Arhīva kalendārs

« February 2019 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 

No 27. līdz 28. februārim Valmierā tiks organizēta konference “Inovācija attīstībai”, rosinot gan valsts pārvaldes speciālistus, gan uzņēmējdarbības sektora pārstāvjus aktīvāk izmantot inovācijas savā ikdienā. Šāda veida pasākums Vidzemē tiek organizēts pirmo reizi, un tas notiks “Vidzemes Inovāciju nedēļa 2019” ietvaros. Lai arī inovāciju attīstība ir pēdējo gadu prioritāte Latvijā, tomēr joprojām nepieciešams veicināt izpratni par inovāciju nozīmi ikdienā, atgādinot, ka tās nav saistītas tikai un vienīgi ar augstajām tehnoloģijām vai zinātni. Turklāt inovācija var būt klātesoša ne tikai uzņēmumos un lauku saimniecībās, bet arī valsts pārvaldē. Papildus diskusijām, konferencē tiks sniegti  arī praktiski piemēri par šī brīža pasaules tendencēm inovāciju jomā, tai skaitā aprites ekonomikā.

Konferences pirmajā dienā, 27. februārī, tiks aplūkota valsts pārvaldes un pašvaldību speciālistu loma jaunu inovāciju attīstīšanā reģionos, savukārt otrā diena, 28. februāris, īpaši vērtīga solās būt tieši topošajiem un jau pieredzējušajiem uzņēmējiem – pieredzē un zināšanās dalīsies ne tikai pašmāju eksperti, bet arī deviņi inovāciju attīstītāji no ārvalstīm.

Abas konferences dienas paredzētas ne tikai teorētisku zināšanu papildināšanai, bet kalpos par iedvesmu, uzklausot reālus pieredzes stāstus, kā arī eksperti būs brīvi pieejami individuālu kontaktu dibināšanai.

Vērtējot valsts pārvaldes iespējas attīstīt inovācijas, tiks diskutēts par to, cik Latvijas vide ir piemērota, lai inovācijas attīstītu, un cik nākotnes plāni nacionālajā līmenī saskan ar uzņēmēju vajadzībām reģionos, kā arī, ko valsts pārvalde var darīt, lai reģionus padarītu konkurētspējīgākus. Ar vairākiem iedvesmas stāstiem klātesošos iepazīstinās ārvalstu eksperti, piedāvājot idejas publiskā un privātā sektora veiksmīgai sadarbībai inovāciju radīšanā.

Konferences otrajā dienā uzmanība vairāk tiks veltīta tieši inovāciju ietekmei uz biznesa vidi. Spēja inovēt ir viens no raksturlielumiem, kas arī mazam uzņēmumam ļauj izrauties priekšā konkurentiem. Turklāt dažādi jaunievedumi un inovatīvi risinājumi ne vienmēr ir dārgi vai sarežģīti īstenojami. Ārvalstu piemēri rāda, ka nereti tieši mazi ģimenes uzņēmumi, ieviešot inovācijas produktos, dizainā vai tehnoloģijās, kļūst par konkurētspējīgiem arī starptautiskajā tirgū. To pierādīs pieredzes stāsti arī no Vidzemes uzņēmēju ikdienas.

Konferencē tiks uzsvērti ieguvumi no pārrobežu sadarbības, kā arī tiks aktualizēts jautājums par to, cik viegli ir radīt un atrast kompetences reģionā, un cik liela atbildība par to jāuzņemas izglītības iestādēm.

Jāpiebilst, ka paralēli konferencei, 28. februārī Valmierā notiks arī 20 minūšu intensīvās biznesa konsultācijas jeb t.s. speed-consulting, kurās, iepriekš rezervējot laiku, uzņēmēji varēs satikt ekspertus, tiem uzdot jautājumus un saņemtos padomus izmantot uzņēmējdarbības attīstībā.

Konferences dalībnieki varēs apmeklēt Vidzemes inovāciju izstādi, iepazīstoties ar  daļu no Vidzemē tapušajām inovācijām, kuru radīšana uzņēmumiem nesusi izaugsmi un spēju konkurēt gan tepat Latvijā, gan pasaulē.

Konference tiek organizēta Vidzemes Inovāciju nedēļas 2019 ietvaros.

Aicinām iepazīties ar visiem pasākumiem Vidzemes Inovāciju nedēļas 2019 mājaslapā >> http://innovation.vidzeme.lv <<, kurā pieejami detalizēti pasākumu apraksti un iespējams reģistrēties to apmeklējumam. Dalība visos pasākumos bez maksas!

Aicinām nekavēties ar reģistrēšanos, jo vietu skaits pasākumos ir ierobežots. Tiklīdz būs sasniegts maksimālais apmeklētāju skaits, reģistrēšanās tiks slēgta.

Vidzemes Inovāciju nedēļu 2019 organizē Vidzemes plānošanas reģions, sadarbojoties ar Vidzemes pašvaldībām, uzņēmumiem, izglītības iestādēm, uzņēmējdarbības atbalsta organizācijām, Latvijas institūtu, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, kā arī virkni pārstāvjiem no tādām Eiropas organizācijām un uzņēmumiem, kā Jaunā tūrisma institūts (Slovēnija), Hamburgas starptautiskās ekonomikas institūts (Vācija), Utrehtas Ekonomikas padome (Nīderlande), Belostokas universitāte (Polija), Inland Norway Lietišķo zinātņu universitāte (Norvēģija) un Tretorget Ltd (Norvēģija).  

Vairāki no pasākumiem tiek organizēti ar Interreg Baltijas jūras reģiona un Interreg Europe pārrobežu sadarbības programmas projektu atbalstu.

 

Vairāk informācijas: Laila Gercāne, Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības un projektu nodaļas vadītāja, Vidzemes Inovāciju nedēļa 2019 koncepta attīstītāja, laila.gercane PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 29120536.

Informāciju sagatavoja: Anita Āboliņa, Vidzemes plānošanas reģiona Sabiedrisko attiecību vadītāja, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 29454752. 

28. februārī “Vidzemes Inovāciju nedēļas” ietvaros uzņēmējiem tiek piedāvāta iespēja piedalīties intensīvās biznesa konsultācijās, kuru laikā varēs saņemt uzņēmējdarbības atbalsta organizāciju pārstāvju, pētnieku un zinātnieku padomus dažādu problēmjautājumu un izaicinājumu risināšanai savā biznesā.

Biznesa kontaktbiržas ir atpazīstams informācijas apmaiņas formāts, kas ļauj īsā laikā to dalībniekiem uzzināt noderīgu nozares ekspertu pieredzi, dibināt biznesa kontaktus, iegūt sadarbības partnerus un pat investorus. Vidzemes plānošanas reģions piedāvās pielāgotu pasākuma formātu – intensīvās biznesa konsultācijas (speed consulting), kas paredz, ka katrs dalībnieks 20 minūšu ietvaros varēs aprunāties ar iepriekš izvēlēto ekspertu, pēc tam dodot vietu nākamajam dalībniekam.  

Šī būs unikāla iespēja vienuviet saņemt konsultācijas par ļoti dažādām tēmām. Eksperti sniegs atbildes par eksporta jautājumiem, produktu attīstību, tehnoloģiju attīstību, kā arī atbalsta instrumentiem, sevišķi koncentrējoties uz kokapstrādes un pārtikas nozarēm. Konsultācijas nodrošinās virkne zināmu speciālistu, tostarp Meža un koksnes produktu pētniecības attīstības institūta direktors Andrejs Domkins, Latvijas Universitātes Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļas vadītāja un Pārtikas tehnoloģijas fakultātes profesore Sandra Muižniece - Brasava, LIAA pārstāvji un citi. Detalizēta informācija par piedāvātajām konsultāciju tēmām un ekspertiem pieejama: http://innovation.vidzeme.lv/lv/pasakumi/2019-02-28/intensivas-biznesa-konsultacijas.html  

Uzņēmēji aicināti reģistrēties konsultācijām līdz 25. februārim, norādot vēlamo tikšanās laiku un izvēlēto vienu vai vairākus ekspertus. Tā kā katrai konsultācijai atvēlēts ierobežots laiks, dalībniekiem iepriekš jāsagatavojas, lai varētu izklāstīt informāciju par pārstāvēto biznesu, produktu vai pakalpojumu, kā arī skaidri definēt būtiskākos risināmos jautājumus. Ar katru reģistrēto dalībnieku pasākuma koordinators atsevišķi sazināsies.

Pasākumā dalībnieku skaits ir ierobežots.

 

No 25. februāra līdz 1. martam pirmo reizi Vidzemē norisināsies “Vidzemes Inovāciju nedēļa 2019”, kuras ietvaros notiks virkne pasākumu ar mērķi rosināt esošos un topošos uzņēmējus, darbiniekus, vadītājus saskatīt inovāciju potenciālu savā ikdienā. Vairāk par pasākumu kopumu un reģistrēšanos lasiet mājas lapā http://innovation.vidzeme.lv/lv/.

Intensīvās biznesa konsultācijas “Vidzemes Inovāciju nedēļas 2019” ietvaros organizē Vidzemes plānošanas reģions un Vidzemes Uzņēmējdarbības centrs.

Papildu informācija: Laima Engere, +371 28376912, laima.engere PIE vidzeme PUNKTS lv. 

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona Sabiedrisko attiecību speciāliste, e-pasts: ieva.bivina PIE vidzeme PUNKTS lv.

Vidzemes plānošanas reģions kopā ar projekta "Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai" (EFFECT4buildings) partneriem ir sagatavojis starptautisko ziņu lapu (angļu valodā) #2. Šoreiz fokuss uz tehnoloģiju risinājumiem ēku atjaunošanā un apsaimniekošanā. Kā arī ieskats finanšu instrumentu pilnveidošanā.

Ziņu lapā lasiet:

- Ēku apsaimniekotāji GreenEST samitā tiekas ar Eiropas līmeņa tehnoloģiju uzņēmumiem

- Interviju kopsavilkums par 15 viedo un zaļo tehnoloģu uzņēmumiem

- Igaunijas uzņēmums uzsāk jaunu digitālo platformu

- Enerģijas izmantošana un monitorings

- Energoaudits: Vai tas ir tā vērts?

- Dalarnas apgabala pašvaldība ietaupa visvairāk enerģijas Zviedrijā

- Šī brīža finanšu instrumentu statuss projektā "EFFECT4buildings" 

- Dalarnas apgabala pašvaldības ziņojumi par iespējamajiem fondu atbalsta instrumentiem Zviedrijā maziem un vidējiem uzņēmumiem

- Energoefektivitātes pakalpojuma līgums (EPC) pilotprojekts Norvēģijā sniedz vērtīgu ieguldījumu instrumenta pilnveidošanā

- Vidzemes plānošanas reģions testē zaļās nomas līguma iespējas, ieviešot programmu "Efektīvs enerģijas patēriņš izglītības iestādēs"

- "EFFECT4buildings" projekts iesaistīts vairākos pasākumos Norvēģijā un Somijā

- Partneru tikšanās Vidzemē un Vidzemes Inovāciju nedēļa

Ziņu lapa pieejama: https://issuu.com

 

Par "EFFECT4buildings" projektu:

Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gadam ietvaros Vidzemes plānošanas reģions kopā ar deviņiem partneriem no Zviedrijas, Somijas, Norvēģijas, Dānijas, Polijas un Igaunijas īsteno projektu "Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai" (EFFECT4buildings) ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Norvēģijas atbalstu. "EFFECT4buildings' ' mērķis ir palielināt ēku energoefektivitātes pasākumu skaitu publiskajās ēkās visā Baltijas jūras reģiona teritorijā. Vairāk par projektu lasiet: http://www.vidzeme.lv

Papildu informācija par projekta īstenošanu Vidzemē: Aija Rūse, projekta "EFFECT4buildings" vadītāja, Vidzemes plānošanas reģions, aija.ruse PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 26400288.

Informāciju sagatavoja: Baiba Norberte, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, baiba.norberte PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 28752793, www.vidzeme.lv


Deinstitucionalizācijas procesu nevar  īstenot bez zinošiems, neatlaidīgiem un elastīgiem darbiniekiem, kuri ik dienu mācās risināt individuālus gadījumus un meklē vispiemērotāko risinājumu konkrētam cilvēkam.

2019.gada sākumā viesojāmies Smiltenes novada domes Sociālajā dienestā, lai pārrunātu paveikto, sniegtu nepieciešamo atbalstu un konsultācijas tiem dienesta darbiniekiem, kuri iesaistīti deinstitucionalizācijas procesā. Uz sarunu aicinājām Smiltenes novada Sociālā dienesta vadītāju Intu Siliņu. 

Iepazīstini, lūdzu, ar   deinstitucionalizācijas komandu Smiltenē! Cik darbinieki Sociālajā dienestā ir iesaistīti deinstitucionalizācijas ieviešanas procesā?

Inta: ”Sākumā visu dokumentāciju kārtoju es, pēc laika tajā iesaistījās  arī  sociālā darbiniece Iveta Vērzemniece, tagad pamazām mēģinām “pieslēgt” sociālo darbinieci Sandru Dukāti, jo pakalpojumu saņēmēju skaits pieaug un līdz ar to arī dokumentu apjoms, kas jāapstrādā projekta ietvaros, ir kļuvis apjomīgāks.”

Vai vecāki aktīvi raksta iesniegumus, lai viņu bērni saņemtu rehabilitācijas pakalpojumus?

Inta: “Daudzus sākumā nākas pierunāt, bet, kad četrdesmit pakalpojuma reizes ir izmantotas, tad saka, ka gribētu saņemt vēl. Ir vecāki, kuri ir teikuši, ka atbalsts ir bijis nepieciešams pagātnē, kad pirmo reizi  uzzinājuši par bērna veselības problēmām. Visgrūtākais esot sākums,  kad bērns ir jāiekļauj bērnu dārzā vai skolā. Šobrīd daudzi pusaudžu vecāki neizjūt nepieciešamību pēc atbalsta, jo bērns ir iekļāvies izglītības iestādē un vecāks ir pielāgojies bērna vajadzībām un ikdienai. Psihologa atbalsts visbiežāk ir nepieciešams pašā sākumā, kad vecāks jūtas viens un “izsists no sliedēm” uzzinot par bērna diagnozi.”

Projekta ietvaros daudzi Smiltenes pašvaldībā izmanto sociālās aprūpes pakalpojumu bērniem ar funkcionāliem traucējumiem- kā jūs organizējat šī pakalpojuma saņemšanu?

Inta: “Aprūpes pakalpojums “aizgāja dabīgi” un viegli, jo Smiltenē ļoti aktīvi izmanto asistenta pakalpojumu, līdz ar to vecākiem šis pakalpojums bija saprotamāks. Informējām tās ģimenes, kurās bērniem ir asistenti, ka ir iespēja saņemt aprūpes pakalpojumu, kuru vecāki var izmantot saturīga laika pavadīšanai vai mācībām. Aprūpes pakalpojumu nevar sniegt pirmās pakāpes radinieks vai vienas mājsaimniecības loceklis, tāpēc izmantojot šo pakalpojumu, vecāki laiku var veltīt sev. Asistents var būt arī bērna vecāks, bet šis pakalpojums ir paredzēts vecāku atpūtai.”

Kādas ir atsauksmes no vecākiem, kuru bērni izmanto sociālās rehabilitācijas pakalpojumus?

Inta: “Vecāki ir apmierināti, sūdzības nav bijušas. Daudzi gaida, kad Smiltenē uzbūves rehabilitācijas centru bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, lai vairāki speciālisti būtu pieejami vienuviet. Vecāki pozitīvi izsakās par iespēju izvēlēties speciālistu,  pie kura bērns saņem pakalpojumu. Ticam, ka tas nodrošina labāku pakalpojuma kvalitāti, jo nav jāizvēlas speciālists, kurš piedāvā zemāko cenu. Bieži bērniem ar funkcionāliem traucējumiem ir svarīgi rehabilitāciju saņemt pie speciālista ar kuru jau ir izveidojusies laba saskarsme. Arī speciālista lokācija ir būtiska, īpaši bērnam  ar kustību traucējumiem.” 

Iveta: ”Prieks par cilvēkiem un to,  ka viņi saņem atbalstu, vienīgi apstrādājamo dokumentu apjoms projektā ir ļoti liels un paņem daudz laika!”

Cik bērni ar funkcionāliem traucējumiem no Smiltenes pašvaldības ir saņēmuši sociālās rehabilitācijas pakalpojumus?

Inta: “2018.gada laikā 14 bērni ar funkcionāliem traucējumiem Smiltenes pašvaldībā ir saņēmuši pakalpojumus projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros.

Kā sokas ar pakalpojumu nodrošināšanu cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem?

Inta: ”2018. gadā bija viens cilvēks, kurš saņēma sociālās rehabilitācijas pakalpojumu. Šobrīd plānojam, kā nodrošināt atbalsta grupas pie mums, jo cilvēki nevēlas nekur braukt. Viņi šeit jūtas drošāk, tāpēc šobrīd domājam risinājumu, lai piemēram nodrošinātu mākslas terapiju cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem. Kamēr nav uzcelts dienas aprūpes centrs ir problēma ar telpām, kurās nodrošināt speciālistu konsultācijas un nodarbības. Vēl ļoti ceram jaunajam centram uzbūvēt lielu terasi, lai ir mājīgi un vasaras sezonā cilvēki daļu pakalpojumu var saņemt ārā.”

Kādas ir sajūtas, pārdomas, esot daļai no deinstitucionalizācijas procesa? Kādas ir pārdomas par 2018.gadā paveikto un ko sagaidāt no 2019. gada?

 Inta: “Smiltenes novada Sociālais dienests kopumā un arī katrs iesaistītais darbinieks individuāli jūtamies gandarīti par deinstitucionalizācijas procesa ieviešanu, gan tieši Smiltenē, gan to, ka tas notiek visā valstī vienlaicīgi.  Gandarījums ir par sociālo pakalpojumu attīstības iespējamības nodrošināšanu, tāpēc, ka beidzot mums cilvēkiem ir ko piedāvāt. Varam sniegt konkrētu palīdzību sociālās rehabilitācijas nodrošināšanai - dažādas terapijas, medicīnisku rehabilitāciju, aprūpi, "Atelpas brīdi". Veidosim grupu dzīvokļus un dienas aprūpes centru cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem. Ārpusģimenes aprūpē esošiem bērniem veidosim ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu. Atzinība jāizsaka Labklājības ministrijai, ka deinstitucionalizācijas process tiek virzīts visā valstī, kas veicina vienlīdzīgu  pakalpojumu attīstību un pieejamību visā valsts teritorijā.  Redzam, kā pakāpeniski mainās mūsu klienti, kā viņi drosmīgāk sāk vērtēt piedāvājumu un aktīvāk to izmantot, izteikt vēlmes, ko gribētu saņemt arī turpmāk. Novada iedzīvotāji paliek informētāki par šādu cilvēku vajadzībām, viņu dzīves apstākļiem šobrīd, caur ko veidojas  izpratne un pieņemšana. Pašvaldības darbiniekiem un iedzīvotājiem visos līmeņos palielinās izpratne par projekta mērķa grupas esošo situāciju un nepieciešamajām izmaiņām un izpratne par pašvaldības gatavību ieguldīt līdzekļus nepieciešamās infrastruktūras attīstībai. 

Projekta ieviešanas sākumā bija daudz grūtību,  nepietiekoša kapacitāte, darbinieku trūkums, nemitīgas  projektu nosacījumu pārmaiņas, neskaidrība par lietu secību. Liela daļa rezultatīvo rādītāju sasniegti, balstoties darbinieku entuziasmā, mērķtiecīgā rīcībā panākt rezultātus un projekta “Vidzeme iekļauj” komandas atbalstā, tiešā palīdzībā, kas padarīja visu to iespējamu. Brīnišķīgi, ka varam paļauties viens uz otru. Arī 2019.gadā turpināsim  iesāktos  projekta pakalpojumus un, saskaņā ar rehabilitācijas plāniem, ieviesīsim  jaunus.  

Vairāk informācijas: 

Deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” vadītāja Ina Miķelsone, mob.t 29289487, ina.mikelsone PIE vidzeme PUNKTS lv

Sociālo pakalpojumu eksperte Laine Zālīte, mob.t. 26536286, laine.zalite PIE vidzeme PUNKTS lv 

Informāciju sagatavoja: Naula Dannenberga, projekta "Vidzeme iekļauj" sabiedrisko attiecību speciāliste, mob.t. 26148024, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

 

  

Vidzemes plānošanas reģions aicina pašvaldību attīstības speciālistus, teritorijas plānotājus, vides speciālistus, kā arī Reģionālo vides pārvalžu speciālistus un citus interesentus uz semināru “Piesārņotu un potenciāli piesārņotu vietu pārvaldība”, lai informētu par izstrādāto stratēģiju piesārņoto un potenciāli piesārņoto vietu pārvaldībai, īpašu uzsvaru liekot uz savstarpējo sadarbību starp piesārņoto zemju īpašniekiem, pašvaldību un Reģionālajām vides pārvaldēm.

Seminārs norisināsies piektdien, 22. februārī, plkst. 10.00–14.45 Valmierā, L. Paegles ielā 10.

Semināra laikā klausītāji tiks iepazīstināti arī ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra izstrādāto Piesārņoto un potenciāli piesārņoto vietu datu bāzi un tās mobilo aplikāciju, kā arī Valmieras pilsētas pašvaldība stāstīs par aktivitātēm bijušajā mazuta saimniecībā, kur noslēgusies piesārņojuma izpēte un šobrīd tiek testēta inovatīva sanācijas metode.

Semināra DARBA KĀRTĪBA

Lūgums reģistrēties semināram līdz š. g. 19. februārim (ieskaitot), aizpildot elektronisku pieteikumu šeit: https://goo.gl/forms/XuhiYLVoTPsZokdG2

 

Seminārs tiek organizēts Centrālbaltijas pārrobežu sadarbības programmas projektā “Inovatīva, ilgtspējīga attīrīšana” (INSURE).

Projekta INSURE mērķis ir palielināt piesārņoto vietu ilgtspējīgu attīrīšanas metožu izmantošanu, uzlabot piesārņoto vietu  attīrīšanas vadības metodes, kā arī uzlabot piesārņoto vietu  vizualizāciju un prioritizēšanu Centrālbaltijas reģionā, sadarbojoties partnerorganizācijām no Latvijas, Zviedrijas un Somijas.

Vairāk informācijas: Maija Rieksta, projekta INSURE vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, mob.t. 26099521, maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv


Valmierā 27. februārī Vidzemes Inovāciju nedēļas ietvaros notiks vairākas diskusijas un darba grupas: Iekštelpu klimats. Kvalitātes prasības ēku atjaunošanā. Saules enerģija. Vidzemes plānošanas reģions aicina pašvaldības, ēku apsaimniekotājus, izglītības iestādes un citus interesentus pievienoties darba grupām un dalīties savā pieredzē.

Diskusijās piedalīsies arī Vidzemes plānošanas reģiona īstenotā projekta “Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai” (EFFECT4buildings) pārstāvji – ēku apsaimniekotāji un pašvaldību speciālisti no Norvēģijas, Zviedrijas, Dānijas, Somijas, Polijas un Igaunijas. Diskusiju un darba grupu valoda: angļu valoda.

 

 

 

Programma

8:30 – 11:00 Diskusija un darba grupa “Iekštelpu klimats publiskajās ēkās un izglītības iestādēs”. Diskusijas laikā tiks apskatīta vairāku Baltijas jūras reģiona valstu pieredze, kā publiskajās ēkās, tostarp arī izglītības iestādēs nodrošināt labu iekštelpu klimatu. Apzināti iepriekš veiktie pētījumi un metodes, kā citās valstīs tiek nodrošināts labs iekštelpu klimats.

11:00 – 11:30 Diskusija un darba grupa “Kvalitātes prasības ēku atjaunošanā”. Diskusija par nepieciešamo atbalstu ēku apsaimniekotājiem, plānojot kvalitātes prasības ēku atjaunošanā.

11:30 – 13:00 Diskusija un darba grupa “Saules enerģijas izmantošana”. Ziemeļvalstu pieredze saules enerģijas izmantošanā pašvaldībās. Inovatīvi risinājumi saules enerģijas finansēšanai Latvijā. Pilotvieta Vidzemē.

Pasākuma norises vieta Valmierā, viesnīcā “Wolmar” no plkst. 8:30 līdz 13:00. Aicinām līdz 21. februārim pieteikt savu dalību, reģistrējoties saitē: https://goo.gl/1bHNKD

Par “EFFECT4buildings” projektu

Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gadam ietvaros Vidzemes plānošanas reģions kopā ar partneriem deviņām Baltijas jūras reģiona valstīm īsteno projektu "Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai" (EFFECT4buildings) ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Norvēģijas atbalstu. EFFECT4buildings mērķis ir palielināt ēku energoefektivitātes pasākumu skaitu publiskajās ēkās visā Baltijas jūras reģiona teritorijā. Vairāk par projektu: http://www.vidzeme.lv/

Papildu informācija: Aija Rūse, projekta EFFECT4buildings vadītāja, Vidzemes plānošanas reģions, aija.ruse PIE vidzeme PUNKTS lv; mob.t. 26400288

Informāciju sagatavoja: Baiba Norberte, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, baiba.norberte PIE vidzeme PUNKTS lv; , mob.t. 28752793, www.vidzeme.lv

Iepazīstinot ar projekta "GroundEco" partnerību, plānotajām aktivitātēm, kā arī jau paveikto, esam sagatavojuši informatīvu materiālu, lai paskaidrotu, kāpēc valsts, pašvaldību iestādēm, nevalstiskajām organizācijām, izglītības un pētniecības iestādēm un citām institūcijām, kas atrodas Gaujas-Koivas upju baseina teritorijā un ne tikai, ir vērts iedziļināties projekta aktivitātēs.

Aicinām arī aizpildīt īsu tajā atrodamo aptauju, kas projekta komandai ļaus izzināt tieši Jums nepieciešamos informatīvos materiālus. Aptauju var aizpildīt arī ŠEIT >>


Projekts "No pazemes ūdeņiem atkarīgu ekosistēmu vienota apsaimniekošana pārrobežu Gaujas - Koivas upju baseina apgabalā" (GroundEco)  tiecas veicināt ilgtspējīgu kopīgo pazemes ūdeņu resursu un saistīto ekosistēmu apsaimniekošanu pārrobežu Gaujas−Koivas upju baseinā. To īsteno Vidzemes plānošanas reģions, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (vadošais projekta partneris), Dabas aizsardzības pārvalde, Latvijas Universitāte sadarbībā ar partneriem Igaunijā Interreg Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības programmas ietvaros. 

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, projekta sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, ieva.bivina PIE vidzeme PUNKTS lv. 

Vidzemes plānošanas reģions nodod sabiedrības izvērtējumam Eiropas Savienības  Pilsētprogrammas „Urban Agenda” tematiskās prioritātes „Pāreja uz atjaunojamiem energoresursiem” Darbības plānu, ko vēlāk paredzēts iesniegt Eiropas Komisijā. Līdz šī gada 4. martam pašvaldības, to energopārvaldnieki, ēku apsaimniekotāji, uzņēmēji, iedzīvotāji un citi interesenti tiek aicināti izvērtēt un sniegt savu vērtējumu par Darbības plāna 5 rīcībām.

Vidzemes plānošanas reģions aktīvi iesaistījies Eiropas Savienības  Pilsētprogrammas „Urban Agenda” tematiskās prioritātes „Pāreja uz atjaunojamiem energoresursiem” („Energy Transition”) partnerībā. Sadarbībā ar partneriem no Apvienotās Karalistes, Polijas, Beļģijas, Vācijas, Francijas, Zviedrijas, Spānijas, Itālijas, Nīderlandes, Somijas un vēl vairākām Eiropas līmeņa organizācijām klimata pārmaiņu jautājumos – DG REGIO, DG CLIMA, DG ENERGY, DG RTD, Eiropas Vietējo un reģionālo pašvaldību padomi (CEMR), Eiropas Investīciju banku (EIB) un EUROCITIES - tika izstrādāts Darbības plāns pārejai uz atjaunojamiem energoresursiem.

Gandrīz 2 gadu rezultātā, organizējot tikšanās, darba grupas un diskusijas, partnerība ir noteikusi 5 galvenās rīcības pārējai uz atjaunojamiem energoresursiem, tai skaitā papildus finansējuma iespējas centralizētai siltumapgādei, nelietderīgā siltuma jeb ražošanas procesā radītā siltumenerģijas atlikuma intensīvāka izmantošana pilsētu energoapgādē, visaptveroša enerģijas aspektu integrēšana teritoriju attīstības plānošanā, kompetenču centru izveide pilsētu modernizēšanai, kā arī ciešāka sadarbība ar Eiropas Savienības institūcijām enerģijas pārejas finansēšanas veicināšanai.

Darbības plāns, tajā ietvertās rīcības un izvērtējuma anketa pieejama: https://ec.europa.eu/futurium/en/energy-transition/energy-transition-public-feedback-starts-today-and-lasts-until-4-march-2019 Lasītāju ērtībai izvērtējums var tikt sniegts arī latviešu valodā

Par Pilsētprogrammu „Urban Agenda”

Eiropas Savienības iniciatīva “Urban Agenda” izveidota, lai sekmētu efektīvāku un koordinētāku darbību ilgtspējīgas un integrētas pilsētu attīstības nodrošināšanā visos pārvaldes līmeņos. Pilsētprogramma “Urban Agenda” ir vērsta uz pilsētu lomu apzināšanu un ietvara izstrādi pilsētu vajadzību labākai integrēšanai Eiropas Savienības politikas, zināšanu un pieredzes apmaiņā. Šobrīd “Urban Agenda” fokusējas uz 14 tematiskajām prioritātēm: migrantu un bēgļu iekļaušana; gaisa kvalitāte; nabadzība pilsētā; mājokļu jautājumi; aprites ekonomika; darbavietas un prasmes vietējā ekonomikā; pielāgošanās klimata pārmaiņām; pāreja uz atjaunojamiem energoresursiem; ilgtspējīga zemes izmantošana un dabā balstīti risinājumi; pilsētu mobilitāte; pāreja uz digitāliem risinājumiem; inovatīvi un atbildīgi publiskie iepirkumi; drošība  publiskajā telpā; kultūras mantojums. Ieinteresētās valstis un pilsētas veido brīvprātīgas partnerības par kādu no tematiskajām prioritātēm. Vairāk informācija par partnerībām pieejama: https://ec.europa.eu/futurium/en/urban-agenda

Papildu informācija: Aija Rūse, Vidzemes plānošanas reģions, aija.ruse PIE vidzeme PUNKTS lv; mob.t. +371 26400288, www.vidzeme.lv

Informāciju sagatavoja: Baiba Norberte, sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, baiba.norberte PIE vidzeme PUNKTS lv; mob.t. +371 28752793, www.vidzeme.lv

 

Vidzemes plānošanas reģions piektdien, 22. februārī, seminārā Valmierā pulcēja pašvaldību attīstības speciālistus, teritorijas plānotājus, vides speciālistus, kā arī reģionālo vides pārvalžu speciālistus un citus interesentus, lai informētu par izstrādāto stratēģiju piesārņotu un potenciāli piesārņotu vietu pārvaldībai, īpašu uzsvaru liekot uz savstarpējo sadarbību starp piesārņoto zemju īpašniekiem, pašvaldībām un reģionālajām vides pārvaldēm.

Stratēģijas mērķis ir sniegt rekomendācijas zemju īpašniekiem un pārvaldniekiem vēsturisko potenciāli piesārņoto vai piesārņoto vietu pārvaldībai. Tā paredzēta lietošanai gan pašvaldībām, gan privātajiem zemju īpašniekiem un sabiedrībai kopumā, tāpat tā paredzēta gan vides jomas speciālistiem, gan cilvēkiem, kuriem vides piesārņojuma jautājumi ir sveši. Tajā ir iekļauts īss normatīvo aktu apskats, metodes, kā pašam novērtēt piesārņojuma klātbūtni un nopietnību, izskaidroti pamatprincipi par piesārņotāju izplatīšanos vidē, kā arī iekļauti iespējamie rīcības modeļi īpašniekiem un pārvaldītājiem, iespējamās sanācijas un atveseļošanas metodes un ieteikumi sadarbības veicināšanai starp iesaistītajām pusēm.

Sadarbības trijstūris

Stratēģijā ieteikts veidot tādu piesārņotu un potenciāli piesārņoto vietu pārvaldību, kas balstīta uz sadarbības trijstūri – pašvaldība, zemes īpašnieks un reģionālā vides pārvalde. Rekomendācijas sniegtas, lai iesaistītās puses varētu pieņemt informētus lēmumus un neviens no trīsstūrī iesaistītajiem nesaredzētu piesārņotās vietas un to pārvaldību kā bubuli, no kura jābaidās.

Lai panāktu trijstūra sadarbības efektivitāti un nepārvērstu to par kaujas lauku, pašvaldību un reģionālo vides pārvalžu darbiniekiem jābūt izglītotiem un informētiem par pareizajām izpētes un sanācijas metodēm, kā arī pēc nepieciešamības jāpiesaista eksperti. Privātīpašnieki baidās vērsties institūcijās, jo pastāv uzskats, ka piesārņojuma attīrīšana maksā ļoti dārgi un kāds piespiedīs attīrīt vai uzliks sodu. Semināra dalībnieku vidū izskanēja viedoklis, ka būtiski ir rādīt labos piemērus, lai mainītu sabiedrības priekšstatu, ka sanācija ir tikai apjomīga ekskavācija vai vairāku miljonu eiro lieli ieguldījumi.

Pareiza izpēte ietaupa līdzekļus

“Mēs aicinām pievērst daudz lielāku uzmanību un nozīmi potenciāli piesārņotās vietas izpētei. Jo precīzāka būs vietas priekšizpēte (tai skaitā vietas vēsturiskās attīstības liecību analīze) vai detalizētā izpēte, jo precīzāk būs iespējams noteikt piesārņojuma areālu. Izpētes, kas veiktas ar dažiem urbumiem, visbiežāk norādīs uz aptuvenu un pārāk lielu piesārņojuma areālu. Šādam neadekvāti lielam piesārņojuma areālam sanācijas izmaksas būs krietni lielākas, nekā precīzi noteiktam un salīdzinoši mazam areālam,” stāsta Vidzemes plānošanas reģiona projektu vadītāja Maija Rieksta. Ja nav iespēju piesaistīt profesionāli, tad labāk mēģināt vismaz pašiem novērtēt situāciju, kam arī šis izstrādātais materiāls domāts.

Prieks, ka semināru apmeklēja arī speciālisti no citiem reģioniem, jo šī tēma ir aktuāla visā Latvijā. Bieži vien potenciāli piesārņotas vietas atrodas tādās pilsētu vai ciematu centru teritorijās, kurām ir ekonomiskais potenciāls un kurās varētu īstenot sekmīgus pilsētvides attīstības projektus. Situācijas skaidrība ceļ īpašuma vērtību, kā arī izpētes rezultātā var atklāties, ka vieta nemaz vairs nav piesārņota un nav nekādu apgrūtinājumu tās ekspluatēšanai.

Piesārņoto un potenciāli piesārņoto vietu datu bāze

Semināra dalībnieki tika iepazīstināti arī ar rīku piesārņotu un potenciāli piesārņotu vietu prioritizēšanai, kā arī Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra pārstāvis Intars Cakars informēja par izstrādāto Piesārņoto un potenciāli piesārņoto vietu (PPPV) datu bāzi un mobilo lietotni. Pašvaldības ir aicinātas izskatīt datu bāzi un saprast, vai pašvaldības teritorijā ir reģistrā norādītas vietas, vai tādas vietas patiešām pastāv un kur precīzi tās atrodas. Šobrīd jaunā PPPV datu bāze tiek precizēta, apzinot vietu koordinātes, un tikai pēc tam var sākt runāt par piesārņojuma apzināšanu šajās teritorijās.

 

SEMINĀRA PREZENTĀCIJAS

Maija Rieksta, projekta "Insure" vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā

Informācija par projekta INSURE aktivitātēm Latvijā

Arta Bažovska, A/S “Venteko” valdes priekšsēdētāja; Edgars Dimitrijevs, A/S “Venteko” tehniskais direktors; Lilija Apine, vides eksperte

Stratēģija piesārņoto un potenciāli piesārņoto vietu pārvaldībai un komunikācijai ar zemes pārvaldītājiem

Intars Cakars, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Ķīmisko vielu un bīstamo atkritumu nodaļas vadītājs

Piesārņoto un potenciāli piesārņoto vietu datu bāzes un mobilo aplikāciju prezentācija

Maija Rieksta, projekta "Insure" vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā

Piesārņoto un potenciāli piesārņoto vietu prioritizēšana

Maija Zālamane, projekta "Insure" vadītāja Valmieras pilsētas pašvaldībā 

INSURE aktivitātes Valmieras pilsētas pašvaldības pilotteritorijā  - bijušajā mazuta saimniecībā, Dzelzceļa ielā 9


STRATĒĢIJA piesārņoto un potenciāli piesārņoto vietu PĀRVALDĪBAI un komunikācijai ar zemes pārvaldītājiem ŠEIT.

STRATĒĢIJA piesārņoto un potenciāli piesārņoto vietu PRIORITIZĒŠANAI ŠEIT.

MULTIKRITĒRIJU ANALĪZES RĪKS piesārņoto vietu prioritizēšanai Excel formātā lejupielādējams ŠEIT.

 

Seminārs un tajā prezentētās aktivitātes īstenotas Centrālbaltijas pārrobežu sadarbības programmas projektā “Inovatīva, ilgtspējīga attīrīšana” (INSURE).

 Projekta INSURE mērķis ir palielināt piesārņoto vietu ilgtspējīgu attīrīšanas metožu izmantošanu, uzlabot piesārņoto vietu attīrīšanas vadības metodes, kā arī uzlabot piesārņoto vietu vizualizāciju un prioritizēšanu Centrālbaltijas reģionā, sadarbojoties partnerorganizācijām no Latvijas, Zviedrijas un Somijas.

 

Vairāk par projektu un aktivitātēm: Maija Rieksta, projekta INSURE vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, +371 26099521, maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Māra Sproģe, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, +371 26488091, mara.sproge PIE vidzeme PUNKTS lv

2019. gada 13. martā Vidzemes koncertzālē CĒSIS norisināsies izglītojoši iedvesmojošs forums “Bioekonomika – inovāciju iespējas”, kurā starptautiski atzīti eksperti iepazīstinās ar bioekonomikas attīstības tendencēm Eiropā un pasaulē un piemēriem, kā no dažādiem dabas resursiem attīstīt veiksmīgus produktus, pakalpojumus un biznesus.

Latvijas lauku teritorijas ir bagātas ar dabas resursiem, taču to potenciālu līdz šim nav izdevies efektīvi izmantot. Visbiežāk šķēršļi slēpjas zināšanu un izpratnes trūkumā, kā arī vājā uzņēmēju, zinātnieku, politiku veidotāju un sabiedrības pārstāvju sadarbībā. Vidzemes plānošanas reģions un Vides risinājumu institūts apņēmušies šo situāciju mainīt, piedāvājot atvērtu, izglītojošu un iedvesmojošu forumu “Bioekonomika – inovāciju iespējas”.

Foruma ietvaros savā pieredzē un zināšanās dalīsies pasaulē atzīti bioekonomikas eksperti, praktiķi un inovatori no Dānijas, Norvēģijas, Itālijas, Somijas un Latvijas. Dalībniekiem būs iespēja ielūkoties bioekonomikas attīstības tendencēs Eiropā un pasaulē, uzzināt par atbalsta instrumentiem bioekonomikas attīstībai un iepazīties ar dabas resursu komercializācijas piemēriem un metodēm. Pieredzē dalīsies radoši Vidzemes uzņēmēji, bet noslēgumā dāņu futuroloģe Lēne Reičela Andersena foruma dalībniekus vedīs ceļojumā uz 50 gadu tālu nākotni. 

Bioekonomikai atvēlēta īpaša loma Latvijas viedās specializācijas stratēģijā. Izglītības un zinātnes ministrija (turpmāk - IZM) to atzinusi par vienu no nozīmīgākajām Latvijas attīstības jomām. Kā norāda IZM, bioekonomikas nozarēs (lauksaimniecībā, pārtikas ražošanā, meža nozarē un zivsaimniecībā) balstītas inovācijas var nodrošināt Latvijas konkurētspēju reģionālā un starptautiskā līmenī, kā arī veicināt Latvijas ieguldījumu ES kopējo mērķu sasniegšanā. Inovācijas bioekonomikā ir ne vien jaunu produktu un pakalpojumu izpēte un radīšana, bet arī iepriekš izveidotu produktu un pakalpojumu kvalitātes un ražošanas efektivitātes paaugstināšana.

Pasākumā aicināti piedalīties pašvaldību, uzņēmumu, augstskolu un zinātnisko institūciju vadītāji un lēmumu pieņēmēji. Tas norisināsies divās paralēlās sesijās, kuras dalībniekiem būs iespēja brīvi mainīt, lai apmeklētu sev interesējošas tēmas. Forumā tiks nodrošināta tulkošana latviešu un angļu valodās. Dalība – bez maksas.

Forumam iespējams pieteikties līdz 2019. gada 7. martam plkst. 17:00, aizpildot anketu saitē: ej.uz/bioekonomikasforums

Vairāk par forumu un tā programmu iespējams uzzināt pasākuma Facebook lapā, kā arī Vides risinājumu institūta mājas lapā: www.videsinstituts.lv .

Bioekonomikas forums tiks organizēts projekta Bioekonomikas inovāciju sistēmas attīstīšana reģionos (RDI2CluB)” ietvaros, kuru Latvijā īsteno Vidzemes plānošanas reģions un    Vides risinājumu institūts, kā arī partneri no Norvēģijas, Somijas, Igaunijas un Polijas Interreg Baltijas jūras reģiona (BJR) programmas 2014.-2020. gadam ietvaros (http://www.rdi2club.eu/), ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Norvēģijas līdzfinansējumu. Tā mērķis ir atbalstīt viedu, ilgtspējīgu un iekļaujošu bioekonomikas nozares izaugsmi BJR lauku teritorijās.

Papildu informācija: Santa Niedola, projekta “RDI2CluB” vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, santa.niedola PIE vidzeme PUNKTS lv, +371 26674261, www.vidzeme.lv

Informāciju sagatavoja: Guna Dātava, Vides risinājumu institūts, Guna.datava PIE videsinstituts PUNKTS lv , +371 26568947, www.videsinstituts.lv