Arhīva kalendārs

« October 2022 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Saņemot atbalstu no Valsts kultūrkapitāla fonda un Vidzemes plānošanas reģiona, projekta "Pārmaiņu laika digitalizācija" 3. posma digitalizācija rit pilnā sparā. Projekts ietver sevī notikumus no deviņdesmito gadu sabiedriskajām  aktivitātēm Latvijā un Madonas novadā (toreiz Madonas rajons).

Tiek digitalizēti ieraksti no VHS, S-VHS, Mini DV un Digital-8 formātiem. Darbs pie digitalizācijas nozīmē ierakstu pārvēršanu ciparos reālajā laikā un vēl ne mazāk ietilpīgo un svarīgo pasākumu identificēšanu. Atpazīšana un failu aprakstīšana notiek pēc nemainīgas formulas un secības - gads, mēnesis, datums, vieta vai pašvaldība, notikums un cilvēki, kuri tika intervēti vai runāja kadrā. Šāda kārtība ne tikai ļauj YouTube kanāla lietotājiem atrast vajadzīgo notikumu, bet nekļūdīgi sakārto Excel programmā izveidotajā tabulā filtru pēc laika, vietas, notikumu vai cilvēku uzvārdu meklēšanas principiem. Var lēst, ka no 1800 stundu lielā arhīva, patreiz ir izdarīta viena trešā daļa no visiem digitalizācijas darbiem.

Šogad novembra beigās ir paredzēta arhīva prezentācija Madonas bibliotekā (jo divus gadus traucēja pandēmijas apstākļi). Tai gatavojoties tiks izdota informatīva brošūra un laikrakstā "Stars" informēta pašvaldība, Madonas novada iedzīvotāji. Jāpiebilst, ka YouTube kanālam - Imanta Pulksteņa arhīvs ir vairāk kā 700 abonentu, to skatās 9 valstīs un vienā mēnesī bija pat 271 tūkstotis noskatītu stundu. Tas rāda, ka darbs pie Trešās atmodas vēstures ritu saglabāšanas un sabiedriskošanas ir cilvēkiem vajadzīgs un svētīgs!

Imanta Pulksteņa arhīvs atspoguļo pārsvarā Madonas un dažkārt arī apkārtējo rajonu Trešās Atmodas laika pārmaiņas sabiedrībā, pāreju no sociālisma un kapitālismu - valdības veidošanās, kultūra, medicīna, izglītība, lauksaimniecība, uzņēmējdarbība, tirdzniecība, starptautiskās attiecības, reģionālā reforma un citas sabiedrības aktivitātes. Patreiz Youtube kanālā Imanta Pulksteņa arhīvs ir ievietota tikai neliela daļa safilmētā. Ar laiku tiks digitalizēti un sabiedriskoti video ieraksti no festivāla Sinepes un Medus koncertiem, gan Ģitāristu sesijas meistarklases un koncerti laikā no 1998. līdz 2019. gadam. Imanta Pulksteņa arhīvā ir apmēram 1800 safilmētas stundas ar savā ziņā unikālu  "melno" jeb darba materiālu.

Projekta "Pārmaiņu laika digitalizācija" gaitu aprakstīja Imants Pulkstenis.