Arhīva kalendārs

« June 2018 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Sestdien, 30. jūnijā no plkst. 10:00 Cēsīs sarunu festivāla “Lampa” ietvaros teltī Spuldze notiks diskusija “Kā būt energoefektīvam ikdienā?”, kurā par energoresursu pārdomātu izmantošanu runās gan aktīvi sabiedrības pārstāvji, gan profesionāļi. Diskusijas laikā, ko organizē Vidzemes plānošanas reģions, interaktīvā veidā pārspriedīs jautājumus, kas skar ikviena ikdienas paradumus dažādas enerģijas lietošanā, sabiedrībā pastāvošus priekšstatus, iespējas ietaupīt naudu par patērēto enerģiju, kā arī jaunākajām tehnoloģijām un viedām ierīcēm mājsaimniecībām.

Nemitīgi notiekošās klimata izmaiņas, kas vērojamas visā pasaulē, ir tieši saistītas ar cilvēka darbību un paradumiem, tai skaitā arī ar energoresursu izmantošanu ikdienā. Nekļūdīsimies apgalvot, ka liela daļa ikdienā mēdzam tērēt vairāk energoresursu, nekā patiesībā tas mums ir nepieciešams. Pastāv iespaids, ka vieniem rūp savi ikdienas paradumi, uzturoties mājās, darbā, skolā, savukārt citi par šiem jautājumiem neaizdomājas vai arī tie nerūp vispār.

Kāpēc tik dažādi attiecamies pret resursu patēriņu ikdienā? Vai trūkst informācijas? Varbūt šie jautājumi tiek nepietiekami aktualizēti? Un kam tas būtu jādara? Kam ikdienā mēdzam nepievērst uzmanību un, ko varam mainīt jau šodien un rīt?  Par cik mazāk varam maksāt par resursu patēriņu savās mājsaimniecībās? Diskusijas ietvaros šos jautājumus apskatīsim dažādos līmeņos.

Sarunā piedalīsies Linda Fībiga, entuziastisks cilvēks, kuram rūp ne tikai vide, kurā dzīvot pašai, bet energoresursu jēgpilna patērēšana vides ilgtspējai, tāpēc savās mājās uzstādījusi energomonitoringa ierīci un uzzinājusi par mājokļa "enerģijas zagļiem”.

Tāpat piedalīsies profesionālis, kurš ir sarēķinājis, aprēķinājis, ar zinātnisku precizitāti un pat interaktīvi pamatos enerģijas patēriņa likumsakarības ikdienā – Anrijs Tukulis, Energoefektivitātes centra „Elektrum“ specialists.

 

Visbeidzot, paraudzīties uz energoefektivitātes jautājumiem ne tikai no racionāla patēriņa viedokļa, bet arī plašākiem apziņas un katra domāšanas faktoriem rosinās Aldis Kalniņš / Bērnu grāmatas "Zili brīnumi / sociālā fizika bērniem" un bērnu zinātnes centru "Zili brīnumi" autors.

Moderatore: Māra Rudīte, radoša personība ar 10 gadu pieredzi komunikācijas vadībā.

Tiekamies sestdien, 30. jūnijā no plkst.10:00-11:30 Cēsu pils parkā teltī SPULDZE. Ieeja – bez maksas!

Pilnu sarunu festivāla LAMPA programmu var atrast festivāla mājas lapā: https://festivalslampa.lv/lv/programma--2018/programma.

LAMPA ir vide un impulss nemitīgai sevis pilnveidošanai mūžīgi mainīgajā pasaulē. Festivāla saturs neatstāj vienaldzīgu – tās ir divas dzīvesprieka pilnas dienas, kurās asināt prātu, paplašināt redzesloku un izaicināt savus priekšstatus. Tā ir iedvesmojoša un aizraujoša platforma visiem, kam ir, ko teikt.

Dalība saruna festivālā īstenota Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas 2014. – 2020. gadam projekta “Ilgtspējīgas enerģijas sabiedrība” (SEC) ietvaros. Tā mērķis ir ar dažādu iesaistošu aktivitāšu palīdzību veicināt skolēnu un sabiedrības izpratni par energoefektivitātes jautājumiem, kā arī vērst uzmanību uz izsvērtu enerģijas patēriņa paradumu ievērošanu ikdienā. Vairāk informācijas: http://www.trea.ee/sec/lv/.

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, projekta "SEC" sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, tālr.: +371 28674617, e-pasts: ieva.bivina PIE vidzeme PUNKTS lv.

Augstākminētā informācija šajā publikācijā atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Vidzemniek, aicinām Tevi 6 jautājumos izvērtēt šobrīd notiekošos energoefektivitātei veltītos pasākumus, pasapņot par Vidzemi pēc 10 gadiem un paust savu redzējumi par enerģijas lietojumu 2050. gadā. Tavas atbildes vēlamies saņemt šajā linkā: https://goo.gl/forms/dRO2fj7kUfxV5Vrw1

Vēl šonedēļ turpinās Eiropas Savienības Ilgstspējīgas enerģētikas mēnesis - jūnijs. Tieši šobrīd mums Tavs viedoklis un idejas ir nozīmīgas, lai kopā ar Tevi sagatavotu ceļvedi jeb nākamos rīcības soļus ilgtspējīgai enerģētikas attīstībai Vidzemē. Vidzeme ir vieta, kurā dzīvojam, mācāmies, strādājam, veidojam ģimeni un attīstamies. Tikai mēs paši varam rūpēties par vidi, kurā dzīvojam.

Par projektu “PANEL 2050”

Projekta “Partnerība jaunai energoresursu pārvaldībai 2050” (PANEL 2050) ietvaros vairākas Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldības un Vidzemes slimnīca kopš 2017. gada pavasara aktīvi līdzdarbojās projekta "PANEL 2050" nodarbībās, kur dalījās savstarpējā pieredzē par savu energosaimniecību. Nodarbību galvenais rezultāts ir izstrādātie energoplāni ar SIA “Ekodoma” un citu ekspertu konsultatīvo atbalstu. Projektā "PANEL 2050" pievienojušās arī divas skolas - Lizuma vidusskola un Cēsu pilsētas Pastariņa sākumskola, kurās skolotāji kopā ar skolēniem apkopo enerģijas patēriņa datus, analizē tos un, atbilstoši skolas vajadzībām, sagatavo skolas energoplānu, aprakstot pasākumus, kuri veicami skolas telpās, lai siltumu un elektrību varētu tērēt lietderīgāk. Savukārt reģiona līmenī ar pašvaldību, uzņēmēju, iedzīvotāju un citu ieinteresēto organizāciju konsultatīvo atbalstu tiek sagatavota Ilgtspējīgas enerģētikas vīzija Vidzemes plānošanas reģionam un enerģētikas ceļvedis, uzsverot nacionālos mērķus 2030. un 2050. gadam.

Saskaņā ar Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības padomes 2018. gada 25.maija lēmumu Nr.7.4. un Sociālo pakalpojumu attīstības padomes 2018.gada 22.jūnija lēmumu Nr. 3,  apstiprināts Vidzemes plānošanas reģiona deinstitucionalizācijas plāns 2017.-2020. gadam.

 

Vidzemes reģiona deinstitucionalizācijas plāns  ir attīstības plānošanas dokuments, kura galvenais uzdevums ir plānot optimālu sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu attīstību un izvietojumu Vidzemes pašvaldībās, lai nodrošinātu sava reģiona iedzīvotājiem nepieciešamos atbalsta, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus pēc iespējas tuvāk to dzīvesvietai un novērstu personu nokļūšanu institūcijās. Galvenās mērķa grupas ir cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem, bērni sociālās aprūpes centros un bērni ar funkcionāliem traucējumiem.

Jau tuvākajā laikā Vidzemes pašvaldības saņems uzaicinājumus iesniegt projektu iesniegumus darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 9.3.1. specifiskā atbalsta mērķa "Attīstīt pakalpojumu infrastruktūru bērnu aprūpei ģimeniskā vidē un personu ar invaliditāti neatkarīgai dzīvei un integrācijai sabiedrībā" 9.3.1.1. pasākuma "Pakalpojumu infrastruktūras attīstība deinstitucionalizācijas plānu īstenošanai" pirmās un otrās projektu iesniegumu atlasei, lai veidotu nepieciešamo infrastruktūru sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu attīstībai. Vidzemē infrastruktūru attīstīs 16 no 26 pašvaldībām. Plānots, ka Vidzemē cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem tiks izveidoti 174 grupu dzīvokļi, 272 vietas dienas aprūpes centros un 145 vietas specializētajās darbnīcās. Savukārt bērniem ar funkcionāliem traucējumiem pēc projektu īstenošanas būs pieejama 61 vieta dienas aprūpes centros (Alūksnes, Cēsu,  Madonas, Smiltenes novados un Valmierā), vairāk kā 400 bērniem būs iespēja saņemt pakalpojumus sociālās rehabilitācijas centros (Alūksnes, Amatas, Cēsu, Gulbenes, Kocēnu, Madonas, Mazsalacas, Smiltenes novados un Valmierā), tiks izveidotas 10 “atelpas brīža” pakalpojuma saņemšanas vietas (Madonas un Cēsu novados). Savukārt Gulbenes, Madonas, Smiltenes un Valkas novados veidos ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu bērniem, kas palikuši bez vecāku gādības, kopumā 38 vietas, kā arī Madonas, Smiltenes un Valkas novados izveidos 24 jauniešu mājas pakalpojuma vietas.

Ar deinstitucionalizācijas plānu iespējams iepazīties Vidzemes plānošanas reģiona mājaslapā vwww.vidzeme.lv, sadaļā Attīstības plānošana– Deinstitucionalizācijas plāns 2017.-2020. gadam.

Vēršam uzmanību, ka jau šobrīd projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros pieejams finansējums dažādu sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu apmaksai. Par to aicinām interesēties savas pašvaldības sociālajā dienestā.

 

Papildus informācijai: Ina Miķelsone, projekta “Vidzeme iekļauj” vadītāja ina.mikelsone PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. +371 29289487