Arhīva kalendārs

« June 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Turpinot projektu “Unikālas kultūras tradīcijas Alūksnes un Apes novadu pierobežā”, laikraksts “Alūksnes un Malienas Ziņas” piektdienas, 12. jūnija numurā piedāvās otro stāstu par malēniešu tradīciju uzturēšanu Jaunlaicenes muižas muzejā.

“Malēnietis ir modē. Manuprāt, viņš ir ļoti interesants cilvēks, bet ilgu laiku bija paslēpts pūra dibenā. Taču pēdējos gados cilvēku attieksme ir mainījusies, viņi ir kļuvuši tolerantāki pret malēniešiem,” saka Jaunlaicenes muižas muzeja vadītāja Sandra Jankovska.

Jaunlaicenes muižas muzeja vadītāja Sandra Jankovska ar lielu entuziasmu pievērsusies malēniešu izloksnes un tradīciju izzināšanai. Foto: D. Plaude, “Alūksnes un Malienas Ziņas”

Viņa atzīst, ka tas ilgākā laika posmā paveikts darbs. Malēniešu atpazīstamību jau padomju gados veicināja Gita Briediņa, kura Alūksnes rajona Mārkalnē vadīja Vidzemē pirmo etnogrāfisko ansambli. Tagad mammas ceļu turpina viņas meita Ilze Briediņa, kura vada Ziemera pagasta folkloras kopu. 2010. gadā  sērijā “Letonika” iznāca akadēmiķes Daces Markus un profesora Jēkaba Raipuļa grāmata “Radošie malēnieši un viņu valoda”. Ar mērķi veicināt malēniešu izloksnes un tradīciju saglabāšanu izveidota biedrība “Radošie malēnieši”, kas 2018. gadā, svinot Latvijas simtgadi, organizēja pirmo Malēniešu valodas nometni. Savukārt Alūksnes novada pašvaldība jau divas reizes rīkojusi Vispasaules Malēniešu svētkus, par to norises vietu izvēloties Jaunlaiceni. 

Malēniešu vārdu spēle. Foto: D. Plaude, “Alūksnes un Malienas Ziņas”

Jaunlaicenes muižas muzeju pēc iedzīvotāju ierosmes dibināja pagasta pašvaldība 2008. gada 22. februārī uz vēstures ekspozīcijas bāzes. Muzeja stāstos apmeklētāji var iepazīt malēniešu kultūru un tradīcijas, skanīgo izloksni un arī iemācīties kādus vārdus. Ar muzeja vadītājas S. Jankovskas un vietēju entuziastu tapa Malēniešu valodas skola, kurā atdzīvināja malēniešu valodu un lika pamatus dziļākai tās izpētei. Rezultāts tam – muzeja izdevums - “No Apukalna veroties. Alūksnes puses malēnieši senāk un tagad”, kas atvēršanas svētkus piedzīvoja Otrajos Vispasaules Malēniešu svētkos. Malēniešu tradīcijas popularizē arī Jaunlaicenes folkloras kopa “Putnis”.

Muzejs apmeklētājiem piedāvā izglītojošu lekciju par malēniešiem, pagalma izstādi “Malēnieša raksturs jeb ak prieks, ak lustes, ak borģele!”, kurā apmeklētājiem caur dažādām aktivitātēm ir iespēja iepazīt malēnieša raksturu un dzīves uztveri. Jau ar filozofisku ievirzi top izstāde “Malēnieša pasaule”, kuru muzejā atklās gada nogalē.

Projekta ietvaros taps arī videoieraksts, kurā dzirdams, kā skan malēniešu izloksne, lai izjustu tās īpašo “garšu”.

Projekts “Unikālas kultūras tradīcijas Alūksnes un Apes novadu pierobežā” tiek īstenots ar Vidzemes plānošanas reģiona un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu. 

Informāciju sagatavoja:
Dace Plaude,
“Alūksnes un Malienas Ziņu” žurnāliste
T. 26518175, dace.plaude PIE aluksniesiem PUNKTS lv 

Projekta vadītāja:
Sandra Apine,
T. 29894829, sandra.apine PIE aluksniesiem PUNKTS lv

Šī gada 27. un 28. jūnijā Drustu pagasta Auļukalna muižā notiks DZIJU KRĀSOŠANAS DARBNĪCA.

Auļukalns ir bagāta vieta: šeit ir Auļukalna ezers, kur kādreiz bijusi ezermītne, šeit ir muiža ar bagātu kultūrvēsturi, cilvēki ar dziļām saknēm un aizraujošiem stāstiem, un puķes un koki... kuriem arī ir savi stāsti. Šoreiz stāstīsim krāsu stāstus – par to, kas izveidojas no mizu, lapu, ziedu, ūdens un uguns saspēles. 

Divu dienu garumā Dr.hist. Anetes Karlsones vadībā varēs iepazīt krāsošanai derīgos augus Auļukalna muižas apkārtnē un praktiski darboties, nokrāsojot ap 15 dažādu toņu dzijas.  Pēc nodarbības katrs dalībnieks varēs iegūt krāsu paraugus un galvenais – zināšanas, kuras pielietot tālāk.

Darbnīcā var piedalīties gan zināt kāri iesācēji, gan krāsās rūdīti speciālisti, jo Anetei vienmēr atradīsies katram noderīga gudrība.

Lūdzam darbnīcai pieteikties iepriekš, vietu skaits ir ierobežots. 

Noslēgumā, 28. jūnijā (laiks tiks precizēts, atkarībā no krāsošanas darbu apjoma), gan darbnīcas dalībniekiem, gan kaimiņiem un citiem interesentiem būs apvienības „Brīnumpasaka” koncerts  - stāsts par Zelta pavedienu. 

Dalības maksa – ziedojums.

Kontakti :

  • pieteikt dalību un nakšņošanas iespējas - 25956830 (Inita);
  • Sīkāk par darbnīcas norisi - 29492652 (Anete).

Facebook: #aulukalnamuiza un #brinumpasaka.

Šie notikumi ir daļa no projekta „Brīnumpasakas zelta pavediens” , kuru atbalsta Vidzemes plānošanas reģions, Valsts kultūrkapitāla fonds un Latvijas valsts meži.

 

Informāciju sagatavojusi: Inita Šalkovska.


Divi izcili un harizmātiski latviešu komponisti Jānis Lūsēns un Mārtiņš Brauns jūlijā pie klausītājiem dosies ar unikālu noskaņu koncertu “Saulrieta dziesmas”. Viņiem pievienosies arī lieliskie dziedātāji Zigfrīds Muktupāvels un Ieva Sutugova.

Abi skaņas meistari atzīst, ka šāda sadarbības forma ir nebijusi, interesanta un bagātinoša abiem, savukārt klausītājiem būs unikāla iespēja dzirdēt improvizācijas un saspēles gan no komponistu ļoti populāriem, gan arī pavisam maz zināmiem skaņdarbiem.

Man patīk doma, ka varēsim divatā ar Jāni Lūsēnu uz skatuves improvizēt,” saka Mārtiņš Brauns. “Šeit nebūs nekāda izrādīšanās vai konkurence - kurš ir jaunāks, labāks vai veiklāks, salīdzinājumi šeit ir lieki. Mūsu sadarbība būs kā kontrastējošs dialogs labā mūzikā”. Priecājoties par vasarīgo dabas atmodu, komponists vēl piebilst: ”Vēlu visiem svinēt tos svētkus, ko saucam par vasaru. Lai sajūtam prieku un lai tas dod mums otro elpu.” 

Savukārt Jānis Lūsēns atzīst, ka programmas tematisko izvēli diktējusi pēdējā laika situācija: “Kopš notikumiem, kas skāruši visu pasauli un arī Latviju, atrodos tālu prom no cilvēku un satiksmes burzmas. Vieta, kurā dzīvoju, ir īpaša ar ikvakara saulrieta izrādēm, gaismu, krāsu un ēnu saspēlēm. Cenšos izbaudīt to ikvakara mirkli, kad noklust vējš, putnu dziesmas un pasaule ietinas klusuma segā.. Mani šie brîži iedvesmo un rada sajûtu, ka esmu vienots ar dabu un visumu...”

Skaistajā Neikenkalna dabas koncertzālē Dikļos koncerts notiks 10. jūlijā 21:00. Saulrieta noskaņās baudīsim lielisku vakaru izcilu mūziķu sniegumā. Biļetes iepriekšpārdošanā nopērkamas “Biļešu Paradīzē”. Ievērojot valstī noteiktos pulcēšanās ierobežojumus, biļešu skaits būs limitēts. Koncertu sadarbībā ar Kocēnu novadu rīko „Producentu grupa 7”.

Informāciju sagatavojusi:
Nora Urbāne
Kultūras un starptautisko sakaru koordinatore
Kocēnu novada dome
Mob.t. 26988129
E-pasts: nora.urbane PIE kocenunovads PUNKTS lv

No 18. jūnija, ceturtdienās, piektdienās un sestdienās, kā arī citās īpaši noteiktās dienās, organizējot tematiskos tirgus, pilsētas centrā notiks Valmieras Hanzas tirgus. Tajā savus ražojumus un izstrādājumus piedāvās Valmieras, Beverīnas, Burtnieku, Kocēnu, Naukšēnu, Mazsalacas, Rūjienas, Strenču novadu mājražotāji, amatnieki vai vietējie ražotāji.

Valmieras Hanzas tirgus izveides mērķis ir pilnveidot tirgus tradīcijas, sekmējot ekonomisko aktivitāti reģionā, atbalstīt Valmieras un apkārtnes mājražotājus, amatniekus un vietējos ražotājus, paplašinot iespējas tirgot savu produkciju Valmieras pilsētā, kā arī valmieriešiem un Valmieras viesiem dažādojot izziņas, atpūtas un iepirkšanās piedāvājumu.

“Mikro un mazie uzņēmumi, kas ir arī mājražotāji un amatnieki, labklājību sev un savām ģimenēm nodrošina paši, radot preces ar pievienoto vērtību, sniedz devumu kopējai ekonomikas izaugsmei. Ārkārtējās situācijas laikā vairums mājražotāju bija spiesti pārtraukt tiešo pārdošanu dažādos tirdziņos. Ceram, ka Valmieras pilsētas pašvaldības iniciatīva, izveidojot Valmieras Hanzas tirgu, ļaus atgriezties ekonomiskajā apritē. Tā būs iespēja valmieriešiem un Valmieras viesiem atbalstīt vietējos ražotājus,” motivāciju veidot tirgu pamato Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks.

Hanzas laukumā Valmierā ir izvietoti astoņi Hanzas namiņi. Tirgotāji aicināti iepazīties ar nolikumu (https://valmierasmuzejs.lv/wp-content/uploads/2020/06/HANZAS_laukums_nolikums_tirgus.pdf) un pieteikties tirdzniecībai laikā no 18.–27.jūnijam (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdGd8ZSFTUD9pWOZooKEsg9qIYu3AuNX8FN2w0Og8Cw-JhRlA/viewform), lai saņemtu atļauju ielu tirdzniecības organizēšanai Valmieras pilsētā. 

Nodrošinot tirdzniecību, tiek ņemtas vērā drošības rekomendācijas saistībā ar COVID-19 infekcijas izplatības ierobežošanu.

Tirdzniecība Valmieras Hanzas tirgū pagaidām noteikta no 2020.gada 18.jūnija līdz 31.oktobrim, ceturtdienās un piektdienās no plkst. 15.00 līdz 19.00 un sestdienās no plkst. 9.00 līdz plkst. 16.00. Paredzot iespēju arī citās īpaši noteiktās dienās organizēt tematiskos tirgus.

Pretendentu pieteikšanās konkrētajai tirgošanās nedēļai notiks līdz iepriekšējās nedēļas svētdienas plkst. 24.00.

Aicinām vietējos mājražotājus, amatniekus un ražotājus, izmantot iespēju parādīt savus produktus plašāk un kļūt par daļu no Valmieras Hanzas tirgus!

Valmieras Hanzas tirgu organizē Valmiera muzejs.

Informāciju sagatavoja:
Kristīne Melece
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
E-pasts: kristine.melece PIE valmiera PUNKTS lv
Mob.: +371 26553317

Vakar, 11. jūnijā, Valgas – Valkas pilsētu svētku ietvaros, topošajā dvīņu pilsētas centrā svinīgi tika ierakta piemiņas kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm.

“Projekts ir ļoti nozīmīgs Valkai - Valgai, kas ir viena pilsēta divās valstīs, jo vēsturiski tā ir viena pilsēta, kas tika sadalīta 1920. gadā. Robeža ir bijusi traucējoša abu pilsētas pušu attīstībai,” vēstījumā raksta abu pašvaldību vadītāji.

Svinīgā pasākuma apmeklētājus uzrunāja Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis, Valgas pagasta pašvaldības vadītāja Estere Karuse (Ester Karuse) un igauņu būvkompānijas AS “TREV-2 Grupp” valdes priekšsēdētājs Svens Pertrens (Sven Pertens).

Visas iesaistītās puses atzinīgi novērtēja jau izdarītos darbus un ar nepacietību gaida būvdarbu noslēgumu, kad Valgas – Valkas pilsētas sirds atdzims kā pievilcīga atpūtas vietu pilsētas iedzīvotājiem, ģimenēm un viesiem.

Informāciju sagatavoja:
Ivo Leitis
Sabiedrisko attiecību speciālists
Valkas novada dome
Tālr.:64707486
Mob.tālr. 26444002
www.valka.lv
www.facebook.com/Valkasnovads

Valmieras Tūrisma informācijas centrs sadarbībā ar platformu Travitious pārstāvjiem aicina apceļot un atklāt mazāk zināmas dabas un vēsturiski nozīmīgas vietas Valmieras pusē, vienlaikus iesaistoties bezmaksas digitālajā piedzīvojumu spēlē “Valmieras vilinājums”! Tā pieejama šeit.

Spēle rosinās ļauties dabas vilinājumam, izvairīties no pulcēšanās, atklāt mazāk zināmas vietas Valmieras pusē un likt lietā atjautību,zināšanas un intuīciju, atšķetinot pavedienus, kas palīdzēs atrast meklēto. “Valmieras vilinājums” veidots no 7 punktiem Valmieras apkārtnē un veicams pārvietojoties ar auto no punkta līdz punktam (~34 km), un dodoties garākā pastaigā pa konkrētajām dabas vietām (~16km).

Lai konkrēto pieturas punktu būtu vieglāk atrast, iespējams vadīties pēc aptuvenām GPS koordinātām kā arī attēliem, kas uzņemti netālu no atrašanās vietas, kuru jāapmeklē. Katrā vietā  jārod atrisinājums mīklai, kas kalpos kā pavediens, lai nokļūtu nākamajā pieturas punktā. Aicinām iepazīties ar īsu pamācību, kā izmantot digitālo platformu Travitious šeit.

Jau drīzumā platformā Travitious taps otra digitālā spēle par Valmieru, kas mudinās doties pa pilsētas mazāk zināmām vietām un pastaigu takām. Tikmēr ar citām Valmieras puses dabas, kultūrvēstures un aktīvās atpūtas pērlēm aicinām iepazīties šeit.

Informāciju sagatavoja:
Zane Krūmiņa
Valmieras pilsētas pašvaldības
Valmieras Tūrisma informācijas centra
Tūrisma projektu vadītāja
T. 25437177