Arhīva kalendārs

« January 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Aizvien biežāk saskaramies ar iedzīvotāju un uzņēmēju interesi par piemērotākajiem risinājumiem saules paneļu uzstādīšanai. Lai sniegtu atbildes uz šiem jautājumiem, š.g. 21. janvārī plkst. 11:00 Vidzemes plānošanas reģions rīko tiešsaistes semināru mājsaimniecībām, uzņēmējiem un pašvaldību kapitālsabiedrībām “Soli pa solim līdz saules paneļiem”. Seminārā uzzināsiet par ceļu līdz saules paneļiem, kas jāņem vērā izvēloties paneļus, kādas ir pieejamās finansējuma iespējas, kā arī varēsiet iepazīties ar pieredzi saules sistēmas izstrādē un pieslēgšanā kopējā tīklā.

Projekta “Smart Living” ietvaros esam sapulcējuši šajā jomā zinošus ekspertus. Semināra laikā eksperti iepazīstinās ar saules potenciālu Latvijā, kā izvēlēties paneļiem piemērotāko vietu, kā arī nodemonstrēs kalkulatoru saules paneļu uzstādīšanai elektroenerģijas ražošanai. AS “Sadales tīkls” pārstāvis pastāstīs, kas praktiski jādara, lai tiktu līdz saules paneļiem, kādi ir līdz šim Latvijā uzstādīto saules paneļu dati. SIA “Enefit” iepazīstinās ar tehnoloģiskajiem risinājumiem un parametriem, kas jāņem vērā, izvēloties piegādātāju. Savukārt Raivis Dejus stāstīs par savu pieredzi saules sistēmas izstrādē un pieslēgšanā kopējā tīklā, un noslēgumā AS “Swedbank” pārstāvis iepazīstinās ar saules paneļu finansēšanas iespējām un nosacījumiem.

Detalizētāka semināra programma apskatāma šeit.

Dalība seminārā ir bez maksas, taču iepriekš jāreģistrējas šajā saitē: https://ej.uz/solipasolimSmartLiving

Pēc reģistrācijas, tuvojoties pasākumam, katram dalībniekam tiks nosūtīta Zoom platformas saite tiešsaistes semināram.

Seminārs tiek organizētas Interreg Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projekta “Praktiski risinājumi gudrai energoresursu izmantošanai” (Smart Living) ietvaros. Projekta mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par videi draudzīgu dzīvesveidu un pārdomātu enerģijas resursu izmantošanu Latvijā un Igaunijā, apvienojot abu valstu zināšanas un partneru organizāciju kompetenci. Latvijā projektu īsteno Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris un Vidzemes plānošanas reģions, Igaunijā – Tartu reģionālā enerģētikas aģentūra.

Papildu informācijai: Ineta Tauriņa, "Smart Living" projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: ineta.taurina PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Rūta Ročāne, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, ruta.rocane PIE vidzeme PUNKTS lv

 

Augstāk minētā informācija šajā publikācijā atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

 

CITAS VIDZEMES ENERGOEFEKTIVITĀTES ZIŅAS

 

_


2020. gada 1. decembrī Vidzemes plānošanas reģions rīkoja vebināru “Kā piedāvāt savu pakalpojumu dabas tūristam?”, kurā piedalījās tūrisma nozares pārstāvji – gan uzņēmēji, gan pašvaldību speciālisti.  Laikā, kad dabas un pārgājienu tūrisms kļūst arvien populārāks un cilvēki savas izvēles bieži vien balsta informācijā, ko iegūst sociālajos medijos, vebinārā runājām par dabas tūristam draudzīgiem pakalpojumiem, sadarbošanos ar citiem pakalpojumu sniedzējiem gan reālajā, gan digitālajā vidē, sociālajiem medijiem kā lielisku atbalsta kanālu, lai veidotu attiecības ar esošajiem un potenciālajiem viesiem.  Vebinārs uzrunāja negaidīti lielu skaitu interesentu – teju 300 – , kas liecina par tēmas aktualitāti.

Zināšanās un pieredzē dalījās:

  • projekta Mežtaka vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā Maija Rieksta
  • ekonomikas zinātņu doktore Aija Van der Steina
  • sociālo mediju eksperts Vilhelms Meisters
  • dabas tūrists un garo distanču gājējs Andžejs Stepančuks

 

VEBINĀRA IERAKSTS

Tiem, kam nebija iespējas piedalīties vebinārā, piedāvājam noskatīties vebināra ierakstu kanālā Youtube.

 

PREZENTĀCIJAS

Maija Rieksta, projekta Mežtaka vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā

 

Andžejs Stepančuks, dabas tūrists, garo distanču gājējs

 

Aija Van der Steina, Dr. oec. Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta vadošā pētniece, Vidzemes Augstskolas un Monašs Universitātes (Austrālijā) vieslektore

Vebinārā minētais dokuments “Organizācijas partnerību izvērtējuma forma”

 

Vilhelms Meisters, Radošās aģentūras “WRONG Digital” Sociālo mediju nodaļas vadītājs

 


PIETEIKŠANĀS ZĪMEI “GĀJĒJIEM DRAUDZĪGS” 

1. Zīmes “Gājējiem draudzīgs” kritēriju buklets

2. Pieteikuma anketa zīmei “Gājējam draudzīgs”"

 -> vispārīgā pieteikuma anketa

-> pieteikuma anketa naktsmītnēm

3. Pieteikšanās:

Vidzemē: ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv, +371 29335677

Citur Latvijā: lauku PIE celotajs PUNKTS lv .

 

Jautājumiem saistībā ar vebināru un projektu "Mežtaka": projekta vadītāja Maija Rieksta, maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv, +371 26099521

 

Vebinārs tika īstenots projektā "Pārrobežu pārgājiena maršruts "Mežtaka"" ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmas 2014.–2020. gadam finansiālu atbalstu.

 

Informāciju sagatavojusi: Māra Sproģe, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, tālr.: +371 26488091, mara.sproge PIE vidzeme PUNKTS lv

 

CITAS PROJEKTA "MEŽTAKA" ZIŅAS

 

---

Starptautiskā projekta “BalticBiomass4Value” partneri Polijā ir paveikuši nozīmīgu pētījumu, kurā tika veikta biomasas vērtību ķēžu kartēšana Baltijas jūras reģiona (BJR) valstīs. Pētījuma galvenais mērķis bija kartēt biomasas resursus un loģistiku no dažādiem avotiem (lauksaimniecības, pārtikas un dzīvnieku barības rūpniecības, mežsaimniecības un kokrūpniecības nozares, sadzīves atkritumiem, notekūdeņu dūņām, zivsaimniecības), kā arī visbiežāk izmantotās bioenerģiju tehnoloģijas BJR valstīs.

Projekta ietvaros ekspertu komandas no dalībvalstīm apmainījās ar informāciju par paraug praksi ne vien bioenerģijas izmantošanā, bet arī papildu vērtību ķēdēs, kuru pamatā ir bioloģiskie resursi. Kartēšanu vadīja pētnieki no Varmijas - Mazūrijas universitātes Olštinā, Polijā (UWM), to veicot deviņās BJR valstīs: Dānijā, Vācijā, Igaunijā, Somijā, Lietuvā, Polijā un Zviedrijā, tostarp Latvijā, un Norvēģijā.

Kartēšana pētījuma ietvaros tika īstenota, lai sekmētu ilgtspējīgas un efektīvas atjaunojamās enerģijas ražošanu un uzlabotu siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanu BJR. Pastāv uzskats, ka ģeogrāfisko un ekonomisko apstākļu dēļ Ziemeļeiropā, un īpaši BJR valstīs, ir īpaši labvēlīgi priekšnoteikumi biomasas izmantošanai bioenerģijas ražošanā. Pētījumā iekļautās valstis ir atšķirīgas pēc lieluma, zemes izmantošanas struktūras un iedzīvotāju skaita, tāpēc tās atšķiras biomasas potenciāla un bioenerģijas tehnoloģiju ziņā.

Pētījumā noskaidrots, ka lielākais lauksaimniecības biomasas, kūtsmēslu un vircas potenciāls ir Vācijā un Polijā. Savukārt Zviedrijā ir lielākais granulu ražošanas iekārtu skaits un iegūtais siltumenerģija apjoms no biomasas. Lielākais ražošanas apjoms tika konstatēts Vācijā, kas ir vadošā biogāzes ražotāja pētīto valstu starpā (Vācijā atrodami līdz pat 92 % no visām biogāzes ražotnēm BJR. Vācija izceļas ar vislielāko siltumenerģijas no biomasas gala patēriņu visās nozarēs. Pētījuma autori konstatēja, ka bioenerģija veido nozīmīgu atjaunojamās enerģijas daļu lielākajā daļā BJR valstu, kā arī tika gūts apstiprinājums biomasas potenciālam un bioenerģijas tehnoloģiju lielajai dažādībai BJR valstīs. Pētījuma rezultāti liecina, ka Ziemeļeiropas izvēlētais virziens var kalpot par paraugu citiem pasaules reģioniem un uzlabot to centienus bioenerģijas attīstībā.

Būtiskas pētījumā veiktās kartēšanas atziņas - BJR valstīs ir 279 granulu ražotnes, atrodas 11 964 biogāzes iekārtas (no tām 92% sastopamas Vācijā), bioenerģija ir svarīga atjaunojamās enerģijas struktūrā astoņās no deviņām kartētajām valstīm. Savukārt Latvijā ir konstatēts vislielākais bioenerģijas īpatsvars kopējā enerģijas bruto galapatēriņā. 

Plašāk ar pētījuma gala ziņojumu (angļu valodā) iespējams iepazīties projekta mājaslapā https://balticbiomass4value.eu/

Ilustrācija: Unsplash.com

***

Par projektu "BalticBiomass4Value"

Projekts “Biomasas vērtību ķēdes attīstība Baltijas jūras reģionā (BalticBiomass4Value)” tiek īstenots Interreg Baltijas jūras reģiona sadarbības programmas 2014.-2020. gada ietvaros. Tā īstenošanā iesaistījušies 17 partneri no 8 valstīm.

Projekta mērķis – pilnveidot Baltijas jūras reģiona publiskā un privātā sektora organizāciju un uzņēmumu kapacitāti biomasas vērtību ķēdes resursu ilgtspējīgā un ekonomiski efektīvā izmantošanā un pārvaldībā, sekmējot augstas pievienotās vērtības produktu un atjaunojamās enerģijas risinājumu attīstīšanu un resursu pārvaldības modeļu uzlabošanu. Tāpat ar projekta aktivitātēm plānots uzlabot BJR valsts un privātā sektora dalībnieku spēju ražot bioenerģiju videi draudzīgākā un ekonomiski izdevīgākā veidā, izmantojot jaunus biomasas avotus (galvenokārt bioloģiskos atkritumus) enerģijas ražošanai, kā arī iespējas izmantot bioenerģijas sānu plūsmas augstas vērtības bioproduktiem.

Jautājumiem: Kristaps Ročāns, projekta BalticBiomass4Value vadītājs Vidzemes plānošanas reģionā, kristaps.rocans PIE vidzeme PUNKTS lv.

 

CITAS PROJEKTA "BalticBiomass4Value" ZIŅAS

 

---

Paaudze “Z” un Milleniāļi, kuru vērtības, vajadzības un intereses kļūst videi arvien draudzīgākas, ir viens no galvenajiem virzītājspēkiem klimata pārmaiņu un ilgtspējas attīstībā, kļūstot par uzņēmējiem, topošiem lēmumu pieņēmējiem un aktīviem sabiedrības locekļiem. Apvienojot utopiskos ideālus ar uzņēmējdarbības garu, Baltijas jūras reģiona un Ziemeļvalstu jaunie entuziasti izstrādā novatoriskus risinājumus aktuālām vides problēmām. Vadošais Ziemeļvalstu un Eiropas reģionālās attīstības un plānošanas pētniecības centrs Nordregio kopā ar Vidzemes plānošanas reģionu un partneriem no Baltijas jūras reģiona (BJR) ir izveidojuši >> IEDVESMOJOŠU BROŠŪRU << (angļu valodā), lai parādītu ilgtspēju kā arvien biežāk aktualizētu svarīgu politisku jautājumu un ikdienas sarunu tēmu. Šie iedvesmojošie stāsti par jauniešiem, kuri ikdienā rada inovatīvus produktus, pakalpojumus, iniciatīvas un kustības, motivē ikvienu pievienoties ceļā uz ilgtspējīgāku ekonomiku.

 

Iedvesma tepat blakus

Jau ziņojām par vidzemnieces Māras Lieplapas stāstu (lasi ŠEIT), kurā, izmantojot Vidzemes reģiona lauku neizmērojamo potenciālu, Māra ražo augu tējas, vienlaikus rūpējoties par dabas resursu ilgtspēju un augstas pievienotās vērtības iegūšanu no tiem. Viņas uzņēmējdarbības gars un mīlestība pret savu reģionu ir radījusi PLŪKT tējas, kas, sadarbojoties ar vietējiem zemniekiem un zemju īpašniekiem, veicina vietējo identitāti.

Igauniete Liisa Aavik iedvesmo ar viņas ilgtspējīgo dzīvesveidu, kuru blogere dēvē par izaicinājumu pašai sev. Viņas misija ir ne tikai atrast ilgtspējīgus risinājumus ikdienas atkritumu samazināšanai, bet arī dalīties savās gaitās, vadot darbnīcas un sniedzot konsultācijas citiem bezatkritumu (Zero Waste) entuziastiem. Liisa atradusi efektīvu pieeju šķietami visam, sākot ar drēbju un mājas tīrīšanu, līdz pat dzērienu un pārtikas baudīšanai, neradot papildu atkritumus un nekaitējot videi. Savus ierosinājumus igauniete pamato ar personīgo pieredzi, kas radusies, pētot vietējo ražotāju bezatkritumu preces. "Mērķis nav manipulēt ar cilvēkiem, bet gan palīdzēt viņiem saprast, kā šīs idejas izmantot savā labā," uzsver Liisa.

Koprades spēks

Tikmēr Kopenhāgenā Huans Medina kopā ar draugiem no dzimtās Kolumbijas nodibinājis uzņēmumu Kaffe Bueno, kurā jaunieši nodarbojas ar atkārtoti izmantotu samaltu kafijas atkritumu pārvēršanu kosmētikā, uztura līdzekļos un funkcionālos pārtikas produktos. Jau kopš bērnības Huans ir iepazinis kafijas kultūru un pārzina tās slepenās, veselību uzlabojošās īpašības. Komanda strādā ar kafijas pupiņu neizmantoto potenciālu, lai samazinātu atkritumu daudzumu un radītu vērtīgus produktus.

Savukārt Zviedrijā bāzētā komanda – Fredriks, Leo un Andželo –, atminoties savas karjeras nozīmīgāko mirkli, stāsta, „prezentējot ideju līdzās Barakam Obamam un Grētai Thunbergai, Fredriks skaidri nodefinēja mūsu misiju: nogādāt šo jūraszāli pēc iespējas vairāk govīm, pēc iespējas ātrāk”. Šobrīd jauniešu mērķis ir samazināt 4% no liellopu radītajām siltumnīcefekta gāzu emisijām, barojot govis ar sarkanajām jūras aļģēm. Viņu radītais uzņēmums Volta Greentech jau šobrīd spēris nozīmīgus soļus, lai samazinātu lopkopības ietekmi uz vidi, piedāvājot iespēju ražot gaļu un piena produktus ar samazinātu metāna daudzumu.

Vienoti mērķi, dažādi risinājumi

Mērķis samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas ir arī somam Sami Holmstrēmam, kurš rada olbaltumvielas, kā ražošanai nepieciešami vien minimāli ūdens un zemes resursi, turklāt, procesa laikā netiek ietekmēti dzīvnieki. “Būtiski, ka šo olbaltumvielu ražošanas veidu Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija pētīja jau 1960. gados, taču tikai tagad atjaunojamās enerģijas ražošanas apjoms un pieejamība to ir padarījusi pielietojamu arī praksē”, stāsta Sami. Jaunietis pieļauj iespēju, ka inovācijas specifikas dēļ nākotnē resursu ražošana varētu norisināties Sahāras tuksnesī, Arktikā vai pat kosmosā. Vienlaikus ir skaidrs, ka tas varētu pilnībā mainīt pārtikas ražošanas tendences.

Vācijas ziemeļos Nadīne Sidova palīdz saglabāt bioloģisko daudzveidību, ieviešot mieru starp dārzniekiem un gliemežiem, kas iznīcina dobēs esošos stādus. Viņas izgudrojums Schnexagon ir dabisko eļļu un virsmaktīvo vielu kombinācija, kas, neizmantojot pesticīdus, novērš gliemežu pielipšanu virsmām, tādējādi padarot augus tiem netīkamus.

Un šie ir tikai daži no iedvesmas avotiem...

Projekta “BeUBio” >> INTERAKTĪVĀ PLATFORMA << izstrādāta, lai apkopotu stāstus par jauniešiem, kuru biznesa idejas, ikdiena un citas aktivitātes mudina apkārtējos uz ilgtspējīgāku ekonomiku. Ar visdažādākajiem piemēriem, jaunieši no visa Baltijas jūras reģiona iedvesmo inovatīvu uzņēmējdarbības virzienu rašanos, vienlaikus pozitīvi ietekmējot vidi un sabiedrību. Brošūras mērķis ir dalīties stāstos, iedvesmot citam citu, būt drosmīgam un attīstīt jomas, kas vērstas uz ilgtspēju. Meklējot nišas risinājumus, radot unikālus produktus un novatoriskus pakalpojumus no atjaunojamiem dabas resursiem, paveras durvis uz ekonomisku izaugsmi, vienlaikus pielietojot vērtību no nepietiekami izmantotiem dabas resursiem.

***

Brošūru, ar Vidzemes plānošanas reģiona atbalstu, sagatavojuši Nordregio pētniecības centra pārstāvji Baltijas jūras sadarbības programmas projekta “Baltijas jūras reģiona jaunatnes loma aprites ekonomikas un ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanai” (BeUBio) ietvaros. Projekta mērķis ir veicināt BSR jauniešu iesaistīšanos pārejā uz atjaunojamos dabas resursos balstītu ekonomiku un radīt sinerģiju ar citiem dalībniekiem un iniciatīvām, kas risina Apvienoto Nāciju Organizācijas izstrādātos ilgtspējīgas attīstības mērķus.

Papildu informācijai: Santa Vītola, projekta “BeUBio” vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, santa.vitola PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

 

CITAS PPROJEKTA "BeUBio" ZIŅAS

 

---

Pašvaldību energopārvaldnieki, ēku apsaimniekotāji un lēmumu pieņemšanā iesaistītie speciālisti ir aicināti šī gada 27. janvārī piedalīties Vidzemes plānošanas reģiona rīkotajā tiešsaistes seminārā “ENERGOEFEKTIVITĀTES UN ATJAUNOJAMO ENERGORESURSU PROJEKTU VĒRTĒŠANA UN FINANSĒŠANA”. Seminārs būs noderīgs energoefektivitātes projektu sagatavošanas darbā, palīdzot izprast, kādai informācijai lēmumu pieņēmējiem jāpievērš uzmanība. Pašvaldībām nereti nākas izvēlēties, kurus objektus atjaunot pirmos. Seminārā apskatīsim, kā efektīvāk veikt šo izvēli un izvērtēt energoefektivitātes projektus gan no plānošanas viedokļa, gan izvērtējot to ekonomiskos rādītājus un rīkojot iepirkumus.

Noslēdzoties projektam “EFFECT4buildings”, kura ietvaros izstrādāta rokasgrāmata “Finanšu instrumenti un rīki ēku energoefektivitātes uzlabošanai” (apskatāma šeit), vēlamies sīkāk iepazīstināt finanšu aprēķinu rīku, kas var palīdzēt izvērtēt projektu rentabilitāti. SIA “Ekodoma” speciāliste Marika Rošā pastāstīs, kā vērtēt energoefektivitātes un atjaunojamo energoresursu projektus pašvaldībā, savukārt Latvijas Vides investīciju fonda speciāliste Zane Bilzēna stāstīs par viedajām finansēm gudrajām ēkām. Gulbenes novada pašvaldības attīstības nodaļas vadītājs Jānis Barinskis iepazīstinās ar Gulbenes pašvaldības pieredzi vides projektu ieviešanā un ar lēmumu pieņemšanas procesu, tai skaitā, deputātu pārliecināšanu. Alojas novada pašvaldības priekšsēdētājs Valdis Bārda stāstīs par pašvaldības pieredzi zaļā iepirkuma īstenošanā bibliotēkas ēkas celtniecībai. Seminārā pievienosies arī VARAM Investīciju politikas departamenta pārstāvis Kaspars Raubiškis, kas iepazīstinās ar plānoto ES fondu finansējumu pašvaldību ēku un infrastruktūras energoefektivitātes paaugstināšanai.

Detalizēta pasākuma programma pieejama šeit.

Aicinām pieteikt savu dalību seminārā līdz 26. janvārim, reģistrējoties saitē: https://ej.uz/E4Bseminars

Pēc reģistrācijas, tuvojoties pasākumam, katram dalībniekam tiks nosūtīta Zoom platformas saite tiešsaistes semināram.

Seminārs tiek rīkots Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gadam projekta "Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai" (EFFECT4buildings)  ietvaros, kuru ievieš Vidzemes plānošanas reģions kopā ar partneriem no vairākām Baltijas jūras reģiona valstīm ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Norvēģijas atbalstu. "EFFECT4buildings" mērķis ir palielināt ēku energoefektivitātes pasākumu skaitu publiskajās ēkās visā Baltijas jūras reģiona teritorijā. Vairāk par projektu: http://www.vidzeme.lv/

Papildu informācija: Inese Jēgere, projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, inese.jegere PIE vidzeme PUNKTS lv.

Informāciju sagatavoja: Rūta Ročāne, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, ruta.rocane PIE vidzeme PUNKTS lv.

 

CITAS VIDZEMES ENERGOEFEKTIVITĀTES ZIŅAS

 

_

Vidzemes plānošanas reģions izstrādājis 11 video meistarklases dažādu vecumu bērniem – no pirmsskolēniem līdz vecāko klašu skolēniem –, kurās vairāku mākslinieku vadībā iespējams radīt sadzīvē vai rotaļās noderīgas lietas, pagarinot mūžu materiāliem, kas citādi nonāktu atkritumos.

Šie video ir brīvi pieejami Youtube kanālā "WasteArt project" izmantošanai gan ģimenēs, gan izglītības iestādēs. Šajās nodarbībās var uzzināt, kā atkārtoti izmantot tekstilmateriālus, tetrapakas, papīra atlikumus, žurnālus, plastmasas pudeles un dažādus iepakojuma materiālus.

Radot ko noderīgu no potenciālajiem “atkritumiem”, bērni mācās, kā ilgāk saglabāt produktu, materiālu un resursu vērtību un pēc iespējas mazāk radīt atkritumus. Bērnu izglītošana par šiem jautājumiem un videi draudzīgu paradumu veidošana ikdienā ir būtiska, lai jau no mazotnes vairotu  bērnu izpratni un mēs kā sabiedrība spētu virzīties uz Eiropas kopīgajiem mērķiem par pāreju uz aprites ekonomiku un resursu taupīšanu.

Video nodarbības lielākoties ir 10–15 minūšu garas, lai pēc noskatīšanās varētu veikt darbu individuāli, vajadzības gadījumā vēlreiz noskatoties video, taču daži video ir 20–30 minūšu gari, kuru formāts ļauj līdzdarboties vienlaikus ar video skatīšanos. Pie katras video nodarbības ir norādīts, kāda vecuma bērniem tā piemērota, kā arī darbam nepieciešamo materiālu saraksts. Nodarbības var būt veicamas arī citā vecumposmā atkarībā no pieaugušo iesaistes un bērna individuālajām prasmēm un interesēm.

Izstrādātās video nodarbības var kalpot gan kā kopīga, radoša aktivitāte ģimenes brīvdienās, gan kā izglītojošs materiāls, ko iekļaut mācību stundās. Video formāts ļauj  nodarbības integrēt attālinātajā mācību procesā.

 

Dokuments ar visu nodarbību aprakstiem un saitēm uz video lejupielādējams ej.uz/WasteArt-video.

 

Iespēja laimēt izglītojoši izklaidējošu galda spēli

Piedaloties jebkurā no video meistarklasēm un līdz 31. janvārim atsūtot sava izveidotā darbiņa fotogrāfiju uz e-pastu mara.sproge PIE vidzeme PUNKTS lv , var laimēt galda spēli “Atkritumu tvertne nav melnais caurums” salokāmā formātā. Šīs galda spēles pamatprincips ir aizgūts no spēles "Cirks", bet sadarbībā ar mākslinieci Auci Turkovu radīti spēles laukuma attēli, kuri simbolizē ar atkritumu radīšanu vai – tieši otrādi – neradīšanu saistītas rīcības un ikdienas paradumus, lai veicinātu izpratni par gudru patēriņu un videi draudzīgiem paradumiem.

Viena persona drīkst iesūtīt vairāku darbu foto – spēles izlozē piedalīsies visi iesūtītie foto.

Izglītības iestādēm

Arī pirmsskolas un skolas var piedalīties  konkursā un laimēt savai klasei šo galda spēli A2 formātā, kas, piekārta pie sienas, var kalpot arī kā izglītojošs plakāts. Lai piedalītos izlozē, līdz 31. janvārim jāatsūta foto apliecinājums par klases radošās nodarbības procesu vai rezultātu, īstenojot kādu no šīm 11 video meistarklasēm. Piedalīties var jebkura izglītības iestāde Latvijā.

 

-> Youtube kanāls "WasteArt project" 

Galda spēle un video nodarbības tapušas projektā “WasteArt” (“Otrreizēja atkritumu izmantošana, pielietojot mākslu un amatniecību”). Projektu finansiāli atbalsta Igaunijas–Latvijas pārrobežu sadarbības programma 2014.–2020. gadam un līdzfinansē projekta partneri. No Latvijas projektā piedalās Vidzemes plānošanas reģions, Vides risinājumu institūts un atkritumu apsaimniekotājs ZAAO.

Šis raksts atspoguļo tikai tā autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Vairāk informācijas: Maija Rieksta, projekta "WasteArt" vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, +371 26099521, maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Māra Sproģe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, +371 26488091, mara.sproge PIE vidzeme PUNKTS lv

 

CITAS PROJEKTA "WASTEART" ZIŅAS

---

 

 

2021. gada 21. janvārī aizvadīts Vidzemes plānošanas reģiona tiešsaistes seminārs “Soli pa solim līdz saules paneļiem”, kas tika rīkots projekta “Smart Living” ietvaros, un pulcēja plašu interesentu loku. Seminārā runājām par ceļu līdz saules paneļiem - kas jāņem vērā izvēloties paneļus, kādas ir pieejamās finansējuma iespējas, kādus paneļus izvēlēties un kāda ir pieredze saules sistēmas izstrādē un pieslēgšanā kopējā tīklā.

Tiem, kam nebija iespējas piedalīties seminārā, piedāvājam noskatīties prezentāciju ierakstus kanālā Youtube.

 

“Saules potenciāls un jaudas izvērtējums. Saules kalkulators” Jānis Ikaunieks, Vidzemes plānošanas reģions

“Ceļš līdz saules paneļiem” Aleksandrs Gavrilovs, AS Sadales tīkls

“Kādus saules paneļus iegādāties?” Gatis Lazda, SIA Enefit

“Pieredze saules paneļu ekspluatācijā privātmājā” Jānis Kronbergs, saules paneļu īpašnieks

“Pieredze saules sistēmas izstrādē un pieslēgšanā kopējā tīklā privātmājā” Raivis Dejus, paštaisīto saules paneļu entuziasts

“Saules paneļu finansēšanas iespējas” Inese Anckalniņa, AS Swedbank

 

Seminārs tika rīkots Interreg Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projekta “Praktiski risinājumi gudrai energoresursu izmantošanai” (Smart Living) ietvaros. Projekta mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par videi draudzīgu dzīvesveidu un pārdomātu enerģijas resursu izmantošanu Latvijā un Igaunijā, apvienojot abu valstu zināšanas un partneru organizāciju kompetenci. Latvijā projektu īsteno Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris un Vidzemes plānošanas reģions, Igaunijā – Tartu reģionālā enerģētikas aģentūra.

Papildu informācijai: Ineta Tauriņa, "Smart Living" projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: ineta.taurina PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Rūta Ročāne, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, ruta.rocane PIE vidzeme PUNKTS lv

Augstāk minētā informācija šajā publikācijā atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

CITAS VIDZEMES ENERGOEFEKTIVITĀTES ZIŅAS

 

_