Arhīva kalendārs

« June 2023 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Vidzemes plānošanas reģions jau vairākus gadus pārstāv Vidzemi Baltijas jūras valstu reģionu sadarbības organizācijā (BSSSC), kur tas ne tikai vada Inovāciju pārneses darba grupu, bet arī aktīvi līdzdarbojas jauniešu iesaistes jautājumos. Tādēļ aicinām reģiona jauniešus, vecumā no 18 līdz 25 gadiem, piedalīties BSSSC jauniešu pasākumā, kas notiks no 9. līdz 13. septembrim Polijā, Ščečinā. Piedaloties pasākumā, tiek nodrošināta dalība arī BSSSC ikgadējā konferencē (https://www.bsssc.com/). Dalībnieki tiks atlasīti konkursa kārtībā, balstoties motivētos pieteikumos dalībai pasākumā. Jauniešiem tiks segtas ceļošanas un uzturēšanās izmaksas.

 

Līdz 1. augustam aicinām sūtīt motivētu pieteikumu uz eiropassavieniba PIE vidzeme PUNKTS lv, norādot, kāpēc jaunietis būtu pelnījis/-usi dalību pasākumā, kā arī sniedzot argumentētu skatījumu angļu valodā par vienu vai vairākām tēmām, kas šogad tiks pārrunātas konferencē. Tās ir:

  • ilgtspējīga enerģija,
  • ilgtspējīgs transports un mobilitāte,
  • inovāciju pārnese,
  • sadarbība Ukrainai,
  • reģionu loma krīžu laikmetā.

Pieteikuma apjomam jābūt ne mazākam par 1800 rakstu zīmēm bez atstarpēm.

Pasākums ir lieliska iespēja ne tikai gūt jaunas zināšanas par ES politiku, bet arī prezentēt savu viedokli un skatījumu par reģionālajām tendencēm, trenēt publiskās runas prasmes un iegūto pieredzi vēlāk pielietot arī lokālajā līmenī.

Konkursu organizē EUROPE DIRECT Vidzeme, Eiropas Prasmju gada ietvaros. EUROPE DIRECT Vidzeme, ar filiālēm Cēsīs un Valmierā, galvenais uzdevums ir sniegt iedzīvotājiem Vidzemē savlaicīgu un objektīvu informāciju par nozīmīgākajām aktualitātēm Eiropā, kā arī rosināt iedzīvotāju diskusijas par Eiropas nākotni. EUROPE DIRECT Vidzeme darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.

Kontaktinformācija saziņai: Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

EUROPE DIRECT Vidzeme mājas lapa: http://www.vidzeme.lv/lv/europe_direct_vidzeme

Facebook konts: https://www.facebook.com/EuropeDirectVidzeme

Bezmaksas tālrunis saziņai ar EUROPE DIRECT centru (Briselē): 00800 67891011 (tikai no fiksētās tālruņa līnijas).

EUROPE DIRECT Vidzeme darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.

Jūnija nogalē noslēgsies projekts “RurCultural”, kura laikā trīs pilotvietās Līgatnē (Latvijā), Papilē (Lietuvā) un Billundā/ Grindstedā (Dānijā) tika īstenotas kultūrkartēšanas aktivitātes. Izmēģinot urbānos centros lauku teritorijās kultūrplānošanas pieeju un veicot kultūrkartēšanu, ir iegūts vērtīgs materiāls. Izpētes rezultāti Līgatnē izmantoti, lai sagatavotu dizainētu un digitālu “Līgatnes Kultūrkarti”. Tās autore - projekta eksperte Līva Kreislere, arhitekte un urbāniste. “Līgatnes Kultūrkarte” ir publicēta tīmeklī un pieejama plašam interesentu lokam, tai skaitā līgatniešiem un ar Līgatni cieši saistītajiem cilvēkiem, kas aicināti kļūt par atgriezeniskās saites devējiem.

Līgatnes kultūrkartēšanas dokumenta pamats ir 25 sarunas ar Līgatnes iedzīvotājiem, uzņēmējiem, aktīvistiem un pašvaldības institūciju pārstāvjiem. Tās notika 2022. gada vasarā, īsi pēc administratīvi teritoriālās reformas, kad Līgatnes novads tika iekļauts Cēsu novada sastāvā. Sarunas vadīja Līva Kreislere, bet to organizēšanā piedalījās arī Vidzemes plānošanas reģiona un Līgatnes tūrisma un informācijas centra pārstāves.

LĪGATNES KULTŪRKARTE PIEEJAMA  >> ŠEIT <<

Privātās sarunās tika noteiktas līgatniešu vērtības, uzklausītas atmiņas, atklāti sapņi par Līgatnes attīstību, apzinātas vietas attīstības iespējas. L. Kreislere atzīst: “[..] veiktais apkopojums ir ieskats dzirdētajā, lasītajā un redzētajā, taču tas nebūt nav pabeigts, jo aptver tikai daļu Līgatnes iedzīvotāju un ieinteresēto pušu vēstījumus.” Lasītāji tiek aicināti iesaistīties dokumenta papildināšanā ar savām atziņām, atmiņām un ieteikumiem, nosūtot tos uz e-pasta adresi: lkreislere PIE gmail PUNKTS com">lkreislere PIE gmail PUNKTS com. Iecere ir, ka “Līgatnes Kultūrkarti” periodiski atjauninās ar jaunu informāciju, lai vienmēr būtu interesanti to apskatīt, uzzināt pārmaiņas.

Publicētajā materiālā ir apskatāma arī sociālā tīklojuma karte - viens no veidiem kā kartēt pilsētu, atrast tās portretu. L. Kreislere uzsver: “Katra vieta izskatās citādāk. Dažās ir viens centrālais punkts, kas organizē visu kopienā notiekošo. Dažreiz ir daudz punktu, kas ir pavisam nošķirti un nemaz nav sadarbībā viens ar otru [..]”.

L. Kreislere atklāj, ka Līgatnē veiktā kultūrkartēšana ir palīdzējusi atklāt tās kultūras resursus, to aktivitātes mērogus un savstarpējo sadarbību, kā arī noteikt aktīvos kultūras virzītājspēkus un to ietekmes apmērus. Projektā paveiktais ļauj novērtēt esošo situāciju Līgatnē un kopienā, identificēt notiekošās izmaiņas un to tendences, kā arī prognozēt turpmākos attīstības virzienus.

Līgatnes papīrfabrikas strādnieku dzīvoklis kultūrkartēšanas laikā 2022. gada jūnijā. Foto: Līva Kreislere

Aicinām iepazīties ar "Līgatnes Kultūrkarti"!

 _____

Kontekstam – projekts “RurCultural” ir radies balstoties uz zināšanām, kas tika kultivētas un testētas INTERREG Baltijas jūras reģiona transnacionālās sadarbības programmas projektā “UrbCulturalPlanning” (2019-2021) tādās pilsētās kā Rīga, Viļņa, Gdaņska, Ķīle, Pori u.c. Vairāk informācijas: www.urbcultural.eu. Projektā “RurCultural” trīs partnervalstis veido kultūras kartēšanas aktivitātes, lai pieteiktu ilgtermiņa projektu ES finansējumam. “RurCultural” ir saņēmis Baltijas jūras valstu padomes (CBSS) Sekretariāta Projektu atbalsta fonda (PSF) finanšu atbalstu.

Jautājumiem: Eva Meijere, projekta "RurCultural" vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, eva.meijere PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

CITAS PROJEKTA ZIŅAS

 

.