Arhīva kalendārs

« May 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Laikā, kad ziedošais pavasaris un siltie saules stari mudina doties dabā, Valmieras Tūrisma informācijas centrs sadarbībā ar Beverīnas novada pašvaldību nomarķējis visu iemīļotā velo un kino festivāla “Kinopedālis” ainavisko 2019.gada Puspedāļa maršrutu. Tas ved pa Valmieras un Beverīnas novada ainavām gandrīz 25 kilometru garumā.

Maršruts ir apļveida, un tas veidots virzienā no Valmieras Tūrisma informācijas centra (Rīgas iela 10) gar Gaujmalu cauri Pauku priedēm, nonākot mīlestības pilnā vietā, kur Abuls ietek Gaujā. Brauciena laikā būs iespēja arī šķērsot laipu pāri Abula upei, tādēļ maršrutu ieteicams veikt no aprīļa līdz oktobrim. No vēla rudens līdz agram pavasarim laipa pār Abula upi tiek noņemta. Tālāk maršruta ceļš izved pa mežu taciņām līdz atpūtas bāzei “Baiļi’, atgriežoties atpakaļ Valmierā.

Aktīva dzīvesveida cienītāji varēs  izbaudīt ne tikai mierpilno dabu, ainaviskos skatus vai pasveicināt kādu ceļā sastapto velobraucēju, bet arī doties gar māju, kur dzīvojis slavenais soļotājs Jānis Daliņš, piestāt pie Kālītes avota vai atvilkt elpu Brenguļu alus sētā, aplūkot Beverīnas novada “Laimes kokus” un pavērties no otra Gaujas krasta uz skatu terasi Atpūtas parkā.

Maršruta marķējums ir trijstūra veidā ar baltu ārējo malu un zaļu iekšpusi, kur trijstūra virsotne norāda virzienu, kurā doties. Marķējums krāsots dabai saudzīgā veidā uz koka, kā arī uz izvietotajām informatīvajām  plāksnītēm vai uzlīmēm uz stabiem.

Velomaršruta ceļa segums ir mainīgs – asfalts, meža un grants ceļi.

Maršruta GPX failu lejupielādē šeit.

Citus pastaigu, pārgājienu un velobraucienu maršrutus Valmierā, Beverīnas, Burtnieku un Kocēnu novadā meklējiet šeit.

 

Informāciju sagatavoja:

Anita Tīlena

Valmieras pilsētas pašvaldības

Valmieras Tūrisma informācijas centra vadītāja

Mob. tālr.: 25664420

Noslēgusies “Zaļā josta” organizētā izlietoto bateriju vākšanas konkursa “Tīrai Latvijai” 2019/2020. mācību gada sezona. Bateriju vākšanā iesaistījās 78 817 bērni no 315 izglītības iestādēm no visas Latvijas, pārstrādei nogādājot 30,531 tonnas izlietotu bateriju. Vidzemes reģionu konkursā pārstāvēja 36 izglītības iestādes, savācot 4,233 tonnas izlietotu bateriju.

Izlietoto bateriju vākšanas konkurss “Tīrai Latvijai” kļuvis par nozīmīgu ikgadēju vides projektu, kurā ar katru gadu iesaistās aizvien vairāk skolu. Šogad bateriju vākšanai pieteicās vairāk nekā par trešdaļu vairāk dalībnieku nekā pērn, kā rezultātā pārstrādei izdevies nogādāt par 44% jeb 9,4 tonnām bateriju vairāk nekā pagājušā mācību gadā. Šogad “Zaļā josta” bateriju vākšanai skolas apvieno jau 14. reizi.

Aktīvākie izlietoto bateriju vācēji Vidzemes reģionā šogad mācās Valmieras Pārgaujas sākumskolā, kuras audzēkņi savākuši pārstrādei veselu tonnu bateriju. Burtnieku novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes “Burtiņš” audzēkņi ar vecāku palīdzību pārstrādei nogādāja 394 kg bateriju, savukārt Alūksnes pirmsskolas izglītības iestādes “Sprīdītis” audzēkņi kopā ar ģimeni pārstrādei savāca 355 kg izlietotu bateriju.

Visvairāk izlietoto bateriju Vidzemes reģionā izdevies savākt Valmieras pilsētas izglītības iestādēm, savācot 1304 kg izlietotu bateriju. Valmierā īpašus nopelnus kampaņā “Tīrai Latvijai” izcīnīja Valmieras Pārgaujas sākumskolas audzēkņi, kas savāca 1000 kg bateriju, un Valmieras Gaujas krasta vidusskolas Attīstības centrs, kuras audzēkņi savāca 259 kg bateriju.

Madonas pilsētu un novadu konkursā pārstāvēja 9 izglītības iestādes, savācot 835 kg bateriju. Visaktīvākās no tām – Madonas pilsētas vidusskolas sākumskola, kuras audzēkņi savāca 353 kg bateriju, kā arī Ļaudonas pagasta pirmsskolas izglītības iestāde "Brīnumdārzs", kuras audzēkņi kopā ar ģimenēm savāca pārstrādei 255 kg bateriju.

Alūksnes pilsētu un novadu kampaņā “Tīrai Latvijai” pārstāvēja 6 izglītības iestādes, kopumā savācot 688 kg izlietotu bateriju. Galvenie nopelni pienākas Alūksnes pirmsskolas izglītības iestādes "Sprīdītis" audzēkņiem, kas ar vecāku palīdzību pārstrādei nogādāja 355 kg izlietotu bateriju.

Būtisks rādītājs, kas parāda konkursa dalībnieku čaklumu, ir vidējais savāktais izlietoto bateriju apjoms, rēķinot uz vienu izglītības iestādes audzēkni. Parasti konkursā “Tīrai Latvijai” visvairāk izlietoto bateriju uz vienu audzēkni savāc tieši mazās reģionālās izglītības iestādes. Šogad Vidzemes reģionā čaklākie bateriju vācēji mācās Ojāra Vācieša Gaujienas pamatskolā, kur katrs bērns vidēji ir savācis 4,47 kg bateriju. Ļaudonas pagasta pirmsskolas izglītības iestādes "Brīnumdārzs" audzēkņi vidēji ir savākuši 4,32 kg bateriju katrs. Savukārt Alsviķu pirmsskolas izglītības iestādes “Saulīte” audzēkņi vidēji ir nodevuši 2,75 kg izlietoto bateriju katrs.

Izlietoto bateriju vākšanas konkursu “Tīrai Latvijai!’’ organizē “Zaļā josta” sadarbībā ar AS “BAO”, Valsts izglītības satura centru un Latvijas Tirgotāju asociāciju.

 

Informāciju sagatavoja:

Laima Kubliņa, 26710793,

laima.kublina PIE zalajosta PUNKTS lv

2020./2021.mācību gadā visās Latvijas vispārējās vidējās izglītības iestādēs tiek ieviests jauns vispārējās vidējās izglītības saturs, līdz ar to no 2020.gada 1. septembra būtiskas izmaiņas mācību procesā sagaida 10. klašu skolēnus.

Jau 2020.gada jūnijā 9.klašu absolventi – topošie vidusskolēni, varēs izvēlēties savām interesēm, spējām un nākotnes plāniem piemērotāko vidusskolas programmu.

Kas sagaida skolēnu?

Reģistrējoties mācībām 10. klasē, skolēnam būs jāizvēlas viens no skolas piedāvātajiem kursu komplektiem, kā arī būs iespēja izvēlēties skolā pieejamos specializētos kursus.

Vispārējās vidējās izglītības iegūšanas nosacījumi paredz, ka skolēns:

  • apgūst pamatkursus septiņās mācību jomās – valodu, sociālajā un pilsoniskajā, kultūras izpratnes un pašizpausmes mākslā, dabaszinātņu, matemātikas, tehnoloģiju, veselības, drošības un fiziskās aktivitātes;
  • apgūst trīs padziļinātos kursus un saistībā ar vienu no tiem veic patstāvīgu pētniecības, jaunrades vai sabiedrisko darbu.

Mācību satura apguve notiks trīs līmeņos – vispārīgajā, optimālajā un augstākajā.

Absolvējot vidusskolu, skolēnam būs jākārto šādi valsts pārbaudes darbi:

  • latviešu valodā (vismaz optimālajā līmenī);
  • svešvalodā (angļu, vācu vai franču) vismaz optimālajā līmenī;
  • matemātikā (vismaz optimālajā līmenī);
  • divos no padziļinātajiem kursiem (augstākajā līmenī).

Aicinām topošos 9. klašu absolventus un viņu vecākus iepazīties ar Valmieras pilsētas pašvaldības vispārējo vidējās izglītības iestāžu piedāvātajiem mācību virzieniem! Prezentācija skatāma Valmieras pilsētas pašvaldības mājaslapā (skatīt prezentācijas demonstrēšanas režīmā, no viena virzienu apraksta uz otru pāriet, izmantojot labajā apakšējā stūrī esošo bultas ikonu).

Par uzņemšanas norisi 10.klasēs, aicinām sekot līdzi aktuālajai informācijai skolu mājaslapās:

Jautājumu gadījumā iespējams rakstīt e-pastu Valmieras Izglītības pārvaldei vip PIE valmiera PUNKTS lv.

Plašāka informācija par pilnveidotā mācību satura un pieejas ieviešanu mājaslapā www.skola2030.lv.

 

Informāciju sagatavoja:

Liene Pinne

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste

Mob. tālr.:22464113 

Ministru kabinetam pagarinot ārkārtējo situāciju līdz 9.jūnijam un pieņemot lēmumu par pakāpenisku atsevišķu ierobežojumu atcelšanu vai samazināšanu, apmeklētājiem klātienē iespējams apmeklēt Valmieras Kultūras centru, Valmieras muzeju, Valmieras integrēto bibliotēku un Valmieras Tūrisma informācijas centru (Valmieras TIC). Rūpējoties par savu un līdzcilvēku veselību, lūdzam ievērot fiziskās distancēšanās un epidemioloģisko drošības pasākumu stingru ievērošanu.

Valmieras muzejs durvis apmeklētājiem vērs sestdien, 16.maijā. Tad tiks atklātas divas izstādes, aicinot paceļot laikā un uzzināt, kā mainījusies Valmiera dažādos gadsimtos.

No 16.maija līdz 16.oktobrim, ievērojot distancēšanās noteikumus, ikviens gaidīts Hanzas namiņos pie Valmieras muzeja izstādē “RE: FORMA”. Izstādē no administratīvi teritoriālo izmaiņu skatupunkta būs iespējams uzzināt par Tālavas, Livonijas, poļu, zviedru, Krievijas impērijas, Latvijas brīvvalsts, padomju okupācijas un Latvijas neatkarības atgūšanas laikiem Valmierā un tās apkārtnē.

Savukārt no 16.maija līdz 5.jūlijam Valmieras muzeja teritorijā izstādē “Vecpilsētas ainava” būs atklāts foto stāsts par Valmieras pils kultūrvidi. Astoņās vietās apmeklētāji uzzinās Valmieras pils, Vecās aptiekas kompleksa, guļbaļķu klēts, bijušās maizes ceptuves, Izstāžu nama, Valteru namiņa, Maršnera ēkas, Pilskalna ielas ēkas ar veļas žāvētavu un Garšaugu dārza stāstus.

Tāpat no 16.maija Valmieras muzeja Izstāžu namā  būs apskatāma mākslinieka Pētera Postaža darbu izstāde “Gleznošana ir mans mūžs”. Turklāt mākslinieks būs gids, ar video starpniecību aicinot ikvienu aplūkot muzejā izvietotos darbus un pastāstot, kā iedvesmu viņš rod kūpošas tējas garaiņos, koka zarā, bērna smieklos, sievietes kailajā mugurā, tautasdziesmā, plandošos brunčos, liesmā un upes olī. Šī izstāde būs skatāma līdz 23.maijam.

Savukārt no 18.maija līdz 20.jūnijam Valmieras muzeja Izstāžu nama vestibilā būs apskatāma ekspresizstāde “Mūžs savai pilsētai. Georgs Apinis”.

No 30.maija līdz 18.jūlijam interesenti aicināti apskatīt mākslinieka Jura Dimitera darbu izstādi.

Valmieras muzeja izstāžu zāles un Hanzas namiņi apmeklētājiem atvērti: pirmdiena–sestdiena plkst.10.00–17.00.

Valmieras integrētā bibliotēka apmeklētājiem tiks atvērta no 14.maija, atjaunojot grāmatu, žurnālu un CD/DVD apmaiņas iespēju. Apmeklētājus lūdzam ņemt vērā, ka drošības apsvērumu dēļ brīva pieeja pie grāmatu plauktiem, preses lasītavai, datorlasītavai, pasaku istabai u.c. pagaidām netiek atjaunota.

Atgādinām, ka jau izsniegtajām grāmatām lietošanas termiņš tiek pagarināts līdz brīdim, kamēr valstī ir ārkārtējā situācija, tādējādi, lai arī grāmatai lasīšanas termiņš ir beidzies, grāmatu bibliotēkā atdot var pēc ārkārtējās situācijas noslēguma.

Aicinām rezervēt grāmatas (arī bērnu grāmatas), izmantojot bibliotēkas e-katalogu. Ar bibliotekāra piešķirto lietotāja vārdu un paroli var attālināti pasūtīt grāmatas un citus dokumentus (rezervācija iespējama arī, telefoniski sazinoties ar bibliotēku). Pasūtījumus interesenti saņems, ierodoties bibliotēkā. Ja attālināta rezervācija nav iespējama, bibliotekāri palīdzēs izvēlēties grāmatas klātienē. Tāpat arī nepieciešamības gadījumā pieaugušajiem tiks nodrošināta iespēja līdz 30 minūtēm izmantot datoru ar interneta pieslēgumu.

Apmeklējot bibliotēku, ieteicams izmantot sejas aizsargmasku un ņemt vērā iespējamību, ka intensīva apmeklētāju plūsma var tikt regulēta. Bibliotēka atgādina, ka tiek turpināta pakalpojumu sniegšana arī attālināti. Plašāka informācija bibliotēkas mājaslapā

Valmieras bibliotēkas darba laiks: pirmdiena–piektdiena plkst.10.00–19.00. Sestdienā plkst.10.00–16.00.

Valmieras Kultūras centrs pasākumus plāno, ievērojot spēkā esošos pulcēšanās ierobežojumus un visas normatīvajos aktos noteiktās prasības. Mākslinieciskās pašdarbības kolektīvi turpina darbu attālināti.

Valmieras Kultūras centra kase atvērta pirmdienās, otrdienās un piektdienās no plkst.12.00 līdz plkst.19.00. Trešdienās, ceturtdienās, sestdienās un svētdienās kase ir slēgta. Kases tālrunis: 64207207.

Valmieras Tūrisma informācijas centrs apmeklētājus klātienē gaidīs no 16.maija. Darba laiks: pirmdiena–piektdiena plkst.9.00–18.00, sestdienā plkst.10.00–15.00 (līdz 31.maijam). Savukārt no 1.jūnija līdz 31.augustam, darba dienās strādājot pēc iepriekš minētā grafika, Valmieras TIC darba laiks sestdienā ir no plkst.9.00 līdz 17.00 un svētdienā no plkst.10.00 līdz 15.00.

Aicinām apmeklētājus būt atbildīgiem, sargāt sevi un apkārtējos, ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus. Kultūras iestādes darbību atsāk, ievērojot sanitāro protokolu prasības, ko nosaka Kultūras ministrija. Vairāk šeit.

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

vadītājas vietniece

Mob. tālr.:26443410