Arhīva kalendārs

« February 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Vidzemes inovāciju nedēļas 2021 ietvaros no 22. februāra līdz 26. februārim tiks organizēti 26 iedvesmojoši, izzinoši un diskusijas rosinoši pasākumi, kuros piedalīsies vairāk nekā 50 eksperti.  Viņi dalīsies zināšanās un pārspriedumos, lai iedrošinātu vidzemniekus saredzēt inovācijas potenciālu un lietderību. Visi pasākumi tiek organizēti tiešsaistē, lielai daļai no tiem paredzētas arī tiešraides translācijas, kurām līdzi sekot varēs arī mājaslapā http://innovation.vidzeme.lv. Tāpat mājaslapā iespējams iepazīties ar visiem plānotajiem pasākumiem, kā arī reģistrēties dalībai tajos.

Vidzemes inovāciju nedēļa 2021 tiks atklāta pirmdien,  22. februārī plkst. 10.00, aicinot interesentus noklausīties iedvesmas semināru par inovācijas spēku krīzes apstākļos.

Nedēļas garumā ik dienu notiks tiešsaistes semināri, konferences, tīklošanās pasākumi, attālinātas konsultācijas, radošās darbnīcas un digitāli demonstrējumi. Tēmas, kurās tiks aplūkots inovācijas potenciāls, ir visdažādākās – bioekonomika, energoefektivitāte, izglītība, tūrisms, valsts pārvalde, uzņēmējdarbība, sabiedrības līdzdalība, dati un to pielietojums, atbalsta iespējas attīstībai, metodes inovāciju radīšanai, spēļošana motivācijas veicināšanai u.c.

VIN2021 organizatori – Vidzemes plānošanas reģions, Vidzemes uzņēmējdarbības centrs, Latvijas valsts mežzinātnes institūts Silava, RTU Cēsu studiju un zinātnes centrs, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Valsts kanceleja, Valsts izglītības attīstības aģentūra, Valmieras attīstības aģentūra sadarbībā ar Valmieras pašvaldību, Latvijas IT klasteris, LIAA Madonas biznesa inkubators, Latvijas Pašvaldību savienība, Vidzemes Augstskola, Gulbenes novada pašvaldība, Kocēnu novada pašvaldība sadarbībā ar aktīvā tūrisma centru Eži.

Aicinām iepazīties ar plašo VIN2021 pasākumu programmu, apmeklējot innovation.vidzeme.lv sadaļu PASĀKUMI.

VIN2021 lieldraugi – Vidzemes Augstskola, Re:TV, laikraksts Liesma un laikraksts Druva.

 

>> IELŪGUMA VIDEO



Par Vidzemes inovāciju nedēļu

2021. gadā Vidzemē jau trešo reizi tiks organizēta Inovāciju nedēļa. Tikai šoreiz nedaudz atšķirīgā formātā – inovācijas piekritēji visas nedēļas garumā pulcēsies tiešsaistes pasākumos. Formāts mainās, kvalitāte paliek.

Šis ir pateicīgs laiks, kad visi esam viena tiešsaistes sazvana attālumā. Ir piemērots brīdis, lai paraudzītos, ko dara citi, padalītos ar to, ko darām paši un iegūtu jaunus domubiedrus un sadarbības partnerus. Inovācijas ir gan uzņēmumos, gan publiskajā sektorā. Tās dzīvo sabiedrībā un cerīgi raugās uz jauniešiem, mudinot palūkoties uz lietām citādi – efektīvāk un ilgtspējīgāk.

Vidzemes plānošanas reģions aicina iedzīvināt inovācijas ikdienā un mainīt joprojām pastāvošu priekšstatu, ka inovācijas ir saistītas vienīgi ar tehnoloģijām vai programmēšanu.

Vidzemes Inovāciju nedēļa ir pasākumu kopums, kas tiek īstenots visā reģiona teritorijā. Piecu dienu laikā Vidzemē notiek virkne pasākumu, rosinot esošos un topošos darbiniekus, uzņēmējus, vadītājus saskatīt inovāciju potenciālu savā ikdienā.

Reizēm vajag iedrošināt, reizēm – satikt pareizos cilvēkus, reizēm – gūt apstiprinājumu, ka ir laiks rīkoties!

Inovācija sākas ar domāšanas maiņu. Vidzeme mainās.

 

Jautājumiem par VIN2021 pasākumiem: Ineta Tauriņa ( ineta.taurina PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 26382820)

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību vadītāja ( anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 29454752)

2020. gada pavasarī veiksmīgi tika aizvadīts Kocēnu novada pašvaldības rīkotais konkurss "Novadpētniekam pa pēdām", kurā ikviens interesents tika aicināts pārbaudīt savas zināšanas par Kocēnu novadu. Turpinot iesāktās tradīcijas, radīta jauna spēle “Novadpētnieks CILPO”, kurā izmantoti iedzīvotāju vidū jau labi pazīstamie "cilpošanas" spēles principi.

2021. gadā Vidzemes plānošanas reģions un Vidzemes Uzņēmējdarbības centrs sadarbībā ar Vidzemes pašvaldībām jau trešo reizi organizē Inovāciju nedēļu. Šoreiz Inovāciju nedēļas pasākumi norisināsies nedaudz atšķirīgā formātā – inovācijas piekritēji visas nedēļas garumā pulcēsies tiešsaistes pasākumos. Kocēnu novads spēli "Novadpētnieks CILPO" atklās tieši Vidzemes inovāciju nedēļas ietvaros. Šajā laikā, kad nav iespējams ceļot un satikties klātienē, Kocēnu novads izmanto inovatīvus, virtuālus rīkus, lai satiktos un ļautu gan novadniekiem, gan novada viesiem plašāk iepazīt Kocēnu novadu.

“Novadpētnieks CILPO” ir aizraujoša spēle par un ap Kocēnu novadu - tā vērtībām, simboliem, interesantiem faktiem, personībām un īpašām vietām. Spēli veido 6 Cilpas, kuras savukārt veido ap 30 dažādi jautājumi, uzdevumi un stāsti. Tā ir pastaigu spēle, ~ 3 km garumā, kuru iespējams spēlēt no jebkuras vietas pasaulē, pat ja neatrodies Kocēnu novadā. Viss, kas vajadzīgs, ir telefons, aplikācija un pašu izvēlēts pastaigu maršruts. Vairāk par to, kas ir cilpošana un kā tā notiek, iespējams iepazīties www.cilpo.lv.

Spēle “Novadpētnieks CILPO” tiks atklāta 26. februārī plkst. 10.00 Kocēnu novada Facebook kontā un tā norisināsies no 26. februāra līdz 28. martam. Naskākajiem un zinošākajiem cilpotājiem būs iespēja balvā iegūt CILPOTĀJU komplektu, kas sastāvēs no pārgājienos noderīgiem atribūtiem, kā arī Kocēnu novada suvenīriem un mājražotāju labumiem. Spēle būs pieejama vietnē www.cilpo.lv arī pēc 28. marta, bet pēc noteiktā spēles laika nebūs iespējams tikt pie iepriekš minētajām balvām.

Spēlē piedalīties iespējams gan individuāli, gan savas mājsaimniecības ietvaros – veidojot komandu. Spēle notiek pastaigas formā, kur izmantojot viedtālruni, dalībnieki ik pēc 100 noietiem metriem saņem kārtējo jautājumu – uzdevumu.

"Viens no šī projekta mērķiem, sadarbojoties ar aktīvā tūrisma centru "Eži", bija radīt interaktīvu, aizraujošu prāta spēli, kas kalpotu kā tūrisma piesaistes instruments un vēsturiska atmiņa par Kocēnu novadu. Līdztekus tā ir arī radoša un pielāgota ideja kā organizēt pasākumus attālināti, apvienojot kultūras, sporta un tūrisma nozares" stāsta spēles idejas līdzautore -  Kocēnu novada domes kultūras un starptautisko sakaru koordinatore Nora Urbāne.

Dalības maksa ir 5 EUR, plašāk par spēli uzzini www.cilpo.lv un spēles “Novadpētnieks CILPO” aktualitātēm seko arī Kocēnu novada Facebook kontā. Par Vidzemes inovāciju nedēļu plašāk uzzini apmeklējot vietni innovation.vidzeme.lv.

Informāciju sagatavoja:
Kristers Blūms
Kocēnu novada domes
Attīstības nodaļas
Sabiedrisko attiecību speciālists
Mob.tel.: 27333921
E-pasts: kristers.blums PIE kocenunovads PUNKTS lv 

2020.gads ir bijis izaicinājumiem bagāts gads, taču tas ir bijis īpašs laiks, jo mums bija iespēja piedzīvot Smiltenes pilsētas simtgadi. Atzīmējot Smiltenei 100,  pēc Smiltenes novada pašvaldības pasūtījuma ir izdots unikāls mākslas darbs –  fotogrāmata “100 stipri stāsti”, kas stāsta par šodienas smilteniešiem un novadniekiem – stipriem ļaudīm un par vērtībām, ko atzīst un kuras īsteno ikdienā.

Ideja “100 stipri stāsti” pirmo reizi radās  svētku “Smiltenei 100” režisoram Kārlim Anitenam, kas bija plānota kā fotoizstāde pilsētas centrā un kas būtu kā 100 dienu svētku gaidīšanas pulkstenis, zem kura katru dienu tiek izvietots viens stāsts par stipro Smiltenes cilvēku. Taču 2020.gads mums neļāva īstenot sākotnējo svētku koncepciju, tai pat laikā lika nezaudēt stipro stātu ideju, bet gan meklēt citas formas, kā to realizēt, jo Smiltenes simtgades svētku moto bija par stipriem smilteniešiem un novadniekiem.

Kārlis Anitens: “Pilsētu stipru dara tās ļaudis. Ikviens ir svarīgs – tā ir mana pārliecība. Savukārt ļaužu dažādība piešķir pilsētai krāsas, raksturu, dinamiku. Es ļoti vēlējos, lai smilteniešu nākamajām paaudzēm paliek dokumentēta un emocionāla liecība, cik dažādi, skaisti, stipri, gudri un viedi bija smiltenieši, pilsētai iesoļojot otrajā gadu simtā. Ceru, ka, izlasot simt stāstus, ikviens no mums sajutīs pilsētas kopējo auru un sevi šajā stipro cilvēku stāstā.”

Smiltenes novada domes priekšsēdētājs Edgars Avotiņš: “Pilsēta, novads, Latvija ir tādi, kādu mēs tos veidojam. Šajos 100 stāstos mēs spēsim ieraudzīt daļu no cilvēkiem, kuri mūsu pilsētu ir veidojuši. Viņi vēro, kā tā ir mainījusies, un ar saviem stāstiem iedvesmo nākotnes darbiem un izaicinājumiem.”

Lai projektu realizētu kā unikālu mākslas dabu, Smiltenes novada Kultūras, sporta un mūžizglītības pārvalde piesaistīja smiltenieti Leldi Adeli Cīruli, kura kopā ar savu kolēģi, fotogrāfu Mārtiņu Goldbergu ir strādājuši pie dažādiem audiovizuāliem projektiem. Veicot 100 stipro stāstu atlasi un satiekoties vairākus mēnešus ar cilvēkiem intervijās un fotosesijās, Lelde ir gandarīta par īstenoto unikālo pieredzi un radītiem foto stāstiem: “Šis ir stāsts par cilvēkiem. Par svarīgāko, kas mums katram ir. Par vērtībām, kas nenoveco, un mīlestību, kas iedvesmo. Mēs katrs esam unikāls savā būtībā, bet tajā pašā laikā visi tik vienādi, kad runājam par svarīgo.” Fotogrāfiju autors Mārtiņš Goldbergs: “Man kāds teica, ka iebraucējs nekad nevar kļūt par smiltenieti, par smiltenieti jāpiedzimst. Tomēr smiltenietis tevi apburs ar savu viesmīlību, sirsnību un draudzību. Ja jūsu ceļi ir krustojušies, tad zini, ka maza daļiņa smiltenieša mājo arī tevī. Paldies, ka parādījāt man, ko nozīmē būt smiltenietim, paldies, ka pieņēmāt mani, paldies, ka uzticējāt savu stāstu.”

Fotogrāmata “100 stipri stāsti” ir dziļi personisks, ļoti patiess vēstījums, tie parāda emocijas, stāsta par lietām, kas mums katram ir svarīgas. Ikkatrs no mums ir neaizstājams un ikviens veido Smiltenes un novada vēsturisko un jauno attīstību.

100 stipri stāsti izvēlēti, balstoties uz pašu Smiltenes novada iedzīvotāju aptaujas datiem, vēlmēm un ieteikumiem, kas aptaujas rezultātā tika iegūti 2020.gada pavasarī. Katrs no 100 stāstiem, lai tas būtu interesants un oriģināls, pārstāv kādu no cilvēkam svarīgām tēmām, piemēram, ģimene, patriotisms, mīlestība, darbs, talanti, bērni, nauda, svētki, veselība, Smiltenes vārda nesēji. 100 izvēlētie cilvēki pārstāv plašu Smiltenes un arī novada demogrāfisko spektru – bērni, jaunieši, cilvēki spēka gados, seniori, dažādu profesiju pārstāvji, uzņēmēji, sabiedrībā zināmi cilvēki.

Smiltenes stipro cilvēku stāsti ir nebeidzami, tie ir mums visapkārt. Šie simts ir tikai sākums. Mēs katrs esam stiprs savos uzskatos, vārdos, darbos un domās, tikai to vajag saskatīt, sadzirdēt un novērtēt! Mūs visus vieno spēks un mīlestība pret savu ģimeni, līdzcilvēkiem un vietu, kuru saucam par savām mājām! Šis ir stāsts par stipriem cilvēkiem, stiprā pilsētā, novadā un Latvijā. Tie esam ikviens no mums. 

Simts stipro stāstu atlasi veica Lelde Adele Cīrule un Kate Deņīsova pēc iedzīvotāju aptaujā iesniegtajiem ierosinājumiem. Foto grāmatas sastādītāji ir stāstu autore Lelde Adele Cīrule, fotogrāfiju autors Mārtiņš Goldbergs. Pašvaldības vārdā sakām paldies par ieguldīto darbu šī mākslas darba tapšanā un emocionālo liecību. 

Projekta īstenošanu koordinēja: Velga Mālkalne, Smiltenes novada Kultūras, sporta un mūžizglītības pārvalde, Aija Cunska, Smiltenes novada domes deputāte,  Marita Mūze, Smiltenes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste.

Fotogrāmatu ir iespējams iegādāties attālināti Smiltenes novada Tūrisma informācijas centrā. Vairāk informācija par iegādes kārtību https://visit.smiltene.lv/suveniri/ , informācija saziņai  tālr. 64707575, 29395200 e-pasts: tic PIE smiltene PUNKTS lv.

Video: https://youtu.be/6TzGdLOUl9k

 

Informāciju sagatavoja:
Marita Mūze
Smiltenes novada domes
Sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts: prese PIE smiltene PUNKTS lv
Mob.tel. + 371 28334474
www.smiltene.lv

Portāla Historia.lv vēsturnieki sadarbībā ar Kocēnu novada pašvaldību izveidojuši aptuveni 12 km garu maršrutu "Rubenes-Vaidavas ezera vēstures un dabas taka", kurā iekļauti 22 objekti.

Rubenes-Vaidavas ezera vēstures un dabas taka kājāmgājējiem un riteņbraucējiem piemērotā apļveida maršrutā ved apkārt skaistajam Vaidavas ezeram, dodot iespēju apvienot aktīvo atpūtu un ainavisku skatu baudīšanu ar vietējai un Latvijas vēsturei nozīmīgu vēsturisku vietu un kultūras pieminekļu apskati. Maršruts publicēts ŠEIT

Vaidavas ezera krastos cilvēki sākuši dzīvot jau no bronzas laikmeta – par to liecina saglabājušās šī perioda apbedījumu vietas – Trēziņu un Briņķu akmeņkrāvuma uzkalniņu senkapi. 

Vēlajā dzelzs laikmetā šeit, mūsdienu Kocēnu novada Kocēnu un Vaidavas pagastu teritorijā, izveidojās Tālavas latgaļu Gaujas labā krasta zeme Imera, kur 1208. gadā priesteris Indriķis, Livonijas hronikas autors, Rīgas bīskapa Alberta uzdevumā uzcēla baznīcu un nodibināja senāko kristīgo draudzi latgaļu zemēs. Ezera ziemeļaustrumu galā novietotais Vaidavas pilskalns ir viena no iespējamajām Beverīnas pilsvietām. 

Takas maršrutā vēl var iepazīties ar 2020. gadā atjaunoto seno Rubenes baznīcu, kurā iekārtota interaktīvā ekspozīcija “Pa hronikas pēdām”, skaisto 19.gs. sākumā no koka celto mācītājmuižas kalpotāju namiņu, draudzes skolu, kurā mācījies slavenais ķīmiķis Pauls Valdens, bruģētu vecā Rīgas ceļa posmu; apskatīt Vaidavas un Veļķu muižas, muižu un vecsaimniecību alejas, “Tētiņu kapus” – vienīgo Latvijā zināmo hernhūtiešu kapsētiņu, krustakmeņus, senās lauksaimniecības pieminekļus, dažādas teiku un nostāstu vietas, padzerties no Briņķu sila Veselības avota.

Takā var doties, maršrutu sākot no jebkuras vietas, taču labāk to darīt no Rubenes vai Vaidavas ciematiem, kur ir iespējams gan ērti novietot automašīnu, gan arī iegādāties pārtiku vietējās tirdzniecības vietās.

Izmantojot Historia.lv platformu, tajā iekļauto "Vietu" sadaļu un kartes moduli, jebkurš interesents var pats izveidot līdzīgu interaktīvu karti, kas tūristiem ļauj gan labāk plānot maršrutus, gan, lietojot karti viedtālrunī, ērti orientēties dabā un katrā objektā iegūt plašāku informāciju par attiecīgo apskates vietu. Historia.lv plāno tuvākajā laikā līdzīgas kartes izveidot arī Kokmuižas vēsturiskajam kompleksam un Ežu Gaujmalas takas posmam Valmiera-Sietiņiezis.

Informāciju sagatavoja:
Elīna Upīte
Kocēnu novada domes
Attīstības nodaļas
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob.tel.: 26115449
E-pasts: medijiem PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv