Arhīva kalendārs

« December 2016 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Visu decembra mēnesi ikviens tūrisma mīlis aicināts ieskatīties tūrisma maršruta “Via Hanseatica” sagatavotajā Adventes kalendārā, atbildēt uz dienas jautājumiem un piedalīties izlozē par lielākas vai mazākas dāvaniņas saņemšanu! Katru rītu tiks izlozēts iepriekšējās dienas uzvarētājs!

Adventes kalendārs atrodams Via Hanseatica Facebook lapā www.facebook.com/ViaHanseaticaLatvija! Kalendārs būs aktīvs līdz pat 25.decembra rītam, kad tiks izlozēta pēdējā dāvana no balvu fonda.

Dāvanu grozā būs gan mazāki, gan lielāki pārsteigumi, ko būs sarūpējuši Via Hanseatica tūrisma uzņēmēji, novadu pašvaldības un tūrisma maršruta komanda.

 

Par tūrisma maršrutu “Via Hanseatica”

No 2012.gada janvāra līdz 2014.gada decembrim starptautiskais tūrisma maršruts “Via Hanseatica” tika attīstīts ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Latvijā, Igaunijā un Krievijā iesaistītjās pavisam 18 partneri un vairāk kā 20 asociētie partneri (pašvaldības, nevalstiskās un tūrisma organizācijas), lai strādātu pie jauna tūrisma produkta – maršruta izstrādes, attīstītu attālo teritoriju kvalitatīvu tūrisma piedāvājumu un veicinātu uzņēmējdarbību reģionā. Projekta vadošais partneris bija Vidzemes plānošanas reģions.

Pēc projekta noslēguma, projekta līdzšinējiem partneriem Latvijā piepulcējās vairāki blakus esošie novadi, un ar pašfinansējuma palīdzību pašvaldības turpina darbu pie maršruta attīstības. Latvijas tūrisma objekti un atpūtas iespējas tiek popularizētas gan sociālos medijos vietējiem tūristiem, gan arī tiek veidoti piedāvājumi kaimiņvalstu ceļotājmīļiem, tāpat tiek organizētas tūroperatoru vizītes un plānota dalība arī vairākās tūrisma izstādēs ārpus Latvijas.

 

Plašāka informācija: Ilze Liepa, tūrisma eksperte Vidzemes plānošanas reģionā, ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. +371 29335677

Vēl līdz 5. decembrim (ieskaitot) iespējams piereģistrēties Vidzemes plānošanas reģiona rīkotajai konferencei “Atvērto datu risinājumi reģiona attīstībai”, kas 8. decembrī norisināsies koncertzālē “Valmiera”, Leona Paegles ielā 10, Valmierā. Konferences ietvaros stāstīsim un rādīsim atvērto datu praktisko pielietojumu piemērus tūrisma, transporta, attīstības plānošanas, izglītības un lauksaimniecības nozarēs Latvijā un citur Eiropā. Konferencē uzstāsies ārvalstu eksperti no Čehijas un Īrijas.

Dr. Karels Čarvats (Karel Charvat) ir teorētiskās kibernētikas doktors no Čehijas, kura specializācijas jomas ir atvērtie dati, IKT risinājumi lauksaimniecībā un vides pārvaldībā, kā arī ģeogrāfisko datu infrastruktūras dizains. Konferencē viņš iepazīstinās ar projektu "SDI4Apps", asociāciju "Plan4All", kā arī atvērto datu risinājumiem lauksaimniecībā un transporta organizēšanā.

Savukārt Dr. Džons O' Flaertijs (John O' Flaherty) no Īrijas ir tehniskais direktors Īrijas Nacionālajā Mikroelektronikas centrā ar 35 gadu pieredzi tehnisko projektu vadībā un attīstībā, specializējoties tieši tehnoloģiskajās inovācijās, tendencēs un iespējās, kas tiek pārvērstas komerciālos produktos globālajam tirgum. Viņš pastāstīs par projekta "SDI4Apps" ietvaros izveidoto pilot risinājumu Burren Nacionālajam parkam Īrijā, kas ļauj dabas parkam iegūt apmeklētāju radītus datus un ieviest parkā Eiropas tūrisma indikatoru sistēmu (ETIS).

Konferences laikā būs iespēja iepazīties gan ar aktuālo situāciju Latvijā atvērto datu jomā, gan ar interesantiem datu izmantošanas piemēriem no citām Eiropas valstīm, ko prezentēs minētie eksperti no Īrijas un Čehijas. Konference sniegs izpratni, idejas un iedvesmu meklēt aizvien plašāku atvērto datu pielietojumu ikdienas darbā, efektīvāk plānojot vietu attīstību, veicinot atvērtību un sabiedrības iesaisti. Datu radīšanas un vizualizācijas piemēri ļaus plašāk paraudzīties uz atvērto datu sniegtajām iespējām.

Konference tiek rīkota projekta “SDI4Apps” ietvaros, un pusdienu pārtraukumā varēs tuvāk iepazīties ar projektā izstrādāto mākoņa platformu. Platforma ļaus lietotājiem gan publiskajā, gan privātajā sektorā izstrādāt jaunas lietojumprogrammas, izmantojot Eiropas atvērtos datus.

Ar pilnu konferences darba kārtību var iepazīties šeit.

Konference ir bez maksas, taču, tā kā vietu skaits ir ierobežots, nepieciešams iepriekš reģistrēties šajā saitē. Reģistrācija veicama līdz 5. decembrim (ieskaitot).

Projekts „Atvērtās ģeogrāfiskās informācijas pārņemšana, izmantojot saistīto datu inovatīvus servisus (SDI4Apps)” tiek realizēts Eiropas Savienības Konkurētspējas un inovācijas ietvarprogrammas „Informācijas un komunikāciju tehnoloģijas politikas atbalsta programma (ICT PSP)” ietvaros. Projekta mērķis ir ar pilota aplikāciju palīdzību sniegt izpratni pašvaldībām, uzņēmējiem, iedzīvotājiem un citiem interesentiem par INSPIRE direktīvas principiem un citām Eiropas Komisijas iniciatīvām, kas vērstas uz datu brīvu pieejamību un to atkārtotu izmantošanu.

Plašāk par projektu un tā aktivitātēm lasiet šeit un projekta LinkedIn lapā.         

Papildus informācija: Kristaps Ročāns, Projekta vadītājs Vidzemes plānošanas reģionā, Tālr.: +371 29753011, E-pasts: kristaps.rocans PIE vidzeme PUNKTS lv;  www.vidzeme.lv.

No 26.septembra līdz 23.decembrim visā Latvijā norisinās reģionālo biznesa ideju konkurss “Biznesa ekspresis”, kurā  piedalās arī ideju autori no Vidzemes.

Šobrīd konkursā norit dalībnieku atlase 3.kārtai – 5 biznesa idejas no katra reģiona tiks izvirzītas fināla kārtai, kurā notiks cīņa par galvenajām balvām. 1.vietas ieguvēji saņems 5000 EUR naudas balvu, 2.vieta – 3000 EUR, bet 3.vieta – 2000 EUR.

 

Laima Engere, Vidzemes Uzņēmējdarbības centra pārstāve un “Biznesa ekspresis” vērtēšanas komisijas locekle stāsta: “ Konkursam sākotnēji pieteicās ļoti daudz Vidzemes jauno ideju radītāji, priekšā mums bija tikai Rīgas reģions. Vidzemē vērtējām 84 idejas, no kurām uz otro kārtu bija jāizvirza vien 10 idejas - vislabākās. Jāsaka, ka komisijas darbs patiešām bija sarežģīts. Uzskatu, ka daudzas no idejām bija pelnījušas iekļūt otrajā kārtā. Aicinu jaunos uzņēmējus neatlaidīgi turpināt meklēt iespējas savus plānus realizēt, daudzām idejām saskatījām patiešām ievērojamu potenciālu attīstīties!” Konkursa 2.kārtas dalībniekiem tika organizētas mācības par to, kā jāizstrādā biznesa plāns – tas tad arī bija nodevums, ko konkursanti pēc mācībām iesniedza izvērtēšanai komisijai. Uz finālu no Vidzemes plānošanas reģionu tiks virzītas 5 biznesa idejas ar visveiksmīgāk izstrādātajiem biznesa plāniem. Finālisti ar klātienes prezentācijām aizstāvēs savu ideju un atbildēs uz komisijas jautājumiem.

L.Engere piebilst: “Kopumā jāsaka, ka iesniegtās biznesa idejas pamatā radušās, mēģinot meklēt risinājumu kādai aktuālai problēmai vai vajadzībām, ar ko paši ideju autori ikdienā sastapušies. Kā zināms, tas ir viens no veiksmīga biznesa attīstības pamatnoteikumiem”.

Konkursā iesniegtās biznesa idejas un biznesa plānus Vidzemē vērtē komisija, kuras sastāvā ir speciālisti no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Vidzemes Uzņēmējdarbības centra, kā arī pārstāvji no biedrības “Latvijas Biznesa Eņģeļu Tīkls” (LatBAN), SIA DABBA un SIA Valmiermuižas alus.

Konkursa kopējais balvu fonds ir 50 000 EUR, kas tiks vienlīdzīgi sadalīts starp visiem plānošanas reģioniem.

Konkursu rīko Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija Norvēģijas finanšu instrumenta programmas LV07 “Kapacitātes stiprināšanas un institucionālā sadarbība starp Latvijas un Norvēģijas valsts institūcijām, vietējām un reģionālām iestādēm” projekta “Reģionālās politikas aktivitāšu īstenošana Latvijā un reģionālās attīstības pasākumu izstrāde” (projekta Nr. 4.3-24/NFI/INP-001) ietvaros.

 

Plašāka informācija: Laima Engere, komercdarbības speciāliste Vidzemes Uzņēmējdarbības centrā, laima.engere PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t.+371 28376912

Vairāk kā 60 transporta jomas eksperti, plānošanas speciālisti, vietējo un reģionālo pašvaldību pārstāvji no 10 Baltijas jūras reģiona valstīm 1.decembrī tikās konferencē Rīgā, lai dalītos pieredzē par Ziemeļeiropas transporta attīstības perspektīvām. Konferenci rīkoja Vidzemes plānošanas reģions Interreg Baltijas jūras reģiona programmas TENTacle projekta (TEN-T pamattīkla koridoru kapitalizācija labklājībai, izaugsmei kohēzijai) ietvaros sadarbībā ar Innovation Circle Network no Norvēģijas. 

Atklājot konferenci, VPR Attīstības padomes priekšsēdētājs Hardijs Vents uzsvēra konferences tēmas nozīmību un pauda cerību, ka TENTacle projekta rezultātiem būs praktisks pielietojums. Savukārt Heriot-Watt universitātes Goda profesors Dr. Klifs Heigs (Cliff Hague) no Skotijas savā prezentācijā sniedza ieskatu par lielpilsētu un lauku teritoriju potenciālo attīstību jaunu globālo un Eiropas transporta koridoru izveides kontekstā. "Vai jaunie transporta maršruti sniegs pozitīvu ietekmi vai arī palielinās nevienlīdzību metropoļu un lauku teritoriju attīstībā? Transports ietver sevī sociālo un reģionālo attīstību", vērtē Klifs Heigs. Par TENTacle projektu un plānotajiem darbiem prezentāciju sniedza Viktors Sidorovski (Wiktor Szydarowski), projekta vadītājs no Blekinges reģiona Zviedrijā. 

Konferences programma bija plaša un piesātināta. Iepazinām gan Latvijas redzējumu, kā TEN-T koridors ietekmēs transporta jomu un loģistiku Baltijas jūras reģionā, ko sniedza Latvijas Republikas Satiksmes ministrijas tranzīta politikas departamenta vadītājs Andris Maldups, gan VASAB sekretariāta vadītāja Tāļa Linkaiša prezentāciju par NSB CoRe projektu, AS "RB Rail" valdes priekšsēdētājas Baibas Rubesas informāciju Rail Baltica projektu un citu valstu ekspertu pieredzi. Pēcpusdienā VPR telpiskās plānošanas eksperts Andžejs Stepančuks pastāstīja par Vidzemes Mobilitātes plāna 2030 izstrādes koncepciju. Plāna mērķis ir uzlabot iedzīvotāju un uzņēmumu piekļuvi pilsētu centriem un transporta mezgliem, stiprināt Vidzemes kā tranzītreģiona lomu Ziemeļjūras - Baltijas transporta koridorā, tādējādi veicinot visa Vidzemes reģiona ekonomisko izaugsmi. Plāns palīdzēs pašvaldībām, valsts institūcijām, esošajiem uzņēmumiem un potenciālajiem investoriem transporta un investīciju plānošanas jomā.

Konferences prezentācijas skatīt: https://files.fm/u/3udz6q28

 

Papildu informācija:

Rita Merca, tālr. +371 29476373

rita.merca PIE vidzeme PUNKTS lv

Andžejs Stepančuks, telpiskās plānošanas  eksperts

andzejs.stepancuks PIE vidzeme PUNKTS lv

 

Ņemot vērā vecāku lielo interesi, Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldībās pagarināta pieteikšanās bērnu ar funkcionāliem traucējumiem izvērtēšanai bezmaksas sociālo rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanai.

 

KAS VAR PIETEIKTIES?

Vecāki (t.sk. audžuvecāki un aizbildņi), kuru ģimenēs dzīvo bērns ar funkcionāliem traucējumiem un kuram noteikta invaliditāte

KUR VAR PIETEIKTIES?

Savas pašvaldības Sociālajā dienestā (izņemot Valmieras pilsētas pašvaldību)

KĀ NOTIEK BĒRNU IZVĒRTĒŠANA?

Vecāki aicināti aizpildīt iesniegumu savas pašvaldības Sociālajā dienestā. Vēlāk ar vecākiem sazināsies speciāli izveidota speciālistu komanda (tajā darbojas sociālais darbinieks, psihologs, ergoterapeits, pēc nepieciešamības piesaistot fizioterapeitu) un sadarbībā ar vecākiem norunās piemērotāko laiku, lai tiktos ar bērnu un izvērtētu, kādi sociālie rehabilitācijas pakalpojumi tam nepieciešami veselības uzlabošanai. Svarīgi, lai izvērtēšana notiktu bērnam pazīstamā vidē, vislabāk bērna mājvietā. Tieši individuālais vajadzību plāns noteiks sociālo rehabilitācijas pakalpojumu klāstu.

Jāpiebilst, ka jau šobrīd speciālisti sākuši izvērtēšanas procesu un pirmie atbalsta plāni jau izveidoti.

KĀDI PAKALPOJUMI TIKS NODROŠINĀTI un CIK TAS MAKSĀS?

Katrs no bērniem varēs apmeklēt līdz pat 4 speciālistiem, katru no tiem apmeklējot ne vairāk kā 10 reizes. Savukārt bērnu vecāki/audžuvecāki varēs saņemt psihologa pakalpojumu, rehabilitologa pakalpojumu, fizioterapiju, kā arī izglītojošās atbalsta grupas, bet ne vairāk kā divus no minētajiem pakalpojumiem un katru ne vairāk kā 10 reizes.  Bērniem un vecākiem par pakalpojumiem jāmaksā nebūs!

Pašvaldību izmaksas par sniegtajiem pakalpojumiem no deinstitucionalizācijas  projekta “Vidzeme iekļauj”  līdzekļiem kompensēs Vidzemes plānošanas reģions.

KAS VARĒS PRETENDĒT UZ BEZMAKSAS SOCIĀLĀS REHABILITĀCIJAS PAKALPOJUMIEM?

Tikai tie bērni ar funkcionāliem traucējumiem (un kuriem noteikta invaliditāte), kuri būs iepriekš pieteikti izvērtēšanai un kuriem būs sastādīti individuālie atbalsta plāni.

KUR UZZINĀT VAIRĀK?

Bērna ar funkcionāliem traucējumiem attīstības vērtēšanas kritēriju un individuālā izvērtējuma metodika atrodama Labklājības ministrijas mājaslapā: http://www.lm.gov.lv/upload/berni_c/bernu_metodika_ft_gala_220716.pdf.

Vairāk par deinstitucionalizācijas projekta ieviešanu gaitu Vidzemē lasīt šeit: http://www.vidzeme.lv/lv/projekti/vidzeme_ieklauj un arī Labklājības ministrijas mājaslapā: http://www.lm.gov.lv/text/3516.

 

Vairāk informācijas: Ineta Puriņa, projekta “Vidzeme iekļauj” projekta vadītāja, mob.t. 26382820, ineta.purina PIE vidzeme PUNKTS lv un http://www.lm.gov.lv/text/3071

Informāciju sagatavoja: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānšanas reģions, mob.t. 29454752, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) Attīstības padome piektdienas, 9. decembra, sēdē tika iepazīstināta ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ieceri veidot sadarbības teritorijas. VPR Attīstības padome – Vidzemes pašvaldību vadītāji – pieņēma informāciju zināšanai, bet izteica kritiku par šo piedāvājumu. Pašvaldību sadarbība ir jāveicina, tomēr tai nav nepieciešams jauns teritoriālais iedalījums.

VARAM pārstāvji ne VPR Attīstības padomes sēdē, ne ministra K. Gerharda tikšanās reizēs ar Vidzemes pašvaldību vadītājiem Valmierā un Cēsīs dienu iepriekš diemžēl nespēja piedāvāt objektīvus un ekonomiskos aprēķinos balstītus argumentus sadarbības teritoriju izveidei. To vietā ir jāīsteno vairākos politikas dokumentos jau tagad atrunātais princips, ka pašvaldību sadarbība ir jāorganizē ar likumu noteiktajās teritorijās – plānošanas reģionos.

VPR Attīstības padome atbalsta pašvaldību sadarbības veicināšanu, kas arī ir apliecināts VARAM saskaņotajos un VPR Attīstības padomē apstiprinātajos Vidzemes reģiona attīstības plānošanas dokumentos. VPR koordinēta pašvaldību sadarbība ir būtiska daļa no Vidzemes ilgtspējīgas attīstības stratēģijas 2030 definētā optimālā attīstības scenārija (vairāk par Vidzemes ilgtspējīgas attīstības stratēģiju aplūkojiet šeit).

Tas, ka pašvaldību sadarbība ir jāorganizē plānošanas reģioniem, ir apstiprināts arī Latvijas Nacionālajā attīstības plānā 2014.-2020. gadam, kur 348. punktā norādīts, ka “plānošanas reģioni veiks mazāko novadu pašvaldību un to iedzīvotāju iesaisti realizētajos ieguldījumu projektos, tādējādi vairojot attīstības sinerģiju starp visām apdzīvotajām vietām.” Plānošanas reģioni kā pašvaldību sadarbību veicinošā institūcija ir norādīta arī Reģionālās politikas pamatnostādnēs 2013.-2019. gadam.

Aplūkojot iepriekš minētos politikas dokumentus, nepārprotami ir skaidrs, ka pašvaldību sadarbības veicināšanai nav nepieciešams veidot jaunu teritoriālo iedalījumu. Plānošanas reģioni ir atbilstoši, lai veicinātu pašvaldību sadarbību un ļautu uz reģioniem novirzīt arī atsevišķas valsts pārvaldes funkcijas. Jau 2011. gada 3. martā Saeima savā paziņojumā atzina “par svarīgu mērķi uz plānošanas reģionu bāzes decentralizēt valsts pārvaldi”, un VPR vienmēr ir apliecinājis gatavību pārņemt nepieciešamās valsts pārvaldes funkcijas, lai nodrošinātu valsts sniegto pakalpojumu pieejamību Vidzemes reģiona iedzīvotājiem.

 

Papildu informācija:

Guna Kalniņa-Priede

Administrācijas vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā

Tālrunis: +371 64116008

E-pasts: guna.kp PIE vidzeme PUNKTS lv

Pagājušajā nedēļā Valmierā aizvadīta Vidzemes plānošanas reģiona rīkotā projekta “SDI4Apps” konference “Atvērto datu risinājumi reģiona attīstībai”, kurā pulcējās pārstāvji no Vidzemes pašvaldībām, Vidzemes augstskolas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, kā arī citām valsts pārvaldes iestādēm. Tajā uzstājās eksperti no Čehijas, Īrijas un Latvijas, lai stāstītu par atvērto datu praktisko pielietojumu teritorijas un attīstības plānošanā, transporta jomā, izglītībā un lauksaimniecībā, un lai dalītos ar piemēriem no Latvijas un citām Eiropas valstīm.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvis Toms Ceļmillers iepazīstināja klātesošos ar atvērto datu situāciju Latvijā un ministrijas plāniem veidot vienotu atvērto datu portālu. Viņš arī uzsvēra pamatprincipus, kas jāņem vērā publicējot datus – tiem jābūt viegli atrodamiem, lietojamiem un saprotamiem. Turpinājumā teorētiskās kibernētikas doktors no Čehijas Karels Čarvats (Karel Charvat) prezentēja projektu “SDI4Apps” un divus no tā pilotrisinājumiem – zemes izmantojuma veidus un tūrisma interešu punktus, demonstrējot projekta laikā paveikto. Projekta ietvaros ir izdevies integrēt dažādas Eiropas atvērto datu kopas, lai lietotājs varētu izmantot atšķirīgus datus vienotu risinājumu radīšanā. Savukārt pirmo konferences daļu noslēdza Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras (LĢIA) pārstāvis Arvīds Ozols, iepazīstinot klātesošos ar LĢIA lomu atvērto datu jomā un pieejamām datu kopām. LĢIA plānos ir izveidot mājaslapas sadaļu, kurā vienuviet būtu pieejami visi LĢIA rīcībā esošie atvērtie dati.

Konferences otrā daļa bija veltīta praktiskāku piemēru iepazīšanai – to iesāka Īrijas Nacionālā Mikroelektronikas Centra tehniskais direktors Dr. Džons O’Flaertijs (John O’Flaherty), kurš dalījās ar piemēru no Burren Nacionālā parka Īrijā, kur projekta “SDI4Apps” ietvaros tiek izstrādāts pilot risinājums, lai ieviestu Eiropas tūrisma indikatoru sistēmu (ETIS), kā arī iegūtu apmeklētāju radītus datus mantojuma apzināšanai parkā. Arī O’Flaertijs uzsvēra, ka ir svarīgi, ka atvērtie dati ir aktuāli, kvalitatīvi, viegli atrodami un lietotājam ērti izmantojami, kā arī nedrīkst aizmirst par nopietno ieguldījumu, ko prasa datu uzturēšana un aktualizēšana. Turpinājumā ar atvērto datu izmantošanas piemēru no Latvijas dalījās dabas novērojumu portāla “Dabasdati.lv” koordinatore Nora Rustanoviča, kura iepazīstināja ar portāla darbību un iegūto datu izmantošanas iespējām. Savukārt Latvijas vidusskolu centralizēto eksāmenu rezultātu kartēšanas un vizualizācijas piemēru demonstrēja Latvijas pašvaldību savienības un Vidzemes plānošanas reģiona pārstāvis Jānis Upenieks. Turpinājumā Karels Čarvats stāstīja par vēl diviem projektiem, kuri veido risinājumus balstoties uz atvērtajiem datiem – “Open Transport Net” un “FOODIE”. “Open Transport Net” ietvaros ir izstrādāti risinājumi transporta plūsmu analīzei tiešsaistē, savukārt “FOODIE” projekts ir vērsts uz datu pārvaldību lauksaimniecības nozarē. Čarvats apgāza mītu, ka darboties vienlaikus dabai draudzīgi un ekonomiski izdevīgi nav iespējams. Ja saimnieko gudri, vadoties pēc informācijas, ko sniedz dažādi dati, dabai draudzīga saimniekošana ir ekonomiski izdevīga. Konferenci noslēdza Vides risinājumu institūta (VRI) pārstāvis Gatis Eriņš, kurš demonstrēja vides telpisko datu ievākšanas, apstrādes un vizualizācijas piemērus no VRI darbības, kas kalpoja par iedvesmas avotu dažādiem risinājumiem, ko var realizēt, balstoties gan uz atvērtajiem, gan īpaši ievāktiem datiem.

Konferences prezentācijas:

K.Ročāns - Vidzemes plānošanas reģiona attīstības projekti

K.Čarvats - Projekts "SDI4Apps" (angļu valodā)

T.Ceļmillers (VARAM) - Latvijas situācija atvērto datu jomā

A.Ozols - Latvijas ģeotelpiskās informācijas aģentūras atvērtie dati

J. O' Flaherty - Atvērto datu risinājumi Burren Nacionālajā parkā Īrijā - projekta "SDI4Apps" pilot risinājums (angļu valodā)

N.Rustanoviča - Lietotāju radītie dati dabas novērojumu portālā Dabasdati.lv

J.Upenieks (VPR, LPS) - Atvērto datu risinājums: Latvijas vidusskolu centralizēto eksāmenu rezultātu kartēšana un vizualizācija

K.Čarvats - Atvērto datu risinājumi transporta organizēšanā: projekta Open Transport Net piemērs (angļu valodā)

K.Čarvats - Atvērto datu risinājumi lauksaimniecībā: projekta FOODIE piemērs (angļu valodā)

G.Eriņš - Vides telpisko datu ievākšanas, apstrādes un vizualizācijas piemēri Latvijā

 

Projekts „Atvērtās ģeogrāfiskās informācijas pārņemšana, izmantojot saistīto datu inovatīvus servisus (SDI4Apps)” tiek realizēts Eiropas Savienības Konkurētspējas un inovācijas ietvarprogrammas „Informācijas un komunikāciju tehnoloģijas politikas atbalsta programma (ICT PSP)” ietvaros. Projekta mērķis ir ar pilota aplikāciju palīdzību sniegt izpratni pašvaldībām, uzņēmējiem, iedzīvotājiem un citiem interesentiem par INSPIRE direktīvas principiem un citām Eiropas Komisijas iniciatīvām, kas vērstas uz datu brīvu pieejamību un to atkārtotu izmantošanu.

Plašāk par projektu un tā aktivitātēm lasiet šeit un projekta LinkedIn lapā.         

Papildus informācija: Kristaps Ročāns, Projekta vadītājs Vidzemes plānošanas reģionā, Tālr.: +371 29753011, E-pasts: kristaps.rocans PIE vidzeme PUNKTS lv;  www.vidzeme.lv.

Vidzemes plānošanas reģiona 2016.gada 9.decembra Attīstības padomes sēdē klātesošos pašvaldību vadītājus ar reģionālo biznesa inkubatoru darbības stratēģiju un plāniem iepazīstināja Valmieras Biznesa inkubatora un Madonas Biznesa inkubatora vadītāji. Tūlīt pēc padomes sēdes notika arī atsevišķa Vidzemes Uzņēmējdarbības centra speciālistu, biznesa inkubatoru vadītāju un pašvaldību uzņēmējdarbības speciālistu tikšanās. Tās laikā speciālisti varēja uzdot aktuālos jautājumus par iespējām izmantot inkubatoru atbalstu uzņēmējdarbības veicināšanā, kā arī par pašvaldību iespējām sniegt atbalstu biznesa inkubatoru darbības nodrošināšanai. Vidzemes Uzņēmējdarbības centrs (VUC) iepriekš aktīvi piedalījās biznesa inkubatoru darbības programmas veidošanā, kura 2016.gadā stājās spēkā. Sniedzot savus ieteikumus, VUC īpaši uzsvēra reģionālo inkubatoru nepieciešamību. Tā kā Vidzemes reģionā ir divi inkubatori, taču teritorija ir salīdzinoši liela, pašvaldības ir viens no būtiskākajiem partneriem uzņēmējdarbības atbalsta sniegšanā.

Biznesa inkubatora piedāvātie atbalsta instrumenti

Šajā plānošanas periodā atbalsta programma veidota, uzsverot zināšanu nozīmību – uzņēmējam jāpiemīt kompetencēm ar kurām praktiski jebkura biznesa ideja būtu īstenojama. Tikpat svarīga ir arī jauno uzņēmēju savstarpējā sadarbība, gan apmainoties informācijā par ikdienas problēmām, gan uzzinot vairāk vienam par otru, lai, iespējams, uzsāktu jaunus kopprojektus. Tieši apmācību un tīklošanās aktivitātes, individuālu mērķu un uzdevumu definēšana ļaus noteikt nepieciešamo pakalpojumu klāstu katram uzņēmējam.

Biznesa inkubatoru pārstāvji klātesošos informēja par pieejamajiem specifiskajiem pakalpojumiem, piemēram, par iespējām izveidot produktu prototipus, veikt produktu testēšanu, kā arī par iespējamo atbalstu mārketinga aktivitātēm.

Jāatzīmē, ka ikviena fiziska persona, kurai ir biznesa ideja, var izmantot pirmsinkubācijas procesu, lai vispirms apgūtu pamatzināšanas biznesa vadībā, praktiski apgūstot biznesa plāna sagatavošanu. Vēlākais pēc pusgada sekmīgi jaunās zināšanas apguvušais jaunais uzņēmējs varēs uzsākt inkubācijas procesu, lai realizētu savu biznesa ideju.

Atšķirībā no iepriekšējā perioda, uzņēmumiem vairs nav obligāti jāreģistrē juridiskā adrese inkubatoros, lai gan tādā gadījumā maksa par telpu nomu netiek prasīta. Savukārt, ja juridiskā adrese ir ārpus inkubatora telpām, uzņēmējiem būs iespēja atgūt 50% no nomas maksas, bet ne vairāk kā 2500 eiro visā inkubācijas periodā.

 

Pašvaldību iesaistīšanās atbalsta sniegšanā jaunajiem uzņēmējiem

Vidzemes reģionālo biznesa inkubatoru pārstāvji pauda gatavību cieši sadarboties arī ar pašvaldībām. Pie nosacījuma, ka pašvaldība sapulcēs vismaz 5 interesentus, kuriem varētu interesēt iespēja attīstīt savu ideju biznesa inkubatorā, inkubatora speciālisti labprāt dosies uz konkrēto pašvaldību, lai konsultētu potenciālos jaunos uzņēmējus klātienē.

Pašvaldības tika aicinātas arī pārdomāt, kuri varētu būt jauno uzņēmēju iespējamie mentori, kā arī noteikt kontaktpersonas pašvaldībās, ar kurām biznesa inkubatori turpmāk sazināsies par uzņēmējdarbības jautājumiem. Tajā pašā laikā pašvaldību pārstāvji tikšanās laikā norādīja, ka viņiem ir ļoti būtiski saņemt atgriezenisko saiti par to, vai un kādi uzņēmēji uzsākuši inkubēšanos un kā viņiem veicas.

Tāpat inkubatoru pārstāvji pašvaldības aicināja pārdomāt iespējas ierīkot virtuālos birojus, sniedzot uzņēmējiem iespēju biroja adresi reģistrēt kā sava uzņēmuma juridisko adresi, saņemt korespondenci, rīkot tikšanās ar biznesa partneriem un organizēt citus nelielus pasākumus, kas būtu nozīmīgi attīstībai.

Sanāksmes laikā klātesošie vienojās, ka arī turpmāk VUC organizēs regulāras tikšanās pašvaldību uzņēmējdarbības speciālistiem, tās notiks ne retāk kā reizi pusgadā, un tajās piedalīties tiks aicināti arī biznesa inkubatoru pārstāvji.

Par reģionālajiem biznesa inkubatoriem

Reģionālo biznesa inkubatoru galvenais darbības mērķis ir atbalstīt jaunu dzīvotspējīgu un konkurētspējīgu komersantu izveidi un attīstību Latvijas reģionos, nodrošinot fiziskām personām (biznesa ideju autoriem), kuri veic vai gatavojas veikt saimniecisko darbību, sīkiem (mikro), maziem un vidējiem komersantiem uzņēmējdarbībai nepieciešamās konsultācijas, apmācības un pasākumus par vispārīgiem uzņēmējdarbības jautājumiem, mentoru atbalstu, vidi (telpas) un grantu līdzfinansējumu komersantu darbības izmaksām. Projekta ietvaros atbalsta sniegšanai ir izveidoti 15 LIAA biznesa inkubatori dažādās Latvijas pilsētās, t.sk. specifisks Radošo industriju biznesa inkubators Rīgā. Vairāk informācijas pa biznesa inkubatoru darbību lasiet LIAA mājaslapā. Par reģionālo biznesa inkubatoru un radošu industriju inkubatoru īstenošanas noteikumiem lasīt šeit.

Plašāka informācija: Ina Miķelsone, Vidzemes Uzņēmējdarbības centra vadītāja, Mob.t. 29289487, ina.mikelsone PIE vidzeme PUNKTS lv

 

Lai sekmētu līdzsvaru starp dabas mantojuma saglabāšanu un ilgtspējīgu attīstību, tūrisma plūsma ir jāorganizē pārdomāti. No tūrisma radītajām ietekmēm dažkārt var ciest dabas objekti un pieminekļi, retas un aizsargājamas sugas, jutīgi biotopi, augsne, augi, dzīvnieki un pat vietējie iedzīvotāji. Šis bija viens no tematiem, par kuru 7. decembrī diskutēja Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) īstenotā projekta SWARE darba grupa. Darba grupā ir apvienojušies VPR speciālisti, pašvaldību pārstāvji, dabas un kultūras mantojuma eksperti gan no publiskā, gan no privātā sektora. Šoreiz tikšanās notika Dabas izglītības centrā “Vecupītes”, kas atrodas Gaujas Nacionālā parka teritorijā, Kocēnu novadā, un piedāvā apmeklētājiem izglītoties un iepazīties ar īpaši aizsargājamās dabas teritorijas dabas daudzveidību.

Sanāksmes ievaddaļā VPR speciālisti prezentēja situācijas analīzes dokumentu, kurā sniegts ieskats Vidzemes plānošanas reģiona sociālekonomiskajā, kā arī dabas un kultūras mantojuma raksturojumā. Analīzē secināts, ka dabas un kultūras mantojums (arī nemateriālais kultūras mantojums) ir nozīmīgs Vidzemes attīstības resurss, savukārt ūdensceļi ir piemēroti aktīvajam tūrismam un ir ar samērā labu infrastruktūru. Tajā pašā laikā Vidzemē trūkst tūrisma stratēģijas ar vispusīgu skatījumu uz vienotu dabas un kultūras mantojuma attīstību. Attiecībā uz ūdensceļiem kā trūkums minama vāja sadarbība un neesoša vienota institūcija, kas atbildētu par iekšējiem ūdensceļiem un to attīstību.

Analīzes ietvaros tika atlasīti arī labās prakses piemēri par dabas un kultūras mantojuma apsaimniekošanu ūdensceļu tuvumā VPR teritorijā: Līgatnes pārceltuve, Gaujas plostnieku svētki Strenčos un Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projekts “Riverways”. Piemēram, Gaujas pārceltuve no saimnieciskas nepieciešamības – transporta pāri Gaujai kļuvusi par unikālu tūrisma objektu, kuras darbību nodrošina Līgatnes un Pārgaujas novadu, kā arī Dabas aizsardzības pārvaldes veiksmīga sadarbība. Gaujas plostnieku svētki Strenčos, kas jau nākamgad notiks 20. reizi, ir labs piemērs, kā tie saglabāts un popularizēts Vidzemei raksturīgais nemateriālais mantojums, pateicoties Strenču novada pašvaldības un biedrības “Gaujas plostnieki” sadarbībai. Savukārt 2015. gadā īstenotais Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības projekts “Riverways” ir parauga cienīgs piemērs gan privātā-publiskā partnerībā, gan sasniegto rezultātu ziņā – projekta ietvaros tika attīrītas vairākas Vidzemes upes, pilnveidota infrastruktūra ūdensceļu tuvumā, izstrādāti jauni laivošanas maršruti, upju kartes, rokasgrāmata ūdens tūrisma pakalpojumu sniedzējiem u.c.

Darba grupas dalībnieki diskutēja arī par praktiskiem risinājumiem, kā uzlabot dabas un kultūras mantojuma apsaimniekošanu. Ir būtiski, ka tūrisma plūsma uz mantojuma objektiem ir organizēta un pārdomāta, lai nenodarītu kaitējumu dabai un būtu ilgtspējīga. Tūrisma plūsmu var organizēt, veidojot objektos atbilstošu un kvalitatīvu infrastruktūru, kas nekaitē mantojuma aizsardzībai un ainavai. Rūpīgi veidota un uzturēta infrastruktūra vienlaikus gan attīsta tūrisma objektus, gan palīdz saglabāt nozīmīgus dabas objektus un ainavas vērtības.

Par projektu:

Eiropas Reģionālās attīstības fonda “Interreg Europe 2014.-2020. gadam” programmas finansētais projekts “Mantojuma ilgtspējīga apsaimniekošana ūdensceļu reģionos” (SWARE) tiek īstenots no 2016. gada aprīļa līdz 2020. gada septembrim. Projekta mērķis ir veicināt iekšzemes ūdensceļu reģionu dabas un kultūras mantojuma integrētu pārvaldību. Plašāk par SWARE projektu lasiet attiecīgajā sadaļā VPR mājaslapā (šeit) un SWARE oficiālajā mājaslapā (šeit).

Šī publikācija atspoguļo vienīgi tās autora viedokli, un Interreg Europe programmas vadības organizācijas nevar būt atbildīgas par jebkādu tās satura izmantošanu.

 

 

Papildu informācija:

Lelde Ābele

Projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā

Tālrunis: +371 29266757

lelde.abele PIE vidzeme PUNKTS lv

Skolēnu pārvadājumu un sabiedriskā transporta reisu optimizācija reģionos ir jāturpina, uzskata Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) Sabiedriskā transporta nodaļas vadītāja Inita Ozoliņa. Pašvaldībām un reģionālajiem pārvadātājiem kopīgi jāstrādā, lai maršrutos nenotiktu reisu dublēšanās, turklāt ir jāņem vērā arī citi ietekmējošie faktori kā, piemēram, darbaspēka kustība.

Šī gada rudenī pēc Burtnieku novada pašvaldības ierosinājuma tika ieviestas izmaiņas maršrutā Valmiera-Strenči-Valmiera, kas ļāva optimizēt skolēnu pārvadījumus un sabiedriskā transporta reisus un ietaupīt resursus Burtnieku novada pašvaldībai. Šī maršruta izveidošana ir izrādījusies ļoti veiksmīga, reiss ir piepildīts, un ar nākamā gada 5. janvāri pēc Strenču novada domes ierosinājuma tas tiek pagarināts līdz apdzīvotai vietai Seda, lai nodrošinātu skolēnu nokļūšanu uz / no Valmieru.

Līdzīgs process notika arī Cēsu novadā, kur vietējā pašvaldība vienojās ar pārvadātāju AS “CATA” par skolēnu pārvadātājiem Vaives pagastā, tādējādi radot iespēju izmantot sabiedriskā transporta pakalpojumus visiem iedzīvotājiem, līdz šim kursējošais pašvaldības transports bija paredzēts pašvaldības funkciju veikšanai un tajā nebija iespējami skaidras naudas norēķini, norādīja I. Ozoliņa. Skolēni arī līdz šim braukšanai izmantoja braukšanas kartes, bet no 2017. gada uzņēmumā plānots ieviest elektroniskās braukšanas kartes. Tas ļaus precīzi veikt pārvadāto skolēnu uzskaiti.  

“VPR atbalsta reisu optimizāciju šādā izpausmē un arī turpmāk atbalstīs pašvaldības un reģionālos pārvadātājus to centienos novērst reisu dublēšanos, protams, saglabājot reģiona iedzīvotājiem sniegtos pakalpojumus. Reisu dublēšanās novēršana ļaus pašvaldībām un reģionālajiem pārvadātājiem ietaupīt līdzekļus, ko var novirzīt citām vajadzībām,” atzina VPR Sabiedriskā transporta nodaļas vadītāja.

Pārvadātājiem un pašvaldībām kopīgi jāuzklausa iedzīvotāju vēlmes un ieteikumi par jaunu reisu izveidošanu vai esošo reisu izmaiņām. Jau šobrīd ir labi piemēri, kas parāda, ka šāda uzklausīšana ir iespējama un tādā veidā var rasties reālas izmaiņas. Piemēram, jau ilgāku laiku bija zināms pieprasījums pēc vēlā reisa, lai no Cēsīm nokļūtu Liepā, un šobrīd ir ieviests reiss maršrutā Cēsis-Valmiera ar atiešanas laiku 22:35 (līdz tam vēlākā iespēja bija līdz 20:00 vakarā), tādējādi veicinot darbaspēka mobilitāti Vidzemes reģionā.

Reisu optimizācijai neapšaubāmi jārēķinās ar reģionu iedzīvotāju interesēm, tomēr atsevišķos gadījumos ir iespējama arī reisu slēgšana. “Šovasar eksperimentālā kārtā reisā Sigulda-Cēsis-Valmiera tika atklāts autobusa reiss ar mērķi uzņemt pasažierus no vilciena, kurš pēc AS “Pasažieru vilciens” veiktajām izmaiņām kursēja tikai līdz Siguldai, tomēr tā lietderīgums netika pierādīts. Gluži pretēji, visas vasaras garumā pārsēšanos no Rīgas vilciena Siguldā izmantoja tikai septiņi pasažieri, līdz ar to bija skaidrs, ka Autotransporta direkcijas lēmums par reisa slēgšanu bija pamatots,” atzina I. Ozoliņa.

 

Papildu informācija:

Inita Ozoliņa

Sabiedriskā transporta nodaļas vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā

Tālrunis: +371 64116009

E-pasts: inita.ozolina PIE vidzeme PUNKTS lv

Decembrī tūrisma maršruts “Via Hanseatica” sadarbībā ar vairākām Vidzemes pašvaldībām un tūrisma uzņēmējiem ik dienu sociālajā tīklā facebook.com  piedāvā vērt Adventes kalendāru un laimēt kādu lielāku vai mazāku balvu. Balvu grozā līdz šim bijušas ekskursijas, bezmaksas ieejas kartes tūristu iecienītos objektos, dažādi gardumi un citas noderīgas lietas.

Pēdējais Adventes kalendāra lodziņš tiks vērts 24.decembra rītā, dāvināšanas akciju noslēdzot ar kārdinošu Ziemassvētku dāvanu – dāvanu karti 50 eiro vērtībā vakariņām Dikļu pils Gardēžu restorānā. Pareizās atbildes varēs iesūtīt līdz pat 26.decembra plkst.24:00, savukārt 27.decembrī tiks paziņots laimīgais uzvarētājs. Izlozē piedalīsies tie konkursanti, kuri uz jautājumiem būs atbildējuši pareizi.

Adventes kalendārs atrodams Via Hanseatica Facebook lapā www.facebook.com/ViaHanseaticaLatvija!

Plašāka informācija: Ilze Liepa, tūrisma eksperte Vidzemes plānošanas reģionā, ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. +371 29335677

 

27.decembrī tika noskaidrota tūrisma maršruta “Via Hanseatica” izsludinātās Ziemassvētku akcijas uzvarētāja. Izlozes kārtībā dāvanu karti no Dikļu pils gardai maltītei Gardēžu restorānā 50 eiro vērtībā laimēja Dace Backāne. Apsveicam!

Kā iepriekš informējām, visu decembra mēnesi Via Hanseatica Facebook lapā bija iespējams ik dienas laimēt kādu Vidzemes tūrisma uzņēmēja vai pašvaldības sarūpētu balvu. Lai piedalītos izlozē, konkursa dalībniekiem bija pareizi jāatbild uz sagatavojamiem jautājumiem.

 

Cerot, ka Adventes kalendāra akcijā iesaistītie interesenti smēlušies jaunas idejas atpūtai “Via Hanseatica” maršrutā, kā arī novēlot veiksmīgu un laimīgu 2017. gadu, tūrisma maršruta Via Hanseatica komanda Latvijā