Arhīva kalendārs

« April 2022 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

EUROPE DIRECT Vidzeme un Vidzemes plānošanas reģions aicina ikvienu interesentu apmeklēt semināru “Bioloģiski noārdāmo atkritumu šķirošanas un kompostēšanas iespējas un risinājum mājsaimniecībās” ceturtdien, 14. aprīlī, plkst. 17.00 mākslas telpā MALA, Cēsis, Lenču ielā 11.

Lai piedalītos pasākumā, vēlama iepriekšēja pieteikšanās, rakstot uz e-pastu eiropassavieniba PIE vidzeme PUNKTS lv vai zvanot pa tālr. +371 26099521, vai aizpildot tiešsaistes pieteikuma anketu ŠEIT.

Aizvien vairāk iedzīvotāju ikdienā izvērtē savus paradumus attiecībā uz savā mājsaimniecībā radīto atkritumu daudzumu, kā arī aizvien vairāk šķirojot dažādus atkritumus. Ja papīra, plastmasas, stikla, metāla atkritumu dalīta vākšana ir nodrošināta, tad lielas ir neskaidrības attiecībā uz bioloģiski noārdāmajiem atkritumiem (gan tiem, kas rodas virtuvē, gan arī dārzā). Normatīvais regulējums paredz, ka Cēsu novada iedzīvotājiem reģionālais atkritumu apsaimniekotājs dalītu bioloģiski noārdāmo atkritumu vākšanu nodrošinās, sākot ar 2024. gada 1. janvāri. Bet vai tiešām līdz tam iedzīvotājiem nav citu alternatīvu, lai mājsaimniecībā radītie bioloģiski noārdāmie atkritumi nebūtu jāizmet kopā ar pārējiem sadzīves atkritumiem?   

Lai veicinātu sabiedrības interesi par mājsaimniecībā radītā atkritumu daudzuma samazināšanu un mudinātu sadarboties un saskatīt iespējamās iniciatīvas bioloģiski noārdāmo atkritumu dalītai vākšanai,  uz semināru/ diskusiju esam aicinājuši Zero Waste Latvija biedri, kompostēšanas konsultanti un vides pārvaldības inženieri Zani Gailīti,  kā arī satura veidotāju un podkāsta “Pa kluso” vadītāju  Lauru Grēviņu.

Pasākuma laikā kopīgi meklēsim atbildes un risinājumus šādiem jautājumiem:

  • Kā samazināt pārtikas atkritumu daudzumu mājsaimniecībā?
  • Vai un kāpēc ir nepieciešama bioloģiski noārdāmo atkritumu šķirošana/kompostēšana?
  • Kādas ir Cēsu mājsaimniecību iespējas kompostēt bioloģiski noārdāmos atkritumus?
  • Vai kompostēšana var būt vienkārša un interesanta?
  • Kādas ir iespējamās iedzīvotāju iniciatīvas kopienu komposta veidošanā?

Pasākums tiks fotografēts, un pasākuma laikā iegūtie foto materiāli var tikt publicēti Vidzemes plānošanas reģiona un EUROPE DIRECT Vidzeme sociālajos medijos.

Pasākums organizēts projekta “EUROPE DIRECT Vidzeme” ietvaros. EUROPE DIRECT Vidzeme, ar filiālēm Cēsīs un Valmierā, galvenais uzdevums ir sniegt iedzīvotājiem Vidzemē savlaicīgu un objektīvu informāciju par nozīmīgākajām aktualitātēm Eiropā, kā arī rosināt iedzīvotāju diskusijas par Eiropas nākotni. Tā darbības ilgums plānots līdz 2025. gadam.

Kontaktinformācija saziņai:

EUROPE DIRECT Vidzeme vadītāja Maija Rieksta, e-pasts: maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv vai eiropassavieniba PIE vidzeme PUNKTS lv

Mājas lapa: http://www.vidzeme.lv/lv/europe_direct_vidzeme

Facebook konts: https://www.facebook.com/EuropeDirectVidzeme

Informāciju sagatavoja: Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

Bezmaksas tālrunis saziņai ar EUROPE DIRECT centru (Briselē): 00800 67891011 (tikai no fiksētās tālruņa līnijas).

EUROPE DIRECT Vidzeme darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.

Projekta “Līdzdalības budžeta attīstība Baltijas jūras reģionā” (EmPaci) partneri aicina iepazītie ar tiešsaistes rokasgrāmatu - zināšanu, prakšu un avotu apkopojumu, kas veltīts līdzdalības budžeta veidošanai. Tā ir īpaši izstrādāta pašvaldības iestāžu un aģentūru pārstāvjiem, kuru pārziņā ir sabiedrības līdzdalības jautājumi un līdzdalības budžetēšanas ieviešana, kā arī komunikācijas speciālistiem, nevalstiskajām organizācijām un iedzīvotāju grupām, kas ir ieinteresētas jēgpilnas līdzdalības budžetēšanas veidošanā nacionālā, reģionālā vai vietējā līmenī. Tas ir vērtīgs resurss arī līdzdalības budžetēšanas pētniekiem.

Tiešsaistes rokasgrāmata ir rezultāts gandrīz trīs gadu kopdarbam, sadarbojoties projekta partneriem no Somijas, Vācijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas un Krievijas. Tā sekmē līdzdalības budžetēšanas koncepta atpazīstamību, atspoguļo labo praksi un dalās ar praktiskiem rīkiem un metodēm līdzdalības budžetēšanas ieviešanā un uzlabošanā. Rokasgrāmata ir strukturēta atbilstoši sekojošām tēmām:

01    Līdzdalības budžetēšanas – skaidrojums – ievads līdzdalības budžetēšanas tipos un dizaina principos, labās prakses piemēri, veiksmes faktori un novērtēšana. Latviešu valodā pieejami noderīgi materiāli: līdzdalības budžetēšanas plāna vadlīnijas un apraksts par līdzdalības budžetēšanas veidiem

02    Iedzīvotāju vajadzību izvērtēšana – iedzīvotāju aptaujas izstrādes principi vajadzību analīzei pirms līdzdalības budžetēšanas uzsākšanas, EmPaci projekta aptaujas rīks, Baltijas jūras reģiona valstu vajadzību analīze.

03    Līdzdalības budžetēšanas komunikācija un rezultātu izplatīšana – principi un soļi komunikācijas un rezultātu izplatīšanas stratēģijas izstrādē, ieinteresēto grupu analīze, komunikācijas tipi, stratēģiskās partnerības u.c. Latviešu valodā pieejama komunikācijas un rezultātu izplatīšanas rokasgrāmata

04    Tehniskie rīki līdzdalības budžetēšanas dizainam – funkciju, rīku un atsauču arhitektūras apskats līdzdalības budžetēšanas platformas izstrādei, kā arī labā prakse un materiāli patstāvīgai izpētei.

05    Pilotprojekti – līdzdalības budžetēšanas status quo Baltijas jūras reģiona valstīs un pilotēšanas procesi EmPaci projektā (Somijas, Vācijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas un Krievijas piemēri).

06    Apmācību rokasgrāmata – vadlīnijas resursu apvienošanai un apmācību organizēšanai līdzdalības budžetēšanas kontekstā, EmPaci projekta partneru pieredze, kā arī Mācībspēku apmācību (Train-the-Trainer) pieejas skaidrojums.

Katra Tiešsaistes rokasgrāmatas nodaļa attēlo izpētes rezultātus un praktiskas ieviešanas piemērus EmPaci projektā. Kā vizuāli saistošs un lietotājam draudzīgs rīks, tas piedāvā tekstuālas, vizuālas un audiovizuālas mācīšanās pieredzi, kas noderēs dažādos līdzdalības budžetēšanas ieviešanas posmos. Papildu tā piedāvā ieskatu arī citos uz līdzdalības jautājumiem vērstos ziņojumos, rīkos un vadlīnijās.

Ieskaties, lai uzzinātu, kā tiešsaistes rokasgrāmata var noderēt tieši Tev!

Pēc EmPaci projekta noslēguma 2021.gada decembrī, partneri darbosies starptautiska PBbase tīklojuma ietvaros, lai regulāri dalītos ar informāciju un pieredzi līdzdalības budžetēšanas ieviešanā dažādās reģiona pašvaldībās. Tīklojumam var pievienoties ikviens, kā arī sekot tam LinkedIn PBbase kontā vai PBbase YouTube kanālā (apmācību materiālu kolekcija un ieraksti no EmPaci projekta pasākumiem).

Lai uzzinātu vairāk par projektu, seko mums mājaslapā www.empaci.eu. Ja vēlies saņemt atbalstu līdzdalības budžetēšanas jautājumos, lūdzam sazināties ar sev tuvāko EmPaci projekta partneri vai  PBbase tīklojuma pārstāvjiem.

Informāciju sagatavoja: Projekta "EmPaci" partneri

Vidzemes plānošanas reģions aicina tūrisma pakalpojumu sniedzējus līdz 2022. gada 22. aprīlim pieteikties zīmei “Gājējam draudzīgs”. Šo zīmi var saņemt jebkurš uzņēmējs vai objekts, kas piedāvā pārgājienu ceļotājiem nepieciešamos pakalpojumus.

Pārgājienu ceļotāji atrodas ciešā saskarē ar apvidu, pa kuru ceļo, tādēļ viņiem ir īpaši svarīga sajūta “es šeit esmu gaidīts, mani šeit sapratīs”. Daudzviet pasaulē, kur pārgājieni ir populāri, tiek izmantotas uzlīmes vai zīmes “Gājējam draudzīgs / Hiker-friendly”. Jau vairāk nekā gadu šāda zīme tiek piešķirta arī Latvijā.

Lai palīdzētu tūrisma pakalpojumu sniedzējiem izveidot gājējiem draudzīgus pakalpojumus, ir izstrādāti zīmes "Gājējam draudzīgs" kritēriji, kuru sagatavošanā tika iesaistītas organizācijas ar vērā ņemamu pieredzi aktīvās atpūtas un pārgājienu rīkošanā.

Lai pieteiktos atpazistamības zīmei, ir jāveic pašnovērtējums un jāatzīmē atbilstība šiem izvirzītajiem kritērijiem, kuri tiek iedalīti būtiskajos un ieteicamajos. Lai tūrisma pakalpojumu sniedzējs saņemtu zīmi “Gājējam draudzīgs”, jābūt izpildītiem vismaz 75 % no būtiskajiem kritērijiem.

Zīmi var saņemt jebkurš pakalpojumu sniedzējs Latvijā, kas vēlas piedāvāt pārgājienu ceļotājiem nepieciešamos pakalpojumus, – ne tikai naktsmītnes, bet arī kafejnīcas, krodziņi un restorāni, tūrisma informācijas centri, degvielas uzpildes stacijas, veikali u.tml. Zīme nav piesaistīta kādai konkrētai takai vai maršrutam.

Pēc "Gājējam draudzīgs / Hiker-friendly" zīmes ceļotāji var atpazīt tūrisma pakalpojumu sniedzējus, kuri saprot un respektē kājāmgājēju vajadzības un piedāvā tādus pārgājienu ceļotājiem būtiskus pakalpojumus kā, piemēram, dzeramo ūdeni, pirmās palīdzības aptieciņu, elektroierīču uzlādi, iespēju izžāvēt slapjās un izmazgāt netīrās drēbes un citu personīgo ekipējumu, Wi-Fi savienojumu, informāciju par apkārtnes pārgājienu maršrutiem un sabiedrisko transportu.

 

PIETEIKŠANĀS ZĪMEI 

Naktsmītnēm ir izveidota atsevišķa anketa ar 24 kritērijiem, savukārt, pārējiem tūrisma pakalpojumu sniedzējiem jāaizpilda vispārējo kritēriju anketa ar 13 kritērijiem. Atsevišķa anketa izveidota arī tūrisma informācijas centriem.

Pieteikuma anketas lejupielādei:

 -> VISPĀRĒJĀ pieteikuma anketa

-> NAKTSMĪTŅU pieteikuma anketa

-> TŪRISMA INFORMĀCIJAS CENTRU pieteikuma anketa

Aizpildītus pieteikumus lūgums līdz 2022. gada 22. aprīlim sūtīt: Vidzemes plānošanas reģiona projektu vadītājai Maijai Riekstai: 
maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv

Zīmes piešķiršanas sēde notiks 26. aprīlī.

 

Visi atpazīstamības zīmes “Gājējam draudzīgs” saņēmēji iegūst zīmes mārketinga komplektu, kurā ietilpst:

– “Gājējam draudzīgs” zīmes plāksnīte,

– uzlīmes lietošanai uz mārketinga materiāliem un citviet,

– pakalpojumu uzskaites lapa, kurā atzīmēt pieejamos gājējiem draudzīgos pakalpojumus, tādējādi informējot savus klientus.

 

Līdz šim atpazīstamības zīmi Vidzemē saņēmuši 65 tūrisma pakalpojumu sniedzēji. Sarakstu varat apskatīt ŠEIT.

 

Latvijā zīmi piešķir komisija, kurā ir gan valsts iestādes, gan organizācijas, kuras atbalsta kājāmiešanu, aktīvo atpūtu un dabas tūrismu, tajā skaitā arī Vidzemes plānošanas reģions. Zīmes piešķiršanas komisija tiekas apmēram divas līdz trīs reizes gadā un izvērtē iesniegtos pieteikumus.

Zīmes “Gājējam draudzīgs” koncepts izveidots projektā "Pārrobežu pārgājiena maršruts "Meža taka"", kas tiek īstenots ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmas 2014.–2020. gadam finansiālu atbalstu, sadarbojoties Latvijas un Igaunijas partneriem. 

No Latvijas projektā piedalās Latvijas Lauku tūrisma asociācija “Lauku ceļotājs”, Vidzemes plānošanas reģions, Rīgas plānošanas reģions, Dabas aizsardzības pārvalde un Latvijas valsts meži.

 

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa, Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte, ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv

Šī informācija atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

CITAS PROJEKTA "MEŽTAKA" ZIŅAS

---

Vidzemes plānošanas reģionam sadarbojoties ar vadošo Ziemeļvalstu un Eiropas reģionālās attīstības un plānošanas pētniecības centru Nordregio un spēcīgiem bioekonomikas pārstāvjiem Igaunijā un Lietuvā, norisinās stāstu sērijas izstrāde par bioekonomikas jaunākajiem sasniegumiem, mērķiem un aktualitātēm trīs Baltijas valstīs. Pirmais no stāstiem, ar kuru aicinām iepazīties, veltīts tieši Vidzemei un to apskatīt iespējams klikšķinot uz bildes vai ŠEIT.

Projekta “Ziemeļvalstu un Baltijas valstu sadarbība bio- un aprites ekonomikas veicināšanai” BioBaltic ietvaros, Vidzemes plānošanas reģions tiecas vēl padziļinātāk attīstīt bioekonomikas sektoru vietējā un valstiskā līmenī. Pārtikas ražošanas sektora un novatorisku digitālo risinājumu integrēšanas ambīciju vadīts, reģions šobrīd pārbauda bioekonomikas pieejas, kas veicina konkurētspēju, ieviešot vietējā līmeņa pasākumus un sniedzot būtisku pienesumu visam reģionam.

Stāstu karte sniedz iespēju iepazīt ne tikai bioekonomikas status quo, bet arī tās attīstības priekšnoteikumus Vidzemē, kā piemēram, dziļi iesakņojušās lauksaimniecības tradīcijas un esošo bioresursu ekonomisko pielietojumu. Reģiona bioekonomikas sektorā jau ietilpst dabas resursu ieguve un lauksaimniecība (primārā ražošana), pārtikas pārstrāde, kā arī pakalpojumu sniegšana, kas savieno primāro un sekundāro ražošanu. Esošo dabas resursu jaunu izmantošanas veidu atklāšana un vietējā cilvēkkapitāla, sociālā un institucionālā kapitāla pielietošana ir ļoti svarīga, lai vietējā līmenī radītu pievienoto vērtību. Rezultātā tas varētu palīdzēt nodrošināt ekonomisko labumu taisnīgu sadali un radīt darba iespējas tuvu pašai resursu izcelsmes vietai.

Vidzemes stāstā ir parādīti arī būtiskākie spēlētāji, kas mijiedarbojas vai sniedz kāda veida ietekmi bioekonomikas attīstībā. Vairāk uzzini, ieskatoties ŠEIT.

Stāstu karte izstrādāta projekta “Ziemeļvalstu un Baltijas valstu sadarbība bio- un aprites ekonomikas veicināšanai” (BioBaltic) ietvaros. Tā mērķis ir padziļināt Ziemeļvalstu un Baltijas valstu sadarbību bioaprites ekonomikas jomā.

Vairāk par projektu: Maija Rieksta, projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, +371 26099521, maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv 

Informāciju sagatavojusi: Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, +371 25865495, marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

Tuvojoties Eiropas dienai un Eiropas eksāmenam 7., 8., 9. maijā, Eiropas Savienības māja un EUROPE DIRECT informācijas centri visā Latvijā aicina arī pieaugušos spodrināt savas zināšanas un izpratni par mums Eiropas Savienībā – par līdzdalību, vienotību un solidaritāti, par Eiropas Savienības prioritātēm un demokrātiju. Piesakies pasākumam ŠEIT.

Semināru Valmieras integrētajā bibliotēkā (klusajā lasītavā C217 telpā, 2.stāvā), Cēsu ielā 4, Valmierā vadīs multimākslinieks Kašers, pastāstot savu unikālo un personīgo stāstu par Eiropu. Stāstījuma dinamiku nodrošinās Pecha Kucha metode, katram jautājumam atvēlot vien 22 sekundes, tāpat tiks ietvertas aktīvas līdzdalības metodes, iespēja uzdot savus jautājumus, sarunāties, kā arī noslēgumā – zināšanu pārbaude un balvas.

Kontaktinformācija saziņai:

EUROPE DIRECT Vidzeme vadītāja Maija Rieksta, e-pasts: maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv vai eiropassavieniba PIE vidzeme PUNKTS lv

Mājas lapa: http://www.vidzeme.lv/lv/europe_direct_vidzeme

Facebook konts: https://www.facebook.com/EuropeDirectVidzeme

Bezmaksas tālrunis saziņai ar EUROPE DIRECT centru (Briselē): 00800 67891011 (tikai no fiksētās tālruņa līnijas).

EUROPE DIRECT Vidzeme darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.

Zaļajā ceturtdienā EUROPE DIRECT Vidzeme aicināja Cēsu aktīvos zaļā dzīvesveida piekritējus un citus interesentus uz tikšanos ar satura veidotāju, podkāsta “Pa kluso” vadītāju Lauru Grēviņu un Zero Waste Latvija biedri, kompostēšanas konsultanti un vides pārvaldības inženieri Zani Gailīti. Kopīgi meklējām atbildes uz dažādiem ar pārtikas atkritumiem saistītiem jautājumiem un uzzinājām vērtīgus padomus, ko ņemt vērā, ieviešot bioloģiski noārdāmo atkritumu kompostēšanu/šķirošanu katra paša mājsaimniecībā.

Komposta saturs veidojas, jau ejot uz veikalu

Praktiskiem padomiem piepildīts bija Lauras Grēviņas stāstījums, kas balstīts viņas pašas pieredzē. Tā vietā, lai uzreiz pievērstos kompostēšanas plānošanai, viņa aicināja dalībniekus domāt par ēdiena neizniekošanu un maksimālu tā patēriņu. Piemēram, rūpīgi plānojot ēdienreizes, lai pēcāk atvieglotu pašu šķirošanas procesu. Būtiski, ka komposta saturs veidojas jau brīdī, kad iepērkam pārtiku ēdienreizēm. Jo īpaši grūts šis ēdiena neizniekošanas uzdevums ir ģimenēs ar jaunākām atvasēm. Tajās pārpalikumi būtiski palielinās, tāpēc svarīgi ir apzināties un ievērot veidus, kā pārtikas izmešanu pēc iespējas veiksmīgāk izskaust vai vismaz mazināt.

Manā pieredzē gan mājās, gan vadot ēst gatavošanas nodarbības bērniem, esmu ievērojusi, ka ir svarīgi ļaut iesaistīties ēst gatavošanā. To var panākt, runājot par to, ko bērns gribētu, piemēram, vakariņās un kopīgi plānojot, sarunājot, izvēloties. Tādā veidā, ar maziem solīšiem, mēs dodam viņiem iespēju pieņemt lēmumus un mācīties būt atbildīgākiem,” saka Laura.

Kad esam pievērsuši uzmanību ēdienreižu plānošanai, nākamie soļi ir ēdiena uzglabāšana un maksimāla tā patērēšana. Jāņem vērā, ka pastāv ļoti daudz veidu, kā pārtikas pārpalikumus izmantot ēdienu gatavošanā  (mafinos, tortiljās, fritatās, mērcēs, buljonā, smūtijos, pankūkās un plācenīšos) un uzglabāšanā (vakuuma traukos, saldējot). Tikai pēc šī soļa jāpieņem lēmums par to izmešanu. “Lieliski, ja apkārt sapulcējušies domubiedri, kuri palīdz ceļā uz pārtikas plānošanu, sava komposta veidošanu un tā uzturēšanu. Manā gadījumā, tā ir ģimene un kaimiņi, ar kuriem dalām kompostu,” pieredzē dalās influencere.

Svarīgi arī, lai ieviešot kompostēšanas sistēmu, pastāvētu stingri, bet vienkārši saprotami noteikumi un pati šķirošana būtu ērta un parocīga, virtuvē ieviešot konteinerus vai traukus ēdiena atkritumiem. Turklāt jāatceras, ka ne visiem jābūt ļoti radikāliem šķirotājiem. Labi ir sākt kaut ar pudelēm, un vēlāk no tā augt un mācīties, pievienojot arvien jaunus šķirošanas veidus.

Lauras Grēviņas ideoloģijai piekrīt arī Zane Gailīte – domāt par kompostēšanu jāsāk tikai galējā gadījumā, ja nav izdevies veiksmīgi patērēt visu iegādāto pārtiku. Ja reiz nonākam līdz kompostēšanai, tad rodas jautājumi: ar ko un kāpēc sākt, kas jāliek kompostā? 

Kas ir bioloģiski noārdāmie atkritumi, kā un kāpēc man tos šķirot/kompostēt?

Jebkuri organiskie atkritumi, kas spēj sadalīties aerobos vai anaerobos vides apstākļos, t.sk. tekstils, papīrs un kartons, ir bioloģiski noārdāmie atkritumi (Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīva (ES) 2018/850).

Šķirojot atkritumus, būtiski tiek ietekmēts klimats un taupīti dabas resursi. Īpaši tas attiecas uz Latvijas reģioniem, no kuriem ir neekonomiski pārvest atkritumus uz poligoniem. Turklāt normatīvais regulējums paredz, ka Cēsu novada iedzīvotājiem reģionālais atkritumu apsaimniekotājs dalītu bioloģiski noārdāmo atkritumu vākšanu nodrošinās sākot ar 2024. gada 1. janvāri.

Lai pāreja uz šo procesu būtu pēc iespējas vieglāka un neizraisītu lieku satraukumu, iedzīvotāji mudināti jau šobrīd ieviest alternatīvas, kas sakārtotu mājsaimniecībā radīto bioloģiski noārdāmo atkritumu sistēmu. Papildus jau nosauktajiem iemesliem pievērsties kompostēšanai un atkritumu šķirošanai, tas ir arī lielisks brīvā laika pavadīšanas veids, kas vieno ģimenes, rada kopienas un nodrošina radošas un vērtīgas fiziskās aktivitātes.

 

 Satura autors: Zane Gailīte, 2021. 

Kā apsaimniekot sašķirotos bioatkritumus?

Bieži vien, runājot par bioatkritumiem, prātā nāk izaicinājums – nepatīkams komposta izskats un spēcīgs aromāts –, taču būtiski paturēt prātā, ka katra komposta arhitekts ir pats kompostētājs. Īpaši svarīgi ir izvēlēties sev tīkamāko kompostēšanas veidu un pēcāk par to kārtīgi rūpēties.

Satura autors: Zane Gailīte, 2021.

Veidojot kompostu, eksperte piekodina apzināt situāciju savā apkaimē, noskaidrojot:

  • cik cilvēku šo kompostu lietos un kāds būs kopējais bio atkritumu daudzums;
  • kādi ir potenciālo kompostētāju patēriņa paradumi (piemēram, gatavs ēdiens/pusfabrikāti, veģetārieši/gaļēdāji, sulu kūres u.c.);
  • kāds būs komposta pielietojums;
  • kur komposts varētu atrasties un kāda ir pieejamā vieta un tās īpatnības, ekipējums un citi resursi;
  • vai tuvumā jau pastāv kādas kompostēšanas iniciatīvas un iespējams uzrunāt arī citus interesentus, iesaistāmās puses, īpaši, ja katram ir nedaudz atkritumu;
  • kāds ir administratīvais, juridiskais konteksts (atkritumu apsaimniekošanas saistošie noteikumi).

Lai kompostēšana izdotos, Zane mudina pirms tam definēt vīziju un sasniedzamos mērķus, atbildot uz konkrētiem jautājumiem: Kāpēc kompostēsim? Ko ar to panāksim? Cik daudz un kādā apjomā kompostēsim? Ko iesāksim ar iegūto kompostu? Svarīgi ir atcerēties, ka kompostēšana ir kopienas uzdevums, tāpēc jāievēro savlaicīga informēšana, izglītošana un visu pušu iesaiste, lai vēlāk nerastos liekas domstarpības. Šāda veida iesaiste paredz arī atbildību un resursu sadali visā sistēmas darbības laikā. Šajā procesā nepieciešama organizācija un piemērotākā risinājuma uzturēšana. Galvenais – būt pacietīgiem un elastīgiem – atkritumus rada sabiedrība, kas nepārtraukti mainās.

Cēsīs kā ilgtspējīgi noskaņotā pilsētā jau šobrīd veidojas kopienu komposta iniciatīvas. Piemēram, “Kopienas skapis” pārtikas apmaiņai, kopienu kompostēšanas idejas (Climathon2021 – komanda KompostsLV), permakultūras dārzs «JUME» un individuālās komposta sistēmas. Rosinām ikkatru iedzīvotāju aprunāties arī ar saviem kaimiņiem, lai kopīgi apgūtu jaunu, radošu un ilgtspējīgu nodarbi.

Pasākums organizēts projekta “EUROPE DIRECT Vidzeme” ietvaros. EUROPE DIRECT Vidzeme, ar filiālēm Cēsīs un Valmierā, galvenais uzdevums ir sniegt iedzīvotājiem Vidzemē savlaicīgu un objektīvu informāciju par nozīmīgākajām aktualitātēm Eiropā, kā arī rosināt iedzīvotāju diskusijas par Eiropas nākotni. Tā darbības ilgums plānots līdz 2025. gadam.

Kontaktinformācija saziņai:

EUROPE DIRECT Vidzeme vadītāja Maija Rieksta, e-pasts: maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv vai eiropassavieniba PIE vidzeme PUNKTS lv

Mājas lapa: http://www.vidzeme.lv/lv/europe_direct_vidzeme

Facebook konts: https://www.facebook.com/EuropeDirectVidzeme

Informāciju sagatavoja: Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

Bezmaksas tālrunis saziņai ar EUROPE DIRECT centru (Briselē): 00800 67891011 (tikai no fiksētās tālruņa līnijas).

EUROPE DIRECT Vidzeme darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.

EUROPE DIRECT aktualitātes


Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar režisoru un scenāristu Kārli Anitenu uzsāk video stāstu izveidi par Vidzemes pašvaldībās izveidotajiem sabiedrībā balstītiem sociālajiem pakalpojumiem pieaugušajiem ar garīga rakstura traucējumiem.

Video stāstu mērķis ir informēt par iesākto deinstitucionalizācijas procesu un izveidotajiem pakalpojumiem cilvēkiem ar invaliditāti – grupu dzīvokļu mājām, dienas aprūpes centriem un specializētajām darbnīcām. Tā kā jaunizveidotie pakalpojumi ir atšķirīgi un paredz pakāpenisku pāreju no dzīves institūcijās uz pēc iespējas lielāku patstāvību un pašnoteikšanos, daļai cilvēku trūkst informācijas par tiem, atbilstību viņu vai viņu tuvinieku vajadzībām.

Kā uzsver Vidzemes plānošanas reģiona īstenotā projekta “Vidzeme iekļauj” vadītāja Ina Miķelsone, būtiski ir ne tikai veidot infrastruktūru, kas šobrīd pašvaldībās sekmīgi notiek, bet kliedēt neziņu, iedrošināt, aicināt cilvēkus šos jaunizveidotos pakalpojumus izmantot. “Daudzi no cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem visu savu dzīvi pavadījuši ļoti savrupi, par viņiem rūpes uzņēmušies tuvinieki, tāpēc pakalpojumu izmantošanas uzsākšanas posms daudziem ir sarežģīts. Ar šo informatīvo video palīdzību vēlamies sniegt ieskatu šo pakalpojumu būtībā un iedrošināt tuviniekus uzticēties pakalpojumu sniedzējiem.”

Sadarbībā ar Kārli Anitenu, kurš viesosies visos izveidotajos pakalpojumos pieaugušajiem, tiks veidoti stāsti, kas caur stāstu galvenajiem varoņiem atklās viņu ikdienu, tuvinieku pārdomas, kā arī apkārtējās sabiedrības skatījumu uz daļēji nezināmo vai neierasto saskarsmē ar cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem.

Pirmais stāsts par Smiltenes novada Drustu pagasta “Kārklos” izveidotajiem pakalpojumiem pieaugušajiem atklāj Vadima pārdomas, no aprūpes nama pārceļoties daudz patstāvīgākā dzīvē grupu dzīvoklī.

Video iespējams noskatīties: https://youtu.be/BaslpH5yoSA

Izveidotie pakalpojumi cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kā arī ārpusģimenes aprūpē esošiem bērniem ir daļa no deinstitucionalizācijas procesa, kas Vidzemē tiek īstenoti kopš 2016. gada Alūksnes, Cēsu, Gulbenes, Madonas, Smiltenes, Valkas, Valmieras un Varakļānu novada pašvaldībās.

Video izveidoti deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros. Tā mērķis ir Vidzemes plānošanas reģionā palielināt ģimeniskai videi pietuvinātu un sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu pieejamību cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Vairāk: http://www.vidzeme.lv/lv/projekti/vidzeme_ieklauj/info/

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste. 

No 1. maija EUROPE DIRECT Vidzeme kopā ar cilpo.lv organizē cilpošanas spēli “Eiropa Vidzemē”. Tās ietvaros vidzemnieki aicināti piedalīties interaktīvā pastaigā, esot kustībā un vienlaikus uzzinot interesantus faktus par izmantotajām iespējām, ko Vidzemei devusi Eiropas Savienība. Galvenais priekšnoteikums dalībai spēlē – stabils interneta pārklājums.

Lai spēlētu spēli “Eiropa Vidzemē”, lejupielādē lietotni LOQUIZ. Spēles piekļuves dati – lietotājvārds: vidzeme2022; parole: eiropa2022.

Svarīgi, ka spēlē var piedalīties jebkurš Vidzemes iedzīvotājs vai viesis un tā darbojas visā Vidzemē. Dodoties pastaigā pa sevis izvēlētu maršrutu, ik pēc noietiem 80 līdz 120 metriem uz ekrāna parādīsies jautājums. Jautājumi sakārtoti CILPĀS. Katra mazā jautājuma atbilde veido CILPAS atbildi. Uzskatāmākam piemēram blakus atrodams arī attēls.

Ja spēles laikā kāds no jautājumiem neveras vaļā, tad mēģini pilnībā aizvērt aplikāciju un atvērt to no jauna. Pēc atvēršanas, spied uz izvēlnes “Turpināt iepriekšējo spēli.”

Kaut arī cilpošanas spēle ir bezmaksas, aicinām dalību neatlikt uz pēdējo brīdi, jo tai ir ierobežots dalībnieku skaits. Spēle būs pieejama līdz tiks sasniegts maksimālais dalībnieku skaits.

Noskaties spēles pamācību ŠEIT.

Aktivitāte organizēta projekta “EUROPE DIRECT Vidzeme” ietvaros. EUROPE DIRECT Vidzeme, ar filiālēm Cēsīs un Valmierā, galvenais uzdevums ir sniegt iedzīvotājiem Vidzemē savlaicīgu un objektīvu informāciju par nozīmīgākajām aktualitātēm Eiropā, kā arī rosināt iedzīvotāju diskusijas par Eiropas nākotni. Tā darbības ilgums plānots līdz 2025. gadam.

Kontaktinformācija saziņai:

EUROPE DIRECT Vidzeme vadītāja Maija Rieksta, tālr. +371 26 099 521;

e-pasts: maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv vai eiropassavieniba PIE vidzeme PUNKTS lv

Mājas lapa: http://www.vidzeme.lv/lv/europe_direct_vidzeme

Facebook konts: https://www.facebook.com/EuropeDirectVidzeme

Bezmaksas tālrunis saziņai ar EUROPE DIRECT centru (Briselē): 00800 67891011 (tikai no fiksētās tālruņa līnijas).

Informāciju sagatavoja: Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

EUROPE DIRECT Vidzeme darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.

EUROPE DIRECT aktualitātes