Arhīva kalendārs

« December 2022 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Jaunā gada pirmajā nedēļas nogalē no 5. – 8. janvārim jaunas pieredzes alkstošos Koncertzāle “Cēsis” aicina uz telpiskās mūzikas notikumu “Iekļaujošā ziema”. Ik dienu īpaši būvētā skaņas kupolā, vairākos seansos būs iespēja iepazīt jaunu muzikālu pieredzi, baudot īpaši radītus ambisoniskus skaņdarbus, kas klausītāju ievedīs unikālā telpiskā dimensijā, un ļaus sadzirdēt, kā tad skan ziema.

Pirmo reizi kupols Koncertzālē “Cēsis” tika uzbūvēts un atvērts klausītājiem 2022. gada janvārī, iepazīstinot intersentus ar telpisko mūziku kā īpašu žanru, un programmā iekļaujot laikmetīgus, īpaši notikumam radītus skaņu rakstus.

Šoreiz kupolā dzirdēsim ko pavisam savādāku - skaņu ainavas ambientā, klusinātā un minimālistiskā estētikā, ko radījuši Baltijas un Ziemeļvalstu komponisti: Mantautas Krukauskas (Lietuva), Platons Buravickis ( Latvija), Tine Surel Lange (Norvēģija), Theodore Parker (Igaunija/ASV), Gedmintė Samsonaitė (Lietuva/Lielbritānija) un citi. Visi skaņu celiņi mūzikā ietērpj sajūtas, ko piedzīvojam, un dabu, ko uzlūkojam, ziemā. Esam pašā ziemas viducī, tā ieskauj mūsu ikdienu, un varētu būt interesenti sadzirdēt, kā tad tā skan!

Kā īpašs pārsteigums būs populārā un visiem zināmā Antonio Vivaldi cikla “Gadalaiki” Ziema, kas aranžēta ambisoniskā versijā.

No ceturtdienas līdz svētdienai, Koncertzāles “Cēsis” lielās zāles vidū atradīsies ar telpiskās skaņas koncertsistēmu un daudzskaitlīgiem skaļruņiem aprīkots kupols jeb telpa telpā, bet klausītāju sēdvietas būs izvietotas tā iekšpusē.

Pateicoties daudzo skaņas avotu izvietojumam telpā un skaņai mūzikas partitūrā dinamiski pārvietojoties, klausītājs varēs izbaudīt citādu skaņas pieredzi – visaptverošu un ieskaujošu. Aptumšotā atmosfēra, kas valdīs kupolā, un gaismu režija, aizvedīs vēl neiepazītā un pavisam jaunā sajūtu un emociju pasaulē.

Cilvēku skaits vienā seansā – 36. Atklāšanas seanss ceturtdien, 5. janvārī, plkst. 18.00, nākamais 19.30, un turpmāk katru dienu plkst. 14.00, 15.30, 17.30 un 19.00.

Seansa ilgums 40 minūtes. Biļetes cena 10 EUR.

Biļetes nopērkamas Koncertzāles “Cēsis” kasē, Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās un internetā www.bilsesuparadize.lv.

 

 

Mediju kontaktiem:

Egija Saļņikova

Koncertzāles “Cēsis”

Mārketinga un komunikācijas vadītāja

E-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv

Tālr.: +371 26171151

Pastaigu taka, kas vedīs brīnumainās noskaņās, pasakaini piedzīvojumi, koncerti un izstādes – 25. decembrī no plkst. 16.00 norisināsies “Ziemassvētki Mazsalacā”, kur svētku sajūtu smelties gan maziem, gan lieliem.

Jau trešo gadu Latvijas Kultūras koledžas studenti sadarbībā ar Mazsalacas Kultūras centru pārsteigs svētku apmeklētājus. Jaunieši piedāvā idejas, kā arī paši tās īsteno, sagatavojot kādu īpašu Ziemassvētku norisi. 25. decembrī no plkst. 16.00 līdz 23.00 ikvienu gaidīs audiovizuāla pastaigu taka “Pēdas. Manas. Tavas. Mūsu.”. Pastaigu takas karte būs pieejama Mazsalacas Kultūras centra Facebook lapā, kā arī apskatāma pilsētas centrā.

No plkst. 16.00 līdz 21.00 laukumā Parka ielā 5A pasakainu piedzīvojumu visai ģimenei “Ceļojums Svētku virpulī” būs sagatavojusi radošā apvienība “Pasaku nams”. Kādi brīnumaini tēli viesosies Mazsalacā un kā viņi svin Ziemassvētkus, uzzināsi, ja apmeklēsi svētku norisi.

Plkst. 19.00–19.50 Mazsalacas Sv. Annas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā aicinām uz koncertu "Tu nāc ar savu gaismu". Muzicēs Sarma Gabrēna (čells) un vīru vokālais ansamblis "Dziļezers", vadītāja Dace Robule. Jāpiemin, ka baznīca apmeklētājiem būs atvērta no plkst. 19.00 līdz 22.00.

Savukārt Mazsalacas Kultūras centrā norisināsies koncerts divās daļās “Zem vienām debesīm”: plkst. 21.00–21.50 uzstāsies dziedošais japānis Masaki Nakagawa, plkst. 22.00–23.00 sagaidīsim grupas “Dzelzs Vilks” solistu Juri Kaukuli. Biļetes cena koncerta abām daļām ir 10.00 EUR. Biļetes iespējams iegādāties Mazsalacas Kultūras centrā (arī koncerta dienā) un “Biļešu Paradīze”.

Svētku noskaņu aicinām rast, apmeklējot izstādes. Mazsalacas Kultūras centrā (Rūjienas iela 1) skatāma tekstilmākslinieces, rakstnieces, mākslas skolotājas Anneles Slišānes deču izstāde “100 deči Latvijai”– 100 nedēļās simtgadīgās stellēs noausti 100 dažādi deči, Mazsalacas Kultūras centra skatlogos aicinām apskatīt Amatu mājas keramikas darbnīcas zelta un porcelāna izstādi “Ziemas rotas”, savukārt Amatu mājā (Rīgas iela 10) – rokdarbu izstādi “Sarkans, zaļš un balts”.

 Mazsalacas muzejā (Parka iela 31) skatāma izstāde “Otomija Freiberga Andersone. Akvareļi” un “Pie tējas tases” (muzeja apmeklējuma maksa pieaugušajiem ir 1.00 EUR; skolēniem – 0.50 EUR).

Ar gardiem ēdieniem un dzērieniem no plkst. 12.00 līdz 22.00 ikvienu gaidīs kafejnīca “Būda” (Rīgas iela 16) un kafejnīca “Miks” (Pērnavas iela 5).

Foto: Emīls Vanags

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras novada pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

vadītājas vietniece

tālr. 26443410

No 30. decembra līdz 1. janvārim Valmierā, Vienības laukumā uzmirdzēs vērienīgs gaismu un video projekciju šovs – multimediāls “Dinamiskās pilsētas” stāsts, bet Pārgaujā, Amatnieku parkā varēs apskatīt gaismas instalāciju “Melnā zvaigzne”.

30. decembrī no plkst. 17.00 līdz 23.00, 31. decembrī no plkst. 17.00 līdz 1. janvāra plkst. 01.00 un 1. janvārī no plkst. 17.00 līdz 23.00 Valmierā būs apskatāmi divi multimediāli mākslas objekti.

Vienības laukumā iemirdzēsies liela mēroga instalācija ar unikālu gaismu un video projekciju šovu, kas stāstīs Dinamiskās pilsētas stāstu. Objekta mākslinieciskās koncepcijas pamatā ir simboliska Dinamiskās pilsētas nākotnes attīstības vīzija, kas attīstījusies, Valmierai kandidējot uz “Eiropas kultūras galvaspilsēta 2027” titulu – tajā satiekas cilvēks, daba, industriālā attīstība un tehnoloģiskais progress. Lielu lomu šajās attiecībās spēlē prasme sabalansēt cilvēka radītās idejas un industrijas vajadzības ar dabas mieru un harmoniju.

Iespaidīgo vides mākslas objektu – 10 m augsto, plato un garo kinētisko instalāciju – veidojis arhitekts un dizainers Didzis Jaunzems. Uz milzīgā kuba visām četrām plaknēm uzmirdzēs video mākslinieku Viktora Keino un Dmitrija Volovika veidotās 3D animācijas, savukārt par vērienīgu gaismu šovu rūpēsies “Those Guys Lighting” un gaismu mākslinieks Reinis Smiltenis. Īpašu šim notikumam veidotu skaņu celiņu radījis mūzikas producents un radio hitu autors Kaspars Ansons.

Objekts būs apskatāms dienas gaišajās un tumšajās stundās no iekšpuses un ārpuses.

Norisi organizē Valmieras novada pašvaldība kopā ar multimediju satura veidotājiem “Story Hub”, producentes Elizabete Palasiosa un Marta Kontiņa.

Savukārt Pārgaujā, Amatnieku parkā būs otrs vakara pastaigas pieturpunkts – gaismas instalācija “Melnā zvaigzne”. Melnā zvaigzne ir pretmets. Diennakts gaišajā laikā, kad spīd saule un visapkārt ir kņada, Melnā zvaigzne ir mierīga, tā slēpjas pilsētvidē un starp tumšajiem koku stumbriem, bet, iestājoties tumsai, tā atdzīvojas, spīd un skan.

Pienāc tuvāk un sajūti, kā tas ir “sasniegt zvaigznes”!

Gaismas instalācijas autori ir Didzis Jaunzems un Viktors Keino, producents – “Story Hub”.

Arhitekts un scenogrāfs Didzis Jaunzems veidojis scenogrāfiju Latvijas simtgades uzvedumam “Abas malas”, projektam “Dabas koncertzāle”, sadarbojas ar poļu režisoru Kristianu Ladu, veidojot operu jauniestudējumus dažādos Eiropas teātros, kā arī regulāri veido vides instalācijas. Veidojis dizainu starptautiskās izstādes “EXPO 2020” Latvijas paviljonam.

Multimediju mākslinieks Viktors Keino uzkrājis ilggadēju pieredzi lielizmēra instalāciju veidošanā. Bijis gan vairāku festivāla “Staro Rīga” objektu autors, gan veidojis multimedijus dažādiem uzvedumiem un koncertiem.

Producenti “Story Hub” ir interaktīvu un multimediju projektu īstenotāji. Veidojuši daudzus festivāla "Staro Rīga" objektus, kā arī strādājuši pie dažādu izstāžu, pasākumu un iestudējumu īstenošanas.

Gada nogales gaismas un multimediālu instalāciju programma Valmierā jau kļuvusi par ikgadēju tradīciju, kas novada iedzīvotājus un pilsētas viesus no visas Latvijas aicina Jaunā gada svētku sajūtu rast Valmieras ielās, laukumos un parkos. Arī šis gads nav izņēmums, Valmierā būs iespējams aplūkot gaismas un vides mākslas instalācijas, ko veidojuši Latvijā zināmi mākslinieki un nozares profesionāļi.

Lūdzam vērst uzmanību, ka iedzīvotājiem ir aizliegts publiskās vietās izmantot pirotehniku.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Elizabete Palasiosa,

“Story Hub”

+371 29729470

elizabete PIE storyhub PUNKTS lv