Arhīva kalendārs

« May 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Ar Ūsiņiem iesākas latviešu jaunais saimnieciskais gads, tādēļ arī Valmiermuižā sākas rosība. Tā kā vēl tik drīz nevaram kuplākā pulkā tikties, ziņojam, ka starptautiskais etnofestivāls SVIESTS tiek pārcelts uz 2021. gada 28. augustu, kad Valmiermuiža jau atkal kļūs par pasaules centru, kur, diženas uguns skulptūras izgaismoti, mēs kulsim sviestu un kalsim dzelzi! Ikgadējais etnofestivāls SVIESTS aicinās uz svinībām, mūziķu koncertiem, tirgošanos, meistarnīcām un citām lustēm visas dienas un nakts garumā.

Valmiermuižā šoreiz izcelsim ļaudis, kuri jaudā – kuriem pašiem, viņu darbiem un izpausmēm raksturīga jauda – mūzikā, amatniecībā, dzīves uztverē. Viens no jaudīgākajiem elementiem ir dzelzs, ko dabā nevar tīrā izpausmē sastapt. Līdz ar to gan sviests, gan dzelzs ir kultūras produkts – tīra, dabiska manta, kura radusies, cilvēkam jaudīgi uz to iedarbojoties. Pandēmijas laiks, kas, cerams, vasaras noslēgumā būs jau pierimis, daudziem lika ieturēt garu pauzi, izvērtēt savas prioritātes un pielāgot ikdienu, tāpēc festivāla apmeklētājiem vēlamies sniegt jaunu, jaudīgu uzrāvienu – kuļam sviestu un kaļam dzelzi!

Etnofestivāls SVIESTS ir iesaistījies Radošās Eiropas projektā „NuFolk – Global Connections”, kā ietvaros tiek veidots starptautisks folka orķestris, kurš uzstāsies arī Valmiermuižā. Galvenie ārzemju viesi būs jaudīgais un teatrālais ukraiņu dāmu grupējums „Dakh Daughters”. Latviešu etnomūziku pārstāvēs pieredzējušie „Skyforger” akustiskā skanējumā, kā arī jestrie „Rahu the Fool” un „Kaktu balles muzikanti”, kas vakaru noslēgs ar dančiem. Īpaša un maģiska festivāla atpazīšanas zīme ir uguns skulptūra, kuru radīs mākslinieks Jordi NN no Spānijas kopā ar igauņu skaņu mākslinieku Silver Sepp – taps muzikāli skanoša vides skulptūra, kuru vakara gaitā aizdedzinās.

Publicitātes foto

Vairāk informācijas par pasākuma programmu etnosviests.lv, kā arī, pievienojoties pasākumam Facebook. Pasākuma dienas daļa ir bez maksas. Ieejas maksa vakara cēlienam, biļetes iegādājoties pirms notikuma, ir 10,00 EUR, bet pasākuma dienā 15,00 EUR (bērniem līdz 13 g.v. bez maksas). Biļešu tirdzniecība tiks atsākta, kad tuvosies pasākums un būsim droši par tā īstenošanas iespējām.

Etnofestivālu SVIESTS rīko Valmiermuižas kultūras biedrība un Kultūras menedžmenta centrs „Lauska”. Atbalsta Valmiermuižas alus darītava, Burtnieku novada pašvaldība, Valmieras pilsētas pašvaldība, Valsts kultūrkapitāla fonds, garškopju kustība „Gardu muti” un citi labvēļi.

Plašākai informācijai:
Valmiermuižas kultūras biedrība, kultura PIE valmiermuiza PUNKTS lv, tālr. nr.: 27337798


 

Lai iepazīstinātu ar Valmieras mērķiem un vīziju, esot ceļā uz Eiropas kultūras galvaspilsētas statusu 2027.gadā, un veicinātu sabiedrības iesaisti konkursa pieteikuma izveidē, 18.maijā no plkst.10.00 tiešsaistē notiks līdzdalības forums, kurā aicināti piedalīties Valmieras un topošā Valmieras novada iedzīvotāji. Tiešraide latviešu valodā ar surdo tulkojumu tiks nodrošināta Valmiera2027 Facebook lapā.

Pirmajā daļā no plkst.10.00 līdz 11.30 Valmieras Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 pārstāvji iepazīstinās ar Valmieras pilsētas un topošā novada ieguvumiem, kandidējot uz Eiropas kultūras galvaspilsētas statusu 2027.gadā, programmas stratēģiskajiem virzieniem un līdz šim paveikto gan darba grupu procesos, gan programmas izstrādē. Savukārt dažādu radošo nozaru pārstāvji dalīsies ar savu pieredzi, risinot līdzvērtīgus stratēģiskos izaicinājumus. Par paveikto un būtiskākajiem secinājumiem stāstīs Inese Dābola, Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles stratēģisko partnerattiecību direktore, Anna Muhka, Latvijas Nacionālās bibliotēkas korporatīvās komunikācijas vadītāja, Rīga 2014 starptautiskās komunikācijas un mārketinga vadītāja, un Matīss Šteinerts, arhitekts – antropologs.

Līdzdalības foruma otrajā daļā no plkst.15.00 līdz 17.00 ikviens Valmieras pilsētas un topošā novada iedzīvotājs ir aicināts piedalīties darba grupās Zoom platformā, kurās kopīgi tiks radītas idejas un meklēti risinājumi, kas kļūs par daļu no Valmieras Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 programmas piedāvājuma. Pieteikšanās Zoom darba grupām ŠEIT. Foruma rīta un pēcpusdienas sesijas vadīs Mārtiņš Eņģelis, LTV raidījumu “Ielas garumā” un “Kultūrdeva” veidotājs un pilsētvides pētnieks.

Valmieras pilsētas pašvaldība tiešsaistes līdzdalības forumu divās daļās organizē sadarbībā ar multimediju satura un pasākumu producēšanas uzņēmumu “Story Hub”.

Ceļš uz Eiropas kultūras galvaspilsētas statusu sācies vienlaikus ar topošā Valmieras novada kultūras stratēģijas izstrādi. Tajā iesaistītas nevalstiskās organizācijas, radošo un kultūras industriju pārstāvji, izglītības un kultūras iestādes, kā arī dažādu saistīto nozaru profesionāļi. Eiropas kultūras galvaspilsētas statuss 2027.gadā topošā Valmieras novada kultūras stratēģijā izvirzīts kā ambiciozs mērķis.

Lēmumu piedalīties iniciatīvā Valmieras pilsētas pašvaldības dome atbalstīja 28.janvārī, programmas īstenošanai nosakot vairākus mērķus, tajā skaitā veicināt Valmieras pilsētas un Valmieras novada ekonomisko izaugsmi, nacionāli un starptautiski konkurētspējīgas kultūrvides attīstību, kultūras infrastruktūras atjaunošanu, atpazīstamību nacionālā un starptautiskā mērogā, kā arī izglītotas, aktīvas, radošas un uz videi draudzīgu dzīvesveidu orientētas sabiedrības attīstību, iedzīvotāju līdzdalību un iesaisti sabiedrībai nozīmīgās norisēs, pilsētvides attīstībā, kultūras un jaunrades procesos.

2027.gadā Eiropas kultūras galvaspilsētas nosaukums tiks piešķirts vienai Latvijas un vienai Portugāles pilsētai.

Informāciju sagatavoja:
Juta Riekstiņa
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 642 07150

Valmiera kā viena no dalībpilsētām šogad ir iesaistījusies GreenFest' 21 Mākslas festivālā – mākslas un vides mijiedarbībā balstītā notikumā, kā laikā no maija līdz oktobrim Valmierā, Cēsīs, Siguldā un Gaujas Nacionālā parka perifērijās tiks radīti vides mākslas objekti landart formā. Valmieras Dizaina un mākslas vidusskola (VDMV) piesaka dalību festivālā ar projektu “Maģistrāle PĻAVA”, kā izveide tiek uzsākta piektdien, 7.maijā.

Mākslas festivāla laikā, veidojot vides mākslas objektus, zinātniski radošā komanda izskata dažādu dzīvotņu izzušanas problemātiku. Tas ir tiešs videi nedraudzīgas saimniekošanas rezultāts, norādot uz sekām ilgtermiņā. Šī gada festivāla tēma ir “Kad bites no planētas pazudīs pavisam, cilvēkam paliks tikai četri gadi, ko izdzīvot” (Moriss Meterlinks).

Projekta "Maģistrāle PĻAVA" laikā Valmierā tiks veidota dabiskā pļava, vairojot un stiprinot pilsētā sastopamo augu un dzīvnieku bioloģisko daudzveidību. VDMV iecerējusi dabiskajā pļavā izpļaut noteiktas kontūras – celiņus un/vai laukumus –, kur apmeklētājiem iespējams vērot dabiskās un mākslīgi veidotās vides atšķirības. Tādējādi uzmanība tiks vērsta uz dabiskās pļavas daudzveidību pret kultivētā zāliena vienveidību. Objektu laika gaitā līdz GreenFest’21 Mākslas festivāla beigām oktobrī paredzēts pakāpeniski papildināt ar vizuālā herbārija attēliem, nosaukumiem latviešu un latīņu valodās un aprakstiem – dabas studiju zīmējumiem, kurus mākslas skolas audzēkņi radīs plenēra laikā. Tāpat arī tiks piesaistīti nozaru speciālisti un organizēti izglītojoši pasākumi pļavā. Objektā paredzēta arī privātās pamatskolas ZAĻĀ SKOLA audzēkņu veidotas bišu un kukaiņu mājiņas uzstādīšana, sadarbībā ar Vidzemes Augstskolu plānota objekta iemūžināšana ar dronu, citu sadarbības partneru un iedzīvotāju iesaiste.

Vides mākslas darbs “Maģistrāle PĻAVA” atradīsies Dīvaliņa pļavās Valmierā. Tā ir ar plašiem, ik gadu pļautiem, bet ne mērķtiecīgi veidotiem zālājiem klāta teritorija, kur pļavas zaļajā zonā krustojas cilvēku iestaigātas mazās maģistrāles. “Maģistrāle PĻAVA” tiks veidota tuvāk Lucas un Palejas ielām esošajā Dīvaliņa pļavu zonā. Teritorijā tiks izpļauts papildu maģistrāles raksts, veidojot pļavas un pilsētas mijiedarbību, rosinot asociācijas ar urbanizācijas elementiem – ceļi, maģistrāles, artērijas. Šādā veidā pilsētas iedzīvotāji un viesi aicināti novērtēt Latvijas dabas mantojumu – dabiskās pļavas, kas bagātas ar ārstnieciskām, kā arī šobrīd jau apdraudētām augu sugām.

“”Maģistrāle PĻAVA” būs vienlaikus mācību vide arī visiem tās apmeklētājiem – vai un kā spēsim šādu dabas bagātību veidot un saglabāt tepat mums līdzās. Tā būs dabas un cilvēka mijiedarbība, kur katrs būsim aicināti paviesoties, baudīt un mācīties, taču arī saudzēt un arvien vairāk iestāties par šādu dabas bagātību saglabāšanu un vairošanu,” par “Maģistrāli PĻAVA” stāsta VDMV direktore Inese Mētriņa. Pļava sāks ziedēt jau šajā vasarā, bet nākamajā gadā krāšņo ziedu būs vēl vairāk, jo augu atjaunošanai un augšanai nepieciešams ilgāks periods.  

"GreenFest' 21 Mākslas festivālu" organizē biedrība "GreenFest". Mākslas festivāls veidojies no "GreenFest", kas pēdējo trīs gadu laikā kļuvis par gaidītu notikumu Siguldā, Zaļās Villas kvartālā, aicinot pievērsties tādām vērtībām kā "Dzīvo zaļi. Rīkojies viedi. Dzīvo veselīgi". Šis ir pirmais gads, kad notiek GreenFest Mākslas festivāls, kas tiecas dabīgi plesties pa Gaujas Nacionālā parka teritoriju, lai kļūtu par pirmo bioloģisko reģionu Latvijā. Valmierā plānota divu Mākslas festivāla vides mākslas objektu izveide.

Mākslas festivāla šī brīža sadarbības partneri ir Siguldas novada pašvaldība, Valmieras pilsētas pašvaldība, Cēsu pilsētas Mākslas skola, Cēsu novada pašvaldība, VDMV, Siguldas Mākslu skola "Baltais flīģelis", Latvijas Mākslas akadēmija, LKA Kultūras koledža, Vides Risinājumu institūts, sociālais uzņēmums “Visi var” un biedrība “Cerību Spārns”. Projekta kuratori ir Jānis Ķīnasts, Gints Sippo, Antra Priede, Karīna Vītiņa un Eva Vēvere. Projekts piesaista vides ekspertus un pētniekus, lai zinātniski iedziļinātos tēmas būtībā, – Janu Simanovsku, Dainu Bojāri, Edgaru Bojāru un  Rūtu Abaju no Vides Risinājumu institūta.

Informāciju sagatavoja:
Līga Bieziņa
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā
Tālr.: 64210682; 26495997