Arhīva kalendārs

« April 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

Valmieras muzejs kopā ar Valmieras pilsētas galveno arhitekti Zandu Lapsu aicina doties virtuālā ekskursijā, uzzinot stāstus par Valmieru, arhitektūras stiliem, likumiem un būvelementiem dažādos laikos. Sākot ar 17.aprīli, katru piektdienu pie interesentiem dosies jauns stāsts, to atrast varēs Valmieras muzeja mājaslapā valmierasmuzejs.lv un Facebook lapā.

“Katrai pilsētai ir sava seja. Tā veidojusies vairāku gadsimtu gaitā. Redzamākos vaibstus tajā ievelk arhitektūra: ēkas, tilti, ielu tīkls, infrastruktūras elementi, parku ainava un mākslinieciski dizaina objekti. Pilsētas ainava turpina veidoties nepārtraukti. Kādas ēkas vēstures gaitā pakāpeniski izzudušas. Lielu postu nodarīja Otrais pasaules karš, kad tika izpostīts Valmieras blīvi apbūvētais centrs. Mainījusies visa vecpilsētas ainava – no  Valmieras mūra pils saglabājušās vien atsevišķas daļas, bet tās iekšpagalmā 18.-21.gadsimtos parādījušās jaunas ēkas. Ielām, kas no centra aizved uz visām pilsētas pusēm, izteikti mainījusies apbūve pēdējos 150 gados. Gaujas krastos vairs neatrast pagājušā gadsimta sākuma panorāmā redzamās būves. Šodien arī tā ir vēsture ar pārsteidzošiem stāstiem un faktiem,” virtuālajā ekskursijā aicina doties Valmieras muzeja direktore Iveta Blūma.

Valmiera attīstās strauji, top jaunas ielas, būvētas ēkas, veidotas ainaviskas vietas, tāpēc virtuālā ekskursijā būs iespēja uzzināt ne tikai par vēsturiskiem notikumiem, bet arī par to, kas arhitektūrā svarīgi mūsdienās un kā sadzīvo senie un mūsdienu  pilsētvides stāsti.

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410

Ņemot vērā šobrīd valstī izsludināto ārkārtējo situāciju un tās laikā noteiktos ierobežojumus pulcēties, Lielās Talkas dienā, 16. maijā, visā Latvijā iedzīvotāji aicināti kopt apkārtni, uzsvaru liekot uz individuālu talkošanu. Lielās Talkas organizatori aicina cilvēkus talkas dienā strādāt šādi: SOLO talkas: talkojiet vienatnē, pastaigājoties pa mežu vai gar jūru, sakopjot savas mājas apkārti, DUO talkas: talkojiet divatā. Ja esat vienas mājsaimniecības pārstāvji, tad talkojiet kopā, ja esat draugi vai paziņas, ievērojiet vismaz divu metru distanci, ĢIMENES talkas: talkojiet visa ģimene kopā, bet ievērojiet, ka jums jābūt vienas mājsaimniecības pārstāvjiem. Visus talkotājus pasākuma organizatori aicina atzīmēt savas talkas vietas interaktīvajā kartē Lielās Talkas mājas lapā https://talkas.lv/pieteikt-talku/.

Šogad kartē notikušas izmaiņas:

  • labiekārtošanas talkas var pieteikt ikviens, neatkarīgi, vai talka notiek privātajā vai publiskajā sektorā. Tās var būt talkas, kuras notiek uz privātas zemes un kurām nav vajadzīgs saskaņojums ar pašvaldību, un kurās atkritumus, ja tādi ir radušies, aizved paši rīkotāji;
  • uzkopšanas talkas ir tās, kuras notiek publiskās teritorijās un kurām ir nepieciešams pašvaldības saskaņojums, lai saņemtu bezmaksas maisus un kurās tiek nodrošināta savākto atkritumu izvešana.

Līdz ar labiekārtošanas vai uzkopšanas talkas vietas atzīmēšanu kartē, cilvēks saņems pieeju savam talkas profilam, kas ļaus dalīties ar informāciju par konkrēto talkas vietu sociālajos tīklos.

Aicinām Alūksnes novada iedzīvotājus pieteikt savas talku vietas Lielās Talkas mājas lapā un par bezmaksas maisu saņemšanu sazināties ar Lielās Talkas koordinatori Alūksnes novadā pašvaldības ainavu arhitekti Andu Klinti, e-pasts: anda.klints PIE aluksne PUNKTS lv, tālrunis 22028275.

- Arī šogad Lielās Talkas moto ir “Mēs piederam nākotnei - Latvija pieder nākotnei!” un šogad šim sauklim ir arī papildus vēstījums: “Sakop savu sētu, Tava sēta – Latvija”. Tā mērķis veicināt izpratni, ka mums jārūpējas par savu sētu un pagalmu, kas veido valsti kopumā, jo visa Latvija ir mūsu kopīgā dzīves telpa. Šogad visus aicinām vairāk pievērsties savas apkārtnes sakārtošanai, ievērojot visus sociālās distancēšanās noteikumus. 16. maijā Lielā Talka notiks, ievērojot tā brīža piesardzības apstākļus, ja tādi uz talkas brīdi būs aktuāli, - aicina Lielās Talkas vadītāja Vita Jaunzeme.

Informāciju sagatavoja:
Evita Aploka
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts:  evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
Tālrunis: +371 26646749, +371 64381502
Adrese:   Dārza iela 11, Alūksne, Alūksnes novads, LV-4301

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv