Arhīva kalendārs

« July 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Vasara ir dzīvnieku mazuļu laiks. Arī Valmieras dzīvnieku patversmē vasara ir sezona, kad tajā nokļūst un uzturas salīdzinoši daudz dzīvnieku mazuļu. Pēdējā laikā Valmieras patversmē nokļūst salīdzinoši daudz pie cilvēka pieraduši dzīvnieku mazuļi un grūsnas māmiņas, kas rosina domāt par atbildības trūkumu dzīvnieku aprūpē.

Valmieras dzīvnieku patversme ir pagaidu mājvieta klaiņojošiem vai bezpalīdzības stāvoklī nonākušiem mājas dzīvniekiem. Atbilstoši likumdošanai bez saimnieka palicis dzīvnieks ir tikai tas dzīvnieks, kura mirušajam saimniekam nav mantinieku. Visās citās situācijās pilna atbildība par dzīvnieku ir tā saimniekam vai cilvēkam, kurš uzsācis uz ielas dzīvojoša bezsaimnieka dzīvnieka barošanu, nenododot to dzīvnieku patversmei jaunu māju atrašanai.

Valmieras dzīvnieku patversmes vetārste Iveta Lūsiņa skaidro: “Situācijas, ka patversmē nokļūst pie cilvēka pieraduši dzīvnieku mazuļi, liecina, ka tā saimnieks nav gribējis uzņemties atbildību par savu dzīvnieku. Ir pieļauta dzīvnieku vairošanās, nepadomājot par iespējām uzturēt pēcnācējus vai atrast tiem jaunas mājas. Ja saimnieks vai bezsaimnieka ielas dzīvnieka barotājs nevar un nevēlas uzturēt dzīvnieka mazuļus, atbildīga rīcība ir dzīvnieka savlaicīga sterilizācija. Uzsākot kāda ielas dzīvnieka aprūpi vai pieņemot savā mājsaimniecībā jaunu mājdzīvnieku, svarīgi ir iepriekš apsvērt arī finansiālās dzīvnieka uzturēšanas iespējas. Ir jāspēj nodrošināt gan atbilstošus dzīvesvides apstākļus un uzturu, gan veselības aprūpi.”

Mēdz būt situācijas, kad bezpalīdzīgā stāvoklī esoši kaķu mazuļi tiek nogādāti dzīvnieku patversmes teritorijā ārpus patversmes darba laika, brīvdienās. Taču šajās dienās dzīvnieku aprūpe patversmē tiek nodrošināta pēc brīva grafika. Tādēļ var gadīties, ka, šādi rīkojoties, tiek apdraudēta mazuļu dzīvība un veselība. Atbilstoši “Dzīvnieku aizsardzības likumam” šāda rīcība ir dzīvnieku labturības un aizsardzības pārkāpums.

Valmieras dzīvnieku patversme aicina būt atbildīgiem par saviem mājdzīvniekiem. Valmieras dzīvnieku patversme atrodas Mālu ielā 5 Valmierā. Tās darba laiks ir darba dienās plkst.8.00-17.00 ar pusdienu pārtraukumu plkst.12.00-13.00. Vēlamais apmeklējumu laiks ir darba dienu pēcpusdienās plkst.13.00-16.00 ar iepriekšēju pieteikšanos, zvanot pa tālruni 29230307. Par Valmierā klaiņojošiem dzīvniekiem ārpus patversmes darba laika iespējams ziņot, zvanot pa bezmaksas operatīvās informācijas tālruni 8484. Informācija par Valmieras dzīvnieku patversmē nokļuvušajiem adopcijai pieejamajiem dzīvniekiem pieejama Valmieras mājaslapas www.valmiera.lv sadaļā “Pakalpojumi” – “Dzīvnieku labturība” – “Dzīvnieku patversme un adopcija Valmierā”, kā arī Valmieras dzīvnieku patversmes Facebook kontā.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Līga Bieziņa

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā

Tālr.: 64210682; 26495997

Valmiera jau izsenis bijusi draugos ar apkārtējiem – Beverīnas, Burtnieku un Kocēnu – novadiem, aicinot ceļotājus izbaudīt bagātīgo tūrisma piedāvājumu Valmieras pusē. Nu piedāvājums tapis vēl kuplāks, piedāvājot apceļot topošo Valmieras novadu, lai iepazītu arī Mazsalacas, Naukšēnu, Rūjienas un Strenču novadu bagātību. Valmieras Tūrisma informācijas centrs sadarbībā ar kaimiņu novadiem aicina piedalīties tūrisma akcijā “Iepazīsti savējos”, kas norisināsies no 1.augusta līdz 31.oktobrim!

Dalībniekiem, vadoties pēc foto fragmentiem un raksturojošiem pavedieniem objektu aprakstos, jāatrod konkrētās vietas dabā. Tajās nepieciešams sameklēt koka ripas ar iegravētiem jautājumiem. Atbildes uz jautājumiem aicinām ierakstīt akcijas bukletā. Ja tomēr nevedas nojaust vietu pēc foto fragmenta vai norādēm, iespējams izmantot arī bukletā norādītās GPS koordinātas, kas akcijas dalībniekus aizvedīs uz konkrētajiem objektiem.

Apceļojot Valmieras pusi,  būs iespējams atklāt un savām acīm novērtēt otra dižākā ozola Baltijā varenību, izstaigāt koka skulptūru parku, kas glabā atmiņas par kādreiz tik zināmo, bet mūsdienās tikpat kā izzudušo plostnieka amatu, novērot avotu cirku dabā, apjaust, kā laika gaitā mainījušās senas muižas un parki, kā arī apmeklēt citas zīmīgas un interesantas vietas.

Kopskaitā tūrisma akcijā iekļautas 20 dažādas vietas gan Valmieras pilsētā, gan apkārtējos novados. Lai pretendētu uz galveno balvu – tūristu klases velosipēdu – vai citām veicināšanas balvām, nepieciešams apmeklēt vismaz desmit objektus.

Aizpildītos akcijas bukletus līdz 2020.gada 2. novembrim gaidīsim Valmieras TIC (Rīgas ielā 10, Valmierā, LV - 4201) vai Valmieras pilsētas pārstāvniecībā Rīgā (11.novembra krastmala 29, Rīgā, LV - 1050), ienesot tos klātienē vai arī nosūtot pa pastu (2.novembris – pasta zīmoga datums).

Akcijas noslēguma pasākums plānots 2020.gada 7.novembrī Valmierā, kad spēles veiksmīgākie dalībnieki pēc nejaušības principa saņems veicināšanas balvas no Valmieras pilsētas, kā arī Beverīnas, Burtnieku, Kocēnu, Mazsalacas, Naukšēnu, Rūjienas un Strenču novada tūrisma uzņēmumiem. Galveno balvu – tūristu klases velosipēdu – nodrošina Valmieras pilsētas pašvaldība sadarbībā ar SIA “Aktīvā tūrisma centrs Eži”. Laipni gaidīti Valmieras pusē! Lai piedzīvojums sākas!

 

Informāciju sagatavoja:

Baiba Misiņa

Valmieras Tūrisma informācijas centra

Tūrisma informācijas konsultante

Mob. tālr.: 25770028

Vidzemes plānošanas reģiona deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros bērnam ar funkcionāliem traucējumiem, kuram ir noteikta invaliditāte un ir sagatavots individuālais atbalsta plāns, ir iespēja saņemt individuālajā atbalsta plānā norādītos pakalpojumus līdz 100 pakalpojuma reizēm bērna pilnvērtīgas attīstības un dzīves kvalitātes veicināšanai pie vecāku izvēlēta speciālista. Gadījumā, ja vecākam nav zināms speciālists, pie kura bērnam saņemt nepieciešamo pakalpojumu, tad pašvaldības sociālais dienests sniedz konsultatīvo atbalstu, piedāvājot tuvāk esošos speciālistus, kuri ir reģistrēti sociālo pakalpojumu sniedzēju, ārstniecības iestāžu, ārstniecības personu reģistros vai psihologu reģistrā.

Projektā atbalstu iespējams saņemt arī bērna ar funkcionāliem traucējumiem vecākam vai audžuvecākam, kura bērnam ir sagatavots individuālais atbalsta plāns. Vecākiem pieejamais atbalsts ir psihologa, rehabilitologa, fizioterapeita konsultācijas vai izglītojošas atbalsta grupu nodarbības. Pakalpojumus var saņemt viens vai abi bērna vecāki, kopā nepārsniedzot 20 pakalpojuma reizes par katru ģimenē esošo bērnu, kuram ir noteikta invaliditāte.

Bērniem, kuriem ir izsniegts VDEĀVK atzinums par īpašās kopšanas nepieciešamību ir pieejams sociālās aprūpes pakalpojums. Lai saņemtu pakalpojumu vecākam jāvēršas savas pašvaldības sociālajā dienestā ar iesniegumu. Sociālās aprūpes pakalpojumu iespējams saņemt arī tiem bērniem, kuriem nav sagatavots individuālais atbalsta plāns projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros. Vienlaikus jāņem vērā, ka bērnam ir jābūt deklarētam pašvaldībā, kura piedalās deinstitucionalizācijas projektā.

Deinstitucionalizācijas projekta ietvaros plānots apmaksāt arī “atelpas brīža” pakalpojumu un dienas aprūpes centra pakalpojumus, tomēr šobrīd šo pakalpojumu pieejamība projekta ietvaros ir ierobežota, jo trūkst pakalpojumu sniedzēju. Pozitīvi ir tas, ka ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda līdzfinansējumu tuvāko gadu laikā pašvaldības ne tikai Vidzemes plānošanas reģionā, bet arī citos reģionos, plāno izveidot un attīstīt šos pakalpojumus, lai sniegtu atbalstu ģimenēm, kurās aug bērni ar funkcionāliem traucējumiem.

 

Vairāk informācijas par projektu:

Projekta “Vidzeme iekļauj” vadītāja Ina Miķelsone, mob.t. 29289487, ina.mikelsone PIE vidzeme PUNKTS lv

Sociālo pakalpojumu eksperte Laine Zālīte, mob.t. 26536286, laine.zalite PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Naula Dannenberga, projekta "Vidzeme iekļauj" sabiedrisko attiecību speciāliste, mob.t. 26148024, naula.dannenberga PIE vidzeme PUNKTS lv