Arhīva kalendārs

« April 2022 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar režisoru un scenāristu Kārli Anitenu uzsāk video stāstu izveidi par Vidzemes pašvaldībās izveidotajiem sabiedrībā balstītiem sociālajiem pakalpojumiem pieaugušajiem ar garīga rakstura traucējumiem.

Video stāstu mērķis ir informēt par iesākto deinstitucionalizācijas procesu un izveidotajiem pakalpojumiem cilvēkiem ar invaliditāti – grupu dzīvokļu mājām, dienas aprūpes centriem un specializētajām darbnīcām. Tā kā jaunizveidotie pakalpojumi ir atšķirīgi un paredz pakāpenisku pāreju no dzīves institūcijās uz pēc iespējas lielāku patstāvību un pašnoteikšanos, daļai cilvēku trūkst informācijas par tiem, atbilstību viņu vai viņu tuvinieku vajadzībām.

Kā uzsver Vidzemes plānošanas reģiona īstenotā projekta “Vidzeme iekļauj” vadītāja Ina Miķelsone, būtiski ir ne tikai veidot infrastruktūru, kas šobrīd pašvaldībās sekmīgi notiek, bet kliedēt neziņu, iedrošināt, aicināt cilvēkus šos jaunizveidotos pakalpojumus izmantot. “Daudzi no cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem visu savu dzīvi pavadījuši ļoti savrupi, par viņiem rūpes uzņēmušies tuvinieki, tāpēc pakalpojumu izmantošanas uzsākšanas posms daudziem ir sarežģīts. Ar šo informatīvo video palīdzību vēlamies sniegt ieskatu šo pakalpojumu būtībā un iedrošināt tuviniekus uzticēties pakalpojumu sniedzējiem.”

Sadarbībā ar Kārli Anitenu, kurš viesosies visos izveidotajos pakalpojumos pieaugušajiem, tiks veidoti stāsti, kas caur stāstu galvenajiem varoņiem atklās viņu ikdienu, tuvinieku pārdomas, kā arī apkārtējās sabiedrības skatījumu uz daļēji nezināmo vai neierasto saskarsmē ar cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem.

Pirmais stāsts par Smiltenes novada Drustu pagasta “Kārklos” izveidotajiem pakalpojumiem pieaugušajiem atklāj Vadima pārdomas, no aprūpes nama pārceļoties daudz patstāvīgākā dzīvē grupu dzīvoklī.

Video iespējams noskatīties: https://youtu.be/BaslpH5yoSA

Izveidotie pakalpojumi cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kā arī ārpusģimenes aprūpē esošiem bērniem ir daļa no deinstitucionalizācijas procesa, kas Vidzemē tiek īstenoti kopš 2016. gada Alūksnes, Cēsu, Gulbenes, Madonas, Smiltenes, Valkas, Valmieras un Varakļānu novada pašvaldībās.

Video izveidoti deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros. Tā mērķis ir Vidzemes plānošanas reģionā palielināt ģimeniskai videi pietuvinātu un sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu pieejamību cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Vairāk: http://www.vidzeme.lv/lv/projekti/vidzeme_ieklauj/info/

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste. 

Smiltenes novada Drustu pagasta Gatartas "Kārklos" deinstitucionalizācijas procesa ietvaros 2021. gadā ir uzbūvēta grupu māja ar septiņiem dzīvokļiem. Tajos patstāvīgu dzīvi var dzīvot cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem, ikdienā joprojām saņemot speciālistu atbalstu un padomu. Blakus grupu dzīvokļiem izveidotas arī specializētās darbnīcas kokapstrādes un keramikas izstrādājumu gatavošanai.

Patlaban "Kārklos"  dzīvo un darbnīcās strādā astoņi cilvēki, arī Vadims. Viņš dzimis Rīgā un lielāko daļu savas dzīves daļu pavadījis dažādos aprūpes centros, bet nesen pārcēlies uz dzīvi “Kārklos”. Viņš ir aktīvs sociālo tīklu lietotājs, un ar lielu prieku gaida autoveikala ierašanos. Kopā ar pārējiem grupu dzīvokļu iedzīvotājiem, speciālistu atbalstīts, Vadims šobrīd dzīvo patstāvīgu dzīvi – iepērkas, iepazīst tuvējo apkārtni un tiekas ar cilvēkiem.

Kopā ar režisoru Kārli Anitenu Vadims atklāj savu ikdienu, atzīstot, ka šeit jūtas brīvāk un “Kārklus” nu jau sauc par savām mājām. 

 

 

 

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste

Šonedēļ noslēdzās Vidzemes plānošanas reģiona izsludinātā un administrētā, akciju sabiedrības "Latvijas valsts meži" un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītā kultūras projektu konkursa "Vidzemes kultūras programma 2022” (VKP 2022) projektu vērtēšana. Piešķirot 127 110,00 eiro, finansiālu atbalstu projektu īstenošanai saņēma 47 projekti.

Šogad konkursam mērķprogrammā pavisam tika iesniegti 144 projektu pieteikumi par kopējo pieprasītā finansējuma summu 591 345,65 eiro. Projektu kvalitatīvo vērtēšanu atbilstoši Nolikumam veica Ekspertu komisija, kas sastāvēja no 6 dalībniekiem. Tie bija divi Valsts kultūrkapitāla fonda eksperti, viens akciju sabiedrības „Latvijas valsts meži” eksperts un trīs Vidzemes plānošanas reģiona izvēlēti eksperti. 

Iesniegto un atbalstīto projektu pieteikumi pārstāvēja visas trīs VKP 2022 izvirzītās prioritātes. Lielākā daļa projektu bija kvalitatīvi sagatavoti, projektu ieceres interesantas un aktuālas Vidzemes kultūrvēsturiskajam novadam. Līdzīgi kā citus gadus, daudz labu projektu finansiālu atbalstu nesaņēma lielās konkurences un ierobežotā mērķprogrammas finansējuma apjoma dēļ. 

Piedāvājums, ko veido atbalstītie projekti, ļaus vidzemniekiem no š.g. jūnija līdz pat decembra vidum iegūt daudzveidīgas kultūras pieredzes. Atbalstīto projektu vidū ir daudz vietējās kopienas un vietas identitāti stiprinošu pasākumu: izglītojošas un radošas nodarbības, meistardarbnīcas, vasaras koncertu un kino vakari, teātra izrādes iestudēšana, kultūras mantojumu popularizējoši svētki un citi. Finansējums piešķirts gan kultūrizglītojošiem bērnu un jauniešu projektiem, gan izstāžu sagatavošanai dažādās vizuālās mākslas jomās, muzikāliem notikumiem, tāpat arī grāmatu izdošanai, metodisko materiālu izstrādei, ierakstu digitalizēšanai un multimediāla stāsta sagatavošanai. Ar atbalstīto projektu sarakstu iespējams iepazīties šeit -> REZULTĀTI

Jau trešo gadu vietnē balso.vidzeme.lv norisinājās konsultācijas ar sabiedrību par mērķprogrammā iesniegtajiem projektiem. Ikviens varēja atbalstīt VKP 2022 projektu iesniedzējus, balsojot par trīs iecerēm, kuras būtu svarīgas kultūrai Vidzemē (savā pilsētā vai novadā). Par kultūras mērķprogrammai iesniegtajiem 144 projektiem tika atdotas 14 214 balsis. Par populārāko sabiedrības balsojumā tika atzīts projekts “Brīvdabas kino vakari Svētupes muižā”, par kuru vidzemnieki bija atdevuši visvairāk balsu – 575. Šī iecere, kura saņēmusi visvairāk sabiedrības balsu, iegūs arī īpašu Vidzemes plānošanas reģiona Atzinības balvu, kas ceļos pie biedrības “ŠŪNA” uz Limbažu novadu. 

Balsojuma mērķis bija uzzināt vidzemnieku kultūras intereses, bet saņemto balsu apjoms nenoteica finansējuma piešķiršanu. Lēmumu par projektu atbilstību programmai un finansējuma piešķiršanu pieņēma Valsts kultūrkapitāla fonds saskaņā ar ekspertu komisijas ieteikumu. Ar sabiedrības balsojumā populārākajiem projektiem iespējams iepazīties vietnē balso.vidzeme.lv

Aktuālā informācija par atbalstīto projektu pasākumiem un rezultātiem būs pieejama Vidzemes plānošanas reģiona mājas lapā www.vidzeme.lv.

Informācija par konkursa rezultātiem un līguma slēgšanas nosacījumiem tiks nosūtīta katram projekta pieteicējam uz projekta pieteikumā norādīto e-pasta adresi.

 

Jautājumiem: Lelde Ābele, Vidzemes kultūras programmas koordinatore, tel. +371 29266757, lelde.abele PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv