Livonijas kulinārajā mantojumā balstīta tūrisma produkta izveide un popularizēšana (LIVONIJAS KULINĀRAIS CEĻŠ)

 

Foto: K.Kurcēns

Ēdienam vienmēr bijusi nozīmīga loma, veidojot tūrisma produktus un plānojot tūrisma maršrutus. Tomēr līdz šim tas galvenokārt saistījies ar nepieciešamību nodrošināt tūristus ar maltīti, neizceļot gastronomiju, kā īpašu vietējās kultūras sastāvdaļu.

Pēdējos gados gastronomijas tūrismam pievērsta īpaša uzmanība, atzīstot tā nozīmīgo pievilcības spēku tūristu galamērķu izvēlēs.  Ēdiens tiek uztverts, kā viens no galvenajiem  vietējās kultūras veidojošiem elementiem, kas padara galamērķi unikālu un izceļ tā identitāti.

Balstoties uz vēsturisko mantojumu un tradīcijām Livonijas teritorijā, projekta “Livonijas kulinārais ceļš” ietvaros tiks stiprināta  vienota kulinārā mantojuma identitāte un attīstīts gastronomiskā tūrisma piedāvājums  Latvijas un Igaunija teritorijā, radot priekšnosacījumus teritorijai kļūt par pievilcīgu gastronomiskā tūrisma galamērķi ārvalstu un vietējiem apmeklētājiem.  Tiks veidots jauns kulinārais maršruts, kas balstīts uz Livonijas ceļu - iekļaujot reģionālo Via Hanseatica kulināro maršrutu „TasteHanseatica” un zīmolu „Latviešu virtuve”, kas apvieno vietas, kur ēdienkartē nobaudāmi vismaz trīs latviešu ēdieni.

Maršrutu popularizēsim pašmāju un ārvalstu viesiem kā interesantu tūrisma galamērķi, izceļot gan vienojošās un kopīgās iezīmes, gan unikalitāti un atšķirīgo. Uzlabojot sadarbību starp mazajiem pārtikas ražotājiem un ēdinātājiem Latvijas un Igaunijas laukos, tiks veicināta vietēji audzēto pārtikas izejvielu izmantošana. Projekts izveidos reģionālos sadarbības tīklus starp tūrisma/ēdināšanas uzņēmumiem un vietējiem pārtikas ražotājiem/zemniekiem.

Livonijas kulinārajā ceļā tiks iesaistīti tikai tie pārtikas ražotāji un ēdinātāji, kuri seko vietējām pārtikas audzēšanas un ēdiena gatavošanas tradīcijām, jo projektā vēlamies izcelt reģionu vietējo virtuvi, kuras īpašās iezīmes radušās Livonijas laikos.

lasīt vairāk...

Viņnedēļ, 28. novembrī, īpašā Vidzemes plānošanas reģiona rīkotā tīklošanās un jaunu kontaktu veidošanas pasākumā Dikļu pils klētī satikās Vidzemes novada uzņēmēji: pārtikas ražotāji un viesmīlības pakalpojumu sniedzēji. Lai arī pasākums notika projekta “LIVONIJAS KULINĀRAIS CEĻŠ” ietvaros, šeit varēja satikt ne tikvien projekta dalībniekus Vidzemē, bet arī citus interesentus no tuvākas un tālākas apkārtnes – ar tūrisma nozari saistītos uzņēmējus un ražotājus pat no Zemgales. Daži uzņēmēji pauda interesi turpmāk iesaistīties gastronomijas projektā.

06.12.2018

Svētdien, 7. oktobrī, no plkst. 11.00 līdz 15.00 Pārgaujas novada Straupes zirgu pastā pulcēsies gan tirgotāji, gan gardēži, lai lauku labumu tirdziņā ne tikai pārdotu un pirktu, bet arī kopā svinētu Dzērveņu svētkus. Šajos svētkos tiks cildināta rudens ogu karaliene Dzērvene. To, dažādi pagatavotu, cels galdā gan tirgotāji, gan krāsainā un gardā maltītē degustācijai piedāvās Zirgu pasta virtuves šefpavāre Baiba Smilga. Ar šo svētku tirdziņu noslēgsies četru pasākumu cikls Vidzemes novadā. Lai sekmētu jaunā Latvijas – Igaunijas tūrisma zīmola “Livonijas garša” atpazīstamību, pārstāvot zīmolu un gardēžu tūrisma ceļu, vasaras festivālu tirdziņos ar saviem gardumiem un veltēm tirgojās kupls skaits jaunā tūrisma ceļa pieturvietu saimnieku. 03.10.2018


Sestdien, 8. septembrī, no plkst. 14.00 līdz plkst. 17.00 svētkos Jērcēnos ar nosaukumu “Ne pūku, ne spalvu!” risināsies reģionālā gardēžu ceļa “Taste HansEATica” kulinārā meistarklase ar zīmīgu apzīmējumu “Krīdenera ķēķis”. Ar šo garšas darbnīcu noslēgsies sešu pasākumu cikls Vidzemes novadā, kas vasaras festivālos un svētkos plašai publikai ļāva iepazīt Livonijas laika kulināro mantojumu, mācīties no pavārmeistariem un čaklām saimniecēm, kā arī baudīt ēdienus ar "vēstures garšu". 05.09.2018


Sestdien, 1. septembrī, no plkst. 12.00 – 14.00 Brenguļu Tomātu svētku viesi un kulinārijas interesenti tiek gaidīti Brenguļu alus sētā, lai izjustu ēst gatavošanas prieku kulinārajā meistarklasē, kurai ierosmes un noskaņas būs aizgūtas no Livonijas laika virtuves. Meistardarbnīcā kopā ar saimniecības “Vīnkalni” saimnieci meistaros maltīti ar trīs ēdieniem.

27.08.2018

Jau sestdien, 25. augustā, Burtniekos, pie Burtnieku centra laivu kanāla, tuvi un tāli viesi varēs svinēt pirmos Burtnieka ezera svētkus. Svinībās būs vieta sportiskiem, izklaidējošiem un kulturāliem notikumiem, bet īpaša vieta svinībās būs ierādīta gardēdības norisēm. No plkst. 12.00 līdz 16.00 gan lieli, gan mazi apmeklētāji varēs gūt patīkamas garšas sajūtas, apmeklējot iemīļoto mājražotāju tirdziņu “Gardu muti”, ko šoreiz kuplinās gardēžu tūrisma ceļa “Livonijas garša” tirgotāju sagādātie labumi. Degustācijās būs iespēja nobaudīt Burtnieka ezera veltes, kuru pagatavošanu būs iedvesmojušas senās Livonijas garšas.

23.08.2018

Sestdien, 18. augustā, piecu ceļu krustpunktā – Raunā pulcēsies garšu radītāji un baudītāji, lai cildinātu visu garšu karali – ķiploku. Festivāla “Rodam Raunas novadā” ietvaros līdz ar dažādām aktivitātēm gan lieliem, gan maziem, īpaša uzmanība tiks pievērsta garšaugam, kas, smaržai un garšai apvienojoties, piešķir jebkuram ēdienam atšķirīgu niansi.

Lai arī festivāls Raunā norisināsies visas nedēļas garumā, tieši 18. augustā apmeklētāju priekam un garšas sajūtu pilnveidei savu meistarību rādīs arī trīs pavāri, tostarp garšu meistars no Igaunijas, lai turpat uz vietas festivālā ļautu iepazīt ķiploka Livonijas garšu.

14.08.2018

Vidzemes plānošanas reģiona rosināts, pirmo reizi kopš pirmās latviešu valodā izdotās pavārgrāmatas “Tā pirmā pavāru grāmata, no vāces grāmatām pārtulkota” iespiešanas 1795. gadā, ir veikts tās pilna apmēra pārveidojums latviešu valodā no vecās drukas jeb fraktūras uz jaunās ortogrāfijas formu. Tas tapis, pateicoties Dr. philol. Egitai Provejai, Ventspils Augstskolas docentei. Pārveidojums šobrīd ir pieejams plašai auditorijai elektroniski šķirstāmā versijā Vidzemes plānošanas reģiona tīmekļa vietnē www.vidzeme.lv (lejupielādei), kā arī digitālajā platformā issuu.com (ērtai lasīšanai). Līdz šim pavārgrāmatas oriģināls bija pieejams pētniekiem vien divos eksemplāros Latvijas Nacionālās bibliotēkas Reto grāmatu un rokrakstu nodaļā un rokrakstu nodaļā, vēl viens eksemplārs atrodams LU Akadēmiskās bibliotēkas Misiņa bibliotēkas Rokrakstu un reto grāmatu krājumā. Līdz ar publiski pieejamu publikāciju ar senajām ēdienu receptēm varēs iepazīties ikviens gastronomijas interesents.

30.07.2018

Svētdien, 29. jūlijā no plkst. 12:00 līdz 17:00 Āraišu vējdzirnavās kā katru gadu svinēs Maizes dienu, aicinot ciemiņus no tuvienes un tālienes. Senie latvieši centās pirms Jēkaba dienas sākt rudzu pļauju, lai šo dienu sagaidītu ar jaunu rudzu maizi. Jēkabu uzskatīja kā maizes tēvu, un tā bija katra saimnieka goda lieta šai dienā savai saimei un kaimiņiem celt galdā jauno maizi. Ievērojot šo parašu, arī Āraišu vējdzirnavās tiks cepta maize, cienāti viesi un meistardarbnīcās izzināts, ko iespējams pagatavot no rudzu miltiem un rupjmaizes. 26.07.2018


Sestdien, 28. jūlijā, no plkst. 11:00 līdz 14:00 Valmieras pilsētas 735. gadadienas svinību laikā svētku ciemiņi un gastronomijas entuziasti ir aicināti apmeklēt Valmieras muzeja garšaugu dārzu, kur notiks Livonijas kulinārās garšas meistarklase. Meistardarbnīcā taps brangs dzīru mielasts, kas ļaus iepazīt Valmieras Livonijas laika kulināro mantojumu un izbaudīt ēdienus ar “vēstures garšu”. Svētku meistarklase papildinās Vidzemes plānošanas reģiona un sadarbības partneru veidoto reģionālā tūrisma ceļa “Taste HansEATica” piedāvājumu un bagātinās jaunizveidoto Latvijas – Igaunijas tūrisma zīmolu “Livonijas garša”. 23.07.2018


Laikā, kad daba pamazām tuvojas savam pilnbriedam, 14. jūlijā, sestdienā, Zaubē norisināsies jau trešais savvaļas kulinārais festivāls, kur ikviens ir aicināts novērtēt “Košo dabas garšu”. Visas dienas garumā dažādās Zaubes vietās un daudzveidīgos kulināros notikumos festivāla apmeklētājiem būs iespēja atklāt un baudīt Latvijas dabas veltes – medījumus, zivis, ogas un citus gardumus. Festivālā kuplā skaitā piedalīsies tirgotāji, ēdinātāji un meistarīgi pavāri, kas būs sarūpējuši Latvijas mežu un pļavu labumus un sātīgus ēdienus. 11.07.2018


Sestdien, 16. jūnijā, no plkst. 12:00 līdz 17:00 Valmiermuižā, etnofestivāla “SVIESTS” laikā notiks jau otrā šīs vasaras reģionālā gardēžu ceļa “Taste HansEATica” meistarklase ar garšas darbnīcām, piedāvājot svētku viesiem iepazīt tradīcijās un senatnē sakņotu kulināro mantojumu, kā arī pašiem iemēģināt roku sendienās ierastās prasmēs - sviesta kulšanā, siera siešanā, zivs gatavošanā zemes krāsnī, karašu cepšanā un alus brūvēšanā. Meistardarbnīcas ļaus izzināt, kā sagatavoties vasaras saulgriežu svinībām pašu spēkiem, un ko no Livonijas laika Jāņu mielasta iespējams celt galdā arī šodien. Meistarklase ar dažādajām darbnīcām papildinās tūrisma ceļa “Taste HansEATica” piedāvājumu un bagātina jaunizveidoto Latvijas – Igaunijas tūrisma zīmolu “Livonijas garša”. 07.06.2018


Maijā Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projekta “Livonijas kulinārais ceļš” (tūrisma ceļš “Livonijas garša”) ietvaros tika īstenotas divas iniciatīvas, kuru laikā uzņēmējiem – ražotājiem un ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem bija iespēja mācīties no kolēģiem kaimiņvalstī. Uzņēmēji, viesojoties tūristu piesaistes vietās, uzklausīja pieredzes stāstus un tika iepazīstināti ar saimnieku gūtajām atziņām. Uzzinātie iedvesmojošie uzņēmēju stāsti ļāva vērtēt pašu paveikto, kā arī sniedza ierosmes jaunām idejām, kuras varētu īstenot. 30.05.2018


Jau šo sestdien, no plkst. 12:00 līdz 14:00, viduslaiku dienā Ronnenburgā, tagadējā Raunā, ar viduslaiku mielasta meistarklasi tiks aizsākts garšas meistardarbnīcu cikls. Tas papildinās reģionālā gardēžu ceļa “Taste HansEATica” tūrisma piedāvājumu, vienlaikus bagātinot arī zīmolu “Livonijas garša”. Sadarbojoties Vidzemes plānošanas reģionam, novadu un pilsētu pašvaldībām un partneriem Igaunijā, šī gada laikā tiks īstenotas desmit plašai publikai atvērtas garšas darbnīcas Vidzemē un Dienvidigaunijā. 16.05.2018


Pagājušajā nedēļā, 26. un 27. martā sešpadsmit pārrobežu kulinārajā tūrisma ceļā "Livonijas garša" pieteikto  objektu saimnieki no Vidzemes un Kurzemes devās uz Igauniju, lai vairāk iepazītu senatnes garšas un ēdamlietas, gūtu atziņas savam darbam un apmainītos ar uzkrāto pieredzi un zināšanām. 06.04.2018


Pagājušajā trešdienā, 21. martā, īpašā vietā - "Pavāru radošajā mājā”, Pārgaujas novadā satikās piecpadsmit pavāri no Vidzemes novadu restorāniem un krodziņiem, kas pieteikti pārrobežu kulinārajam ceļam “Livonijas garša”. Kopā ar "Restorāns 3" šefpavāriem Ēriku Dreibantu un Juri Dukaļski senās receptēs tika meklētas interesantas ierosmes gastronomiskiem eksperimentiem. 26.03.2018


19. un 20. februārī piecpadsmit kulinārajā tūrisma ceļā "Livonijas garša" pieteikušies mazie ražotāji no Vidzemes un Kurzemes devās garšu, pieredzes, atziņu un jaunu kontaktu meklējumos uz Igauniju. Pateicoties “Interreg Estonia – Latvia” programmas projekta “Livonijas kulinārais ceļš” piedāvātajai iespējai, Igaunijā Veru apkārtnes saimniecībās viesojās un seminārā zināšanas guva arī septiņi Vidzemes novadu uzņēmēji no z/s “Adzelvieši” (Burtnieku novads), mājas plombīra “Gogelmogels” (Limbažu novads), kā arī z/s “Līvi”, SIA “Burkānciems” un z/s “Sveķi” (Madonas novads). 02.03.2018


Novembra beigās noslēdzās uzņēmēju – ražotāju, pakalpojuma sniedzēju pieteikšanās dalībai pārrobežu kulinārajā ceļā “Livonijas garša”, kas top projektā “Livonijas kulinārais ceļš”. Šobrīd savu gatavību līdzdarboties ir izteikuši 182 Latvijas uzņēmēji - 110 Vidzemē, 72 Kurzemē un Rīgas apkārtnē, savukārt Igaunijā ir saņemti 110 pieteikumi. Starp pieteiktajiem vairāk ir  “gardēžu pieturvietas”– restorāni, krodziņi, viesu nami, bet nedaudz mazāk ražotāju.

11.12.2017

17. oktobrī, Vidzemes plānošanas reģiona aicināti, Valmiermuižas Alus virtuvē viesojās vairāk nekā sešdesmit gardēžu pieturvietu - krodziņu, restorānu, viesu namu saimnieku, mājražotāju un citu interesentu. Viņi bija gan no Vidzemes novadiem, gan ciemiņi no Kurzemes un Zemgales reģiona.

19.10.2017

Otrdien, 17. oktobrī, plkst. 11:00 Valmiermuižas Alus virtuvē Vidzemes plānošanas reģions pulcinās kopā Vidzemes novadu krodziņu, restorānu, viesu namu saimniekus, mājražotājus un citus interesentus, lai stāstītu par jauna kulinārā tūrisma ceļa “Livonijas garša” veidošanu. 02.10.2017


Kaut arī Livonijas robežas no kartēm sen izdzisušas, latviešu un igauņu tradicionālo ēdienkarti vēl joprojām pamatā veido tie paši ēdieni, ar kuriem mielojās mūsu senči. Mēs joprojām paši cepam maizi un brūvējam alu. Tāpat kā agrāk bagātīgi izmantojam dabas veltes – meža ogas, sēnes, zivis un medījumu. Izrādās, ka tieši Livonijas laikā pie mums sāka iepazīt piparus, ingveru, krustnagliņas un kanēli un pēc tā, cik daudz austrumzemju garšvielu bija ēdienā, noteica Hanzas pilsētu augstmaņu turību.

31.08.2017

Vidzemes plānošanas reģions kopā ar lauku tūrisma asociāciju “Lauku ceļotājs” un partneriem Igaunijā ir uzsācis darbu pie jauna kulinārā tūrisma piedāvājuma “Livonijas kulinārais ceļš” izveides un apzina pārtikas ražotāju un ēdināšanas uzņēmēju interesi iesaistīties "Livonijas kulinārā ceļa" tūrisma maršrutos.

29.06.2017

Notikumi

«Decembris 2018»
POTCPSSv
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31