Arhīva kalendārs

« October 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Nozīmīgas pārmaiņas gaidāmas Valmieras sabiedriskā transporta sistēmā. Oktobra sākumā Valmieras pilsētas maršrutos pasažierus sāks pārvadāt deviņi jauni dīzeļa – elektriskie hibrīdautobusi. Gaujas zelta smilšu krāsas autobusi ir videi draudzīgāki, jo daļu nepieciešamās enerģijas spēj saražot bremzējot.

“Vairākas reizes esam veikuši testa braucienus un rūpīgi vērtējuši, kas būtu Valmierai labākais variants, tādējādi ir liels prieks redzēt, kā īstenojas ideja par hibrīdautobusiem Valmieras ielās. Mūsu autobusu vadītāji, mehāniķi un tehniskās palīdzības darbinieki piedalījās mācībās, iepazīstot jaunos autobusus, un viņu atsauksmes ir pozitīvas. Jaunie autobusi ir ne vien pasažieriem ērti, bet arī draudzīgi videi, tādējādi šis ir ilgtspējīgs ieguldījums pilsētas attīstībā. Tas ir arī viens no mūsu uzņēmuma mērķiem – nodrošināt kvalitatīvu, mūsdienīgu pakalpojumu, kas ir uz ilgtermiņa attīstību vērsts. Ceram, ka arī pasažieri būs apmierināti un autobusi labi ripos,” vēl SIA “VTU Valmiera” valdes priekšsēdētājs Oskars Spurdziņš. 

SIA “VTU Valmiera” līgumu ar Solaris Bus & Coach S.A. par deviņu jaunu dīzeļa – elektrisko hibrīdautobusu iegādi parakstīja 2019.gada izskaņā. Tie būs autobusi, kas daļu nepieciešamās enerģijas spēj saražot bremzējot, tādējādi tie ir videi draudzīgāki, ekonomiskāki un klusāki. Tā kā transportlīdzeklis ar hibrīdpiedziņu bremzēšanas laikā reģenerē enerģiju un veic akumulatoru uzlādi, tas ir piemērots pilsētas maršrutiem, kur bieži jāpiestāj pieturvietās un krustojumos. Uzsākot braukšanu, elektrodzinēja piedziņai tiek izmantota saražotā enerģija, kas savukārt ļauj noteiktu laiku braukt ar izslēgtu dzinēju. Tādējādi tiek taupīta degviela, sasniedzot, kā uzrādīja testa braucieni, pat 30 procentu degvielas ietaupījumu, kā arī samazinājās izmešu daudzums. Pašuzlādes dīzeļa – elektriskajiem hibrīdautobusiem nav ierobežots veicamais attālums un nav nepieciešama elektroenerģijas uzlādes infrastruktūra.

Lēmums izvēlēties hibrīdautobusus pieņemts, izvērtējot Valmieras pilsētas maršrutu tīklu, reisu garumus, ņemot vērā arī klimatiskos apstākļus, kā arī iespējas nodrošināt nepārtrauktu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas ilgtspēju Valmierā.

Projekta kopējās izmaksas ir EUR 2835000, t.sk. Kohēzijas fonda finansējums EUR 1906322 apmērā.

Autobusu iegāde tiek īstenota Kohēzijas fonda līdzfinansētā projekta “Videi draudzīga sabiedriskā transporta iegāde Valmieras pilsētai” (vienošanās Nr.4.5.1.2/17/I/006) ietvaros.

 

Informāciju sagatavojusi:

Zane Bulmeistare

SIA „VTU Valmiera”
Sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts: pr PIE vtu-valmiera PUNKTS lv
Mob. tel.: 26443410

Gatavojoties 2021. gada administratīvi teritoriālajai reformai, Apes, Raunas un Smiltenes novadu pašvaldības uzsākušas apvienošanās projekta un jaunizveidojamās Smiltenes novada pašvaldības struktūras izstrādi.

Šā gada 19. septembrī stājās spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr.577 “Kārtība, kādā administratīvi teritoriālās reformas ietvaros pašvaldībām piešķir valsts mērķdotāciju kopīga jaunveidojamā novada pašvaldības administratīvās struktūras projekta izstrādei”, kas noteic nosacījumus un kārtību, kādā administratīvi teritoriālās reformas ietvaros pašvaldībām piešķir valsts mērķdotāciju kopīga jaunveidojamā novada pašvaldības administratīvās struktūras projekta izstrādei. Atbilstoši noteikumiem Smiltenes novada dome, kā atbildīgā pašvaldība, var pretendēt uz valsts mērķdotācijas saņemšanu.  

Pamatojoties uz veikto tirgus izpētes procedūru, Smiltenes novada dome 2020.gada 21.septembrī parakstīja līgumu ar SIA “RP Alianse” par Apes, Raunas un Smiltenes novadu apvienošanās projekta, kas ietver arī jaunizveidojamās Smiltenes novada pašvaldības struktūras, izstrādi.

Pašvaldību apvienošanās projekta sagatavošanas mērķi ir:

  • Nodrošināt pamatotu, optimālu jaunizveidojamā Smiltenes novada pašvaldības administratīvās struktūras veidošanu, ievērojot politisko, ekonomisko, sociālo, kultūrvēsturisko un ģeogrāfisko situāciju uz vietas;
  • Nodrošināt pamatotu un ilgtspējīgu investīciju plānošanu jaunizveidojamā novadā;
  • Nodrošināt atklātu, efektīvu un saprotamu Apes, Raunas un Smiltenes pašvaldību apvienošanās procesu.

Sagatavojot pašvaldību apvienošanās projektu, SIA “RP Alianse” uzdevums ir, aptverot visu apvienojamo novada pašvaldību iestādes un struktūrvienības, kā arī kapitālsabiedrības un citas pašvaldību institūcijas,  sagatavot pašvaldības institūciju darbības un ar to reorganizāciju saistītus jautājumus – jāsagatavo ieviešanas plāns, kā arī jāparedz izdevumi, kas radīsies pašvaldībām apvienojoties.

Sabiedrības informēšanas nolūkā, projekta izstrādātāja viens no darba uzdevumiem ir organizēt sabiedrības informēšanu par sagatavoto pašvaldību apvienošanās projektu, iepazīstinot ar to Apes, Raunas un Smiltenes novadu iedzīvotājus, deputātus, darbiniekus un citus interesentus ar novada galvenajiem parametriem, ar plānoto novada pašvaldības administratīvo struktūru, funkciju īstenošanas veidu un vietu, apzināt un apkopot sabiedrības viedokli, iebildumus un priekšlikumus par pašvaldību apvienošanās projektu. Projekta izstrāde ir jāīsteno ne vēlāk kā līdz 2021.gada 1.jūnijam.  

Uzziņai:

2020.gada 23.jūnijā stājās spēkā Saeimas pieņemtais un Valsts prezidenta izsludinātais likums “Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums”, kas nosaka, ka pēc 2021.gada pašvaldību vēlēšanām Smiltenes novadā iekļausies Apes pagasts, Apes pilsēta, Bilskas pagasts, Blomes pagasts, Brantu pagasts, Drustu pagasts, Gaujienas pagasts, Grundzāles pagasts, Launkalnes pagasts, Palsmanes pagasts, Raunas pagasts, Smiltenes pagasts, Smiltenes pilsēta, Trapenes pagasts, Variņu pagasts un Virešu pagasts.

 

Informāciju sagatavoja:
Marita Mūze

Smiltenes novada domes

Sabiedrisko attiecību speciāliste

E-pasts: prese PIE smiltene PUNKTS lv
Mob.tel. + 371 28334474

www.smiltene.lv

Siltas, tikko ceptas maizes smarža drīzumā piepildīs Valmiermuižas alus viesistabu, kur 14. oktobrī plkst. 18.00 notiks rudzu maizes cepšanas meistarnīca. Ciemos, lai padalītos ar savu rūpīgi noslīpēto rudzu maizes recepti, viesosies Remi no „Īsta Maize”.

Meistarnīcas laikā Remi gan stāstīs, gan rādīs, kā top pilngraudu rudzu maize ar diedzētiem griķiem un svaigi maltiem miltiem. Šīs maizes vērtība slēpjas lielajā šķiedrvielu daudzumā, dabīgajā ieraugā, kas izmantots tapšanas procesā, pilnīgajā garšā un klaipa mīkstajā iekšpusē. Darbošanās būs piemērota ikvienam – gan pieredzējušiem, gan tiem, kam liela vēlme izzināt pavisam svešo procesu. Lai maizes cepšanu varētu atkārtot mājās, katrs meistarnīcas dalībnieks līdzi saņems ieraugu. Paredzēts, ka meistarnīca ilgs 3–4 stundas.

Remi dzimtene ir Polija, tomēr nu jau vairākus gadus Remi par mājām sauc Rūjienu, kur dzīvo kopā ar ģimeni. Maizes cepšana ir Remi sirdslieta, galvenokārt, izceļot iespēju dot cilvēkiem labāko, izmantojot dabīgas metodes. Viņš maizes cepšanu neuzskata par grūtu arodu, tomēr uzsver, ka nepieciešama pacietība un zināšanas, ar kurām viņš dalīsies meistarklasē.

Dalība meistarklasē: 35 EUR (viss iekļauts, norēķināšanās uz vietas).

Pieteikšanās: kultura PIE valmiermuiza PUNKTS lv.

Pasākumu rīko Valmiermuižas kultūras biedrība.

Informāciju sagatavojusi: Valmiermuižas kultūras biedrība, kultura PIE valmiermuiza PUNKTS lv, tālr. nr.: 27337798.

Jaunieši vecumā no 18-30 gadiem (tai skaitā no mazākumtautību grupām), kas vēlas sniegt savu ieguldījumu pētījumā, lai stiprinātu demokrātisku sabiedrību un pilsonisko līdzdalību, aicināti reģistrēties tiešsaistes fokusa grupu diskusijām, kuras notiks 2020. gada oktobrī.

Fokusa grupu mērķis ir ievākt datus pētījumam “Demokrātiskās vērtības un pilsoniskā līdzdalība no jauniešu perspektīvas Latvijā” par to, kā jaunieši izprot demokrātiju, demokrātisku sabiedrību un tās vērtības kopumā, kādas ir šo vērtību praktiskās izpausmes katra dalībnieka personiskajā pieredzē. Jauniešu individuālā un subjektīvā pieredze ir šī pētījuma galvenā vērtība!

Diskusijas notiks Webex tiešsaistes platformā, uz dalībnieka norādīto e-pasta adresi tiks nosūtīta uzaicinājuma saite. Dalība pētījumā ir brīvprātīga.

Ja vēlies būt daļa no pētījuma un palīdzēt stiprināt demokrātiskos procesus Latvijā, piedalies ar savu viedokli un pieredzi, aizpildi anketu šeit https://ieej.lv/ViAMM2020, lai varam ar Tevi sazināties! Priecāšos par Tavu atsaucību dalībai pētījumā un īpaši aicinu pieteikties mazākumtautību jauniešus! Plašāka informācija par fokusa grupu diskusijas norisi un datumiem elektroniskās anketas aprakstā.

Veicu šo pētījumu savam maģistra darbam, kas tiek īstenots Vidzemes Augstskolas un Rīgas Stradiņa universitātes projektā “Vērtības darbībā: atbildīgas, drošas un izglītojošas pilsoniskās sabiedrības attīstība ar pētniecību un rīcības modeļu izstrādes palīdzību”.

Informāciju sagatavojusi:

Marita Mūze

Vidzemes Augstskolas maģistra programmas "Mediju un informācijas pratība" 2. kursa studente.

Papildu informācijai un saziņai: marita.muze PIE va PUNKTS lv

Sākusies pieteikšanās Burtnieku novada pašvaldības organizētajam biznesa ideju konkursam “Ideja Burtnieku novadam 2020”. Šis ir piektais gads pēc kārtas, kad Burtnieku novada uzņēmīgajiem iedzīvotājiem ir iespēja piedalīties konkursā, pārbaudīt savas ilgi lolotās vai tikai nesen tapušās idejas ilgtspēju, kā arī saņemt atbalstu tās realizēšanai. Jau trešo gadu konkurss notiks sadarbībā ar Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Valmieras biroju, kurš nodrošinās kvalitatīvas un noderīgas apmācības konkursa dalībniekiem.

Pēc 5 dienu apmācību perioda, Burtnieku novada pašvaldības teritorijā reģistrētajiem dalībniekiem, būs iespēja iesniegt savu biznesa plānu konkursā “Ideja Burtnieku novadam 2020”. Visi konkursa dalībnieki pēc apmācībām varēs startēt arī konkursā “Laukiem būt!”.

Lai uzzinātu vairāk par konkursu “Ideja Burtnieku novadam 2020” un “Laukiem būt!” norisi, interesenti aicināti uz informatīvo dienu š.g. 9. oktobrī 10.00 Ēveles Tautas namā. Konkursa pieteikumu (pievienotais fails, doc) var iesūtīt līdz 12. oktobrim uz e-pastu: dana.sare PIE burtniekunovads PUNKTS lv.

Sīkāku informāciju iespējams noskaidrot, zvanot pa tālr. 29320067.

Konkursa “Ideja Burtnieku novadam” īstenošanai no Burtnieku novada pašvaldības budžeta līdzekļiem piešķirtais naudas balvu fonds ir 3000 eiro (pēc nodokļu nomaksas). Maksimālais atbalsta apmērs vienam idejas autoram ir 1500 eiro (pēc nodokļu nomaksas). Iegūtās naudas balvas paredzētas biznesa idejas realizācijai.

Simjūda tirgus Valmierā šogad, ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus, notiks divas sestdienas – 10. un 24. oktobrī no plkst. 10.00 līdz 16.00. Ikviens rudens veltes un amatnieku darinājumus aicināts iegādāties pašā Valmieras centrā – Hanzas laukumā, atgādinot, ka sendienās Valmieras pilsēta bija viena no senās Hanzas tirgotāju savienības dalībniecēm.

Hanzas laukumā tirgus būs trīs segmentos: laukuma ārējā perimetrā savus darinājumus piedāvās amatnieki, rokdarbnieki, lietišķās mākslas meistari. Laukuma centrā  bagātīgi tiks piedāvāti cienasti – pašcepta maize, pīrāgi, lauku kūpinājumi, zivis, sieri, saldumi un našķi, krāšņas piparkūkas, svaigi un žāvēti augļi, rieksti. Bet rudens krāsas tirgus laukumā zem ozola spilgtākas darīs puķu, stādu un košumkrūmi tirgotāji.

Valmieras pusē tirgus pie baznīcas Sīmaņa dienā bijis kopš viduslaikiem. Tādējādi tas ir viens no vecākajiem Vidzemē, pēdējais pirms ziemas iestāšanās. Kalendārā atzīmētā Sīmaņa un Jūdas diena oktobra beigās vēlāk deva tirgum īpašo vārdu – Simjūda tirgus. Tolaik tirgus bija savdabīgi svētki trīs dienu garumā, ko  apmeklēja gan lieli, gan mazi, pat ganiņam bija jādod iespēja vienu dienu izbaudīt tirgu pašā Valmieras viducī.

Valmierieši un viesi Simjūda gadatirgu atkal iepazina, sākot no 1996. gada, kad Valmieras muzejs, godinot tradīcijas un tautas amata prasmes, atjaunoja vēsturisko Simjūda gadatirgu. Šogad tirgus atkal “jaunās skaņās”. Ievērojot pašreizējo epidemioloģisko situāciju, tirgus būs mazākā apjomā, bet toties, tāpat kā agrāk, to būs iespējams apmeklēt pat divas dienas.

Šogad, kad tirgus mazāks, priekšroka tiek dota meistariem no Valmieras un tuvākās apkārtnes. Bet, tāpat kā vienmēr, apmeklētājus sildīs cepures, džemperi, šalles, pančo, segas, pledi, cimdi un zeķītes. Pēc tirgus apmeklējuma svētku galdā varēs celt smeķīgus gardumus, bet tēju aizdarīt ar zeltainu medu, piekožot smaržīgu cepumu. Un kopā ar tuvējiem rokdarbniekiem, dažādu amatu meistariem un zemniekiem savu pienesumu mājai un sētai būs atveduši prasmīgi zivju apstrādātāji no piejūras, pa kādam labam meistaram no Rīgas apkārtnes un vēl, un vēl.

Sendienās tas nebija tirgus, ja to nepavadīja dažādas lustes, amata prasmju darbnīcas, naudas kaltuve, zāļu sievas ar siltu tēju un citi noslēpumi. Arī šajos rudens svētkos tiek gaidīti dažādi pārsteigumi.

Aicinām tirgus apmeklētājus ievērot valstī spēkā esošos noteikumus, rūpējoties par savu un līdzcilvēku veselību!

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410


 Šī gada 31. oktobrī aicina piedalīties bezmaksas vebinārā par atjaunojamo enerģiju - saules paneļu sistēmas instalēšanu un mazu mājokļu izveidi ar aktīvās mājas TRIAN-S autoru Tõnis Kasemägi.
Programmā:
* Ievads saules enerģijas ražošanā
* Efektīvas mazas mājas izveidošanas pamati
* Viedā māja TRIAN-S
* Iespējas palielināt mājvietas efektivitāti
Tiks nodrošināts tulkojums latviešu valodā.
Pirms vebināra interesenti var apskatīt šo būvi dabā, no 24.10.2020: Lejas Varicēnos, Smiltenes pagastā, iepriekš sazinoties ar Līgu Krūmiņu-Krīgeri pa tālr. 26555539

Lūdzam reģistrēties vebināram: https://ej.uz/aktivas-majas-webinars

Vebinārs tiek rīkots LEADER starptautiskā projekta “OFF-GRID: Renewable Energy DIY for rural development” ietvaros.
Plašāka informācija atrodama šeit.
Informāciju sagatavoja projekta vadītāja Līga Krūmiņa-Krīgere.

Šogad ikgadējā nacionālajā Ekoskolu apbalvošanas pasākumā novērtējumu saņēma septiņas izglītības iestādes un to struktūrvienības no Valmieras. Starptautiskais Ekoskolu apbalvojums - Zaļais karogs - 2020./2021.mācību gadam piešķirts bērnudārzam “Krācītes”, Valmieras 2.vidusskolai un privātajai pamatskolai “ZAĻĀ SKOLA”. Latvijas Ekoskolu sertifikāts piešķirts bērnudārzam “Vālodzīte”, Valmieras Viestura vidusskolai un Vidzemes Augstskolai. Pateicība piešķirta Valmieras sākumskolai.

Ekoskolu programma ir viens no visaptverošākajiem un populārākajiem vides izglītības modeļiem pasaulē, kurš Latvijā darbojas jau 18 gadus. Programmas pamatā ir vienkāršas, brīvi piemērojamas, taču efektīvas pārvaldes sistēmas izveide skolā. Šāda sistēma veicina izglītojamo izpratni par vidi, saistot to ar dažādiem mācību priekšmetiem, nostiprinot caurviju prasmes, veidojot attieksmi, vērtības, interesi un vēlmi rīkoties.  Ekoskolu vides izglītības procesā tiek iekļauti ne tikai programmā iesaistītās skolas dzīvē iesaistītie, bet arī apkārtējā sabiedrība. Tādējādi tiek veicināta arī kopējā vides apziņas attīstība.

Sekmējot sadarbību vides apziņas veicināšanā, Valmieras Ekoskolas aktīvi sadarbojas arī ar Valmieras pilsētas pašvaldību. Kopš 2017.gada Ekoskolu koordinatori neformālā Ekopadomē tiekas ar Valmieras pilsētas pašvaldības pārstāvjiem, plānojot kopīgus vides izglītības pasākumus un aktivitātes. Par tradīciju ir kļuvis Valmieras Ekoskolu jauniešu sadraudzības rudens velobrauciens “Velosipēds vieno” kā Eiropas Mobilitātes nedēļas aktivitāte.

Ekoskolu programmā Latvijā šobrīd darbojas aptuveni 200 izglītības iestādes (no pirmsskolām līdz pat augstskolām), bet visā pasaulē programmā ir iesaistītas 59000 izglītības iestādes 68 valstīs. Programmā tiek aicināta piedalīties ikviena izglītības iestāde, kas gatava savā darbā ilgtermiņā pievērsties vides aizsardzības un ilgtspējīgas attīstības jautājumiem. Šogad Latvijā starptautisko Zaļo karogu saņēma 110 izglītības iestāde. 52 iestādes ieguva Latvijas Ekoskolas sertifikātu.

Informāciju sagatavoja:
Līga Bieziņa
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā
Tālr.: 64210682; 26495997

 

13. oktobrī Valmierā norisinājās pirmā nodarbība multimodālā agrīnās intervences programmā “STOP 4–7”. Programma izstrādāta, lai sniegtu atbalstu ģimenēm, kurās aug bērni ar uzvedības problēmām.

Programmas mērķis ir mazināt bērnu un jauniešu uzvedības problēmas, mācot vecākus izmantot pozitīvu audzināšanu. Pētījumi rāda, ka pēc programmas apguves bērnu agresīvā uzvedība samazinās, turklāt izmaiņas ir noturīgas arī pēc sešu un 12 mēnešu atkārtotiem mērījumiem. Tāpat uzlabojas problēmu risināšanas prasmes, mainās vecāku uzvedība, pastiprinoties pozitīvai audzināšanai.

Speciālistu vadībā bērniem vecumā no četriem līdz septiņiem gadiem norisināsies sociālo prasmju treniņš, tāpat nodarbības plānotas gan bērnu vecākiem, gan pedagogiem, paredzot arī individuālu atbalstu, ja tāds būs nepieciešams. Vecāku un pedagogu līdzdalība un sadarbība ir būtiska programmas daļa, lai norisinātos izmaiņas bērna uzvedībā.

“Ir svarīgi jau agrīnā vecumā darboties ar bērniem, kuriem ir noteiktas uzvedības problēmas. Iesaistīšanās programmā ir liels atbalsts ne tikai ģimenēm, bet arī pedagogiem, palīdzot atrast vislabāko pieeju darbā ar šiem bērniem. Latvijā šī ir pirmā pieejamā programma pirmsskolas vecuma bērniem, tādējādi priecājamies, ka arī Valmierā ir rasta iespēja organizēt  nodarbības. Šī prevencijas sistēma ir atbalsts ģimenēm un pedagogiem, pilnveidojot zināšanas un prasmes, kā arī veicinot iekļaujošas sabiedrības vērtību popularizēšanu,” stāsta Sandra Purmale, Valmieras Izglītības pārvaldes izglītības satura un kvalitātes vadītāja.

Atbalsta programma veidota, balstoties uz līdzīgu ārvalstu programmu veiksmīgu pieredzi, pielāgojot to Latvijas situācijai. Programma guvusi plašu atsaucību, un ir zinātniski pierādīta tās efektivitāte – bērnu uzvedības problēmas samazinās, uzlabojas sociālās prasmes, bērni spēj labāk pielāgoties videi, vecāki un skolotāji veiksmīgāk piemeklē konkrētajai situācijai atbilstošu audzināšanas stratēģiju.

Programma ilgs 2,5 gadus, kopā nodrošinot atbalstu piecām bērnu grupām. Valmierā nodarbības norisinās Gaujas krasta vidusskolas – attīstības centra pirmsskolas izglītības grupā.

Multimodālās agrīnās intervences programmu “STOP 4–7” Valmieras pilsētas pašvaldība īsteno kopā ar Pārresoru koordinācijas centru un biedrību “Latvijas Kognitīvi biheiviorālās terapijas asociācija”.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece
Mob. tālr.: 26443410

Noslēgumam tuvojas Vidzemes plānošanas reģiona ieviestais projekts “Uzņēmējdarbības veicināšana tūrisma galamērķos” (Destination SMEs), kura ietvaros tika izstrādāts rīcības plāns uzņēmējdarbības konkurētspējas veicināšanai un tūrisma galamērķu pārvaldības pilnveidei Vidzemes reģionā. 14. oktobrī Eiropas Reģionu un pilsētu nedēļas ietvaros tiks rīkota projekta tiešsaistes noslēguma konference “Sadarbība tūrisma galamērķu pārvaldības uzlabošanai”.

Tūrisma galamērķi Eiropā saskaras ar kopīgiem pārvaldības izaicinājumiem. Šajā konferencē projekta partneru organizācijas dalīsies savā pieredzē, kā uzlabot galamērķu pārvaldību, tai skaitā par:

  • Galamērķa uzņēmumu aktivizēšanu;
  • Zaļo mobilitāti un zaļajiem galamērķiem;
  • Pasākumiem kā galamērķa dzīvīgumu veicinošu faktoru;
  • Infrastruktūru un rīkiem, lai atbalstītu inovācijas un vietējo zināšanu efektīvu izmantošanu.

Vidzemi šajā konferencē pārstāvēs Ieva Stīpniece, “Valmiermuižas alus” viesmīlības vadītāja, kas stāstīs par Gaujas Nacionālā parka tūrisma klasteri “Enter Gauja” un uzņēmuma ieguvumiem no dalības tajā.

Projekta gaitā tika analizētas citu Eiropas valstu labās prakses tūrisma galamērķu pārvaldībā. Tās, kā arī  citas plānotās rīcības plāna aktivitātes tūrisma galamērķu pārvaldības pilnveidei plāna izstrādes laikā tika izdiskutētas ar tūrisma nozares pārstāvjiem no Ekonomikas ministrijas, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Vidzemes augstskolas, Gaujas Nacionālā parka tūrisma klastera “Enter Gauja”, vairākām Vidzemes pašvaldībām, tūrisma uzņēmumiem u.c.

Izstrādātais rīcības plāns koncentrējas uz trim pamata prioritātēm, lai veicinātu uzņēmējdarbību tūrisma galamērķos – atbalstu vidējiem un maziem uzņēmējiem Vidzemē, integrētu un viedu tūrisma pārvaldību un inovatīvu tūrisma attīstību Vidzemē. Plašāk ar izstrādāto rīcības plānu iepazīstieties >> šeit

 

Projekts “Uzņēmējdarbības veicināšana tūrisma galamērķos” (Destination SMEs) tiek īstenots Eiropas Reģionālā attīstības fonda “Interreg Europe 2014.-2020. gadam” programmas ietvaros. Projekta Destination SMEs galvenais mērķis ir uzlabot tūrisma sektora mazo un vidējo komersantu konkurētspēju, attīstot tūrisma galamērķu pārvaldību. Lai to risinātu, projekta ietvaros tiek identificēti labās prakses piemēri tūrisma galamērķos Eiropā, īstenojot starpreģionu pieredzes un zināšanu apmaiņas pasākumus. Tiek analizēti valsts līmeņa politikas plānošanas dokumenti, kā arī veicināta starpinstitucionālā un starpnozaru sadarbība.

Papildu informācija par projektu: šeit.

Projekta mājaslapa: http://www.interregeurope.eu/destinationsmes/

Informāciju sagatavoja projekta vadītāja Rūta Ročāne, ruta.rocane PIE vidzeme PUNKTS lv.

Ar Valkas novada domes atbalstu iznācis otrais – ievērojami papildinātais latviešu diriģenta un mūzikas pedagoga Jāņa Erenštreita grāmatas “Kroņu pinējs” izdevums.

“Grāmata tapa par godu Jāņa Cimzes 200. gadu jubilejai un pirmo reizi to izdeva 2017. gadā. Faktiski visa pirmā laidiena tirāža tika izpārdota un grāmata jau kļuvusi par bibliogrāfisku retumu,” stāsta Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis.

“Sarunās ar autoru mums radās doma, ka grāmatu nepieciešams papildināt par vairākiem ievērojamiem J. Cimzes igauņu un latviešu audzēkņiem. Tā ir būtiska kultūrvēstures sadaļa, kuru ir vērts izzināt, lai parādītu Cimzes devuma milzīgo nozīmi latviešu un igauņu kultūrnāciju tapšanā. J. Erenštreits ar lielu entuziasmu šo darbu ir paveicis un ir pilnīgi skaidrs, ka tagad šī grāmata ir vēl nozīmīgāka un interesantāka nekā tās pirmais izdevums.”

Drīzumā grāmatas “Kroņu pinējs” jauno laidienu varēs iegādāties Valkas novadpētniecības muzejā un Valkas novada TIB. Grāmata tiks dāvināta arī visām Valkas novada bibliotēkām.

Jaunā grāmata ir lieliska ideja dāvanai, kas parāda mūsu vēsturi, ar kuru ir pamats tiešām lepoties. 

Foto: R.Johansons.

Informāciju sagatavoja:
Ivo Leitis
Sabiedrisko attiecību speciālists
Valkas novada dome
Tālr.:64707486
Mob.tālr. 26444002
www.valka.lv
www.facebook.com/Valkasnovads

Līdz 2020. gada 31. oktobrim Smiltenes novada Tūrisma informācijas centrs aicina iedzīvotājus un novada viesus piedalīties aptaujā, kuras mērķis ir noskaidrot respondentu apmierinātību ar tūrisma piedāvājumu novadā, noteikt iecienītākos tūrisma objektus un uzklausīt citus ieteikumus un / vai komentārus, sekmējot iedzīvotāju un viesu līdzdalību Smiltenes novada tūrisma nozares esošās situācijas analīzes izstrādē.

Aicinām iedzīvotājus būt aktīviem, atvēlēt laiku un izteikt savu viedokli. Aptauja sastāv, galvenokārt, no jautājumiem ar atbilžu variantiem, kā arī nelielu skaitu atvērtiem jautājumiem. Anketā kopumā ir 40 jautājumi, un tās izpilde aizņem 10 līdz 15 minūtes.

Aptaujas anketa ir anonīma, iegūtie dati tiks izmantoti apkopotā veidā un palīdzēs Smiltenes tūrisma attīstības stratēģijas izveidē.

Ja Jums ir kādi jautājumi, ieteikumi, vai vēlaties paust savu viedokli, lūgums rakstīt uz e-pastu tourism PIE smiltene PUNKTS lv.

Aptauju var aizpildīt ŠEIT! ( https://saite.lv/turismaaptauja)

Paldies par Jūsu viedokli!

Informāciju sagatavoja:
Linda Šūlmeistere
Smiltenes novada Tūrisma informācijas centra
Tūrisma organizatore
E-pasts: tic PIE smiltene PUNKTS lv
visit.smiltene.lv

Seko mums:
www.twitter.com/visitSmiltene
www.facebook.com/visitSmiltene

Sestdien, 10. oktobrī Valkas pagasta Saieta namā "Lugažu muiža" notika dzejnieces Velgas Kriles vārdam veltītā dzejas autoru – iesācēju konkursa "Tu arī mani spēsi izpildīt" laureātu apbalvošana.

Konkursa mērķis – Jauno talantu atklāšana un literāro dotību attīstības veicināšana. Popularizēt jaunu autoru dzeju. Godāt un izplatīt novadnieces Velgas Kriles radošo sniegumu jauno dzejnieku vidū.

Iesniegtos darbus vērtēja žūrija 5 cilvēku sastāvā. Konkursa darbi tika vērtēti aizklāti, neatklājot vērtētājiem autoru vārdus. Darbus vērtēja Zane Brūvere – Kvēpa - filoloģe, dzejniece, tulkotāja, Anita Anitīna – dzejniece, Lilita Kreicberga – Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzijas direktore, latviešu valodas skolotāja, Mārīte Magone - Valkas folkloras dziesmu draugu kopas “Nāburgi” un biedrības “Valkas Dāmu klubs” vadītāja un Diana Magone – latviešu valodas skolotāja.

Kopā tika iesniegtas 30 dzejas kopas no visas Latvijas - Rīgas, Neretas, Kuldīgas, Grobiņas, Alojas, Alūksnes, Liepājas Blomes, Valkas pagasta, pat no Londonas. Konkursa apbalvošanas dienā, klātienē savu dzeju lasīja 12 dalībnieki. Pasākumu krāsaināku padarīja dziesminieks Dinārs Gulbis ar Velgas Kriles dzejas vārdiem un protams ne tikai.

Galvenās balvas (100 EUR un novadnieces Skaidrītes Bondares svečturis)  ieguvēja - Laima Ābele no Rīgas
2.vieta - Elita Strazdiņa no Ropažu novada (pateicības raksts un Skaidrītes Bondares svečturis)
3. vieta - Ilze Vovka no Krāslavas novada (pateicības raksts un svečturis)
4. Zane Balode - Valka
5. Aija Rozena no Inčukalna pag.
6. Andris Jefimovs no Grobiņas
7. "Mīlestības vēstule" (tā autors sevi dēvē) - Rīga
8. Dārta Sīka - Rīga
9. Kaspars Cīrulis - Rīga
10. Krista Solovjova - Rīga

Informāciju sagatavoja:
Zane Mīļā,
Valkas pagasta Saieta nama "Lugažu muiža" vadītāja

Foto: Ivo Leitis
Sabiedrisko attiecību speciālists
Valkas novada dome
Tālr.:64707486
Mob.tālr. 26444002
www.valka.lv
www.facebook.com/Valkasnovads

Jau 25. oktobrī notiks pārgājienu cikla “Apkārt Kocēnu novadam” 4. posms “Sietiņš – Bauzis”, kas vedīs no vēsturiskā Vējkroga, uz Kocēnu novada un Pārgaujas novada robežas līdz Baltijā lielākajam balto smilšakmeņu atsegumam – Sietiņiezim.

Reiz jau otrā posma dalībnieki sāka pārgājienu pie Vējkroga, bet šoreiz dosimies pretējā virzienā, lai pa meža takām, gar Strīķupes krastiem, cauri senām sētām, piemēram, “Lejas Bregžu” sētai, kur var pieredzēt stāstu par pīto krēslu tradīcijām, dosimies Sietiņieža virzienā. Noslēgumā būs iespēja izstaigāt Sietiņieža baltos smilšakmens atsegumus un baudīt siltu zupu. Pārgājiena laikā atradīsim robežas ar Beverīnas, Priekuļu un Pārgaujas novadiem.

Jau iepriekš ziņots, ka pārgājienu cikls sastāv no septiņiem posmiem un turpmāko četru posmu norise plānota 25. oktobrī, 29. novembrī un pēdējie divi posmi 2021. gada janvārī un februārī. Pārgājieni vedīs pa Kocēnu novada robežu, protams, ievedot gan kaimiņu novados un arī dziļāk pašā Kocēnu novadā, lai maršruts veidotos interesants un izejams. Visi maršruti būs līnijveida, taču tiks nodrošināts autobuss, kas nogādās dalībniekus uz maršruta sākuma punktu, savukārt automašīnas paliks noslēguma punktā. Tiek prognozēts, ka, izejot visus posmus, kopumā tiks veikti aptuveni 127 kilometri, taču kilometru skaits vēl var mainīties, jo pirms katra posma veikšanas tiks veikta maršruta pārbaude dabā un izpētītas labākās takas. Par pamatu posmu nosaukumiem ņemti māju nosaukumi no pirmā Latvijas brīvvalsts laika topogrāfiskās kartes.

Katrs posms būs interesants ar savām īpatnībām un dabu, ko papildinās viesošanās pie vietējiem uzņēmējiem un vēstures pētīšana par konkrēto apkārtni. Uz tikšanos Kocēnu novada robežu takās!

Piesakies ej.uz/ejamkocenunovads vai turisms PIE kocenunovads PUNKTS lv, +371 28644530. Dalības maksa: 4 EUR/pers., ar kuru tiek nodrošināti transporta pakalpojumi un zupa pārgājiena gala punktā. Tikšanās vieta dalībniekiem – Sietiņieža stāvlaukums. 

Informāciju sagatavoja:
Toms Treimanis
Kocēnu novada domes
Attīstības nodaļas
Zilākalna kultūrvēstures un
 apmeklētāju centra vadītājs
Mob.tel.: 28644530
E-pasts: turisms PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Nozīmīgas pārmaiņas Valmieras sabiedriskā transporta sistēmā – 15. oktobrī svinīgā preses konferencē tika atklāti deviņi jauni dīzeļa – elektriskie hibrīdautobusi, kas pasažierus uzņems oktobra beigās.

"Hibrīdautobusi Valmieras pilsētas maršrutos ir liels solis dzīves vides kvalitātes uzlabošanā un ilgtspējīgs ieguldījums pilsētas attīstībā. Būt videi draudzīgiem ir mūsu visu vērtība un svarīgs uzdevums. Tāpēc prieks, ka kopā ar SIA "VTU Valmiera" mums ir izdevies atrast piemērotāko risinājumu Valmieras sabiedriskā transporta sistēmai un idejas un tehniskos risinājumus no plāniem redzēt īstenojamies. Paldies komandai, kas strādāja, lai Valmieras pilsētas maršrutos pasažierus pārvadātu jaunie hibrīdautobusi. Lai labi ripo!” vēl Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks.

“Valmieras autobusiem ir divas sirdis – hibrīdsistēma un dīzeļdzinējs. Dīzeļdzinēji strādā, uzkrājot elektroenerģiju hibrīsdistēmai, lai tad, kad viena sirds ir mierīga, autobusa darbību nodrošinātu otra,” jaunos autobusus raksturoja SIA “Solaris Bus & Coach Latvia” vadītājs Baltijas valstīs Rolands Katkevičs. Autobusam ir uzstādīts elektriskais modulis, kas, piespiežot gāzes pedāli, darbojas kā elektromotors, savukārt bremzes – kā ģenerators. Tādējādi bremzēšanas laikā tiek reģenerēta enerģija un veikta akumulatoru uzlāde. Uzsākot braukšanu, elektrodzinēja piedziņai tiek izmantota saražotā enerģija, kas savukārt ļauj noteiktu laiku braukt ar izslēgtu dzinēju – tiek taupīta degviela, kā arī samazinās izmešu daudzums. Autobusa vadītājam ir jāizvērtē situācija. Ja redzams, ka nevarēs braukt ātrāk par 20 kilometriem stundā, iespējams lēnākā ātrumā mērot attālumu līdz pat 400 metriem, netērējot degvielu. Sākot braukt ātrāk vai nospiežot akseleratora pedāli, vairāk nekā 60% automātiski iedarbojas arī dīzeļmotors.

Lai jaunajos transportlīdzekļos būtu ērti autobusu vadītājiem, ir padomāts par dažādiem jauninājumiem, piemēram, pieturvietu elektroniskā sistēma, kas rāda maršrutu, attālumus, veic laika atskaiti, norādot plānoto laiku, kad autobusam paredzēts piestāt nākamajā pieturā, ir ērts un regulējams sēdeklis un vēl citas priekšrocības. Autobusa salonā izvietotajos ekrānos pasažieri varēs lasīt, kā arī audio sistēmā tiks atskaņots, kura ir nākamā pietura. Gan pasažieriem, gan autobusu vadītājiem šādiem transportlīdzekļiem jāpielāgojas drīzāk psiholoģiski, jo, piemēram, apstājoties pieturā un atverot pasažieru durvis, autobuss automātiski noslāpst, savukārt brīdī, kad autobuss braukšanai izmanto uzkrāto enerģiju, tas kursē gandrīz bez skaņas.

Gaujas zelta smilšu krāsas autobusiem nav ierobežots veicamais attālums un nav nepieciešama elektroenerģijas uzlādes infrastruktūra. Lēmums izvēlēties hibrīdautobusus pieņemts, izvērtējot Valmieras pilsētas maršrutu tīklu, reisu garumus, ņemot vērā arī klimatiskos apstākļus, kā arī iespējas nodrošināt nepārtrauktu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas ilgtspēju Valmierā.

Autobusu kopējā iegādes summa ir EUR 2999700.

Autobusu iegāde tiek īstenota Kohēzijas fonda līdzfinansētā projekta “Videi draudzīga sabiedriskā transporta iegāde Valmieras pilsētai” (vienošanās Nr.4.5.1.2/17/I/006) ietvaros, kura kopējās izmaksas ir EUR 2835000, t.sk. Kohēzijas fonda finansējums EUR 1906322 apmērā.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410

17. oktobrī, Kocēnu kultūras namā tika prezentēta Kocēnu novada pašvaldības izdotā Latvijā pirmā pavārgrāmata  "tā pirmā pavāru grāmata 414 senas receptes no 18. gadsimta".

Kocēnu novada dome, saņemot atbalstu Vidzemes plānošanas reģiona organizētajā projektu konkursā “Vidzemes kultūras programma 2020”, ir pārizdevusi Latvijā pirmo pavārgrāmatu “Tā pirmā pavāru grāmata, no vāces grāmatām pārtulkota”.

Grāmatas atklāšanas pasākumā piedalījās grāmatas tapšanā iesaistītie - Kocēnu novada domes pārstāvji, Vidzemes plānošanas reģiona pārstāvji, grāmatas dizaina autore, Jelgavas tipogrāfija un viesi - Rubenes draudzes mācītājs Artis Eglītis, kā arī pavāri un vēsturnieki. Grāmatas atvēršanas svētkos vēsturisko informāciju par pavārgrāmatu, kulinārijas un galda kultūras vēsturi sniedza Latvijas Nacionālās bibliotēkas vadītājs Andris Vilks, mākslas vēsturnieks Imants Lancmanis un mākslas pētniecības nodaļas galvenā speciāliste, izstāžu kuratore Lauma Lancmane. Pasākuma apmeklētājiem bija iespēja aplūkot arī grāmatas oriģinālu un baudīt no grāmatas receptēm tapušās uzkodas, kuras pagatavoja Rundāles pils restorāna pavāri.

 

         Latvijā pirmo pavārgrāmatu no vācu valodas iztulkoja un 1795. gadā Rubenes drukātavā izdeva Rubenes luterāņu draudzes mācītājs Kristofs Harders. Tā atklāja muižniecības dzīves smalkumus, domājot par latviešu tautības muižu pavāriem un pavārēm. Pavārgrāmatas oriģināls pieejams pētniekiem vien trīs eksemplāros Latvijas Nacionālās bibliotēkas Reto grāmatu un rokrakstu nodaļā un Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Rokrakstu un reto grāmatu krājumā.

          Grāmatu plānots nodot Kocēnu novada skolām un bibliotēkām, Rubenes baznīcai, Kocēnu novada pašvaldības un Rubenes baznīcas jaunizveidotajā ekspozīcijā “Pa Hronikas pēdām”, tāpat arī nesen atklātajā Tūrisma informācijas centrā Zilākalna ūdenstornī. Grāmatas eksemplāri nonāks arī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Vidzemes plānošanas reģiona 26 novados, kā arī Kocēnu novadā esošajos restorānos.

Grāmatu būs iespējams arī iegādāties Kocēnu novada pagastu pārvalžu kasēs - Bērzaines, Dikļu, Kocēnu, Vaidavas un Zilākalna pagastos, kā arī jaunizveidotajā Zilākalna kultūrvēstures un apmeklētāju centrā Zilākalna pagastā. Grāmata pārdošanā būs pieejama no 22.oktobra. Projekta “Grāmatas "Tā pirmā pavāru grāmata, no vāces grāmatām pārtulkota" izdošana” kopējās izmaksas ir 6770,18 eiro, no kuriem 3221,00 eiro ir Vidzemes plānošanas reģiona un Valsts Kultūrkapitāla fonda finansējums, atlikusī izmaksu daļa ir Kocēnu novada domes līdzfinansējums.

 

Informāciju sagatavoja:

Kristers Blūms

Kocēnu novada domes

Attīstības nodaļas

Sabiedrisko attiecību speciālists

Mob.tel.: 27333921

E-pasts: kristers.blums PIE kocenunovads PUNKTS lv

Veselības ministrija šodien Krīzes vadības padomes (KVP) sēdes pārstāvjus iepazīstināja ar plānoto rīcību Covid-19 izplatības pārvaldībā, prezentējot arī konkrētus pasākumus COVID-19 izplatības ierobežošanai.

Izstrādātie kritēriji ļaus speciālistiem novērtēt esošo ierobežojumu efektivitāti, kā arī pēc divu nedēļu perioda noteikt papildu nepieciešamos soļus, ja tādi būs nepieciešami.

Jāuzsver, ka vispirms uzdevums ir stabilizēt situāciju, pakāpeniski ejot uz konsekventu saslimstības samazināšanu. Jāņem vērā, ka nav plānots vienlaikus ieviest vai mīkstināt visus prezentācijā minētos ierobežojumus pie viena vai otra scenārija – speciālisti izvērtēs to efektivitāti un pamatotību. Šie ir virzieni, kuros notiks diskusijas.

Vienlaikus Veselības ministrija turpina darbu, lai pilnveidotu ilgtermiņa stratēģiju Covid-19 ierobežošanai Latvijā.

Jau ziņots, ka uz noteiktu laiku ir pastiprināti piesardzības pasākumi visā valstī, no kuru ievērošanas lielā mērā būs atkarīga turpmākā rīcība. Par rezultātiem epidemiologi varēs spriest aptuveni divu nedēļu laikā.

 

 Informāciju sagatavoja:

Anna Strapcāne

VM Komunikācijas speciāliste

tālrunis: 60005509; 28346707

Valmieras novada fonds (VNF) kopā ar Valmieras pilsētas pašvaldību septembrī un oktobrī organizēja Valmieras apkaimju domrades, aicinot iedzīvotājus iesaistīties, plānot un realizēt idejas kopā. Sestdien, 24. oktobrī, no plkst. 10.00 līdz 12.30 Valmieras Kultūras centrā (Rīgas iela 10) aicinām Valmieras iedzīvotājus uz Valmieras Centra domradi klātienē!

Ņemot vērā, ka Covid-19 radītie izaicinājumi ir atbildība par mūsu visu veselību, Centra domrades dalībnieku skaits ir ierobežots.

Lūdzam iepriekš reģistrēties dalībai domradē elektroniski ŠEIT vai zvanot pa tālruni 20 258 200.

Lielā noslēdzošā domrade notiks attālināti

Sestdien, 24. oktobrī, pēc Valmieras Centra domrades, no plkst.13.45 līdz 16.00 notiks attālināti Zoom platformā Lielā noslēdzošā domrade, kurā piedalīsies dalībnieki no Beverīnas, Burtnieku, Kocēnu, Mazsalacas, Naukšēnu, Rūjienas novadiem un Valmieras apkaimju – Burkānciema, Centra, Jāņparka, Pārgaujas un Zvirgzdukalna iedzīvotāji un domražu dalībnieki.

Lai aktualizētās vajadzības un idejas virzītos pretī risinājumiem, domrades vadīs Āris Ādlers, apkaimju attīstības eksperts, kurš Latvijā palīdzējis īstenot dažādus apkaimju uzlabošanas projektus - no soliņiem un skvēriem, līdz rotaļu laukumiem un pulcēšanās vietām.

Lūdzam iepriekš reģistrēties dalībai domradē elektroniski ŠEIT vai zvanot pa tālruni 20 258 200.

No septembra notikušas jau deviņas domrades gan Valmieras pilsētā, gan Valmieras apkārtējos novados. Domradēs izskanējušām idejām atbalstu ir iespējams gūt VNF projektu konkursā “Sev, tev, novadam”. Šogad pieteikšanās atbalstam iespējama līdz

1. novembrim. Vairāk informācijas par projektu www.vnf.lv – īsteno ideju.

Pasākumu laikā var tikt fotografēts un filmēts. Foto un video materiāli var tikt izmantoti Valmieras novada fonda un Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām. Pasākumu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

 

Papildu informācija:

Dace Dēnava,

Valmieras novada fonda Sabiedrisko attiecību vadītāja

Tālrunis: 20474440

Rudenim uzklājot krāšņo zelta lapu seģeni un gaisā virmojot gada patriotiskākā mēneša noskaņai, Valmierā no 7. līdz 14.novembrim norisināsies rudens gardākais notikums – Valmieras Restorānu nedēļa. Šoruden gardēžus ar neaizmirstamām garšām un viesmīlību lutinās seši Valmieras restorāni un kafejnīcas: restorāni VECPUISIS, RĀTES VĀRTI, DELIZIA, viesnīcas WOLMAR restorāns, kā arī VĪNKALNI PILS MĀJA un kafejnīca TĒRBATA.

Šogad Restorānu nedēļas piedāvājumu papildinās trīs jauni dalībnieki – restorāns DELIZIA, VĪNKALNI PILS MĀJA un kafejnīca TĒRBATA. Kā ierasts, Restorānu nedēļas apmeklētājiem tiks pasniegta trīs kārtu maltīte, kas atšķirsies no ikdienas ēdienkartes, EUR 20 vērtībā.

Restorāns VECPUISIS, kas atrodas īpašā vietā – vēsturiskā Vecpuišu parka sirdī, uzkodā būs sarūpējis kūpinātu kaņepju sieru ar bumbieru krēmu, vītinātiem dzeltenajiem tomātiem un marinētiem āboliem, bet pamatēdienā būs piedāvājums no trim variantiem – lēni gatavota un viegli dūmota cūkas fileja, krāsnī cepta bute vai rudens dārzāju bļoda, kas īpaši iepriecinās tos, kuri priekšroku dod veģetārajam ēdienam. Desertā tiks pasniegts šokolādes un pīlādžu muss ar smiltsērkšķu sorbetu un karameli. Ēdienkarte šeit.

Iepretim Valmieras Drāmas teātrim esošā restorāna RĀTES VĀRTI piedāvājumā atradīsiet lēni pagatavotu butes fileju ar marinētiem sakņaugiem un sīrupā noturētām rudens ogām, bet pamatēdienā tiks pasniegts fazāna konfits ar kviešu putraimiem biešu krēmā, melnsaknes biezeni un sarkanvīna mērci. Restorāns ik gadu parūpējas, lai deserta nosaukums ir īpašs un atstāj vietu iztēlei, tādēļ šogad tā nosaukums ir KASTANIS. Ēdienkarte šeit.

Viesnīcas WOLMAR restorāns, kurš nesen kā piedzīvojis pārmaiņas interjerā, lutinās ar topinambūra-baraviku krēmzupu uzkodā, bet pamatēdienā piedāvās izvēlēties vienu no trim variantiem – līdakas fileju no Burtnieka ezera, pīles krūtiņu, kas tiks pasniegta rudens sakņu sinepju-medus glazūrā, vai lēcu-burkānu kroketes ar aunazirņu biezeni un trifeļeļļas-olu mērci. Desertā tiks piedāvāts ķirbju-brūkleņu krēms ar šokolādi un cidoniju sīrupu. Ēdienkarte šeit.

Restorāns DELIZIA atrodas viesnīcā NAKTSMĀJAS un savas durvis apmeklētājiem vēris pērnā gada oktobrī. Restorānu nedēļas laikā uzkodā tiks piedāvāta Latvijas sarkanā biete ar lazdu riekstiem un kazas sieru, pamatēdienā – teļš ar topinambūru un ceptu sīpolu marmelādi, bet desertā tiks pasniegts kas īpašs – sviesta ķirbis ar meža mellenēm. Ēdienkarte šeit.

VĪNKALNI PILS MĀJA gan valmieriešiem, gan pilsētas viesiem zināma ar gardajām itāļu picām, savukārt Restorānu nedēļas piedāvājumā ēdienkarte patīkami pārsteigs visus gardēžus. Uzkodā tiks pasniegti fritēti cukini ar Pils Mājas mērcēm un kraukšķīgu brokoli, bet pamatēdienā būs izvēle no divām svaigajām pastām spagetti – garšaugu-baltvīna-parmezāna mērcē ar tīģergarnelēm un citām jūras veltēm vai krēmīgā baraviku mērcē ar parmezānu un timiānu. Desertā viesiem būs iespēja nobaudīt mango semifredo ar zemeņu-bazilika condimento. Ēdienkarte šeit.

Reti kurš nav dzirdējis par kafejnīca TĒRBATA gardajiem burgeriem un iedvesmojošu telpu dizainu. Restorānu nedēļas laikā kafejnīcas apmeklētāji tiks aicināti baudīt tomātu tartaru ar vītinātu gaļu un kazas siera krēmu uzkodā, doradu riekstu panējumā ar melnajām lēcām, muskata ķirbi un baltvīna mērci, bet desertā gardēži tiks lutināti ar cidoniju-laima siera kūku dzērveņu mērcē. Ēdienkarte šeit.

Oktobra izskaņā Visit Valmiera Facebook lapā norisināsies konkurss, lai noskaidrotu sešus laimīgos, kuri iegūs iespēju baudīt Valmieras Restorānu nedēļas piedāvājumu kādā  restorānā.

Lai nobaudītu īpašos piedāvājumus, nepieciešams veikt iepriekšēju galdiņu rezervāciju. Visas ēdienkartes pieejamas visit.valmiera.lv.

18.novembrī valsts svētku noskaņās Valmieras restorāni un kafejnīcas būs sarūpējuši īpašu svētku piedāvājumu. Vairāk informācija par svētku norisēm Valmierā, Beverīnas, Burtnieku un Kocēnu novadā jau drīzumā visit.valmiera.lv.

Apmeklējot restorānus un kafejnīcas, aicinām būt atbildīgiem un ievērot valstī noteiktos drošības pasākumus! Uz tikšanos Valmieras Restorānu nedēļā – gardākajā rudens notikumā Valmierā!

Informāciju sagatavoja:

Zane Krūmiņa

Valmieras Tūrisma informācijas centra

Tūrisma projektu vadītāja

Mob. tālr.: 25437177

Lai noteikumi par sejas masku obligātu lietošanu būtu skaidrāki, valdība šodien, 20. oktobrī, precizēja noteikumu redakciju un pavadošo skaidrojumu (noteikumu grozījumu anotāciju). Tāpat veikti citi precizējumi, lai risinātu dažādas situācijas, piemēram, noteikta kārtība, kā personas no ārvalstīm var ierasties Latvijā uz bērēm.

 

Šobrīd sejas maskas obligāti jāvalkā:

  • sabiedriskajā transportā;
  • taksometros pasažieriem un vadītājam, ja nav izveidota cita veida speciāla barjera, piemēram, sieniņa;
  • autoostās, dzelzceļa stacijās, ostās un lidostā;
  • veikalā, aptiekā, pastā, degvielas uzpildes stacijās un citās tirdzniecības vietās iekštelpās;
  • muzejā, bibliotēkā, izstāžu zālēs, koncertzālēs, kinoteātros un līdzīgās vietās, ja tur nenotiek pasākums ar personalizētām sēdvietām;
  • baznīcās, ja tur nenotiek pasākums ar personalizētām sēdvietām;
  • ārstniecības iestādēs;
  • sniedzot pakalpojumu iekštelpās, kur nevar ievērot 2 metru distanci, nav fiziski atdalošu barjeru un uzturas ilgāk par 15 minūtēm.

Šajos gadījumos vispareizāk būtu lietot medicīniskās un nemedicīniskās (auduma) sejas maskas. Atbilstoši Pasaules veselības organizācijas (PVO) rekomendācijām[1] sejas aizsegam jābūt:

  • cieši pieguļošam sejai;
  • viegli nomaināmam, ja tas kļuvis mitrs vai netīrs;
  • izgatavotam no tāda materiāla, ko var mazgāt 60oC temperatūrā, lai iznīcinātu iespējamo piesārņojumu ar mikroorganismiem;
  • pietiekamai elpošanas ceļu pilienu aizturei, tajā pat laikā nodrošinot brīvu elpošanu.

Šādus nosacījumus nevar nodrošināt ar šallēm, lakatiņiem vai citiem pielāgotiem aizsegiem, jo tie nepieguļ cieši sejai, tos nav iespējams ērti un pareizi nomainīt, kā arī šos izstrādājumus ne vienmēr var mazgāt 60oC temperatūrā. Tāpat, ņemot vērā materiālus, no kā parasti izgatavo šalles un lakatiņus, tie nenodrošina pietiekamu elpceļu pielienu aizturi. Pilnībā šādiem nosacījumiem atbilst medicīniskās sejas maskas, kas ir sertificētas. Kā arī nepieciešamo aizsardzību var nodrošināt izmantojot pareizi izgatavotu nemedicīnisko masku. Tai jābūt izgatavotai no vismaz trīs kārtām atbilstoša materiāla (kokvilna, neilons u.tml.) un kurai ir saites tās fiksēšanai aiz ausīm vai sasiešanai aiz galvas.

Šobrīd ir pierādīta sejas masku efektivitāte Covid-19 izplatības ierobežošanai, tādēļ prioritāri aizsardzībai ir jāizvēlas medicīniskā vai higiēniskā sejas maska. Arī darba devējiem, kas nodrošina pakalpojumu sniegšanu tur, kur pulcējas liels skaits cilvēku (tirdzniecības vietās, kultūras pasākumu vietās, kā arī sabiedriskajā transportā) darbinieku aizsardzībai primāri būtu jāizvēlas sejas maskas. Nepieciešamības gadījumā, ja nav pieejamas sejas maskas vai arī to lietošana izsauc būtiskas veselības problēmas, persona aizsardzībai var lietot sejas vairogus.

Sejas masku var nelietot:

  • bērni līdz 13 gadu vecumam (no 13 gadiem sejas maska ir jālieto);
  • cilvēki ar acīmredzamiem kustību traucējumiem, kas apgrūtina maskas uzlikšanu;
  • cilvēki ar psihiskās veselības traucējumiem, kuru dēļ trūkst spēju vai iemaņu sejas maskas lietošanai;
  • persona, kas ir slimojusi ar Covid-19 un izveseļojusies (jābūt dokumentiem, kas to apliecina).

Vienlaikus alkohola vai citu apreibinošo vielu ietekme nav pamats sejas maskas nelietošanai. Jāuzsver, ka nav zinātniska pamatojuma, ka sejas maskas lietošana var pasliktināt cilvēku ar  elpošanas ceļu, sirds asinsvadu vai citām hroniskām slimībām veselības stāvokli. Ja cilvēks nevar lietot medicīnisko vai nemedicīnisko sejas masku, ir iespēja izmantot arī sejas vairogu. To var izmantot arī personas ar dzirdes un runas traucējumiem.

Valdība šodien precizēja arī vairākas citas normas, tai skaitā nosakot, ka personas, kuras Latvijā ieradušās uz bērēm (arī, lai tās organizētu) šajā laikā var neievērot pašizolāciju. Vienlaikus ir jāvalkā sejas maska, jāizvairās no cieša kontakta ar citiem un nedrīkst apmeklēt bēru mielastu. Ārpus bēru apmeklējuma ir jāievēro pašizolācija.

Tāpat precizēts, ka pašizolāciju var neievērot transplantoloģijas speciālisti, kas šķērso Latvijas robežu, lai operatīvi paņemtu un nogādātu ārstniecības iestādē nepieciešamo transplantantu, un speciālisti (ES pilsoņi un pastāvīgie iedzīvotāji), kuri Latvijā ir ieradušies pēc klīnisko universitāšu slimnīcu uzaicinājuma, lai sniegtu akūti nepieciešamas konsultācijas.

Ar visiem grozījumiem noteikumos var iepazīties Ministru kabineta mājas lapā.

Biežāk uzdotie jautājumi un atbildes par sejas maskām lasāmi VM mājas lapā

*Grozījumi Ministru kabineta 2020. gada 9. jūnija noteikumos Nr. 360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”

 

Anna Strapcāne

VM Komunikācijas speciāliste

tālrunis: 60005509; 28346707

e-pasts: anna.strapcane PIE vm.gov PUNKTS lv">anna.strapcane PIE vm.gov PUNKTS lv 



[1] https://www.who.int/publications/i/item/advice-on-the-use-of-masks-in-the-community-during-home-care-and-in-healthcare-settings-in-the-context-of-the-novel-coronavirus-(2019-ncov)-outbreak

Valmieras novada fonds kopā ar Valmieras pilsētas un Valmieras apkārtējo novadu pašvaldībām septembrī un oktobrī organizēja apkaimju domrades, aicinot iedzīvotājus iesaistīties, plānot un realizēt idejas kopā.

Sestdien, 24. oktobrī, no plkst.13.45 līdz 16.00 aicinām tikties Zoom tiešsaistes platformā uz Lielo domradi.

Lielās domrades MĒRĶIS ir dot iespēju Beverīnas, Burtnieku, Kocēnu, Mazsalacas, Naukšēnu, Rūjienas novada un Valmieras pilsētas aktīvajiem iedzīvotājiem vienam otru iepazīt, uzzināt  par kaimiņu apkaimes un novadu iedzīvotāju idejām un redzējumu apkārtnes attīstībai.

 Līdz šim notikušajās domradēs izskanējušas visdažādākās idejas: par jaunu tūrisma objektu radīšanu apkaimē, ceļa zīmju nepieciešamību, rotaļlaukumu izveidi, kopīgu pasākumu veidošanu, apkārtnes sakopšanu un citas.

 Valmieras novada  fonda direktore Patricija Siliņa  aicina piedalīties Lielajā domradē ikvienu, kuram interesē realizēt kādu savu ideju apkaimes attīstībā: “Lai Lielā domrade ir kā iedrošinājums domražu dalībniekiem ar savām idejām piedalīties izsludinātajā projektu konkursā  “Sev, tev, novadam,”” komentē Patricija Siliņa. Idejas  konkursam iespējams pieteikt līdz 1. novembrim. Vairāk informācijas www.vnf.lv sadaļā “Īsteno ideju”.

Lai valmieriešu un novadu iedzīvotāju aktualizētās vajadzības un idejas virzītos pretī risinājumiem, Lielo domradi vadīs Āris Ādlers, apkaimju attīstības eksperts, kurš visā Latvijā palīdzējis īstenot dažādus apkaimju uzlabošanas projektus - no soliņiem un skvēriem, līdz rotaļu laukumiem un pulcēšanās vietām.

Aicinām visus dalībniekus reģistrēties “pa vienam” no sava datora/ viedtālruņa, norādot vārdu, uzvārdu un pārstāvēto apkaimi līdz 24. oktobrim, aizpildot pieteikšanās anketu ŠEIT - ej.uz/domrade2020.

Zoom Lielās domrades tiešsaiste - https://us02web.zoom.us/j/82496623766?pwd=Q3RWZ3M3WHZDKzVKQ0MzZWZjQUNpZz09 Parole: 880634

Pasākumu laikā var tikt fotografēts un filmēts. Foto un video materiāli var tikt izmantoti Valmieras novada fonda un Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām. Pasākumu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

 

Papildu informācija:

Dace Dēnava,

Valmieras novada fonda Sabiedrisko attiecību vadītāja

Tālrunis: 20474440

Lai turpinātu sekmēt sabiedrības uzskatu maiņu par jauniešiem ar garīga rakstura traucējumiem (GRT), šie jaunieši turpina piedalīties dažādos Valmieras sabiedriskajos pasākumos un vairot savu izpratni par dažādām pasaulīgām tēmām. Fonda “Iespēju tilts” jaunieši ar GRT ne tikai atzīmē Dzīvnieku aizsardzības dienu un piedalās Pasaules talkā, bet arī pārdod pašu gatavotās rotaļlietas Valmieras rudens tirdziņā un gatavo rekvizītus koncertuzvedumam bērniem “Krāsainā pasaule”.

Jau šomēnes savu pirmizrādi piedzīvoja koncertuzvedums “Krāsainā pasaule” Valmieras kultūras centrā, kuram fonda jaunieši palīdzējuši gatavot rekvizītus – lielos un pūkainos gubu mākoņus. Uzvedums bērniem aicinās ieraudzīt, saklausīt, sajust un līdzi dzīvot lielās pasaules mazās lietas - tās parādīt jaunās krāsās un izspēlēt jaunās skaņās. “Vai mūsu baltie un pūkainie mākoņi tiešām paliks balti? Varbūt krāsainajā pasaulē tiem būs jaunas krāsas?” – tādas bija jauniešu pārdomas pirms izrādes.

Iemēģinot roku pārdošanā, fonda jaunieši kopā ar savu audzinātāju Līgu un koordinatori Gundegu pārdeva pašu gatavotās mantas rudens tirdziņā “Nobaudi rudeni Valmierā”. Jauniešiem veicās tīri labi, kopā tika ietirgots gandrīz 50 eiro! Meiteņu šūtās sejas maskas un mīlīgie dāvanu maisiņi, kā arī zēnu gatavotie koka kluči, piramīdas un attīstošie torņi bērnu pirkstiņu trenēšanai – lietas, kas visvairāk uzrunāja pircējus tirdziņā. Ikviens no mums cer, ka gada izskaņā varēs notikt arī “Ziemassvētku tirdziņš”. Lai mēs sagādātu sirsnīgas dāvaniņas saviem mīļajiem, fonda jaunieši plāno š.g. 5. decembra tirdziņā atkal pārdot savas pašu gatavotās lietiņas – šoreiz kopā ar Valmieras organizāciju jauniešiem. Tādējādi ne tikai pircēji, bet arī VNF jaunieši labāk iepazīs jauniešus ar GRT.

Lai veicinātu pašu jauniešu ar GRT izpratni par atbildību un rūpēm pret mājas četrkājainajiem mīluļiem un citiem mājdzīvniekiem, fonda “Iespēju tilts” jaunieši un darbinieki atzīmēja Dzīvnieku aizsardzības dienu. Dienas centra Radošajās nodarbībās jaunieši zīmēja savus mājdzīvniekus – gan īstos, gan iedomu četrkājainos draugus, pēcāk daloties stāstos un pārdomās par tiem. Apzinoties dzīvnieku lomu mūsu dzīvē, apmeklējām arī Valmieras dzīvnieku patversmi. Suņu meitenes Pele un Džīna bija priecīgas par sarūpētajiem kārumiem, aprokot tos arī nebaltām dienām. Arī kaķēni bija priecīgi par sagādāto pārtiku. Un vēl – pirms ciemošanās Valmieras dzīvnieku patversmē, gan jaunieši, gan fonda darbinieki pārskatīja savu pledu un silto pārklāju krājumus savās mājās. Visu to, kas pašiem vairs nav aktuāls, bet vēl gana labs un lietojams, ņēmām līdz un atstājām dzīvniekiem aukstajā laikā papildu siltuma nodrošināšanai. Patversmes darbinieki teicās jauniešu gaidīt arī citā reizē, un re – jau oktobrī tie Valmieras ķepaiņus apciemos jau atkal!

Jaunieši ar GRT piedalījās arī Pasaules talkas dienā. Iesaistoties Elku saliņas sakopšanas darbos un apzinoties, ka palīdzam sakopt vienu no Latvijas aizsargājamajiem kultūras pieminekļiem, jauniešos tika radīta papildu pacilātības sajūta labā darbiņa veikšanai. Katrs jaunieša savāktais zars tika iznests ārpus saliņas, lai tos vēlāk aizvāktu un sasmalcinātu zaru šķeldotājs. Diemžēl šķeldotājs ir pārāk liels, lai izbrauktu šauro ceļu un nokļūtu uz senās svētvietas. Valmieras pilsētas dome novērtēja jauniešu paveikto un pateicās tiem ar saldiem Valmieras šerbertiem.

Un visbeidzot – jaunieši ar GRT izzināja arī savu vietējo apkārtni, kopā ar citiem aktīvistiem izstaigājot Ģīmes dabas taku tepat Valmierā. Gan lielā šķirstāmā grāmata, gan telpiskās mulāžas palīdzēja iepazīt Ģīmes upītē un dzirnavu dīķī sastopamās zivis un ūdensorganismus. Tomēr nenoliedzami, ka līdzpaņemtie pīrādziņi un siltā tēja termosā dabas takas lapenītē raisīja sarunas starp jauniešiem ne tikai par dabas tēmām, bet gan visu dzīvi kopumā. Jautājot jauniešiem par visvairāk paliekošo atmiņā no pārgājiena, pārliecinājāmies, ka dīķa zivtiņu un pārējo mazo ūdens radībiņu vērošana caur lupu sniedz prieku ne tikai jauniešiem, bet visām paaudzēm kopumā.

Un ja lasot šo ziņu, arī Tu, mans lasītāj, sajūti sevī vēlmi un motivāciju brīvprātīgi iesaistīties un palīdzēt fonda “Iespēju tilts” jauniešu ar GRT aktivitāšu plānošanā, īstenošanā un nodrošināšanā, aicinām ar mums sazināties, rakstot uz e-pastu gundega.silina PIE vnf PUNKTS lv">gundega.silina PIE vnf PUNKTS lv vai zvanot 27820430 (Gundega). Varbūt Tev ir vēl kāda laba ideja, kur mēs kopīgi varam doties, redzēt vai darboties? Gaidīsim ziņu no Tevis!

Pateicoties Sabiedrības integrācijas fonda NVO programmas atbalstam, fonda “Iespēju tilts” jaunieši ar GRT sadarbībā ar Valmieras novada fondu apmeklēja dažādas vietas, piedalās pasākumos un aktivitātēs, cenšoties iekļauties pārējā sabiedrībā. Integrējošo aktivitāšu mērķis - veicināt sabiedrības uzskatu maiņu par cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem, ar moto – Cilvēks, nevis diagnoze!

 

Papildu informācija:

Gundega Siliņa,

Valmieras novada fonds

Tālrunis: 27820430; e-pasts: gundega.silina PIE vnf PUNKTS lv">gundega.silina PIE vnf PUNKTS lv

http://www.vnf.lv

Turpinot ierobežot straujo Covid-19 izplatības pieaugumu Latvijā, valdība šodien, 23. oktobrī, pieņēma lēmumu, ka no rītdienas, 24. oktobra, sejas maskas būs jālieto plašāk, kā arī privātos pasākumos iekštelpās varēs pulcēties līdz 10 cilvēkiem. Savukārt no 26. oktobra noteikti stingrāki pulcēšanās ierobežojumi, tostarp uz laiku pārtraukta bērnu izklaides vietu darbība.

Diemžēl epidemioloģiskā situācija Latvijā liecina, ka Covid-19 izplatība turpina strauji pieaugt. Līdz ar to valdība lēma, ka sejas maskas būs obligāti jālieto visās sabiedriskās vietās iekštelpās, tai skaitā pasākumos, kur ir fiksētas sēdvietas, piemēram, teātrī, kino u.tml. Tas nozīmē, ka maskas būs jālieto pakalpojumu sniegšanas vietās gan valsts un pašvaldību iestādēs, gan privātajos uzņēmumus.

Prasība par masku lietošanu neattiecas uz sabiedriskās ēdināšanas vietām, piemēram, kafejnīcām un bāriem, kur personas ēd un lieto dzērienus (maskas ir jāvalkā personālam). Tāpat prasība par obligātu masku lietošanu neattiecas uz izglītības iestādēm. Izņēmums ir arī situācijas, kur masku lietošana nav iespējama, piemēram, peldbaseinos un sportošanas laikā, kā arī sejas procedūru laikā un līdzīgās situācijās.

Savukārt darba vietās, kur netiek sniegti pakalpojumi klātienē, piemēram, birojos, darba devējam ir jāizvērtē, vai ir iespējams nodrošināt epidemioloģisko prasību īstenošanu, piemēram, divu metru distanci starp darbiniekiem, un jālemj, vai sejas masku valkāšana ir nepieciešama.

Tāpat valdība lēma, ka:

-       no 24. oktobra privātu pasākumu vietās kopā drīkst būt telpās ne vairāk kā 10 cilvēki, ārpus telpām – 100 cilvēki. Ja privātu pasākumu rīko publiskā vietā, piemēram, restorānā, izīrētā pirtī, klubā u.tml., tad jānodrošina viesiem fiksētas, personalizētas sēdvietas, 2 metru distance (izņemot personām no vienas mājsaimniecības), kā arī pasākums var norisināties līdz plkst. 24.00; 

-       no 26. oktobra publiskos pasākumos iekštelpās kopumā drīkstēs pulcēties līdz 300 cilvēkiem (pasākumam jābūt ar personalizētām sēdvietām un jālieto sejas maska); 

-       no 26. oktobra līdz 15. novembrim darbu pārtrauc vietas (nesniedz pakalpojumu), kas saistītas ar bērnu izklaidi iekštelpās (izklaides un atrakciju centri, bērnu rotaļu istabas, batutu parki un bērnu pieskatīšanas istabas, tai skaitā tirdzniecības centros); 

-       no 26. oktobra līdz 15. novembrim augstākās izglītības studiju programmu apguve notiek attālināti, izņemot praktiskās daļas apguvi un klīnisko praksi rezidentūrā.

Tāpat precizētas citas noteikumu normas saistībā ar pulcēšanās ierobežojumiem reliģiskās  darbības veikšanas vietās.

 

*Grozījumi Ministru kabineta 2020. gada 9. jūnija noteikumos Nr. 360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”

 

Anna Strapcāne

VM Komunikācijas speciāliste

tālrunis: 60005509; 28346707

e-pasts: anna.strapcane PIE vm.gov PUNKTS lv">anna.strapcane PIE vm.gov PUNKTS lv 

Līdz 8. novembrim ikviens var izvēlēties savus favorītus no 11 tūrisma produktu finālistiem Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) rīkotajā konkursā "Veiksmīgākais jaunais tūrisma produkts 2020". To vidū 2. konkursa kārtai izvirzīti un sabiedrības vērtējumam nodoti četri jaunie tūrisma piedāvājumi Vidzemē –  divus no tiem kopā ar partneriem ir veidojis un konkursam pieteicis Vidzemes plānošanas reģions. Aicinām vidzemniekus izmantot iespēju paust savu atbalstu un balsot!

Konkursam "Veiksmīgākais jaunais tūrisma produkts 2020" Vidzemes plānošanas reģions pieteica garās distances pārgājienu maršrutu “Mežtaka” un gardēžu tūrisma ceļu “Taste Hanseatica”, kas abi jau ir atraduši savus cienītājus ceļotāju vidū.

 Foto: Māra Sproģe

Mežtaka ir Eiropas garās distances pārgājienu maršruta E11 daļa Baltijas valstīs, kas ved cauri Latvijas, Lietuvas un Igaunijas skaistākajiem mežiem un nacionālajiem parkiem. Maršruta garums Latvijā ir vairāk nekā 600 kilometri.

Mežtakas ziemeļu daļa, kas ved no Rīgas līdz Tallinai un kuru veido Vidzemes plānošanas reģions kopā ar partneriem, ir jau atvērta gājējiem un Latvijas teritorijā ir pilnībā nomarķēta. Maršruts ir sadalīts aptuveni 20 kilometrus garos posmos, un par katru posmu ir pieejams apraksts, kā arī gājējam nepieciešamā praktiskā informācija par pakalpojumu sniedzējiem un apskates vietām. Vairāk informācijas: meztaka.lv

 

Foto: Roberts Āboltiņš

Savukārt, “Taste Hanseatica” ir gardēžu tūrisma maršruts Vidzemē un Dienvidigaunijā, kas iekļaujas starptautiskajā tūrisma ceļā “Via Hanseatica”. Maršruts tapis, iedvesmojoties no senas vēstures, kad Latvija un Igaunija kopā veidoja Livoniju, kuras tirdzniecības ceļi vijās cauri leģendārās viduslaiku vācu tirgotāju organizācijas – Hanzas savienības – pilsētām.

Tūrisma ceļš “Taste Hanseatica” aicina viesoties 78 viesmīlības pieturvietās: krodziņos, lauku saimniecībās, muižās, senās pilīs, dzirnavās un mazajās pārtikas ražotnēs Latvijā un Igaunijā. Vairāk informācijas: ej.uz/taste-hanseatica

 

Divas Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldības arī ir pieteikušas LIAA konkursam interesantus un unikālus piedāvājumus tūristiem.

 

Kocēnu novada pašvaldība konkursam ir izvirzījusi Zilākalna kultūrvēstures un apmeklētāju centru “ZTornis”, kurš izveidots atjaunotā ūdenstornī un mūsdienīgā piebūvē un iepazīstina apmeklētājus arī ar stāstu par kūdras ieguvē izmantoto šaursliežu dzelzceļu. Zilākalna ūdenstornis un kūdras dzelzceļa stāsts atdzīvināts projektā “Industriālais  mantojums”, kuru Kocēnu novada pašvaldība īstenoja kopā ar Vidzemes plānošanas reģionu un citiem partneriem: ej.uz/Z-Tornis

 

Savukārt, Alūksnes novada pašvaldība pieteikusi konkursam dabas mājas aizsargājamā ainavu apvidū "Veclaicene", kas izveidotas 5 gleznaināko ezeru krastos un pieejamas mierpilnai atpūtai. Katrai ir savs tematiskais noformējums atbilstoši mājai blakus esošajām dabas vērtībām: ej.uz/dabas-majas

 

Apskatīt visus 11 finālistus un balsot var šeit: ej.uz/turisma-konkurss 

Žūrijas komisija, izvēloties konkursa uzvarētāju, ņems vērā arī sabiedrības balsojumu.

 

Konkursa mērķis ir veicināt Latvijas tūrisma produktu atpazīstamību un popularizēt veiksmīgākos jaunos tūrisma produktus, kuri ir ilgtspējīgi, inovatīvi, kvalitatīvi, ar augstu pievienoto vērtību, nodrošina tūristu iesaisti un ir piemēroti ārvalstu tūristu vajadzībām, atbilstoši "Latvijas tūrisma mārketinga stratēģijā 2018.–2023. gadam" noteiktajām mērķauditorijām.

 

Informāciju sagatavojusi:

Māra Sproģe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, mara.sproge PIE vidzeme PUNKTS lv, tālr.: +371 26488091, www.vidzeme.lv

Viņiem piemīt milzīgas darbaspējas, un ticībā tam, ka izdosies, viņi pārliecina. Un izdodas! Viņuprāt, augt ir ļoti svarīgi. Viņi tic, ka iedomāto var izdarīt, kaut arī citi tam vēl nav noticējuši. Viņu spēks ir zinātkāre – izzināt, izstāstīt, izprast, izjust – un par visu priecāties, it kā tas vēl nebūtu bijis. Arī mieru viņi prot, kad doma kļūst stipra un skaista. Viņi spēj saķert tavu domu un pārvērst par pārdomu. Viņiem piemīt sirds siltums. Viņi dod, un nekas no tā neiet mazumā.

Apbalvojumu “Goda valmierietis 2020” un “Gada valmierietis 2020” saņēmējus svinīgā ceremonijā sveiks 14.novembrī.

Par lielajām darba spējām un entuziasmu, daudzu gadu garumā veidojot svētku noformējumu Valmierai nozīmīgās gadskārtu un svētku norisēs, par ilggadēju darbu Valmieras Drāmas teātrī, piedaloties teātra dekorāciju veidošanā, par attieksmi pret darbu, dzīvesprieku un sirds siltumu apbalvojums “Goda valmierietis” piešķirts Valmieras Kultūras centra māksliniecei (pilsētas svētku noformējumu autorei), Valmieras Drāmas teātra dekoratorei Intai Skrastiņai.

Par ieguldījumu lidmodelisma nozares popularizēšanā Latvijā, par devumu Valmieras tehniskās jaunrades attīstībā, nododot pieredzi bērniem un jauniešiem un ieinteresējot viņus inženierzinātnē, kā arī par teicamiem rezultātiem, piedaloties Latvijas un pasaules mēroga lidmodeļu sacensībās, apbalvojumu “Goda valmierietis” saņems Valmieras Jaunatnes centra “Vinda” pedagogs Gunārs Puriņš.

Par nenogurstošu spēju dalīties ar savu talantu, ko novērtējuši iedzīvotāji gan Latvijā, gan ārpus valsts robežām, par nemitīgu darbu, sekojot savam aicinājumam, par neizsmeļamu dzīvesprieku un īpašu pasaules redzējumu, kā arī dāsnumu, dāvinot Valmieras muzejam gleznas, apbalvojums “Goda valmierietis” piešķirts māksliniekam Pēterim Postažam.

Apbalvojumu “Goda valmierietis” par radošu sadarbību ar Valmieras Mūzikas skolu, iesaistoties kultūras dzīves bagātināšanā Valmierā, par mīlestību pret mūziku, to spējot apliecināt, uzstājoties publikai Latvijā un ārpus valsts robežām, kā arī kā Valmieras Mūzikas skolas absolventam neaizmirstot saikni ar Valmieru un iedvesmojot jaunos talantus, saņems komponists Arturs Maskats.

Par mīlestību pret Latviju, kopā ar ģimeni izciešot izsūtījuma sāpes un postu, tomēr spējot atgriezties Latvijā un šeit atrast izaugsmes iespējas, par nesavtīgu devumu, daudzu gadu desmitu garumā brīvprātīgi palīdzot ikvienam, kuram tas nepieciešams, par kristīgo vērtību stiprināšanu, čaklumu, sirsnību un rūpēm, meklējot iespējas, kā sniegt atbalstu līdzcilvēkiem, apbalvojums “Goda valmierietis” piešķirts pensionārei, Valmieras Sv.Sīmaņa baznīcas draudzes kalpotājai Mārai Silvijai Rozenbergai.

Apbalvojumu “Gada valmierietis” par atbildīgu darbu, nosvērtu rīcību COVID-19 ierobežošanas un ārkārtējās situācijas laikā, strādājot arī ārpus darba laika, sniedzot padomu Valmieras mediķiem, pilsētas pašvaldības un tās iestāžu vadītājiem un darbiniekiem, pacientiem, iedzīvotājiem, kā arī mediju pārstāvjiem, par ilggadēju, godīgu un nesavtīgu ārsta darba pienākumu pildīšanu saņems Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta Vidzemes reģiona nodaļas epidemioloģe Areta Vītola.

Apbalvojumu “Gada valmierietis” par grāmatas “MINI” izdošanu, par mīlestību pret Valmieru, ko viņa dēvē par radīšanas pilsētu, par īpašo dzejnieces rokrakstu, kam svarīga nozīme Latvijas literatūrā, par iesaistīšanos Valmieras kultūras norisēs saņems dzejniece Tamāra Skrīna.

Par stabila un droša uzņēmuma izveidi, atgriežoties Valmierā pēc Lielbritānijā nodzīvota laika, par līdzcilvēku iedvesmošanu darboties savas valsts un pilsētas attīstības labā apbalvojums “Gada valmierietis” piešķirts SIA “DentaM” vadītājam Mārtiņam Vabulim.

Apbalvojuma saņēmējiem tiks pasniegts Valmieras pilsētas pašvaldības atzinības raksts un īpaši izgatavota piemiņas nozīmīte – Valmieras izaugsmes medaļa, kurā iegravēts apbalvojuma saņēmēja vārds un uzvārds.

Laikā no 2.septembra līdz 4.oktobrim iedzīvotāji bija aicināti izvirzīt kandidātus apbalvojumu saņemšanai, lai pateiktos cilvēkiem, kuri veicinājuši Valmieras attīstību, izaugsmi, iedzīvotāju labklājību un pilsētas atpazīstamību. Atbilstoši Valmieras pilsētas pašvaldības nolikumam “Par Valmieras pilsētas pašvaldības apbalvojumiem” visus kandidātus izvērtē un apbalvojumu ieguvējus apstiprina Valmieras pilsētas pašvaldības dome.

Valmieras pilsētas apbalvojumi “Goda valmierietis” un “Gada valmierietis” tiek piešķirti kopš 1999.gada.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

vadītājas vietniece

Mob. tālr.:26443410

 

Lai atbalstītu iedzīvotājus teritoriju uzkopšanā, Valmieras pilsētas pašvaldība pagarina rudens lapu vākšanas akciju līdz 18.novembrim. Iepriekš plānotais akcijas periods bija noteikts no 1. līdz 30.oktobrim.

Akcijas noteikumi paliek nemainīgi - akcijas laikā Valmieras pilsētā deklarētie iedzīvotāji, fiziskas personas, kuru mājsaimniecībām noslēgts līgums ar SIA ZAAO (ZAAO) par sadzīves atkritumu izvešanu, Eko laukumā Dzelzceļa ielā 5 bez maksas varēs nodot rudens lapas. Tās var vest jebkāda izmēra maisos, taču lapas no maisiem EKO laukumos būs jāizber. Zāle, dārzeņu atliekas, zari un laksti akcijas ietvaros netiks pieņemti bez maksas, tos visu gadu EKO laukumā Dzelzceļa ielā 5 var nodot saskaņā ar ZAAO noteikto cenrādi.

Mājsaimniecības, kuru piegulošajās teritorijās aug ozoli, akcijas laikā var pieteikt ar lapām piepildīto 1,1 m3 specializēto (big-bag) maisu bezmaksas izvešanu. Ar mājsaimniecību adresēm, kas ir iekļautas atbalstāmo adrešu sarakstā, iespējams iepazīties Valmieras pilsētas pašvaldības mājaslapas www.valmiera.lv sadaļā “Pakalpojumi” – “Atkritumu apsaimniekošana” – “Rudens lapu akcija 2020”, kā arī Valmieras pilsētas pašvaldības Nekustamā īpašuma apsaimniekošanas pārvaldē Lāčplēša ielā 2 Valmierā, 215.kabinetā. Jautājumu gadījumā lūgums sazināties darba dienās darba laikā pa tālruni 28314534. Maisiem saturot citu saturu (zāle, dārzeņu atliekas, zari, plastmasas maisi u.c.), bezmaksas izvešana netiks nodrošināta.

Par maisu izsniegšanu un savākšanu mājsaimniecības pārstāvim pašam jāvienojas ar ZAAO, sazinoties darba dienās darba laikā pa tālruni 29225862 vai e-pastā pieteikums PIE zaao PUNKTS lv. Saskaņā ar ZAAO noteikto cenrādi pakalpojums pieejams arī tiem iedzīvotājiem, kuru mājsaimniecības nav atbalstāmo adrešu sarakstā.

Eko laukuma Dzelzceļa ielā 5 darba laiks pirmdienās, otrdienās, ceturtdienās, piektdienās ir no plkst.9.00 līdz 13.00 un no plkst.14.00 līdz 18.00, trešdienās no plkst.10.00 līdz 13.00 un no plkst.14.00 līdz 19.00, sestdienās un svētdienās no plkst.10.00 līdz 14.00.

Lapu un citu zaļo atkritumu dedzināšana Valmieras pilsētā ir aizliegta, jo tās radītie dūmi rada cilvēku veselībai un videi kaitīgu piedūmojumu. Par šī aizlieguma pārkāpšanu ir paredzēta administratīva atbildība. Rudens lapas ne vienmēr pilnā apjomā ir izmantojamas komposta veidošanai. Tādēļ, finansējot rudens lapu akciju, Valmieras pilsētas pašvaldība atbalsta iedzīvotājus īpašumu un tiem piegulošo teritoriju sakopšanā.

Informāciju sagatavoja:

Līga Bieziņa

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā

Tālr.: 64210682; 26495997

Šajā nedēļas nogalē,  no 31.oktobra līdz 8.novembrim, Cēsīs jau trešo gadu notiks Cēsu Rudens restorānu nedēļa. Cēsniekiem un pilsētas viesiem būs lieliska iespēja baudīt izsmalcinātus ēdienus par īpaši draudzīgām cenām. Gardēžus ieturēt maltīti aicinās Cēsīs un apkārtnē iemīļoti seši restorāni – viesnīcas “Villa Santa” restorāns, restorāns “Jāņoga”, viesnīcas “Jonathan SPA Estate” restorāns, restorāni “Kārļamuiža” un “Ungurmuiža”, kā arī H.E. Vanadziņš. Ziemeļu restorāns.

Vai rudenim ir garša? Un smarža? Jā! Gaisā vējo saldens ābolu un dzērveņu aromāts, kurš sajaucas krāsaino rudens lapu  un zemes smaržu. Bagātīgā rudens raža sniedz lieliskas iespējas gardiem un  burvīgiem ēdieniem. Baudi rudens dūmakaino, bagātīgo un sātīgo garšu Cēsu rudens restorānu nedēļā!

Kā ierasts restorānu viesi varēs baudīt trīs kārtu maltīti. Akcijas dalībnieki piedāvās vienu īpašo piedāvājumu 20,00 EUR vai 25 EUR vērtībā. Ēdienkartes atšķirsies no uzņēmumu ikdienā piedāvātā ēdienu klāsta, sniedzot neatkārtojamu gastronomisko baudījumu.

H.E. Vanadziņš. Ziemeļu restorāna šefpavārs galdā cels tītara gaļas balotīni ar sviesta ķirbja biezeni, kūpinātu burkānu un kardamona sviestā ceptiem cukurzirņiem. Restorāns savā ēdienkartē izcels arī citus sezonas produktus – dzērvenes, cidonijas, ķirbi, bietes un riekstus, kā arī plūškoka ogas.

Uz oglēm cepts puravs ar zilā siera mērci, trifelēm un kastaņiem – tā ir restorāna “Jāņoga” pavāru sagatavotā uzkoda, kuru varēs baudīt restorānu nedēļas ietvaros. Radošā restorāna komanda apmeklētājus lutinās arī ar rudens dārzeņiem, zandarta fileju un risoto.

Garšu piedzīvojumā doties varēs uz viesnīcas “Villa Santa” restorānu. Atraktīvais restorāna šefpavārs būs sagatavojis jēra gaļas terīni zeltainā garšaugu panējumā ar cukurzirņu biezeni. Restorāna ēdienkartē būs arī citi gardumi – mango un garneļu tartars, pikšas fileja, ravioli ar ķirbi un kraukšķīgā filo mīkla ar ābolu un melno plūmju džemu.

Jonathan SPA Estate restorāns piedāvās medū glazētu pērļu vistas fileju ar ceptiem sakņu dārzeņiem. Rudens garšas varēs just, baudot ziedkāpostu un topinambūru krēmzupu un smiltsērkšķu panna cottu.

Restorānu nedēļas viens no jaunajiem dalībniekiem – viesnīcas “Kārļamuiža” restorāns gardēžus pārsteigs ar griķu popkornu, pašceptu maizi, fermentētām bietēm un Kārļos augušu foreles fileju. Baltā šokolāde kombinācijā ar āboliem, cidonijām un smiltsērkšķi būs lielisks maltītes noslēgums.

Savukārt restorāna “Ungurmuiža” čaklie pavāri rudens garšu radīs, galdā ceļot pīles confitu ar cukini – burkānu nūdelēm, grilētu ķiploku un pašu gatavotu ābolu – kanēļa džemu. Desertā tiks pasniegta kazas siera kūka ar brūkleņu – smiltsērkšķu ievārījumu.

Restorāni, sastādot ēdienkartes, būs parūpējušies arī par veģetārām maltītēm.

 

Cēsu Rudens restorānu nedēļas ietvaros, gardēži neizpaliks bez pārsteigumiem – no 26. līdz 30. oktobrim sociālajā tīklā Facebook norisināsies konkurss, un 30. oktobrī tiks izlozētas sešas dāvanu kartes divām personām īpašajam restorānu nedēļas piedāvājumam kādā no restorāniem. Lai nepalaistu garām šo lielisko iespēju, aicinām sekot Cēsu Tūrisma informācijas centra aktivitātēm sociālajos tīklos – Facebook `Tūrisms Cēsīs` un Twitter @VisitCesis!

 

Dodies baudīt Cēsu Rudens restorānu nedēļas īpašos piedāvājumus un apvieno to ar lielisku atpūtu Cēsīs un apkārtnē. Lai atpūta būtu ērtāka, arī Cēsu naktsmītnes ir sagatavojušas īpašu piedāvājumu Cēsu Rudens restorānu nedēļas baudītājiem – atlaidi nakšņošanas pakalpojumiem.

Izpēti restorānu ēdienkartes un naktsmītnes, kas piedāvā atlaidi visit.cesis.lv!

Informējam, ka pirms došanās uz izvēlēto restorānu, iesakām veikt iepriekšēju galdiņu rezervāciju. Restorāni darbosies saskaņā ar aktuālajiem Ministru Kabineta noteikumiem, ievērojot visus piesardzības pasākumus.

 

Cēsu restorānu nedēļa pirmo reizi tika organizēta 2018. gada pavasarī. Katru gadu tā notiek divas reizes gadā – pavasarī un rudenī.


Uz tikšanos Cēsīs!

 

Informāciju sagatavojis:

Cēsu Tūrisma informācijas centrs

Tel. +371 28318318

info PIE cesis PUNKTS lv

Cēsu Svētā Jāņa baznīcas vēsturi kopš šīs vasaras beigām var izzināt ar jaunas mobilās lietotnes palīdzību. Tajā apkopoti vairāki desmiti audiostāstu par ievērojamākajiem apskates objektiem Cēsu senākajā dievnamā. Lietotnē pieejami dažādi rīki, kas aizraujošā veidā atklāj baznīcā saglabātās vērtības, kā arī ļauj ielūkoties dievnamā dažādos tā pastāvēšanas laikos.

Turpmāk, dodoties uz Cēsu Sv. Jāņa baznīcu, jāatceras paņemt līdzi viedtālruni. Lejupielādējot jaunradīto mobilo lietotni, ikviens var atklāt pārsteidzošus vēstures stāstus, ko glabā septiņus gadsimtus senais dievnams.

Vai aizceļojuši septiņus gadsimtus tālā pagātnē, mēs spētu atpazīt Cēsu pilsētas tirgus laukuma malā celto baznīcu? Kā Livonijas kara gados dievnamu izmantojis Ivana Bargā karaspēks? Kādēļ Rīgas baznīcu draudzes savulaik vēlējušās savā īpašumā iegūt Cēsu Sv. Jāņa baznīcas altārgleznu?

Uz šiem un vēl daudziem citiem jautājumiem atbildes var rast, noklausoties stāstus par tām kultūrvēsturiskajām vērtībām, kas Cēsu Sv. Jāņa baznīcu ierindo Latvijas ievērojamāko sakrālo būvju saraksta augšgalā.

Cēsīs, tāpat kā citās Eiropas viduslaiku pilsētās, aizgājējus bija pieņemts apglabāt dievnamā vai pie tā ierīkotā kapsētā. Cēsu Sv. Jāņa baznīcā līdz mūsu dienām saglabājusies plaša un nozīmīga seno kapa plākšņu kolekcija. Ar mobilās lietotnes palīdzību var atklāt pētniekiem zināmos faktus par tām personām, kuras pirms vairākiem gadsimtiem apglabātas zem smagajām akmens plātnēm.

Mākslas vēsturnieki un restauratori no baznīcas sienu un griestu apmetuma ir atseguši un pētījuši vēsturiskos krāsojuma slāņus. Jaunā mobilā lietotne tagad ikvienam piedāvā kļūt par pagātnes krāšņuma atklājēju. Viena no izvēlnēm aplikācijas sadaļā „Domā un dari!” sniedz iespēju slāni pa slānim atsegt senos dievnama interjera krāsojumus. Cits virtuālais rīks ļauj salīdzināt vēsturiskos attēlus un mūsdienu skatus; vēl kāds – sakārtot baznīcas logos esošo vitrāžu mozaīku. Aplikācijas lietotāji varēs arī pārbaudīt savas zināšanas baznīcas vēsturē un trenēt vērību, meklējot neuzkrītošas, bet nozīmīgas detaļas.

“Jaunā mobilā lietotne ir kā zinošs bezmaksas gids, kas stāstus par baznīcas vērtībām jums atklās tādā secībā un apjomā, kā paši vēlēsieties. Un, kad jums šķitīs, ka ir īstais brīdis pārdomu mirklim klusumā, gids pacietīgi gaidīs jūsu kabatā vai rokas somiņā.” Tā jauno aplikāciju raksturo tās idejas un satura autors, vēsturnieks Gundars Kalniņš. “Radoši risinājumi pagātnes skaidrošanā mani saista tikpat ļoti kā pats vēstures izzināšanas process. Svarīgākais, lai mūsdienu tehnoloģiju izmantojums nebūtu pašmērķīgs, bet gan nāktu mums talkā jaudīgā un jēgpilnā veidā”, piebilst Kalniņš, kurš pētījis dievnama vēsturi un ir autors 2015. gadā izdotajai grāmatai “Cēsu Svētā Jāņa baznīca”.

Mobilo lietotni „Cēsu sirds” izstrādājis cēsnieka Ulda Skrodera uzņēmums SIA “TCA”. Tā ir pieejama ierīcēm gan ar "iOS", gan ar "Android" operētājsistēmām. Aplikāciju var bez maksas lejupielādēt “App Store” un “Google Play” vietnēs. Mobilā lietotne piedāvā četru valodu izvēles iespējas: latviešu, krievu, vācu un angļu. Ar laiku paredzēts sagatavot arī igauņu un lietuviešu valodas versiju.

Mobilā lietotne izveidota Eiropas Savienības fondu 2014.–2020. gada plānošanas perioda darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” specifiskā atbalsta mērķa “Saglabāt, aizsargāt un attīstīt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu, kā arī attīstīt ar to saistītos pakalpojumus” sadarbības projektā “Kultūra, vēsture, arhitektūra Gaujas un laika lokos” ietvaros. Cēsu novada pašvaldība un Cēsu Sv. Jāņa baznīcas draudze projektu īsteno sadarbībā ar projekta vadošo partneri Siguldas novada pašvaldību.

Informāciju sagatavoja Gundars Kalniņš
Viduslaiku pils nodaļas vadītājs, vēsturnieks

Kontaktpersona - Indra Piliksere,
projekta “Cēsu Svētā Jāņa luterāņu baznīcas restaurācija un labiekārtošana” koordinatore
E-pasts: cesu.janadraudze PIE gmail PUNKTS com

Brīvdienas ir klāt! Kur doties šajā nedēļā? Aicinām ciemos uz Amatas novadu, kas ir bagāts ar brīnišķīgām ainavām un labi zināmām dabas takām. Tomēr šoreiz aicinām uz vietām, kuras, iespējams, vēl neesat iepazinuši. Īsajām rudens dienām piemērotas būs ne tik garās, toties izzinošās pastaigu takas.

 

Netālu no autoceļa A2 pie Melturiem, izstaigājot Partizānu taku, gūsiet ieskatu par nacionālo partizānu kara gaitām Vidzemē. Taka ir saistoša visām paaudzēm – gan vēstures interesentiem, gan bērniem/skolēniem/jauniešiem, kā arī jaunajām ģimenēm ar maziem bērniem, kas meklē aktivitātes brīvā dabā. Takā izvietoti informatīvie stendi ar kartēm un vēsturiskām fotogrāfijām. Ar iepriekšēju pieteikšanos iespējams iekļūt iekšā un apskatīt arī iekārtotu mežabrāļu bunkuru ar izmantoto ieroču, munīcijas un citu priekšmetu ekspozīciju. Pēc ekskursijas viesi var pavadīt laiku virszemes lapenē pie ugunskura.

  

Partizānu taka un mežabrāļu bunkurs. Foto: Amatas novads

Turpat netālu, Spārē, apskatāms Spāres muižas komplekss un Rakstnieku parks. Rakstnieku parka ideja radusies 1930. gadā, kad ievērojami Latvijas literārie darbinieki ar Aleksandru Čaku priekšgalā iestādīja pirmos 13 kokus, no kuriem 9 joprojām zaļo. Jaunu koku stādīšana atsākta 2014. gadā, un ik gadu stādījumi tiek papildināti.

Spāres muiža. Foto: Amatas novads

20 minūšu brauciena attālumā no Spāres atrodas Nītaure. Nītaure atrodas sešu ceļu krustcelēs – no Nītaures ceļi ved uz Līgatni, uz Mālpili, uz Zaubi, uz Skujeni, uz Ģikšiem un Ieriķiem. Ikvienu Nītaures viesi pārsteidz arhitektūras pērle – Nītaures Pareizticīgo baznīca, kuras arhitekts ir Jānis Fridrihs Baumanis, kurš projektējis arī Latvijas Republikas Saeimas ēku, Rīgas cirka ēku un Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijas ēku.

Nītaurē ir iespējams gida pavadībā izstaigāt arī Latvijas vēstures taku (iepriekš piesakoties), kas 3 stundu garumā izvedīs jūs laikā cauri senlatviešu pilskalna stāstam, “mūku virtuvei” vācu ordeņa pilsdrupās, mēru postam Vidzemē, Nītaures pilij un teiksmainajam muižas parkam, pareizticīgo draudzes dievnamam un Otrā pasaules kara Mores kaujām.

Nītaures Pareizticīgo baznīca. Foto: Amatas novads

Ja esat aizbraukuši līdz Nītaurei, tad noteikti jāpaviesojas arī Zaubē – Zaubes kultūrvēsturiskā taka  ved gar Augšezeru, Lejas ezeru, viduslaiku pils mūriem un Zaubes dižozolu. Varēsiet apskatīt arī Zaubes baznīcu ar savdabīgo akmens mūra torni.

Zaubes kultūrvēsturiskā taka. Foto: Amatas novads

Bet varbūt vēlaties pavisam citādu piedzīvojumu dabā kopā ar suņiem? Tad jādodas aptuveni 2 stundu garā pārgājienā ar haskijiem, gūstot neaizmirstamas emocijas un prieku gleznainajā Cecīļu dabas takā. Tā nav parasta pastaiga, jo būsiet sasaistē ar profesionāliem sportistiem haskijiem. Šis pārgājiens ir piemērots arī ģimenēm ar bērniem.

 

Foto: araisi.com

30. oktobrī netālā Ieriķu dzirnavu taka, savukārt, aicina uz pirmo šī gada Gaismas parku. Ieteikums ģimenēm ar bērniem, kas atzīmē Halovīnu, – šis varētu būt ideāls galamērķis kolosālām bildēm ar vajadzīgo noskaņu!

Ja tomēr esat garāku pārgājienu cienītājs, tad dodieties pastaigā gar Gaujas un Amatas krastiem pa Mežtakas 6. posmu no Līgatnes līdz Cēsīm, kas ved arī pa Amatas ģeoloģisko taku.

Ainavisks ir arī Amatas dabas takas gājiens – taka gan ir mazliet izaicinoša reljefa dēļ, toties dāvās skaistus skatus uz iežu atsegumiem.

Foto: Vidzemes plānošanas reģions


 

Informāciju sagatavojusi: 
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv   

Pārgājienu ceļotāji atrodas ciešā saskarē ar apvidu, pa kuru ceļo, tādēļ viņiem ir īpaši svarīga sajūta “es šeit esmu gaidīts, mani šeit sapratīs”. Daudzviet pasaulē, kur pārgājieni ir populāri, tiek izmantotas uzlīmes vai zīmes “Gājējam draudzīgs / Hiker-friendly”. Turpmāk šāda zīme būs arī visā Baltijā – Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Vidzemes plānošanas reģions arī tiek pārstāvēts zīmes piešķiršanas komisijā.

 

 

Ko nozīmē "Gājējam draudzīgs" zīme ceļotājiem un tūrisma pakalpojumu sniedzējiem?

Pēc "Gājējam draudzīgs / Hiker-friendly" zīmes ceļotāji var atpazīt tūrisma pakalpojumu sniedzējus Baltijas valstīs, kuri saprot un respektē kājāmgājēju vajadzības, piedāvā kājāmgājējiem būtiskus un nepieciešamus pakalpojumus, piemēram: informāciju par maršrutu, dzeramo ūdeni, pirmās palīdzības aptieciņu, elektroierīču uzlādi, iespēju izžāvēt slapjās un izmazgāt netīrās drēbes un citu personīgo ekipējumu, Wi-Fi savienojumu un citus.

Lai palīdzētu tūrisma pakalpojumu sniedzējiem izveidot gājējiem draudzīgus pakalpojumus, ir izstrādāti zīmes "Gājējam draudzīgs" kritēriji, kuru veidošanā tika iesaistītas organizācijas ar vērā ņemamu pieredzi aktīvās atpūtas un pārgājienu rīkošanā. 

Šo zīmi var saņemt jebkurš pakalpojumu sniedzējs Latvijā, kas vēlas piedāvāt pārgājienu ceļotājiem nepieciešamos pakalpojumus, – ne tikai naktsmītnes, bet arī kafejnīcas, krodziņi un restorāni, tūrisma informācijas centri, degvielas uzpildes stacijas, veikali u.tml. Zīme nav piesaistīta kādai konkrētai takai vai maršrutam.

Pārgājienu ceļotāji un uzņēmēji ar "Gājējiem draudzīgs zīmi" un kritērijiem var iepazīties Mežtakas tīmekļa vietnē: https://baltictrails.eu/lv/forest/marketing

 

Kā uzņēmēji var iegūt zīmi "Gājējam draudzīgs"?

Latvijā zīmi piešķir komisija, kurā ir 13 dalībnieki – gan valsts iestādes, gan organizācijas, kuras atbalsta kājāmiešanu, aktīvo atpūtu un dabas tūrismu: Latvijas Lauku tūrisma asociācija “Lauku ceļotājs”, Vidzemes plānošanas reģions, Rīgas plānošanas reģions, Kurzemes plānošanas reģions, Zemgales plānošanas reģions, Latgales reģiona Tūrisma asociācija "Ezerzeme", Latvijas Kempingu asociācija, Latvijas Dabas tūrisma asociācija, “Hiking in Latvia”, “Movement Spontaneous”, Aktīvā tūrisma centrs Eži, “Uzzini – Iepazīsti”, “Purvu bridēji”.

Lēmumi par katru konkrēto tūrisma pakalpojumu sniedzēju tiek pieņemti diskusiju rezultātā, balstoties uz kandidāta sniegto informāciju par tā atbilstību "Gājējam draudzīgs" kritērijiem. Lēmumi par zīmes piešķiršanu tiks pieņemti vismaz 1–2 reizes gadā vai pēc nepieciešamības.

Uz nākamo komisijas sēdi, kas tiek plānota 2021. gada februārī, zīmes saņemšanai varēs pieteikties pakalpojumu sniedzēji visā Latvijā neatkarīgi no tā, kāds pārgājienu maršruts vai taka atrodas viņu tuvumā.

Interesenti Vidzemē var pieteikties, rakstot Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma ekspertei Ilzei Liepai: ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv .

 

Pirmie "Gājējam draudzīgs" tūrisma pakalpojumu sniedzēji Latvijā

 Šī gada 22. oktobrī notika pirmā zīmes "Gājējam draudzīgs" komisijas sēde Latvijā, kura tika organizēta projekta „Garās distances pārrobežu pārgājienu maršruts „Mežtaka”” ietvaros.

Tika pieņemts lēmums zīmi piešķirt 18 tūrisma pakalpojumu sniedzējiem, kuri atbilda zīmes kritērijiem, – 10 no tiem atrodas Vidzemē:

  • Kempings “Apaļkalns”
  • Viesnīca “Zeit”
  • Viesnīca un restorāns “Kārļamuiža”
  • Slēpošanas un atpūtas parks “Ozolkalns”
  • Naktsmītne “Caunītes”
  • Atpūtas bāze “Baiļi”
  • Brenguļu alus sēta
  • Viesu nams “Bergervilla”
  • Brīvdienu māja “Jaunvosi”
  • Brīvdienu māja “Ezerlīči”

 

Zīmi saņēmuši arī Rīgas plānošanas reģiona uzņēmumi: viesu nams “Aivari”, viesnīca “Baltvilla”, peintbola parks un kempings “Bušas”, etnogrāfiskais viesu nams “Gungas”, alus un vīna degustāciju darbnīca “Turkalnes muiža”, atpūtas komplekss “Turbas”, atpūtas komplekss “Ziedlejas”, viesu nams “Zvīguļi”, kempings, viesu nams un atpūtas komplekss “Leiputrija”.

 

Aicinām pārgājienu cienītājus vēl šajā rudenī baudīt aktīvas brīvdienas gan „Mežtakā”, gan citos pārgājienu maršrutos un pašiem pārliecināties par "Gājējiem draudzīgs" objektu viesmīlību! Ja zināt kādu gājējiem draudzīgu vietu, rosiniet viņus pieteikties zīmes saņemšanai!

Plāno savu gājienu meztaka.lv! Maršruts no Rīgas līdz Igaunijas robežai ir pilnībā nomarķēts!

 

 

Projekts "Pārrobežu pārgājiena maršruts "Meža taka"" tiek īstenots ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmas 2014.–2020. gadam finansiālu atbalstu, sadarbojoties Latvijas un Igaunijas partneriem.

No Latvijas projektā piedalās Latvijas Lauku tūrisma asociācija “Lauku ceļotājs”, Vidzemes plānošanas reģions, Rīgas plānošanas reģions, Dabas aizsardzības pārvalde un Latvijas valsts meži.

 

 

Informāciju sagatavojusi:

Māra Sproģe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, mara.sproge PIE vidzeme PUNKTS lv, tālr.: +371 26488091, www.vidzeme.lv

Rakstā izmantota “Lauku ceļotāja” sniegtā informācija.

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) ir uzaicinājusi 13 pašvaldības pieteikties Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējuma saņemšanai pašvaldības ēku energoefektivitātes uzlabošanai. Eiropas Savienības (ES) fondu programmas ceturtajā kārtā šim mērķim no ERAF paredzēti vairāk nekā 5 miljoni eiro.

ES fondu programmā, kas vērsta uz primārās enerģijas patēriņa samazinājumu, sekmējot energoefektivitātes paaugstināšanu un pašvaldību izdevumu samazināšanos par siltumapgādi, ceturtajā projektu atlases kārtā uzaicinātas pieteikties Balvu novada, Daugavpils pilsētas, Gulbenes, novada Jelgavas pilsētas, Liepājas pilsētas, Limbažu novada, Līvānu novada, Rēzeknes pilsētas, Saldus novada, Smiltenes novada, Talsu novada, Tukuma novada un Ventspils pilsētas pašvaldības.

Pašvaldības saskaņā ar to attīstības programmu energoefektivitātes paaugstināšanai var veikt ēku pārbūvi vai atjaunošanu, lokālās vai autonomās siltumapgādes infrastruktūras pārbūvi vai atjaunošanu, kā arī iegādāties un uzstādīt atjaunojamos energoresursus izmantojošas siltumenerģiju ražošanas iekārtas.

Pašvaldību projektu koncepti un tiem paredzētais finansējuma apjoms ir noteikts ar Ministru kabineta rīkojumu. Maksimālais ERAF atbalsts projekta īstenošanai šajā atlases kārtā ir līdz 500 000 eiro. Kopējās ERAF investīcijas ceturtajā projektu atlases kārtā ir 5 003 379 eiro, kas veidojušās no neizmantotā finansējuma programmas iepriekšējās atlases kārtās. No ES fondu līdzekļiem tiks segtas līdz 85% no kopējām projekta attiecināmajām izmaksām.

Projektu iesniegumus CFLA pieņems līdz 23. novembrim.

ERAF atbalsts projektu īstenošanai paredzēts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādātā 4.2.2. specifiskā atbalsta mērķa "Atbilstoši pašvaldības integrētajām attīstības programmām sekmēt energoefektivitātes paaugstināšanu un atjaunojamo energoresursu izmantošanu pašvaldību ēkās" ietvaros.

Informācija par visām CFLA izsludinātajām atlasēm pieejama CFLA mājaslapā.