Arhīva kalendārs

« December 2017 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Lai aktualizētu jautājumu par personu ar invaliditāti nodarbinātību un rosinātu diskusijas sabiedrībā par attieksmi, kas, iespējams, balstīta stereotipos, Vidzemes uzņēmējdarbības centrs (VUC) uzsācis darbu pie jaunas iniciatīvas izstrādes “Vidzeme lauž stereotipus”.

Sadarbībā ar Smiltenes tehnikuma Alsviķu teritoriālās struktūrvienības un Vidzemes Augstskolas Zināšanu un tehnoloģiju centra pārstāvjiem tiks īstenotas aktivitātes, lai palīdzētu personām ar invaliditāti atrast savu darba devēju, savukārt  darba devējam atrast atbildīgu un rūpīgu darbinieku, vienlaikus vēršot uzmanību uz jaunu un perspektīvu uzņēmējdarbības formu -  sociālo uzņēmējdarbību.

Iniciatīvas “Vidzeme lauž stereotipus” laikā iecerēts izveidot īpašu metodiku personu ar invaliditāti prasmju, spēju un interešu apzināšanai. Sākotnēji metodika tiks izstrādāta Alsviķu profesionālās skolas audzēkņiem, taču vēlāk plānots izveidot rokasgrāmatu, pēc kuras šāda veida personas vajadzību apzināšanu būs iespējams veikt ikvienai personai ar invaliditāti, kura vēlas uzsākt darba attiecības, turklāt to, sekojot metodikas norādījumiem, būs iespējams izdarīt pašu spēkiem, nepiesaistot speciālistus.  

Savukārt daba devējiem iecerēts sniegt zināšanas par darba vides iekārtošanas jautājumiem, riskiem, likuma ietvaru un dažādiem atbalsta mehānismiem cilvēku ar invaliditāti nodarbināšanā. Tas ļaus atbilstoši sagatavot abas puses – gan darba devēju, gan darbinieku, lai darba devējs būtu gatavs uzņemties atbildību par darbinieku, savukārt darbinieks būtu ieinteresēts un gatavs iesaistīties darba tirgū.

Tāpat plānots uzrunāt sociāli atbildīgus uzņēmējus, aicinot tos iesaistīties iniciatīvā. Potenciālie darba devēji tiks aicināti sniegt savus ieteikumus, lai uzlabotu personu ar invaliditāti iekļaušanu darba tirgū, iedrošinot uzsākt sadarbību ar Alsviķu skolas audzēkņiem, tādējādi rodot priekšstatu par sociālā uzņēmēja ikdienu un iespējām, ko šāds statuss sniedz.

Iniciatīvas laikā tiks veicināta arī izpratne par personu ar funkcionāliem traucējumiem tiesībām uz neatkarīgu un patstāvīgu dzīvi, kā arī par pārejas posma "no skolas uz patstāvīgu dzīvi" nepieciešamajiem atbalsta pasākumiem.

Vairāk informācijas: Ina Miķelsone, Vidzemes uzņēmējdarbības centra vadītāja, mob.t.  29289487, ina.mikelsone PIE vidzeme PUNKTS lv

Vidzemes plānošanas reģions (VPR) aktīvi darbojas Eiropas līmeņa partnerībā, kurā organizācijas no astoņām valstīm kopīgi īsteno Interreg Europe programmas 2014.–2020. gadam projektu INNO INFRA SHARE (Stratēģijas Eiropas pētniecības un inovāciju infrastruktūras izmantošanai), ar kura palīdzību tiek sekmēta pētniecības un inovāciju infrastruktūras pieejamība uzņēmumiem. Projekta ietvaros Vidzemē ir aizvadīta jau otrā sanāksme ar reģiona zinātnes un pētniecības jomas pārstāvjiem, kurā piedalījās arī pārstāvji no LR Izglītības un zinātnes ministrijas (LR IZM). Sanāksmē tika pārrunāti veiksmīgas inovāciju ekosistēmas veidošanas priekšnoteikumi Vidzemē un apmeklētas Vidzemes Augstskolas mehatronikas, elektronikas un virtuālās un papildinātās realitātes laboratorijas.

Sanāksmes dalībnieki dalījās ārvalstīs gūtajā pieredzē un bija vienisprātis, ka Vidzemes reģiona izaugsmei būtiski ir stratēģiski attīstīt inovāciju ekosistēmu reģionā, pārņemot atsevišķus labās prakses elementus no ārvalstīm. Projekta ietvaros līdz šim aizvadīti jau divi pieredzes apmaiņas braucieni uz Nīderlandi, Beļģiju un Itāliju, kā arī salīdzinošās izvērtēšanas sanāksme Čehijā. Starptautiskajos pasākumos VPR ir iesaistījis arī pārstāvjus no Vidzemes Augstskolas, Vides Risinājumu institūta un LR IZM, kuriem bija unikāla iespēja klātienē iepazīties ar dažāda veida pētniecības un inovāciju infrastruktūrām, apgūt ārvalstu pieredzi inovāciju ekosistēmu darbībā un pilnveidē, iepazīties ar šo infrastruktūru darbības modeļiem un to, kā stratēģiski tiek veidota un atbalstīta pētniecības un uzņēmējdarbības sektoru sadarbība. Bez jau minētajām organizācijām, VPR projekta aktivitātēs līdz šim ir iesaistījis arī RTU Cēsu filiāli un Agroresursu un ekonomikas institūtu.

Cilvēkresursu piesaiste un specializācija

Viens no reģionālās inovāciju ekosistēmas stūrakmeņiem ir kvalificēti speciālisti, kuru piesaistei būtu jānotiek plānveidīgi. Augsti kvalificētu speciālistu pieejamība ne vien biznesa, bet arī pētniecības sektorā ir būtisks Vidzemes reģiona izaicinājums. Nepieciešams veicināt reģiona pašvaldību savstarpējo sadarbību un sadarbību starp pašvaldībām un pētniecības institūtiem, lai veidotu reģionu par pievilcīgu vietu augsti kvalificētiem speciālistiem, un sekmētu reģionā esošo institūtu konkurētspēju. Būtiska iespēja ir reģionā esošo zinātnes un pētniecības institūciju specializēšanās un mērķtiecīga investīciju virzība atsevišķās nišās, kurās pastāv izcilības potenciāls ne vien reģiona, bet valsts un starptautiskā līmenī.

Ir skaidrs, ka, ņemot vērā ierobežotos resursus un globālās tehnoloģiskās un tirgus tendences, resursu investēšana pārāk daudzās prioritātēs, pētniecības jomās un infrastruktūrās nav ilgtspējīga. Jau šobrīd reģiona augstskolas un pētniecības institūti ir apzinājušies nepieciešamību fokusēt resursus un investīcijas atsevišķās nišās, kuras sakrīt ar nākotnes tirgus un tehnoloģiju tendencēm un reģiona viedās specializācijas jomām. Apstiprinājums tam gūts apmeklējot INNO INFRA SHARE partnerus - pētniecības institūtus Nīderlandē, Beļģijā un Čehijā. Šīs valstis var sniegt pozitīvo piemēru investīciju plānošanā saskaņā ar reģiona viedās specializācijas stratēģiju.

Salīdzinošās izvērtēšanas sanāksmes laikā Čehijā rasta kopīga interese sekmēt sadarbību starp Vidzemes reģiona un Tartu pētniecības un inovāciju sektora pārstāvjiem. Starp šiem reģioniem ir identificētas atsevišķas viedās specializācijas jomas, kurās saskatāmas produktīvas sadarbības iespējas, piemēram, IT tehnoloģiju un bioekonomikas jomās, tāpēc nākamā gada laikā plānots INNO INFRA SHARE ietvaros veikt kopīgus pasākumus ar Tartu partneriem, lai šādu sadarbību attīstītu.

Plašāk par projektu lasiet projekta mājaslapā vai VPR mājaslapā.

Papildu informācija: Kristaps Ročāns, Projekta vadītājs Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: kristaps.rocans PIE vidzeme PUNKTS lv

Iznākuši projekta “Koksne un mēbeles”  jaunumi, kur atskatāmies uz paveikto projekta laikā un ieskicējam nākotnes aktualitātes. 

Šoreiz izdevumā lasiet:

  • Kāpēc atkārtoti tikās hakatona Garage48 Wood uzvarētāji?
  • Kuras Garage48 Wood komandas ir krietni pastrādājušas pie jauna produkta prototipa un biznesa idejas tālākas virzības?
  • Ko secinājuši pētnieki par Vidzemes reģiona un Veru apgabala uzņēmēju eksportspēju?
  • Kādi aizraujoši pasākumi sagaida koksnes un mēbeļu industrijas nozarē jau nākošā gada sākumā un visu atlikušo gadu?

Iepazīsties ar jaunumiem:

LATVIEŠU VALODĀ ŠEIT

ANGĻU VALODĀ ŠEIT

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, tālr.: +371 28674617, ieva.bivina PIE vidzeme PUNKTS lv. 

 

Augstākminētā informācija šajā publikācijā atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.