Arhīva kalendārs

« October 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Valmieras pilsētā no 1. oktobra līdz 14. novembrim notiks pašvaldības finansēta akcija, kuras laikā iedzīvotājiem būs iespēja bez maksas nodot rudens lapas  SIA „ZAAO” EKO laukumā Dzelzceļa ielā 5, Valmierā. EKO laukuma darba laiks darba dienās ir no plkst.9.00 līdz 13.00 un no plkst.14.00 līdz 18.00, izņemot trešdien, kad tas ir no plkst.10.00 līdz 13.00 un plkst.14.00 līdz 19.00. Sestdienās un svētdienās lapas būs iespējams nodot no plkst.10.00 līdz 14.00.

Akcijā var piedalīties Valmieras pilsētā deklarētie iedzīvotāji, fiziskas personas, kuru mājsaimniecībām ir noslēgts līgums ar SIA „ZAAO” par sadzīves atkritumu izvešanu.

Lapas uz laukumu var vest jebkura izmēra maisos, bet tās būs no maisiem jāizber. Visi citi zaļie atkritumi, kas ir dārzeņi, āboli, laksti, zari un citi, tiks pieņemti atbilstoši SIA „ZAAO” cenrādim. Ja akcijā nododamajos lapu maisos tiks konstatēti cita veida zaļie atkritumi, to saturs bez maksas pieņemts netiks un par to būs jāmaksā atbilstoši cenrādim.

Vienlaikus, līdzīgi kā iepriekšējos gados, pašvaldība finansēs arī rudens lapu izvešanu no mājsaimniecībām, kas kopj īpašumiem piegulošās teritorijas un kuru šajās piegulošajās teritorijās atrodas lielie, vērtīgie ozoli un koki ar lielu lapu apjomu.

Tomēr ņemot vērā, ka daļā pilsētas (Jāņparkā, Zvirgzdukalnā, pilsētas centrā un Pārgaujā) ielām ar ierīkotu gājēju ietvi rudens lapu savākšanu mehanizēti nodrošina ielu uzkopšanas dienests, šogad ir būtiski samazināts to adrešu skaits, kam tiks nodrošināts bezmaksas rudens lapu savākšanas pakalpojums. Ar mājsaimniecību adresēm, no kurām šogad tiks nodrošināta bezmaksas rudens lapu izvešana, iespējams iepazīties Valmieras novada pašvaldības mājaslapas www.valmierasnovads.lv sadaļā “Pakalpojumi” – “Rudens lapu akcija”  vai, zvanot pa tālruni 28314534. 

Rudens lapu izvešana tiks nodrošināta no SIA “ZAAO” jau iepriekš tieši šim mērķim izsniegtajiem 1,1 m3 lielajiem big-bag maisiem. Jaunu bezmaksas big-bag maisu izsniegšana šogad netiek finansēta. Tos iespējams iegādāties SIA “ZAAO” atbilstoši cenrādim. 

Par maisu izsniegšanu un savākšanu mājsaimniecības pārstāvim pašam jāvienojas ar ZAAO, sazinoties darba dienās darba laikā pa tālruni 29225862 vai e-pastā pieteikums PIE zaao PUNKTS lv. Saskaņā ar ZAAO noteikto cenrādi pakalpojums pieejams arī tiem iedzīvotājiem, kuru mājsaimniecības nav atbalstāmo adrešu sarakstā.

Informāciju sagatavoja: Nora Kārkliņa, Valmieras novada pašvaldības Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste, mob.tālr.: 29468727

 

Sestdien, 9.oktobrī, no plkst.10.00 līdz 16.00 Valmierā norisināsies Simjūda gadatirgus, aicinot saulrieta krāsas rudeni izbaudīt garšās, smaržās, skaistumā un “jāieziemo siltums” sajūtās.

Gan drošības apsvērumu, gan Valmierā notiekošo būvdarbu dēļ ir nedaudz mainīta tirgus norises vieta. Veselīgus, saldus, skābus, rūgtenus un kreptīgus gardumus varēs iegādāties rātslaukumā un laukumā pie Hanzas sienas. Savukārt laukumā starp Valmieras Kultūras centru un tirdzniecības centru “Valleta”, Rīgas ielas posmā starp Katrīnas un Lāčplēša ielu un Lāčplēša ielā līdz pagriezienam uz Tērbatas ielu savus darinājumus piedāvās amatnieki un mājražotāji.

Vairāk nekā 200 tirgotāju Valmierā ieradīsies no Kurzemes, Zemgales un Latgales. Protams, plaši pārstāvēts ir Valmieras novads un vidzemnieki, tirgotājiem piedāvājot jau iecienītus un labas atsauksmes guvušus darinājumus, kā arī aicinot aplūkot vai nogaršot ko jaunu. Sortimentā ir ziemas gaidīšanai piestāvošs piedāvājums – siltas lietas, sākot no cimdiņiem un zeķītēm pašiem mazākajiem līdz cepurēm, kas sildīs brangus vīrus. Garšu kārpiņas lutinās zivis, sieri, mājas kūpinājumi, mērces, alus un vīns, protams, dažādi našķi lielākajiem kārumniekiem. Katru gadu iepazīstam arī ko jaunu. Protams, daudz diktē arī notiekošais pasaulē, piemēram, sejas masku modīgais piedāvājums ir pēdējā gada jaunums. Gan mājsaimniecībā noderīgas lietas, gan tādas, ar ko greznoties pašam un ģimenei, gan, protams, rudens gardumi, ko apēst uzreiz vai ieziemot aukstajam laikam, – tas sagaida Simjūda tirgū,” aicina Valmieras muzeja direktore Iveta Blūma.

Aicinām tirgus apmeklētājus būt atbildīgiem, ievērot visas epidemioloģiskās drošības prasības, izvairīties no drūzmēšanās, rūpējoties par savu un līdzcilvēku veselību. Paldies par sapratni!

Valmieras pusē tirgus pie baznīcas Sīmaņa dienā bijis kopš viduslaikiem. Tādējādi tas ir viens no vecākajiem Vidzemē, pēdējais pirms ziemas iestāšanās. Kalendārā atzīmētā Sīmaņa un Jūdas diena oktobra beigās vēlāk deva tirgum īpašo vārdu – Simjūda tirgus. Tolaik tirgus bija savdabīgi svētki trīs dienu garumā, ko  apmeklēja gan lieli, gan mazi, pat ganiņam bija jādod iespēja vienu dienu izbaudīt tirgu pašā Valmieras viducī.

Valmierieši un viesi Simjūda gadatirgu atkal iepazina, sākot no 1996. gada, kad Valmieras muzejs, godinot tradīcijas un tautas amata prasmes, atjaunoja vēsturisko Simjūda gadatirgu.

Simjūda tirgus laikā, 9.oktobrī no plkst.6.00 līdz 18.00, būs slēgta Rīgas iela posmā no Rīgas ielas rotācijas apļa līdz Lāčplēša ielai. Sabiedriskais transports virzienā uz/ no Rūjienu, Valku, Burtniekiem (caur pieturu “Pidriķi”) un Ēveli tiks novirzīts pa apbraucamo ceļu. Pasažieru uzņemšana būs Valmieras autoostā un autobusu pieturā “Centrs” K.Baumaņa ielā. Valmieras pilsētas 3., 5. un 9.maršruta autobusi kursēs pa Rīgas, A.Upīša un Rubenes ielu. Valmieras pilsētas 9.maršruta autobuss pasažierus neapkalpos autobusu pieturās “Kultūras centrs”, “Galerija Valleta”, “Tirgus” un “Apgabaltiesa”. 9.maršruta autobuss kursēs līdz Valmieras 2.vidusskolai.

 

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

 

Informāciju sagatavojusi:

Zane Bulmeistare

Valmieras novada pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

vadītājas vietniece

tālr. 26443410

Vidzemes uzņēmumi un pašvaldības tiek aicināti pieteikties vebināru ciklam par digitalizācijas iespējām, kas norisināsies četrās novembra ceturtdienās no plkst. 10.00 līdz 12.00.

 

4. novembrī “Biznesa procesu pārvaldība un plānošana”

 11. novembrī “Digitālais mārketings un E-komercija”

 17. novembrī “Datu drošība, uzglabāšana un analīze"

 25. novembrī “Sistēmu savietojamība un Iekārtu pārvaldība”

Sākot ar septembri, katrā no Latvijas reģioniem tiek organizēti četri vebināri mēneša garumā par katrā no reģioniem visvairāk interesējošajām tēmām. Septembri aizvadījām kā Zemgales mēnesi, oktobris tiek pasludināts par Latgales mēnesi, savukārt novembris būs Vidzemes mēnesis!

Latvijas IT Klasteris un Digitālās inovācijas centrs ir gatavs kļūt par digitālo gidu ikvienam Latvijas uzņēmējam, lai veicinātu mūsu valsts digitālo attīstību. Mēs vēlamies audzēt mūsu uzņēmumu starptautisko konkurētspēju, padarot Latviju vēl pamanāmāku pasaules digitālajā kartē. Lai neapmaldītos digitālo risinājumu un zināšanu iespējās,  vebināru ciklā aicinām piedalīties gan Latvijas Plānošanas reģionus, uzņēmumu darbības centrus, pilsētu un valsts iestādes, reģionu uzņēmumus, lai no nozares profesionāļiem iegūtu atbildes uz interesējošiem jautājumiem, kā arī uzzināt jaunākās aktualitātes digitalizācijas jautājumos.

Pieteikšanās vebināru ciklam: https://ieej.lv/vebinari-vidzeme

Aicinām arī veltīt 5 minūšu laiku anketas aizpildei, lai labāk izprastu uzņēmumu nepieciešamības un aktuālos jautājumus saistībā ar digitalizāciju. Baltsoties uz iegūtajiem datiem, spēsim vieglāk orientēties Jums interesējošajās tēmās un attiecīgi organizēt pasākumus, kuros varēsiet gūt vērtīgus padomus un atziņas par aktuālo. Anketu iespējams aizpildīt šeit: https://ieej.lv/fK2dn

 

Vebināri tiks īstenoti Eiropas Savienības Interreg Baltijas jūras reģiona programmas projekta INNOCAPE ietvaros ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu.

 

Informāciju sagatavojusi: 

Ilze Raudiņa

Latvijas IT Klastera projektu vadītāja

https://www.itbaltic.com/

Koku lapām krāsojoties, Valmiera pārtop ne tikai par zelta rudens baudīšanas galamērķi, bet arī par gardēžu galvaspilsētu, jo no 23. līdz 30. oktobrim norisināsies Valmieras Restorānu nedēļa. Šoruden gardēžus ar īpaši izmeklētu rudens garšu ēdienkarti un pieskaņotiem dzērieniem lutinās astoņi Valmieras ēdinātāji: restorāni VECPUISIS, RĀTES VĀRTI, DELIZIA, AKUSTIKA, viesnīcas WOLMAR restorāns un kafejnīcas TĒRBATA, AHH-MEAT un VĪNKALNI PILS MĀJA.

 

Lai gan maltītēs varēs baudīt visu rudens garšu buķeti, katrs ēdinātājs būs īpaši izcēlis vienu gardumu – brūklenes, selerijas saknes, rudens avenes, bumbierus, smiltsērkšķus, pastinakus, gailenes vai pīlādžus. Šogad Restorānu nedēļas piedāvājumu papildina divi jauni dalībnieki – AKUSTIKA, kas mājvietu radis bijušajā pasta ēkā Valmieras centrā, un kafejnīca AHH-MEAT, kas jau kļuvusi atpazīstama ar savām izsmalcinātajām Turcijas garšām. Restorānu nedēļas apmeklētājiem tiks pasniegta trīs kārtu maltīte 20 EUR vērtībā un pieskaņota dzērienu karte par papildu samaksu. Lai nobaudītu īpašos piedāvājumus, nepieciešams veikt iepriekšēju galdiņu rezervāciju.

Restorāns VECPUISIS, kas patiesi māk radīt svētku sajūtu ikvienam viesim, uzkodā būs sarūpējis dūmotu foreli ar sviesta ķirbja salsu, cidoniju sīrupu un sēklu maizes fritiem, bet pamatēdienā būs piedāvājums no trim variantiem – lēni gatavoti cūku vaigi ar biešu gratīni, krāsnī ceptas ātes filejas ar sautētām sviesta pupiņām vai garšaugos cepts ķirbis ar kamambēra sieru. Desertā restorāns pārsteigs ar savu īpašo garšu – rudens avenēm, jo tiks pasniegta aveņu tarte ar smiltsērkšķu putukrējumu un šokolādes trifelēm. Pieskaņotā dzērienu kartē būs īstens baudījums vīnu cienītājiem, bet pie deserta varēs nogaršot Vecpuiša kokteili! Viss piedāvājums šeit.

Restorāns RĀTES VĀRTI šoruden pārsteigs ar novatoriskiem šefpavāru meistarstiķiem, izceļot rudens rāceni – selerijas sakni. Uzkodā tiks pasniegta lēni gatavota butes terīne ar kompresētām rudens saknēm. Pamatēdienā būs divas izvēles – pīles krūtiņa ar kartupeļu, selerijas sacepumu vai ziedkāposti ar savvaļas brokoli, biešu biezeni un profitroli ar sēņu krēmu. Desertā viesi baudīs ķirbju-ābolu strūdeles variāciju ar selerijas sukādēm. Visām kārtām restorāns ir pieskaņojis alkoholisko vai bezalkoholisko dzērienu izlasi. Viss piedāvājums šeit. 

Viesnīcas WOLMAR restorāns šoruden parūpēsies, lai gardēži var nogaršot brūklenes dažādos izpildījumos. Viesi tiks lutināti ar dārzeņu espresso un kaņepju kraukšķi uzkodā, bet pamatēdienā piedāvās izvēlēties brūklenēs gatavotus cūku vaigus un pildītu tītara fileju ar gailenēm vai kvinojas un keila plāceni ar siltajiem fenheļa-brūkleņu salātiem. Desertā tiks pasniegts karamelizēts olbaltums ar ceptu ābolu krēmu, brūkleņu mērci, lazdu riekstiem un sāļo karameli. Pieskaņotajā dzērienu kartē būs iespēja nobaudīt tādus dzērienus kā brūkleņu aperitīvu un džinu, kā arī lāceņu liķieri. Viss piedāvājums šeit.

Restorānam DELIZIA šis gads nesis daudz jaunumu, bet viens no būtiskākajiem, ka tas mājvietu radis Valmieras centrā, kur savus viesus lutinās arī ar īpašu Restorānu nedēļas ēdienkarti, uzkodā piedāvājot ķirbja-auna zirņu biezzupu, pamatēdienā - velingtonu ar pastinaku, kas ir šī restorāna īpašā rudens sastāvdaļa, un medus glazūrmērci. Jau lasot vien, deserts liek siekalām saskriet mutē, jo galdā tiks celta dzērveņu-šokolādes kūka! Pieskaņotajā dzērienu kartē varēs nogaršot ābolu punch, zaļo smūtiju vai vietējās vīna darītavas MATILDE vīnu. Viss piedāvājums šeit.

Vasarā atklātā AKUSTIKA ir kā lielisks papildinājums esošajiem Valmieras ēdinātājiem un Restorānu nedēļai. Pavāri uzkodā būs sagatavojuši marinētas bietes ar zilā siera jogurtu, medus pīlādžiem, kas ir restorāna īpašā šī rudens garša, un auzu cepumiem. Pamatēdienā – cūkas pavēdere ar Sečuānas pipariem, pastinaka un seleriju biezeni, bet desertā viesi tiks lutināti ar šokolādes kūku, piena saldējumu, griķu cepumiem un karameli. Ikviens Restorānu nedēļas piedāvājuma baudītājs pēc savām vēlmēm varēs izvēlēties vīnu no plašā restorāna piedāvājuma, kā arī būs iespēja nobaudīt īpaši pieskaņoto dzērienu – Pumpkin Spice martini. Viss piedāvājums šeit.

Šoruden VĪNKALNI PILS MĀJA parūpēsies, lai Restorānu nedēļas piedāvājumā sagaršojamas itāļu garšas. Uzkodā tiks pasniegta Parmigiana – klasisks sicīliešu ēdiens, ko papildinās Pils Mājā gatavota tomātu-garšaugu mērce. Vai VĪNKALNI PILS MĀJA vispār ir iedomāja bez savām slavenajām picām? Noteikti nē, tādēļ Restorānu nedēļas piedāvājuma pamatēdienā tiks pasniegta Pils Mājas gurmānu pica, ko varēs pasūtīt pēc izvēles – ar vai bez gaļas. Deserts atklās viņu īpašo garšu – krāsnī ceptus bumbierus ar itāļu gelato. Pieskaņotā dzēriena nosaukums ļaus vaļu iztēlei – Apelsīns purviņā. Viss piedāvājums šeit.

Kafejnīcas TĒRBATA īpašā rudens garša smiltsērkšķis caurvīs visu ēdienkarti. Uzkodā tiks pasniegts gurķu rullītis, kas pildīts ar mīkstā siera, smiltsērkšķu krēmu un ikriem, bet pamatēdienā būs izvēle no diviem piedāvājumiem – cūkgaļas cauraudzis smiltsērkšķu, ābolu, medus marinādē ar burkānu-smiltsērkšķu biezeni vai cepts brī siers ar smiltsērkšķu mērci un apelsīnu filejas salātiem. Deserts būs pavisam gards noslēgums, jo tiks pasniegta smiltsērkšķu-kokosriekstu panna cotta. Pieskaņotajā dzērienu kartē – smiltsērkšķu martini un Rudens ērkšķi, kas noteikti atstāj vietu iztēlei! Viss piedāvājums šeit.

Kafejnīca AHH-MEAT parūpēsies par to, lai Tavas garšu kārpiņas gavilē priekā, jo uzkodā tiks pasniegta kūpinātu biešu krēmzupa ar kaņepēs panētu kazas siera bumbiņu. Pamatēdienā būs izvēle no diviem ēdieniem, kuros varēs sajust šīs kafejnīcas īpašo rudens produktu – gailenes: lēni gatavots jērs ar grūbu-gaileņu risoto vai uz lēnas uguns gatavota paipala ar grūbu-gaileņu risoto. Desertā tiks pasniegta baklava ar vaniļas saldējumu un dehidrētām ogām. Pieskaņotajā dzērienu kartē būs atrodams gan vīns, gan karstais Aperols, gan AHH-MEAT vitamīnu šots. Viss piedāvājums šeit.

Oktobra sākumā Visit Valmiera Facebook lapā norisināsies konkurss, lai noskaidrotu astoņus laimīgos, kuri iegūs iespēju baudīt Valmieras Restorānu nedēļas piedāvājumu kādā restorānā.

Apmeklējot restorānus un kafejnīcas, aicinām būt atbildīgiem un ievērot valstī noteiktos drošības pasākumus! Uz tikšanos Valmieras Restorānu nedēļā – gardākajā rudens notikumā Valmierā!

Informāciju sagatavoja:

Zane Krūmiņa

Valmieras novada Tūrisma pārvalde

Mob. tālr.: 25437177

Ar piesātinātām diskusijām, pavāru konkursiem un produktu kvalitātes testēšanu 1.oktobrī Hanzas peronā Rīgā aizvadīts ikgadējais “Novada Garša 2021” noslēguma pasākums, ko rīko Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC), sadarbojoties ar Pavāru klubu. Apkopotos rezultātus paziņoja un godalgas pasniedza “Novada Garšas” komanda un LLKC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis.

            “Novada Garša” Produktu kvalitātes konkursā tika vērtēta arī Valmieras novada mazo ražotāju produkcija. Valmieriete Zita Petruseviča ar saviem gardajiem ievārījumiem ieguva visu pakāpju godalgotās vietas – bronzas, sudraba un zelta. Žūrija īpaši izcēla Zitas gardā ievārījuma garšas nianses. Rūjienas puses uzņēmēju SIA “Kunturi” gaļas produkti saņēma trīs sudraba godalgas, Alises Zariņas kazas sieri novērtēti ar divām sudraba un vienu bronzas godalgu. SIA “Vīna darītava Matilde” no Kocēnu pagasta ražotais aveņu, upeņu pussaldais vīns - sudraba, bet melleņu ozollapu pussausais vīns un dzērveņu pussaldais vermuts – bronzas godalgas.

            “Prieks par mūsu uzņēmējiem, ražotājiem par dalību šajā pasākumā. Varam vien novēlēt kvalitatīvākus un raženākus nākotnes plānus, lai varam lepoties turpmāk un iespējams arī ar vairākiem dalībniekiem un to produktiem,” saka Ineta Andersone, “Novada Garša” Vidzemes projektu vadītāja.

“Novada Garša 2021” ir konkurss visiem Latvijas pārtikas ražotājiem, kuri savus produktus ražo nelielā apjomā. Konkursa dalībnieki ir pārtikas ražotāji, kuru jaudas parasti ir nelielas, tie piedāvā gan tradicionālus, gan inovatīvus, veselīgus, augstas kvalitātes un bieži vien ar rokām izgatavotus produktus. Konkurss notika otro gadu un mazo ražotāju interese par iespēju gūt profesionālas žūrijas vērtējumu savam produktam bija milzīga – ja pērn tika iesniegti 72 produkti, tad šogad to skaits sasniedza 175. Produktus vērtēja starptautiska žūrija, kā arī šefpavāri Andris Rūmītis, Žanis Raivo Beihmanis, Ingmars Ladigs, Aigars Lūkstiņš, Oksana Gapejeva, Jānis Kaļķis un Ina Poļiščenko. Pirmo reizi produktu vērtēšanā piedalījās arī pārtikas tehnologi no Latvijas Lauksaimniecības universitātes - Dace Kļava un Sandra Īriste. Jaunajā konkursa kategorijā “Medus”, žūrijā bija bitenieks ar pieredzi - Jānis Vainovskis, SIA Meduspils, Latvijas Biškopības biedrība pārstāvis.

Zīmols “Novada Garša” ir ilgtspējīga  vietējās pārtikas sistēma, kas nodrošina Latvijas  izcelsmes pārtikas produktu izsekojamību un kvalitāti. Ar zīmola “Novada Garša” palīdzību, Latvijas iedzīvotāji un mūsu valsts viesi gūs pilnīgu pārliecību, ka katrā Latvijas reģionā ir īpaši pārtikas produkti un to gatavotāji, kuri galvenokārt izmanto vietējo produktu. Ar šo pārliecību ikviens droši varēs sacīt, ka - novada garša spēj būt katram sava, tomēr visiem tā būs viena un ar citām nesajaucama - Latvijas garša.

Informāciju sagatavoja:

Ginta Gailīte

Valmieras novada pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste,

tālr. 64715660

Sagaidot rudeni, “Gājējam draudzīgs” zīmi saņem vēl astoņi tūrisma pakalpojumu sniedzēji Vidzemes plānošanas reģionā, tādējādi gājējiem draudzīgu viesmīlību šobrīd ir iespējams izbaudīt jau 57 vietās Vidzemē. Kopumā Latvijā ir jau 178  “Gājējam draudzīgs” vietas, kas izprot kājāmgājēju tūristu vajadzības un piedāvā atbilstošus pakalpojumus.

 

2021. gada septembra beigās notika ceturtā Gājējam draudzīgs / Hiker-friendly komisijas sēde Latvijā. Tika pieņemts lēmums zīmi piešķirt 21 pretendentam, kas atbilda Gājējam draudzīgs / Hiker-friendly kritērijiem. Vidzemē zīme piešķirta 8 pakalpojumu sniedzējiem:

  1. Lauku māja “Kalbakas” Smiltenes novadā
  2. Smiltenes novada Tūrisma informācijas centrs Smiltenes novadā
  3. Dabas Fito SPA “OzolRasas” Madonas novadā
  4. Brīvdienu māja “Piekūni” Madonas novadā
  5. Kuivižu krogs Limbažu novadā
  6. Limbažu novada tūrisma informācijas centrs Limbažu novadā
  7. "Dzīvoklis17" Valmieras novadā
  8. Kokamatnieks Jānis Vīksne Alūksnes novadā

 

Sarakstu ar visiem zīmes saņēmējiem Vidzemē var aplūkot šajā rakstā.


Latvijā atpazīstamības zīmi "Gājējam draudzīgs" piešķir kopš 2020. gada rudens. Zīme nav piesaistīta kādai konkrētai takai vai maršrutam, bet ir apliecinājums, ka attiecīgais pakalpojumu sniedzējs piedāvā pārgājienu tūristu vajadzībām atbilstošus pakalpojumus. Atpazīstamības zīmei "Gājējam draudzīgs" ir vienota vizuālā identitāte visās trīs Baltijas valstīs, un tās piešķiršanas komisiju Latvijā veido 13 dalībnieki – gan valsts iestādes, gan organizācijas, kuras atbalsta kājāmiešanu, aktīvo atpūtu un dabas tūrismu.

Par komisijas sasaukšanu un zīmes piešķiršanu Latvijā atbild Latvijas Lauku tūrisma asociācija “Lauku ceļotājs”. Par Vidzemes tūrisma pakalpojumu sniedzēju pieteikumu apkopošanu atbild Vidzemes plānošanas reģions (kontaktpersona: tūrisma eksperte Ilze Liepa, ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv). Lēmumu par katru konkrēto tūrisma pakalpojumu sniedzēju zīmes komisija pieņem diskusiju rezultātā, balstoties uz kandidāta sniegto informāciju par tā atbilstību kritērijiem. Komisija tiekas 1–2 reizes gadā vai pēc nepieciešamības. 

Lejupielādēt pieteikuma anketas un uzzināt vairāk par zīmi "Gājējam draudzīgs" var šajā saitē: ej.uz/gajejiemdraudzigs

 

 

 

Zīmes “Gājējam draudzīgs / Hiker-friendly” koncepts izveidots projektā "Pārrobežu pārgājiena maršruts "Meža taka"", kas tiek īstenots ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmas 2014.–2020. gadam finansiālu atbalstu, sadarbojoties Latvijas un Igaunijas partneriem.

 

Informāciju sagatavojusi:

Māra Sproģe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, mara.sproge PIE vidzeme PUNKTS lv, tālr.: +371 26488091, www.vidzeme.lv

Rakstā izmantota “Lauku ceļotāja” sniegtā informācija.


Lai papildinātu reģiona pašvaldību speciālistu zināšanas par tendencēm, iespējām un metodēm vietējās attīstības sekmēšanai, Vidzemes plānošanas reģions 4. novembrī organizēs informatīvu semināru, kurā ar savām zināšanām dalīsies gan pašmāju, gan ārvalstu eksperti. Semināra saturs sniegs pašvaldību speciālistiem papildinošas zināšanas par attīstības plānošanas procesu.

Pasākuma galvenā mērķauditorija ir  Vidzemes reģiona attīstības un projektu speciālisti, bet gaidīts būs ikviens interesents gan no Vidzemes, gan citiem reģioniem.

Seminārā tiks aplūkotas globālās tendences un Eiropas Savienības politika vietējās attīstības sekmēšanai, īpašu uzmanību pievēršot Eiropas zaļajam kursam un pašvaldību iespējām izmantot jaunas metodes, lai iesaistītos cīņā pret klimata pārmaiņām. Detalizētāk tiks aplūkotas dažas no tām – sistēmas dinamiskā modelēšana, ko iespējams izmantot kā līdzekli vietējo attīstības scenāriju noteikšanai un paredzēšanai, un ko savā praksē jau testējis arī Vidzemes plānošanas reģions.

Tāpat tiks piedāvāti praktiski piemēri un metodes, kā iesaistīt vietējos iedzīvotājus pašvaldības attīstības procesos, spēcinot līdzdalības vēl nepilnīgi izmantoto potenciālu. Semināra dalībniekus iepazīstināsim arī ar EUROPE DIRECT centru piedāvātajām iespējām, tostarp Vidzemes plānošanas reģiona piedāvājumu, kas šogad kļuvis par vienu no septiņiem EUROPE DIRECT centriem Latvijā.

Kapacitātes spēcināšanas seminārā ar savām zināšanām dalīsies arī divi ārvalstu lektoriPatriks Krehans (Patrick Crehan)  no Beļģijas, Briseles un Antonijs Oliva Kesada (Antoni Oliva Quesada) no Spānijas, Barselonas.  P. Krehans ik dienas strādā ar uzņēmumiem un organizācijām, tostarp valsts sektoru, koncentrējoties uz stratēģijām, inovācijām un organizāciju pārmaiņu vadību. Savukārt A.Oliva Kesada ir attīstības konsultants un lauksaimniecības inženieris, kas specializējies sistēmdinamiskajā modelēšanā un reģionu un pilsētu attīstības scenāriju veidošanā.

Ārvalstu lektoru stāstījuma laikā tiks nodrošināts tulkojums uz latviešu valodu.

Dalība seminārā bez maksas.

>> SEMINĀRA PROGRAMMA

>> Reģistrēšanās dalībai seminārā līdz š.g. 2. novembrim ŠEIT


Semināru organizē programmas Apvārsnis 2020 projekts “Sadarbības virzīta nākotnes politika lauku reģioniem un iedzīvotājiem” (PoliRural) sadarbībā ar EUROPE DIRECT Vidzeme.

 

Papildu informācija: Ieva Kalniņa, Vidzemes plānošanas reģiona Teritoriālās plānošanas nodaļas vadītāja, ieva.kalnina PIE vidzeme PUNKTS lv.

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību vadītāja, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

 

--

Izglītojošs un interaktīvs centrs (IIC) "Dzelzceļš un Tvaiks" Gulbenē ir ieguvis galveno balvu Eiropas kultūras tūrisma tīkla (ECTN - European Cultural Tourism Network) apbalvojumu konkursā “Ilgtspējīgs kultūras tūrisma galamērķis” kategorijā "Dzelzceļa mantojums kultūras tūrismā".

Uzvarētāji sešās kategorijās tika paziņoti 21. oktobra vakarā Eiropas Kultūras tūrisma tīkla balvu pasniegšanas ceremonijā 14. Eiropas Kultūras tūrisma tīkla konferences laikā, kas risinājās Atēnās, Grieķijā. Jāpiebilst, ka IIC "Dzelzceļš un Tvaiks" bija vienīgais dalībnieks no Latvijas starp konkursa finālistiem. 

Šis apbalvojums ir kā novērtējums Gulbenes novada pašvaldības aģentūras "Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs" un IIC "Dzelzceļš un Tvaiks" kolektīva ieguldītajam darbam industriālā mantojuma saglabāšanā un popularizēšanā. “Esam patiesi lepni, ka starptautiskā konkursa žūrija ir novērtējusi IIC "Dzelzceļš un Tvaiks" kā konkurētspējīgu tūrisma galamērķi Eiropas līmenī. Šī balva būs lielisks pamudinājums vēl aizrautīgāk darboties dzelzceļa mantojuma saglabāšanā un centra ekspozīcijas un piedāvājuma papildināšanā,” saka aģentūras direktore Simona Sniķe. “2021.gads ir arī Eiropas Dzelzceļa gads. Nominācija, kurā IIC “Dzelzceļš un Tvaiks” ieguva balvu, ir veltīta tieši Eiropas Dzelzceļa gadam, tādēļ balva noteikti ir arī kā apliecinājums tam, ka mums ir jāturpina iesāktais darbs pie Gulbenes vēsturiskā dzelzceļa mezgla attīstības. Priecājamies, ka šogad radās iespēja no Rīgas uz Gulbeni brīvdienās atjaunot arī regulārus AS “Pasažieru vilciens” reisus! Ar kolēģiem mums ir daudz ideju Gulbenes dzelzceļa mezgla attīstībai, kas ļaus arvien vairāk šeit, vienā no pilsētas vēsturiskajiem centriem, atkal atgriezties dzīvībai!” 

Aģentūras un IIC "Dzelzceļš un Tvaiks" kolektīvs saka paldies Latvijas Industriālā mantojuma fonda valdes priekšsēdētājam Andrim Biedriņam par pamudinājumu un iedrošinājumu pieteikties balvai, Vidzemes tūrisma asociācijai un īpaši asociācijas valde priekšsēdētājam Raitim Sijātam par atbalstu, bijušajai aģentūras direktorei Ivetai Kovtuņenko - kā centra izveides idejas autorei un izlolotājai, paldies arī Gulbenes novada pašvaldībai, uzņēmējiem, sadarbības partneriem un ikvienam, kas ieguldījis savu artavu centra izveidē!

Gulbenes novada pašvaldības aģentūras “Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs” direktore Simona Sniķe un IIC "Dzelzceļš un Tvaiks" vadītājs Aleksandrs Lustiks, saņemot augsto apbalvojumu. Publicitātes foto.

IIC “Dzelzceļš un Tvaiks” tika izveidots 2018.gadā. Tas ir veiksmīgs piemērs sadarbībai starp Gulbenes novada pašvaldību, Latvijas valsts akciju sabiedrību “Latvijas Dzelzceļš” un vietējo uzņēmēju līdzdalību finanšu piesaistē. Šīs sadarbības rezultātā tika atdzīvināta skaistā un varenā Gulbenes dzelzceļa stacijas ēka (uzcelta 1926.gadā, arhitekts Pēters Feders), kuras telpās piedāvāts apmeklētājiem atklāt dzelzceļa nozari no jauna digitālā un aizraujošā veidā. Centrs ir vieta, kur atklāt vēsturisko dzelzceļa mantojumu gan ekskursiju vadītāju stāstos, gan apskatot vēsturiskos eksponātus, gan arī, darbojoties ar centrā izvietotajām 30 interaktīvajām ierīcēm, izzināt nozares attīstību un nākotnes tendences. Šī ir vieta, kur realizēt pasākumus, izglītojošas un tematiskas aktivitātes dažāda vecuma cilvēkiem. Te gaidītas ģimenes ar bērniem, skolēnu grupas, uzņēmumu kolektīvi un ikviens interesents. 

Vairāk informācijas par Eiropas Kultūras tūrisma tīkla apbalvojumu: https://www.culturaltourism-network.eu/

Informāciju sagatavojusi:
Evita Brokāne,
Gulbenes novada pašvaldības aģentūras
"Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiska mantojuma centrs"
direktores vietniece

28. oktobrī Alūksnes novada pašvaldības domes sēdē pašvaldības izpilddirektora amatā deputāti iecēla Ingu Berkuli.

Ingus Berkulis darba tiesiskās attiecības izpilddirektora amatā uzsāks nākamajā darba dienā, kad tiks izbeigtas darba tiesiskās attiecības ar Alūksnes novada pašvaldības izpilddirektori Janīnu Čugunovu.

Saskaņā ar likuma “Par pašvaldībām” 68. pantu pēc domes priekšsēdētāja priekšlikuma dome ieceļ izpilddirektoru, kas pašvaldības nolikumā noteiktajā kārtībā ir atbildīgs par pašvaldības iestāžu un kapitālsabiedrību darbu. Domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers pašvaldības izpilddirektora amatam izvirzīja vienu kandidātu – Ingu Berkuli.

- Virzīju Ingu Berkuli izpilddirektora amatam, ņemot vērā viņa lielo pieredzi pašvaldības darbā. Dažādās pašvaldības darbības jomās viņš ir strādājis kopš 1999.  gada, viņam ir laba izglītība un ļoti lielas darba spējas. Uzskatu, ka Ingus Berkulis spēj veiksmīgi strādāt šajā amatā, - norāda Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers.

No deputātiem izdalītajām 13 vēlēšanu zīmēm visas tika atzītas par derīgām un balsošanas rezultātā “PAR” I. Berkuli nobalsoja 13 deputāti, līdz ar to par Alūksnes novada pašvaldības izpilddirektoru iecelts Ingus Berkulis. Divi deputāti, kas sēdē piedalījās attālināti, balsojumā nepiedalījās.

Domes deputāti vienlaikus arī lēma atļaut I. Berkulim savienot Alūksnes novada pašvaldības izpilddirektora, pašvaldības Iepirkumu komisijas priekšsēdētāja amatus un valdes locekļa amatu biedrībā “Dzīvojam Mārkalnei”.

Sagatavoja: Sanita SPUDIŅA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālruņi: 64381502; 26456644
sanita.spudina PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv