Arhīva kalendārs

« July 2019 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Kādēļ cilvēki aizbrauc no Latvijas? Vai ir viegli atgriezties Latvijā pēc dzīves ārvalstīs? Kāpēc vidzemnieki atgriežas atpakaļ uz dzimto pilsētu pēc ilgiem gadiem prom no Latvijas? Uz šiem un citiem aktuāliem jautājumiem pagājušajā nedēļā atbildes meklēja un savos pieredzes stāstos par atgriešanos vai pārcelšanos uz dzīvi Valmierā pēc darba vai mācībām ārzemēs dalījās četri vakara dalībnieki stāstu un sarunu vakarā “Ar pasaules pieredzi Valmierā”.

“Ārzemes ir iespēju zeme mācībām, pieredzei, karjerai, bet pēc kāda dzīves posma noteikti jāatgriežas Latvijā”, tā stāsta viena no vakara runātājām. Tur dzīvojot iespējams gūt pieredzi, kas atgriežoties lieliski noder, piemēram, iemācīties sevi prezentēt, nemitīgi stāstīt, atgādināt par sevi. Ar domu ka nav ko zaudēt, mēģini un dari. Celt savu pašapziņu un uzdrīkstēties — tas vietējiem latviešiem bieži vien trūkst, lai sasniegtu savus sapņus.

“No vairākiem runātājiem izskanēja vēl citas kopīgas atziņas par dzīvošanu ārzemēs”, stāsta viena no pasākuma organizatoriem, Vidzemes plānošanas reģiona Remigrācijas koordinatore Ija Groza, “Latvijā nav ierasts ikdienā veikt milzīgus attālumus, taču ārzemēs tā ir ierasta prakse. Darbā jāpavada vidēji 12-14 stundas, ceļā aiziet 4-5 stundas. Tā rezultātā dzīves ritms veidojoties ļoti saspringts, stresains un ātri ir jāiemācās plānot savs laiks pa minūtēm, ne tikai darbam, bet arī privātajai dzīvei.” Tāpat alga par darbu ir krietni augstāka par Latvijas algām, taču tas prasa milzīgus laika resursus un ikdienā nepieciešamo pakalpojumu izmaksas ir attiecīgi augstākas, kā piemēram izmaksas par bērnudārzu.

“Amerikā dominē “skarbais kapitālisms”, nav tik izteikts un atstrādāts sociālā atbalsta mehānisms, kāds ir Eiropas valstīs. Viss ir jāizcīna pašam — lai ko sasniegtu ir obligāta nemitīga komunikācija, atgādināšana par sevi. Līdz ko pāris mēnešus neesi apritē, esi izkritis. Ne jau tāpēc, ka slikts, bet tāpēc, ka kāds cits ir tavā vietā!”, par biznesa kultūras atšķirībām Latvijā un Amerikā savā pieredzē dalījās Vismands Menjoks, Biznesa attīstības direktors Latvijas uzņēmumā “APPLY”. “Amerikā ļoti novērtē radošos prātus. Telekomunikāciju nozarē pieprasīti un atzīti ir bijušo padomju republiku radošie inženieri.”

Vakara runātāji vairākkārt izteica domu par strādāšanu attālināti — dzīvot Latvijā, bet strādāt ārzemēs, ik pa laikam izbraucot, kad nepieciešams. Tā izbēgot no ilgajiem braucieniem ikdienā, pazušanas milzīgajās pilsētās un galvenais, paliekot savā dzimtajā valstī un jūtot svarīgo “savējo sajūtu”.

Kā iepriekš ziņots, 25. jūlija vakarā Valmierā norisinājās stāstu un sarunu vakars “Ar pasaules pieredzi Valmierā”, kur četri cilvēki dalījās savā dzīves pieredzē par atgriešanos vai pārcelšanos uz Valmieru pēc darba vai mācībām ārzemēs. Pasākumu organizēja Vidzemes plānošanas reģions, biedrība “Ar pasaules pieredzi Latvijā” un Valmieras attīstības aģentūra. Pasākuma mērķis ir popularizēt remigrantu pieredzi un atziņas, kā ārvalstīs gūto pieredzi un zināšanas pārnest un izmantot Latvijā, parādīt dzīves un darba iespējas Latvijā, veicināt remigrācijas procesu. Visi vakara dalībnieki atzina šādu sarunu vakara nepieciešamību un ieinteresētību. Plānots, ka nākamā tikšanās par pasaules pieredzes atziņām notiks oktobrī. Biedrības “Ar pasaules pieredzi Latvijā” vadītāja Elīna Grīniece atzina, ka Vidzemes reģiona iniciatīva šādu tikšanos vakaru organizēšanai ir ļoti atzinīgi novērtējama un vajadzētu turpināt darbu arī citos reģionos.

Papildus informācija:
Kaiva Anna Upleja,
Vidzemes plānošanas reģiona pārstāve,
E-pasts: kaiva.upleja PIE strategies PUNKTS lv.

Sestdien, 3. augustā, plkst. 21.00 Cēsu pils parkā gaidāma šīs vasaras Cēsu Mākslas festivāla kulminācija – amerikāņu komponista Leonarda Bernsteina pasaulslavenā un populārā mūzikla “Vestsaidas stāsts” iestudējums Viestura Kairiša režijā. Galvenās lomas izpildīs spoži mūziklu solisti - Endrū Bidlaks un  Vanesa Bekera no ASV, Sigalita Feiga no Izraēlas. Cēsu iestudējumā dzirdēsim arī pašmāju solistus – Daumantu Kalniņu un Rihardu Mačanovski, jauniešu kori “Kamēr...” un Liepājas simfonisko orķestri Andra Pogas vadībā.

Leonards Bernsteins (1918–1990) bija ģeniāls diriģents un savdabīgs, ievērības cienīgs komponists. Viņa veikums ir viena no augstākajām virsotnēm Rietumu mūzikas mākslā. Mūzikls “Vestsaidas stāsts” (The West Side Story, 1957) ir pats dzirkstošākais, kontrastiem un raksturiem bagātākais Bernsteina mūzikls; iespējams, pats populārākais un iestudētākais šāda veida darbs ASV mūziklu vēsturē.

“Vestsaidas stāsta” sižeta attīstība ir līdzīga Viljama Šekspīra lugai “Romeo un Džuljeta”, taču Bernsteina varoņi mīt 20. gadsimta Amerikā – urbanizētā un dinamiskā pasaulē, kurā tomēr iespējama dziļa, spēcīga, tīra mīlestība. Stāsta centrā ir divas gangsteru bandas un to domstarpības 20. gadsimta vidū Ņujorkā.  Vienas bandas vadoņa labākais draugs Tonijs sastopas ar konkurējošās puertorikāņu bandītu grupas vadoņa māsu Mariju, un abi iemīlas. Vardarbības gaisotnē modusies mīlestība nav iespējama. Izrādes beigās tomēr dominē mīlestības, ne asiņu krāsa.

“Vestsaidas stāsta” iestudējumu Cēsu mākslas festivāla  ietvaros  būs iespēja baudīt oriģinālvalodā. Galvenās lomas atveidos aicināti slaveni pasaules klases solisti ar milzu pieredzi un spožām prasmēm mūziklu jomā: Marija – Vanesa Bekera, Tonijs – Endrū Bidlaks, Anita – Sigalita Feiga.

Vanesa Bekera.

Amerikāņu soprāns Vanesa Bekera, kas pirms dažiem gadiem beigusi Losandželosas operas prestižo Jauno mākslinieku programmu, izpelnījusies atzinību par savu “drosmīgo un spožo” izpildījumu (Opera News) un “harizmātisko un izteiksmīgo” skatuves tēlu (San Francisco Chronicle). Pēc ārkārtīgi veiksmīgas Marijas lomas debijas Glimmerglāsas festivālā pagājušajā vasarā 2018./19. gada sezonu dziedātāja uzsāka Kanzassitijas Liriskajā operā, kur dziedāja Mariju Frančeskas Cambello iestudētajā “Vestsaidas stāstā”. Raksturota kā “izrādes enkurs”, kas spēj pakāpties līdz “nepārspējamai emocionalitātei”, Bekerra turpināja dziedāt Mariju arī Atlantas operā.

Endrū Bidlaks.

Žurnāls Opera News pirms dažiem gadiem amerikāņu tenoru Endrū Bidlaku iekļāva savā izcilāko jauno mākslinieku topā. Pagājušo sezonu viņš uzsāka Kanzassitijas Liriskajā operā, debitējot Tonija lomā “Vestsaidas stāsta” uzvedumā, pēc tam viņš viesojās Atlantas operā, Kalgari operā, Arizonas operā, Čikāgas operteātrī un Ņujorkas Pilsētas operā.

Sigalita Feiga.

Sigalita Feiga ir dziedātāja no Izraēlas, kura šobrīd dzīvo Berlīnē. Viņas nozīmīgākās lomas ir Anita “Vestsaidas stāstā” un Lūsija “Džekilā un Haidā” Bolcāno Teatro Communale Itālijā, kā arī Nr. 9 Franča Vitenbrinka mūziklā “Sekretāres” Berlīnes Šillera teātrī. Kopš 2008. gada Feiga ir viesmāksliniece Berlīnes Komiskajā operā. 2013. gadā iņa dziedāja Anitu Koska iestudētajā “Vestsaidas stāsta” interpretācijā; izrāde joprojām ir repertuārā.

Pārējās lomās izpildīs latviešu solisti: Daumants Kalniņš, Rihards Mačinovskis, Ansis Bētiņš, Jēkabs Okonovs, Patriks Kārlis Stepe, Arvis Pakalns, Kristaps Moločenko, Jēkabs Krists Kalniņš, Rūta Dūduma, Konsuela – Silvija Sūna, Dārta Liepina, Ivo Martinsons, Terēze Gretere.

Iestudējums top, sadarbojoties Cēsu mākslas festivālam un Liepājas Simfoniskajam orķestrim, muzikālā vadība ir diriģenta Andra Pogas rokās.

Biļetes nopērkamas Biļešu Paradīze tirdzniecības vietās visā Latvijā un internetā www.bilesuparadize.lv.

Cēsu Mākslas festivāls notiek ar patrona SEB bankas, vadošā telekomunikāciju operatora un festivāla ģenerālsponsora LMT, mākslas mecenāta SIA Alfor, Latvijas Republikas Kultūras ministrijas, Valsts Kultūrkapitāla fonda, ASV vēstniecības Latvijā, Cēsu novada domes atbalstu un Koncertzāles “Cēsis” atbalstu. Diasporas mākslas un mūzikas norises festivālā notiek Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros.

Mediju kontaktiem:
Egija Saļņikova
Cēsu Mākslas festivāla sabiedrisko attiecību vadītāja
Tālr. 26171151

Svētdien, 18.augustā, plkst.11.00 Valmieras Tūrisma informācijas centrs aicina doties velobraucienā pa Burtnieku novadu ar aktīvo velobraucēju Santu Paegli. Maršruta kopējais garums būs aptuveni 45 km.

Brauciena laikā būs iespējams baudīt vasarīgo laiku un uzzināt interesantus stāstus gan par zināmām, gan mazāk zināmām vietām un objektiem Burtnieku novadā. Atklāsiet, ar kādu kolekciju lepojies barons Loudons, kāpēc Otrā pasaules kara laikā neuzspridzināja Rencēnmuižu, kā arī dzirdēsiet stāstus par Burtnieku novada muižu varenumu un kādu savādu draudzību. Maršruts vedīs gar vairākām vēsturiskām un noslēpumainām muižām, koku alejām, kā arī varēs redzēt daudzveidīgo Burtnieka ezeru no Silzemnieku putnu vērošanas torņa.

Velobrauciena sākums un noslēgums plānots pie Rencēnu pagasta kultūras nama (Valmieras iela 12, Rencēni). Pasākums ilgs aptuveni 5 stundas, un tas būs vidējas grūtības pakāpes. Velobrauciena laikā plānotas vairākas vietas atpūtai, kur ikviens varēs mieloties ar savām līdzi paņemtajām uzkodām un dzeramo ūdeni.

Velobraukšana notiks pa asfalta, grants un maziem zemes ceļiem. Savai drošībai brauciena laikā iesakām lietot velobraucēju ķiveres un cimdus.

Dalības maksa velobraucienā – 4 EUR/personai, apmaksu veicot līdz 18.augustam Valmieras Tūrisma informācijas centrā (Rīgas ielā 10) vai pasākuma dienā pirms veloekskursijas sākuma.

Dalībnieku skaits pasākumā ir ierobežots, tāpēc lūgums pieteikties iepriekš, zvanot pa tālruni 26332213 vai rakstot e-pastu tic PIE valmiera PUNKTS lv, vai klātienē Valmieras Tūrisma informācijas centrā.

Informāciju sagatavoja:
Zane Krūmiņa
Valmieras Tūrisma informācijas centra
Tūrisma informācijas konsultante
Tālr.: 25437177

Šajā nedēļā, no 29.jūlija līdz 2.augustam, Valmieras Mūzikas skolu ierībina koris “SolLaRe”, gatavojoties 4.Eiropas koru olimpiādei. Lai noklausītos, kādu programmu koris sagatavojis olimpiādei Gēteborgā (Zviedrija), un vēlētu labu ceļu un izdošanos, ikviens interesents aicināts uz koncertu Valmieras 5.vidusskolā 2.augustā plkst.18.00.

Kora mēģinājumi, solo dziedāšana, ritmika, pat joga, ukuleles spēle, kroņu veidošana – radošās darbnīcas “Dziedātprasmes labirinti” patiešām “izvadā” aizraujošos labirintos. To mērķis ir ne tikai pēc iespējas labāk sagatavoties muzikāli, bet arī apgūt deju elementus, trenēt koncentrēšanos un koristiem sajust citam citu kā labu komandu. Jaunieši speciālistu vadībā paši arī gatavo kroņus, ar ko rotāsies olimpiādē. Savukārt darbnīcu vakara programmā – tikšanās ar toreizējās Augstākās Padomes deputātu, III šķiras Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieri Ivaru Briedi, lai vairāk uzzinātu par vēsturisko notikumu “Baltijas ceļš”, kā arī fotoorientēšanās Valmierā.

“Šādas radošās darbnīcas mums notiek jau trešo gadu. Iepriekš esam apguvuši tādu instrumentu spēli, kas nav mūzikas skolas ikdienas programmā, piemēram, sintezators, savukārt šogad iepazināmies ar ukuleli. Visu nedēļu gatavojamies 4.Eiropas koru olimpiādei. Jūtamies kā savas pilsētas un valsts vārda nesēji, tāpēc atbildība ir liela. Bērniem patīk jogas nodarbības, tās palīdz ieklausīties sevī, atrast mieru, iepazīt savu ķermeni. Bez dziedāšanas prasmju attīstīšanas bērni trenējas mūziku sajust un interpretēt. Tāpat priecājamies par vērtīgo laiku, jauniešiem atpūšoties kopā ar kora biedriem. Tas stiprina viņus kā komandu,” stāsta Valmieras Mūzikas skolas direktore Inese Sudraba.

4.Eiropas koru olimpiāde norisināsies Gēteborgā no 3. līdz 10.augustam. Valmieras Mūzikas skolas koris “SolLaRe” startēs bērnu grupā, kur dalību pieteikuši 11 kori. “Tā būs ne tikai lieliska skatuves pieredze, bet arī iespēja piedalīties meistarklasēs un apmeklēt koncertus. Vēlamies, lai jauniešu gūst pēc iespējas plašāku ieskatu mūzikas pasaulē. Priecājamies, ka šogad četri “SolLaRe” bijušie koristi turpinās profesionālo ceļu mūzikas vidusskolās Rīgā un Cēsīs,” stāsta I.Sudraba.

Piektdien, 2.augustā, plkst.18.00 Valmieras 5.vidusskolā ikviens aicināts uz radošo darbnīcu noslēguma koncertu. Ieeja – bez maksas.

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas 
vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410