Arhīva kalendārs

« October 2022 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Ņemot vērā Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) līdzšinējo darbību reģiona viedās specializācijas jautājumos, kur īpašs akcents likts uz savstarpējas sadarbības nozīmību starp ieinteresētajām pusēm, š.g. 10. un 13. oktobrī VPR attīstības padomes priekšsēdētāja vietniece Inese Suija-Markova piedalīsies starptautiska mēroga pasākumos, kuros pastāstīs par Vidzemes Inovāciju koprades laboratoriju un sadarbībā balstītas bioekonomikas nozares attīstību.

10. oktobrī I.Suija-Markova piedalīsies informatīvā tiešsaistes seminārā “SPARK! Stakeholder engagement in systems change», ko organizē Rīgas Tehniskā Universitāte sadarbībā ar Eiropas Inovāciju un Tehnoloģiju Institūta Climate KIC tīklu. Pasākuma mērķis ir iepazīstināt tā dalībniekus ar iespējām ieviest sistēmiskas pārmaiņas, veicinot sadarbību starp dažādām iesaistītajām pusēm.

Vidzemes piemērs – Inovāciju koprades laboratorija (IKL) – ir veiksmīgs modelis, kas 2020. gadā izveidots, sadarbojoties Vidzemes plānošanas reģionam un Rīgas Tehniskās universitātes Dizaina fabrikai.

Laboratorija radusies pēc 2019. gadā veiktā pētījuma par barjerām viedās specializācijas jomu izaugsmei Vidzemē. Pētījumā tika secināts, ka viens no šķēršļiem, kas traucē viedās specializācijas jomu izaugsmei, ir vājā sadarbība ar izcilākajām zinātniskajām institūcijām nacionālā un starptautiskā līmenī. Turklāt, tika konstatēts, ka Vidzemes uzņēmējiem trūkst zināšanu par jaunākajiem atklājumiem un zinātniskajām izstrādnēm, kā arī iespējām tos lietot savas industrijas vajadzībām.

IKL galvenais darbības mērķis ir sekmēt pētnieku un uzņēmumu sadarbību inovatīvu risinājumu radīšanai un reģiona praktiskās pētniecības un uzņēmējdarbības konkurētspējas stiprināšanai. Šāds ideju koprades modelis ir izcils veids, kā vienkopus iegūt dažādus sarežģītiem izaicinājumiem un saprast, kā to pēc iespējas veiksmīgi ieviest uzņēmumu ikdienā. Ar IKL vadlīnijām var iepazīties šeit: http://jauna.vidzeme.lv/upload/Koprades-vadlinijas-GoSmartBSR-LV.pdf

Koprades mērķis ir veidot izpratni ne tikai par uzņēmēju vajadzībām, bet arī zinātnieku un pētnieku nepieciešamībām. Šis ir lielisks veids, kā radīt jaunas iespējas un iegūt kontaktus tālākai sadarbībai,” uzsver Inese Suija-Markova, IKL scenārija izstrādātāja un procesa moderatore.

Reģistrēties pasākumam un gūt plašāku informāciju iespējams >> ŠEIT <<.

Savukārt 13. oktobrī VPR aicināts stāstīt par Vidzemes pieredzi Starptautiskā zinātniskajā konferencē “Scientific Conference on Economics and Entrepreneurship” (SCEE’2022). Konferencē VPR Attīstības padomes priekšsēdētāja vietniece I.Suija-Markova pastāstīs, kā sadarbojoties valsts, privātajam un akadēmiskajam sektoram, tiek attīstīta bioekonomika – kā izstrādāts zināšanās bāzēts bioekonomikas attīstības rīcības plāns, organizēti tādi pasākumi kā Bioekonomikas Forums, Vidzemes Inovāciju nedēļa un Inovāciju koprades laboratorija, kā notiek Latvijas pārtikas bioekonomikas klastera attīstība, u.c.  

Konference tiek organizēta klātienē Rīgas Tehniskās universitātes Zinātniskajā bibliotēkā, kā arī būs iespēja tai pieslēgties attālināti platformā “ZOOM”.

Reģistrēties pasākumam un gūt plašāku informāciju iespējams >> ŠEIT <<.

Jautājumiem: Inese Suija-Markova, Vidzemes plānošanas reģiona attīstības padomes priekšsēdētāja vietniece, inese.suija PIE cesis PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Marta Riekstiņa, Sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

Vidzemes iekļaujošās nedēļas laikā, kad ikviens varēja apmeklēt un kopīgi darboties kādā no pašvaldībās izveidotajiem dienas aprūpes centriem, grupu dzīvokļiem, specializētajām darbnīcām cilvēkiem ar invaliditāti, aizvadīti 17 dažāda mēroga pasākumi, pulcējot vairāk nekā 500 darbīgu un ieinteresētu cilvēku.

Pasākumi notika Madonas, Cēsu, Valmieras, Alūksnes, Smiltenes un Valkas novados. Kopīgi ar atpazīstamiem dažādu amatu meistariem un entuziastiem tur aizvadītas meistarklases un darbnīcas, kurās savas prasmes un entuziasmu tālāk nodeva SIA “Ēdiendaris” dibinātāji –  pavāru pāris Ēriks un Danija, uzņēmuma APLUSB.design  mākslinieces, kafejnīcas "Rūsa" un Mākslas telpas "MALA" pārstāves Alise Ķīnasta, Elīna Krēsliņa un Monika Spiridona, metālmākslinieks un juvelieris Juris Leitāns, māksliniece Līga Dzene no radošās mājas “Mežsētas”, amatniece Sandra Valaine, zīmola “ZĪLE” dibinātāja Aiva Zīle,  grafiti pazinējs un lietpratējs, karikatūru meistars Kristaps Auzenbergs, spēkavīrs un sporta entuziasts Didzis Zariņš, SIA “Vaidavas Keramiste” pārstāvji un daudzi citi dažādu arodu pratēji.  

Šāds pasākumu kopums notika pirmo reizi un to organizēja Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar pašvaldībām un nevalstiskajām organizācijām, lai veicinātu izpratni par sabiedrībā balstītiem sociālajiem pakalpojumiem cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem.

Vairāku gadu garumā pašvaldības intensīvi strādā pie tā, lai attīstītu vietējo infrastruktūru un sociālos pakalpojumus, kas veicinātu cilvēku ar invaliditāti pilnvērtīgu dzīvi un arī iekļaušanu. Tomēr ne visi sabiedrības pārstāvji zina un izprot, kas noris viņu apkārtnē. Iekļaujošās nedēļas laikā caur dažādām kopīgām un radošām nodarbēm gan bērni, gan pieaugušie varēja uzzināt vairāk.

 “No katra paša ir atkarīga viņa vēlme vai nevēlēšanās pieņemt to, kas nav pazīstams, saprotams, šķiet savāds vai dažiem pat nepareizs. Dažkārt cilvēki veido savus priekštatus, pat nezinot apstākļus, procesus un iemeslus. Šis un turpmākie šādi pasākumi kalpo par pamudinājumu iepazīt līdz šim nezināmo – atnākt, aprunāties, kopīgi padarboties ar cilvēkiem, saprast un līdz ar to būt pieņemošākiem pret ikvienu no apkārtējiem,” uzsver projekta “Vidzeme iekļauj” vadītāja Ina Miķelsone.

Vidzemes iekļaujošā nedēļa rosinājusi arī tās dalībniekus domāt, kā viņi varētu iesaistīties un, iespējams, pat dalīties ar savām īpašajām prasmēm. Vairāki no pasākumu apmeklētājiem izrādīja interesi darboties arī turpmāk, kopīgi uzcepot piparkūkas vai veidojot dažādus rokdarbus.

Plānots, ka līdzīgi pasākumi tiks īstenoti arī nākamajā gadā.

Deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” mērķis ir Vidzemes plānošanas reģionā palielināt ģimeniskai videi pietuvinātu un sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu pieejamību pieaugušajiem ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Vairāk Vidzemes plānošanas reģiona mājas lapā. 


Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste