Arhīva kalendārs

« November 2018 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

No šī gada 7. oktobra līdz 7. novembrim Mālpils kultūras centrā bija apskatāma gadskārtējā mākslinieku biedrības Sidegunde simpozija izstāde. Lielāko daļu ekspozīcijas veidoja plenēra gleznojumi, bet izstādes darbi sniedza ieskatu visās simpozija aktivitātēs. Izstādes laikā tika organizēta ekspozīcijas apskate un  radošās darbnīcas Mālpils novada vidusskolas un Mālpils Mūzikas un mākslas skolas audzēkņiem. Iedvesmojoties no mākslinieku krāsu prieka un Ilmāra Reinholda darba “Laimes putns”, bērni veidoja daudzkrāsainas kartiņas augstspiedes tehnikā.

No 21. novembra bērnu veikums apskatāms Mālpils novada bibliotēkā košā izstādē “Krāsu frekvence. Brīnumputns.”

Simpozijs, izstādes un darbnīcas tiek rīkotas ar  Valsts Kultūrkapitāla fonda un Latvijas Valsts mežu finansētās Vidzemes kultūras programmas un Mālpils novada domes atbalstu. 

 Projekta kuratore Ērika Zutere zutere PIE gmail PUNKTS com, tel. 29467668

 

Vidzemes plānošanas reģions (turpmāk – VPR) kā vienu no reģiona attīstības prioritātēm ir noteicis dabas kapitāla ilgtspējīgu apsaimniekošanu, kas ietver arī atkritumu pārstrādes un atkārtotas izmantošanas veicināšanu. Lai sasniegtu izvirzīto, VPR kopā ar Latvijas un Igaunijas partneriem šoruden sāk īstenot projektu “Otrreizēja atkritumu izmantošana, pielietojot mākslu un amatniecību” jeb  “WasteArt”, kurā ar mākslas un citu radošu aktivitāšu palīdzību iecerēts pievērst uzmanību pieaugošā atkritumu daudzuma problēmai un izglītot sabiedrību, jo īpaši bērnus un jauniešus, par atkritumu daudzuma samazināšanu, atkārtotu izmantošanu un pārstrādi.

Prom no acīm, prom no prāta?

Izmetot nevajadzīgas lietas, gūstam šķietamu sajūtu, ka tās vairs neeksistē, jo ikdienā neredzam un neaizdomājamies par atkritumu apjomu, ko kopā radām. Projektā “WasteArt” iecerētas divas galvenās aktivitātes – atkritumu audits 24 izglītības iestādēs un publiska mākslas kampaņa – ar mērķi rosināt sabiedrību domāt un aizdomāties, gūt izpratni par radīto atkritumu apjomu, pārstrādes potenciālu un resursu izmantošanas efektivitāti, un rezultātā arī mainīt savus paradumus.

Bērnu izglītošana ir nozīmīga, domājot par nākotnes sabiedrības apziņas un ieradumu veidošanu, tāpēc Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar nozares ekspertu izstrādās atkritumu audita metodiku, ar kuras palīdzību 24 izglītības iestādēs (12 Vidzemē un 12 Dienvidigaunijā) audzēkņi kopā ar skolotājiem novērtēs skolās un bērnudārzos radīto sadzīves atkritumu daudzumu un veidu un izvirzīs rīcības situācijas uzlabošanai.

Savukārt, mākslas kampaņā “NOT out of sight, NOT out of mind” ("NE prom no acīm, NE prom no prāta") no atkritumiem tiks veidoti mākslas darbi, kurus ceļojošā izstādē no 2019.–2020. gadam izrādīs 6 dažādās mākslas, kultūras un publiskajās telpās Latvijā un Igaunijā. Pirmā izstādes atklāšana paredzēta 2019. gada maijā.

“Māksla palīdz veidot dialogu, uzdot jautājumus un rast atbildes,” ar šādu domu dabas un tehnoloģiju parkā URDA novembra sākumā aizritēja pirmais atvērtais darbseminārs projektā “WasteArt” un tika dots starts plānotajām aktivitātēm. 

    

Projekta partneri bija aicinājuši izglītības iestāžu un pašvaldību pārstāvjus, kā arī māksliniekus, lai radošās, bet konstruktīvās “prāta vētrās” apspriestu idejas, kā sasniegt projekta mērķus un kā uzrunāt dažādas mērķauditorijas, un palūkotos plašāk uz atkritumu problemātiku un ikdienā ieviešamiem paradumiem vai risinājumiem.

Projektu “WasteArt” finansiāli atbalsta Igaunijas–Latvijas pārrobežu sadarbības programma un līdzfinansē projekta partneri. No Latvijas projektā piedalās arī Vides risinājumu institūts un atkritumu apsaimniekotājs SIA ZAAO.

Šis raksts atspoguļo tikai tā autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Vairāk informācijas: Maija Rieksta, projekta "WasteArt" vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, +371 26099521, maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Māra Sproģe, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, +371 26488091, mara.sproge PIE vidzeme PUNKTS lv

No 21. – 23. novembrim norisinās tirdzniecības misijas, kā ietvaros seši kokrūpniecības nozares uzņēmumi no Vidzemes uzņem pārstāvjus no Skandināvijas valstīm, izmantojot iespēju Vidzemes plānošanas reģiona īstenotā projekta “Koksne un mēbeles” ietvaros atrast iespējamus sadarbības partnerus savam biznesam.

Ar ārvalstu uzņēmējiem tiksies mēbeļu ražotāji SIA “Wega”, SIA “Kampenuss Furniture”, alumīnija logu un koka durvju ražotājs SIA “WoodHeart”, koka ēku ražotāji SIA “Dores Fabrika”, SIA “Pavasars” un koka paneļu māju un mēbeļu ražotājs SIA “Fabrika Rauna”. Uzņēmumos viesojas pārstāvji no Zviedrijas būvniecības kompānijas “Veidekke”, dizaina aģentūras un mēbeļu ražotāja “Woodstockholm”, Norvēģijas mēbeļu piegādātāja Blender Entreprenør, kā arī pārstāvji no interjera arhitektūras un publisko telpu dizaina izstrādes kompānijām “Radius Design” un “Nordic Furniture” (Norvēģija).

Lai veicinātu tirdzniecības misijas dalībnieku kontaktu veidošanu, visiem tās dalībniekiem vakar norisinājās kopīgs seminārs. Tajā piedalījās un klātesošos uzrunāja arī asociācijas “Latvijas mēbeles” pārstāve Ieva Erele, kura iepazīstināja ar asociācijas darbu un uzņēmēju ieguvumu, sadarbojoties. Analizējot Baltijas valstu kokrūpniecības nozares uzņēmumu eksportu salīdzinošā kontekstā, viņa klātesošajiem detalizēti iezīmēja Latvijas un Igaunijas kokrūpniecības nozares eksporta rādītājus.

Ar eksporta kultūru Baltijas valstīs, Skandināvijas biznesa videi raksturīgo un tirgus specifiku iepazīstināja konsultante no “Gateway & Partners”. Semināra ietvaros sanākušie uzņēmēji interesējās par formālo un neformālo etiķeti sadarbībā ar Skandināvijas valstu uzņēmējiem, saņemot padomus par to, kā labāk sevi prezentēt.  

Tirdzniecības misiju ietvaros šodien un rīt Skandināvijas uzņēmumu pārstāvji viesosies kopumā 11 uzņēmumos Latvijā un Igaunijā. Iespējamos sadarbības partnerus Igaunijā uzņems mēbeļu ražotāji Wermo AS, Sisustuskoda OÜ, VIP-Mööbel OÜ, Võru Empak, Vipson Projekt OÜ.

Tirdzniecības misijas notiek projekta “Koksne un mēbeles” ietvaros ar mērķi caur biznesa kontaktu veidošanu veicināt Vidzemes un Veru reģiona (Igaunija) kokrūpniecības nozares uzņēmumu eksportspēju. Projektu īsteno Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar Kokapstrādes un mēbeļu ražošanas centru Igaunijā (Tsenter - Puidutöötlemise ja mööblitootmise kompetentsikeskus) Interreg Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projekta "Kokapstrādes un mēbeļu industrijas produktu inovācijas un eksports Veru apgabalā un Vidzemes plānošanas reģionā" ietvaros. 

Augstākminētā informācija šajā publikācijā atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

 

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona Sabiedrisko attiecību speciāliste, +371 28674617, ieva.bivina PIE vidzeme PUNKTS lv.