Arhīva kalendārs

« November 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Dodoties pa Rīgas ielu Valmierā, paveras diezgan neparasta aina – kādā brīdī gājējs ir vienā līmenī ar koku galotnēm. Ieskatoties padziļinājumā, atklājas mežs, savukārt tajā – lieliska vieta aktīvai atpūtai ikvienam.

Sporta un aktīvās atpūtas parka “Mežs” būvniecība bijušā Valmieras skeitparka teritorijā (Rīgas iela 43A) sākta šī gada aprīlī, projektu aizsākot un sagatavošanas darbus sākot 2019. gadā. Vieta pilsētas centrā izvēlēta, domājot, lai ikvienam aktīvās atpūtas cienītajam parks būtu ērti sasniedzams. Parks ekspluatācijā nodots novembrī, aicinot dažāda vecuma interesentus baudīt aktīvu un drošu atpūtu. Turklāt nosaukums nav izvēlēts nejauši – jaunais parks ir apstādījumiem bagātīga teritorija, aicinot blakus pilsētas dzīvākajai ielai aizmirst par ikdienas steigu.

Skeitparks

Tradīcija nav zudusi. Šajā vietā turpinās dzīvot skeitparks. Taču tagad tas ir ērtāks, drošāks un interesantāks. Vairāku līmeņu 1096 m2 plašais betona seguma skeitparks ir piemērots dažādu līmeņu braucējiem. Tas piedāvā lielāko daļu skeitbordinga pamatelementu, saglabājot plašumu un dinamiku.

Īpaši ir tas, ka jaunais parks būs arī mācību un treniņu vieta. Sākot no šī mācību gada, Valmieras Jaunatnes centrs “Vinda” īsteno unikālu interešu izglītības programmu “Ekstrēmie sporta veidi”. Lai apgūtu prasmes ekstrēmajos vasaras un ziemas sporta veidos, vienlaikus strādājot pie vispārējās fiziskās sagatavotības attīstības, kā arī drošības, programmā iesaistīties aicināti bērni un jaunieši no 7 līdz 16 gadu vecumam. Braukšanas ar skrituļdēli, skrituļslidām un velosipēdu pamatprasmju apgūšana notiks jaunajā sporta un aktīvās atpūtas parkā “Mežs”. Programmu vada sertificēta skrituļslidošanas trenere Marta Garā, kura beigusi Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmiju un ir trenere kalnu slēpošanas sporta klubā. Jau kopš bērnības apguvusi vairākus ziemas sporta veidus, kā arī pārstāvējusi Latviju dažādu skrituļslidošanas disciplīnu sacensībās ārvalstīs.

Velo trase (pump track)

Savukārt tiem, kuriem tuvāka braukšana ar skrejriteni, skrituļslidām, skeitbordu vai velosipēdu, saistoša šķitīs 170m garā velo trase. Tā projektēta ar dažāda augstuma uzbērumiem, virāžām, platformām, kas mērķtiecīgi savirknētas, sniedzot iespēju braucējam attīstīt ātrumu, izmantojot gravitācijas un ķermeņa smaguma centra mijiedarbību. Trase ir asfaltēta, piemērota visu vecumu braucējiem ar dažādu līmeņu prasmju spektru.

Strītbols

Nogāzē gar veloveikalu “Eži” un Vidzemes džudo skolas “Valmiera” ēku ir izveidotas tribīnes un aptuveni 200m2 liels laukums, kas izmantojams strītbola spēlēm un citām norisēm.

Rotaļu laukums un āra trenažieri

Mazākajiem parka apmeklētājiem patiks rotaļu laukumi – dažāda veida šūpoles, pakāpieni līdzsvara trenēšanai, rāpšanās tīkls, slidkalniņš, batuts un vēl citi elementi. Laukums bērniem vēl tiks papildināts ar vairākiem rotaļu elementiem. Turpat ir fitnesa zona un āra trenažieri, dodot iespēju vecākiem nodarboties ar sportu, vienlaikus pieskatot mazuļus rotaļājamies, vai ģimenei sportojot kopā. Šajā parka daļā ir pievilkšanās stieņi, līdztekas, galda teniss un vēl citas iekārtas, kas palīdzēs kārtīgi izkustēties.

Sporta un aktīvās atpūtas parkā “Mežs” ved piecas ieejas. To caurvij gājēju celiņu tīkls, kas savieno parkā izvietotās dažādās funkcionālās zonas. Gājēju celiņā ir integrēts īpaši marķēts celiņš skrituļotājiem. Teritorijas daļā, kur līdz šim atradās bērnu rotaļu laukums, ir zāliens un vieta piknikam. Būtiski, ka ieplakā esošās teritorijas ūdens notece veidota dabīgi uz teritorijā paredzētajām zaļajām zonām. Tāpat ir izbūvēta lokāla lietus ūdens savākšanas sistēma ar kritumu un gūliju palīdzību. Lai samazinātu laukuma ietekmi uz vidi un neradītu papildu mikroplastmasas piesārņojumu, sporta un rotaļu laukumu virsmas segumos izvēlēta koka šķeldas mulča. Vietā, kur tas nav iespējams, – nogāzē pie slidkalniņiem – nelielā apjomā pielietots gumijas segums.

“Mežs” izbūvēts 11152 m2 lielā platībā. Pateicamies iedzīvotāju ieteikumiem par to, kādam būtu jābūt sporta un aktīvās atpūtas parkam Valmierā! Tādējādi apmeklētāju ērtībām ir padomāts, lai laukums nepārkarstu, būtu noēnojums. Parkā pieejams arī ūdens brīvkrāns. Tāpat arī projektēšanas gaitā ņemta vērā atbilstoša apgaismojuma nepieciešamība. Parkā pieejamas arī labierīcības, kas būs ērtas arī ģimenēm ar maziem bērniem, kā arī piemērotas cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem.

Unikālā būvprojekta izstrādē piedalījās, skeitparka un velotrases būvniecību veica “Mind Work Ramps”. Meža noskaņu parkā veidoja ainavu arhitekte Ilze Rukšāne (SIA “ALPS Ainavu darbnīca” projekts) un SIA “Deicija” ar SIA “Stādaudzētava Blīdene” piegādātajiem stādiem.

Sporta un aktīvās atpūtas parks “Mežs” izbūvēts atbilstoši SIA “CITY PLAYGROUNDS” izstrādātajam būvprojektam “Sporta un aktīvās atpūtas parks”, kas veidots sadarbībā ar SIA “ALPS Ainavu darbnīca” un SIA “CEĻU KOMFORTS” speciālistiem. Būvprojekta izmaksas bija 28 677,00 EUR ar PVN. Atbilstoši atklāta konkursa rezultātiem būvdarbus veic PS “ASFALTBŪVE un ĶEKAVA-PMK” ar darbu izpildē iesaistīto apakšuzņēmēju par kopējo līgumsummu 1 146 898,85 EUR ar PVN. Objekta būvuzraudzību nodrošina SIA “GEO CONSULTANTS” par 4 961,00 EUR ar PVN. Objekta autoruzraudzību nodrošina SIA “CITY PLAYGROUNDS” par 5 445,00 EUR ar PVN.

Parka izveides izmaksas 500 000 EUR apmērā tiek segtas ar AS “Latvijas valsts meži” dāvinājumu (ziedojumu), kura mērķis ir bērnu un ģimeņu izzinoša sporta un atpūtas laukuma izveide. Atbilstoši Valmieras pilsētas pašvaldības domes lēmumiem pārējās izmaksas tiek segtas no Valmieras pilsētas (tagad novada) pašvaldības budžeta līdzekļiem, tostarp piesaistot aizņēmumu no Valsts kases. Izpildīto darbu un darbā izmantoto būvizstrādājumu garantijas termiņš paredzēts pieci gadi no tā nodošanas ekspluatācijā.

Par tīrību, kārtību un parka uzturēšanu atbild Valmieras novada pašvaldība sadarbībā ar Valmieras Jaunatnes centru “Vinda”.

Apmeklējot sporta un aktīvās atpūtas parku, jāievēro valstī noteiktais Covid-19 izplatīšanās novēršanai. Aicinām ievērot drošības prasības un izvērtēt savas spējas un prasmes, izmantojot sporta un aktīvās atpūtas parkā esošās konstrukcijas. Tāpat aicinām izlasīt parkā izvietotajos stendos esošo informāciju par drošības noteikumiem, lai atpūta un parkā pavadītais laiks būtu pozitīviem piedzīvojumiem bagāts un bez dažādiem starpgadījumiem. Rūpēsimies kopā, lai “Mežs” būtu patīkama vieta lieliskai atpūtai! Jāpiemin, ka parkā tiek veikta videonovērošana.

*Fotogrāfiju autors: Uģis Brālēns.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras novada pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
vadītājas vietniece
tālr. 26443410

Garda maltīte, pastaiga svaigā gaisā, vakars ģimenes lokā, veiksmīga darba diena vai uzvara loterijā – tās ir tikai dažas no lietām, kas mūs dara laimīgus, bet ir vēl tik daudz citu. Katram no mums ir atšķirīga izpratne par laimi un dažādas lietas, kas rada šo sajūtu, tāpēc Ekonomikas un kultūras augstskola aicina Cēsu novada iedzīvotājus dalīties ar savu laimes recepti. Interesantākās iesūtītās receptes tiks iekļaujas grāmatā, kas iznāks gan drukātā, gan elektroniskā formātā.

Laimes recepšu grāmata top projekta “Laimes sezona” ietvaros. Tā mērķis ir uzrunāt sabiedrību periodā, kad pandēmijas radīto ierobežojumu dēļ daudziem ir pasliktinājusies emocionālā un mentālā veselība. Arī novembris, kas ir viens no gada tumšākajiem mēnešiem, var radīt nomāktu garastāvokli vai pat depresīvu noskaņojumu, tāpēc šajā laikā ir īpaši svarīgi gūt prieku un pozitīvas emocijas.

“Veidojot Laimes recepšu grāmatu, vēlamies palīdzēt Latvijas iedzīvotājiem uzlabot gan mentālo, gan fizisko pašsajūtu un atgādināt, ka ikviens no mums var vairot laimes sajūtu sevī un apkārtējos. Tāpat vēlamies mudināt aizdomāties par to, ka laime neslēpjas tikai materiālās lietās, bet arī fiziskajā un emocionālajā labsajūtā,” norāda projekta idejas autore, Ekonomikas un kultūras augstskolas rektore Dr.oec., asociētā profesore Oksana Lentjušenkova.

Viņa piebilst: “Esam pārliecināti, ka iesūtītās receptes būs interesantas un dažādas, bet rezultātā izveidotā grāmata kalpos kā iedvesmas, pozitīvo emociju un laimes avots daudziem no mums.”

Lai kļūtu par Laimes recepšu grāmatas līdzautoru, jāuzraksta īss apraksts par to, kas jūs dara laimīgu, jeb savu “laimes recepti” (word formātā). Teksta garums – līdz 30 vārdiem. Fails ar recepti, norādot savu vārdu, vecumu un pilsētu, kurā dzīvo, jānosūta uz e-pastu laimessezona PIE augstskola PUNKTS lv līdz 19. decembrim. Iesūtītās receptes vērtēs žūrija, kuras sastāvā būs gan augstskolas, gan projekta atbalstītāju pārstāvji. To recepšu, kuras tiks iekļautas grāmatā, autori saņems balvas. Grāmata tiks prezentēta 2022. gada 20. martā - Pasaules laimes dienā.

Projekta “Laimes sezona” ietvaros tiek organizēts arī vieslekcijas, semināri un zīmējumu konkurss, kurā var piedalīties ikviens interesents. Labākie zīmējumi tiks publicēti Laimes kalendārā 2023. gadam. Plānots, ka projekts kļūs par ikgadēju tradīciju. “Laimes sezonas” aktivitātēs aicināts iesaistīties ikviens interesents! Plašāku informāciju par projektu un tā aktivitātēm iespējams atrast augstskolas mājaslapā www.augstskola.lv.

Papildu informācija:
Marta Mackeviča
Ekonomikas un kultūras augstskola
+371 20393183
kivemarta PIE gmail PUNKTS com
www.augstskola.lv

 

Latvijas valsts svētku priekšvakarā, 17. novembrī, topošajā Alūksnes Izglītības un sporta centra būvē iemūrēta vēsturiskā kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm.

Izglītības un sporta centra izbūve Alūksnē sākās šī gada 2. jūnijā. Daudzfunkcionālā sporta zāle sevī ietvers sporta spēļu laukumu basketbolam, volejbolam, florbolam, telpu futbolam un vieglatlētikas zonu ar apļveida skrejceļiem apkārt spēļu laukumam, sprinta sektoru 30 un 60 metru skrējienam, tāllēkšanas, augstlēkšanas un lodes grūšanas sektoru, kā arī džudo, trenažieru un vingrošanas zāles, kas nepieciešamas mācību procesa nodrošināšanai, iedzīvotāju un sporta biedrību aktivitātēm un sporta sacensību organizēšanai.

Projektu “Izglītības un sporta centra izveide Alūksnes pilsētā”” Alūksnes novada pašvaldība īsteno kā augstas gatavības projektu ar atbalstu no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Izglītības un zinātnes ministrijas. 

Vēsturiskajā kapsulā tika ielikts vēstījums nākamajām paaudzēm, Alūksnes novada nacionālā mantojuma suvenīrmonēta, fragments no Alūksnes logo, laikraksta “Alūksnes un Malienas Ziņas” jaunākais izdevums un pašvaldības informatīvā izdevuma “Alūksnes Novada Vēstis” novembra numurs, būvprojekta ģenerālplāns, kā arī būvdarbu žurnāla titullapa ar reģistrācijas datumu un apliecinājums par pirmo izdarīto ierakstu būvdarbu žurnālā. 

“Jūs, kas šobrīd lasāt šo vēstījumu, jau zināt, kāds mūžs bijis ēkai. Mēs ceram, ka tā kalpojusi godam un ir izdevies uzlabot ikdienas dzīves un apkārtējās vides kvalitāti, sabiedrības veselības un drošības apstākļus, un ir izdevies nodrošināt Alūksnes novada konkurētspējas paaugstināšanu globālajā mērogā!” – teikts nākamajām paaudzēm veltītajā vēstījumā, ko pirms iemūrēšanas parakstīja Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers, būvuzņēmēja SIA “MONUM” valdes priekšsēdētājs Jānis Sproģis, projekta autora SIA “BM projekts” projektu vadītājs Didzis Dāle un SIA “Būvuzraugi LV” būvuzraugs Ivo Rozentāls. 

Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers šajā dienā atzina, ka jaunā sporta būve Alūksnes novada sporta dzīvē būs vislielākais notikums un atgādināja, ka ceļš uz šo mērķi ir bijis garš un grūts.

- Pašvaldība jau pirms 10 gadiem savos attīstības plānos kā vienu no galvenajām prioritātēm ierakstīja Alūksnes novada sporta zāles izveidi. Visu šo gadu garumā esam daudz pie tā strādājuši, diskutējuši par tās nepieciešamību, esmu dzirdējis daudz dažādu attaisnojumu, kādēļ Alūksnē sporta zāle vispār nav nepieciešama. Prieks, ka valdība izveidoja programmu augstas gatavības projektiem, bijām ļoti cītīgi strādājuši un mums bija augstas gatavības projekts sporta zāles izveidei, ko iesniedzām un saņēmām atbalstu. Paldies valdībai par atbalstu, jo bez tā šo projektu nebūtu uzsākuši. Cilvēkiem, kuri šeit nākotnē dzīvos vai atgriezīsies mūsu novadā, būs ļoti svarīga kvalitatīva mūsdienīga infrastruktūra – gan kultūrā, gan sportā. Kultūrā savu mērķi jau esam īstenojuši ar Alūksnes Kultūras centra izbūvi un tagad esam sākuši īstenot arī sporta infrastruktūras mērķi. Ir svarīgi, lai mēs nākamajām paaudzēm nodrošinātu kvalitatīvus apstākļus novada teritorijā - par to man šodien liels prieks un vēlreiz pateicos par valdībai, kas atbalstīja, iedzīvotājiem, kas ticēja un gaidīja, un pašvaldības darbiniekiem, - sacīja Dz. Adlers. 

SIA MONUM valdes priekšsēdētājs Jānis Sproģis savā uzrunā atminējās laiku, kad arī pats piedalījies sporta nometnēs un trenējies Alūksnē.

- Man ir liels prieks, ka pasūtītājs ir uzticējis mums šo darbu un esam apņēmušies to izpildīt, lai bērni šeit var sportot, mācīties un pilnveidot sevi. Ja būve ir personiskāka, tad būvniecības process arī ir interesantāks un saistošāks. Tagad, kad pašvaldība dod iespēju būvēt jaunu sporta ēku, tas dod papildu azartu ieguldīt tajā arī personīgu atdevi. Paldies pašvaldībai par iespēju mūsu uzņēmumam sevi pierādīt un, protams, arī mūsu visai komandai – liels darbs vēl priekšā, lai nākamgad sporta celtne būtu gatava, - atzina J. Sproģis. 

Vēsturiskās kapsulas iemūrēšanas brīdī klāt bija arī Izglītības un zinātnes ministres padomnieks juridiskajos jautājumos Jānis Ozols. Viņš savā runā uzsvēra šī notikuma simbolisko nozīmi valsts svētku nedēļā:

- Patriotisms var būt dažāds – var būt globāls kā izkārtne, bet var būt arī lokāls – savai vietai, savai zemei ar darbiem. Redzu, ka jūs Alūksnē esat īsti patrioti, jo tie, kas būvē nākotni caur izglītību, caur bērniem – tie rūpējas par savu zemi, par savu valsti. Novēlu šeit augošajai jaunajai paaudzei, šeit esošajai paaudzei un arī tai paaudzei, kas vairs nevar piedalīties sporta sacensībās, bet var līdzi just – lai Alūksne rada visos lielu pacilātību un patriotismu! – sacīja J. Ozols. 

Investīciju projekta ietvaros paredzēta Izglītības un sporta centra izbūve, ieskaitot tā funkcionēšanai nepieciešamās infrastruktūras izbūvi, Darba ielas posma pārbūvi un esošā sporta angāra nojaukšanu. Kopējais projekta finansējums 10 131 938 EUR un tā īstenošanas termiņš – 2022. gada decembris.

*Fotogrāfijas autore: Evita Aploka.

Apkopoja: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste

Viņu neviens nav redzējis. Mēs nezinām, cik viņam gadu, vai viņam ir zvīņas, bet varbūt aste. Vēsture klusē, vai viņam garšo zaptsmaize vai varbūt apaļas kotletītes. Grūti pateikt, vai viņš ir tik viegls, ka pārvietojas līdz ar vēju, vai varbūt viņš ir lielāks par ziloni. Varam gan nojaust, ka paslēpes viņam ir viena no mīļākajām rotaļām. Un zinām to, ka viņš dzīvo Valmieras novadā. Aicinām ikvienu, kuram ir ideja par valmieriņa izskatu, to atklāt zīmējumā. Iespējams, tieši Tavs zīmējums būs skice prasmīgam šuvējam, radot skaistu un īpašu dāvanu ikvienam Valmieras novada jaundzimušajam.

Zīmējumu Valmieras novada pašvaldībā gaidīsim līdz 12. decembrim jums ērtākā formātā:

  • Atsūtītu ieskanētu vai nofotografētu uz e-pastu info PIE valmierasnovads PUNKTS lv;
  • Pastkastītē pie Valmieras novada pašvaldības ēkas Lāčplēša ielā 2 Valmierā;
  • Pastkastītēs pie kāda no klientu apkalpošanas centriem: Kocēnos (Alejas iela 8, Kocēnu ciems, Kocēnu pagasts), Matīšos (Skolas iela 11, Matīšu ciems, Matīšu pagasts), Mazsalacā (Pērnavas iela 4, Mazsalacas pilsēta), Naukšēnos (“Pagasta nams”, Naukšēnu ciems, Naukšēnu pagasts), Rūjienā (Raiņa iela 3, Rūjienas pilsēta), Strenčos (Rīgas iela 7, Strenču pilsēta), Trikātā (Nākotnes iela 3, Trikātas ciems, Trikātas pagasts).

Aicinām pievienot kontaktinformāciju, lai varam sazināties ar autoru, kura zīmējums pārtaps par dāvanu jaundzimušajiem. Tāpat arī pēc nejaušības principa zīmējuma konkursa dalībnieki saņems veicināšanas pārsteigumu.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras novada pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
vadītājas vietniece