Latvijas dzelzceļa vēstures muzeja krājumiem. 

 

Informāciju sagatavojusi: 

Liene Leonoviča

Ruckas muižas projektu vadītāja

27724884

lieneleonovica PIE gmail PUNKTS com

www.rucka.lv