Arhīva kalendārs

« March 2023 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Svētdien, 26. martā, no plkst. 15.00 – 18.00 Mākslas telpā "Mala", Lenču ielā 11, Cēsīs notiks tīklošanās pēcpusdiena remigrantiem “Manas mājas Vidzemē”. Pasākuma dalībniekus vienviet uz satikšanos un draudzīgām sarunām aicina Vidzemes plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore Inga Madžule.

Ar tīklošanās pēcpusdienu “Manas mājas Vidzemē” iecerēts aizsākt tradīciju par regulārām remigrantu neformālām tikšanās reizēm - ikreiz kādā citā Vidzemes reģiona pilsētā. “Manas mājas Vidzemē” gaidīs gan tos, kuri pārcēlušies no ārzemēm atpakaļ uz Vidzemi pirms neilga laika, gan tos, kuri savu izvēli izdarījuši pirms daudziem gadiem.

Kopā sanākšanā dalībniekiem būs iespēja aprunāties par jautājumiem, kas skar dzīvi ārzemēs un Latvijā, dalīties ar pieredzi, tuvāk iepazīties. I. Madžule stāsta par ieceri: “Satikšanos organizējam, jo ikdienas darbs ar remigrantiem apliecina, ka ir nepieciešamas šādas tikšanās remigrantu starpā. Tu nejūties viens un tev ir  iespēja satikt sev līdzīgus cilvēkus, kuri arī ir atgriezušies Latvijā. Domu apmaiņa var uzmundrināt, iedvesmot. Draudzīgas sarunas ļauj apjaust, ka izaicinājumi, ar kuriem nākas saskarties, nav unikāli. Rīkojot šo tīklošanās pēcpusdienu, cenšos savest kopā cilvēkus, lai veidotos jaunas pazīšanās, varbūt pat draudzības. Svarīgi, lai rastos kopienas izjūta un apjauta, ka tuvumā ir cilvēki, kuri var atbalstīt.”

_____

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un Vidzemes plānošanas reģions realizē funkciju "Diasporas likuma normu īstenošana (Atbalsta pasākums remigrācijas veicināšanai "Reģionālās remigrācijas koordinators")".      

Papildu informācijai: Inga Madžule, remigrācijas koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā, tālr. +371 29374285, remigracija PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

CITAS VIDZEMES REMIGRĀCIJAS ZIŅAS

 

.

Deinstitucionalizācijas process maina dzīvi - gan vidi apkārt, gan ļaujot saņemt ļoti nepieciešamus pakalpojumus cilvēkiem ar invaliditāti, lai dzīvotu patstāvīgi un būtu sabiedrībā. Pirmie soļi lielu pārmaiņu virzienā var būt nedroši, tieši tādēļ arī šis stāsts - lai iedrošinātu tos, kuriem tas nepieciešams, un pastāstītu plašāk. Arī Sergejs šobrīd uzsāk jaunu posmu savā dzīvē un labprāt tajā dalās ar citiem, pastāstot, kā mainās viņa ikdiena, pārejot no dzīves sociālās aprūpes centrā uz dzīvi grupu dzīvoklī.

Viņš dzimis 1981. gada septembrī un izaudzis bērnu namā, jo vecāki nav uzņēmušies rūpes par dēla audzināšanu. Valsts sociālās aprūpes centra filiālē "Rūja" Sergejs nonāca 1999. gadā. Fizioterapeits, darbojoties ar puisi, panāca, ka Sergejs sāk staigāt un šobrīd spēj pārvietoties, izmantojot rollatoru. Kustību traucējumi Sergejam nerada škēršļus, lai rosītos un darbotos. "Rūjā" Sergejs iemācījās šūt krustdūrienā - viņā rokām tapuši neskaitāmi spilveni, gleznas un citi izšuvumi. Viņš labprāt piedalās arī kristīgās nometnēs.  Kad deinstitucionalizācijas procesa ietvaros Rūjienā bija tapuši jaunie sociālie pakalpojumi - grupu dzīvokļi un dienas aprūpes centrs, sociālās aprūpes centra darbinieki kopā ar Sergeju uzsāka ceļu uz jaunu posmu viņa dzīvē.  Taču sākotnēji Sergeju biedēja tuvojošās pārmaiņas.

Turpinot projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros uzsākto video stāstu sēriju par Vidzemes pašvaldībās izveidoto atbalstu cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, ar Kārli Anitenu izzinām Valmieras novadā radītās iespējas – grupu dzīvokļus un dienas aprūpes centrus Mazsalacā un Rūjienā, kā arī specializētās darbnīcas Naukšēnos.

Lai paaugstinātu enerģijas plānošanas institucionālo kapacitāti pašvaldību un reģionālā līmenī un lai sekmētu noturīgumu pret klimata pārmaiņām un to radītajām sekām, Vidzemes plānošanas reģions laikā no 2023. gada martam līdz 2023. gada maijam organizēs četrus darbseminārus pašvaldību darbiniekiem par ilgtspējīgas enerģijas un klimata rīcības plāna (SECAP) sagatavošanu, tostarp arī  esoša plāna atjaunošanu un papildināšanu.  

Darbsemināros piedalīsies Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldību pārstāvji - speciālisti, kuri veidos neformālas starpdisciplināras energopārvaldības komandas. Pašvaldības deleģējušas dalībai darbsemināros  gan energopārvaldniekus, gan attīstības un projektu nodaļu speciālistus, grāmatvežus, sabiedrisko attiecību un komunikācijas speciālistus, kapitālsabiedrību pārstāvjus, ēku apsaimniekotājus u.c.

 

 

 

Semināru kalendārs un aplūkojamās tēmas:

15. martā Valkā // “Ar ko sākt, un kāpēc to nedarīt vienam?” (Plānošanas process un darba grupas izveide. Sadarbība ar dažādām iesaistītajām pusēm SECAP sagatavošanā un īstenošanā)

5. aprīlī Madonā // “Kā vākt, apkopot un izmantot datus?” (Praktiski instrumenti datu uzskaitei par bāzes gadu un turpmāko datu apkopošanu)

28. aprīlī Ogrē // “Kā piemeklēt labākos risinājumus?” (Pielāgošanās klimata pārmaiņām un pasākumi klimata pārmaiņu risku novēršanai)

17. maijā (vieta tiks precizēta) // “Kā iesaistīt sabiedrību un kā piesaistīt finanšu resursus?” (Finansējuma piesaiste SECAP pasākumu īstenošanai. Pievienošanās ES Pilsētu mēru paktam. Sabiedrības iesaiste un informēšana SECAP plāna sagatavošanā un īstenošanā)

 

Paredzams, ka darbsemināros varēs saņemt teorētiskās zināšanas, uzklausīt gan ekspertu, gan arī citu pašvaldību kolēģu pieredzi, kā arī praktiski izmēģināt virkni darbību uz vietas, kas palīdzēs uzsākt darbu pie plāna izstrādes vai jau esoša plāna atjaunošanas.

Dalībnieki rosināti darbsemināros piedalīties diskusijās un dalīties savā pieredzē par enerģijas patēriņa datu uzskaiti, ēku apsaimniekošanu, veiktajiem pasākumiem gan ēku energoefektivitātes uzlabošanai, gan risinājumiem klimata pārmaiņu seku mazināšanai. Turklāt darbsemināros uzsvars tiks likts arī uz pielāgošanos klimata pārmaiņām, pasākumu plānošanu un īstenošanu klimata pārmaiņu mazināšanai, kam tiek pievērsta būtiska nozīme SECAP plāna sagatavošanai.

Ja būs brīvas vietas,  uz semināriem būs iespējams pieteikties arī citiem interesentiem. Intereses gadījumā aicinām sazināties ar Baibu Šelkovsku, rakstot uz baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv vai zvanot +371 28752793.

___________

Darbsemināri tiks organizēti programmas “Apvārsnis 2020” projekta “Centrālās un Austrumeiropas ilgtspējīgas enerģētikas savienība” (CEESEU) ietvaros. 

 


Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, galvenā komunikācijas speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv