Arhīva kalendārs

« November 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Svinot Latvijas 102. dzimšanas dienu, 18. novembrī aicinām doties uz Valmieras rātslaukumu, lai klātienē pieredzētu iespaidīgu gaismas un mūzikas stāstu uz Valmieras Sv.Sīmaņa baznīcas fasādes. Gaismas un skaņas uzvedums ilgst aptuveni septiņas minūtes. Tas būs skatāms no plkst. 18.00 līdz 23.00, ievērojot 10 minūšu intervālus un tādējādi nodrošinot iespēju skatītājiem izvēlēties sev ērtāko laiku un ievērot distancēšanos.

 

Kurš ūdens tā būtu smējies,

Ja to pasmeļ ar sauju?

Dievs bija iemīlējies,

Pasaulē laizdams Gauju.

Mana mūžīgā kaite.

Mana spalva un ota.

Vidzemes asinssaite.

Latvijas kaklarota...

Vārdus, cik grib, var sacīt,

Neīsts man liekas katrs.

Es ar aizsietām acīm

Apņemos tevi atrast.

 

/O.Vācietis/

 

3D multimediāla projekcija “Sajust Latviju” ir stāsts par nerimstošo un urdošo Gaujas plūdumu, Valmieras un Latvijas sajūtu gammu. Dzejnieka Henrika Eliasa Zēgnera rakstītais savijies ar vārdu meistara Ojāra Vācieša dzeju, ko muzikālā kompozīcijā ilustrē pavadījuma autora, pianista Vestarda Šimkus tieši šim uzvedumam radītais autordarbs. Valmierai radītā augstvērtīgā multimediju mākslas kopprojekta idejas autors un multimediju režisors ir Māris Kalve, skaņu režisors – Ernests Ansons. Balss pavadījumu ierunājuši Valmieras Drāmas teātra aktieri Ieva Puķe un Aigars Vilims.

“Pirmo reizi Valmieras stāsts tiek veidots 3D multimediju projekcijas formā, kas izmanto esošo ēkas tektoniku un formas, tām kļūstot par svarīgu vizuālā stāsta sastāvdaļu. Teksts kopā ar mūziku un uz animācijas bāzes veidotiem skaņu specefektiem, ko veido ar diviem Lielajiem Kristapiem godalgotais skaņu režisors Ernests Ansons, radīs vienreizīgumu un brīnumu. Precīzais ēkas 3D modelis tiks izmantots animācijā, tādā veidā radot telpisku transformāciju ilūzijas. Tas viss kopā ir jauns žanrs, kas, apvienojot praktiski visas mākslas, dzimst un attīstās mūsu acu priekšā, stāstot, izklaidējot un iedvesmojot vienlaikus. Mans kā mākslinieka radošais mērķis ir emocionāli iesaistīt skatītāju, lai pēc šīs pieredzes paliek vieta pārdomām, sajūtām un pilnīgi jaunām atziņām,” stāsta režisors Māris Kalve.

Lai ko nestu rītdiena, spēks ir mūsu saknēs, bet mieru un drošības sajūtu varam rast tajā īpašajā vietā uz zemes, ko saucam par mājām. 3D projekcija veidota, lai rosinātu pārdomas par sajūtām, kas veido piederību mūsu zemei un ģimenei – mūsu mājām. Valmieras lielākā vērtība ir cilvēki, to izaugsme, spēks un mīlestība pret savu pilsētu un apkārtējiem. Autori aicina novērtēt savas mājas un cilvēkus apkārt, visu, kas ir dots, – Latvijas dabu un kultūrvēstures bagātības, mūsu saknes un iekšējo spēku, ģimeni, kas mūs sargā un mīl, iespēju būt brīviem un laimīgiem savā pārliecībā par Latviju kā skaistāko un vērtīgāko vietu uz zemes.

Lūdzam apmeklētājus ievērot valstī noteiktos drošības pasākumus, 2 metru distanci. Norises vietā obligāti jālieto sejas maska.

Projektu realizē SIA "Kalvestudija", SIA “Story Hub” ar Valmieras pilsētas pašvaldības atbalstu. Sadarbības partneri: SIA “VPT Grupa”, Valmieras Drāmas teātris, Valmieras Svētā Sīmaņa evaņģēliski luteriskā baznīca, Ernests Ansons.

Ievērībai! Projekcijas mēģinājuma laikā, 17. novembrī no plkst. 17.00 līdz 18.00, kā arī norises laikā, 18. novembrī no plkst. 17.30 līdz 23.00, tiks izslēgts ielu apgaismojums Lāčplēša ielas posmā no Valmieras Sv.Sīmaņa baznīcas līdz krustojumam ar Raiņa ielu. Tāpat 18. novembrī satiksmei būs slēgts rātslaukums un automašīnas tur novietot nevarēs.

 

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

 

Informāciju sagatavojusi:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

vadītājas vietniece

Mob. tālr.:26443410

Lai virzītos uz aprites ekonomikas īstenošanu un veicinātu atkritumu saimniecības attīstību, SIA “ZAAO” kopā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, Valmieras biznesa inkubatoru, A/S “Valmieras stikla šķiedra” un citiem sadarbības partneriem vēlas dot iespēju jauniem uzņēmējiem, zinātniekiem un vides entuziastiem līdzdarboties Latvijai svarīgos procesos, radot inovācijas atkritumu izpētes un pārstrādes jomā trim atkritumu veidiem – riepām, stikla šķiedras atkritumiem un no atkritumiem iegūstamajam kurināmajam (NAIK).

2021. gada 20. un 21. februārī Reģionālais atkritumu apsaimniekošanas centrā (RAAC) “Daibe” un Vidzemes olimpiskajā centrā notiks Latvijā pirmais atkritumu pārstrādes veicināšanas hakatons “DaibeZero”.

 Pasākuma PATRONS Vides un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP!) norāda: “Atkritumu poligonos apglabājamo atkritumu apjoms ir būtiski jāsamazina un jāpalielina to pārstrādes īpatsvars. Mūsdienu domāšana, radoša pieeja un atvērtība inovācijām ir ceļš, kas ved uz samilzušu vides problēmu risināšanu. Nozarēm, valsts pārvaldei un privātajam sektoram sadarbojoties, kopīgi jāatrod veids, kā pēc iespējas vairāk un produktīvāk saimnieciskajā apritē atgriezt izlietotos materiālus, piešķirot tiem otrreizēju vērtību, tādejādi īstenojot aprites ekonomikas principus. Izsaku cerību, ka hakatons pulcēs tieši tādu sabiedrību- gan zinošus speciālistus, gan tālredzīgus uzņēmējus, kas kopīgi spēs piedāvāt un īstenot drosmīgas idejas.” 

 

ZAAO valdes priekšsēdētājs Gints Kukainis uzsver: “Latvijā atkritumu pārstrādē joprojām ir brīvas nišas, lai varētu domāt par jaunu pārstrādes uzņēmumu veidošanos. Hakatona rezultātā sagaidām atkritumu pārstrādes un izpētes procesa idejas jauna materiāla radīšanai, kas būs izmantojams tautsaimniecībā vai arī kā izejviela jaunu produktu radīšanai. Potenciālajam pārstrādes uzņēmuma veidotājam tiks piedāvātas iespējas infrastruktūras izveidei RAAC “Daibe”. Labākās idejas paredzēts iesniegt Latvijas investīciju un attīstības aģentūrai tālākai attīstīšanai.”

 

Komandu pieteikumi tiek gaidīti no 1. decembra līdz 17. janvārim. Komandās aicināti līdz 6 cilvēkiem, maksimālais komandu skaits – 10. Pasākuma nolikums un pieteikšanās mājas lapā www.daibezero.lv. Hakatona balvu fonds – 10 000 eiro.

 

Lai veiksmīgi sagatavotu idejas pieteikumu, pasākuma organizatori decembrī piedāvās vairākas hakatona mentoru on-line lekcijas materiālzinātnē, dizaina domāšanā, projektu vadībā, finanšu piesaistē, mārketingā un citās jomās. Potenciālajām komandām, pēc iepriekšēja pieteikuma, 12. decembrī būs iespēja apmeklēt arī RAAC “Daibe”, lai klātienē novērtētu pārstrādei pakļaujamo materiālu veidu, apjomu un uzdotu interesējošos jautājumus.

Hakatona “DaibeZero” ģenerālsponsors ir A/S “AJ Power Recycling”. Hakatonu atbalsta Valmieras Attīstības aģentūra, Koprades darbnīca “Dare”, SIA “Vidzemes olimpiskais centrs”, Valmieras peldbaseins, PIKC “Valmieras tehnikums”, Red Bull un citi.

 

Informāciju sagatavojusi:

Zane Leimane

SIA “ZAAO” sabiedrisko attiecību speciāliste

Projekta “Stāmerienas pils romantisma meistarklases” NOSLĒGUMA STUNDĀ  ar  LEĢENDU stāstiem par pils vēsturi, iemītniekiem, notikumiem  jaunieši dalījās pili notiekošajā Leģendu naktī.

30. un 31.oktobrī Stāmerienas pilī LEĢENDU meistarklasē jaunietes “pavēra durvis” zināšanām, KĀ atrast, saklausīt, uzzināt vēsturiskus notikumus, izpētīt dzīvesveidu, likteņstāstus aizrautīgas Stāmerienas pils pētnieces, tūrisma speciālistes Ingas Lapses vadībā.

 

Stāmerienas pils jau ietinās vakara krēslā, kad pilī iededzās klusinātais apgaismojums, maigu gaismu radīja sveces, šad un tad ieskanējās romantiska mūzika. Iedziļinoties pils iemītnieku likteņos, pils sienas, šķiet, “atvērās” domu lidojumam par nezināmo, nepiedzīvoto laiku. Vēlāk, pils zālē, uzklausot I.Lapses interesantos, dokumentālos-arhīvos un periodikās atrastos, stāstus par Volfu dzimtas likteņiem, sazarojumu un radītajām kultūras vērtībām visā Eiropā,  pieauga vietas vērtība un atskārsme-ak, cik daudz mēs nezinām! Akcentējot Aleksandras Volfas un viņa vīra Džuzepes Tomazi di Lampedūzas dzīves stāstus, kas lika rasties romānam GEPARDS (un pēc tā- arī daudzām grāmatām un filmām), jaunieši izzināja veidus, kā pētīt, kādus pieejamos interneta resursus izmantot, ar kādiem “atslēgas vārdiem” meklēt informāciju. Tika apmeklēta arī Stāmerienas bibliotēka, kur Spodra Kaļva dalījās ar novadpētniecības darbā iegūtajiem materiāliem. Protams, visinteresantākie ir “dzīvie” atmiņu stāsti, tāpēc meitenes iejutās arī leģendu pētnieku lomā, intervējot divus pārus, kam atmiņu un zināšanu pūrā ir reālie stāsti no pils vēstures. Līga un Leonīds Brosovi dalījās atmiņās par laikiem, kad, mazi būdami, paši satikuši baronesi Aleksandru, kāda izskatījusies viņa un kādas -pils telpas; kas risinājies pils telpās padomju gados. Savukārt Gunārs un Gaida Vīksniņi stāstīja savu radinieku un citu stāmerieniešu stāstus par piedzīvoto pilī baronu laikos. Sestdienas vakarā, kad pils uzņēma Leģendu nakts pasākuma apmeklētājus (ievērojot visus valstī noteiktos drošības pasākumus Covid 19 saistībā), meitenes jau dalījās ar uzklausītajiem stāstiem, vienlaikus apliecinot, ka radusies milzīga interese uzzināt vairāk! Noslēguma stundas rezumējumā jaunietes izteica vēlēšanos nākamgad, skolēnu vasaras brīvdienās, būt par pils gidēm.

Jau novembrī aicinām pilī apmeklēt projekta “Stāmerienas pils romantisma meistarklases” FOTO IZSTĀDI, kas liek ieraudzīt brīnišķu mirkļa tvērumu- mūsdienu romantismu vēsturiskā vidē.

 

Projekts “Stāmerienas pils romantisma meistarklases” noslēdzies un jaunieši, kas darbojās meistarklasēs, ir atvēruši sirds un prāta logu zināšanām, iedvesmai un nākotnes perspektīvām. Vienlaikus attīstot savstarpējo sadarbību, attīstot savu talantus un spējas, sapratuši, ka viss mūsdienīgais sakņojas vēsturē!

 

Edīte Siļķēna,

Gulbenes novada pašvaldības ATPN projektu vadītāja

 

Projektu “STĀMERIENAS PILS ROMANTISMA MEISTARKLASES” finansē: