Arhīva kalendārs

« July 2022 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Otrdien, 12. jūlijā plkst. 16:00 Valmierā (Rīgas ielā 10, Valmieras Kultūras centra 3. stāva zālē) iedzīvotājus aicina uz bezmaksas semināru “Energoefektivitāte mājsaimniecībās. Soli pa solim”. Tajā interesentiem tiks stāstīts gan par valsts pieejamo finanšu atbalstu energoefektivitātes uzlabošanai mājsaimniecībās, gan arī eksperti sniegs padomus, kādas tehnoloģijas labāk izvēlēties un kam noteikti pievērst uzmanību, lai investētos finanšu līdzekļus atpelnītu pēc iespējas ātrāk.

>> PROGRAMMA

>> REĢISTRĒŠANĀS DALĪBAI SEMINĀRĀ (līdz š.g. 11. jūlijam plkst.12:00; vietu skaits ierobežots)

Seminārā tiks aplūkotas dažādas tēmas, kas ir saistošas ikvienam, kurš vēlas dzīvot energoefektīvi, taupot gan enerģiju, gan naudu. Dalībnieki varēs uzzināt, kā atrast sev piemērotāko saules paneļu risinājumu, kas jāzina, pārejot no fosilā kurināmā apkures uz atjaunojamo energoresursu tehnoloģiskajiem risinājumiem. Seminārā piedalīsies arī pārstāvji no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un finanšu institūcijas Altum, lai pastāstītu par valsts piedāvātu finanšu atbalstu energoefektivitātes pasākumu īstenošanai mājsaimniecībās, tostarp atbildēs uz jautājumiem par individuālām situācijām, piemēram,  ja radušās šaubas par atbilstību programmas noteikumiem.

Papildus tam, vērtīgi būs uzzināt par jauno Eiropas Savienības elektroierīču energoefektivitātes marķējumu, kurā skalas atzīmes A+, A++ un A+++ vairs netiek izmantotas.

Pasākumā semināra dalībnieki tiks iepazīstināti ar Smart Living interaktīvu bezmaksas rīku mājsaimniecības energoefektivitātes izvērtējumam, kas pieejams latviešu valodā šajā saitē:  https://www.livingsmart.io/lv/. Ievadot dažādus parametrus un datus par savu mājsaimniecību, iespējams noskaidrot, cik energoefektīvi apsaimniekojat savu mājsaimniecību šobrīd un ko varētu mainīt vai uzlabot, lai savu energoefektivitāti paaugstinātu, taupot gan enerģiju, gan naudu.

Uzzināsim arī vairāk par Valmieras novada pašvaldības nodomu izstrādāt ilgtspējīgas un enerģijas un klimata rīcības plānu – ko tas nozīmē pašvaldībai, ko pašvaldības iedzīvotājiem.

Semināru ciklu organizē projekts “Smart Living”, aicinot sabiedrību izzināt dažādas ar energoefektivitāti saistītas tēmas un saņemt ekspertu atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem. Semināri līdz šim bijuši ļoti plaši apmeklēti.

Pasākumi ir bez maksas, tie notiek ar Interreg Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības programmas atbalstu.

 

Jautājumiem: Eva Meijere, projekta “Smart Living” vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, eva.meijere PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

 

*Augstāk minētā informācija šajā publikācijā atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar partneriem (septiņām Vidzemes novadu pašvaldībām) ir sagatavojis un izdevis divus ceļvežus latviešu un igauņu valodās. Tie sniedz iespēju uzzināt par tūrisma iespējām pārrobežu maršrutā VIA HANSEATICA Vidzemē. Ceļveži ir iecerēti ģimenēm ar bērniem un nesteidzīgas atpūtas cienītājiem. Tā ceļotājiem ir iespēja izzināt 15 jaukas pieturvietas septiņos novados, kuri ietilpst maršruta teritorijā.

Ceļveži būs noderīgi tiem, kuri plāno savas vasaras brīvdienas. VIA HANSEATICA ceļš aizvedīs uz interesantām vietām Cēsu, Limbažu, Saulkrastu, Siguldas, Smiltenes, Valkas un Valmieras novados.

Ceļvedī “Ģimenes prieki” var atrast daudzveidīgas izklaides iespējas, kas būs interesantas gan maziem, gan lieliem ceļotājiem. Viesojoties ieteiktajās vietās, varēs izzināt vēsturi, pārbaudīt spēkus šķēršļu trasēs un dabas takās, iepazīt dažādus dzīvniekus un pat nokļūt fantāziju pasaulē. 

Savukārt ceļvedī “Nesteidzīga atpūta” ir ieteikumi apmeklēt vietas, kuras var baudīt bez steigas – kultūrvietas, košumdārzus. Tur ir pastāstīts par garšu meistariem, pie kuriem var viesoties, kā arī ieteikums doties pa Gauju ar neparastāku peldlīdzekli – upes tramvaju. 

VIA HANSEATICA jaunie tūrisma materiāli meklējami Cēsu, Limbažu, Saulkrastu, Siguldas un Valmieras novadu Tūrisma informācijas centros, drīzumā arī Valkas novada un Raunas Tūrisma informācijas centros. Ceļvežus var aplūkot un lejuplādēt šeit (noklikšķiniet uz attēla, lai skatītu materiālus):

    

Atklājiet tūrisma ceļu “Via Hanseatica” un sagādājiet sev un ceļabiedriem jaukiem mirkļiem pārpilnu dienu!

Tūrisma maršruts “Via Hanseatica” ir pārrobežu tūrisma maršruts, kas savieno Igauniju un Latviju. Tā uzturēšanā Latvijas teritorijā sadarbojas Cēsu, Limbažu, Saulkrastu, Siguldas, Smiltenes, Valkas un Valmieras novadu pašvaldības un Vidzemes plānošanas reģions.

Jautājumiem: Ilze Liepa, tūrisma eksperte Vidzemes plānošanas reģionā, ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

Ceturtdien, 7. jūlijā Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) pārstāvji piedalīsies Sabiedriskā transporta padomes ārkārtas sēdē, kas sasaukta, lai steidzamības kārtā risinātu jautājumu par AS “Liepājas autobusa parks” nespēju izpildīt visus paredzētos reisus, no kuriem daļa ir Vidzemes plānošanas reģiona teritorijā – Ogres lotē. Papildus tam AS “Nordeka” maršruta tīkla daļās Cēsis un Limbaži, Sigulda vispār neuzsāka reisu izpildi, aizbildinoties ar sarežģījumiem uzņēmumā, savukārt Valmiera, Valka, Smiltene līgums noslēgts līdz gada beigām. Vērtējot ilgstoši neatrisinātās problēmas ar sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu, Vidzemes plānošanas reģions aicina saukt pie atbildības iesaistītās amatpersonas, pieprasot to demisiju.

VPR Attīstības padomes priekšsēdētājs Guntis Gladkins norāda: “Šī situācija nozarē vērtējama kā ļoti kritiska – Sabiedriskā transporta padomes sēdes locekļiem šodien jāvērtē lēmumu pieņemšanas caurspīdīgums, atbildīgo iestāžu darbinieku vēlēšanās rast ekonomiski pamatotus un loģiskus risinājumus, kā arī viņu spēja vadīt atbildīgus procesus, organizējot sabiedriskā transporta pakalpojumus valstī. Iepirkuma procedūra par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu bijusi tik laikietilpīga un problemātiska – rezultāts ir tiešām kritisks un prasa tūlītēju rīcību. Uzskatām, ka nepieciešams situāciju steidzami risināt, kā arī saukt pie atbildības ne tikai Autotransporta direkcijas vadību, bet izteikt neuzticību arī nozares ministram. Šāda rīcība un darba stils ir jāpārtrauc! Šobrīd cieš pakalpojuma saņēmēji – reģionu iedzīvotāji, kuri atstāti bez alternatīvām.”

VPR Sabiedriskā transporta nodaļas vadītāja Inita Ozoliņa: “Esam pārsteigti par situāciju, kas radusies Cēsu lotē, kurā konkursa uzvarētājs AS “Nordeka” nebija spējīgs uzsākt pakalpojuma sniegšanu no š.g. 1. jūlija, taču līgums lauzts netiek.  Pārvadājumus turpina sniegt pārvadātājs AS “CATA”, kas to darīja līdz šim, apliecinot, ka ir sociāli atbildīgs un gatavs iesaistīties, lai pasažieri neizjustu neērtības, kā tas diemžēl noticis Ogrē un Aizkrauklē. Šobrīd ar AS “CATA” noslēgts līgums uz vienu gadu, kas uzņēmumam no plānošanas un resursu ieguldījumu viedokļa ir nepieļaujami – pārvadājumu nozarē pakalpojumu sniedzējiem nepieciešams pārraudzīt situāciju ilgtermiņā, jo tas saistīts ar ievērojamām investīcijām un rūpīgu plānošanu no uzņēmuma puses.  Tīkla daļā “Valmiera, Valka, Smiltene” ar pārvadātāju SIA “VTU Valmiera” noslēgts līgums tikai līdz šī gada beigām – kas tālāk, nav skaidrs nedz pārvadātājiem, nedz pasažieriem. Situācija ir kritiska!”

VPR Attīstības padome un Administrācija jau vairākkārtīgi ir norādījusi par nepilnībām sabiedriskā transporta pakalpojumu organizēšanas kārtībā Vidzemē un Latvijā kopumā, ko ietekmē gan centralizēta organizēšana, gan arī neelastība attiecībā uz jauniem, inovatīviem risinājumiem, kas īpaši aktuāli ir lauku teritorijās ar mazu iedzīvotāju skaitu.

VPR uzskata, ka situācijas rezultātā netiek pildīts Sabiedriskā transporta pakalpojuma likuma mērķis – nodrošināt iedzīvotājiem pieejamus sabiedriskā transporta pakalpojumus. Tas attiecas gan uz šī brīža situāciju Ogres novadā, kurā iepirkuma konkursa uzvarētājam AS “Liepājas autobusu parks” ir sarežģījumi ar reisu izpildi, gan Cēsu un Limbažu novados, kuros AS “Nordeka” neuzsāka pakalpojuma sniegšanu, gan arī attiecināms uz situāciju attālās lauku teritorijās kopumā. Autotransporta direkcija vēl šobrīd atklāta konkursa rezultātā, kas tika izsludināts 2019. gada 17.jūlijā, nav noslēgusi 10 gadu līgumus par regulāru pasažieru pārvadājumu nodrošināšanu ar autobusiem visās 16 maršrutu tīkla daļās, bet tikai 9 no tām.

Par to, ka problēmas radīsies,  Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldību vadītāji pauda bažas jau pirms diviem gadiem - 2020. gada jūnijā, kritiski vērtējot gan iepirkuma konkursa par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu Latvijas reģionālajā maršrutu tīklā organizēšanas kārtību, gan rezultātu izvērtēšanu. Jau tad bija paredzami sarežģījumi attiecībā uz sabiedriskā transporta kvalitāti un pieejamību attālajās reģiona teritorijās gan Vidzemē, gan citviet Latvijā, jo rezultātu izvērtēšanas process bija neskaidrs un tā laikā notika neskaitāmas lēmuma pārsūdzības. Par sagaidāmajiem riskiem brīdināja arī citas organizācijas, tomēr atbildīgās amatpersonas Satiksmes ministrijā un VSIA Autotransporta direkcijā šīs norādes vērā neņēma.

Jautājumiem:

Guntis Gladkins, VPR Attīstības padomes priekšsēdētājs, t. +371 29145558

Guna Kalniņa-Priede, VPR Administrācijas vadītāja, t. +371 29477997

 

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

Lai veicinātu informācijas pieejamību un palīdzētu izlemt par kādu pakalpojumu, vienkopus apkopots detalizēts saraksts par to sociālās rehabilitācijas pakalpojumu klāstu pieaugušajiem un bērniem, ko līdz šim izmantojušas projektā “Vidzeme iekļauj” iesaistītās ģimenes.

Projekta ietvaros pieaugušajiem ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kā arī viņu vecākiem, iespējams izmantot dažādus sociālās rehabilitācijas pakalpojumus.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem (Nr.313), bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kuri dzīvo ģimenēs, un, kuriem deinstitucionalizācijas projekta ietvaros ir izstrādāts individuālais atbalsta plāns, ir iespējams izmantot neierobežotu sociālās rehabilitācijas pakalpojumu reižu skaitu, tāpat tas attiecas uz šo bērnu likumiskajiem pārstāvjiem. Arī pieaugušie ar garīga rakstura traucējumiem var saņemt neierobežotu individuālo konsultāciju un atbalsta grupu pakalpojumu reižu skaitu. 

Sociālās rehabilitācijas pakalpojumus ģimenes izvēlas pašas, tādēļ aicinām izmantot šo apkopojumu kā palīgu, lai labāk orientētos pieejamajās izvēlēs.

Informācija par pakalpojumu sniedzējiem un to kontakti (pakalpojumu sniedzēju dati var būt mainīti, ņemot vērā, ka informācija apkopota par agrāk saņemtajiem pakalpojumiem):

>> pieaugušajiem ar garīga rakstura traucējumiem 

>> bērniem ar funkcionāliem traucējumiem 

Papildu informācija: Ina Miķelsone, projekta “Vidzeme iekļauj” vadītāja, tālrunis: +371 29289487, e-pasts: ina.mikelsone PIE vidzeme PUNKTS lv.

 

Aktivitātes tiek īstenotas deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros. Tā mērķis ir Vidzemes plānošanas reģionā palielināt ģimeniskai videi pietuvinātu un sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu pieejamību cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Vairāk: http://www.vidzeme.lv/lv/projekti/vidzeme_ieklauj/info/

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, e-pasts: ieva.bivina PIE vidzeme PUNKTS lv.


Aicinām interesentus pieslēgties PoliRural tiešsaistes semināriem, kuros iespējams uzzināt vairāk par attīstības plānošanas metodēm. Trešdien, 13. jūlijā plkst. 16:00 (pēc Latvijas laika) notiks seminārs “Sistēmdinamiskā modelēšana lauku attīstības plānošanā”, bet vēl pēc nedēļas – otrdien, 19. jūlijā plkst. 15:30 (pēc Latvijas laika) – “ Uz misiju orientēta reģionālā attīstība: iespējas un izaicinājumi”. Darba valoda – angļu. Dalība semināros ir bez maksas.

Reģistrēšanās:

13. jūlija seminārs https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_xhH9uBGwSauo3A9qQIOS2g

19. jūlija seminārs https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_i1Ux7OI2TtGmzf4vV8N2qg

Abi pasākumi ir Apvārsnis 2020 (Horizon 2020) programmas projekta PoliRural partnerības organizētā semināra cikla noslēdzošie semināri.

Iepriekš notikuši jau divi semināri, kuru ieraksti skatāmi YouTube platformā. Cikla pirmajā seminārā“Uz darbībām vērsta “nākotnēšana” lauku attīstībai” – tika aplūkota nākotnes scenāriju prognozēšana un vīzijas izmantošana lauku attīstības veicināšanā (ieraksts skatāms šeit: https://youtu.be/m66wjhqLbg0), savukārt otrajā seminārā “Semantiskais pētnieks. Tekstizraces metode viedai izpētei” interesenti tiek iepazīstināti ar spēcīgu teksta analīzes rīku, kas darbojas ar strukturētiem un nestrukturētiem datu avotiem un ir palīgs politikas veidotājiem, pētniekiem, prognozēšanas speciālistiem un citiem, kuriem, strādājot ar lielu informācijas apjomu, jāpieņem lēmumi ierobežotā laikā (ieraksts skatāms šeit: https://youtu.be/Y0YlBi6n2yM).

 

 

Jautājumiem: Lelde Ābele, projekta PoliRural vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, lelde.abele PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

 

Lielākā daļa jūrā nonākušo atkritumu rodas no mūsu ikdienas un dzīves sauszemē. 11. augustā pievienojies EUROPE DIRECT Vidzeme rīkotā pārgājienā, lai kopā ar nevalstiskās organizācijas “Vides izglītības fonds” pārstāvi un kampaņas “Mana jūra” dibinātāju Jāni Ulmi gūtu informāciju, jaunas zināšanas un piedalītos brīvās sarunās par jūras ūdens un piekrastes piesārņojuma problemātiku.

Pārgājiena starta punkts ir Saulkrasti no kuriem plkst. 10:00 dosimies 13 kilometru garajā Jūrtakas posmā uz Laučiem. Maršruts piemērots visdažādāko vecumu un sagatavotības gājējiem. Transports uz un no pārgājiena netiek organizēts, un nokļūšana uz to ir katra dalībnieka ziņā. Aicinām interesentus savstarpēji sadarboties Facebook pasākuma diskusiju sadaļā vai sazināties ar mums telefoniski, zvanot uz 25865495 vai rakstot uz eiropassavieniba PIE vidzeme PUNKTS lv.

Pārgājiena svarīgākā tēma ir jūras piesārņojošie atkritumi kā proaktīvs indikators: "Ja mēs nespējam tikt galā ar ko tik vienkāršu, kā mēs saglabāsim savu piekrasti un jūru nākamajām paaudzēm, sastopoties ar pārējiem cilvēku radītajiem izaicinājumiem – klimata pārmaiņām un eroziju, jūras piesārņojumu un eitrofikāciju?" tā kampaņas “Mana jūra” pārstāvji.

Dalība ir bez maksas. Iepriekšējā pieteikšanās (līdz 8. augustam) obligāta. Vietu skaits ierobežots. Pieteikuma anketa pieejama ŠEIT.

Pārgājiens norisinās pasākuma “Eiropas Jūras diena manā valstī” ietvaros. Tas ir daļa no okeāna izpratnes un aktīvisma viļņa, kas pēdējos gados ir pieņēmies spēkā. Eiropas Jūras dienas pasākumi kļuvuši arvien populārāki, piesaistot vairāk nekā 25 000 dalībnieku katru gadu. Vietējās aktivitātes ir domātas plašam cilvēku lokam visā Eiropā. Tādas ir, piemēram, pludmales sakopšana, ekskursijas ostās gida pavadībā, mākslas izstādes, darbnīcas, konferences, semināri, izstādes par jūras tēmu, pasākumi, kuru mērķis ir okeāna iepazīšana, ekobraucieni un pastaigas pa teritorijām, kurās ir ievērojams jūras mantojums, ekskursijas ar laivām, jūras muzeju, kuģu, akvāriju, kuģu būvētavu apmeklējumi u.c.

EUROPE DIRECT Vidzeme, ar filiālēm Cēsīs un Valmierā, galvenais uzdevums ir sniegt iedzīvotājiem Vidzemē savlaicīgu un objektīvu informāciju par nozīmīgākajām aktualitātēm Eiropā, kā arī rosināt iedzīvotāju diskusijas par Eiropas nākotni. Tā darbības ilgums plānots līdz 2025. gadam. 

Kontaktinformācija saziņai:

EUROPE DIRECT Vidzeme vadītāja: Maija Rieksta, tālr. +371 26 099 521; e-pasts: maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv vai eiropassavieniba PIE vidzeme PUNKTS lv

Mājas lapa: http://www.vidzeme.lv/lv/europe_direct_vidzeme

Facebook konts: https://www.facebook.com/EuropeDirectVidzeme

Bezmaksas tālrunis saziņai ar EUROPE DIRECT centru (Briselē): 00800 67891011 (tikai no fiksētās tālruņa līnijas).

Informāciju sagatavoja: Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

EUROPE DIRECT Vidzeme darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.