Arhīva kalendārs

« April 2022 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

EUROPE DIRECT Vidzeme un Vidzemes plānošanas reģions aicina ikvienu interesentu apmeklēt semināru “Bioloģiski noārdāmo atkritumu šķirošanas un kompostēšanas iespējas un risinājum mājsaimniecībās” ceturtdien, 14. aprīlī, plkst. 17.00 mākslas telpā MALA, Cēsis, Lenču ielā 11.

Lai piedalītos pasākumā, vēlama iepriekšēja pieteikšanās, rakstot uz e-pastu eiropassavieniba PIE vidzeme PUNKTS lv vai zvanot pa tālr. +371 26099521, vai aizpildot tiešsaistes pieteikuma anketu ŠEIT.

Aizvien vairāk iedzīvotāju ikdienā izvērtē savus paradumus attiecībā uz savā mājsaimniecībā radīto atkritumu daudzumu, kā arī aizvien vairāk šķirojot dažādus atkritumus. Ja papīra, plastmasas, stikla, metāla atkritumu dalīta vākšana ir nodrošināta, tad lielas ir neskaidrības attiecībā uz bioloģiski noārdāmajiem atkritumiem (gan tiem, kas rodas virtuvē, gan arī dārzā). Normatīvais regulējums paredz, ka Cēsu novada iedzīvotājiem reģionālais atkritumu apsaimniekotājs dalītu bioloģiski noārdāmo atkritumu vākšanu nodrošinās, sākot ar 2024. gada 1. janvāri. Bet vai tiešām līdz tam iedzīvotājiem nav citu alternatīvu, lai mājsaimniecībā radītie bioloģiski noārdāmie atkritumi nebūtu jāizmet kopā ar pārējiem sadzīves atkritumiem?   

Lai veicinātu sabiedrības interesi par mājsaimniecībā radītā atkritumu daudzuma samazināšanu un mudinātu sadarboties un saskatīt iespējamās iniciatīvas bioloģiski noārdāmo atkritumu dalītai vākšanai,  uz semināru/ diskusiju esam aicinājuši Zero Waste Latvija biedri, kompostēšanas konsultanti un vides pārvaldības inženieri Zani Gailīti,  kā arī satura veidotāju un podkāsta “Pa kluso” vadītāju  Lauru Grēviņu.

Pasākuma laikā kopīgi meklēsim atbildes un risinājumus šādiem jautājumiem:

  • Kā samazināt pārtikas atkritumu daudzumu mājsaimniecībā?
  • Vai un kāpēc ir nepieciešama bioloģiski noārdāmo atkritumu šķirošana/kompostēšana?
  • Kādas ir Cēsu mājsaimniecību iespējas kompostēt bioloģiski noārdāmos atkritumus?
  • Vai kompostēšana var būt vienkārša un interesanta?
  • Kādas ir iespējamās iedzīvotāju iniciatīvas kopienu komposta veidošanā?

Pasākums tiks fotografēts, un pasākuma laikā iegūtie foto materiāli var tikt publicēti Vidzemes plānošanas reģiona un EUROPE DIRECT Vidzeme sociālajos medijos.

Pasākums organizēts projekta “EUROPE DIRECT Vidzeme” ietvaros. EUROPE DIRECT Vidzeme, ar filiālēm Cēsīs un Valmierā, galvenais uzdevums ir sniegt iedzīvotājiem Vidzemē savlaicīgu un objektīvu informāciju par nozīmīgākajām aktualitātēm Eiropā, kā arī rosināt iedzīvotāju diskusijas par Eiropas nākotni. Tā darbības ilgums plānots līdz 2025. gadam.

Kontaktinformācija saziņai:

EUROPE DIRECT Vidzeme vadītāja Maija Rieksta, e-pasts: maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv vai eiropassavieniba PIE vidzeme PUNKTS lv

Mājas lapa: http://www.vidzeme.lv/lv/europe_direct_vidzeme

Facebook konts: https://www.facebook.com/EuropeDirectVidzeme

Informāciju sagatavoja: Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

Bezmaksas tālrunis saziņai ar EUROPE DIRECT centru (Briselē): 00800 67891011 (tikai no fiksētās tālruņa līnijas).

EUROPE DIRECT Vidzeme darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.

Projekta “Līdzdalības budžeta attīstība Baltijas jūras reģionā” (EmPaci) partneri aicina iepazītie ar tiešsaistes rokasgrāmatu - zināšanu, prakšu un avotu apkopojumu, kas veltīts līdzdalības budžeta veidošanai. Tā ir īpaši izstrādāta pašvaldības iestāžu un aģentūru pārstāvjiem, kuru pārziņā ir sabiedrības līdzdalības jautājumi un līdzdalības budžetēšanas ieviešana, kā arī komunikācijas speciālistiem, nevalstiskajām organizācijām un iedzīvotāju grupām, kas ir ieinteresētas jēgpilnas līdzdalības budžetēšanas veidošanā nacionālā, reģionālā vai vietējā līmenī. Tas ir vērtīgs resurss arī līdzdalības budžetēšanas pētniekiem.

Tiešsaistes rokasgrāmata ir rezultāts gandrīz trīs gadu kopdarbam, sadarbojoties projekta partneriem no Somijas, Vācijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas un Krievijas. Tā sekmē līdzdalības budžetēšanas koncepta atpazīstamību, atspoguļo labo praksi un dalās ar praktiskiem rīkiem un metodēm līdzdalības budžetēšanas ieviešanā un uzlabošanā. Rokasgrāmata ir strukturēta atbilstoši sekojošām tēmām:

01    Līdzdalības budžetēšanas – skaidrojums – ievads līdzdalības budžetēšanas tipos un dizaina principos, labās prakses piemēri, veiksmes faktori un novērtēšana. Latviešu valodā pieejami noderīgi materiāli: līdzdalības budžetēšanas plāna vadlīnijas un apraksts par līdzdalības budžetēšanas veidiem

02    Iedzīvotāju vajadzību izvērtēšana – iedzīvotāju aptaujas izstrādes principi vajadzību analīzei pirms līdzdalības budžetēšanas uzsākšanas, EmPaci projekta aptaujas rīks, Baltijas jūras reģiona valstu vajadzību analīze.

03    Līdzdalības budžetēšanas komunikācija un rezultātu izplatīšana – principi un soļi komunikācijas un rezultātu izplatīšanas stratēģijas izstrādē, ieinteresēto grupu analīze, komunikācijas tipi, stratēģiskās partnerības u.c. Latviešu valodā pieejama komunikācijas un rezultātu izplatīšanas rokasgrāmata

04    Tehniskie rīki līdzdalības budžetēšanas dizainam – funkciju, rīku un atsauču arhitektūras apskats līdzdalības budžetēšanas platformas izstrādei, kā arī labā prakse un materiāli patstāvīgai izpētei.

05    Pilotprojekti – līdzdalības budžetēšanas status quo Baltijas jūras reģiona valstīs un pilotēšanas procesi EmPaci projektā (Somijas, Vācijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas un Krievijas piemēri).

06    Apmācību rokasgrāmata – vadlīnijas resursu apvienošanai un apmācību organizēšanai līdzdalības budžetēšanas kontekstā, EmPaci projekta partneru pieredze, kā arī Mācībspēku apmācību (Train-the-Trainer) pieejas skaidrojums.

Katra Tiešsaistes rokasgrāmatas nodaļa attēlo izpētes rezultātus un praktiskas ieviešanas piemērus EmPaci projektā. Kā vizuāli saistošs un lietotājam draudzīgs rīks, tas piedāvā tekstuālas, vizuālas un audiovizuālas mācīšanās pieredzi, kas noderēs dažādos līdzdalības budžetēšanas ieviešanas posmos. Papildu tā piedāvā ieskatu arī citos uz līdzdalības jautājumiem vērstos ziņojumos, rīkos un vadlīnijās.

Ieskaties, lai uzzinātu, kā tiešsaistes rokasgrāmata var noderēt tieši Tev!

Pēc EmPaci projekta noslēguma 2021.gada decembrī, partneri darbosies starptautiska PBbase tīklojuma ietvaros, lai regulāri dalītos ar informāciju un pieredzi līdzdalības budžetēšanas ieviešanā dažādās reģiona pašvaldībās. Tīklojumam var pievienoties ikviens, kā arī sekot tam LinkedIn PBbase kontā vai PBbase YouTube kanālā (apmācību materiālu kolekcija un ieraksti no EmPaci projekta pasākumiem).

Lai uzzinātu vairāk par projektu, seko mums mājaslapā www.empaci.eu. Ja vēlies saņemt atbalstu līdzdalības budžetēšanas jautājumos, lūdzam sazināties ar sev tuvāko EmPaci projekta partneri vai  PBbase tīklojuma pārstāvjiem.

Informāciju sagatavoja: Projekta "EmPaci" partneri